RAPID

Monday, February 21

Ahli Parlimen Paling Mangkok Dalam Sejarah.


Tengok sendiri dan lihatlah apa yang Ahli Parlimen nie dok putaq belit pasai My Balik Pulau.menang pun 709 undi saja ...  tolong apa kejadahnya !  bangsa Melayu di Balik Pulau dihina pun hang tak bela.Yang best bukan pertikai apa yang dicetak dalam tue menghina melayu tetapi dok kata UMNO nie UUUUTT (bahasa daerah balik pulau utt tue mai dari hulu).


'you must take your work seriously but don't take yourself seriously'

NAJIB bergambar bersama rakan internetnya di Facebook dan Twitter sempena Jamuan Petang 1Malaysia Perdana Menteri Bersama Rakan Internet di Seri Perdana, Putrajaya, semalam.


Datuk Seri Najib Razak berkata, beliau harus memastikan setiap keputusannya selaku Perdana Menteri adalah tepat tanpa sebarang ruang untuk berlaku kesilapan kerana kesannya bukan saja menjejaskan dirinya, sebaliknya boleh memudaratkan rakyat dan negara.
Beliau berkata, apabila mencapai tahap tertentu, terutama kedudukan tertinggi dalam negara, seseorang yang perlu membuat 10 keputusan mesti pastikan kesemuanya tepat kerana sekiranya berlaku satu kesalahan sekali pun, ia mungkin kesilapan yang amat merugikan pelbagai pihak.


“Justeru, untuk mengelakkan keputusan yang salah, kita perlu berfikiran rasional. Saya sudah lama dalam politik, dah 35 tahun, saya melalui macam-macam keadaan dan krisis politik. Saya sudah lihat semuanya. Jadi sebagai Perdana Menteri, saya sedia hadapi apa saja cabaran supaya semua keputusan saya adalah amat tepat, insya-Allah. 

“Saya selalu ingatkan diri untuk memastikan semua keputusan 100 peratus tepat setiap kali. Saya juga tak boleh nampak menggelabah atau cemas kerana dalam apa juga keadaan, kita sebagai kuasa muktamad membuat keputusan negara perlu sentiasa tenang.

“Kalau kita bertenang, kita boleh berfikir. Kalau kita panik, cemas atau menggelabah, kita tidak boleh berfikir secara rasional,” katanya ketika sesi dialog sempena Jamuan Petang 1Malaysia Perdana Menteri Bersama Rakan Internet di Seri Perdana, di sini, semalam.

Beliau berkata demikian menjawab soalan Naserudin Abd Fatah dari Perak iaitu seorang daripada lima jemputan yang terpilih bagi mengajukan soalan kepada Perdana Menteri pada majlis minum petang itu. 
Kira-kira 600 rakan internet Perdana Menteri berusia antara 16 hingga 72 tahun dari seluruh negara, termasuk yang mengikuti laman blognya, www.1malaysia.com.my atau menerusi laman sembang Facebook dan Twitter menghadiri majlis jamuan petang itu.

Jamuan seumpamanya yang julung kali diadakan pada 13 Mac 2010 dihadiri kira-kira 300 rakan internet beliau. Majlis semalam yang sepatutnya diadakan 5 November tahun lalu itu terpaksa ditangguhkan kerana Perdana Menteri terkena jangkitan cacar air.

Najib berkata, beliau juga menjadikan petikan dalam buku karya Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Colin Powell iaitu 'you must take your work seriously but don't take yourself seriously' (anda mesti mengambil serius mengenai kerja tapi jangan mengambil serius mengenai diri sendiri).

“Maknanya anda mesti ada masa untuk berehat, ada masanya orang ramai perlu memahami yang saya perlu bersenam, perlu menggunakan treadmil dan sekali sekala bermain golf tetapi saya memberi jaminan kepada anda semua bahawa saya mengambil serius mengenai kerja yang perlu dilakukan,” katanya.

Menjawab soalan Ainul Aizat Ishak dari Kuala Lumpur mengenai minatnya terhadap muzik pula, Najib berkata beliau sukakan muzik era 70-an dan 80-an selain beberapa lagu Melayu terkini tetapi tidak begitu menggemarinya sehingga boleh menamakan tajuk lagu.

Menjawab soalan John Britto Victor Arokiasamy dari Kedah mengenai cabaran dan halangan mencapai gagasan 1Malaysia, Perdana Menteri berkata, masyarakat pelbagai kaum perlu melakukan perubahan minda untuk melepasi tiga tahap sebelum menzahirkan perpaduan sebenar, bermula dengan kesediaan bertolak ansur antara kaum lain. 

Kepada soalan Mohammad Ayzuddin Bujang dari Negeri Sembilan mengenai negara maju berpendapatan tinggi, Najib berkata, apa yang dimaksudkan itu sudah jelas cuma perlu diterjemahkan bagaimana mencapai status itu menjelang 2020.

Menjawab soalan Mohd Sulaiman Gerrard Abdullah dari Selangor pula, Perdana Menteri berkata, konsep yang sama dapat memajukan sukan negara, khususnya bola sepak yang menjadi sukan nombor satu negara.

Menjadikan Piala AFF Suzuki yang dijuarai Malaysia tempoh hari, Najib berkata kejayaan itu tidak datang sekelip mata, sebaliknya adalah perancangan jangka panjang yang teliti.

"Kalau kita lihat skuad Harimau Malaya yang memenangi pertandingan itu, 17 daripada 25 pemainnya bersama sejak Tingkatan Tiga lagi di Sekolah Sukan Bukit Jalil yang saya tubuhkan sewaktu menjadi Menteri Belia dan Sukan,” katanya.

"Inilah yang saya minta daripada rakyat Malaysia, selaku Perdana Menteri saya sudah lakarkan hala tuju masa depan negara dan segenap lapisan rakyat perlu bekerjasama mengukuhkan asas dan melakukan pengisian yang perlu bagi menjamin kejayaan jangka panjang," katanya. 

PAS Perlu Minta Maaf Kafirkan UMNO Sebelum Dakwa Perjuangankan Orang Melayu

PAS perlu meminta maaf kepada Umno terlebih dahulu sebelum mendakwa parti itu sebenarnya turut memperjuangkan nasib orang Melayu, kata Setiausaha Politik Perdana Menteri Datuk Mohd Fatmi Che Salleh.
Mohd Fatmi berkata kenyataan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa parti itu turut memperjuangkan orang Melayu sudah agak terlambat setelah begitu lama isu mengkafirkan penyokong Umno yang sebahagian besarnya adalah bangsa Melayu masih tidak ditangani oleh parti itu.
"Sudah lama bangsa Melayu yang berada dalam Umno terguris hati dan perkara itu masih berlarutan sehingga ada yang masih melakukan sembahyang dua imam.
"Kenyataan Nik Aziz mengenai Melayu sudah tidak membawa apa-apa makna. Minta maaf dulu kepada Umno mengenai isu kafir mengkafir ini dan biar bangsa Melayu menentukan sikapnya selepas itu," katanya kepada pemberita selepas selepas menyampaikan bantuan yuran murid pra-sekolah di bawah Bidang Keberhasilan Utama Nasional (NKRA) Kementerian Pelajaran di sini, Isnin.
Seramai 641 pelajar daripada 55 tadika swasta dari Parlimen Kota Baharu, Kubang Kerian dan Pengkalan Chepa menerima bantuan sebanyak RM450 setiap seorang. Turut hadir Pengarah Pelajaran Kelantan, Hussain Awang.
Menteri Besar Kelantan ketika berucap merasmikan Konvensyen Nasional Bangsa: Jaminan Pas di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam pada Sabtu lepas, berkata perjuangan terhadap masyarakat orang Melayu perlu diutamakan memandangkan statusnya sebagai peribumi di negara ini.
Kenyataan Nik Aziz itu dibidas beberapa pemimpin Umno semalam yang menyifatkan ia hanya untuk memancing undi selepas sokongan bangsa Melayu terhadap PAS semakin berkurangan.
Mohd Fatmi yang juga Ketua Umno Bahagian Kota Baharu berkata Nik Aziz sebenarnya tidak mempunyai pendirian jelas dalam sesuatu perkara, dan suka berdolak dalik selepas membuat kenyataan dan kemudian menyalahkan pihak lain.
Sementara itu, Mohd Fatmi berkata kerajaan Pusat tahun ini memperuntukkan RM1 juta sebagai galakan lebih banyak individu di negeri ini membuka tadika swasta.
"Kita sasarkan sebanyak 100 tadika baru dibuka pada tahun ini di Kelantan, dan sehingga kini Jabatan Pelajaran baru menerima 25 permohonan dengan setiap mereka boleh menerima geran bantuan sebanyak RM10,000," katanya. 

Hindraf Dah Melampau.


Didepan Ibu Pejabat Polis Daerah Jawi, Nibong Tebal sejak jam 8 malam tadi ramai kaum india yang dianggarkan sekitar 300 orang berkumpul di pintu masuk IPD. Mereka mendesak pembebasan pemimpin mereka yang telah ditahan dan sekarang berada di IPD Jawi. Nyalaan lilin beramai-ramai turut dilakukan oleh puak tak faham bahasa ini!


Semua ini berpunca dari kempen hasutan jahat Hindraf di sebelah utara berkenaan bantahan novel interlok yang sehingga sekarang masih belum lagi selesai. Puak-puak ni masih belum dapat menerima fakta yang sebenar walaupun telah berbuih mulut diberi penjelasan. Puak-puak ni diberitakan kelihatan tidak hormat langsung pada pasukan polis. Terpekik terlolong depan IPD sehingga saat tadi.


Diberitakan sehingga sekarang keadaan semakin reda dimana hampir 100 orang masih membanjiri depan pintu masuk IPD yang menuntut pembebasan. Pasukan FRU turut bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan dan nampaknya keadaan terkawal. Apa lagi yang puak-puak ni mahu? Diharap pihak berkenaan ambillah tindakan yang sepatutnya dalam menangani isu ini.


Polis menahan lapan lelaki kerana terlibat dalam perhimpunan tanpa permit bagi menuntut kerajaan mengharamkan novel interlok di Simpang Ampat dekat sini,

Dari sumber polis, mereka ditahan setelah enggan bersurai daripada perhimpunan haram.kesemua mereka kini disiasat di bawah Seksyen 27 Akta Polis kerana berhimpun tanpa permit.

Dalam pada itu seramai lebih kurang 100 pengikut Hindraf berhimpun di luar Ibu Pejabat Polis Daerah SPS untuk menuntut lapan yang ditahan dibebaskan.

Awal penahanan lapan yang terlibat pengikut terbabit melakukan kekocohan dengan membuat bisin sebelum dikawal pihak polis.

Pengikut itu juga menyalakan lilin menandakan protes terhadap penahanan rakan mereka sebelum mereka bersurai jam 2 pagi selepas lapan yang ditahan dibebaskan pihak polis.


Saturday, February 19

Wira Perkasa Pulau Pinang.

Ketua Wira Perkasa Negeri Pulau Pinang
Wira Muda Perkasa Penang harus mensasarkan seramai mungkin golongan muda menyertai Pertubuhan ini. Demi merealisasikanya seluruh wira muda disetiap daerah perlu secara bersungguh mendekati golongan ini secara total..tidak memilih profesion dan fahaman politik.

Tidak lagi terlalu berpolitik serta mempertahankan pendapat masing2 yang boleh menjarakkan lagi perpaduan Melayu.Jika dilihat dari awal,tujuan penubuhan PERKASA pada dasarnya ialah menyatupadukan melayu,berjuang mempertahankan hak Melayu berdasarkan perlembagaan.

Sebarang perlantikan AJK di peringkat daerah juga disaran agar tidak terlalu memilih satu golongan Parti Politik sahaja.Ada baiknya turut diberi ruang kepada pihak lain juga terutama dari Pertubuhan atau Persatuan seperti Belia 4B dan Persatuan Penduduk.

Ini adalah penting bagi menjadikan segala usaha WIRA MUDA PERKASA sampai ke pengetahuan akar umbi dengan cepat,tepat dan berkesan. Selain dari golongan Mat Rempit juga harus di beri kepercayaan dengan menubuhkan satu portfolio khas dan di ketuai oleh golongan itu sendiri.

Selain itu tidak juga terkecuali kepada peniaga2 jalanan yang kebanyakanya di monopoli golongan muda.Peniaga burger umpamanya..perlu difikirkan sesuatu agar dimasa akan datang mereka akan terus mengusahakan perniagaan mereka dengan lebih maju malah tidak mustahil hingga mereka berpeluang berniaga di peringkat francais.

Adalah menjadi harapan,agar segala usaha kearah penyatuan bangsa ini tidak dianggap sebagai satu saingan kepada mana-mana parti politik. Matlamat kewujudan Wira Muda Perkasa amatlah jelas iaitu mendekati golongan muda,berbangsa Melayu,serta memimpin golongan ini agar tidak hanyut dibuai anasir jahat, terpengaruh dengan dadah serta mendengar segala bentuk hasutan yang boleh mengakibatkan kedudukan Agama,Bangsa dan Negara menjadi rapuh.

Mengajak golongan muda bersatu hati, menanam rasa cinta pada diri sendiri, Agama serta semangat kebangsaan yg tinggi. Melahirkan golongan akan datang yang berkualiti dan bermutu serta berdayasaing dan berpengetahuan kearah membina. Menjadikan golongan yang menghargai semangat ukhwah sesama sebangsa.

Moga segala matlamat ini di redhai ALLAH serta di permudahkan apa saja idea dan ilham kearah menjadikan Wira Muda Perkasa sebagai perintis baru kearah memperkukuhkan kedudukan Agama Bangsa dan Negara di bumi Malaysia ini.

Pautan facebook KELAB SAHABAT WIRA PERKASA PENANG disini

Blogger Prihatin : Mohon Bantuan Untuk Adik Humairah.Senyumku tak seghairah; Gerak gaya tidak selincah; Mataku tak seayu; Kicau burung pun tak semerdu; Namun ku punya hati; Juga gayaku perasaan; Hidupku yang begini; Kadar waktu diizin Tuhan 

  

POHON JASA BAIK SEMUA RAKYAT MALAYSIA YANG PRIHATIN UNTUK MENGHEBAHKAN PENDERITAAN ADIK NUR UMAIRAH BINTI MOHD ZAIDI 

  

Nama: Nur Umairah binti Mohd Zaidi 

Umur: 1 tahun 

Asal: Kampung Padang Kulim, Kedah 

Penyakit: Hidrosefalus (kepala membesar) 

  

Bantuan yang diperlukan: 

1. Doktor pakar untuk tampil membantu 

2. Hospital pakar tampil membantu dengan teknologi perubatan yang ada 

3. Pengamal perubatan alternatif diminta tampil membantu 

4. Pengamal perubatan tradisional juga dipelawa untuk tampil membantu 

5. Bantuan kewangan 

6. Semangat dan sokongan moral buat keluarga 

7. Hebahan dalam online (Facebook, blog, forum dan lain-lain) 

  

Sesiapa yang ingin membantu keluarga berkenaan boleh menyalurkan sumbangan melalui akaun Bank Simpanan Nasional (BSN) atas nama Norbaizura Dol (ibu adik Nur Umairah) yang bernombor 0711129000100633. 

  

Doktor pakar, pihak hospital pakar swasta, pengamal perubatan alternatif dan tradisional yang ingin membantu boleh berhubung dengan saya seperti butiran di bawah: 

  

Mohammad Rizan Hassan, Setiausaha ADUAN BELIA-MAJLIS BELIA MALAYSIA 

+60137733676 

  

Kerjasama semua amatlah kami hargai. Sama-sama kita berdoa agar ada jalan penyelesaian buat adik Nur Umairah. KEPADA ALLAH KITA BERSERAH !!! 


sumber klik disini

Thursday, February 17

DAPig menghidupkan kembali IFC.Dalam sedar tak sedar ketua menteri paling musibat dalam sejarah pulau pinang akan menghidupkan kembali IFC akan tetapi berkonsepkan portfolio Baru Untuk Hal-Ehwal Bukan Islam Babitkan Agama2 Budhha, Taoisme, Kristian, Sikh Dan Hindu Dimana  Ketua menteri lidah bewak Pulau Pinang Berdiri Sebagai Exco Portfolio Tersebut


Sedar Atau Tidak DAP Sekali lagi Telah Mengerakan Gerakan IFC Kembali. Tahniah Pada Yg Menyokong Kearah Kesamarataan Yg Di bawa Oleh DAP. Kita Tidak Harus Lupa Sejarah Silam Wujudnya SI KITOL Yg Khianati Martabat Agama, Bangsa , Tanahair Tanpa Disedari Kerana Hasad Dengki Dan Tamak Yg Berjaya Mengaburi Gerakan Kesamarataan. Apa Itu IFC??? Kita Ungkapkan Kembali Apa Tuntutannya.Ancaman Tuntutan Interfaith Commission (IFC) di Malaysia

IFC ialah satu pertubuhan bukan kerajaan yang menuntut hak kesaksamaan taraf agama (semua agama adalah satu) yang dianggotai perwakilan Christian,Buddha,Hindu, Muslim yang kebingungan dan beberapa agama lain yang terdapat di Malaysia. Ada di antara kita tidak mengetahui matlamat sebenar IFC dan menganggap bahawa untuk menunjukkan Islam itu sejahtera- peace , maka idea pluralisme dari IFC harus diterima pakai.Hakikatnya, tuntutan yang dibuat oleh IFC terus terang merugikan umat Islam di Malaysia.Antara tuntutan IFC :

1. Saorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam tidak mengharuskan secara terus menjadi orang Islam.(note:sokongan ditunjukkan kepada Lina Joy)

2. Orang-orang bukan Islam yang telam memeluk agama Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali kepada agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.(see : Lina JOy,terbaru-Siti Fatimah)

3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh mahkamah Syariah tetapi dikendali oleh mahkamah civil.

4. Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengnalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.


ANCAMAN InterFaith Commission Malaysia

5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan tindakan undang-undang.

6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak pengjagaan anak.

7. Orang-orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan hubungan kekeluargaan dengan seseorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntuk harta pusakanya selepas kematiannya.

8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadah orang bukan islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.

9. Orang-orang bukan islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.(isu terkini : Allah boleh digunakan pakai atas semua tuhan..bukankah itu mengelirukan?)

10. Bible dalam bahasa Malaysia dan bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.

11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.

12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda suatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.

13. Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang0orang bukan Islam.

14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

Slogan baru DAPig"warga asing diutamakan melayu hang punya pasai"Keindahan dan kemeriahan ‘night market’ atau pasar malam yang menjadi tarikan pelancong dari dalam dan luar negeri di kawasan Batu Ferringhi, di sini, kini seolah-olah ‘ditakluk dan ditawan’ pekerja warga asing yang hampir memonopoli premis menjual barangan dan restoran.


Sebut saja, Indonesia, Bangladesh, Myanmar mahupun Nepal, pastinya ada di kawasan berkenaan menjual pelbagai barangan antaranya beg jenama dipercayai tiruan, cakera padat video digital (DVD) cetak rompak selain bekerja di pusat urut refleksologi dan restoran.

Persoalan timbul mengenai peranan pelbagai pihak termasuk Kementerian Pelancongan, kerajaan negeri, Jabatan Imigresen mahupun pihak berkuasa tempatan termasuk Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dalam menguat kuasa undang-undang.

Mereka bebas mencari rezeki secara haram di negeri ini selain dipercayai dilindungi majikan warga tempatan yang menggaji mereka dengan pendapatan lebih RM500 sebulan malah ada mencecah sehingga ribuan ringgit.


Pengunjung, Mohd Hamzah Ismail, 39, berkata peranan pihak berkuasa perlu dilakukan berterusan yang sebelum ini ada tindakan penguatkuasaan diambil dalam beberapa operasi bersepadu malah ada ditahan atas pelbagai kesalahan.
Katanya, pemeriksaan dan pemantauan perlu diteruskan dari semasa ke semasa tanpa perlu menunggu aduan orang ramai selain memastikan kawasan tarikan pelancongan itu bebas dari sebarang kegiatan jenayah.

“Penguatkuasaan perlu dilakukan sentiasa supaya masalah ini tidak menjadi lebih serius,” katanya.
Pekerja swasta, Payrol Nisyam Ismail, 36, berkata, pihak berkuasa perlu kerap melakukan rondaan kerana difahamkan ada antara warga asing itu tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan diri malah segelintir majikan sanggup mencabar undang-undang tanpa rasa takut atau bimbang dengan menggaji mereka.

Katanya, apa membimbangkan kehadiran mereka yang agak ramai boleh mengancam keselamatan dan ketenteraman penduduk mahupun pelancong asing yang mengunjungi kawasan itu.


“Apa yang penting, pihak berkuasa perlu menggiatkan operasi terutama memantau kehadiran warga asing yang semakin ramai di sekitar Batu Feringghi ini,” katanya.Mat kilau kata:kalau ada yang rasa sangsi pakat ramai-ramai pi tengok apa jadi kat Batu Feringgi,ramai pemimpin yang dok lena,almaklum perut kenyang. 

Wednesday, February 16

HERO BERUK MAKYEH HINA ISLAM.Apabila beruk makyeh sekor nie bersuara amat menyakitkan hati.Belum reda kes gerai peniaga melayu dirobohkan timbul pula dok cakap pasal apa umat islam di Pulau Pinang disekat daripada menyambut hari velentine.Nie nak bagitau mai sat wahai Ng Wei Aik yang bodoh lagi mangkuk hanyun.


 Menurut Ken Sweiger, perkataan “Valentine” berasal dari bahasa Latin yang mempunyai maksud “Yang Maha Perkasa, Yang Maha Kuat, dan Yang Maha Kuasa”. Menurutnya lagi, kata ini sebenarnya digunakan pada zaman Rom Kuno ditujukan kepada Nimrod dan Lupercus, tuhan orang Romawi. Sedar atau tidak, menurut Sweiger, jika seseorang meminta orang lain atau pasangannya menjadi “To be my Valentine?”, maka dengan hal itu sesungguhnya ia telah secara terang melakukan suatu perbuatan yang bercanggah dengan aqidah dan dimurkai Allah. Ini karena ia telah meminta seseorang menjadi “Sang Maha Kuasa” dan hal ini sama dengan usaha menghidupkan kembali budaya pemujaan berhala.


baca seterusnya klik disini


Memang musibat nie suka cari pasal,pada hemat saya patut diajar celaka nie.jika pembaca sekelian yang betul-betul berpegang pada ajaran islam yang sebenar dan tidak menggunakan agama untuk berpolitik.


Malah larangan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa agama Islam di perlekehkan oleh si musibat ini semasa ucapan beliau pada 15 Feb 2011 di SRJKC Phor Tay di Jalan Bagan Jermal anjuran Adun Pulau Tikus,JKKN Midland Berjaya,Kampung Sirih dan Pantai Molek.


Katanya didalam bahasa cina,melayu Islam yang ekstrim harus dikawal sebolehnya tidak boleh diberi muka,apakah relevennya melarang rakyat yang bebas beragama untuk menyambut hari kekasih.Adakah ini satu lagi contoh untuk kita sebagai kerajaan pakatan yang mahu mengamalkan kesederhanaan.

Ng Wei Aik turut menyelar tindakan Ketua Pemuda PAS yang mahu membuat kempen anti maksiat kerana ini sudah menghalang hak kebebasan rakyat.

Si musibat haram jadah ini bukan saja menghina malah mempertikaikan agama Islam yang melarang umatnya meraikan hari Saint Valentine.

Semua orang tahu melayu PAS dan PKR di negeri ini tidak akan sesekali berani membuka mulut apabila rasis chauvanist ultra kiasu ini memperlekehkan hukum agama Islam.Malah mereka pasti akan menurut kata asalkan dapat menjadi tunggangan atas dasar selingkohan politik gampangan .


Apa yang khawarij PAS peduli? Islam pun boleh dilacurkan apa lah sangat dengan sambutan Valentine. Sudah pasti aparat aparat khawarij tidak akan sesekali berani bersuara dan menegur rasis Ng Wei Aik.

Monday, February 14

Melayu Di Pulau Mutiara,Balik Pulau "Leik Lau".

Durian Balik Pulau sedap la kalau mau sila mai sini.

BALIK Pulau Bayan Lepas, di sana terpelau di sini terlepas. Nampaknya ingatan atau sindiran sinis terhadap Melayu Pulau Pinang menghampiri kenyataan. Maksud sindiran itu boleh disamakan dengan peribahasa Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

Balik Pulau boleh dianggap satu-satunya kawasan Melayu yang masih bertahan di pulau itu. Dulu Bayan Lepas juga pernah menjadi tumpuan Melayu. Tetapi disebabkan keperluan ekonomi, Bayan Lepas bertukar wajah. Ramai Melayu terpaksa ‘berhijrah’.

Kawasan itu akhirnya menjadi tempat anak-anak Melayu menjadi operator pengeluaran di kilang elektronik. Turut menumpang ialah anak-anak Melayu dari Kedah, Perlis dan Perak. Khabarnya ada juga Melayu yang tidak tahan tinggal di Bayan Lepas kerana faktor lain.
Mereka terpaksa ‘angkat kaki’. Apakah nasib yang sama akan menimpa Melayu Balik Pulau?

Jika ini berlaku, sahlah sindiran yang menjadi mukadimah Selak hari ini.

Isu Melayu Pulau Pinang tidak pernah selesai. Melayu dihimpit pelbagai masalah seperti kampung diroboh, gerai perniagaan diranapkan, status tanah mahu ditukar dan macam-macam lagi.

 Keadaan ini menyebabkan Melayu Pulau Pinang terasa berlaku ketidakadilan.
Maka atas faktor itulah, Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin pada satu majlis Tahun Baru Cina yang turut dihadiri Ketua Menteri, Lim Guan Eng meminta kerajaan DAP memberi keadilan – bukan keadilan yang menjadi slogan politik – tetapi dalam bentuk tindakan dan peluang.

Di Pulau Mutiara itu, Melayu Pulau Pinang adalah minoriti. Ada minoriti dipinggirkan dan ada minoriti yang mendapat lebih perhatian daripada majoriti.

Melayu Pulau Pinang boleh menilai sendiri apa yang berlaku. Adakah silap sendiri atau kerajaan? Tanyalah diri sendiri seperti Hang Tuah bertanya kepada dirinya selepas Hang Jebat mati bertikam dengannya dalam filem Hang Tuah.

Hang Tuah bertanya: ‘‘Siapa yang benar. Jebatkah benar atau akukah (Hang Tuah) benar’’.
Kerajaan DAP dan Melayu ibarat durian dengan mentimun. Sebagai kerajaan, merekalah paling berkuasa.

Kembali ke Balik Pulau, sejak akhir-akhir ini timbul keresahan di kalangan orang Melayu khususnya orang UMNO di kawasan itu berhubung risalah My Balik Pulau yang didakwa mempunyai banyak fakta tidak tepat. Salah satu rencana bertajuk Jom! Ketahui Balik Sana Pulau! Balik Pulau juga digambarkan bukan dibuka oleh orang Melayu.

Ilustrasi dalam risalah itu juga menyakitkan. Melayu digambarkan seperti peminta sedekah, berpakaian compang-camping. Mereka meminjam wang ceti untuk membiayai upacara besar-besaran seperti majlis perkahwinan. Orang Cina pula dengan berpakaian kemas pinjam duit untuk buka perniagaan baru.

Begitulah gambaran yang diberi terhadap Melayu Balik Pulau.
Masing-masing menafikan bertanggungjawab menerbit atau menaja risalah itu. Sebagai catatan, pada risalah itu tercatat nama serta logo Arts Ed selaku penerbit manakala Majlis Pendidikan Pulau Pinang, Pejabat Kementerian Pelancongan Malaysia Pulau Pinang dan 
syarikat telekomunikasi DiGi sebagai penaja.

Kerajaan negeri juga nafi.

Guan Eng dilaporkan berkata, peruntukan untuk risalah itu dikeluarkan oleh kerajaan terdahulu. Maknanya kerajaan DAP boleh ‘cuci tangan’. Lainlah jika pelaburan berbilion ringgit yang masuk ke negeri itu hasil usaha sebelum 2008, maka bolehlah kerajaan DAP menadah tangan dan tumpang semangkuk meraikan kemasukan pelaburan itu walaupun ia adalah hasil usaha BN.

Dalam maksud lain, apa juga usaha kerajaan BN sebelum ini yang ‘dituai’ dalam tempoh tiga tahun kebelakangan ini maka bolehlah dikatakan usaha kerajaan DAP.

Macam pilih durian di Balik Pulau, semua yang baik masuk bakul sendiri dan yang tidak elok humban ke dalam bakul orang lain. Begitulah adat manusia terutama dalam politik.
Selain sejarah duka Melayu Balik Pulau itu, isu roboh gerai terutama milik Melayu juga semakin panas. Tentu kita masih ingat nasib gerai Do Re Mi, Three N Ikan Bakar, G-Station, Medan Ikan Bakar Gold Coast, Sunset Bistro dan banyak lagi.

Dulu semasa BN perintah, ada juga gerai yang diroboh bagi memberi laluan kepada projek pembangunan contohnya di kawasan Meriam Timbul Butterworth. Tetapi kerajaan memberi pilihan lain untuk berniaga. Kini keadaan jauh berbeza seolah-olah tidak ada kompromi. Sedangkan di dalam kedai, ada yang berani masuk bertindak secara angkuh, inikan pula gerai di tepi jalan. Lagak seperti ini menakutkan orang untuk makan di kedai atau gerai. Takut nanti meja diusung ketika sedang makan.

Apa nak jadi?

Lebih malang, dalam menegakkan undang-undang ciptaan manusia, Melayu bergasak sesama sendiri. Peniaga, penguat kuasa, polis bantuan semuanya Melayu. Yang kena kosongkan gerai Melayu, yang kena belasah Melayu dan yang kena tahan Melayu. Malang sungguh Melayu.
Jangan pula keluh kesah ini akan dianggap rasis . Setiap tindakan yang hendak diambil mestilah secara adil supaya tidak menyakitkan hati orang lain. Janganlah seperti kuman di seberang lautan nampak gajah di pelupuk mata tiada tampak.

Siapa pun akan marah apabila sudah berpuluh tahun berniaga tiba-tiba dalam tempoh tiga tahun keadaan berubah. Lebih terasa tentunya penyokong Pas yang turut dikenakan tindakan. Sudah tentulah baginya sokongan membawa rebah.

Hakikatnya tidak sampai satu penggal kerajaan pakatan Parti Tindakan Demokratik (DAP), Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Islam SeMalaysia (Pas), macam-macam hal berlaku. Di manakah suara yang sering melaungkan soal tindakan secara demokratik, adil dan berlandaskan Islam?

Sebelum menyelak pintu Selak ini, kepada umat Islam diucapkan selamat menyambut Maulidur Rasul esok. Tema kali ini ialah 1Malaysia 1Ummah. Bagaimanapun Pulau Pinang menolak tema ini sebaliknya menggunakan tema Wasatiyyah Tonggak Kecemerlangan Ummah.

Tahun lalu, Pulau Pinang juga mengejutkan banyak pihak berhubung sambutan ini. Rasanya tidak perlu diselak semula ‘kekalutan’ yang berlaku. Apa yang ingin diselak di sini mengenai perkataan 1Malaysia yang menakutkan kerajaan DAP Pulau Pinang sama seperti ‘ketakutuan’ kerajaan PKR Selangor sebelum ini.

Entah apa salah dan dosa 1Malaysia. Entah apa yang dibimbangkan dengan 1Malaysia ini. 1Malaysia sama seperti SeMalaysia. Moga-moga selepas ini Pas pula tidak dipaksa menggugurkan perkataan SeMalaysia yang juga membawa maksud 1Malaysia. Apa pun terima sajalah tema Wasatiyyah Tonggak Kecemerlangan Ummah yang membawa maksud kesederhanaan dalam Islam. Apa yang penting, sambutan.

 Jangan pula ada puak nakal menaikkan sepanduk yang terpampang 1Malaysia semasa perarakan esok.

Kecoh satu pulau nanti! Terlanjur menyentuh wasatiyyah yang diguna oleh Pulau Pinang kali ini, bagi yang kurang faham bolehlah selak semula ucapan dasar Presiden UMNO, Najib Tun Razak dalam ucapan dasarnya pada Perhimpunan Agung UMNO Kali Ke-61 pdaa 21 Oktober 2010. Ucapan Mendaya Bangsa Meneraju Kemakmuran itu menyentuh sepintas lalu mengenai wasatiyyah. 

Ucapan pembukaannya dimulakan dengan firman Allah SWT.

Pertama: “Dan demikian pula kami telah menjadikan kamu umat Islam ‘umat pertengahan’ agar kamu menjadi saksi atas perbuaan manusia dan agar Rasul yakni Muhammad menjadi 
saksi atas perbuatan kamu”. - Maksud surah Al-Baqarah, ayat 143.

Satu lagi yang elok menjadi renungan termasuklah kerajaan Pulau Pinang yang mendakwa mahu mencontohi pemerintahan salah seorang khalifah Islam, iaitu “Maka disebabkan rahmat dari Allah, kamu berlaku lemah lembut terhadap mereka. Sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentulah mereka akan menjauhkan diri dari sekelilingmu. Kerana itu, maafkanlah mereka. Mohonkanlah ampun bagi mereka dan bermusyawarah dengan mereka dalam urusan itu,”.


Sumber klik disini

Mat kilau isu cabar-mencabar,saman-menyaman.Guan Eng jika lu ada Teloq saman sama DS Rizal Merican jika dakwaanya tidak benar mengenai risalah My Balik Pulau.  

Saturday, February 12

Pas Dulu,Kini Dan Selamanya.


Orang Kelantan Mudah Lupa: Dari Serambi Mekah ke Serambi Golok
Liza, pelacur di Kg Limau Manis, Jalan Hamzah bolih dihubungi menerusi bapak ayam yang bernama Jai di 014-8119023
Minggu lepas Kickdefella telah melancarkan operasi Johnson di Kota Bharu. Operasi Johnson bertujuan menyedarkan rakyat Kelantan bahawa segala dakwaan PAS selama ini hanyalah retorik.
PAS tidak pernah berjaya menghapuskan pelacuran seperti didakwa. PAS hanya mengharamkan pemberian lesen pusat hiburan dan pusat hiburan yang menyediakan perkhidmatan seks tetapi pusat-pusat sedemikian terus tumbuh secara haram tanpa berselindung sehingga ke azan subuh. PAS mengharamkan judi di Kelantan tapi di kedai-kedai yang beroperasi dengan lesen dari PBT terus menjual loteri dan lain-lain bentuk judi di kaunternya.
Pada hari kickdefella akan siarkan operasi Johnson bahagian satu, bagi menunjukkan bagaimana ejen mereka dengan codename Johnson bolih mendapatkan perkhidmatan seks dari pelacur ditepi jalan dengan mudah di Kota Bharu, untuk lebih gambar-gambar hihihi.. kickdefella.wordpress.com


sila baca dan renung kenyataan PAS dahulu dan bandingkan dengan tindak tanduk PAS sekarang.saya minta maaf kerana artikel ini terlalu panjang.

1.PAS selama ini bercakap tentang memperjuangkan Negara Islam tetapi pada 25 Jun 2008 semasa sessi perbahasan menjunjung kasih di atas titah Paduk Seri Sultan Perak, ADUN Pasir Panjang telah membuat kenyataan seperti berikut:

“Di manakah dalam mana-mana transkrip PAS yang menyatakan bahawa PAS hendak melaksanakan Negara Islam. Saya minta pandangan dan jawapan di manakah transkrip PAS dalam memorandum ke dalam perlembagaan PAS sendiri ada menyatakan PAS nak melaksanakan Negara Islam”

Tidakkah ini menggadaikan prinsip ???

2. Begitu juga tentang soal hudud. Sebelum ini PAS membuat pelbagai tuduhan kepada pimpinan UMNO mengenai hudud. Namun kenapa kini wujudnya perubahan sikap pemimpin PAS sendiri mengenai pelaksanaan hudud apabila hendak mewajarkan kerjasama dengan DAP.

Pada 7 Mac 200, Timbalan Presiden PAS ketika itu, Haji Hadi pernah dilaporkan berkata:

" Hudud adalah satu aspek daripada 0.001% daripada hukum Islam". Ini bermakna apabila memerintah sendiri hudud yang dibesarkan selama ini diperkecilkan sehingga 1/10,000.

Terbaru,Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah ketika membuat kenyataan mengenai pelaksanaan hudud pada 2 September 2010 dengan jelas menyatakan:

“Tidak semestinya kita akan laksanakan, kita melihat kepada persediaan dan persetujuan masyarakat. Kita ada persetujuan untuk peringkat ini kita tidak bincangkan soal hudud. Misi kita yang utama ialah untuk menjatuhkan Barisan Nasional pada pilihan raya”

Tidakkah ini menggadaikan prinsip ???

3. Begitu juga dalam soal pemerintahan. UMNO pernah dikafirkan kerana menjalin kerjasama dengan orang bukan Islam. Buktinya:

Majlis Ulama PAS Kelantan pada Ogos 1963 membuat kenyataan “"Orang-orang Islam yang berkongsi dengan orang-orang kafir untuk memerintah negara, menjadi kafir atau haram"

Namun demi kepentingan politik apa pula kata Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abd Aziz Nik Mat pada 12 Mei 1999 “Jika Nabi Muhammad boleh menandatangani perjanjian dengan musuh tradisi Islam, iaitu kaum Yahudi, sebaik tiba di Madinah, PAS juga sanggup bekerjasama dengan DAP.”

Tidakkah ini juga namanya menggadai prinsip ???

4.Begitu juga dalam soal Perlembagaan Negara – UMNO dituduh mempertahankan perlembagaan sekular dan Presiden PAS sekarang pada 7 April 1981 telah mengeluarkan amanat yang berbunyi:

“Saudara-saudara sekelian percayalah,

Kita menentang UMNO,bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah,mengekalkan undang-undang kafir,mengekalkan peraturan jahiliyah.Oleh kerana itulah kita menentang mereka.Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.

Percayalah saudara-saudara sekelian,

Perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam. Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan 'politik suku, agama suku'”

Tidak cukup dengan itu, Mursyidul Am PAS semasa menyampaikan khutbah di Masjd Pengadang Baru Marang pada Oktober 2001 menyebut:

"Negara kita Malaysia belum merdeka lagi kerana perlembagaannya masih perlembagaan kafir."

Namun hakikatnya dalam Perlembagaan PAS Fasal 6 (11) dengan jelas menyebutkan:

“Melakukan apa-apa jua usaha dan tindakan dalam batas-batas Perlembagaan dan undang-undang Negara bagi mencapai semua tujuan-tujuan PAS ke dalam dan ke luar”

Tidakkah ini tidak berprinsip namanya ???

Amanat Haji Hadi ini jelas bercanggah dengan Islam sesuai dengan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan

Keputusan:

1. Bahawa Amanat Tuan Guru Haji Abdul Hadi adalah -

(a) bercanggah dari segi ajaran Islam;

(b) bercanggah dengan kepentingan masyarakat Islam dan kemuliaan Agamanya; dan

(c) bercanggah dengan prinsip dakwah Islamiah.

2. Mana-mana orang Islam adalah dilarang –

(a) menyebar, mengajar, mempelajari dan mengamalkan amanat tersebut; dan

(b) menjual, mencetak, mengedar, membeli atau memiliki amanat tersebut.

Status Penwartaan: Diwartakan

Nombor Rujukan: PMM/0020 Jld.4 (61)

Akta/Enakmen: M.P.U. 13

Banyak lagi contoh-contoh bagaimana PAS sanggup menggadai prinsip dan mengelirukan masyarakat demi memuaskan nafsu politik parti itu. Natijah daripda kenyataan yang dibuat ia telah menyebabkan berlakunya perpecahan di kalangan umat Islam.

Antara lain:

Tahun 1979 Tok Guru PAS di Pondok Pasir Tumboh, Kelantan, Haji Mustafa Abu Bakar mengeluarkan fatwa semasa berceramah di sebuah surau di Hulu Besut mengkafirkan ahli UMNO.

Disebut di mahkamah bahawa beliau didapati menuduh “orang-orang UMNO dalam Barisan Nasional (BN) hukumnya murtad” dan “orang UMNO dalam Barisan Nasional tidak sah dijadikan imam sembahyang”. Juga ‘‘sembelihan orang UMNO Barisan Nasional tidak boleh dimakan”; “tidak sah akad nikah sekiranya jurunikah itu orang Barisan Nasional” dan “kalau tidak bersefahaman antara suami isteri jika salah seorang Pas yang satu Barisan Nasional nescaya hukumnya tertalaklah antara suami isteri dan jika bersetubuh juga hukumnya zina, kalau dapat anak hukumnya anak zina.”

Himpunan Kenyataan-Kenyataan Nik Aziz

1. "Kita bersyukur dengan pendirian DAP sekarang, kerana mereka sudah berubah sikap dan sanggup bekerjasama dengan PAS, asalkan tidak mendirikan negara Islam" - Nik Aziz Nik Mat, Berita Harian 12 Mei 1999.

2. "Bukan sahaja dalam menifesto, dalam perlembagaan PAS sendiri memang tidak mengandungi satu perkataan pun untuk menubuhkan sebuah negara Islam, dia (DAP) boleh tengok sendiri dan baca perlembagaan itu." - Nik Aziz Nik Mat, Utusan Malaysia, 4 Ogos 2001.

3. "Terdapat unsur kafir dalam UMNO kerana parti itu menolak Islam dalam pentadbiran negara, UMNO juga ada ciri kafir" - Ceramah Nik Aziz Nik Mat di Padang Tembak, Pengkalan Chepa, 3 Julai 1999.

4. "Jika melawan UMNO tiba-tiba meninggal dunia, maka kita dikira mati syahid." - Kuliah Nik Aziz Nik Mat di Masjid Kg Pulau Melaka.

5. "Allah sendiri gunakan perkataan memaki, mencemuh atau mencarut, jadi manusia sendiri berpeluang menggunakan maki hamun, tapi terserahlah kepada manusia di mana tempatnya." - Nik Aziz Nik Mat, Utusan Malaysia, 28 April 1999.

6. "Siapa yang nak tolong kerajaan Islam, kami sebagai pemimpin Islam mesti terima sama ada DAP, MCA, dan MIC. Kalau nak tolong mengapa kita tolak. Jika DAP ikhlas nak tolong PAS, saya terima. Usahkan DAP, syaitan pun boleh saya terima." - Nik Aziz Nik Mat, Utusan Malaysia, 24 Januari 1999.

7. "Orang-orang Islam yang berkongsi dengan orang-orang kafir untuk memerintah negara, menjadi kafir atau haram" - Hukum Dewan Ulama PAS Kelantan, Ogos 1963.

8. "Islam tidak melarang umatnya mengeluarkan perkataan mencarut dan mencaci seseorang jika kena pada tempat dan masanya, kerana ia sudah menjadi salah satu naluri." - Nik Aziz Nik Mat, Berita Harian, 29 April 1999.

9. "Kelantan menggunakan hasil cukai arak, lesen anjing dan sebagainya bagi menampung kos membuat jalan dan lain-lain projek pembagunan. Arak itu sendiri boleh diminum oleh bukan Islam, jadi bila minum oleh mereka, maka untuk menjaga keselamatan, kerajaan mengambil duit dari mana?" - Nik Aziz Nik Mat, Utusan Malaysia, 26 November 1994.

10. "Bagi penjualan arak, ia hanya dibenar jual oleh orang bukan Islam kepada golongan itu sahaja, kerana jika ia diharamkan sudah tentu menyulitkan orang bukan Islam untuk menikmatinya." - Nik Aziz Nik Mat, Utusan Malaysia, 19 November 1992.

11. "PAS Sedia gugur slogan negara Islam, jadi untuk mencari perdamaian itu, setakat mana yang boleh kita hendak kepada Islam, tapi kalau nampak menyusahkan tak apa..." - Nik Aziz Nik Mat, Berita Harian, 25 Jun 1999.

12. "Menentang PAS adalah Haram mengikut al-Quran." - Nik Aziz Nik Mat, Berita Minggu, 24 April 1994.

13. "Tidak ada orang yang berhak menjaga dunia ini, kecuali orang yang belajar ilmu agama Islam." - Nik Aziz Nik Mat, Berita Harian, 17 April 1995.

14. "Tiada sesiapa di muka bumi ini yang tahu menjaga dunia termasuk menguruskan soal budaya, ekonomi serta harta benda, melainkan ulama." - Nik Aziz Nik Mat, Utusan Malaysia, 6 November 1999.

15. "Saya di antara orang yang cukup kuat menyokong untuk meluaskan keahlian PAS ini kepada orang bukan Islam." - Nik Aziz Nik Mat, Kota Bharu, 1999.

16. "PAS boleh terima pemimpin DAP jadi Perdana Menteri, tidak ada apa, asalkan dia terima syarat yang ditetapkan oleh Barisan Alternatif." - Nik Aziz Nik Mat, Utusan Malaysia, 6 November 1999.

17. "Para imam hendaklah faham bahawa ada anak-anak mukim tidak mahu menuruti imam yang beraqidah politik suku, agama suku, kerana boleh menyebabkan sembahyang tidak sah." - Nik Aziz Nik Mat, Harakah, 4 Mac 2001.

18. "Tafsiran negara Islam yang dikehendaki oleh PAS sebenarnya sudah terkandung dalam Manifesto Barisan Alternatif (BA) yang dikemukakan pada pilihanraya yang ke-10 itu." - Nik Aziz Nik Mat, Harakah 1-15 Ogos 2001.

19. "Ini penting kerana kita juga mahukan sokongan dan undi bukan Islam dalam usaha memenangi pilihanraya umum akan datang" - Nik Aziz Nik Mat, Ucapan di Muktamar Dewan Pemuda PAS ke-31, Petaling Jaya, 24 Mei 2004.

20. "Negara kita Malaysia belum merdeka lagi kerana perlembagaannya masih perlembagaan kafir."- Khutbah Nik Aziz Nik Mat di Masjid Pengadang Baru, Marang, Oktober 2001.

21. “Jika ada parti lain yang menentang kepimpinan PAS yang menjalankan pemerintahan cara Islam, ia adalah haram.” – Nik Aziz Nik Mat, Harakah, 23 April 1994.

22. “Memang ada lagi persefahaman antara PAS dengan Malaikat, sebab itulah APU (Angkatan Perpaduan Ummah) memerintah lagi (di Kelantan)”. –Nik Aziz Nik Mat, Utusan Malaysia, 27 April 1995.

23. “Kerajaan PAS Kelantan akan mengkaji kemungkinan melarang wanita bekerja. Tidak adil membiarkan wanita, kerana lelaki dari segi fitrahnya mempunyai tanggungjawab mencari nafkah bagi menanggung kehidupan keluarga.” – Nik Aziz Nik Mat, 16 Mac 1999 di Kota Baharu.

24. “Ya Allah, aku mohon butakan mata pengundi-pengundi hantu supaya mereka tidak Nampak simbol lain kecuali simbol PAS. “ – Doa Nik Aziz Nik Mat pada 27 Mei 1999 diaminkan oleh kira-kira 3000 penyokong beliau dalam satu majlis makan malam dan cerah PAS di Sungai Bakut, Nibong Tebal.

25. “UMNO tetap parti sekular kerana asas perlembagaanya tidak merujuk al-Quran dan Hadis.” – Nik Aziz Nik Mat, Harakah, 22 Februari 1999.

26. ‘‘Tiada sebab langsung orang Islam tolak Islam. Islam yang dibawa oleh UMNO ini Islam kacukan, Islam plastik. Macam duit palsu, ubat palsu, makanan palsu. Ini Islam palsu yang dibawa UMNO. Islam ini tidak boleh bawa ke akhirat, tidak boleh bawa ke syurga, dia boleh bawa dekat pintu kubur. Bertengkar atas muka tak habis-habis dengan Melayu sendiri boleh bertengkar.’’ – Nik Aziz Nik Mat, Rakaman Audio di Sidang Akhbar di Pulau Pinang pada 17 Ogos 2009.

27. “Jika Nabi Muhammad boleh menandatangani perjanjian dengan musuh tradisi Islam, iaitu kaum Yahudi, sebaik tiba di Madinah, PAS juga sanggup bekerjasama dengan DAP.” – Nik Aziz Nik Mat, Berita Harian, 12 Mei 1999

28. "Percaya-ae (kepercayaan) manusiyo (manusia) kepada kiamat menyebabkan seganah-ganah (seganas-ganas) manusia akan tok (tak) jadi ganah. Kerana dia yakin walau bagaimana ganahnya aku dan bagaimana pangkat... tingginya pangkat aku, tapi apalah nasib aku apabila aku berdepae (berdepan) dengan padang mahsyar. Di padang mahsyar kelak ada lagi yang lebih gagah daripada aku namanya Allah Subhanahuwataala. Ada lagi yang lebih jabaruut, lebih samseng daripada aku iaitu Allah Subhanahuwataala. Ada lagi yang lebih angkuh daripada aku iaitu Allah Subhanahuwataala. Dan nama Allah Subhanahuwataala satu daripada namanya al-Mutakabbir, al-Jabbarul Mutakabbir. ( Al-Jabbar maknanya gagah kuasa ataupun kita panggil samseng. Al-Mutakabbir sombong, angkuh.) Akulah oghaenya (orangnya) sombong, tok denga (dengar) kato (kata) orang lain. Itu satu daripada sifat Allah Taala. Samseng pun dok (ada) di aku, hanelan (handalan) pun dok di aku, somong (sombong) pun di aku. Kalu (kalau) samseng, aku lebih samseng. Kalu mu jahat, aku lebih jahat, kalu mu somong (sombong) aku lebih somong. Percayaan kito manusiyo kepada akidah nilah, akidah akhirat kito panggil menyebabkan orang Melayu yang sokong Pas ni tidak jahat...'' – Rakaman Ucapan Nik Aziz Nik Mat berhubung isu Allah Samseng, Utusan Malaysia, 31 Julai 2002.

29. “Islam bawah UMNO tidak ke mana dan tidak boleh bawa seseorang itu ke syurga. Berdasar perkara itu, saya percaya penduduk di kawasan Permatang Pasir akan memilih calon Pas sebagai wakil rakyat mereka,” – Ucapan Nik Aziz Nik Mat kepada pemberita di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) pada 17 Ogos 2009 selepas proses penamaan calon bagi pilihan raya kecil Permatang Pasir.

30. "DAP kalau hina Islam pasal dia bukan Islam. Yang orang Islam tolak Islam itu lebih menghina Islam," – Nik Aziz Nik Mat, Utusan Malaysia, 12 Ogos 2009.

HUKUM MENGIKUT RASA

1. PAS tidak konsisten, hukumnya berubah-ubah mengikut kepentingan PAS sendiri. Pada tahun 1963 Dewan Ulama PAS Kelantan telah memutuskan hukuman bahawa orang Islam yang bekerjasama dengan orang kafir memerintah negara menjadi kafir atau haram. Tiba-tiba pada bulan April 1999, PAS bekerjasama dengan Parti DAP, sedangkan parti itu menolak pembentukan negara Islam (Utusan Malaysia 22 April 1999). Nik Aziz bersyukur kerana DAP menerima PAS walaupun menolak negara Islam (Berita Harian 12 Mei 1999).

2. Ketua Dewan Ulamak PAS Terengganu semasa berucap di Kampung Gong Duek, Besut, Terengganu pada 1 April 1981 antara lain berkata, "orang munafik ialah orang yang mengambil orang kafir buat kawan baik … siapa adik kakak, ambil orang kafir buat kawan baik". (Disambut beramai-ramai "UMNO")…Ha…UMNO… Apa hukum orang ni?…..(Pendengar jawab "Munafiq") dan disambung dengan "Munafiq

3. Pada 24 Januari 1999, Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata di Kampung Pulau Melaka, PAS sedia bekerjasama dengan mana-mana parti polilik, termasuk DAP dalam pilihanraya umum akan datang, malah katanya dengan syaitan sekalipun beliau terima.

PERPECAHAN UMMAH

1. Mendirikan pusat sembahyang Jumaat berasingan di dalam kariah yang sama (2 Jumaat sekampung), kerana PAS mengeluarkan fatwa bahawa sembahyang berimamkan orang UMNO tidak sah. Perbuatan ini menimbulkan perpecahan di kalangan umat Islam, memutuskan silaturrahim dan putus hubungan karabat atau adik-beradik. Tegasnya PAS telah meragukan ibadat sembahyang bagi ahli PAS sendiri.

MEROSAKKAN AMAL IBADAT

1. Orang-orang PAS yang belum dapat mendirikan pusat Jumaat sendiri, mengambil tindakan sembahyang jemaah berasingan di dalam sebuah masjid seperti Di Gong Pasir, Besut dan Alor Limbat, Marang, Terengganu. Di dalam satu kariah, didirikan dua Jumaat, satu di masjid kariah dan satu lagi di Markas PAS yang dijadikan masjid. Jika tiada markas PAS di sesuatu kariah, ahli PAS di kariah itu akan berjumaat di kariah lain dimana terdapat markas PAS atau masjid yang dikuasai oleh orang PAS.

MENENTANG PERLAKSANAAN PROGRAM ISLAM

1. Program-program Islam bagi melaksanakan Instituis Islam dicemuh oleh PAS, seperti penubuhan Bank Islam, Universiti Islam dan Institusi Islam yang yang lain. Ini dilakukan untuk tidak menampakkan imej Islam pada UMNO dan kerajaan. Mereka menentang perlaksanaan program Islam. Anehnya antaranya pemimpin PAS itu, ada yang merayu supaya anaknya dapat memasuki Universiti Islam dan universiti-universiti lain.

2. Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Hadi Awang mensifatkan penubuhan Bank Islam dan pajak gadai Islam yang sedang diusahakan oleh kerajaan tidak kerajaan tidak memberi apa-apa ertipun kepada umat Islam di negara ini.

"Perkara ini hanya sebagai kulit yang berlambangkan Islam sedangkan pemerintahan negara tidak dijalankan mengikut cara Islam". (Harakah - 26 Januari 1983).

AMANAT HADI MEMBAWA KESESATAN

1. Di dalam Fatwa Haji Hadi pada 7 April 1981 (ada rakaman kaset) dinyatakan bahawa sesiapa dikalangan pengikut PAS yang mati kerana melawan UMNO adalah mati syahid, mati Islam, kerana UMNO mempertahankan perlembagaan Malaysia yang dikatakan sebagai peraturan kafir dan perlembagaan penjajah. Pada hal PAS juga menggunakan Perlembagaan yang sama (Undang-undang Tubuh PAS Fasal 6 (II). PAS juga mempertahankan Perlembagaan Malaysia dalam manifesto Barisan Alternatif (1999).
PENYELEWENGAN ZAKAT

1. PAS melawan pihak berkuasa di dalam urusan kutipan zakat dan mengutip zakat di kalangan ahli-ahli dan penyokongnya bagi kepentingan parti itu. PAS juga mengeluarkan fatwa bahawa membayar zakat kepada PAS sah, kerana PAS berjuang Fi Sabilillah. Kutipan itu dibuat tanpa peraturan dan rekod yang kemas. Hak-hak asnaf yang lain tidak dipedulikan.

DERMA JIHAD YANG JAHAT

1. PAS banyak mengutip derma di setiap ceramah-ceramah yang diadakan, tetapi pengurusannya tidak telus. Amanah tidak terpelihara. Ia bukan sahaja salah dari segi undang-undang, tetapi lebih salah dari segi syariat. Amanat Hadi menyebut "Derma kita adalah Jihad".

PULAU MEMULAU

1. Pemulauan sembahyang jenazah, kenduri dan lain-lain lagi yang dilakukan oleh orang-orang PAS terhadap orang-orang UMNO, tanpa menghiraukah hukum-hukum kejiranan dan persaudaraan Islam. Berlakunya perceraian suami isteri kerana berlainan parti dan kubur juga berasingan (di Gong Medang, Tembila, Besut dan di Kampung Cik Long, Setiu).

PEMBOHONGAN PAS

1. PAS mendakwa hendak menegakkan negara Islam. Sebenarnya PAS berbohong kerana dalam Perlembagaan PAS tidak menyebut penubuhan negara Islam Cuma cakap-cakap dalam kempen PAS sahaja.

BERGADUH SURUHAN ALLAH

1. Sebenarnya perjuangan PAS mengharuskan pergaduhan. Haji Abd Hadi Awang selaku Timbalan Presiden PAS telah menyalahtafsirkan ayat 251, surah al-Baqarah dengan kata:

"Kalau Tidak menjadikan manusia ini bergaduh nescaya akan rosaklah muka bumi ini ". Ucapan ini dibuat beliau di Kampung Bukit Kulim, Marang, Terengganu pada 24 September 1980 (Ada rakaman kaset).

MEMPERSENDAKAN HUKUM HUDUD ALLAH

1. PAS telah mempersednakan hudud Allah. Buktinya setelah Hadi Awang menjadi Menteri Besar Terengganu, beliau berkata "Perlaksanaan hukum hudud melalui proses panjang". Apakah ertinya proses panjang sedangkan hudud PAS diluluskan dalam Dewan Undangan Negeri Kelantan pada 3 November 1993, dengan nama Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993. Mengapakah tidak memilih jalan pendek dengan menggunakan hudud PAS Kelantan, sedangkan larangan terhadap qariah menyertai tilawah mengikut keputusan Kelantan?

Haji Hadi juga berkata :" Hudud adalah satu aspek daripada 0.001% daripada hukum Islam". Ini bermakna apabila memerintah sendiri hudud yang dibesarkan selama ini diperkecilkan sehingga 1/10,000. (Utusan Malaysia 7 Mac 2000).

Apa yang menghairankan penggubalan Hudud Kelantan dahulu di pengerusikan oleh Haji Hadi sendiri.

PAS HINA WANITA

1. PAS menghina kedudukan wanita dengan mendolak dalihkan hukum terhadap mereka serta tidak menggalakkan mereka bekerja. Mereka tidak dibenarkan menjadi calon tetapi membenarkan pengundi PAS mengundi calon wanita daripada parti lain dalam gabungan Barisan Alternatif. Suara wanita adalah aurat apabila membaca Al-Quran, sebaliknya suara-suara Muslimat PAS dibenarkan berkempen memaki dan mencaci dan bersuara di Dewan Negara. Lebih tidak berakhlak lagi Nik Aziz menyamakan tilawah Al-Quran dengan nyanyian.

"Kerajaan PAS Kelantan akan mengkaji kemungkinan melarang wanita bekerja. Tidak adil membiarkan wanita kerana lelaki dari segi fitrahnya mempunyai tanggungjawab mencari nafkah bagi menanggung kehidupan keluarga," kata Nik Aziz pada 16 Mac 1999 di Kota Bharu.

Pada 20 Julai 1999 Nik Aziz berkata, cadangan kerajaan negeri memberi pekerjaan kepada wanita "kurang rupawan" kerana wanita rupawan biasanya mempunyai suami kaya. Jika wanita rupawan tidak bekerja ia tidak menimbulkan sebarang masalah kepada mereka.

mari berjuang bersama UMNO.... tiada parti islam di malaysia... sama2 kita pertahankan tanah air ini dari jajah semula oleh parti DAP yang telah mempergunakan parti PAS.

nurkilan wan motor

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive