RAPID

Monday, December 6

Shahidan Saran Facebook Disekat Jika Terus Gugat Keselamatan


Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Dr Shahidan Kassim mencadangkan agar laman sosial facebook disekat jika ia terus menggugat keselamatan negara.
Beliau berkata saranan agar sekatan dikenakan itu ekoran terdapat pengguna yang mengambil kesempatan atas kecanggihan teknologi untuk menghina agama Islam dan pemimpin negara.
"Jika mengancam keselamatan negara dan wujud unsur penghinaan terhadap agama, maka tidak perlu ada facebook," katanya.
Beliau  mengiringi Persatuan Facebook Perlis membuat laporan polis berhubung isu penghinaan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam sebuah laman sosial facebook, di balai polis Kangar, di sini Isnin.
Laporan polis itu dibuat oleh Timbalan Presiden Persatuan Facebook Perlis Mohd Faizuddin Ismail kira-kira 5.30 petang.
Selain laporan polis, laporan di Jabatan Agama Islam negeri berhubung isu itu akan dibuat berikutan tindakan pemilik akaun laman sosial itu menghina agama Islam.
Shahidan berkata penghinaan terhadap kedua-dua pemimpin negara itu di laman sosial terbabit disedari oleh anggota persatuan berkenaan pada 29 November lepas kira-kira 10.30 malam.
Shahidan, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Tambun Tulang berkata pihak Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) perlu mengambil tindakan sewajarnya ke atas pemilik akaun laman sosial itu.
Selain SKMM, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia dan Majlis Fatwa Negara juga perlu mengambil tindakan ke atas pemilik akaun yang menghina agama Islam
Mat Kilau kata elok lah tue cari sapa yang dok buat kerja macam tue.hukum sepatutnya.

Maal Hijrah


TARIKH 1 Muharam bukanlah sekadar tahun baru yang diraikan kerana bergantinya tahun dari 1431 ke 1432 tetapi implikasi yang lebih penting adalah satu pertukaran dan pembaharuan dalam usaha menjadikan yang buruk kepada yang baik, yang baik kepada yang lebih baik dan seterusnya ke tahap cemerlang dan terbilang.
Lebih penting lagi, Maal Hijrah ini mempunyai pengertian yang cukup mendalam apabila penghayatan atas peristiwa dalam sejarah Islam dengan penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Makah ke Madinah pada tahun 622 Masihi.
Selaras dengan itu, dalam sebuah masyarakat majmuk yang agama Islam adalah agama rasmi, Maal Hijrah membawa satu implikasi penting saban tahun kerana diraikan dalam satu suasana harmoni, aman dan sejahtera sebagaimana temanya tahun ini iaitu ‘1Malaysia 1Ummah’.
Sesungguhnya, peristiwa penghijrah Nabi Muhammad SAW dan para sahabatnya mengajar kita supaya bersedia menghadapi sebarang cabaran atau kemungkinan, selain terus berusaha supaya kemungkinan sesuatu peristiwa buruk tidak akan berlaku.
Sebelum Hijrah, Rasulullah SAW telah merapatkan perhubungan dengan pembesar-pembesar Madinah dan sudah terdapat perjanjian dan sumpah setia orang Madinah kepada Baginda.
Apabila di Madinah, penganut Islam telah menghadapi beberapa percubaan daripada kaum Jahiliah untuk menawan Madinah. Semua dugaan ini telah dapat diatasi oleh Rasulullah dan pengikut-pengikutnya, apabila mereka bersedia untuk menghadapi kemungkinan-kemungkinan buruk dan tentangan-tentangan seperti itu.
Lantas, sesuai dengan perjuangan Rasulullah SAW yang menjadi teraju dan memperkuatkan akidah, memperbaiki dan meningkatkan ekonomi, memaju dan meningkatkan ilmu pengetahuan serta membentuk dan memelihara Kerajaan Islam, maka Kerajaan Malaysia sekarang ini juga berusaha ke arah itu.
Perlu difahami jika kerajaan hari ini mengaplikasikan semangat 1Malaysia maka sebabnya adalah agar rakyat mendapat kesejahteraan bersama dalam kewujudan pelbagai kaum dengan satu kesatuan. Kerajaan menerima hakikat bahawa rakyat perlu didahulukan lantas kebajikan menjadi agenda dan suara utama dalam melaksanakan perkhidmatan.
Dalam menerobos waktu dan sejarah lampau, tidak salah sekiranya kita mengundur setapak ke belakang untuk melangkah dua tapak ke hadapan. Kita berhijrah.
Kita mengambil aspirasi semangat Rasulullah dan para sahabatnya sepertimana yang kita sedia maklum bahawa Hijrah ini ertinya berpindah, maka kita umat Islam hendaklah berpindah atau mengubah sikap yang kurang baik dan tidak menguntungkan kepada sikap yang lebih berfaedah, walaupun terpaksa berhadapan dengan berbagai cabaran.
Nasib umat Islam tidak akan berubah jika kita sendiri tidak mahu mengubahkannya. Sikap manja, kurang berusaha, mengharap belas kasihan orang adalah sifat-sifat hina yang tidak disukai oleh Islam dan bertentangan dengan semangat Hijrah ini.
Dalam negara kita, Awal Muharam juga membawa pengertian cuti awam yang dirasai oleh keseluruhan masyarakat tidak kira agama, bangsa dan buaya. Ini secara tidak langsung menyemarakkan pemahaman masyarakat termasuk yang bukan beragama Islam terhadap takwim dan sejarah Islam.
Justeru, sabagai rakyat yang bertanggungjawab dan masyarakat yang tahu menghargai tentunya definasi lebih mendalam dapat dihayati dengan keazaman yang tinggi untuk terus memperteguh agama tanpa melupakan nilai bangsa dan tradisi kepimpinan dalam Negara.
Mat Kilau Salam Maal Hijrah 1432

Video Mesti Tengok !!: Bertambah Kurang Ajarnya Bukan Islam Di Masjid Negara!!

Lihatlah video dan foto perempuan jalang ini yang tidak mahu mengikut nasihat pekerja Masjid Negara.
Tahu siapa perempuan jalang dalam foto ini?
Takkan tak tahu ya...memang jalang pun!

Malah si perempuan itu membebel seperti beliau yang tahu sangat mengenai adab masuk ke dalam masjid. Kurang ajar betul !!!Video : Blogger Minaq Jinggo.

'Anak Beranak Sendirian Berhad'.


KUALA LUMPUR 5 Dis. - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menggelarkan pembangkang sebagai pakatan nepotisme memandangkan kepimpinannya yang dibarisi suami, isteri, bapa dan anak-anak.
Pengerusi Barisan Nasional (BN) itu berkata, perkara tersebut jelas apabila keputusan pemilihan sebuah parti pembangkang baru-baru ini menyaksikan ketua umum, presiden dan naib presidennya datang daripada sebuah keluarga.
Lebih menarik lagi menurut beliau, timbalan presidennya pula dikatakan ada hubungan istimewa dengan ketua umum parti berkenaan.
Katanya, begitu juga dengan satu lagi anggota pakatan pembangkang yang dilihat sebagai parti 'Anak Beranak Sendirian Berhad'.
''Dengan hegemoni dua dinasti, satu keluarga dengan kuasa dan satu lagi keluarga tanpa kuasa, semuanya ini telah ditentukan. Sebabnya dalam sistem parti ini setiausaha agung lebih berkuasa daripada pengerusi.
''Sungguh lucu rasanya apabila mereka pula yang berani menuduh kita sebagai pengamal nepotisme. Saya ingin bertanya siapa pengamal nepotisme yang sebenar di sini?" sindirnya.
Beliau berkata demikian ketika memberi ucapan dasar sempena Konvensyen BN di Wisma MCA di sini hari ini.
Mengenai Pas, Najib di dalam ucapannya hairan dengan pendirian parti itu kerana sanggup menjalin kerjasama dengan para pembohong besar, pemalsu dokumen, petualang bangsa dan pengkhianat negara walaupun mengaku menjadi pendukung Islam.
Oleh itu beliau berkata, lebih tepat lagi pakatan pembangkang terdiri daripada dua buah keluarga dengan satu lagi parti menjadi pak turut atau kuda tunggangan.
''Apa yang boleh dikatakan Pas sepatutnya bertindak lebih bijak daripada itu dan eloklah Pas terus berpegang teguh kepada apa yang kononnya menjadi prinsip mereka selama ini," katanya lagi.
Dalam perkembangan lain, Perdana Menteri dengan nada sinikal mempersoalkan kenyataan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail bahawa suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah anugerah tuhan.
''Ya, kita faham kesetiaan dan kekaguman seorang isteri terhadap 'ke..he..ba..tan' suaminya itu. Namun rakyat Malaysia ingin bertanya, berdasarkan nas atau hadis mana pendapat itu dibuat.
''Berbekalkan justifikasi hukum atau istinbat mana sehingga pernyataan begini sanggup dikeluarkan. Adakah ini ijtihad baru atau lebih tepat, satu lagi ajaran songsang? Cukup-cukuplah sandiwara dan drama yang songsang-songsang itu," katanya disambut tepukan gemuruh serta sorakan perwakilan.
Isu pemimpin-pemimpin PKR keluar parti juga berjaya menarik perhatian perwakilan sekali gus menggamatkan dewan apabila Perdana Menteri menyebut jawatan mereka yang bertindak demikian.
''Ramai pimpinan utama mereka keluar parti antaranya timbalan presiden, naib presiden, setiausaha agung, ketua pemuda, ketua penerangan, pengerusi, ketua cabang termasuk Cabang Permatang Pauh, bekas timbalan ketua menteri, lima ahli Parlimen dan lima Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).
''Senarai panjang sangat. Izinkan saya minum air dahulu. Lantaran itu amat tepat jika PKR itu kita katakan sebagai Parti Keluar Ramai-Ramai," katanya.

Mat kilau kata depa dok tipu penyokong depa hidup-hidup jijah tertipu lagi.  

Piagam Barisan Nasional 2010

KAMI ANAK MALAYSIA, Pendukung Barisan Nasional, berhimpun atas satu semangat, mempertahankan kemerdekaan dan kedaulatan negara, mendukung Perlembagaan Persekutuan, Institusi Raja Berpelembagaan dan Sistem Demokrasi Berparlimen serta mengamalkan prinsip-prinsip asas Rukun Negara, bertekad dan berjanji serta berikrar, meneruskan perjuangan untuk bangsa dan Negara, berteraskan kepada prinsip-prinsipberikut:
PERTAMA, menjunjung keluhuran Perlembagaan dan kedaulatan undang-undang, menghormati hak dan keistimewaan setiap rakyat di sisi undang-undang, menjamin kebebasan institusi kehakiman dan membanteras jenayah bagi menzahirkan sebuah masyarakat yang aman, stabil, makmur dan selamat.
KEDUA, mempereratkan lagi hubungan antara kaum dan lapisan masyarakat, mencegah dan menentang segala bentuk ekstremisme dan rasisme, demi memupuk perpaduan bagi sebuah masyarakat majmuk berteraskan gagasan 1Malaysia.
KETIGA, meneruskan usaha memajukan ekonomi Negara melalui peningkatan daya saing, di samping memberikan komitmen terhadap pembahagian ekonomi yang adil dan mengekalkan kelestarian alam sekitar, menggalak penyertaan semua kaum dalam setiap bidang ekonomi dengan seimbang, demi memastikan nikmat kemakmuran dan kekayaan Negara dapat dikecapi bersama.
KEEMPAT, menjamin pendidikan berkualiti bagi semua, memperkasakan pembudayaan ilmu pengetahuan, sebagai asas pembentukan modal insan yang berketrampilan serta memastikan pendidikan kebangsaan, menjadi wahana utama pembentukan insan yang mulia demi pengukuhan perpaduan nasional.
KELIMA, meneruskan tradisi membela rakyat, dengan mengutamakan pembangunan ekonomi dan kebajikan sosial, peningkatan infrastuktur asas yang menyeluruh, serta menjadikan peningkatan kualiti hidup rakyat, sebagai petanda asas utama prestasi kerajaan Barisan Nasional.
KEENAM, memajukan institusi keluarga, menggalakkan penyertaan wanita, belia, orang kurang upaya dan isi rumah secara berkesan dalam pembangunan sosio-ekonomi negara, serta memperkasa peranan golongan muda dan masyarakat sivil sebagai rakan utama dalam pembinaan negara; dan
KETUJUH, mendukung prinsip tadbir urus yang baik dan menolak amalan rasuah, menyokong dan membantu meningkatkan integriti dan kecekapan agensi kerajaan dalam menyampaikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat, dan menghayati konsep “Rakyat Didahulukan” sebagai asas pewujudan kerajaan yang mengutamakan pencapaian dalam memenuhi keperluan dan harapan rakyat.
Inilah ikrar dan tekad kami, Pendukung Barisan Nasional, demi kesejahteraan semua rakyat dan generasi akan datang, dalam meneruskan perjuangan murni mewujudkan perpaduan, kestabilan dan kesejahteraan rakyat tanpa mengira kaum dan agama, dengan keazaman semangat 1Malaysia, dengan mendahulukan rakyat, kami berikrar dan bertekad mencipta kejayaan yang lebih gemilang, bagi negara Malaysia.

Sunday, December 5

HARGA SUBSIDI PETROL DISELARAS

Kerajaan  mengumumkan pengurangan subsidi sebanyak lima sen bagi setiap liter petrol RON 95 dan diesel, lima sen setiap kilogram (kg) bagi Gas Asli Cecair (LPG) dan 20 sen sekilogram bagi gula berkuat kuasa esok.Berikutan pengurangan subsidi itu, harga petrol RON95 adalah RM1.90 seliter, diesel RM1.80 seliter, LPG RM1.90 satu kg dan gula RM2.10 satu kg.

Pengumuman tentang rasionalisasi subsidi itu dibuat melalui kenyataan bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dan Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu), Jabatan Perdana Menteri.Menurut kenyataan itu, penyelarasan harga runcit bagi semua barangan berkenaan di Malaysia masih rendah berbanding negara jiran Indonesia, Singapura dan Thailand. 

seterusnya baca  disini.

Harga naik

Ramai yang mula tersentap dengan kenaikan petrol dan gula yang berlaku baru-baru ini. Melalui laman-laman sosial yang ada – kenaikan harga ini turut diselar oleh mereka dalam sirkulasi UMNO sendiri. Ada yang mula mengkritik secara terbuka – Ismail Sabri, Menteri Perdagangan dalam Negeri, Koperasi dan Pengguna mengenai kenaikan tersebut. Laman-laman sosial tersebut memaparkan kenyataan media yang dibuat oleh menteri berkenaan mengenai tidak ada kenaikan sehingga akhir tahun ini di Utusan Malaysia –
Apa yang kita perhatikan kenaikan kali ini juga menjemput mereka dari UMNO untuk menolak kenaikan yang berlaku hari ini. Ini menunjukkan bahawa dalam isu-isu melibatkan kehidupan seharian maka semua agak bersatu – mengatakan bahawa kenaikan ini akan melibatkan ukuran kesejahteraan rakyat mengurang. Ada satu dua komen yang saya lihat dalam laman sosial yang menyokong kenaikan harga semata-mata melihat isu ini di manipulasi oleh pembangkang terhadap kerajaan BN. Namun agak jelas justifikasi yang digunakan tidak menarik mereka yang menolak kenaikan harga.
Apa pun kita tidak mahu lagi mendengar konon-konon kenaikan ini tidak akan menaikkan lain-lain harga yang mempunyai asosiasi dengan kenaikan petrol dan gula. Kita juga tidak mahu mendengar bahawa pemantau kementerian dan penguat kuasa akan melakukan pemantauan dan hadir ke kedai-kedai untuk membuat pemantau kerana itu adalah alasan usang yang sering digunakan. Kita tidak larat lagi melihat berita-berita TV setiap kali kenaikan harga menunjukkan pegawai penguat kuasa mengenakan kompaun kepada peniaga menaikkan harga. Ini suda adalah propaganda usang namun seperti biasa – pembangkang akan terus memanipulasi isu kenaikan ini dan kita dalam UMNO akan menyaksikan loncatan pembangang sebagai politik rakyat.
Apa pun harga naik – suka tidak suka kita harus terima dan tetapi itu tidak bermakna kita bersetuju. 
sumber  UMNO REFORM.

Saturday, December 4

Anuar Cuba Perangkap PM.DATUK Seri Najib Tun Razak tidak harus terperangkap dengan strategi Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sengaja menggembar-gemburkan bahawa Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan di adakan pada tahun depan.

Menurut Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed AliAlhabshee, Anwar sengaja berbuat demkian kerana perbicaraan kes liwatnya dijangka tidak akan selesai pada 2011 dan peluang itu akan dimanipulasikan sebagai kempen politik.

Katanya, ramai berpendapat peguam utama dalam kes liwat Anwar, Karpal Singh akan menggunakan kelicikannya untuk melanjutkan perbicaraan kes tersebut sehingga Jun 2012.

"Ini adalah taktik Anwar supaya Perdana Menteri mengadakan PRU pada pertengahan tahun depan membolehkan beliau menggunakan isu tersebut untuk memburukkan kerajaan dan kepimpinan UMNO," tegasnya.

katanya lagi, Anwar dan Pakatan Rakyat (PR) cuba memerangkap Najib dengan memukul canang kononnya PRU akan diadakan pada pertengahan tahun depan.

Syed Ali juga mengingatkan pemimpin UMNO supaya berhati-hati dengan kecenderungan kaum Cina yang dikatakan 'tidak kisah' dengan isu penasihat DAP, Lim Kit Siang bakal dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri, jika PR memenangi PRU akan datang.

"Orang Melayu harus berhati-hati kerana perpecahan di kalangan mereka telah dipergunakan oleh pihak bukan Melayu untuk melebarkan pengaruh politik mereka," ujarnya.

Mengenai konsep Ketuanan Rakyat yang dicanang oleh Anwar, Syed Ali menjelaskan Penasihat Umum PKR itu sememangnya tidak memperdulikan terhadap untung nasib orang Melayu di negara ini.

"Anwar dan isterinya, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sudah kaya-raya dan mereka tidak memperdulikan terhadap sebahagian besar lagi orang Melayu yang masih miskin, matlamat mereka adalah untuk berkuasa dengan menjadikan orang Melayu sebagai alat," katanya.

Sehubungan itu, Syed Ali menyarankan kerajaan supaya menyiasat dari mana dan bagaimana Anwar memperolehi sumber kewangan bagi membiayai pergerakan PKR.

Justeru itu, beliau mahukan supaya setiap kepimpinan UMNO disemua peringkat supaya mempertingkatkan gerakan penerangan dan mengumpul sebanyak mungkin input yang boleh dijadikan bahan untuk menangkis pelbagai dakyah pembangkang menjelang PRU akan datang.

"Kita kena bersedia kerana ancaman pembangkang tidak boleh dipandang ringan, mereka juga memiliki strategi untuk melemahkan UMNO dan BN," katanya.

Bagaimanapun beliau yakin, geraf sokongan rakyat terhadap prestasi kepimpinan Najib sebagai Perdana Menteri semakin meningkat kerana kerajaan BN tetap meneruskan tradisi membela nasib mereka.sumber  disini.

DAPig Agenda Tersembunyi.

Pas Kedah wajar mempertimbangkan hasrat DAP untuk menambahkan bilangan calon bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Umum (PRU) 13 sekiranya ingin terus kekal memerintah. 

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lunas, Muhammad Radzhi Salleh berkata, pada masa sekarang, hanya DAP yang dilihat mempunyai keupayaan untuk membantu Pas berbanding PKR yang dilihat sudah semakin hampir menuju kepada kehancuran. 

Beliau yang keluar dari PKR sebelum ini berkata, keputusan PRU ke-12 membuktikan Pas banyak bergantung kepada pengundi India dan Cina untuk memenangi negeri Kedah. 

“Parti itu juga perlu memberi peranan lebih besar kepada DAP untuk memenangi semula hati pengundi India dan Cina yang kini mula tidak mempercayai perjuangan PKR akibat konflik dalaman serius yang berlaku dalam parti itu. 

“Pada pandangan saya, cadangan DAP itu dibuat secara terperinci dan saya yakin parti itu sudah mengetahui PKR tidak akan dapat bertahan sehingga PRU akan datang, sebab itu cadangan penambahan enam kerusi dibuat


 Pengerusi DAP, Lee Guan Aik mengenai cadangan DAP meletak calon untuk bertanding sekurang-kurangnya di enam kerusi DUN pada pilihan raya umum akan datang iaitu Derga, Kota Darulaman, Bukit Selambau, Gurun, Bakar Arang dan Lunas.

Sementara itu, ADUN Gurun dari MCA, Dr Leong Yong Kong menyifatkan DAP sebagai sebuah ‘parti bongkak dan hipokrit’ kerana sanggup mengetepikan semangat setia kawan dalam Pakatan Rakyat (PR) semata-mata demi kepentingan politiknya. 

Menurutnya, sebagai sebuah parti komponen PR, DAP tidak seharusnya mengambil kesempatan daripada kemelut dalaman PKR untuk menuntut tambahan kerusi DUN, sebaliknya membantu parti itu menyelesaikan masalah mereka.

“Daripada keenam-enam kerusi itu, mengapa DAP hanya menuntut kerusi PKR dan tiada satu pun kerusi Pas yang diminta?

“Sampaikan kerusi DUN Bukit Selambau yang masih diduduki ADUN PKR dan Exco Kerajaan Negeri juga turut diminta, adakah tindakan itu menunjukkan ikatan PR kukuh sebagaimana dilaung-laungkan pemimpin mereka?” katanya.

Yong Kong juga menegaskan DAP kini dilihat mula memandang rendah keupayaan PKR dan menganggap parti itu tidak bermaya untuk menghadapi PRU akan datang.

“Bagi saya, tindakan DAP itu kurang bijak kerana parti itu masih belum cukup kuat untuk memenangi beberapa kawasan DUN yang diminta termasuklah DUN Gurun di mana kini semakin ramai ahli DAP mula menyertai MCA.

“MCA tidak pernah memandang rendah keupayaan DAP mahupun PKR dalam menghadapi PRU akan datang dan bersedia hadapi cabaran mana-mana parti yang bertanding.Mat Kilau Parti komponen BN patut mengambil peluang dari apa yang berlaku jika mahu merampas balik Kedah.

Thursday, December 2

ISA Boleh Dikenakan Kepada Wan Azizah

Penasihat Undang-undang UMNO, Datuk Mohd Hafarizam Harun menyokong penuh cadangan agar tindakan undang-undang diambil terhadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail berikutan menghina ketuanan Melayu.
Katanya, kenyataan Wan Azizah semasa Kongres Nasional PKR Sabtu lalu telah sekali lagi mencabar kedudukan serta hak istimewa orang Melayu yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.
“Artikel 153 adalah sesuatu yang terpahat kemas dan tersimpul mati atau dalam bahasa undang-undangnya berbentuk ‘entrenched’ yang mana ianya adalah salah satu perkara yang bukan hanya tidak boleh dipinda tetapi juga adalah terlarang untuk diperkatakan,” tegasnya dalam wawancara dengan umno-online.com.
Jelasnya, apa yang dikatakan oleh Wan Azizah bahawa ketuanan Melayu harus ‘dibakulsampahkan’ merupakan satu bentuk cabaran secara khusus (direct challenge) kepada peruntukan undang-uandang iaitu Perlembagaan Persekutuan dan ia bukanlah satu hak kebebasan untuk bersuara.
“Apabila kenyataan ketuanan Melayu, hak keistimewaan orang Melayu, kedudukan Raja-raja Melayu dan apa jua yang berkaitan dengan Artikel 153 dan lain-lain perkara dikatakan dengan begitu terbuka, dalam satu kongres yang juga terdiri daripada orang-orang bukan Melayu ianya bukan lagi berbentuk cabaran tetapi lebih kepada memperlekehkan kedudukan, status hak orang-orang Melayu dan Majlis Raja-raja Melayu.
“Bagi saya kini sudah sampai masanya untuk pihak berkuasa mengambil tindakan dan orang-orang Melayu bangkit mempertahankan hak mereka sama ada orang perseorangan, badan bukan kerajaan atau orang Melayu dari mana-mana parti politik pun,” katanya.
Maklumnya lagi, terdapat empat perkara yang boleh dimasukkan dalam laporan polis berkaitan dengan kenyataan Wan Azizah berkaitan ketuanan Melayu.
“Perkara pertama ialah berbentuk hasutan selaras dengan Akta Hasutan 1948, Seksyen 3 yang menyatakan salah satu bentuk hasutan iaitu yang mempersoalkan tentang hak, status, kedudukan, keistimewaan seperti yang termaktub dalam bahagian 3 Perlembagaan Persekutaun iaitu Artikel 152, 153 atau 181.”
Maklumnya, Artikel 152 ialah berkenaan sebagai bahasa Melayu sebagai bahasa Kebangsaan manakala Artikel 153 khusus kepada hak keistimewaan orang Melayu iaitu kedudukannya dari segi permit, biasiswa dan sebagainya dan Perkara 181 pula berkaitan dengan kedudukan Raja-raja Melayu.
“Maka dengan ini satu laporan polis yang mengatakan bahawasanya satu kenyataan berbentuk hasutan telahpun dilakukan iaitu di bawah seksyen 3 (1) (f) dan boleh dihukum sekiranya disabitkan hukuman mengikut seksyen 4 pada Akta Hasutan 1948.
“Perkara kedua yang boleh didakwa ke atas Wan Azizah ialah mengandungi kenyataan bahawa ini bukanlah berbentuk kebebasan bersuara seperi mana termaktub dalam Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan kerana artikel ini ada kekangan atau sekatannya iaitu melainkan ada undang-undang lain yang mengecilkan skop Artikel 10 iaitu walaupun ada hak untuk bersuara tetapi termaktub dalam Akta Hasutan 1948.”
Maklum Hafarizam lagi, perkara ketiga yang perlu diketengahkan dalam laporan polis ini ialah dengan mengatakan bahawa PKR telah secara zahir bersekongkol bersama dengan merelakan perbuatan oleh orang yang tidak lain tetapi Presidennya.
“Untuk itu, perlu juga satu laporan dibuat bersekali atau dalam laporan yang sama kepada Pendaftar Pertubuhan bagi melihat kedudukan PKR kerana telah nyata bahawa mereka memupuk semangat kebencian, prasangka antara kaum dan perlu diambil tindakan yang mana salah satu tindakannya ialah dibatalkan pendaftaran PKR ini.
“Saya juga menggesa Pendaftar pertubuhan selaku pihak yang dipertanggungjawabkan mengawalselia pertubuhan politik dan bukan bukan politik melihat dengan teliti kuasa yang ada padanya agar PKR ini diambil tindakan malahan UMNO sendiri pernah dibatalkan pendaftarannya pada tahun 1987 dan mengapa PKR perlu mendapat keistimewaan seolah-olah mereka kebal?”
Katanya lagi, oleh kerana Perdana Menteri telah menyatakan bahawa jangan dipersoalkan hak keistimewaan Melayu dan disambut oleh pemimpin-pemimpin daripada badan politik, NGO’s dan juga pakar-pakar perundangan maka beliau menyarankan agar Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) digunapakai.
“ISA perlu dilakukan terhadap pemain-pemain utama dalam PKR, DAP ataupun Pas yang masih lagi terus mempersoalkan kedudukan dan hak istimewa orang Melayu kerana terbukti mereka cuba mewujudkan kebencian terhadap orang Melayu disebabkan hak-hak istimewa ini,” tegasnya lagi. -MediaUMNO

Tangguh Pemilihan

Keputusan Mesyuarat Tertinggi (MT) UMNO semalam untuk menangguhkan pemilihan parti itu di semua peringkat selama 18 bulan disifatkan sebagai peluang kepada seluruh bahagian untuk memantapkan lagi parti bagi berdepan pilihanraya umum akan datang.
Ketua UMNO Bahagian Tasek Gelugor, Tuan Haji Shabudin Haji Yahaya berkata  keputusan MT itu amat bertepatan kerana ia membolehkan semua ahli memberi sepenuh tumpuan untuk mengukuhkan jentera parti.
Sambil menganggap keputusan itu bukan sesuatu yang luar biasa beliau berkata jentera parti perlu bersiap sedia mulai sekarang bagi berdepan sebarang kemungkinan.
“Tidak kira esok, lusa, tahun depan atau bila-bila kita sudah bersedia tetapi penangguhan pemilihan ini akan lebih memberi kita ruang dan fokus terhadap memperkukuhkan lagi jentera.
“Kita mahu pastikan parti kita Barisan Nasional (BN) bukan saja berjaya tetapi yang lebih penting mengambil semula kawasan-kawasan yang terlepas ke tangan pihak pembangkang”, katanya
Jelas beliau lagi keputusan MT ini juga membolehkan semua ahli dan pemimpin lebih menghayati dan memahami serta membuat persediaan parti berasaskan Model Baru Politik.
“Apabila semua ahli dan pemimpin lebih bersedia, sudah tentulah pilihanraya umum akan dapat dihadapi dengan lebih baik dan menjurus ke arah lebih positif.
“Masih banyak yang ruang yang mesti diperbaiki biarpun pembangkang sekarang dalam keadan terumbang-ambing”, ujarnya.
Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Permatang Berangan seterusnya berkata tumpuan jenteranya kini sudah pasti itu mengekalkan kemenangan bersih di kawasan tersebut.
“Selain Parlimen Tasek Gelugor, kita mempunyai tiga Dun iaitu Permatang Berangan, Sungai Dua dan Teluk Ayer Tawar. Kesemua ini kita menang dan sudah tentulah kita akan berusaha untuk mengekalkan kemenangan ini,”  katanya.
Mengenai kedudukan BN ketika ini beliau berkata hasil daripada usaha keras semua pihak peluang BN untuk mengekalkan kemenangan cukup positif.
“Sokongan terhadap BN semakin baik. Sokongan masyarakat sama ada dari kaum India dan Cina juga semakin positif.
“Namun kita tidak boleh berasa puas hati kerana suasana boleh berubah bila-bila masa sekiranya kita terleka”, ujarnya.

Wednesday, December 1

DAPing minta 6 kerusi DUN Kedah.


Derga,Kota Darul Aman,Bukit Selambau,Gurun,Bakar Arang dan Lunas.Bakal menjadi milik DAPig berikutan kekalutan Kepimpinan PKR yang diterajui oleh ALjuburi.

Dap umpama bak kata pepatah "Belanda dapat tanah' lihat apa yang berlaku di Pulau-Pinang ahli PAS di lebelkan sebagai beruk  kilk  oleh DAP.

Lee Guan Aik pasti akan gembira apabila kerusi ini diberikankan kepada mereka.Apa kata pula kata  Abang Mad Kola.DAPig nie jenis suka meminta -meminta tetapi ditempat sendiri yang mempunyai kuasa sombong bongkak hidung tinggi.Cakap pandai kan tetapi HamPas.

Mat Kilau kata di Kedah PAS berkuasa tetapi mesti kena ikut cakap DAPig pasal depa semua kena cucuk hidung.    

Tuesday, November 30

LGE memang Lidah Bewak.


Ketua Menteri  Pulau Pinang, Lim Guan Eng perlu membuktikan dakwaannya secara telus dan tidak hanya bercakap kosong tanpa sebarang bukti berhubung pemberian kontrak kerja terhadap kontraktor Melayu di negeri itu.
Ahli Dewan Undangan Negeri Bertam, Zabariah Wahab berkata jika benar Guan Eng telus dalam apa yang dinyatakan itu, dia perlu memberi bukti kerana apa yang dikatakan itu sudah banyak kali diperkatakan tetapi sehingga kini keikhlasannya mengenai perkara itu masih menjadi tanda tanya mengenai kebenarannya.
“Jika betul apa yang diperkatakan itu, tunjukkan bukti jangan hanya pandai buat kenyataan sahaja, jika benar 70 peratus projek kerajaan negeri berjaya diperoleh oleh kontraktor Melayu, dia perlu jelaskan berapa nilai kerja yang telah diberi.
“Semua orang boleh cakap, ini semua cakap politik, jika kerajaan kepimpinannya mengamalkan prinsip Cekap, Akauntabiliti dan Telus, dia tidak perlu menyembunyikan perkara sebenar, kita nak tahu betul berapa nilainya dan berapa kontraktor yang terbabit dengan tender yang kononnya dilakukan secara terbuka,” katanya kepada umno-online.
Kelmarin Guan Eng  dalam sdiang medianya menyatakan bahawa sejak pakatan pembangkang memerintah Pulau Pinang, lebih 70 peratus projek kontrak kerajaan negeri berjaya dimenangi oleh kontraktor Melayu tanpa memerlukan kabel politik..
Guan Eng berkata pemberian kontrak projek kerajaan negeri dilakukan secara terbuka tanpa memerlukan `kabel politik’ untuk mendapatkan kerja yang dikeluarkan oleh kerajaan negeri dan lebih telus.
Zabariah yang juga Ketua Wanita UMNO Pulau Pinang menyifatkan apa yang dikatakan oleh Guan Eng itu lebih berunsur politik bagi menutup kelemahan pentadbirannya berikutan rungutan daripada kontraktor Melayu Pulau Pinang bahawa sejak Pulau Pinang diperintah pakatan pembangkang mereka sukar untuk mendapat kerja berbanding sebelum ini.
“Jika benar apa yang dikatakan itu, pasti tiada rungutan daripada mereka, tetapi sejak kebelakangan ini banyak rungutan yang kita dengar, ramai kontraktor menghadapi masalah kerana tiada kerja yang diperoleh.
“Yang penting dalam perkara ini adalah jumlah nilai kerja, dia boleh cakap 70 peratus, tapi kalau 70 peratus dari RM100 ribu, jumlahnya baru RM70 ribu, berapa ramai kontraktor yang boleh dapat kerja dari  jumlah itu,” katanya.
Menurutnya, sejak pakatan pembangkang memerintah Pulau Pinang, banyak permasalahan yang berlaku di negeri itu, bukan sahaja membabitkan kontraktor tetapi turut membabitkan rakyat berikutan sikap diskriminasi kerajaan negeri.
Beliau berkata, banyak  tindakan yang dilakukan oleh kerajaan negeri hanya tertumpu pada sesuatu kaum sedangkan kaum lain tidak dikenakan tindakan walaupun kesalahan yang dilakukan adalah sama dan di kawasan yang sama.

Monday, November 29

Orang Melayu gadaikan perkataan Melayu


Sultan Selangor hari ini melahirkan rasa dukacita dengan segelintir orang Melayu yang tidak memiliki rasa megah dan bangga sebagai orang Melayu sehingga sanggup menggadaikan perkataan Melayu itu sendiri untuk dikuburkan serta lenyap dari dunia ini. 

Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah sejarah yang ditulis oleh orang Inggeris ada menyatakan mengenai 'Tanah Melayu' , 'Negeri Melayu Bersekutu' dan Raja Melayu sekali gus membuktikan penulis Barat ketika itu mengiktiraf adanya Melayu yang memulakan sejarah negara ini.Sultan Selangor turut melahirkan rasa bangga dan sukacita dengan langkah kerajaan Malaysia yang akan menjadikan subjek Sejarah sebagai syarat wajib untuk dipelajari oleh rakyat di sekolah negara ini.
"Beta percaya dengan arahan ini ia akan membuka minda dan kefahaman dari pengetahuan berhubung peranan penting yang berlaku dalam sejarah tanah air untuk tidak timbulnya syak wasangka dan persoalan yang mencurigakan hingga timbul salah faham terhadap sesama rakyat di negara yang kita kasihi ini," titah Sultan Selangor pada Wacana Raja Berpelembagaan-Perspektif Sejarah, Kini dan Masa Depan di sini. Pihak berkuasa keselamatan dan ketenteraman awam negara ini harus berwaspada dan 'bersiapsedia' hasil daripada tindak tanduk pemimpin pembangkang khususnya empat individu; Anwar Ibrahim, Lim Kit Seang,Azmin Ali dan Wan Azizah, yang (kalau tidak diambil tindakan segera)  boleh mencetuskan pergaduhan kaum seperti 13 mei pada tahun 1969 dulu.

Anwar mengangkat2 mertabat pemimpin Cina DAPig, dan pada masa yang sama dengan angkuh menyatakan tidak perlu hormat Orang Melayu .DAPig pula yang selama ini sentiasa memperlekehkan kuasa dan hak orang-orang Melayu, ishtiharkan akan menguasai Puterajaya. Wan Azizah mengumumkan tidak ada keistimewaan pada orang Melayu, manakala Azmin Ali pula isytiharkan perang terhadap 'ketuanan Melayu' di negara ini. Ditambah pula kenyataan presiden MCA Chua Soi Lek baru-baru ini mendedahkan hasrat MCA bersatu dengan DAP  dalam menghadapi penentangan hak-hak ketuanan Melayu.

Menambahkan kehangatan ini ialah kenyataan pemimpin2 DAPig dan Anwar, yang menghina pemimpin PAS Haji Hadi Awang dan Nik Aziz,yang knonnya hanya bersetuju sahaja dengan DAPig dan PKR dalam semua hal, seolah-olah PAS tidak perlu dirujuk dan diambil kira dalam membuat keputusan antara Anwar dan Kit Seang. Bahkan  PAS langsung tidak berfungsi dan tidak bertaring,  sehingga modalnya untuk mendirikan Negara Islam (dalam setiap kempen pilihanraya) telah dianggap basi oleh pakatan pembangkang.  

Kini reaksi marah Orang Melayu, samada penyokong UMNO, penyokong PAS dan Orang Melayu yang tak berpihak kepada mana-mana  parti telah nampak bermula akibat serangan demi serangan yang dibuat oleh para pemimpin pembangkang terhadap martabat dan maruah orang Melayu..Awas,  bila kemarahan mula melonjak, maka pergeseran pergaduhan kaum boleh  tercetus dengan mudah. Mendengar dan membaca pendapaat tokoh2 yg disebut diatas itu amat mengerikan sekali ..mereka tidak langsung peduli kepada kesan dan akibat dari ucapan mereka itu terhadap ketenteraman dan keselamatan negara.

Mat Kilau kata:Cegahlah api perkauman yang ditiup oleh pembangkang ini sebelum ia menghiris serta membakar hati dan perasaan org Melayu di negara ini. Sebelum kata berjawab, sebelum gayung bersambut, sebelum kesabaran Orang Melayu kekeringan dan mendidih kepanasan...Mat kilau menyeru pihak berkuasa yang mengawasi ketenteraman awam dan keselamatan negara agar segera bertindak mencegahnya dengan serta merta. Kerana kita tidak boleh mengukur berapa besar sekala kemarahan orang Melayu kali ini, maka adalah 'lebih baik mencegah dari memadamkannya'..!

Sunday, November 28

Hebatnya Ucapan dasar Ketua wanita PKR.

Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR), Zuraida Kamaruddin menempelak media dengan menggelarkan mereka 'penyibuk' apabila menyiarkan berita mengenai usulnya yang mahu Datuk Seri Anwar Ibrahim dilantik sebagai Ketua Umum parti itu.

Beliau yang seolah-olah kecewa ekoran usul itu ditolak pucuk pimpinan parti mendakwa, media mahupun mana-mana pihak tidak berhak untuk mengambil tahu dan campur tangan dalam urusan parti itu.

"Saya hendak sentuh sedikit mengenai laporan Facebook dan akhbar mengenai usul yang saya bawa supaya jawatan Ketua Umum diisytiharkan secara rasmi. Tapi kenapa cadangan ini mereka nak sibuk?

"PKR ini siapa punya? Kita yang punya mereka nak sibuk mengapa? Kita hendak letak kerusi (Ketua Umum) itu di atas ke, di bawah ke, suka hati kitalah," katanya ketika menyampaikan ucapan penggulungan pada Kongres Nasional PKR di Dewan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) di sini, Ahad.

Humang aii...Mak Cik Zuraida mengamuk bila kena reject. Kesiannya, meroyan juga makcik seksi nie!

Makcik Zuraida nie tak perasan bila dia labelkan media sebagai penyibuk dan secara tidak langsung telah menyelak kainnya sendiri.

Selama ini, PKR gegarkan satu Malaysia dengan yang "itu rakyat punya", "yang ini hak rakyat", "rakyat membuat keputusan", "kuasa rakyat", dan lain-lain yang berkaitan dengan rakyat tetapi tidak termasuk bank rakyat.

Hari ni Makcik Seksi Zuraida berteriakan bahawa PKR adalah HAK KITA! Hak sapa? Kenapa tiba-tiba makcik nie mempamirkan sikap individualistik yang selama ini kononnya ditutup rapat oleh PKR? Hak rakyat tiba-tiba makcik menopause ni nafikan...

Nak muntah..

Ohhh Azizah...

pkr congress 271110 wan azizah

SETELAH agak lama menyepi diri terutama ketika PKR dilanda kekalutan, akhirnya Presiden PKR, Dr. Wan Azizah Wan Ismail bersuara.
Itu pun agaknya kerana beliau terpaksa berucap merasmikan Kongres PKR semalam. Jika tidak, Wan Azizah akan berusaha mengelak daripada menangani secara terbuka permasalahan serius yang melanda parti itu. Makin ramai pemimpin PKR dan berduyun-duyun ahli bertindak keluar parti kerana sudah hilang kepercayaan.
Sayang sekali, ucapan beliau semalam tidak memberi impak kepada perwakilan. Wan Azizah gagal mengupas kemelut dalam parti itu dan tidak mengambil kesempatan untuk menyuntik keyakinan baru kepada para perwakilan.
Ini mungkin disebabkan beliau kurang berpengalaman dalam menangani krisis. Lagipun orang yang paling berkuasa dalam PKR bukan beliau tetapi suaminya, Anwar Ibrahim. Awang percaya tangan dan minda Wan Azizah cukup terikat kerana terpaksa mengikut rentak Anwar dan Azmin Ali. Inilah yang akhirnya menjadikan beliau, presiden parti yang paling lemah.
Rasanya tiada parti politik di dunia, yang presidennya menjadi pak turut semata-mata.
Realitinya, ahli-ahli hanya melihat Wan Azizah dengan imej seorang isteri dan bukan sebagai pemimpin. Persoalannya di mana prinsip beliau, jika tidak pun sebagai pemimpin, setidak-tidaknya sebagai seorang insan yang mempunyai amanah?
Dalam ucapannya, beliau antara lain menyebut tentang perlunya bangsa Melayu dan umat Islam tidak diperdayakan menerusi konsep tertentu. Apabila bercakap tentang diperdaya, sedarkah Wan Azizah, ramai ahli PKR merasakan mereka menjadi mangsa muslihat Anwar demi kepentingan peribadi. Isu moral Anwar, dalam diam makin terbongkar satu demi satu.
Tindakannya yang dilihat menggadai kepentingan bangsa selain ghairah mendapatkan campur tangan asing untuk menyelamatkan diri, membuatkan lebih ramai meluat. Begitu juga dengan strateginya menangguh-nangguhkan kes liwat di mahkamah, menampakkan beliau terdesak.
Siapa yang sebenarnya memperdaya siapa? Malah sudah menjadi bahan perbualan hangat bahawa Wan Azizah dikatakan turut sama bersubahat. Menurut mereka, Wan Azizah tahu apa yang berlaku dan apa sebenarnya masalah Anwar. Ramai ahli dalam PKR sedih kerana beliau tidak berani mendokong kebenaran hanya kerana mahu mempertahankan suami, yang berdepan dengan isu moral, integriti dan hipokrasi.
Antara lain dalam ucapannya, Wan Azizah berkata, dalam tradisi bangsa, Melayu amat menyedari kepentingan menjaga maruah diri supaya dipandang tinggi oleh orang lain.
Lalu Awang, merenung sejenak sambil bertanya, kepada siapakah sepatutnya ingatan itu ditujukan. Kuman di seberang laut nampak tetapi gajah di depan buat-buat tidak nampak.
Sebaliknya, lebih mengejutkan Wan Azizah menyatakan Anwar adalah pilihan tuhan untuk memimpin Malaysia dan tiada siapa boleh saingi kehebatannya. Awang geleng kepala. Jika itu yang Wan Azizah percaya atau mungkin terpaksa tuturkan atas arahan sesiapa jua, bersedialah untuk menerima hakikat. Biar sehebat manapun percaturan, Anwar juga boleh jatuh kerana ketentuan Allah. Apabila tiba saat itu nanti, janganlah pula menyalahkan pihak lain atau menuduh adanya konspirasi. Puncanya adalah nafsu termasuk untuk berkuasa atas apa cara sekalipun. Nafsu yang gagal diurus akhirnya makan tuan.

Wakil PKR Negri Sembilan, Ibrahim Yusoff hari ini mengutuk tindakan ahli parti yang berdemonstrasi di luar Kongres Kebangsaan parti itu semalam, sebelum menyamakan majlis yang sedang berlangsung itu dengan Kota Suci Islam, Mekah.


"Mereka yang berdemonstrasi di luar di Kongres Kebangsaan adalah seperti umat Islam yang pergi ke Mekah semata-mata untuk menunjuk perasaan (demontrasi) di depan Kaabah," kata beliau ketika membahaskan ucapan Presiden parti.

Saturday, November 27

Ketuanan melayu sila ke-tong sampah kata kak Wan.

pkr congress 271110 wan azizah


Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata konsep “Ketuanan Melayu” 


wajib ditinggalkan kerana ia didakwa hanya slogan untuk memperdayakan bangsa itu sendiri.

"Ketuanan Melayu adalah slogan yang digunakan oleh sekumpulan kecil elit Melayu yang berkuasa untuk memperdaya orang Melayu yang ramai, demi kepentingan diri sendiri.


Sudahlah Kak Wan, jangan dok tembak . Hang dengan laki hang dengan anak-anak hang sama dengan menantu hang hidup dengan apa yang hang ada adalah punca dari Ketuanan Melayu. Mat kilau sedar beban yang ditanggung oleh Kak Wan amat besar. Ada laki suka lubang kunyit. Ada parti keldai komunis tapi jangan sampai melampau usik Ketuanan Melayu.
Engkau ingat kalau Ketuanan Melayu engkau anak beranak dapat hidup macam hari ini?? Apa sebab utama yang engkau kata Ketuanan Melayu itu bohong??? Jangan hanya kerana laba politik hang sanggup lacurkan Ketuanan Melayu.
Mat kilau harap engkau selesaikan 1001 masalah yang ada dalam PKR. Masalah Pemilihan, masalah kepimpinan, masalah ahli parti, masalah Baju Hitam dan yang lebih penting laki  hang pastikan tidak meliwat sesuka hati. Bila semua sudah selesai, baru hang dengan parti hang  boleh bicara tentang perjuangan.


Mat kilau juga sedar kenapa Wan Azizah berani sebut pasal Ketuanan Melayu kerana dia ini bukan Melayu tulen. Dia ini keturunan Peranakan Penang. Sebab tu perangai pun macam komunis ikut DAPing.

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive