Tuesday, January 4

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, Shuhaimi Shafie yang dianggap menghina Sultan Selangor.


IA pada mulanya hanya berkisar kepada pengumuman Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd.Sidek Hassan berhubung pelantikan Datuk Mohammed Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor.

Pelantikan bekas Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) itu ternyata tidak menyenangkan Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor yang seolah-olah menentangnya biarpun ia sudah mendapat perkenan Sultan Selangor.

Lanjutan itu wujud tindakan-tindakan yang boleh dianggap biadab oleh pemimpin-pemimpin politik PKR, termasuklah yang paling mengejutkan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Muda, Shuhaimi Shafiei.

Wakil Rakyat PKR itu melalui blognya membidas pelantikan berkenaan dan nada tulisannya turut berbaur ugutan sehingga ditafsirkan cuba menderhaka kepada sultan.
Persoalannya, wajarkah ahli politik seperti Shuhaimi dibiarkan begitu sahaja tanpa dikenakan tindakan?

Sebab itulah ramai pihak menyokong cadangan Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin yang mencadangkan beberapa tindakan tegas diambil ke atas pihak yang menghina serta menderhaka kepada Sultan Selangor.

Tegas Zulkifli semua pihak yang mengugut dan menentang perkenan sultan dalam isu tersebut perlu didakwa di bawah Seksyen 121 Kanun Keseksaan kerana 'perbuatan memerangi Raja-Raja Melayu'.

Sudah jelas kini perbuatan Shuhaimi bukan sahaja biadab dan melanggar tata-susila sebagai pemimpin politik Melayu malahan boleh mencetuskan perasaan marah di kalangan orang Melayu.

Kita memahami Shuhaimi mungkin hendak menonjolkan dirinya sebagai pembela kepada kerajaan negeri di bawah pimpinan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim tetapi biarlah ia berlandaskan kepada kesopanan dan tatasusila sebagai pemimpin Melayu.

Kalaulah orang seperti Shuhaimi begitu mudah mengeluarkan kenyataan yang dilihat memberi peringatan kepada sultan, bagaimana pula dengan pemimpin daripada kaum lain?

Jelaslah, dalam soal ini pihak berkuasa tidak boleh lagi bertolak ansur, bukti sudah jelas dan laporan polis sudah dibuat. Shuhaimi perlu disiasat dan dikenakan tindakan sewajarnya.
Pemimpin-pemimpin politik seperti beliau harus diberi pengajaran agar tidak melampaui batas dalam apa juga tindakan mereka.

Institusi raja-raja harus dihormati dalam apa juga keadaan dan bukannya dicerca apatah lagi diugut dengan sewenang-wenangnya.

Dalam soal ini, kita bersetuju dengan pandangan Zulkifli bahawa perbuatan Shuhaimi tidak boleh dibiarkan apatah lagi bertolak ansur kerana pada pandangan Zulkifli ia amat biadab lagi kurang ajar bagi mana-mana rakyat di negeri Selangor melakukan perbuatan derhaka seperti itu.

Justeru sekali lagi, rakyat terutamanya orang Melayu menantikan apakah langkah seterusnya yang akan dilakukan oleh pihak berkuasa kepada Shuhaimi.

Mereka ingin melihat ketegasan dalam soal ini dan bukan sekadar peringatan atau amaran sahaja. Ia disebabkan Shuhaimi telah mempertikaikan kedudukan serta bidang kuasa institusi beraja.

Shuhaimi boleh mencari populariti politik kerana itulah sikap pembangkang tetapi janganlah sampai ia melanggar norma-norma sebagai pemimpin Melayu dan orang Islam.

Menyifatkan seorang sultan lebih memihak kepada sesuatu parti politik sememangnya satu perbuatan yang biadab dan tidak boleh dimaafkan.

Shuhaimi tidak perlu berdolak-dalik dalam isu ini, beliau perlu bersedia bertanggungjawab terhadap perbuatannya. Jangan pula menuduh mana-mana media memutar belitkan kenyataan beliau kerana buktinya sudah ada dalam blognya.

Oleh itu, bagi pihak berkuasa tidak ada apa lagi yang perlu mereka tunggu sebaliknya sekarang adalah masa untuk bertindak supaya ia memberi pengajaran kepada semua ahli politik bahawa setiap apa yang mereka lakukan ada hadnya, jika terlanjur maka bersedialah menghadapi tindakan.

Monday, January 3

DAPig Hilang Pengundi Hanya Kerna?


Semalam Mat Kilau dok bersembang dengan rakan-rakan di kedai nasi kandar.Isu terbaru yang dok panas la nie pasal beg plastik.langkah untuk mengurangkan beg plastik baik akan tetapi cara pelaksanaannya amat mengecewakan.


Ketua Menteri paling celaka dalam sejarah Pulau Pinang akan menerima tamparan hebat apabila ramai yang menyalahkanya.Depa tak kata lain salah tetapi DAPig yang salah.Adakah ini akan mengurangkan sokongan terhadap DAPig.teringat bak kata-kata dalam gambaq P. Ramli "apa yang nak mai pulak lepas nie'...... 


Ramai peniaga termasuk pasar raya besar di negeri ini didapati mengabaikan kempen ‘Hari Tanpa Beg Plastik Percuma’ yang dilancarkan Kerajaan Negeri untuk memulihara alam sekitar


Dianggarkan, lebih 90 peratus daripada peniaga berkenaan masih menggunakan beg plastik untuk membungkus barangan dijual seolah-olah pengumuman yang dibuat Ketua Menteri Lim Guan Eng mengenai ‘Hari Tanpa Beg Plastik Percuma’ bermula 1 Januari 2011 langsung tidak memberi sebarang makna. 


Alasan peniaga terbabit ketika ditanya mengenai perkara itu ialah “kami tidak tahu (mengenai kempen berkenaan).”

Ada juga yang secara terang-terangan menyuarakan rasa tidak puas hati serta mempertikaikan kempen tersebut yang dianggap menyusahkan mereka terutama peruncit dan pengusaha restoran selain pengguna.

Mereka berpendapat, tindakan itu boleh menjejaskan hubungan pelanggan dengan peniaga.

Seorang pembantu restoran nasi kandar, Hassan Ali, 36, berkata, kempen Kerajaan Negeri itu tidak sesuai kepada peniaga makanan.

“Walaupun kertas digunakan untuk membungkus makanan tetapi plastik tetap diperlukan untuk mengisi kuah, sup dan kari. Peniaga makanan perlu menggunakan beg plastik untuk memuatkan bungkusan makanan yang dibeli dalam kuantiti banyak.

“Makanan yang dibungkus panas tidak selesa untuk diambil pelanggan tanpa beg plastik. Mereka (Kerajaan Negeri) harus bersikap fleksibel dalam isu ini dan tidak boleh pukul borong saja. Bayangkan bagaimana kami nak jual makanan, kuah kari tanpa plastik. Boleh kira mustahil bukan?,” katanya.

“Kami sebagai peniaga perlu memberikan keutamaan keselesaan pelanggan, Jika mereka (pelanggan) minta beg plastik kami (peniaga) akan membekalkan beg plastik dan jika tidak ia boleh menjejaskan peniagaan kami,” katanya.

Seorang jurujual di stesen minyak yang enggan namanya disiarkan berkata, pihak pengurusan tidak mengeluarkan arahan mengenai larangan penggunaan plastik di premis mereka.

“Kami bekerja ikut arahan, tak bolehlah pandai-pandai sendiri. Selagi tak dapat arahan daripada pengurusan, kami bekalkan beg plastik seperti biasa kepada pelanggan,” katanya.
 

Suri rumah, Ching Kooi Yeng, 52, berkata, tanpa beg plastik amat sukar baginya untuk membeli barangan dalam kuantiti yang banyak sebagaimana biasa.

“Saya susah hendak membeli barang, kalau naik kereta tak apa. Ini naik motosikal macam mana nak bawa banyak barang, kalau mahu beg plastik kena bayar 20 sen. Ini menyusahkan saya, lebih baik beli barang-barang di kedai runcit,” katanya,

Muniyamma Bakiam, 39, berkata, walaupun kempen itu bertujuan membendung masalah pencemaran yang semakin berleluasa tetapi membawa beg sendiri ketika membeli-belah atau menggunakan beg mesra alam tidak sesuai jika pengguna membeli barangan dalam kuantiti yang banyak.

“Walaupun peruncit mengambil inisiatif dalam membekalkan barang-barang dalam guni beras dan kotak, ia tidak selesa untuk mengangkutnya

“Ini merupakan taktik peniaga untuk mengaut keuntungan dengan menjual beg plastik. Kalau hari tanpa beg plastik percuma, kenapa mahu jual dengan harga 20 sen kepada pengguna,” katanya.

Sunday, January 2

Tonto Video Cetak Rompak lebih Hebat Daripada PenguatkuasaMalam tadi saya ke Batu Feringghi Pulau Pinang, kususnya ke pasar malam sepanjang jalan berhadapan hotel-hotel mewah. Pasar malam ini terkenal bukan sahaja di kalangan pelancong tempatan tetapi pelancong antarabangsa. Ia adalah sebahagian daripada tarikan pelancongan Pulau Pinang.Walaupun hujung minggu, pasar malam itu cukup meriah bermandikan cahaya dan dikunjungi ramai pelancong, terutama dari negara-negara Arab. Kesesakan jalan tetap berlaku termasuk beca roda tiga yang turut dihiasi lampu berwarna-warni. Suasana sememangnya ceria.

Dalam keghairahan orang ramai membeli-belah atau sekadar meninjau sepanjang pasar malam, tiba-tiba suasana bertukar menjadi kelam-kabut. Penjual barangan tiruan seperti tas tangan 'berjenama', pakaian 'berjenama' dan DVD atau CD cetak rompak begitu pantas menyimpan barangan tersebut.

Pada mulanya, saya menyangka mereka hendak menutup kedai tetapi setelah melihat seorang pemuda 'bersenjatakan walkie-talkie' memberi arahan dalam loghat Hokkien, barulah saya sedar apa yang sedang berlaku.

Pemuda berkenaan dan beberapa orang rakannya yang turut menggunakan 'walkie-talkie' adalah tonto. Tugas mereka memaklumkan kehadiran pegawai-pegawai penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan. 

Saya dapati sebuah van Bahagian Penguatkuasa kementerian berkenaan diekori oleh seorang tonto bermotosikal yang menyalur maklumat tentang kedudukan van tersebut kepada tonto lain melalui 'walkie-talkie'. Nampaknya kesiapsagaan tonto mengatasi operasi atau tugas para pegawai penguatkuasa kerana kehadiran mereka dihidu terlebih awal dan peniaga yang memperaga dan menjual barangan tiruan atau cetak rompak mudah terlepas daripada tindakan.

Apa yang jelas daripada episod malam tadi ialah pihak tonto jauh lebih hebat daripada pihak berkuasa atau penguatkuasa. Peniaga terlepas manakala penguatkuasa pulang dengan tangan kosong.

Episod itu juga memberi jawapan jelas kepada pihak penguatkuasa atau kementerian berkenaan iaitu bukan peniaga jalanan atau pasar malam yang mesti diperangi atau dijadikan sasaran tetapi pihak yang sama ada mengeluar atau mengedar barangan tersebut. Ia sama dengan usaha menangani masalah dadah, bukan penagih yang seharusnya dijadikan sasaran, tetapi pengedar dan mereka yag terlibat dalam memproses dadah termasuk narkotik sintetik.

Dalam usaha menghapus jualan barangan tiuruan atau cetak rompak dan dadah, puncanya mesti dimusnahkan.

Penjual hanyalah 'ikan bilis' yang  akan pupus jika sumber perolehannya yang merupakan  'jerung' dihapuskan terlebih dahulu.

Saturday, January 1

Realiti Dan Fantasi 2011


ANTARA realiti dan fantasi. Itulah dua pilihan yang ada dalam kalangan rakyat Malaysia apabila mereka melangkah masuk ke tahun 2011 pada hari ini.

Realiti ditawarkan oleh Barisan Nasional (BN) yang dipimpin oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, manakala fantasi ditawarkan oleh pakatan pembangkang yang diketuai oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim yang begitu bercita-cita menjadi Perdana Menteri.

Sememangnya tahun 2011 bukan sahaja dilihat penting oleh BN, tetapi juga pembangkang yang dianggotai oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas.

Justeru, sudah pastilah masing-masing mengatur strategi dengan matlamat untuk meraih sokongan rakyat bagi membolehkan mereka memerintah. Bagi BN, seperti kata Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, tahun 2011 menjanjikan cabaran getir untuk mereka.

Ujian pertama akan bermula di Dewan Undangan Negeri Tenang yang bakal berlangsung pilihan raya kecil dan ia akan disusuli dengan pilihan raya negeri Sarawak yang paling lambat pun dijangka pada Julai ini dan seterusnya pilihan raya umum.

Berdasarkan cabaran-cabaran berkenaan, sudah tentulah BN perlu menyusun strategi terbaik bagi memastikan kedudukannya dalam arena politik negara kukuh.

Biarpun dalam beberapa pilihan raya kecil kebelakangan ini menyaksikan BN mencapai kejayaan, namun bak kata Hishammuddin ia bukanlah ukuran sebenar, banyak lagi yang perlu dilakukan.

Najib dijangka melancarkan pelan transformasi politik (PTP) yang akan membantu memperkukuhkan lagi gerak kerja BN bagi mencatatkan kejayaan cemerlang dalam pilihan raya umum akan datang.

Namun apa pun, ia bergantung sejauh mana pelan dan tindakan yang dirancang disambut oleh pemimpin serta ahli di peringkat akar umbi kerana merekalah bakal menyampaikan secara langsung kepada rakyat.

Oleh itu, fajar 2011 perlu disambut dengan keazaman yang tinggi oleh pemimpin dan ahli BN untuk memperkukuhkan parti.

Tumpuan sudah pasti diberikan kepada pengukuhan kedudukan BN di negeri-negeri yang ditawan oleh pembangkang seperti Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan. Sementara Perak juga akan termasuk dalam perhitungan selepas negeri itu terlepas 11 bulan kepada pembangkang.

Bagi mencapai cita-cita menawan kembali negeri-negeri berkenaan, ahli-ahli BN termasuklah UMNO perlu menyingkirkan segala tindak-tanduk politiking sesama sendiri. Ini termasuklah tidak mengamalkan cah keting, tikam belakang dan memburuk-burukkan antara satu sama lain.

Pengumuman Najib mengenai pengerusi perhubungan UMNO negeri baru-baru ini sepatutnya menamatkan segala spekulasi sekali gus membolehkan UMNO memberi tumpuan sepenuhnya bagi menyusun strategi bagi menghadapi pilihan raya.

Sama ada pelantikan yang dibuat disenangi atau tidak, ia seharusnya tidak lagi menjadi persoalan kerana Perdana Menteri yang juga Presiden UMNO sudah membuat keputusan berdasarkan pelbagai pertimbangan yang mendalam.

Oleh itu, tidak perlulah ada mana-mana pemimpin-pemimpin UMNO di peringkat negeri merajuk atau ingin membawa diri, kalau begitulah sikap mereka biarkan sahaja. UMNO sudah tidak ada masa lagi untuk pujuk memujuk pemimpin seumpama itu kerana apa yang lebih penting ialah perjuangan parti.

'Musuh politik' BN dan UMNO ialah PKR, DAP dan Pas yang sudah meletakkan sasaran PRU-13 sebagai landasan untuk mereka menawan Putrajaya. Oleh itu, pemimpin dan ahli BN perlu membuat persediaan bagi berhadapan dengan serangan pembangkang yang sudah pasti lebih hebat demi mencapai cita-cita politik mereka dan bukannya membuang masa melayan kerenah memualkan dalam parti sendiri.

Pembangkang awal-awal lagi mengemukakan pelbagai janji kepada rakyat jika mereka diberi peluang memerintah, sama ada janji itu mampu ditunaikan atau tidak, itu soal kedua. Apa yang penting rakyat perlu dipengaruhi bagi membolehkan sokongan diraih. Sebenarnya, BN tidak boleh memandang remeh apa yang dilakukan oleh pembangkang itu kerana dalam tahun 2008, politik persepsi serta 'mengula-gulakan' rakyatlah yang menjadi punca BN kehilangan kuasa di beberapa negeri dan majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat.

BN perlu mempertingkatkan usaha menyakinkan rakyat terhadap realiti yang ditawarkan oleh parti, masa depan negara tidak boleh digadaikan kepada satu pakatan yang terlalu gilakan kuasa semata-mata.

Turut menjadi perhatian pada 2011 ialah sejauh mana kerjasama PKR, DAP dan Pas mampu bertahan dalam usaha mereka mewujudkan satu barisan alternatif.

Setakat ini, segala-galanya dicorakkan oleh PKR dan DAP manakala Pas menjadi pak turut sahaja. Oleh itu, ramai yang ingin melihat apakah pendirian Pas seterusnya.

Sikap PKR dan DAP yang melakukan apa sahaja tindakan semata-mata kerana kuasa dikatakan tidak sehaluan dengan Pas, biarpun ada sebahagian pemimpin parti itu mengiakan saja apa kata PKR dan DAP demi menjaga hubungan serta meraih kuasa.

Sudah terdapat arus di dalam Pas yang mahu parti itu keluar daripada pakatan dan berjuang sendirian. Ia kerana mereka amat memahami selagi Pas berada dalam gabungan berkenaan, PKR dan DAP sudah pasti tidak akan membiarkan Pas menjadi sebuah parti yang dominan.

Hakikatnya, corak politik yang diamalkan oleh PKR dan DAP tidak sesuai dengan perjuangan Islam yang dibawa oleh Pas tetapi entah mengapa Pas mahu juga bertahan untuk bekerjasama dengan kedua-dua parti tersebut.

Keadaan itu menyebabkan ramai beranggapan bahawa Pas sudah kehilangan rasa yakin diri, tidak seperti mana suatu ketika dulu.

Malahan lebih bahaya daripada itu, Pas dikatakan akan mengalami kerugian lebih besar dalam pilihan raya umum akan datang berbanding dengan PKR dan DAP.

Bagi PKR pula, parti itu akan melangkah ke tahun baru dengan seribu satu masalah. Krisis keyakinan bukan sahaja membelenggu ahli-ahlinya, malah juga pemimpin mereka.

Sebab itulah, kita menyaksikan hari demi hari ada sahaja pemimpin atau ahli PKR meninggalkan parti tersebut. Ini kerana mereka semakin menyedari bahawa perjuangan PKR hanya untuk kuasa dan segala yang dibentangkan kepada rakyat hanya sekadar janji-janji yang sukar ditunaikan.

Apa yang berlaku Selangor, contohnya sudah menjadi bukti bahawa PKR tidaklah sehebat mana. Oleh itu, rakyat perlu mengkaji dengan sebaik-baiknya segala usaha yang telah, sedang dan akan dilakukan oleh kepimpinan Najib dan bukannya berkhayal dengan janji-janji kosong pembangkang.

Selamat Tahun Baru 2011


Selamat Tahun Baru
Mat Kilau ucapkan kepada pengunjung blog ini,rakan-rakan blogger Pro Kerajaan serta rakyat Malaysia tidak kira apa jua pandangan Politik anda.
Bermulanya tahun baru akan ada perubahan dari mat kilau.
terima kasih mat kilau ucapkan kepada pengunjung blog ini kerna baru 3 bulan sudah mencapai 4ribu pengunjung
terima kasih daun keladi,
ada masa bacalah blog ini.

Friday, December 31

Peristiwa Politik Negara Sepanjang 2010

JANUARI:
1 - Bekas Menteri Penerangan dan bekas Setiausaha Agung Umno Tan Sri Mohamed Rahmat meninggal dunia pada usia 71 tahun.
FEBRUARI:
12 - Anggota Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Hashim mengumumkan keputusan keluar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan menjadi anggota Bebas.
28 - Bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang Mohammad Fairus Khairuddin keluar PKR untuk sertai Umno.
MAC:
1 - Anggota Parlimen Nibong Tebal Tan Tee Beng mengumumkan keputusan keluar daripada PKR dan menjadi anggota Bebas.
3 - Anggota Parlimen Bagan Serai Mohsin Fadzli Samsuri keluar PKR dan menjadi anggota Bebas.
6 - PKR pecat anggota Parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Noordin.
28 - Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menang jawatan presiden MCA menewaskan bekas presiden Tan Sri Ong Ka Ting dan penyandang Datuk Seri Ong Tee Keat dengan majoriti 68 undi pada pemilihan MCA.
APRIL:
25 - Calon Barisan Nasional P.Kamalanathan menewaskan calon PKR Datuk Zaid Ibrahim pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor dengan majoriti 1,725 undi.
MEI:
14 - Anggota Parlimen Wangsa Maju Wee Choo Keong isytihar keluar daripada PKR dan menjadi wakil rakyat Bebas.
16 - Calon DAP Wong Ho Leng menewaskan calon BN Robert Lau Hui Yew dan calon Bebas Narawi Haron pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Sibu dengan majoriti 398 undi.
JUN:
11 - PAS benarkan calon bukan Islam bertanding menggunakan simbol parti itu semasa pilihan raya tetapi dengan syarat terima dasar dan perjuangan parti itu.
JULAI:
22 - MIC terima Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk T.Murugiah, yang dipecat daripada Parti Progresif Penduduk (PPP), menjadi anggota MIC.
OGOS :
1 - DAP pecat ahli Majlis Perbandaran Klang Tee Boon Hock kerana dakwaan menyalahgunakan kepala surat seorang anggota exco Selangor.
SEPTEMBER:
1 - Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Peter Pang En yin keluar daripada Parti Liberal Demokratik (LDP) dan menawar untuk melepaskan jawatan kerajaan kerana tidak setuju pendirian parti menentang kepimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman. Beliau masih memegang semua jawatan kerajaan.
OKTOBER:
23 - Perdana Menteri dan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak memberitahu perhimpunan agung Umno bahawa beliau dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin akan turun padang ke seluruh negara tahun depan untuk bertemu anggota Umno dan rakyat.
NOVEMBER:
4 - Calon BN Abdul Aziz Yusoff mengalahkan calon PAS Dr Zulkefli Mohamad dengan majoriti 1,190 undi dalam pilihan raya kecil bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Galas.
4 - Calon BN Datin Linda Tsen menang pilihan raya kecil kerusi Parlimen Batu Sapi di Sabah mengalahkan Presiden Parti Maju Sabah Datuk Yong Teck Lee dan calon PKR Ansari Abdullah dengan majoriti 6,359 undi.
19 - Datuk Zaid Ibrahim mengumumkan hasrat untuk keluar daripada PKR ekoran hilang kepercayaan dengan perjuangan parti itu.
20 - BN setuju pinda perlembagaannya untuk memperkenalkan keanggotaan bersekutu dan keanggotaan bergabung secara terus.
24 - Bekas Ketua Menteri Pulau Pinang Tun Dr Lim Chong Eu meninggal dunia pada usia 91 tahun.
28 - Anggota Parlimen Gombak Mohamed Azmin Ali dipilih sebagai Timbalan Presiden PKR.
28 - Anggota Parlimen Seputeh Teresa Kok dipilih Pengerusi DAP Selangor
DISEMBER:
1 - Umno tangguh pemilihan parti 2011 selama 18 bulan.
6 - Presiden MIC Datuk Seri S.Samy Vellu berundur selepas 31 tahun memimpin parti itu dan menyerahkan jawatan kepada timbalannya Datuk G.Palanivel.
13 - MCA tangguh pemilihan parti yang dijadualkan pada 2011, dipercayai mengikut langkah Umno.
15 - DAP turut tangguh pemilihan parti sehingga Ogos 201.2
15 - Zaid Ibrahim menjadi Presiden Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM), ditukar menjadi Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA).
16 - Empat wakil rakyat pembangkang -- Datuk Seri Anwar Ibrahim, Karpal Singh, S.Sivarasa dan Azmin Ali -- digantung daripada menghadiri persidangan Dewan Rakyat selama enam bulan kerana memberi keterangan tidak benar di dewan/ menghina dewan.
17 - Anggota Dewan Undangan Negeri Johor kawasan Tenang Datuk Sulaiman Taha meninggal dunia di Hospital Ampang Puteri, Kuala Lumpur, akibat kencing manis.
27 - Umno Pulau Pinang, Kedah, Terengganu diketuai pengerusi perhubungan yang baru daripada kalangan pemimpin negeri

Thursday, December 30

Foto-foto Rumah Orang Melayu Yang Dirobohkan Di Kampung Asam, Pulau Pinang !

Rumah Penduduk dirobohkan oleh pemaju yang tidak bertanggungjawab.Apa dah jadi nie 8 rumah telah dimusnahkan  
Di bawah adalah beberapa rumah yang telah dirobohkan :-Selain daripada 8 rumah tersebut, 8 rumah lagi masih menunggu tindakan seterusnya dan penulis difahamkan bahawa besar kemungkinan akan dirobohkan juga tidak lama lagi untuk tujuan membina kondominium berharaga RM600,00 - RM800,000 dan juga jalanraya.

Semasa berjumpa dengan mereka, terdapat banyak kemusykilan dan kekecewaan yang diluahkan. Di antara lain ialah klaus perjanjian yang meragukan dan pampasan yang tidak adil. 
Sebagai contoh, terdapat beberapa keluarga tinggal di dalam satu rumah di Kampung Asam tetapi sebagai pampasan, mereka hanya akan mendapat 1 lot rumah/flat sebesar 650 kaki persegi.

Dan untuk sementara waktu, mereka akan diberi pampasan sebanyak RM500 sebulan untuk tinggal dirumah sementara. Jika nilainya ialah RM500, dimanakah keluarga-keluarga tersebut dapat tinggal di bahagian pulau di sini?

Terdapat juga keluarga yang tidak mendapat pembelaan kerana alamat rumah mereka berkongsi lot dengan rumah keluarga yang lain. Hanya satu keluarga sahaja yang akan mendapat pampasan manakala keluarga yang satu lagi tidak.

Selain daripada itu, terdapat penduduk yang mempersoalkan ketidaktelusan perjanjian di antara penduduk dengan pemaju dan pemilik tanah di kawasan tersebut. Sebagai contoh, rujuk di bawah :-


Ada yang mempersoalkan klaus 'Bankruptcy' yang jelas menunjukkan bahawa penduduk-penduduk di Kampung Asam bakal merempat tanpa rumah sendiri jika pemaju perumahan tersebut didapati bankrup atau pun terdapat prosiding.

Dalam ertikata lain, penduduk-penduduk yang telah menandatangani perjanjian tersebut telah mengambil risiko yang tinggi memandangkan pemaju boleh 'cabut lari' tanpa meninggalkan sebarang pampasan yang realistik kepada mereka semua.

Penulis difahamkan bahawa terdapat projek perumahan di Jelutong yang berkesudahan dengan pemaju 'cabut lari' dan pembeli tidak mendapat hak mereka.

Seperkara lagi, mereka juga telah didatangi dengan beberapa ahli politik daripada parti PAS yang kononnya mahu membantu mereka, begitu juga dengan ADUN DAP Jelutong yang tidak memberikan komitmen seperti yang mereka harapkan.

Penulis tidak terkejut dengan dakwaan mereka tentang komitmen kosong pemimpin-pemimpin parti PAS. Realitinya, mereka tidak ada suara yang kuat di dalam kerajaan Lim Guan Eng dan Pakatan Rakyat Pulau Pinang. Sungguh memalukan sekali!Sumber novandri.blogspot.comWednesday, December 29

Jangan berkempen di Tenang sekarang atau dikenakan tindakan: SPRJOHOR BAHRU: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memberi amaran kepada pihak yang berkenaan supaya tidak melaksanakan sebarang bentuk kempen di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang kerana tempoh berkempen hanya bermula pada 22 Januari depan. 

Pengarah SPR, Johor Othman Noh, berkata mereka yang didapati berbuat demikian akan dikenakan tindakan mengikut Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954."Bagaimanapun setakat ini berdasarkan laporan risikan dan ejen, kami tidak menerima sebarang aduan tentang aktiviti kempen di DUN Tenang," katanya pada sidang media di sini, hari ini.
SPR menetapkan 22 Januari depan sebagai tarikh penamaan calon dan pengundian pada 30 Januari. Kerusi DUN itu kosong berikutan kematian penyandangnya, Datuk Sulaiman Taha pada 17 Disember lalu. 

Allahyarham yang mewakili Barisan Nasional (BN) memenangi kerusi itu pada pilihan raya umum 2008 dengan majoriti 2,491 undi mengatasi calon PAS, Mohd Saim Siran. 

Othman berkata, SPR juga sudah mula menjual borang pencalonan untuk pilihan raya kecil itu namun belum ada yang membelinya. 

"Kami ada menerima beberapa pertanyaan mengenainya," kata beliau. 
SPR, katanya, mensasarkan 80 peratus daripada 14,753 pengundi akan menunaikan tangungjawab mereka pada pilihan raya kecil ini berbanding 73.5 peratus pada pilihan raya umum lepas. - BERNAMA
 Lembaga Perumahan ala Guan Eng


Kerajaan DAP ternyata mempermainkan dan memperbodohkan rakan rakan pakatan berbangsa melayu,Adalah tidak mengejutkan jika penubuhan Chief Minister Inc,State Sec Inc, Bukit Bendera Inc dan Lembaga Perumahan Negeri langsung tidak dibantah oleh melayu melayu bebal didalam pakatan.

Tujuan penubuhan 4 entiti ini bertujuan untuk mempercepatkan proses orang melayu agar keluar daripada Pulau Pinang.Kesemua agensi ini di pengerusikan sendiri oleh rasis chauvanist ultrakiasu Guan Eng khalifah sosialis kesayangan khawarij PAS.Inilah salah satu bukti mengapa Guan Eng digelar sebagai diktaktor dan mengamalkan undang undang draconian.


Malah segala tindakan yang diamalkan adalah bertujuan menghalalkan cara demi matlamat.Tujuan si rasis ultra kiasu ini menjadi pengerusi agar memudahkan beliau mengawal selia,merancang projek negeri dan setiap pembangunan yang bakal dibangunkan di negeri ini.Contohnya pembinaan Hub Pendidikan yang merampas tanah orang melayu di Balik Pulau.
Guan Eng menjadi penentu siapakah yang layak dan siapakah yang tidak layak untuk memiliki rumah,beliau juga menjadi penentu siapakah yang layak mendapatkan projek pembangunan kerajaan negeri.

Pisau ambil satu contoh,satu projek perumahan di Jelutong,pembeli yang mendapat sokongan tandatangan daripada YB DAP mereka layak membeli rumah dengan harga RM72ribu,jika tidak mendapat sokongan daripada YB DAP harga rumah hanya boleh dibeli dengan harga RM140ribu.


Bayangkan berapa ramai pembeli bumiputra yang ditolak permohonan untuk mendapatkan sokongan tandatangan pemimpin DAP?Jika melayu mahu memiliki rumah mereka harus membeli dengan harga yang mahal 2 kali ganda daripada kalangan penyokong DAP .Ini adalah salah satu cara untuk menghalang daripada bumiputra memilik rumah yang dilakukan secara terancang di Pulau Pinang.


Realitinya apa yang terjadi sekarang,Guan Eng menjadikan Makhamah sebagai alat untuk menghalau orang melayu dan dari segi luarannya rakyat dikaburi segala tindakan menghalau orang melayu diatas perintah makhamah dan bukannya kerajaan negeri.


Banyak kenyataan Lim Guan Eng yang memberi alasan kes merobohkan kampung kampung melayu disebabkan diatas perintah makhamah dan beliau sendiri berkata ketua menteri tiada kuasa untuk melawan perintah makhamah.Dengan tindakan tersebut Lim Guan Eng dilihat bersih dan tidak terlibat walhal realitinya beliaulah dalang disebalik kejadian merobohkan kampung dan pengambilan tanah tanah hak milik melayu melalui proses undang undang.


Begitulah liciknya Lim Guan Eng ,pemimpin melayu haprak gagal melihat realiti sebenar apa yang sedang berlaku dek kerana kebebalan dan sudah menjadi tunggangan rasmi kepada DAP terutamanya Lim Guan Eng


Strategi ini dirancang oleh DAP dan dibuat secara halus untuk menghancurkan geopolitik Melayu di Pulau Pinang.Hagemoni dan menghancurkan geopolitik orang melayu dirancang begitu rapi melalui pembabitan Lee Kuan Yew dan strategis asing yang menjadi badan penasihat kepada DAP dinegeri ini .Dalam pada kita asyik menegur Lim Guan Eng yang terbukti menjadi agen penghalau melayu,GLC seperti UDA turut tidak membantu orang melayu di Pulau Pinang terutamanya isu rumah di tanjung tokong, mereka ini lebih melihat kepada keuntungan daripada membela orang melayu.Apa perlunya membina rumah mewah yang tidak mampu dibeli oleh orang melayu?Apa gunanya ada GLC seperti ini? Pemimpin Umno Pulau Pinang jangan hanya retorik bercakap mengenai isu tanah,nah GLC seperti UDA didepan mata,ambillah tindakan.Buktikan rakyat didahulukan bukannya keuntungan GLC menjadi keutamaan.


Datuk Zainol dan Datuk Musa menjadi tonggak perhubungan negeri Pulau Pinang bersama Datuk Azhar yang menjadi ketua pembangkang gunalah kedudukan dan kuasa anda untuk menyelesaikan masaalah rumah orang melayu terutamanya di sebelah pulau.


Kami sedar ada YB dan pemimpin Umno Pulau Pinang banyak membela orang melayu,tetapi usaha itu masih tidak cukup untuk menyelesaikan kemelut ini.Ultra kiasu chauvanist seperti Guan Eng mementingkan survival bangsanya sendiri hingga menggunakan sepenuh kuasa yang ada hingga menindas kaum lain.


Umno punyai kuasa dan kemampuan untuk membantu orang melayu,bukannya seperti PKR dan PAS yang hanya lebih berminat memperbodohkan orang melayu walaupun berkuasa di negeri Pulau Pinang.Justeru pihak Umno gunalah peluang ini sebaik mungkin untuk membantu rakyat.

Sumber pisau.net

Guan Eng Apa Dah Jadi?

CAT yang kononnya diamalkan oleh DAP dan pakatan haprak Pulau Pinang sebenarnya sampah dan retorik politik yang meremehkan minda rakyat.

Satu demi satu bukti didedahkan betapa mereka ini mengamalkan rasuah,kronisme,malah tidak transperance seperti mana yang dilaung laungkan.Amalan runding terus turut dilakukan oleh pemimpin pakatan terutamanya Lim Guan Eng.

Sebelum ini dakwaan oleh ahli DAP terhadap P.Ramasamy TKM2 mengenai pemberian projek kepada kroni kroninya hanya dibakul sampahkan oleh Guan Eng.Tidak ada apa apa tindakan yang dilakukan.

Tiada amalan telus dilakukan oleh pentadbiran Guan Eng,malah dakwaan oleh ahli DAP mengenai salah laku Ramasamy tidak di siasat langsung.

Kontrak yang diberikan kepada kroni kroni Ramasamy terdiri daripada pembangunan sekolah tamil,pembekalan komputer.Malah kontrak dari PBA dan Penang Hindu Endiwments Board turut diberikan kepada 16 orang kroni termasuklah Jayabalan dan M Satees rakan baik P Ramasamy.,


Inilah amalan yang dibanggakan oleh ketua menteri paling celaka dalam sejarah kerajaan negeri Pulau Pinang.Kerana dirinya dibuang oleh rakyat Melaka,maka beliau berasakan sudah menjadi raja,diktaktor dan Khalifah hingga mampu membuat apa saja asalkan menepati kehendak diri beliau.


Dikhabarkan khawarij PAS dan PKR turut mendapat laba hasil projek projek runding terus yang dikaitkan untuk mengisi tabung pilihanraya mereka.

Monday, December 27

Senarai Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri 2011

Berikut senarai Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO negeri 2011 yang diumumkan Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor di sini hari ini. Perlis

Pengerusi: Datuk Seri Md Isa Sabu
 Timbalan : Datuk Seri Dr Shahidan Kassim (muka baru)
Kedah 
Pengerusi: Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanapiah (muka baru) 
Timbalan : Datuk Mukhriz Tun Mahathir (muka baru) 

Pulau Pinang 
Pengerusi: Datuk Zainal Abidin Osman (muka baru) 
Timbalan : Datuk Musa Sheikh Fadzir (muka baru) 

Perak 
Pengerusi: Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir 
Timbalan : Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah 

Selangor 
Pengerusi: Datuk Seri Najib Razak 
Timbalan : Datuk Seri Noh Omar 

Wilayah Persekutuan 
Pengerusi: Tan Sri Muhyiddin Yassin 
Timbalan : Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin 

Negeri Sembilan 
Pengerusi: Datuk Seri Mohamad Hasan 
Timbalan : Datuk Shaziman Abu Mansor 

Melaka 
Pengerusi: Datuk Seri Mohd Ali Rustam 
Timbalan : Datuk Wira Abu Seman Yusop 

Johor 
Pengerusi: Datuk Abdul Ghani Othman 
Timbalan : Datuk Dr Latiff Ahmad 

Pahang 
Pengerusi: Datuk Seri Adnan Yaakob 
Timbalan : Datuk Mohd Sharkar Shamsuddin 

Terengganu 
Pengerusi: Datuk Seri Ahmad Said (muka baru) 
Timbalan : Yahya Khatib Mohamad (muka baru) 

Kelantan 
Pengerusi: Datuk Seri Mustapa Mohamed 
Timbalan : Datuk Dr Awang Adek Hussin 

Sabah 
Pengerusi: Datuk Seri Musa Aman 
Timbalan : Datuk Seri Salleh Said Keruak


Chegubard Keluar PKR?Panas...Kecoh..Gempar....Ahhhh semuanya lah.....

Apakah Benar yang Chegubard akan mengumumkan peletakkan jawatan nya di dalam PKR Hari Ini? Apakah benar beliau akan keluar dari PKR?

Banyak juga laporan sebelum ini yang kata itu ini terhadap Chegubard ini selepas campur tangan Anwar Ibrahim dalam pertandingan Jawatan Ketua Angkatan Muda Keadilan yang mana si Chegubard ini TEWAS kepada Sam Ketot atau nama sebenar Shamsul iskandar.

Namun mengikut Laporan terkini ianya seakan sahih.... Apa ceritanya??

KLIK DI SINI ARIKEL LANJUT

Saturday, December 25

Muhyiddin cabar Anwar


 Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mencabar Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya menaikkan gaji sebanyak RM500 kepada kakitangan awam di negeri-negeri yang ditadbir oleh pakatan pembangkang.
Beliau berkata, langkah itu wajar demi membuktikan keikhlasan kerajaan negeri di bawah pakatan pembangkang membela nasib kakitangan awam serta pegawai-pegawainya.
Persoalannya kata beliau, adakah Anwar sanggup berbuat demikian?
‘‘Saya cabar Anwar yang kebetulan mempunyai kedudukan dalam kerajaan pakatan pembangkang supaya menaikkan gaji kakitangan awam mereka seperti di Selangor atau Pulau Pinang.
‘‘Kita tengok dahulu sama ada Anwar sanggup menambah gaji pegawai-pegawai dan kakitangan awam mereka. Jika Anwar mahu naikkan gaji RM500 kepada guru mengapa beliau tidak tawarkan inisiatif yang sama kepada sektor awam mereka terlebih dahulu?’’ soalnya.
Beliau berkata demikian selepas melancarkan program ‘Mendidik Demi Malaysia’ di sini hari ini.
Muhyiddin berkata demikian ketika mengulas dakwaan Anwar yang kesal dengan kenyataannya sebelum ini apabila menyebut bahawa tindakan pakatan pembangkang memperkenalkan imbuhan khas pendidik sebanyak RM500 seorang setiap bulan akan menyebabkan Malaysia muflis.
Mengulas isu itu Muhyiddin berkata, setiap rancangan pembangunan yang dilaksanakan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) dibuat secara holistik iaitu turut mengambil kira kesannya kepada semua pihak.
‘‘Bukan tidak boleh buat, boleh, tetapi kita perlu mengambil kira implikasinya kepada pihak lain. Sebagai contoh sekiranya kerajaan membuat tawaran kepada satu pihak dalam perkhidmatan awam, apa pula kata pegawai kerajaan yang lain.
‘‘Mereka akan kata kami tidak layakkah? Mengapa guru sahaja yang dilayan, kami mengapa tidak diberikan. Maksud saya tadi bukan kerajaan tidak menilai tetapi ia melibatkan konteks secara keseluruhan sektor awam yang kakitangannya berjumlah 1.2 juta orang,’’ katanya.
Muhyiddin secara sinis berkata, Anwar yang pakar dan bijaksana itu tahu kedudukan tersebut, tetapi disebabkan muslihat politik dan pilihan raya, beliau sanggup melakukan apa sahaja.
‘‘Tidak apalah kalau bankrap, tidak apalah kalau negara terpaksa tanggung lebih belanja asalkan menang dan Anwar akan jadi Perdana Menteri. Itu tujuan sebenar Anwar,’’ katanya lagi.
Menjawab soalan mengenai tuduhan Anwar bahawa kenyataannya itu seolah-olah tidak menghargai peranan guru, Muhyiddin berkata, dakwaan tersebut hanya menunjukkan betapa terdesak Ketua Pembangkang itu untuk meraih sokongan rakyat.
‘‘Hanya Menteri Pelajaran tidak berhati perut yang tidak menghargai guru. Begitulah terdesaknya Anwar meraih sokongan rakyat,’’ ujarnya.

Rumah Tumpangan 37 Unit Di Batu Feringgi Musnah

GEORGE TOWN: Sebuah rumah tumpangan 37 unit dan dua rumah kediaman di Kampung Belacan, Batu Feringghi di sini, musnah dalam satu kebakaran pada kira-kira 11.40 pagi Sabtu.
Timbalan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat (Operasi) Negeri Mohd Razam Taja Rahim berkata, enam jentera dengan kekuatan 35 anggota dikejarkan ke tempat kejadian sebaik menerima maklumat daripada orang awam.
"Ketika bomba sampai, api sedang marak dan struktur rumah yang berdekatan serta diperbuat daripada kayu, menyebabkan api mudah merebak," katanya kepada pemberita ketika ditemui di tempat kejadian.
Beliau berkata pihaknya mengambil masa kira-kira 15 minit untuk memadamkan api, dan sejam untuk mengawal api daripada merebak ke kawasan berhampiran.
"Tiada kemalangan jiwa dilaporkan kerana semasa kejadian, kebanyakan pelancong yang menginap di rumah tumpangan itu berada di Pantai Batu Feringghi dan keluar bersiar-siar," katanya.
Bagaimanapun, Mohd Razam berkata punca kejadian dan jumlah kerugian masih disiasat.
Sementara itu, pemilik rumah tumpangan Bayu Senja Maznil Pakir berkata kebakaran tersebut berlaku dengan sangat pantas menyebabkan beliau tidak sempat menyelamatkan apa-apa, termasuk barangan milik pelancong yang menginap di situ.
"Saya terkejut dan trauma dengan kejadian ini kerana hilang segala-gala yang saya bina sejak 10 tahun lepas dalam tempoh yang singkat," katanya yang mendakwa kerugian lebih RM500,000.
Sementara itu, ejen pelancongan G.Shanta berkata beliau kehilangan sejumlah pasport milik pelanggannya yang turut musnah dalam kebakaran tersebut.
"Saya panik sebaik saja ternampak api dari rumah tumpangan yang kami sewa itu, kerana semua pasport perjalanan milik pelancong yang saya bawa, berada dalam bilik saya.
"Selain itu, semua barangan peribadi saya juga musnah dalam kebakaran itu," katanya yang sangat sedih dengan kejadian itu.
Kebakaran itu turut menyebabkan kesesakan teruk sepanjang kira-kira 10 kilometer di laluan berkenaan.-BERNAMA

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive