RAPID

Wednesday, May 4

PR: ‘ROAD TO PUTRAJAYA AT ALL COST’ Peringatan Bahaya Buat Orang Melayu

Pakatan Rakyat telah mengeluarkan kenyataan berani dimana mereka akan berusaha apa jua cara bagi menawan Putrajaya pada Pilihanraya Umum akan datang. Definisi ‘at all cost’ disini membawa pelbagai maksud diantaranya; DAP sanggup menggadaikan sikap ‘chauvinist’ mereka demi meraih kemenangan, PKR sanggup menggadaikan hak istimewa orang Melayu demi meraih sokongan kaum bukan Islam kepada mereka manakala PAS pula sanggup menggadaikan hukum Islam bagi menghalalkan matlamat mereka untuk memerintah negara.
Kita dapat melihat dewasa ini, pelbagai isu berbangkit diantaranya;  isu Ketuanan Melayu, isu Institusi Raja-raja Melayu, isu kes liwat, isu tuntutan Interfaith Commission ( IFC), isu murtad Lina Joy dan pelbagai lagi isu telah mendapat ‘pembelaan’ dari Pakatan Rakyat. Lebih menyedihkan bila ada segelintir Melayu sanggup bersekongkol dengan DAP dengan mengkhianati bangsa Melayu itu sendiri demi janji kosong yang dijanjikan Pakatan Rakyat yang tunjangnya ialah DAP.
Persoalannya disini, apakah Melayu masih tidak sedar akan usaha jahat mereka ini?  Melayu yang dimaksudkan penulis disini adalah keseluruhan orang-orang Melayu itu sendiri baik Melayu Umno, Melayu Pas, Melayu PKR, Melayu DAP, Melayu Liberal mahupun Melayu atas pagar.
Ekonomi – Sedar atau tidak, ekonomi Malaysia telah lama dimonopoli orang kaum Cina. Ini jelas terbukti dimana senarai 10 orang terkaya di Malaysia, 8 daripadanya adalah orang Cina. Kuasa membeli lebih banyak kepada kaum Cina jika dibandingkan dengan kaum Melayu dengan nisbah Orang Cina: RM1 manakala Orang Melayu: 30 sen. Jika dahulu penempatan orang India lebih dikenali di ladang estet dan ladang pertanian, akan tetapi tahap kehidupan mereka kini adalah jauh lebih maju ke hadapan dari orang Melayu itu sendiri. Atas sikap Melayu yang masih leka dan terlena akan gelaran Melayu sebagai ‘Tuan Tanah’ membuatkan kaum lain mengambil kesempatan atas kelekaan Melayu itu sendiri.
Agama – Penggunaan Kalimah Allah dijadikan modal politik bagi meraih sokongan dari kaum bukan Islam dalam usaha mereka meraih undi. Pakatan Rakyat dengan bangga telah menyatakan bahawa penggunaan nama Allah sebagai Tuhan boleh digunakan oleh semua agama termasuk Kristian dan Hindu. Ini jelas akan usaha mereka memesongkan akidah dan pemahaman anak cucu kita di masa akan datang. Bukti jelas ini menunjukkan bahawa Pakatan Rakyat khususnya PKR dan PAS ternyata sanggup mengadaikan agama demi kepentingan politik demi mencapai kepentingan peribadi.
Bangsa – Anwar Ibrahim dalam sessi ceramahnya pada Pilihanraya ke-12 yang lepas telah menabur persepsi bahawa negara Malaysia ini bukan milik orang Melayu sahaja malah bumi Malaysia ini juga hak milik orang Cina dan India. Provokasi sebegini telah menimbulkan kegembiraan pada kaum bukan Melayu di negara ini yang telah menyebabkan Barisan Nasional kalah di 5 negeri dengan statistik pengundian bukan Melayu terutamanya Cina dan India beralih arah secara drastic kepada Pakatan Rakyat.
Melayu..sinonim dengan kesetiaannya kepada Raja & Agama. Melayu mudah tersinggung apabila Raja kita di usik apatah lagi di hina. Bangsa lain mungkin tidak akan mengerti ‘sentimental value’ antara Melayu dengan Rajanya. Apabila Karpal secara biadap telah memperkotak-katikkan Institusi Raja Perak maka UMNO telah bangkit memerangi budaya biadap DAP. UMNO satu-satunya parti yang benar-benar melindungi bangsa Melayu, agama Islam dan bukannya Parti Pembangkang. Dimana PAS & PKR ketika itu kalau bukan turut bersama DAP?
Wahai orang Melayu, apakah kita mahu Tanah Melayu ini tergadai di tangan Pakatan Rakyat yang secara terangnya mahu menghapuskan keistimewaan hak orang Melayu?. Apakah kita masih mahu mengambil sikap sambil lewa atas usaha jahat Pakatan Rakyat ini? Apakah kita masih mahu membicarakan tentang jawatan dalam parti? Atau kita mahu bersatu dalam erti kata lain, bersatu sebagaimana kita pernah bersatu suatu ketika dahulu sebelum merdeka?. Bersaksilah bahawa jika mereka berjaya menawan Putrajaya, maka orang Melayu pasti akan menjadi pengemis di bumi sendiri. Tatkala itu barangkali Melayu di dalam Pakatan Rakyat baru akan sedar niat sebenar DAP dalam menawan bumi Malaysia dan sudah pasti Melayu sudah terlambat! Bersatulah! Bersatulah! Bersatulah demi Melayu!
Oleh: asam

GUAN ENG:RASIS WOI MELAYU PAS PATUT BACA.


Mesyuarat Pertama Penggal Keempat  Sidang DUN PP dan antara isu yang panas hari ini ialah  peruntukan  pendudukan yang yang diagihkan  oleh kerajaan negeri DAP kepada sekolah Mubaligh , SRK Cina , SRK Tamil , Sek Agama Rakyat .

Ia dibangkitkan oleh Adun BN Sungai Dua , YB Dato Hj Jasmin Mohamed selepas menerima jawapan  bertulis  dari  TKM 1 YB Ramasamy . 

Jumlah agihan peruntukan yang telah dibelanjakan adalah seperti berikut 

Sekolah Mubaligh           :     RM 850 ,000.00

SJK Cina                         :      RM 3,830,000.00

 SJK Tamil                       :     RM  1,666,000.00

Sekolah Agama Rakyat  :     RM 1,750,000.00Jika dilihat daripada jumlah agihan peruntukan ini jelas adalah tidak adil sama sekali dan tidak menggambarkan laungan  sebenar Guan Eng bahawa kerajaan Pakatan telah  beri peruntukan kepada Agama Islam paling banyak daripada kerajaan BN .

Perbezaan besar sekali peruntukan antara Sekolah Agama Rakyat dengan SRJK Cina  ibarat langit denan bumi . Sewajarnya peruntukan  Sekolah Agama Rakyat perlu mendapat lebih kerana jumlah sekolah ini adalah lebih banyak berbanding SRJK Cina !!   

Tak kan lah sebuah sekolah yang banyak di negeri ini  hanya boleh dapat peruntukan lebih sedikit saja dari sekolah Tamil .   Ini adil ka ??? Mana pergi  pemimpin-pemimpin PAS yang selalu puji sangat Guan Eng sampai ke langit hanya kerana beri peruntukan bina kelas komputer di sekolah agama  ?   

Kesimpulannya , jika kita merujuk kepada angka -angka yang dibuat oleh akauntan chauvinis DAP ,  Guan Eng , ia menunjukkan kepada kita bahawa pentadbiran regim DAP  jelas mengutamakan sokongan pengundi Cina  untuk PRU 13 akan datang dengan memberi peruntukan besar kepada SJKC berbanding sekolah .
sebuah sekolah Cina yang mendapat peruntukan paling rendah iaitu sebanyak RM 10,000  manakala Sekolah Agama Rakyat pulak paling rendah sebanyak RM 1,700 .

Nak buat apa dengan duit peruntukan sebanyak RM 1700 itu ??

Ini membuktikan bahawa kerajaan DAP jelas menganatirikan sekolah agama rakyat . Mereka sebelum ini begitu gah cakap memberi bantuan RM 50 kepada Guru KAFA tetapi lihat la berapa peruntukan sebenar kepada sekolah agama  rakyat . 

Puak-puak PAS harus sedar dari pembohongan Guan Eng lidah bercabang ini kononnya banyak memberi peruntukan kepada sekolah agama dan pembangunan Islam . Lihat sendiri lah jumlah agihan ini yang jelas mengamalkan dasar samarata yang cukup  tidak adil !


SUMBER PEJUANG BANGSA

Tuesday, May 3

OMEGAFOBIA:5RIBU AHLI PAS MASUK UMNOPas pasti menyesal kerana berkerjasama dengan Anugerah tuhan yang didendangkan oleh kak jijah tertipu.omegophobia telah melanda kebanyakkan ahli PAS setelah melihat sendiri penyundalan Anuar Ibrahim.rasanya solat hajat yang dianjurkan oleh PAS telah membuahkan hasil.nak kata apa lagi Padan muka pemimpin PAS yang masih lagi belum sedaq.  


KUALA KEDAH - Seramai 225 ahli Pas Kawasan Kuala Kedah menyertai UMNO Bahagian itu semalam di Kuala Sungai di sini menjadikan jumlah keseluruhan ahli Pas menyertai UMNO Bahagian Kuala Kedah lebih 500 orang sepanjang tahun ini. 

Ketua UMNO Bahagian Kuala Kedah, Datuk Latt Shariman Abdullah berkata, sebelum ini lebih 300 ahli Pas Cawangan Alor Gunung turut menyerahkan borang keahlian menyertai UMNO Kuala Kedah setelah kecewa dengan sikap lepas tangan Kerajaan Negeri dalam memberikan bantuan kepada mangsa banjir sewaktu kejadian banjir terburuk di Kedah, November tahun lalu. 

Menurutnya, lebih ramai ahli Pas Kawasan Kuala Kedah sudah menyatakan persetujuan untuk menyertai UMNO Bahagian itu dalam masa terdekat dan beliau melihat perkembangan itu positif ke arah menghadapi pilihan raya umum yang dijangka diadakan tidak lama lagi. 

“Saya gembira dengan perkembangan ini dan ianya membuktikan usaha tidak mengenal penat lelah UMNO bekerja keras mendekati rakyat terutama sewaktu kejadian banjir besar tempoh hari akhirnya berbalas. 

“Saya difahamkan lebih ramai ahli Pas kawasan Kuala Kedah yang akan menyertai kami dalam masa terdekat dan menegaskan pintu UMNO sentiasa terbuka luas buat ahli Pas,” katanya sewaktu ditemui media selepas majlis penyerahan borang keahlian UMNO oleh kira-kira 225 ahli Pas Kawasan Kuala Kedah di sini semalam. 

Sementara itu, bekas Ketua Pas Cawangan Lahab Buluh, Ahmad Marzuki, 60, menegaskan keputusannya menyertai UMNO setelah kecewa dengan janji-janji yang dibuat pemimpin Pas yang kononnya akan memberi peruntukan khas untuk membantu mangsa banjir besar di Kuala Kedah pada November lalu. 

“Perjuangan Pas sekarang tidak selari dengan perjuangan Pas terdahulu yang mengutamakan penyebaran syiar Islam di samping memastikan kebajikan ahli sentiasa terjaga. 

“Baru-baru ini, terdapat 150 rumah rosak teruk akibat dipukul ribut dan Yang Dipertua (YDP) Pas kawasan, Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi berjanji untuk memberikan bantuan kepada mangsa. Bagaimanapun, sehingga kini tiada apa pun yang kami terima melainkan bantuan daripada UMNO Kuala Kedah yang sentiasa prihatin nasib rakyat,” katanya. 

Bagi bekas ahli Pas Cawangan Kuala Sungai, Muhamad Awang Salleh, 64, pemimpin Pas jelas hanya pandai bersandiwara dan menabur janji, tetapi tidak menunaikannya apabila sudah memegang kuasa pentadbiran negeri Kedah. 

“Selama 30 tahun saya menjadi ahli Pas, pemimpin Pas sering berjanji akan membantu rakyat miskin dengan menyediakan rumah rakyat dan sebagainya sekiranya mengambil alih Kerajaan Negeri. 

“Hari ini, mereka sudah mengambil alih Kerajaan Negeri tetapi saya masih belum melihat sebuah rumah rakyat dibina untuk golongan miskin. Bantuan mangsa banjir yang dijanjikan juga tidak sampai-sampai sehingga kini,” katanya. 

Bekas ahli Muslimat Pas Cawangan Kuala Sungai, Rahaiza Abdul Rahim, 31, berkata, sudah tiba masanya ahli Pas buka mata dan menyedari perjuangan parti yang dimomokkan pemimpin Pas selama ini hanyalah berlandaskan kepentingan peribadi.

GUAN ENG PENIPU LIDAH BEWAK:Pemuda Gerakan Pulau PinangKemudahan internet tanpa wayar (Wifi) yang disediakan kerajaan negeri Pulau Pinang di bawah kepimpinan DAP adalah satu penipuan dan pembaziran kerana ia tidak dapat digunakan sepenuhnya dan dipasang di kawasan yang tidak strategik, kata Ketua Pemuda parti Gerakan Oh Tong Keong.
Beliau berkata pemantauan oleh sayap parti itu di beberapa lokasi mendapati kemudahan yang disediakan itu langsung tidak boleh digunakan.
"Ketua Menteri (Lim Guan Eng) mengumumkan talian itu dapat digunakan biarpun dalam lingkungan 100 meter, tetapi (kini) dalam lingkungan 20 meter pun ia tidak dapat digunakan, kebanyakan tempat tumpuan orang ramai dan perumahan yang dikatakan mempunyai kemudahan Wifi juga tidak dapat digunakan, ini merugikan semua," katanya dalam persidangan media di sini Isnin.
Terdahulu Oh bersama Naib Ketuanya H'ng Khoon Leng meninjau kemudahan Wifi di Lorong Argyll di sini, dan mendapati kemudahan itu langsung tidak dapat digunakan.
Beliau berkata kerajaan negeri sepatutnya memperbaiki kemudahan Wifi yang dipasang pada fasa pertama sebelum melaksanakan fasa kedua yang menelan kos kira-kira RM8.49 juta membabitkan pemasangan 750 wifi router.
Ssebelum ini Matkilaupenang ada menyatakan pembohongan ini KLIK DISINI

Monday, May 2

OMEGAKANTOI:Syazril Eskay Sedia Jalani Ujian Poligraf Bersama Anwar


Satu malaya kenal siapa yang membawa tsunami politik sekarang sudah kantoi dengan jam omeganya rakan karibnya  Datuk Shazryl Eskay Abdullah menyambut cabaran pimpinan PAS supaya mengambil ujian poligraf bagi memastikan beliau tidak bercakap bohong melibatkan video seks yang didakwa membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Bagaimanapun dengan syarat Ketua Pembangkang tersebut turut menjalani ujian poligraf yang sama. "Saya mahu proesedur itu disiarkan secara langsung di televisyen. Saya mahu dunia lihat saiapa yang benar dan berbohong," kata Shazril Eskay yang pada Jumaat lalu bersumpah laknat bahawa pelaku dalam video berkenaan ialah Anwar.
Beliau berkata demikian sebagai reaksi kepada kenyataan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Husam Musa yang mahukan trio Datuk T menjalani ujian itu bagi membuktikan mereka bercakap benar.
Shazryl Eskay; bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Thamby Chik dan bekas Bendahari Perkasa, Datuk Shuib Lazim pada 21 Mac lalu mendedahkan kepada sekumpulan wartawan rakaman video kontroversi berkenaan.
Anwar kemudian membuat laporan polis menafikan bahawa beliau adalah pelaku dalam rakaman itu.
Husam yang dipetik dari sebiah akhbar berkata, Datuk T perlu menjalani ujian berkenaan bagi membuktikan bahawa mereka tidak melakukan pendedahan semata-mata untuk kepentingan politik murahan mereka.
Sambil mengucapkan terima kasih kepada Husam, Shazryl Eskay berkata, itu membuktikan bahawa pemimpin PAS sedia menerima bukti secara saintifik.
"Itu menunjukkan mereka sanggup menerima rakaman video itu sebagai bukti. Mereka juga perlu terima bukti DNA dan kaedah saintifik bagi mengenal pasti lelaki dalam video itu," ujarnya.
Beliau juga menjemput Anwar untuk sama-sama bersumpah tetapi Ketua Pembangkang itu menolaknya.
"Saya yakin Anwar tiada masalah menggnakan teknik sains untuk membuktikan siapa yang bersalah selepas menolak untuk bersumpah dengan pelbagai alasan," katanya.

DAP & CHIN PENG PAS PATUT SEDAQ.

CHIN PENG : Bury me in Sitiawan!Setelah berpuluh tahun dahulu mengakibatkan pembunuhan ke atas ramai penduduk Melayu di kampung-kampung serta sekitar bandar-bandar kecil,..kini penjenayah serta pengkhianat Malaya membuat pengakuan yang dia ingin mati dan ditanam di Setiawan, Perak, disebelah kubur bapa dan datuknya. Seperti biasa media dan portal-portal pembangkang memperluaskan isu ini untuk menimbulkan serta membangkitkan sentiment perkauman di Negara kita.

Tidak dapat dinafikan walau sebesar zarah sekalipun, “CHIN PENG @ ONG BOON HUA MERUPAKAN KETUA KOMUNIS DAN MENGAKIBATKAN RAMAI NYAWA MELAYU MELAYANG”..!!! hari ini Chin peng mengatakan satu-satunya jalan untuk membuatkan ia kembali dan menetap di Malaya adalah apabila Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat mengambil alih Kerajaan Persekutuan. Ini adalah kerana Anwar telah membuat pengakuan dan bersedia menerima Chin Peng di dalam Malaysia dan dia juga turut mempertikai tentang mengapa karajaan Malaysia sejak dari zaman Tun Mahathir tidak membenarkan kepulangan Chin Peng…lihatlah muslihat Anwar si pengkhianat ini!

Dari segi pengamatan melalui kata-kata Chin Peng,…

“If I’m Malay, it would be very much easier for me... Unfortunately, I’m not Malay,” he said.
“Umno’s policy is very much influenced by ‘racialist’ sentiments,” he added.Ternyata bekas Ketua Parti Komunis Malaya ini masih ada perasaan benci yang keterlaluan terhadap Melayu dan ketuanan Melayu di Malaysia…dan dengan atas dasar itulah dia melebelkan UMNO sebagai racist dan mahukan Pakatan Rakyat yang ditunjangi DAP (berfahaman komunis) mengambilalih tampuk pemerintahan di Negara kita.

Cuba anda fikirkan,…adakah kepulangan Chin Peng hanya akan berhenti setakat ia menetap dan mampus di Setiawan sahaja??...ternyata anda silap jika mengatakan YA…di saat landskap politik pembangkang yang mana DAP memainkan peranan terpenting, percayalah Chin Peng dan sekutunya termasuk Singapore tidak akan pernah berdiam.

Kita sebagai rakyat Malaysia terutamanya Melayu menentang kembalinya Chin Ping atau mayatnya di sini bukan atas dasar suka-suka,…namun atas dasar satu perasaan yang amat memilukan apabila ribuan bangsa Melayu serta keturunan kita sebelum ini dibunuh dgn kejam oleh Parti Komunis Malaya yang diketuai CHIN PENG itu sendiri!

Berapa ramai tentera yang telah terkorban??? Berapa ramai polis yang telah terkorban??? Berapa ramai rakyat Melayu terkorban???...adakah anda ketahui wahai penyokong Pakatan Rakyat?

KANTOIOMEGA PANAS BERAPI MESTI TENGOK...........


ANUgearah tuhan versi kak wan kantoi lagi.Dengan penglibatan Nurul Izzah sebagai pamain gitar serta penafian dengan jam omega.Berikut paparan pelbagai aksi versi Video Anwar Kantoi Lagi… Kali ini paparan wajah Anwar lebih jelas… Nilailah sendiri siapa Anwar Ibrahim yang sebenarnya… Apa yang terjadi pada Ketua Umum Pembangkang ini?
Mengikut hukum Islam (hudud) sesiapa yang didapati berzina patut dihukum rejam sampai mati atau kalau dalam filem Semerah Padi, penzina patut dihukum sula!

Tahniah Mr Bro Jinggo.KLIK DISINI

OMEGASAYANG:Kak Wan Dalam Hati Sapa Yang Tau?


Memang tak perlu minta Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanggungjawab atas apa dilakukan oleh budak-budak Angkatan Muda Keadilan (AMK) di Majid Amru Ibni Al-As, Bandar Baru Sentul,Kuala Lumpur petang Jumaat sebelum dan selepas Datuk Shazryl Eskay Abdullah melafazkan sumpah laknat.

Mereka yang mengenali PKR secara dekat tidak yakin Ketua AMK Shamsul Iskandar Mt Akin dan konco-konconya berani jadi orang bodoh dan hilang akal macam pengikut ajaran songsang sampai sanggup mencemarkan kesucian masjid hingga mencetuskan kemarahan ramai pihak tidak dapat 'restu' Anwar..

Namun, tolak sebelah Anwar yang tengah mengelabah tetapi kena maintain control macho dan steady...mata ramai orang kini menjeling kearah Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail.

Tidak salah beliau terpaksa setia kepada suaminya Ketua Pembangkang itu dan memang diketahui sebagai Presiden PKR ‘ atas kertas saja’ tetapi kerana rasminya penyandang jawatan nombor satu parti beliau kena jawab kenapa ahlinya boleh buat gila dalam masjid untuk menghalang Eskay bersumpah.

Meminjam kata-kata ahli parlimen Bebas Kulim Bandar Bharu, Zulkifli Noordin, selama ini Kak Wan memilih kesetiaan berbanding kebenaran.

Itu hak Kak Wan sebagai isteri. Islam menyuruh isteri setia dan taat pada suami.
Namun, kesetiaan dan ketaatan yang dituntut adalah kepada suami yang baik akhlak dan tingkah laku.

Kak Wan mungkin tidak sedar ramai orang termasuk sesetengah orang dalam PKR,PAS dan DAP sendiri tersenyum sinis bila beliau sendiri istihar suaminya itu ‘anugerah Tuhan’ masa Konvensyen PKR tahun lalu.
Malah ikut ceritanya ada sebilangan pemimpin PAS yang sudah ‘goyang’ bimbang isu video seks akan turut bawa masuk parti mereka ke dalam longkang kerana dicop mempertahankan satu kemungkaran.
Bukan saja ‘ agak kenal’ dengan wajah lelaki dalam video seks itu tetapi mengenangkan pada bala yang mungkin timbul dari berbagai pendedahan selanjutnya termasuk rahsia di Thailand oleh Eskay.
Ini belum masuk bab Lelaki Y yang sudah dikenalpasti oleh pihak pendakwa dalam kes liwat Saiful Bukhari Azlan.
Keadakannya ibarat gunung berapi yang tunggu masa nak meletup.
Dalam pada itu, insiden budak-budak AMK melakukan provokasi, tidak menghormati masjid dan pengurusannya serta memaki hamun polis yang mengawal keselamatan di situ termasuk ada jemaah sedang bersolat dirempuh – sudah melangkau batasan politik.
Di kaca mata orangramai ia masuk bab agama bila ada mereka sudah memijak kesucian rumah ibadah.

Apa nak buat Kak Wan selama ini dicucuk hidung atas nama setianya seorang isteri.

Begitu juga Kak Wan selama ini kena berlakon untuk mengabui mata rakyat dan penyokong taksub.

Runtuh dunia kalau Kak Wan berani ‘korner baring’ mengaku Anwar buat begitu dan begini atau kata jam Omega tiada dalam simpanan Kak Wan.

Kak Wan boleh memilih terus setia hingga ke akhir hayat kepada Anwar.
 
Ini kerana Kak Wan tidak ada pilihan lain kecuali terpaksa jadi labu-labu pada satu anugerah tuhan yang bakal jadi si luncai yang nak terjun

SUMPAH LAHANAT;ANUAR KCUT TELOQAnu-war telah membuat kenyataan bahawa kenapa tidak perlu mengangkat sumpah kerana memang beliau melakukan zina tersebut,jika mengangkat sumpah qazaf pasti dia akan dilaknat oleh allah.Kandungan sumpah laknat tersebut seperti berikut;


“A’uzubillahi minal syaitanirrajim. Bismillahirahma nirrahim. (Melafazkan kalimah shahadah sebanyak tiga kali). Pada hari ini, 29 April 2011, dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, saya Shazryl Eskay Abdullah berikrar dan bersumpah seperti berikut: A’uzubillahi minal syaitanirrajim, aku bersumpah bahawa aku dan Datuk Seri Anwar Ibrahim berada dalam paparan video yang dirakamkan pada 21 Februari 2011. Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah pelaku dalam video tersebut. Sekiranya aku melakukan fitnah, maka Allah akan melaknat akanku.” Hukum-Hakam Mubahalah


Al-Mubahalah (المباهلة) membawa maksud al-Mula’anah (الملاعنة) iaitu saling laknat melaknati. Dalam ertikata lain, saling berdoa diturunkan laknat ke atas individu yang berbohong dari kalangan orang yang bersedia bermubahalah. (Sila lihat al-Qamus al-Muhith) Mubahalah ini suatu yang dibenarkan (disyariatkan) di dalam Islam bertujuan menyatakan kebenaran dan memusnahkan kebatilan, juga untuk menegakkan hujah ke atas orang yang berpaling dari kebenaran setelah kebenaran itu ditegakkan ke atasnya.
Asas kepada pensyariatan Mubahalah ini ialah firman Allah S.W.T.

فَمَنْ حَاجَّكَ فِيهِ مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَأَبْنَاءَكُمْ وَنِسَاءَنَا وَنِسَاءَكُمْ وَأَنْفُسَنَا وَأَنْفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَةَ اللَّهِ عَلَى الْكَاذِبِينَ
Maksudnya: “Siapa yang membantahmu tentang kisah Isa sesudah datang ilmu (yang meyakinkan kamu), maka katakanlah (kepadanya): “Marilah kita memanggil anak-anak kami dan anak-anak kamu, isteri-isteri kami dan isteri-isteri kamu, diri kami dan diri kamu, kemudian marilah kita bermubahalah kepada Allah dan kita minta supaya laknat Allah ditimpa ke atas orang yang berdusta.” (Ali Imran: 61) Ayat ini diturunkan sempena dengan kedatangan wakil Nasara Najran ke Madinah yang berhujjah dengan Nabi S.A.W. tentang keyakinan batil mereka berkenaan Isa A.S. namun mereka tetap berkeras dengan keyakinan mereka yang batil itu setelah Nabi S.A.W. mendatangkan hujah yang jelas kepada mereka. Lalu Allah S.W.T. menurunkan ayat di atas supaya Nabi S.A.W. mencabar utusan Nasara itu untuk bermubahalah, namun cabaran itu telah ditolak oleh mereka disebabkan rasa takut atas perbuatan dusta mereka.
Dalam mubahalah setiap orang akan memohon kelaknatan Allah ke atas dirinya jika dia berada di pihak yang salah. Sebagai contoh satu pihak diminta menyebut: “Ya Allah! jika aku lakukan apa yang dituduh ke atasku, maka laknatilah aku”. Sementara pihak yang lain menyebut: “Ya Allah! jika dia tidak lakukan apa yang aku tuduh itu, maka laknatilah aku”.

Apakah Mubahalah khas untuk Nabi S.A.W. sahaja?
Tidak ada bukti yang menunjukkan mubahalah adalah khusus untuk Nabi S.A.W. sahaja. Bahkan mubahalah adalah suatu perkara yang dibenarkan kepada umat Baginda S.A.W. sehinggalah berlakunya kiamat. Ia juga tidak dikhususkan bersama Ahli Kitab sahaja, sebaliknya terhadap setiap golongan yang berselisih. Majlis Fatwa Tetap Arab Saudi di dalam salah satu fatwanya menyebut:

ليست المباهلة خاصة بالرسول صلى الله عليه وسلم مع النصارى ، بل حكمها عام له ولأمته مع النصارى وغيرهم ، لأن الأصل في التشريع العموم ، وإن كان الذي وقع منها في زمنه صلى الله عليه وسلم في طلبه المباهلة من نصارى، فهذه جزئية تطبيقية لمعنى الآية لا تدل على حصر الحكـم فيها
Maksudnya: “Mubahalah bukanlah dikhususkan kepada Rasulullah S.A.W. bersama Nasara sahaja, akan tetapi ianya umum kepada Baginda dan kepada umat Baginda samaada bersama Nasara atau lainnya. Ini kerana asal dalam pensyariatan hukum, hukum itu umum (untuk semua, bukan khusus untuk Nabi), sekalipun mubahalah yang berlaku di zaman Nabi S.A.W. antara baginda dan Nasara Najran. Ini hanyalah sebahagian perlaksanaannya terhadap makna ayat (al-Quran), bukan menunjukkan terhad kepada hukum dalam keadan itu sahaja.” (Bil. Fatwa: 6238) 
 
Al-Imam Ibn Qayyim al-Jauziyyah menyebut antara pengajaran dari kisah cabaran Mubahakah antara Nabi S.A.W. dengan Nasara Najran ialah:

أن السُّنَّة في مجادلة أهل الباطل إذا قامت عليهم حجة الله، ولم يرجعوا بل أصروا على العناد أن يدعوهم إلى المباهلة، وقد أمر الله ـ سبحانه ـ بذلك رسوله، ولم يقل: إن ذلك ليس لأمتك من بعدك, ودعا إليه ابن عمه عبد الله بن عباس لمن أنكر عليه بعض مسائل الفروع، ولم ينكر عليه الصحابة، ودعا إليه الأوزاعي سفيان الثوري في مسألة رفع اليدين ولم ينكر ذلك عليه، وهذا من تمام الحجة
Maksudnya: “Bahawa menjadi sunnah dalam berdebat dengan ahli kebatilan, apabila telah ditegakkan hujah namun mereka enggan kembali kepada kebenaran sebaliknya terus berdegil, maka diseru mereka agar bermubahalah. Allah telah memerintahkan rasul-Nya berbuat demikian. Tanpa Allah menyatakan ini bukan untuk umatmu selepas ini. Sepupu baginda Abd Allah bin ‘Abbas juga pernah mengajak mereka yang membantah dalam beberapa perkara furu’ bermubahalah dengannya. Tiada seorang sahabat Nabi SAW yang membantah tindakan itu. Juga al-Auza‘i pernah mengajak Sufyan al-Thauri bermubahalah dalam masalah ‘mengangkat tangan’ tanpa ada yang membantah tindakannya. Ini adalah hujah yang kuat” (Ibn Qayyim, Zad al-Ma‘ad 3/562-563begin_of_the_skype_highlighting              3/562-563      end_of_the_skype_highlighting) Al-Syeikh Muhammad bin Abdul Wahab juga pernah menyeru orang-orang yang menentangnya untuk bermubahalah sepertimana yang tercatit di dalam salah satu risalahnya:

وأنا أدْعُوْ مَنْ خَالَفَنِيْ إلى أحَدِ أرْبَع: إمَّا إلى كتاب الله، وإما إلى سنة رسوله، وإما إلى إجماع أهل العلم، فإن عاند دعوته إلى المباهلة
Maksudnya: “Dan aku menyeru kepada sesiapa yang menentangku kepada salah satu dari empat perkara: samaada kembali kepada Kitab Allah, atau kembali kepada Sunnah RasulNya, ataupun kembali kepada ijma’ para ulama atau jika dia degil juga aku menyeru dia kepada Mubahalah.”
Syarat-Syarat Mubahalah
(Disusun oleh al-Syeikh Ibrahim bin Soleh al-Humaidhi (Kuliah Syariah dan Usul al-Din di al-Qasim) dalam tulisannya bertajuk Hakikat Mubahalah menyebut 5 syarat yang perlu dipenuhi sebelum sesuatu mubahalah dilaksanakan.)
1. Mengikhlaskan niat kerana Allah S.W.T. tidak boleh tujuan mubahalah ini dilakukan kerana hendakkan kemenangan dan memuaskan hawa nafsu. Sebaliknya ia dilakukan bagi tujuan menegakkan kebenaran, membela orang yang berada di atas kebenaran, menzahirkan kebenaran dan berdakwah kepada Allah
2. Berilmu. Mubahalah hendaklah dilakukan setelah adanya penjelasan dan dailog.
3. Orang yang menuntut Mubahalah itu terdiri dari orang soleh dan takwa.
4. Dilakukan selepas tertegaknya hujjah dan menzahirkan kebenaran dengan bukti-bukti yang jelas.
5. Mubahalah itu dilakukan dalam perkara yang penting dari urusan agama, diharapkan dengan terlaksananya mubahalah tersebut terhasilnya maslahah kepada Islam dan Umat Islam, atau bagi menolak mafsadah.

Kesan Mubahalah
1. Ibn Hajar al-‘Asqallani berkata: “Berdasarkan pengalaman, sesiapa yang bermubahalah sedangkan dia berbohong, dia tidak akan dibiarkan lebih dari satu tahun dari hari mubahalah. Telah berlaku mubahalah antara ku dengan seorang taasub kepada golongan Mulhid, dia tidak dibiarkan selepas mubahalah itu melainkan dua bulan.”
2. Seorang ulama India, al-Syeikh Abi al-Wafa’ Thana’ al-Amritsari (الشيخ أبوالوفا ثناء الأمرتسري) telah melakukan mubahalah dengan Mirza Ghulam Ahmad al-Qadyani yang mendakwa dirinya seorang Nabi. Lalu Allah S.W.T. membinasakan Mirza Ghulam Ahmad selepas setahun dari hari mubahalahnya. Manakala al-Syeikh Abi al-Wafa’ terus dipanjangkan umurnya hampir 40 tahun selepasnya. (Sila lihat al-Qadyaniyyah Dirasaat wa Tahlil oleh Ustaz Ihsan Ilahi Zahir. m.s. 154-159)

Wallahu a’lam.


Sumber LIDAH CICAK 

Sunday, May 1

Tujuh NGO buat laporan polis berhubung kekecohan di Masjid Amru Al-As


Tujuh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Terengganu hari ini membuat laporan polis berhubung kekecohan yang berlaku di Masjid Amru Al-As, Bandar Baru Sentul, Kuala Lumpur, Jumaat lalu. 

Tujuh NGO itu ialah Kelab Belia Generasi Prihatin, Sahabat Laut Malaysia (Selam), Gerakan Belia 4B Terengganu, Kelab Permotoran Parlimen Kuala Terengganu, Persatuan Pendekar Marang, Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) dan Alumni 4B Terengganu.

Laporan itu dibuat oleh Setiausaha Selam, Ismail Awang yang mewakili kesemua NGO di ibu pejabat Polis Daerah Kuala Terengganu kira-kira jam 2 petang tadi.
Ketika ditemui pemberita, Ismail berkata, dalam laporan itu, semua NGO berkenaan menentang sekeras-kerasnya tindakan biadap Parti Keadilan Rakyat (PKR) serta PAS yang didakwa membawa masuk orang bukan Islam dan mencemarkan kesucian masjid. 

Beliau berkata, tindakan itu dilihat sebagai langkah terdesak pihak tidak bertanggungjawab dengan menjadikan masjid sebagai tempat baru berdemontrasi selain menunjukkan sikap tidak profesional kerana menggunakan rumah Allah untuk berpolitik. 

"Tujuan kami membuat laporan ini bukan untuk menyebelahi mana-mana pihak tetapi bertindak demi menjaga kesucian agama Islam serta maruah umat Islam yang telah diaibkan dengan kejadian itu," katanya. 

Ismail berkata, polis diminta menyiasat perkara itu dan mengambil tindakan tegas terhadap kumpulan yang terlibat demi menjaga kehormatan Islam sebagai agama rasmi negara. 
Jumaat lalu, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah melafazkan sumpah laknat di Masjid Amru Al-As bagi membuktikan penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah pelaku dalam rakaman video seks membabitkan seorang pelacur dipercayai dari China. 

Sambil memegang kitab suci al-Quran, Shazryl Eskay menyempurnakan lafaz laknat kira-kira jam 4.25 petang walaupun sebelum itu ada usaha menghalang acara itu diadakan. 

Turut sama dua lagi trio Datuk T, iaitu Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan bekas Bendahari Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Shuib Lazim.

DAP Parti Ultra Kiasu.

PARTI ultra kiasu menjadi semakin bongkak selepas memenangi beberapa kerusi tambahan di Sarawak. Kemenangan mereka turut diraikan oleh akhbar-akhbar perkauman yang pro-ultra kiasu. Cara pemberitaannya tidak banyak bezanya dengan kenyataan ultra kiasuKemenangan kerusi Dewan Undangan Negeri Sarawak kawasan Kidurong yang mengandungi 27,225 pengundi, mewakili 46.2% Iban, 38.1% Cina, 15.2% Melayu dan lain-lain 1%, dijaja ke sana ke mari sebagai contoh. Majoriti 6,930 yang diperolehi didakwa hasil undian semua kaum. Sedangkan kita tahu, ia adalah undi solid orang Cina dan undi protes Iban dan Melanau terhadap 'Pek Mo' (dalam bahasa Hokkien disebut sebagai rambut/bulu putih) dan Barisan Nasional.


Sama juga seperti sebuah artikel terbitan Utusan Malaysia yang terus menerus dimanipulasikan oleh media dan parti ultra kiasu untuk memberikan tekanan kepada Perdana Menteri dan UMNO.


Pemimpin ultra kiasu Selangor bertaraf ini mendesak Perdana Menteri supaya menggunakan kuasa untuk bertindak tegas terhadap akhbar tersebut dan penulisannya dengan kadar segera, bukannya setakat mengatakan itu adalah pandangan peribadi penulis. Sikit-sikit apa juga yang bertentangan dengan mereka, maka gagasan 1Malaysia dijadikan sebagai hujah. Fahamkah ultra kiasu ini apakah gagasan 1Malaysia sebenarnya?


Perkara pertama yang dicadangkan adalah untuk mewujudkan Bandar Cina di Selangor. Bandar Cina yang mengandungi universiti Cina, industri Cina dan lain-lain berasaskan Cina. Alasannya amat dangkal, untuk menarik pelabur-pelabur Cina. Seolah-olah dalam dunia ini hanya ada orang Cina, bangsa lain tidak wujud. Terang-terang kenyataan bercanggah dengan perlembagaan dan gagasan 1Malaysia. Tidak ada sesiapapun termasuk akhbar Utusan Malaysia mengutuk kenyataan tersebut dan meminta beliau meminta maaf. Saya hanya terbaca dalam akhbar Harakah. Saya minta akhbar Utusan Malaysia korek balik kenyataan ini. Kita lihat reaksi parti ultra kiasu dan akhbar perkauman ini.Bermaharajalela


Nasib baik mereka tidak memerintah Malaysia, hanya berjaya di Pulau Pinang dan 'Selangor' sahaja. Kebetulan negeri tersebut adalah Negeri-Negeri Selat dan Negeri Melayu Bersekutu, kuasa kerajaan pusat masih ada. Jika tidak, lagi bermaharajalah ultra kiasu ini dan sudah pasti 1Cina menjadi realiti. Sebenarnya, ia telah pun wujud, kita sahaja yang masih buta atau sengaja membutakan. Misalnya, Universiti Merdeka (IPTS) yang diperjuangkan oleh ultra kiasu selama ini telah wujud sekian lama, berselindung di bawah nama yang berbeza. Bahasa Melayu tidak langsung digunakan, kenapa masih boleh beroperasi? Jangan pergi jauh, singgahlah ke Kajang untuk melihatnya.


Kenapa tiba-tiba tulisan itu sengaja diperbesar-besarkan? Walhal, belum ada lagi modus operandinya. Ia hanya pendapat seorang penulis sahaja, bukan melambangkan pendapat keseluruhan akhbar tersebut mahupun UMNO. Sudah dua minggu berlalu, isu ini terus hangat dan diperbesarkan. Mereka terus menuding jari menyalahkan Perdana Menteri dan UMNO, mungkin selepas ini saya.


Orang kuat MCA pula mengajak rakyat Malaysia memboikot akhbar Utusan Malaysia. Saya hanya tersenyum sendirian. Akhbar Utusan pun tidak perlu bimbang. Saya yakin selama ini pun mereka tidak pernah membaca Utusan. Kalau mereka baca pun, hanya untuk mensensasikan isu. Pilihan mereka hanya berminat membaca berita-berita akhbar pro-ultra kiasu sahaja.


Saya ingin bertanya, tidak cukupkah lagi dengan China Town, sekolah perkauman, universiti perkauman, kegiatan perkauman dan banyak lagi yang bersifat perkauman yang telah diluluskan oleh kerajaan selama ini? Soalan khas kepada ultra kiasu ini dan juga ultra kiasu yang lain, adakah mendesak kerajaan mengiktiraf sekolah vernakular dan membantu sepenuhnya, setanding dan setaraf dengan sekolah kebangsaan tidak menggambarkan tindakan 1Cina? Kerajaan telah pun memenuhi tuntutan tersebut. Yang peliknya, pentadbiran dan pengurusan sekolah tersebut tidak dibenarkan kerajaan campur tangan langsung? Ini termasuk kurikulum, tanah, bangunan dan sebagainya. Adakah tindakan ini tidak melambang atau tidak sama dengan 1Melayu 1Bumi?


Saya tidak nampak akhbar dan kumpulan ultra kiasu ini membincangkan dengan serius masalah kajian terbaharu Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (KPPK) tahun lalu, membabitkan pelajar-pelajar Cina di 159 sekolah-sekolah Cina seluruh negara. Kajian mendapati ramai pelajar dari sekolah terbabit tidak faham dan tidak boleh bertutur dalam bahasa kebangsaan apabila mereka melangkah ke sekolah menengah kebangsaan dan menjadi dewasa.
Kajian tersebut membuktikan, sejumlah 98 peratus bergaul dengan kawan-kawan Cina dan hanya bercakap dalam bahasa Cina setiap hari. Kehidupan mereka hanya melihat satu bangsa. Bermakna, sosialisasi kita hampir 100 peratus perkauman. Penggunaan bahasa Melayu hampir sifar.


Semua sedia maklum bahawa bahasa ibunda adalah bahasa rasmi sekolah vernakular dan diajar dan bertutur hampir 24 jam, jika tidak tidur. Manakala bahasa kebangsaan hanya diajar lebih kurang 3 kali seminggu dalam jangka masa 40 minit setiap waktu. Dengan makna, bahasa kebangsaan ini hanya 'digunakan' 2 jam untuk 5 hari persekolahan daripada 120 jam yang ada. Jika dicampur hari cuti Sabtu dan Ahad, bermakna bahasa kebangsaan hanya digunakan tidak sampai satu peratus seminggu dari 168 jam. Adakah ini wajar bahasa Melayu 'dilayan' sedemikian rupa dalam sebuah negara yang mendaulatkannya (Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan)?

OMEGAKONA:Pas Berpaling Tadah.

VIDEO SEKS ANWAR yang sebelum ini hanya ditayangkan oleh wartawan dan golongan2 tertentu sahaja di Carcosa Seri Negara kini bukan sahaja dipaparkan dalam blog2 politik, kini orang ramai dikatakan telah mendapatkannya dalam bentuk VCD. Ianya telah mula dijual dan d iedar sekitar Lembah Klang dan Selangor. Apa yang lebih mengejutkan, orang ramai dikatakan berpusu2 untuk mendapat Video terbabit.

Masing2 yang tidak sempat melayari blog2 pollitik menggunakan peluang yang ada untuk membeli VCD itu. Sehinggakan ada yang sanggup membayar ratusan ringgit semata2 ingin melihat sendiri lelaki sebenar yang dikatakan Ketua Pembangkang Malaysia. Namun, apa yang lebih memeranjatkan beberapa wartawan sebuah Akhbar Politik Pembangkang memberi maklumat bahawa terdapat beberapa Pemimpin kanan PAS peringkat Kawasan turut terlibat dalam mengedar VCD tersebut.

Mereka dikatakan telah mendapat arahan dari seorang Pemimpin PAS Pusat agar mengedarkan ke beberapa kawasan sekitar Kuala Lumpur dan Selangor. Ini merupakan salah 1 strategi sulit yang dilakukan sebarang permulaan protes terhadap kepimpinan Anwar Ibrahim dan puak2 beliau di dalam PAS.

Kelmarin, Datuk Eskay yang merupakan individu yang mengeluarkan Video Seks Anwar telah mengotakan janji beliau bersumpah mengatakan bahawa Individu yang melakukan zina di dalam Video itu bernama Anwar Ibrahim. Namun, bekas Timbalan Perdana Menteri itu tidak menyahut seruan Datuk Eskay untuk turut serta mengangkat Sumpah Laknat pada hari yang sama. Anwar mendakwa hanya mereka yang bebas dari perbuatan zina dan arak sahaja layak melakukan pengakuan sedemikian.

Anwar sendiri mengaku hanya mereka yang bebas dari perbuatan 'zina' dan arak sahaja layak melakukan sumpah laknat.

Agak agak nak sumpah tak?

Lu Fikir La Sendiri!!!

OMEGAKANTOI:Trio Datuk T tidak gentar

Rahim Tamby Chik menunjukkan kertas yang disebarkan kepada orang ramai pada sidang akhbar di Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi, semalam.


Meskipun dicemuh, dihina dan diugut oleh penyokong Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebelum dan selepas Datuk Shazryl Eskay Abdullah melakukan sumpah laknat semalam, namun trio Datuk T menegaskan bahawa mereka tidak gentar dengan segala bentuk tekanan tersebut.
Sebaliknya, bagi trio berkenaan iaitu Shazryl Eskay sendiri, bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan bekas Bendahari Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Shuib Lazim, apa yang berlaku membuatkan mereka bersemangat untuk terus menegakkan kebenaran.
Mengecam tindakan provokasi dan huru-hara yang dicetuskan segelintir penyokong PKR sewaktu sumpah laknat Shazryl Eskay di ruang solat Masjid Amru Al-As di sini semalam, trio itu melontarkan persoalan kepada pihak terlibat mengapa perlu takut dengan tindakan mereka.
Menurut Shazryl Eskay, apa yang dilakukan penyokong parti berkenaan di masjid itu cukup memalukan.
"Saya sedih kerana kekecohan itu tidak sepatutnya berlaku. Kami pergi dengan niat baik dan telah meminta kebenaran ahli jawatankuasa masjid untuk melakukan sumpah laknat.
"Kami bukan cabar dia (Datuk Seri Anwar Ibrahim). Kami ajak dia bersumpah laknat bersama. Selepas Anwar tidak hadir, orang lain janganlah kacau. Kami ke masjid bukan untuk bergaduh.
"Tak patutlah berlaku. Selain Islam, kita sebagai orang Melayu, ada adat dan budaya hormat-menghormati. Amalan gangster janganlah ditunjukkan dalam masjid," katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini.
Semalam, Shazryl Eskay melafazkan sumpah laknat bagi membuktikan Anwar yang juga Penasihat PKR merupakan pelaku dalam rakaman video aksi seks melibatkan seorang pelacur dipercayai dari China.
Shazryl Eskay berkata, sebelum melangkah masuk ke ruang solat masjid berkenaan untuk melakukan sumpah laknat, Allah memberi sumber kekuatan biarpun tahu beliau dan dua lagi rakannya akan 'dihimpit' dengan segala cemuhan dan tentangan.
"Sebelum pergi, kami ada terima panggilan supaya membatalkan hasrat (bersumpah) kerana berlaku kekecohan. Tetapi kami nekad dan tetap pergi. Kami tidak gentar dengan Anwar dan sesiapa sahaja yang cuba menghalang," tegas beliau.
Mengenai ugutan yang diterima, Shazryl Eskay berkata: "Ia tidak perlu dilayan. Saya tidak mahu sebut apa bentuk ugutan tersebut. Apa pun yang berlaku, ini adalah perjuangan kami dalam menegakkan kebenaran."
Sementara itu, Abdul Rahim dalam sidang akhbar di Bangi turut melahirkan rasa kecewa dengan tindakan provokasi yang dilakukan penyokong Anwar di masjid tersebut.
Tindakan sedemikian katanya, jelas menunjukkan bahawa kepimpinan parti berkenaan terlalu menumpu kepada melahirkan penyokong yang fanatik, taksub dan tidak boleh menerima hakikat.
"Kenapa usaha menegakkan kebenaran ditakuti? Sepatutnya usaha itu dipermudah dan tidak ditentang. Saya malu kerana masjid dijadikan 'sarkas politik' oleh pihak tidak bertanggungjawab dan tindakan terbabit perlu dikecam.
"Kepada Pas, saya mengalu-alukan tindakan mereka untuk membuat ketetapan baru selepas siasatan terhadap video seks itu selesai," katanya.
Abdul Rahim berkata, laporan polis telah dibuat selepas menerima ugutan pihak tidak dikenali yang mengancam untuk mencederakannya dan ahli keluarganya beberapa minggu lalu.

Pas Patut Minta Cerai Kat DAP

 Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mempelawa PAS untuk menyertai Barisan Nasional (BN) dalam usaha memperjuangan agenda bangsa, agama dan negara.
Perdana Menteri berkata sudah tiba masanya PAS meninggalkan DAP yang ternyata tidak pernah sekalipun memperjuangkan Islam.
“Kenapa buat baik dengan DAP? Adakah DAP boleh perjuangkan Islam?
“Hadi (Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang), cukup-cukuplah dengan DAP, tinggalkan DAP, masuk BN,” katanya ketika berucap di hadapan kira-kira 15,000 orang pada majlis Perjumpaan Mesra Perdana Menteri Bersama Rakyat Dewan Undangan Negeri kawasan Manir di Kampung Pulau Bahagia, dekat sini.
Turut hadir Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Shafie Apdal, Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.
Perdana Menteri berkata masa depan Malaysia sebenarnya lebih terjamin menerusi kepimpinan kerajaan BN dan Umno.
“Umno lahir di istana dan bukannya lahir di jalanan seperti Parti Keadilan Rakyat (PKR)”.
Najib berkata rakyat telah bijak untuk menilai kepimpinan yang benar-benar dapat memperjuangkan agenda bangsa, agama dan negara.
Beliau turut mengulas mengenai kemelut yang sedang berlaku membabitkan kepimpinan parti PKR.
“Semasa di Sarawak (pilihan raya negeri) baru-baru ini, penduduk rumah panjang pun bertanyakan jam Omega (milik Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim).
“Dan semalam kenapa nak halang orang nak bersumpah?,” kata Najib yang merujuk kepada suasana tegang apabila hasrat Datuk Shazryl Eskay Abdullah melakukan sumpah laknat berkenaan pelaku dalam video seks yang didakwa membabitkan Anwar, cuba disabotaj oleh penyokong ketua pembangkang itu.
Eskay ialah seorang daripada tiga individu yang menggelarkan diri sebagai Datuk “T” atau trio, yang terlibat mendedahkan video aksi seks yang dikatakan mirip pemimpin pembangkang.
Najib berkata sudah tibanya rakyat menilai kepimpinan yang benar-benar layak untuk menerajui negara ini.
“Masa depan Malaysia ini adalah lebih terjamin dengan BN,” katanya.

Saturday, April 30

Soi Lek sanggup undi PKR jika sedia mansuh hak Melayu

Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menegaskan beliau akan menjadi orang pertama mengundi PKR jika parti komponen Pakatan Rakyat itu sanggup memansuhkan keistimewaan orang Melayu.
“Jika PKR berani meminda Perlembagaan dan memansuhkan keistimewaan orang Melayu, saya adalah orang pertama akan mengangkat tangan untuk mengundi PKR,” kata presiden  MCA dalam video yang diposkan menerusi Youtube di laman partinya.
Bagaimanapun beliau tidak mengatakan sama ada beliau akan secara peribadi menyokong keistimewaan orang Melayu dimansuhkan.
“Mengapa tidak? Tiada parti politik yang cakap mengenai ini.
Jika ya, undi orang Melayu akan pergi. Tiada kaum lain akan membatalkan hak dan keistimewaan mereka,” kata beliau.
Dalam video bertajuk “Harapan Seharusnya Bersandarkan Realiti-realiti Politik Negara”, bekas menteri kesihatan ini kelihatan mengesyorkan bahawa komuniti Cina seharusnya menerima senario politik semasa  didominasi Umno dan Barisan Nasional (BN).
Bagaimanapun katanya, janji-janji Pakatan Rakyat memberi publik satu harapan tetapi itu semua adalah pembohongan.
“Saya mengakui bahawa kata-kata pembangkang menggambarkan keinginan generasi muda sebab mereka mewujudkan satu bentuk harapan.
“Tetapi dalam peredaran masa, rakyat akan melihat ia adalah pembohongan,” katanya.
Dr Chua berkata, harapan mesti bersandarkan pada realiti politik, dengan menekankan ia hanya boleh dipenuhi dengan menyokong MCA dalam lingkungan BN, perikatan yang memerintah.
“Jadi, anda boleh ada harapan anda tetapi harapan perlu bersandarkan realiti politik negara ini,” katanya lagi.
Matkilau Kata;kalau PKR berani sahutlah cabaran.

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive