RAPID

Friday, February 25

Pas buang masa bertanding PRK Kerdau, Merlimau


Keyakinan Pas untuk menawan kedua-dua kawasan terbabit ibarat 'katak puru yang yakin kulitnya akan licin apabila bunyi guruh' tetapi keyakinan itu tidak pernah menjadi realiti sejak turun temurun.


Di Kerdau, daripada 8,451 pengundi berdaftar, sebanyak 89.04% adalah Melayu, 5.62% Cina, 3.59% India dan 1.75 % lain-lain bangsa manakala di Merlimau daripada 10,471 pengundi berdaftar, sebanyak 64.69% adalah Melayu, 21.11% Cina, 14.16% India dan 0.04% adalah bangsa-bangsa lain. Maknanya di kedua-kedua kawasan itu, majoritinya adalah penduduk Melayu.


Seandainya Pas meletakkan calon di kedua-dua kawasan dan diatur pula dengan siri kempen oleh Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga Menteri Besar Kelantan, penulis yakin jumlah majoriti UMNO/BN akan meningkat dengan banyaknya kerana orang Melayu pasti tidak akan lupa dengan pengakuan Nik Aziz yang tidak bangga menjadi Melayu dan dilahirkan sebagai Melayu.


Orang Melayu juga pasti tidak mahu bersekongkol dengan parti yang dipimpin dan dianggotai oleh orang Melayu beragama Islam yang menganggap sesiapa tidak menyokongnya tidak layak masuk ke syurga. Kenyataan itu jelas ditujukan kepada mereka yang mengundi calon UMNO/BN tetapi pada masa yang sama, boleh pula bekerjasama, malah boleh 'tunduk' kepada parti yang pemimpinnya anti-Islam secara terang.


Harus diketahui oleh para pemain politik dan parti politik, pengundi sekarang bukan cetek ilmu pengetahuan dan maklumat macam dulu, malah di Kerdau mahupun di Merlimau, yang lebih berilmu dan lebih beriman serta bertakwa daripada Nik Aziz ada berlambak-lambak, cuma mereka tidak tonjol diri, apatah lagi menggazetkan diri mereka sebagai 'tok guru', 'ulamak', 'mua'lim', 'maulana' dan sebagainya kerana mereka tidak ada kepentingan politik.


Ertinya, ekoran keceluparan Nik Aziz yang bersifat strategi politik kepartian bagi menarik pengundi bukan Melayu dan pengundi bukan beragama Islam sehingga sanggup menyatakan beliau tidak bangga dilahir dan menjadi Melayu, ia menjadi suatu wabak, virus dan sindrom yang boleh menyebabkan Pas kehilangan sokongan Melayu, malah parti itu bukan sahaja akan tumpas pada pilihan raya-pilihan raya kecil tetapi juga pasti akan tumpas pada pilihan raya umum nanti.


Kalau pihak pembangkang letak calon dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) atau DAP, calon-calon dari parti-parti berkenaan juga akan kecundang kerana pendekatan politik mereka tidak ada beza, yakni sama-sama sekularisme.


Ertinya pihak pembangkang sama ada mempertaruhkan calon Pas atau PKR atau DAP, mereka hanya akan membuang masa, wang dan tenaga untuk bertanding di Kerdau dan Merlimau. Lebih baik wang itu digunakan oleh Pas untuk membantu fakir miskin termasuk memberi subsidi harga barangan keperluan harian kepada rakyat di negeri-negeri yang diperintah.


Dengan majoriti yang dipungut oleh Allahyarham Zaharudin Abu Kassim di Kerdau sebanyak 1,615 selepas memungut 4,132 undi pada Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU-12), manakala lawannya dari Pas hanya memungut 2,520 undi, adalah amat sukar bagi Pas untuk menumbangkan UMNO/BN.
Penulis yakin jumlah majoriti penyokong UMNO/BN akan meningkat lebih tinggi memandangkan UMNO/BN sedang berdepan dengan revolusi dan reformasi pemulihan sokongan yang amat ketara, terutama di kalangan orang Melayu. Harus diingat faktor yang menyebabkan UMNO/BN gagal mendapat majoriti 2/3 pada PRU-12 bukan kerana sokongan terhadap UMNO merosot, sebaliknya yang tumpas adalah parti-parti komponen bukan Melayu dalam BN atas beberapa faktor yang kini sudah dikenal pasti dan diatasi oleh pimpinan BN.


Keinginan Pas atau mana-mana parti pembangkang untuk menawan Merlimau juga ibarat sang pungguk yang mahu ke bulan. Ini kerana kalau difikirkan secara waras, bukan mudah untuk Pas atau mana-mana parti pembangkang menambah pungutan undi lebih daripada 5,087 undi berbanding dengan undi yang diperoleh pada PRU-12, yakni jumlah majoriti yang dipungut oleh Allahyarham Datuk Mohd. Hidhir Abu Hassan.


Apa pun jentera UMNO/BN tidak boleh leka dan ambil mudah dalam menghadapi lawan, sebaliknya kena bekerja kuat bukan untuk menang kerana insya-Allah kemenangan sudah dalam genggaman. UMNO/BN perlu bekerja kuat untuk meningkatkan jumlah majoriti yang dipungut.


Jangan ikut rentak lawan yang menabur fitnah, provokasi dan fakta yang diadakan-adakan ketika berkempen, sebaliknya berpolitiklah secara sihat dan yang dihalalkan oleh Islam supaya UMNO/BN tidak akan dikifarah sebagaimana Pas sedang berdepan dengan siri kifarah kerana pendekatan politik pimpinan parti berkenaan tidak sama antara yang diucap pada mulut dan yang terselit di hati.

Thursday, February 24

Pakatan Rakyat Terdesak Mula Tabur Fitnah

Ahli Perkasa menunjukkan risalah yang terdapat logo Perkasa Melaka
 dan latar belakang pertubuhan itu yang disebarkan
 secara meluas dengan mensasarkan kaum Cina.

Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Melaka membuat laporan polis berikutan penyebaraan risalah berbaur hasutan yang menggunakan logo pertubuhan itu.
Laporan berkenaan dibuat oleh Yang Dipertua Perkasa Melaka, Abd. Rahim Osman bersama Pengerusi Perkasa Jasin, Jalani Amit di Balai Polis Merlimau, di sini pada pukul 1 petang Khamis.
Menurut Abd Rahim, pihaknya dimaklumkan pada pukul 11.15 malam Rabu bahawa ribuan risalah terbabit disebarkan di beberapa taman perumahan di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau bagi menimbulkan kemarahan pengundi di sini khususnya kaum Cina.
Katanya, terdapat logo Perkasa Melaka dan latar belakang pertubuhan itu pada risalah yang disebarkan secara meluas dengan mensasarkan kaum Cina.
"Perkasa Melaka menafikan sekeras-kerasnya terlibat dengan kegiatan tidak bertanggungjawab itu. Laporan polis yang dibuat hari ini adalah bagi membersihkan nama kami.
"Kami mahu polis menjalankan siasatan dan mengambil tindakan yang sewajarnya," katanya kepada pemberita selepas membuat laporan berkenaan di sini.
Pada risalah itu tercatat Artikel 153 Perlembagaan berkaitan Yang di-Pertuan Agong, hak keistimewaan Melayu dan bumiputera.
Paling ketara ialah ayat "Cina khianat negara" yang seolah-olah bertujuan menimbulkan rasa kurang senang pengundi Cina terhadap Perkasa.
Abdul Rahim memberitahu, risalah-risalah berkenaan disebarkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab di kawasan perumahan seperti Taman Muhibbah, Taman Merlimau Baru, Taman Debunga, Taman Seri Merlimau dan Taman Deretan.
Beliau menambah, pihak-pihak tertentu yang dipercayai ada kaitan dengan pilihan raya kecil (PRK) kali ini yang melakukannya dengan bermotifkan politik dan berniat jahat.
Katanya lagi, ia juga bertujuan membangkitkan kemarahan kaum bukan Melayu untuk mebenci Perkasa dan Barisan Nasional (BN) sekali gus meraih undi mereka pada PRK DUN Merlimau.
Dalam pada itu, beliau berkata, pertubuhan itu tidak pernah berkempen untuk mana-mana parti politik.
Objektif mereka, katanya, jelas mempertahankan kedaulatan undang-udang dan Perlembagaan negara.
"Sikap kita ialah berbaik-baik dengan semua pihak demi perpaduan dan keharmonian kaum-kaum di Malaysia," jelasnya.

Wednesday, February 23

Krisis FAP,Ada Ulaq Dalam Seluaq.Sampai Hati Hampa Memalukan UMNO.


Malangnya ada orang Umno sanggup belot kerana dijanjikan gelaran Datuk serta akan dikurniakan pingat kebesaran TYT atas sokongan Yb Malik yang sekarang ini dilihat mahu merampas kuasa FAP.Yb Malik mengunakan pengaruhnya sebagai bekas Ketua Pemua Umno dan AJK Bahagian Tanjong telah berjaya mempengaruhi beberapa ahli Umno Bahagian Tanjong untuk menyokong beliau.


Malang sekali ada ahli Umno sanggup belot dan sanggup menjadi anjing kepada regim DAP, Gulam Rasol dan Rahmatullah Jaja Mydin bersekongkol bersama Yb Malik sebagai balaci Guan Eng untuk hancurkan pimpinan FAP.


Yb Malik dan berjanji untuk memberikan anugerah Datuk kepada Gulam,dengan gelaran Datuk yang dijanjikan Gulam telah bersama Yb Malik sanggup untuk sabotaj FAP


Ameer Usop menjadi balaci membuat surat kononnya nak buat usul tak percaya kepada kepimpinan yang sedia ada.


Gulam dan Rahmatullah bukan saja pengkhianat kepada FAP dan orang bola Pulau Pinang,2 ekor anjing ini sanggup menjual bangsa sendiri semata mata mahukan pangkat dan wang ringgit.Yb Malik turut menyogok beberapa ribu ringgit sebagai habuan atas konspirasi ini.


Si kitol dari Umno bersekongkol bersama Yb Malik dan Guan Eng sanggup menjadi pengkhianat dan menjadi balaci regim DAP semata mata untuk menggagalkan kerajaan pusat untuk membantu FAP


Mereka sanggup bersekongkol bersama Guan Eng untuk menggagalkan usaha Ds Zahrain mendapatkan bantuan yang boleh membantu masaalah kewangan FAP.

Sumber klik disini.

Tuesday, February 22

Datuk Dr.Mansor Othman Jual Minyak Murah.Publisiti murahan telah dimainkan oleh Mansor menyatakan kerajaan Pulau Pinang tersangat prihatin kepada pelajar yang belajar di Mesir supaya dapat kembali belajar disana.Umpama meludah kelangit jatuh kemuka sendiri.


kenyataan beliau umpama supaya tidak berterima kasih kepada kerajaan pusat yang telah mengembalikan pelajar tersebut kembali ketanah air apabila dilanda krisis.inikah yang diajar mahaguru Lim kaki kencing.Yang pasti tiket sehala ke mesir menjangkau RM1,800.akan tetapi dok buat ramai macam bagi 10ribu seorang.SEBERANG JAYA, 21 Feb: Sebagai sebuah kerajaan yang bertanggungjawab serta prihatin terhadap nasib para pelajar yang akan meneruskan pengajian di Mesir, maka kerajaan negeri Pulau Pinang telah menghulurkan bantuan kepada 318 pelajar negeri ini sebanyak RM2000 setiap orang.
Demikian dinyatakan oleh Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Datuk Dr.Mansor Othman ketika ditemui selepas majlis ceramah 'ubah sekarang' di Seberang Jaya kelmarin.
Menurut beliau lagi, sumbangan yang diberikan ini adalah bagi memudahkan para pelajar yang terlibat untuk kembali ke Mesir bagi meneruskan pengajian mereka di sana.
"Bagi memudahkan mereka, sebanyak RM1000 telah dikeluarkan oleh kerajaan negeri, manakala RM1000 lagi dikeluarkan oleh Pusat Urus Zakat (PUZ).
"Kita adalah sebuah kerajaan negeri yang sentiasa memberi perhatian terhadap kebajikan rakyat. Apabila mereka dibawa pulang, sudah pasti perlu kembali untuk meneruskan pengajian. Ramai dikalangan mereka adalah terdiri dari mereka yang memerlukan sokongan untuk meneruskan pengajian.
"Oleh kerana itu, sebagai pemerintah, kerajaan negeri mengambil inisiatif untuk membantu melalui dana yang dikeluarkan oleh kerajaan negeri dan juga PUZ, " ujarnya lagi.
Beliau yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri Penanti, turut menyeru rakyat supaya menilai kembali sikap yang diamalkan oleh Kerajaan Pusat.
Katanya lagi, sepatutnya para pelajar tidak dibebankan dengan kos yang terpaksa ditanggung oleh mereka sendiri untuk pulang ke Mesir.
Mansor juga menyeru masyarakat supaya menilai kembali sikap yang dipamerkan oleh Kerajaan Pusat jika dibezakan dengan tindakan yang diambil oleh kerajaan negeri dalam memberi pembelaan kepada mereka.

Siapa Yang dibayar 5k sebulan?Saya hanyalah blogger nyamuk.


Tujuan mereka cipta isu itu dan minta ianya disebarkan tidak lain tidak bukan ialah supaya timbul perasaan tidak puas hati dikalangan ahli-ahli Umno sendiri sehingga mereka berpecah. Apabila ahli-ahli Umno berpecah ianya akan terbawa-bawa sehingga dalam pru akan datang dan seterusnya membuatkan anda semua marah, tidak bekerja bersungguh-sungguh dan akhirnya BN yang terima kesannya.

Kita bagi tempoh selama 48 jam kepada Hata Wahari untuk menamakan blogger yang dia maksudkan. Jika Hata gagal memberitahunya dalam tempoh 48 jam kita semua telah bersetuju untuk mencari beliau dan membaling air kencing kami yang akan dicampurkan dalam satu plastik ke muka Hata.

Kepada Hata Wahari, jika tidak mahu air kencing kami hinggap di muka kamu, sila nyatakan blogger mana yang menerima bayaran RM 5000 sebulan.

Kepada rakan-rakan pembaca, suka saya ingin menyatakan di sini. Cerita-cerita tentang blogger-blogger pro Umno dan kerajaan adalah blogger upahan bukan perkara baru. Cerita ini telah lama disebarkan. Juak-juak sebelah sana sekarang ini sukar menerima hakikat yang blogger-blogger pro kerajaan telah menguasai dunia siber yang selama ini dikuasai oleh mereka.

Mereka cuba potretkan blogger-blogger pro kerajaan berblog bukan kerana datang dari kemahuan sendiri sebaliknya hanya kerana duit yang diupah.

Sekarang saya pulangkan balik kepada pembaca untuk menilai. Sekiranya saya atau rakan-rakan adalah blogger upahan Umno tiadanya kami menghentam Umno sampai nak rak dalam blog masing-masing.

Anda semua yang membaca blog ini atau blog rakan-rakan saya setiap hari, anda boleh lihat bagaimana kami menghentam Umno atau kerajaan sekiranya ada perkara yang tak betul. Orang gila manakah dalam dunia ini yang sanggup bayar upah untuk orang hentam dia ? Orang gila seperti Hata Wahari mungkinlah.

Selanjutnya tekan kat sini.

Monday, February 21

Ahli Parlimen Paling Mangkok Dalam Sejarah.


Tengok sendiri dan lihatlah apa yang Ahli Parlimen nie dok putaq belit pasai My Balik Pulau.menang pun 709 undi saja ...  tolong apa kejadahnya !  bangsa Melayu di Balik Pulau dihina pun hang tak bela.Yang best bukan pertikai apa yang dicetak dalam tue menghina melayu tetapi dok kata UMNO nie UUUUTT (bahasa daerah balik pulau utt tue mai dari hulu).


'you must take your work seriously but don't take yourself seriously'

NAJIB bergambar bersama rakan internetnya di Facebook dan Twitter sempena Jamuan Petang 1Malaysia Perdana Menteri Bersama Rakan Internet di Seri Perdana, Putrajaya, semalam.


Datuk Seri Najib Razak berkata, beliau harus memastikan setiap keputusannya selaku Perdana Menteri adalah tepat tanpa sebarang ruang untuk berlaku kesilapan kerana kesannya bukan saja menjejaskan dirinya, sebaliknya boleh memudaratkan rakyat dan negara.
Beliau berkata, apabila mencapai tahap tertentu, terutama kedudukan tertinggi dalam negara, seseorang yang perlu membuat 10 keputusan mesti pastikan kesemuanya tepat kerana sekiranya berlaku satu kesalahan sekali pun, ia mungkin kesilapan yang amat merugikan pelbagai pihak.


“Justeru, untuk mengelakkan keputusan yang salah, kita perlu berfikiran rasional. Saya sudah lama dalam politik, dah 35 tahun, saya melalui macam-macam keadaan dan krisis politik. Saya sudah lihat semuanya. Jadi sebagai Perdana Menteri, saya sedia hadapi apa saja cabaran supaya semua keputusan saya adalah amat tepat, insya-Allah. 

“Saya selalu ingatkan diri untuk memastikan semua keputusan 100 peratus tepat setiap kali. Saya juga tak boleh nampak menggelabah atau cemas kerana dalam apa juga keadaan, kita sebagai kuasa muktamad membuat keputusan negara perlu sentiasa tenang.

“Kalau kita bertenang, kita boleh berfikir. Kalau kita panik, cemas atau menggelabah, kita tidak boleh berfikir secara rasional,” katanya ketika sesi dialog sempena Jamuan Petang 1Malaysia Perdana Menteri Bersama Rakan Internet di Seri Perdana, di sini, semalam.

Beliau berkata demikian menjawab soalan Naserudin Abd Fatah dari Perak iaitu seorang daripada lima jemputan yang terpilih bagi mengajukan soalan kepada Perdana Menteri pada majlis minum petang itu. 
Kira-kira 600 rakan internet Perdana Menteri berusia antara 16 hingga 72 tahun dari seluruh negara, termasuk yang mengikuti laman blognya, www.1malaysia.com.my atau menerusi laman sembang Facebook dan Twitter menghadiri majlis jamuan petang itu.

Jamuan seumpamanya yang julung kali diadakan pada 13 Mac 2010 dihadiri kira-kira 300 rakan internet beliau. Majlis semalam yang sepatutnya diadakan 5 November tahun lalu itu terpaksa ditangguhkan kerana Perdana Menteri terkena jangkitan cacar air.

Najib berkata, beliau juga menjadikan petikan dalam buku karya Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Colin Powell iaitu 'you must take your work seriously but don't take yourself seriously' (anda mesti mengambil serius mengenai kerja tapi jangan mengambil serius mengenai diri sendiri).

“Maknanya anda mesti ada masa untuk berehat, ada masanya orang ramai perlu memahami yang saya perlu bersenam, perlu menggunakan treadmil dan sekali sekala bermain golf tetapi saya memberi jaminan kepada anda semua bahawa saya mengambil serius mengenai kerja yang perlu dilakukan,” katanya.

Menjawab soalan Ainul Aizat Ishak dari Kuala Lumpur mengenai minatnya terhadap muzik pula, Najib berkata beliau sukakan muzik era 70-an dan 80-an selain beberapa lagu Melayu terkini tetapi tidak begitu menggemarinya sehingga boleh menamakan tajuk lagu.

Menjawab soalan John Britto Victor Arokiasamy dari Kedah mengenai cabaran dan halangan mencapai gagasan 1Malaysia, Perdana Menteri berkata, masyarakat pelbagai kaum perlu melakukan perubahan minda untuk melepasi tiga tahap sebelum menzahirkan perpaduan sebenar, bermula dengan kesediaan bertolak ansur antara kaum lain. 

Kepada soalan Mohammad Ayzuddin Bujang dari Negeri Sembilan mengenai negara maju berpendapatan tinggi, Najib berkata, apa yang dimaksudkan itu sudah jelas cuma perlu diterjemahkan bagaimana mencapai status itu menjelang 2020.

Menjawab soalan Mohd Sulaiman Gerrard Abdullah dari Selangor pula, Perdana Menteri berkata, konsep yang sama dapat memajukan sukan negara, khususnya bola sepak yang menjadi sukan nombor satu negara.

Menjadikan Piala AFF Suzuki yang dijuarai Malaysia tempoh hari, Najib berkata kejayaan itu tidak datang sekelip mata, sebaliknya adalah perancangan jangka panjang yang teliti.

"Kalau kita lihat skuad Harimau Malaya yang memenangi pertandingan itu, 17 daripada 25 pemainnya bersama sejak Tingkatan Tiga lagi di Sekolah Sukan Bukit Jalil yang saya tubuhkan sewaktu menjadi Menteri Belia dan Sukan,” katanya.

"Inilah yang saya minta daripada rakyat Malaysia, selaku Perdana Menteri saya sudah lakarkan hala tuju masa depan negara dan segenap lapisan rakyat perlu bekerjasama mengukuhkan asas dan melakukan pengisian yang perlu bagi menjamin kejayaan jangka panjang," katanya. 

PAS Perlu Minta Maaf Kafirkan UMNO Sebelum Dakwa Perjuangankan Orang Melayu

PAS perlu meminta maaf kepada Umno terlebih dahulu sebelum mendakwa parti itu sebenarnya turut memperjuangkan nasib orang Melayu, kata Setiausaha Politik Perdana Menteri Datuk Mohd Fatmi Che Salleh.
Mohd Fatmi berkata kenyataan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa parti itu turut memperjuangkan orang Melayu sudah agak terlambat setelah begitu lama isu mengkafirkan penyokong Umno yang sebahagian besarnya adalah bangsa Melayu masih tidak ditangani oleh parti itu.
"Sudah lama bangsa Melayu yang berada dalam Umno terguris hati dan perkara itu masih berlarutan sehingga ada yang masih melakukan sembahyang dua imam.
"Kenyataan Nik Aziz mengenai Melayu sudah tidak membawa apa-apa makna. Minta maaf dulu kepada Umno mengenai isu kafir mengkafir ini dan biar bangsa Melayu menentukan sikapnya selepas itu," katanya kepada pemberita selepas selepas menyampaikan bantuan yuran murid pra-sekolah di bawah Bidang Keberhasilan Utama Nasional (NKRA) Kementerian Pelajaran di sini, Isnin.
Seramai 641 pelajar daripada 55 tadika swasta dari Parlimen Kota Baharu, Kubang Kerian dan Pengkalan Chepa menerima bantuan sebanyak RM450 setiap seorang. Turut hadir Pengarah Pelajaran Kelantan, Hussain Awang.
Menteri Besar Kelantan ketika berucap merasmikan Konvensyen Nasional Bangsa: Jaminan Pas di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam pada Sabtu lepas, berkata perjuangan terhadap masyarakat orang Melayu perlu diutamakan memandangkan statusnya sebagai peribumi di negara ini.
Kenyataan Nik Aziz itu dibidas beberapa pemimpin Umno semalam yang menyifatkan ia hanya untuk memancing undi selepas sokongan bangsa Melayu terhadap PAS semakin berkurangan.
Mohd Fatmi yang juga Ketua Umno Bahagian Kota Baharu berkata Nik Aziz sebenarnya tidak mempunyai pendirian jelas dalam sesuatu perkara, dan suka berdolak dalik selepas membuat kenyataan dan kemudian menyalahkan pihak lain.
Sementara itu, Mohd Fatmi berkata kerajaan Pusat tahun ini memperuntukkan RM1 juta sebagai galakan lebih banyak individu di negeri ini membuka tadika swasta.
"Kita sasarkan sebanyak 100 tadika baru dibuka pada tahun ini di Kelantan, dan sehingga kini Jabatan Pelajaran baru menerima 25 permohonan dengan setiap mereka boleh menerima geran bantuan sebanyak RM10,000," katanya. 

Hindraf Dah Melampau.


Didepan Ibu Pejabat Polis Daerah Jawi, Nibong Tebal sejak jam 8 malam tadi ramai kaum india yang dianggarkan sekitar 300 orang berkumpul di pintu masuk IPD. Mereka mendesak pembebasan pemimpin mereka yang telah ditahan dan sekarang berada di IPD Jawi. Nyalaan lilin beramai-ramai turut dilakukan oleh puak tak faham bahasa ini!


Semua ini berpunca dari kempen hasutan jahat Hindraf di sebelah utara berkenaan bantahan novel interlok yang sehingga sekarang masih belum lagi selesai. Puak-puak ni masih belum dapat menerima fakta yang sebenar walaupun telah berbuih mulut diberi penjelasan. Puak-puak ni diberitakan kelihatan tidak hormat langsung pada pasukan polis. Terpekik terlolong depan IPD sehingga saat tadi.


Diberitakan sehingga sekarang keadaan semakin reda dimana hampir 100 orang masih membanjiri depan pintu masuk IPD yang menuntut pembebasan. Pasukan FRU turut bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan dan nampaknya keadaan terkawal. Apa lagi yang puak-puak ni mahu? Diharap pihak berkenaan ambillah tindakan yang sepatutnya dalam menangani isu ini.


Polis menahan lapan lelaki kerana terlibat dalam perhimpunan tanpa permit bagi menuntut kerajaan mengharamkan novel interlok di Simpang Ampat dekat sini,

Dari sumber polis, mereka ditahan setelah enggan bersurai daripada perhimpunan haram.kesemua mereka kini disiasat di bawah Seksyen 27 Akta Polis kerana berhimpun tanpa permit.

Dalam pada itu seramai lebih kurang 100 pengikut Hindraf berhimpun di luar Ibu Pejabat Polis Daerah SPS untuk menuntut lapan yang ditahan dibebaskan.

Awal penahanan lapan yang terlibat pengikut terbabit melakukan kekocohan dengan membuat bisin sebelum dikawal pihak polis.

Pengikut itu juga menyalakan lilin menandakan protes terhadap penahanan rakan mereka sebelum mereka bersurai jam 2 pagi selepas lapan yang ditahan dibebaskan pihak polis.


Saturday, February 19

Wira Perkasa Pulau Pinang.

Ketua Wira Perkasa Negeri Pulau Pinang
Wira Muda Perkasa Penang harus mensasarkan seramai mungkin golongan muda menyertai Pertubuhan ini. Demi merealisasikanya seluruh wira muda disetiap daerah perlu secara bersungguh mendekati golongan ini secara total..tidak memilih profesion dan fahaman politik.

Tidak lagi terlalu berpolitik serta mempertahankan pendapat masing2 yang boleh menjarakkan lagi perpaduan Melayu.Jika dilihat dari awal,tujuan penubuhan PERKASA pada dasarnya ialah menyatupadukan melayu,berjuang mempertahankan hak Melayu berdasarkan perlembagaan.

Sebarang perlantikan AJK di peringkat daerah juga disaran agar tidak terlalu memilih satu golongan Parti Politik sahaja.Ada baiknya turut diberi ruang kepada pihak lain juga terutama dari Pertubuhan atau Persatuan seperti Belia 4B dan Persatuan Penduduk.

Ini adalah penting bagi menjadikan segala usaha WIRA MUDA PERKASA sampai ke pengetahuan akar umbi dengan cepat,tepat dan berkesan. Selain dari golongan Mat Rempit juga harus di beri kepercayaan dengan menubuhkan satu portfolio khas dan di ketuai oleh golongan itu sendiri.

Selain itu tidak juga terkecuali kepada peniaga2 jalanan yang kebanyakanya di monopoli golongan muda.Peniaga burger umpamanya..perlu difikirkan sesuatu agar dimasa akan datang mereka akan terus mengusahakan perniagaan mereka dengan lebih maju malah tidak mustahil hingga mereka berpeluang berniaga di peringkat francais.

Adalah menjadi harapan,agar segala usaha kearah penyatuan bangsa ini tidak dianggap sebagai satu saingan kepada mana-mana parti politik. Matlamat kewujudan Wira Muda Perkasa amatlah jelas iaitu mendekati golongan muda,berbangsa Melayu,serta memimpin golongan ini agar tidak hanyut dibuai anasir jahat, terpengaruh dengan dadah serta mendengar segala bentuk hasutan yang boleh mengakibatkan kedudukan Agama,Bangsa dan Negara menjadi rapuh.

Mengajak golongan muda bersatu hati, menanam rasa cinta pada diri sendiri, Agama serta semangat kebangsaan yg tinggi. Melahirkan golongan akan datang yang berkualiti dan bermutu serta berdayasaing dan berpengetahuan kearah membina. Menjadikan golongan yang menghargai semangat ukhwah sesama sebangsa.

Moga segala matlamat ini di redhai ALLAH serta di permudahkan apa saja idea dan ilham kearah menjadikan Wira Muda Perkasa sebagai perintis baru kearah memperkukuhkan kedudukan Agama Bangsa dan Negara di bumi Malaysia ini.

Pautan facebook KELAB SAHABAT WIRA PERKASA PENANG disini

Blogger Prihatin : Mohon Bantuan Untuk Adik Humairah.Senyumku tak seghairah; Gerak gaya tidak selincah; Mataku tak seayu; Kicau burung pun tak semerdu; Namun ku punya hati; Juga gayaku perasaan; Hidupku yang begini; Kadar waktu diizin Tuhan 

  

POHON JASA BAIK SEMUA RAKYAT MALAYSIA YANG PRIHATIN UNTUK MENGHEBAHKAN PENDERITAAN ADIK NUR UMAIRAH BINTI MOHD ZAIDI 

  

Nama: Nur Umairah binti Mohd Zaidi 

Umur: 1 tahun 

Asal: Kampung Padang Kulim, Kedah 

Penyakit: Hidrosefalus (kepala membesar) 

  

Bantuan yang diperlukan: 

1. Doktor pakar untuk tampil membantu 

2. Hospital pakar tampil membantu dengan teknologi perubatan yang ada 

3. Pengamal perubatan alternatif diminta tampil membantu 

4. Pengamal perubatan tradisional juga dipelawa untuk tampil membantu 

5. Bantuan kewangan 

6. Semangat dan sokongan moral buat keluarga 

7. Hebahan dalam online (Facebook, blog, forum dan lain-lain) 

  

Sesiapa yang ingin membantu keluarga berkenaan boleh menyalurkan sumbangan melalui akaun Bank Simpanan Nasional (BSN) atas nama Norbaizura Dol (ibu adik Nur Umairah) yang bernombor 0711129000100633. 

  

Doktor pakar, pihak hospital pakar swasta, pengamal perubatan alternatif dan tradisional yang ingin membantu boleh berhubung dengan saya seperti butiran di bawah: 

  

Mohammad Rizan Hassan, Setiausaha ADUAN BELIA-MAJLIS BELIA MALAYSIA 

+60137733676 

  

Kerjasama semua amatlah kami hargai. Sama-sama kita berdoa agar ada jalan penyelesaian buat adik Nur Umairah. KEPADA ALLAH KITA BERSERAH !!! 


sumber klik disini

Thursday, February 17

DAPig menghidupkan kembali IFC.Dalam sedar tak sedar ketua menteri paling musibat dalam sejarah pulau pinang akan menghidupkan kembali IFC akan tetapi berkonsepkan portfolio Baru Untuk Hal-Ehwal Bukan Islam Babitkan Agama2 Budhha, Taoisme, Kristian, Sikh Dan Hindu Dimana  Ketua menteri lidah bewak Pulau Pinang Berdiri Sebagai Exco Portfolio Tersebut


Sedar Atau Tidak DAP Sekali lagi Telah Mengerakan Gerakan IFC Kembali. Tahniah Pada Yg Menyokong Kearah Kesamarataan Yg Di bawa Oleh DAP. Kita Tidak Harus Lupa Sejarah Silam Wujudnya SI KITOL Yg Khianati Martabat Agama, Bangsa , Tanahair Tanpa Disedari Kerana Hasad Dengki Dan Tamak Yg Berjaya Mengaburi Gerakan Kesamarataan. Apa Itu IFC??? Kita Ungkapkan Kembali Apa Tuntutannya.Ancaman Tuntutan Interfaith Commission (IFC) di Malaysia

IFC ialah satu pertubuhan bukan kerajaan yang menuntut hak kesaksamaan taraf agama (semua agama adalah satu) yang dianggotai perwakilan Christian,Buddha,Hindu, Muslim yang kebingungan dan beberapa agama lain yang terdapat di Malaysia. Ada di antara kita tidak mengetahui matlamat sebenar IFC dan menganggap bahawa untuk menunjukkan Islam itu sejahtera- peace , maka idea pluralisme dari IFC harus diterima pakai.Hakikatnya, tuntutan yang dibuat oleh IFC terus terang merugikan umat Islam di Malaysia.Antara tuntutan IFC :

1. Saorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam tidak mengharuskan secara terus menjadi orang Islam.(note:sokongan ditunjukkan kepada Lina Joy)

2. Orang-orang bukan Islam yang telam memeluk agama Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali kepada agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.(see : Lina JOy,terbaru-Siti Fatimah)

3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh mahkamah Syariah tetapi dikendali oleh mahkamah civil.

4. Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengnalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.


ANCAMAN InterFaith Commission Malaysia

5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan tindakan undang-undang.

6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak pengjagaan anak.

7. Orang-orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan hubungan kekeluargaan dengan seseorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntuk harta pusakanya selepas kematiannya.

8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadah orang bukan islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.

9. Orang-orang bukan islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.(isu terkini : Allah boleh digunakan pakai atas semua tuhan..bukankah itu mengelirukan?)

10. Bible dalam bahasa Malaysia dan bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.

11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.

12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda suatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.

13. Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang0orang bukan Islam.

14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

Slogan baru DAPig"warga asing diutamakan melayu hang punya pasai"Keindahan dan kemeriahan ‘night market’ atau pasar malam yang menjadi tarikan pelancong dari dalam dan luar negeri di kawasan Batu Ferringhi, di sini, kini seolah-olah ‘ditakluk dan ditawan’ pekerja warga asing yang hampir memonopoli premis menjual barangan dan restoran.


Sebut saja, Indonesia, Bangladesh, Myanmar mahupun Nepal, pastinya ada di kawasan berkenaan menjual pelbagai barangan antaranya beg jenama dipercayai tiruan, cakera padat video digital (DVD) cetak rompak selain bekerja di pusat urut refleksologi dan restoran.

Persoalan timbul mengenai peranan pelbagai pihak termasuk Kementerian Pelancongan, kerajaan negeri, Jabatan Imigresen mahupun pihak berkuasa tempatan termasuk Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dalam menguat kuasa undang-undang.

Mereka bebas mencari rezeki secara haram di negeri ini selain dipercayai dilindungi majikan warga tempatan yang menggaji mereka dengan pendapatan lebih RM500 sebulan malah ada mencecah sehingga ribuan ringgit.


Pengunjung, Mohd Hamzah Ismail, 39, berkata peranan pihak berkuasa perlu dilakukan berterusan yang sebelum ini ada tindakan penguatkuasaan diambil dalam beberapa operasi bersepadu malah ada ditahan atas pelbagai kesalahan.
Katanya, pemeriksaan dan pemantauan perlu diteruskan dari semasa ke semasa tanpa perlu menunggu aduan orang ramai selain memastikan kawasan tarikan pelancongan itu bebas dari sebarang kegiatan jenayah.

“Penguatkuasaan perlu dilakukan sentiasa supaya masalah ini tidak menjadi lebih serius,” katanya.
Pekerja swasta, Payrol Nisyam Ismail, 36, berkata, pihak berkuasa perlu kerap melakukan rondaan kerana difahamkan ada antara warga asing itu tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan diri malah segelintir majikan sanggup mencabar undang-undang tanpa rasa takut atau bimbang dengan menggaji mereka.

Katanya, apa membimbangkan kehadiran mereka yang agak ramai boleh mengancam keselamatan dan ketenteraman penduduk mahupun pelancong asing yang mengunjungi kawasan itu.


“Apa yang penting, pihak berkuasa perlu menggiatkan operasi terutama memantau kehadiran warga asing yang semakin ramai di sekitar Batu Feringghi ini,” katanya.Mat kilau kata:kalau ada yang rasa sangsi pakat ramai-ramai pi tengok apa jadi kat Batu Feringgi,ramai pemimpin yang dok lena,almaklum perut kenyang. 

Wednesday, February 16

HERO BERUK MAKYEH HINA ISLAM.Apabila beruk makyeh sekor nie bersuara amat menyakitkan hati.Belum reda kes gerai peniaga melayu dirobohkan timbul pula dok cakap pasal apa umat islam di Pulau Pinang disekat daripada menyambut hari velentine.Nie nak bagitau mai sat wahai Ng Wei Aik yang bodoh lagi mangkuk hanyun.


 Menurut Ken Sweiger, perkataan “Valentine” berasal dari bahasa Latin yang mempunyai maksud “Yang Maha Perkasa, Yang Maha Kuat, dan Yang Maha Kuasa”. Menurutnya lagi, kata ini sebenarnya digunakan pada zaman Rom Kuno ditujukan kepada Nimrod dan Lupercus, tuhan orang Romawi. Sedar atau tidak, menurut Sweiger, jika seseorang meminta orang lain atau pasangannya menjadi “To be my Valentine?”, maka dengan hal itu sesungguhnya ia telah secara terang melakukan suatu perbuatan yang bercanggah dengan aqidah dan dimurkai Allah. Ini karena ia telah meminta seseorang menjadi “Sang Maha Kuasa” dan hal ini sama dengan usaha menghidupkan kembali budaya pemujaan berhala.


baca seterusnya klik disini


Memang musibat nie suka cari pasal,pada hemat saya patut diajar celaka nie.jika pembaca sekelian yang betul-betul berpegang pada ajaran islam yang sebenar dan tidak menggunakan agama untuk berpolitik.


Malah larangan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa agama Islam di perlekehkan oleh si musibat ini semasa ucapan beliau pada 15 Feb 2011 di SRJKC Phor Tay di Jalan Bagan Jermal anjuran Adun Pulau Tikus,JKKN Midland Berjaya,Kampung Sirih dan Pantai Molek.


Katanya didalam bahasa cina,melayu Islam yang ekstrim harus dikawal sebolehnya tidak boleh diberi muka,apakah relevennya melarang rakyat yang bebas beragama untuk menyambut hari kekasih.Adakah ini satu lagi contoh untuk kita sebagai kerajaan pakatan yang mahu mengamalkan kesederhanaan.

Ng Wei Aik turut menyelar tindakan Ketua Pemuda PAS yang mahu membuat kempen anti maksiat kerana ini sudah menghalang hak kebebasan rakyat.

Si musibat haram jadah ini bukan saja menghina malah mempertikaikan agama Islam yang melarang umatnya meraikan hari Saint Valentine.

Semua orang tahu melayu PAS dan PKR di negeri ini tidak akan sesekali berani membuka mulut apabila rasis chauvanist ultra kiasu ini memperlekehkan hukum agama Islam.Malah mereka pasti akan menurut kata asalkan dapat menjadi tunggangan atas dasar selingkohan politik gampangan .


Apa yang khawarij PAS peduli? Islam pun boleh dilacurkan apa lah sangat dengan sambutan Valentine. Sudah pasti aparat aparat khawarij tidak akan sesekali berani bersuara dan menegur rasis Ng Wei Aik.

Monday, February 14

Melayu Di Pulau Mutiara,Balik Pulau "Leik Lau".

Durian Balik Pulau sedap la kalau mau sila mai sini.

BALIK Pulau Bayan Lepas, di sana terpelau di sini terlepas. Nampaknya ingatan atau sindiran sinis terhadap Melayu Pulau Pinang menghampiri kenyataan. Maksud sindiran itu boleh disamakan dengan peribahasa Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

Balik Pulau boleh dianggap satu-satunya kawasan Melayu yang masih bertahan di pulau itu. Dulu Bayan Lepas juga pernah menjadi tumpuan Melayu. Tetapi disebabkan keperluan ekonomi, Bayan Lepas bertukar wajah. Ramai Melayu terpaksa ‘berhijrah’.

Kawasan itu akhirnya menjadi tempat anak-anak Melayu menjadi operator pengeluaran di kilang elektronik. Turut menumpang ialah anak-anak Melayu dari Kedah, Perlis dan Perak. Khabarnya ada juga Melayu yang tidak tahan tinggal di Bayan Lepas kerana faktor lain.
Mereka terpaksa ‘angkat kaki’. Apakah nasib yang sama akan menimpa Melayu Balik Pulau?

Jika ini berlaku, sahlah sindiran yang menjadi mukadimah Selak hari ini.

Isu Melayu Pulau Pinang tidak pernah selesai. Melayu dihimpit pelbagai masalah seperti kampung diroboh, gerai perniagaan diranapkan, status tanah mahu ditukar dan macam-macam lagi.

 Keadaan ini menyebabkan Melayu Pulau Pinang terasa berlaku ketidakadilan.
Maka atas faktor itulah, Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin pada satu majlis Tahun Baru Cina yang turut dihadiri Ketua Menteri, Lim Guan Eng meminta kerajaan DAP memberi keadilan – bukan keadilan yang menjadi slogan politik – tetapi dalam bentuk tindakan dan peluang.

Di Pulau Mutiara itu, Melayu Pulau Pinang adalah minoriti. Ada minoriti dipinggirkan dan ada minoriti yang mendapat lebih perhatian daripada majoriti.

Melayu Pulau Pinang boleh menilai sendiri apa yang berlaku. Adakah silap sendiri atau kerajaan? Tanyalah diri sendiri seperti Hang Tuah bertanya kepada dirinya selepas Hang Jebat mati bertikam dengannya dalam filem Hang Tuah.

Hang Tuah bertanya: ‘‘Siapa yang benar. Jebatkah benar atau akukah (Hang Tuah) benar’’.
Kerajaan DAP dan Melayu ibarat durian dengan mentimun. Sebagai kerajaan, merekalah paling berkuasa.

Kembali ke Balik Pulau, sejak akhir-akhir ini timbul keresahan di kalangan orang Melayu khususnya orang UMNO di kawasan itu berhubung risalah My Balik Pulau yang didakwa mempunyai banyak fakta tidak tepat. Salah satu rencana bertajuk Jom! Ketahui Balik Sana Pulau! Balik Pulau juga digambarkan bukan dibuka oleh orang Melayu.

Ilustrasi dalam risalah itu juga menyakitkan. Melayu digambarkan seperti peminta sedekah, berpakaian compang-camping. Mereka meminjam wang ceti untuk membiayai upacara besar-besaran seperti majlis perkahwinan. Orang Cina pula dengan berpakaian kemas pinjam duit untuk buka perniagaan baru.

Begitulah gambaran yang diberi terhadap Melayu Balik Pulau.
Masing-masing menafikan bertanggungjawab menerbit atau menaja risalah itu. Sebagai catatan, pada risalah itu tercatat nama serta logo Arts Ed selaku penerbit manakala Majlis Pendidikan Pulau Pinang, Pejabat Kementerian Pelancongan Malaysia Pulau Pinang dan 
syarikat telekomunikasi DiGi sebagai penaja.

Kerajaan negeri juga nafi.

Guan Eng dilaporkan berkata, peruntukan untuk risalah itu dikeluarkan oleh kerajaan terdahulu. Maknanya kerajaan DAP boleh ‘cuci tangan’. Lainlah jika pelaburan berbilion ringgit yang masuk ke negeri itu hasil usaha sebelum 2008, maka bolehlah kerajaan DAP menadah tangan dan tumpang semangkuk meraikan kemasukan pelaburan itu walaupun ia adalah hasil usaha BN.

Dalam maksud lain, apa juga usaha kerajaan BN sebelum ini yang ‘dituai’ dalam tempoh tiga tahun kebelakangan ini maka bolehlah dikatakan usaha kerajaan DAP.

Macam pilih durian di Balik Pulau, semua yang baik masuk bakul sendiri dan yang tidak elok humban ke dalam bakul orang lain. Begitulah adat manusia terutama dalam politik.
Selain sejarah duka Melayu Balik Pulau itu, isu roboh gerai terutama milik Melayu juga semakin panas. Tentu kita masih ingat nasib gerai Do Re Mi, Three N Ikan Bakar, G-Station, Medan Ikan Bakar Gold Coast, Sunset Bistro dan banyak lagi.

Dulu semasa BN perintah, ada juga gerai yang diroboh bagi memberi laluan kepada projek pembangunan contohnya di kawasan Meriam Timbul Butterworth. Tetapi kerajaan memberi pilihan lain untuk berniaga. Kini keadaan jauh berbeza seolah-olah tidak ada kompromi. Sedangkan di dalam kedai, ada yang berani masuk bertindak secara angkuh, inikan pula gerai di tepi jalan. Lagak seperti ini menakutkan orang untuk makan di kedai atau gerai. Takut nanti meja diusung ketika sedang makan.

Apa nak jadi?

Lebih malang, dalam menegakkan undang-undang ciptaan manusia, Melayu bergasak sesama sendiri. Peniaga, penguat kuasa, polis bantuan semuanya Melayu. Yang kena kosongkan gerai Melayu, yang kena belasah Melayu dan yang kena tahan Melayu. Malang sungguh Melayu.
Jangan pula keluh kesah ini akan dianggap rasis . Setiap tindakan yang hendak diambil mestilah secara adil supaya tidak menyakitkan hati orang lain. Janganlah seperti kuman di seberang lautan nampak gajah di pelupuk mata tiada tampak.

Siapa pun akan marah apabila sudah berpuluh tahun berniaga tiba-tiba dalam tempoh tiga tahun keadaan berubah. Lebih terasa tentunya penyokong Pas yang turut dikenakan tindakan. Sudah tentulah baginya sokongan membawa rebah.

Hakikatnya tidak sampai satu penggal kerajaan pakatan Parti Tindakan Demokratik (DAP), Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Islam SeMalaysia (Pas), macam-macam hal berlaku. Di manakah suara yang sering melaungkan soal tindakan secara demokratik, adil dan berlandaskan Islam?

Sebelum menyelak pintu Selak ini, kepada umat Islam diucapkan selamat menyambut Maulidur Rasul esok. Tema kali ini ialah 1Malaysia 1Ummah. Bagaimanapun Pulau Pinang menolak tema ini sebaliknya menggunakan tema Wasatiyyah Tonggak Kecemerlangan Ummah.

Tahun lalu, Pulau Pinang juga mengejutkan banyak pihak berhubung sambutan ini. Rasanya tidak perlu diselak semula ‘kekalutan’ yang berlaku. Apa yang ingin diselak di sini mengenai perkataan 1Malaysia yang menakutkan kerajaan DAP Pulau Pinang sama seperti ‘ketakutuan’ kerajaan PKR Selangor sebelum ini.

Entah apa salah dan dosa 1Malaysia. Entah apa yang dibimbangkan dengan 1Malaysia ini. 1Malaysia sama seperti SeMalaysia. Moga-moga selepas ini Pas pula tidak dipaksa menggugurkan perkataan SeMalaysia yang juga membawa maksud 1Malaysia. Apa pun terima sajalah tema Wasatiyyah Tonggak Kecemerlangan Ummah yang membawa maksud kesederhanaan dalam Islam. Apa yang penting, sambutan.

 Jangan pula ada puak nakal menaikkan sepanduk yang terpampang 1Malaysia semasa perarakan esok.

Kecoh satu pulau nanti! Terlanjur menyentuh wasatiyyah yang diguna oleh Pulau Pinang kali ini, bagi yang kurang faham bolehlah selak semula ucapan dasar Presiden UMNO, Najib Tun Razak dalam ucapan dasarnya pada Perhimpunan Agung UMNO Kali Ke-61 pdaa 21 Oktober 2010. Ucapan Mendaya Bangsa Meneraju Kemakmuran itu menyentuh sepintas lalu mengenai wasatiyyah. 

Ucapan pembukaannya dimulakan dengan firman Allah SWT.

Pertama: “Dan demikian pula kami telah menjadikan kamu umat Islam ‘umat pertengahan’ agar kamu menjadi saksi atas perbuaan manusia dan agar Rasul yakni Muhammad menjadi 
saksi atas perbuatan kamu”. - Maksud surah Al-Baqarah, ayat 143.

Satu lagi yang elok menjadi renungan termasuklah kerajaan Pulau Pinang yang mendakwa mahu mencontohi pemerintahan salah seorang khalifah Islam, iaitu “Maka disebabkan rahmat dari Allah, kamu berlaku lemah lembut terhadap mereka. Sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentulah mereka akan menjauhkan diri dari sekelilingmu. Kerana itu, maafkanlah mereka. Mohonkanlah ampun bagi mereka dan bermusyawarah dengan mereka dalam urusan itu,”.


Sumber klik disini

Mat kilau isu cabar-mencabar,saman-menyaman.Guan Eng jika lu ada Teloq saman sama DS Rizal Merican jika dakwaanya tidak benar mengenai risalah My Balik Pulau.  

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive