RAPID

Monday, May 9

VIDEO PANAS:KETUA PEMUDA UMNO PULAU PINANG


LIDAH BEWAK GUAN ENG PASTI AKAN MENGINGATI HARI PALING PAHIT DALAM HIDUPNYA,MANKAN TIDAK DAHLAH KENA HAMPUT LEPAS TUA LAPORAN POLIS DIBUAT OLEH KETUA PEMUDA UMNO PULAU PINANG.INI LAH YANG DINANTIKAN OLEH PEMUDA KEBANGKITAN TELAH BERMULA AYUH HANGATKAN LAGI SUASANA INI PASTI LIDAH BEWAK TIDAK AKAN LENA TIDOQNYA.MAT KILAU PENANG BERBANGGA DENGAN KEBERANIAN YANG YANG DITUNJUKKAN OLEH KETUA PEMUDA UMNO PULAU PINANG SAUDARA SHAIK HUSSAIN,PASTINYA TUJUAN DAN MATLAMAT UNTUK MENAWAN PULAU PINANG PASTI AKAN MENJADI KENYATAAN JIKA SEMUA KETUA PEMUDA BAHAGIAN MEMPUNYAI SEMANGAT JUANG SEPERTI SAUDARA SHAIK HUSSIAN.TAHINIAH MATKILAU PENANG TABIK SPRING LAAH.

Tolak Pemimpin Yang DiraguiPada zaman sekarang, jika tidak mustahil, amatlah sukar untuk menemui seorang pemimpin yang mempunyai keperibadian seperti Rasulullah SAW sebagaimana Umar Abdul Aziz. Dan barangkali kita juga tidak akan menjumpai lagi orang yang menolak jawatan tinggi. Yang sanggup melobi, menipu dan merasuah supaya diberikan jawatan adalah lebih ramai.

Maka kita tidak boleh terlalu idealistik dalam urusan memilih pemimpin. Memadai kita meneliti dan menilai secara realistik dan pragmatik sahaja.Di Malaysia, oleh kerana majoriti rakyat beragama Islam dan inilah juga agama rasmi, maka pemimpin tertinggi negara wajib seorang Muslim yang sahih menunaikan rukun Islam. Dia juga mestilah bertakwa, yakni mentaati segala perintah Allah dan menjauhi larangan-Nya.

Sekurang-kurangnya, itulah tanda zahir seseorang yang beriman. Menunaikan solat lima waktu, berpuasa, membayar zakat dan menunaikan haji apabila mampu. Dia juga tidak melakukan dosa besar seperti zina, menggelapkan wang rakyat, rasuah, minum arak dan sebagainya.

Sangat buruk akibatnya jika rakyat tersalah pilih pemimpin. Jika sekadar tidak sebijak pemimpin sebelumnya, tidaklah begitu memudaratkan jika si pemimpin masih mempunyai integriti dan baik akhlaknya. Yang ditakuti ialah kita memilih pemimpin yang diragui akhlak dan ketakwaannya.

Jika ini berlaku, sama-samalah kita dan generasi akan datang menanggung musibahnya. Jangan salahkan takdir. Yang bersalah atau menzalimi sendiri adalah kita sendiri. Allah SWT sama sekali tidak menzalimi diri kita.Sebab itulah kita perlu amat berhati-hati dalam memilih pemimpin. Jika ada sebarang tompok keraguan di hati kita mengenai seseorang, putuskanlah dengan muktamad bahawa dia tidak layak memimpin.

Tidak memberikan peluang kepada seseorang untuk menjadi pemimpin bukanlah satu penganiayaan. Ia bukan satu hukuman kejam atau perkara yang mengaibkannya. Memimpin bukanlah satu hak, tetapi hanyalah amanah.Tiada siapa yang berhak membuat tuntutan untuk menjadi pemimpin. Sebaliknya hak menentukan siapa yang layak jadi pemimpin terletak di tangan rakyat. Hak ini juga bersifat amanah kerana jika tersalah pilih, kesannya terlalu buruk kepada rakyat dan negara. Oleh itu pilihlah pemimpin yang benar-benar diyakini memenuhi tuntutan Allah dan panduan Rasulullah.

Kenapa mahu menjudikan nasib diri, masyarakat dan negara dengan memilih seorang pemimpin yang dipenuhi dengan unsur keraguan? Sedangkan Rasulullah melarang kita melakukan perkara yang diselubungi was-was atau keraguan, sama ada dalam ibadat atau kehidupan.

Jika anda seorang beriman, jangan mudah tertipu atau terpengaruh dengan cakap orang lain. Siasat dan pertimbangkan dengan adil segala fakta yang terbentang. Kemudian berserahlah kepada Allah supaya diberikan segala petunjuk untuk kita membuat keputusan dengan betul.

Sesudah itu, marilah kita berdoa.

''Ya Allah, ya Rahman, ya Rahim. Ya Allah yang Maha Berkuasa lagi Maha Mengetahui. Engkaulah yang memberikan kuasa kepada siapa jua yang Engkau kehendaki. Sesungguhnya Engkau lebih mengetahui apa yang kami sedang alami.

''Angkatlah orang yang beriman untuk memimpin kami dan negara kami, dan jauhkanlah kami daripada dipimpin oleh orang munafik dan fasik. Sesungguhnya tiada daya upaya kami, ya Allah, melainkan dengan ketentuanMu. Tentukanlah yang terbaik bagi kami. Salawat dan salam ke atas Nabi Muhammad SAW.

Sunday, May 8

PEMUDA UMNO TANJONG BUAT LAPORAN POLIS.Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Tanjong memandang serius dakwaan Utusan Malaysia dan beberapa laman web tentang peristiwa sekumpulan manusia yang berhimpun di Pulau Pinang, termasuk MP DAP Jelutong Jeff Ooi yang telah bersumpah dan berikrar untuk mengangkat Kristian sebagai agama rasmi Negara dan mengangkat Perdana Menteri dikalangan Penganut Agama Kristian.Naib Ketua Pemuda UMNO Bahagian Tanjong Saudara Nizam Hashim perkara ini perlu disiasat segera kesahihannya oleh Pihak Polis walaupun ia dinafikan oleh Jeff Ooi.
“Jika dakwaan ini benar, kita mengecam sekeras-kerasnya tindakan DAP dan pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab yang cuba mengancam Keselamatan dan Kestabilan negara dengan mempelopori usaha untuk memusnahkan asas perlembagaan negara.
Walaupun kita hidup dalam negara yang berbilang agama, Islam adalah agama Persekutuan dan majoriti Penduduk Malaysia adalah beragama Islam. Ini tidak boleh disangkal dan semua rakyat Malaysia mesti menerima hakikat bahawa Malaysia masih sebuah negara yang majoriti rakyatnya adalah Melayu yang beragama Islam,”Tambahnya, Islam adalah agama Persekutuan, ini tidak boleh disangkal dan dipersoal oleh sesiapapun. Apa-apa cubaan untuk menukar agama rasmi persekutuan adalah satu ancaman kepada keselamatan negara.
“Kumpulan yang masih mempersoalkan kedudukan agama Islam sebagai agama persekutuan harus sedar bahawa tindakan mereka mengakibatkan rakyat terdedah dengan suasana yang tidak selamat dan menganggu-gugat keselamatan Negara. Dan ini tidak boleh diterima sama sekali.
Sehubungan dengan itu, kita minta pihak PDRM menahan sesiapa juga yang cuba membakar api perkauman di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri tanpa mengira sama ada mereka Islam, Kristian, Budha atau Hindu,” ujarnya lagi.

HANGIT! TERKEDU LIM GUAN ENG KENA HAMPUT DENGAN Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang !


Kalau Anwar Ibrahim selalu dikenakan soalan panas oleh wartawan di sidang medianya , tetapi hari ini Ketua Menteri Kuat Penipu , Lim Guan Eng pulak kena hamput di sidang medianya di perasmian jalan alternatif baru di Taman Bagan .

Yang terjahnya bukanlah wartawan , tetapi seorang Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang iaitu Sdr Shaik Hussien Mydin yang juga kebetulan berada di sidang media berkenaan .  Dalam sidang medianya , seperti kebiasaan la Guan Eng menjadikan UMNO dan Utusan sebagai mangsa untuk dihantamnya .

Apabila ditanya ada soalan kepada wartawan , Sdr Shaik Hussein terus bertanya soalan sehingga berlaku pertikaman lidah di antara mereka . Ramai wartawan mula tertarik dengan soalan oleh Sdr Shaik sehinggkan Guan Eng tidak boleh menjawab dan muka beliau terus merah padam !!

Di antara soalan yang  dibawa oleh Shaik Hussein ialah usaha Lim Guan Eng merasmikan jalan alternatif dari jalan Mak Mandin ke Jalan Tiram di Sungai Nyior tetapi dalam masa yang sama, DAP telah gagal menunaikan janji PRU 12 mereka iaitu untuk memansuhkan tol di Tol Sungai Nyior. Soalan yang mudah itu tidak dapat di jawap oleh Setiausaha Agung DAP tersebut.

Shaik Hussein mencabar Lim Guan Eng supaya mengambil tindakan terhadap Jeff Ooi jika beliau didapati terlibat di dalam perhimpunan paderi-paderi yang dikatakan turut mengandungi ikrar bahawa 'Agama Kristian akan di jadikan agama rasmi negara ini dan Perdana Menteri adalah orang kristian.'

Lim Guan Eng yang cuba mengelak daripada menjawab  tidak dapat berbuat apa-apa disebabkan desakan Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang dan berjanji akan mengambil tindakan terhadap Jeff Ooi.

Siapa kata Pemuda UMNO Pulau Pinang lena dan takut   ....kali ini Guan Eng selaku MP Bagan telah dimalukan di kawasannya sendiri selepas bertemu buku dengan   ruas iaitu Ketua Pemuda UMNO Bagan dan Pulau Pinang  ! 

Dikhabarkan juga selepas Guan Eng beredar menaiki keretanya pulang , ramai penduduk di sekitar Taman Bagan yang hadir ke perasmian majoritinya kaum Cina   bertepuk tangan kepada Sdr Shaik Hussein yang dianggap  berani berdepan dengan  seorang Ketua Menteri Pulau Pinang bagi pihak rakyat di Bagan .


Mat kilau Penang kata:inilah ketua pemuda yang bakal mengoncang DAP lahanat nie.

Pas Sokong DAP Membuta Tuli,Pasal Dah Terlampau Pandai.

DAP mungkin boleh menang jika bertanding di kawasan Pas tetapi Pas belum tentu boleh menang sekiranya bertanding di kawasan DAP.

Mungkin ini gambaran yang cuba diberikan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah berhubung kerjasama pakatan pembangkang.

Menurutnya jika dinilai kerjasama yang dijalinkan Pas dan DAP memperlihatkan DAP hanya mempergunakan Pas untuk menarik sokongan orang Melayu sedangkan DAP tidak pernah menghormati Pas sebagai rakan kongsi.

“Pas hanya menjadi kuda tunggangan DAP hingga sanggup memberi sokongan membuta tuli dan sekiranya terus bersama parti itu dalam pakatan pembangkang.”, katanya.

Dalam pilihan raya di Sarawak baru-baru ini, kata beliau penyokong Pas menyokong calon DAP yang bertanding di kawasan pekan sebaliknya calon Pas sendiri kalah di kawasan yang ditandingi.

“DAP mempergunakan Pas di merata-rata tempat yang mereka tandingi, Pas seharusnya sedar apa yang berlaku memandangkan Pas hanya diperkuda dan dipergunakan untuk kepentingan DAP supaya mereka menang di kawasan berkenaan.

“DAP tidak akan menang dengan mengharap undi pengundi Cina sebaliknya kemenangan mereka disebabkan calon DAP mendapat sokongan penyokong Pas, sebaliknya tiada sokongan daripada penyokong DAP terhadap calon Pas yang bertanding menyebabkan tiada satu kerusi pun dimenangi Pas”, katanya.

Justeru beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Bakar Bata berkata ada baiknya untuk Pas bermuhasabah dan menilai secara waras saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang menyarankan Pas keluar daripada pakatan pembangkang.

“Pas tidak sepatutnya meneruskan perjuangan bersama DAP jika agenda perjuangan mereka adalah untuk Islam kerana suatu ketika dahulu DAP pernah mengeluarkan kenyataan ‘langkah mayat mereka dahulu baru boleh tubuhkan kerajaan Islam’, namun Pas tetap berkawan baik dan cukup rapat dengan DAP.

“Kalau kita lihat kabinet bayangan di Sarawak baru-baru ini memperjelaskan lagi bahawa Pas hanyalah sekadar melukut di tepi gantang”, ujarnya.

Rentetan Peristiwa Punca-Punca Yang Membawa Kepada Peristiwa 13 Mei

Pada zaman pendudukan Jepun, masyarakat Tanah Melayu telah dilayan secara berbeza-beza. Masyarakat Cina umpamanya telah dilayan dengan begitu teruk oleh tentera Jepun berbanding dengan orang-orang Melayu. Keadaan ini berikutan Jepun yang pernah berperang dengan China sebelum ini menyebabkan perasaan saling mendendami antara satu sama lain masih segar dalam ingatan. Layanan berat sebelah ini telah menyemai perasaan permusuhan antara orang-orang Melayu dan Cina.

Dasar penjajah Inggeris yang mengamalkan konsep pecah dan perintah merupakan satu tindakan yang berkesan dan telah menjadi punca wujudnya jurang antara kaum sama ada dari sudut ekonomi dan juga polarisasi kaum. Umpamanya orang-orang Cina tinggal di bandar-bandar menjalankan perniagaan dan juga di kawasan-kawasan lombong sebagai pelombong dan merekalah sebenarnya memiliki aset yang tinggi dalam ekonomi masyarakat Malaysia. Sementara orang-orang Melayu tinggal di luar bandar sebagai petani atau nelayan kecil. Kaum India kebanyakannya pula sebagai buruh kasar kerajaan dan pekerja di ladang.

1) Pada hakikatnya kegiatan ekonomi orang-orang Melayu dan India adalah bercorak sara diri . Keadaaan ini menyebabkan kedudukan ekonomi masyarakat bumiputera khususnya Melayu menjadi lemah dan ketinggalan. Corak penglibatan ekonomi antara kaum dalam kegiatan ekonomi yang berbeza telah menjadikan kedudukan sosio-ekonomi mereka tidak seimbang . Suasana yang seperti ini menyebabkan hubungan masyarakat antara kaum di negara ini menjadi terbatas. Di sisi penjajah keadaan seumpama ini amat baik baginya untuk mengukuhkan kedudukannya serta mengekalkan kuasa mereka.

2) Suasana yang tidak seimbang ini telah berlanjutan sekalipun negara telah mencapai kemerdekaan . Bahkan suasana sosio-ekonomi yang tidak seimbang itu semakin melebar akibat daripada penekanan yang berlebihan terhadap pertumbuhan ekonomi tanpa menghiraukan ketidakseimbangan sosio-ekonomi dalam masyarakat Malaysia. Perkembangan rumit yang melibatkan kelas dan kaum ini akhirnya telah membawa kepada meletusnya peristiwa 13 Mei 1969.

3) Kerajaan yang sedar akan keresahan dan perasaan tidak puas hati yang berlaku antara kaum tidak seyharusnya dibiarkan. Berikutan inilah lahirnya Dasar Ekonomi Baru(DEB) yang dilancarkan pada tahun 1971 sebagai usaha untuk memulihkan keadaan . Latar belakang pendidikan yang berbeza juga telah dikaitkan sebagai punca yang membawa kepada meletusnya peristiwa 13 Mei. Hal ini berlaku apabila sistem pendidikan yang wujud di Tanah Melyu sebelum merdeka terbahagi kepada empat aliran mengikut kaum iaitu sekolah Melayu, Cina, India dan Inggeris. Kempat-empat aliran ini mempunyai kurikulum yang tersendiri. Sekolah Melayu menekankan kemahiran menulis, membaca dan mengira sekadar keperluan peringkat rendah sahaja. Manakala kurikulum sekolah Cina dan India pula masing-masing berkiblatkan negeri asal mereka, malah buku-buku teks dan guru-guru yang mengajar juga telah dibawa dari Negeri China dan India .

4) Keadaan ini telah mengukuhkan lagi keadaan keperibadian etnik yang telah sedia wujud. Sekolah Inggeris pula hanya dapat dinikmati oleh orang-orang Cina dan India yang tinggal di bandar-bandar sahaja.

Dalam pilihan raya 1964 Parti Tindakan Rakyat (Petir) atau PAP Singapura telah turut serta dalam pilihan raya . Walaupun sudah ada persetujuan antara Tunku dan Lee Kuan Yew sebagai pemimpin PAP yang tidak akan menyertai pilihan raya itu tidak akan menyertai pilihan raya itu .Namun apabila pilihan raya itu berlangsung PAP telah meletak calonnya seramai sembilan orang . Bagaimanapun setelah Tunku membuat perisytiharan bahawa beliau tetap mengekalkan keanggotaan MCA dalam perikatan, 

5) PAP yang gagal untuk menyertai Perikatan telah menukar corak kempennya dengan menyerang UMNO dan orang-orang Melayu . Mereka mula membangkitkan kedudukan istimewa orang Melayu, soal bahasa, malahan taraf bumiputera orang-orang Melayu turut dipersoalkan tanpa menghiraukan rasa tersinggung orang-orang Melayu. Sedangkan segala-galanya telah dipersetujuinya sebelum ini . Setelah gagal dalam pilihan raya, PAP telah menubuhkan Konvensyen Perpadauan Malaysia (KPM) dengan disertai oleh Parti Progresif Rakyat dan Parti Rakyat Bersatu Sarawak. KPM juga telah menyebarkan cogan kata "Malaysia hak orang Malaysia " (Malaysian Malaysia) dengan tujuan supaya hak istimewa orang Melayu atau bumiputera dihapuskan .

6) Perlu ditegaskan di sini bahawa tuntutan KPM itu adalah bercanggah sama sekali derngan kandungan perlembagaan Malaysia yang memberikan hak istimewa kepada orang Melayu dan bumiputera lain yang telah dipersetujui oleh PAP sewaktu menyertai Malaysia pada 16 Sept. 1963. Perikatan sememangnya menerima persamaan hak tetapi perkara ini perlu di selesai secara berperingkat . Peringkat awal perlu dilaksanakan langkah-langkah untuk memulihkan kedudukan ekonomi orang Melayu dan bumiputera lain yang telah jauh tertinggal di belakang . 

Ketidakseimbangan juga merupakan suatu jurang yang harus diperbetulkan demi sebuah keadilan. Bagaimanapun PAP telah secara lantang menyuarakan rasa tidak puashati terhadap apa yang disebut sebagai hak istimewa orang Melayu dalam perlembagaan .

7) Mereka mendakwa hak kaum-kaum lain telah diketepikan kononnya mereka telah tersisih daripada keadilan . Oleh sebab itu menurut Jomo dalam bukunya "Pembangunan Ekonomi dan Kelas Sosial di Semenanjung Malaysia " , isu sebenar yang mencetuskan peristiwa 13 Mei adalah perasaan tidak puas hati terhadap hak istimewa orang Melayu .

Namun hakikat sebenarnya kedudukan taraf ekonomi orang Melayu adalah terkebawah berbanding dengan kaum Cina . Pendeknya apa yang didakwa oleh orang-orang Cina yang mereka terjejas oleh peruntukan hak istimewa orang Melayu ini adalah sebagai alat semata-mata umtuk mereka berlindung di sebaliknya bagi menarik perhatian dan sokongan ramai terutama menjelang pilihan raya 1964. Menyedari akan bahayanya pengaruh majoroti Cina dari Singapura ini , Tunku telah mengambil keputusan untuk memaksa Singapura keluar dari Malaysia pada 9 Ogos 1965 . Namun keadaan ini tidak mematahkan semangat PAP untuk cuba membela nasib orang-orang Cina di Tanah Melayu.

9) Berikutan itu sebuah parti baru telah ditubuhkan di Malaysia bagi mengambilalih fungsi PAP sebelum ini . Parti baru itu diberi nama Parti Tindakan Demokratik (DAP). Menjelangnya pilihanraya 1969 parti DAP dan parti -parti pembangkang lain telah memainkan isu-isu sensitif dan perkauman termasuk membangkitkan soal-soal ketidakadilan menyebabkan perasaan tidak puas hati dan kegelisahan di kalangan rakyat menjadi bertambah . Sebenarnya apa yang cuba dilakukan oleh parti-parti politik ini bertujuan untuk mendapatkan kemenangan dalam pilihanraya, di mana mereka tidak mempedulikan sentimen antara kaum yang boleh membahayakan itu.

Isu bahasa juga tidak kurang pentingnya dalam menyumbangkan faktor kepada peristiwa 13 Mei . Berikutan perisytiharan kemerdekaan Tanah Melayu 1957, sebuah perlembagaan Persekutuan telah dibentuk yang antara lainnya menyatakan dengan jelas tentang kedudukan bahasa Melayu dan bahasa Inggeris adalah sebagai bahasa rasmi negara.

10) Selepas sepuluh tahun merdeka kerajaan akan mengkaji semula tentang kedudukan bahasa Inggeris dengan tujuan untuk menggurkannya daripada status bahasa rasmi dan hanya bahasa Melayu sahaja yang diiktiraf sebagai bahasa rasmi. Untuk mencapai tujuan itu, pada 31 Ogos 1967 kerajaan telah mengadakan pelbagai kegiatan bagi tujuan memperluaskan penggunaan bahasa Melayu . Antara kempen yang dijalankan ialah Hari Bahasa Kebangsaan , Minggu bahasa Kebangsaan dan Bulan Bahasa Kebangsaan . Pelaksanaan penggunaan Bahasa Kebangsaan telah dipelopori oleh Dewan Bahasa dan Pustaka dengan dipimpim oleh Syed Nasir bin Ismail . 

11) Dasar Pelajaran Kebangsaan yang dirasmikan sebagai Ordinan Pelajaran 1957 telah dikecam oleh pelbagai pihak bukan Melayu . Ini kerana mereka merasakan langkah itu terlalu mengutamakan bahasa Melayu, namun Kesatuan Guru-Guru Melayu Semenanjung (KPGMS) pula tidak berpuas hati dengan perlaksanaannya .Mereka berasa kecewa dengan sikap kerajaan yang tidak menubuhkan sekolah menengah dan universiti yang menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar pada awal 1958 sebagaimana yang telah dirancangkan . Bagaimanapun berkat perjuangan beberapa orang tokoh termasuk Tuan Syed Nasir bin Ismail, sebagai pengerusi dan Dr. Mahathir Mohamad sebagai naib pengerusi, termasuk juga antaranya dua orang tokoh UMNO ketika itu iaitu Tun Razak bin Hussain, Dato` Dr.Ismail bin Abdul Rahman, akhirnya gagasan Universiti Kebangsaan yang menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar telah mendapat sokongan UMNO dan kerajaan perikatan dan ianya berjaya ditubuhkan pada 18 Mei 1970.

12) Berikutan penubuhan Universiti Kebangsaan ini telah mendapat reaksi yang kurang menyenangkan daripada kaum Cina, apabila mereka juga telah mengemukakan permohonan untuk menubuhkan Universiti Merdeka. Oleh kerana pilihan raya 1969 sudah hampir maka pihak MCA telah mendakwa bahawa sekiranya mereka tidak menyokong projek Universiti Merdeka maka ramai pengundi keturunan Cina akan menolak mereka dalam pilihan raya nanti. Untuk itu kerajaan telah menyelesaikan tuntutan itu secara memberi kebenaran kepada MCA menubuhkan Kolej Tunku Abdul Rahman (KTAR). Suatu keganjilan di sini apabila kerajaan telah memberi bantuan kepada sebuah institusi pendidikan yang bercanggah dengan Dasar Pelajaran Kebangsaan . KTAR sebenarnya menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantarnya . Namun itulah hakikatnya kerajaan sedapat mungkin cuba bertolak ansur demi menjaga keharmonian masyarakat Malaysia yang berbilang bangsa.

Keputusaan pilihanraya pada 10 Mei 1969 telah menunjukkkan kemerosotan pengaruh Perikatan di kalangan rakyat. Hakikat ini sebenarnya membuktikan apa sahaja kelemahan yang cuba ditonjolkan oleh parti-parti pembangkang khususnya DAP telah mendapat sambutan dari kalangan rakyat malah mereka boleh dikatakan berjaya dalam meniupkan sentimen perkauman antara Melayu dan bukan Melayu.

Dalam pilihan raya itu Perikatan telah terlepas Pulau Pinang ke tangan parti Gerakan , sementara Kelantan pula tetap di tangan PAS . Bagaimanapun bagi negeri-negeri seperti Selangor dan Perak, Perikatan hampir-hampir gagal untuk menubuhkan kerajaan kerana kelebihan majoritinya yang sangat sedikit.

13) Berikutan sedikit kejayaan di pihak DAP itu telah menggawatkan lagi suasana yang sedia tegang ketika itu. Orang-orang Cina merasakan yang mereka sudah menang dan dapat menewaskan orang-orang Melayu lantaran itu mereka berasa sangat angkuh lalu mengeluarkan kata-kata yang menghina terhadap UMNO dan orang-orang Melayu amnya.

Peristiwa ini berlaku sewaktu satu perarakan kemenangan oleh DAP dan Gerakan . Mereka telah melalui jalan-jalan yang tidak dibenarkan bahkan melanggar batasan waktu yang telah dibenarkan oleh pihak polis. Perarakan ini telah melalui Kampung Bharu iaitu kampung terbesar yang didiami oleh orang-orang Melayu di Kuala Lumpur di mana terdapat lebih tiga puluh ribu penduduk Melayu tinggal di situ. Sewaktu melalui kawasan itu mereka yang terdiri daripada gabungan ahli-ahli DAP dan Gerakan telah menghamburkan kata-kata kesat seperti "Melayu sudah jatuh", "Kuala Lumpur sekarang Cina punya," "Ini negeri bukan Melayu punya, kita mahu halau semua Melayu". 

14) Orang-orang Cina juga dikatakan telah mengikat penyapu besar pada lori sebagai simbol untuk menyapu orang-orang Melayu keluar dari Kuala Lumpur. Berikutan itu pada petang 13 Mei 1969, UMNO Selangor telah menyeru ahli-ahlinya supaya datang dan berkumpul di rumah Menteri Besar ketika itu iaitu Dato` Harun Idris untuk mengadakan perarakan balas di mana mereka sebenar bukannya kalah tetapi sekadar kurang majoriti sahaja namun masih boleh membentuk kerajaan . 

15) Menurut laporan seorang pegawai polis, pada petang itu sekumpulan orang Melayu dari Gombak yang lalu mengikut Setapak telah diserang oleh orang Cina. Ada sebahagian daripada mereka yang terlepas daripada serangan itu telah pergi ke rumah Menteri Besar dan menyampaikan berita itu lalu dengan segera orang-orang Melayu yang sedang berkumpul di situ telah mengambil tindakan balas, maka bermulalah pergaduhan antara kaum yang dikenali sebagai peristiwa 13 Mei 1969. Dalam pada itu ada juga sumber-sumber sejarah yang mengatakan peristiwa sebenar berkaitan peristiwa 13 Mei ini telahpun bermula di Pulau Pinang tidak lama sebelum itu.

16) Peristiwa ini dikaitkan dengan suatu tindak balas yang berupa simpati golongan pemuda-pemuda pelampau Cina terhadap perjuangan komunis. 

Saturday, May 7

PERKASA buat laporan polis berhubung pertemuan paderi


GEORGETOWN: Pribumi Perkasa Negara (PERKASA) Pulau Pinang hari ini membuat laporan polis terhadap Anggota Parlimen Jelutong, Jeff Ooi yang didakwa terlibat dalam satu pertemuan antara paderi dari seluruh negara di sebuah hotel di Jalan Macalister, Khamis lalu. 

Laporan itu dibuat oleh Ketua Wira PERKASA Daerah Timur Laut, Mohd Rizuad Mohd Azudin di Balai Polis Jalan Patani, di sini pada kira-kira 1.20 tengah hari. 


Mohd Rizuad berkata menurut laporan akhbar hari ini, dua buah laman blog mendakwa pertemuan itu turut membincangkan agenda untuk menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan, sekali gus melantik Perdana Menteri daripada kalangan penganut agama itu."Isu ini akan merosakkan perpaduan kaum yang telah terjalin lebih 50 tahun," katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis berkenaan. Mohd Rizuad meminta polis menyiasat dakwaan blog berkenaan dan mengambil tindakan sewajarnya terhadap pihak yang cuba mencetuskan isu perkauman di negara ini. - BERNAMA


SUMBER

"Kedah di bawah PAS" bakal jadi sejarah

E-mail matkilau Penang terima dari rakan cina dari alor setar kedah.Luahan rasa hati beliau.


"Air yang mengapungkan perahu itu, bisa mengaramkan perahu."
Kerajaan Pakatan Rakyat negeri Kedah yang didominasi PAS, nampaknya belum memahami maksud pepatah Cina ini.  Walaupun pilihan raya umum 8 Mac 2008 menyaksikan bagaimana Kedah ditawan oleh pembangkang, dengan bantuan undi bukan Melayu, namun kerajaan PR tidak akur kepada suara rakyat setelah berkuasa.

Dasar berbau "perkauman" yang terpesong dari pendirian PR, malah memperlekehkan masyarakat Cina digubal, mencetuskan kekecewaan dan kemarahan komuniti Cina tempatan."Sebelum 8 Mac 2008, saya berusaha untuk memastikan ahli keluarga saya, kawan saya, jiran saya mengundi untuk PAS.  Pada pilihan raya umum yang akan datang, saya akan memastikan ahli keluarga saya, kawan saya dan jiran saya tidak mengundi PAS!"

Demikianlah yang diperkatakan oleh seorang pemaju Cina di Kedah .Suara masyarakat Cina dengan lantang berbunyi, "seandainya kerajaan Kedah tidak akur kepada suara rakyat, memperbetulkan apa yang salah dengan segera, maka orang Cina di Kedah sanggup mengembalikan 'kerajaan lama untuk 50 tahun', daripada mengekalkan 'kerajaan baru yang makin ubah makin teruk'. "

Kualiti barisan EXCO rendah

Tiada orang menjangkakan bahawa pembangkang berupaya menawan kubu Barisan Nasional di Kedah.  Sebelum PRU ke-12, penduduk tempatan memujuk agar ahli profesional bertanding menyarungkan jersi PKR.  Namun demikian, kerusi yang dibahagikan kepada PKR tidak mendapat sambutan, lantaran itu diisi dengan calon yang kualitinya lebih rendah.

Bagaimanapun, tsunami politik telah menghancurkan kerajaan BN di Kedah kemudiannya.  Kuasa tidak berbau.  PAS, PKR dan DAP merampas kuasa dengan menawan 22 dari 36 kerusi DUN.

Menurut seorang penyokong PR tempatan, Timbalan Presiden PAS Ustaz Nasharuddin Mat Isa sebelum ini hanya menjangkakan bahawa PAS akan bertahan di Kelantan, sementara merampas kuasa di Terengganu.  Setelah penyokong PR memaklumkan kepada Ustaz Nasharuddin bahawa keadaan di Kedah menampakkan peluang untuk pembangkang, barulah diumumkan secara terbuka bahawa PAS berupaya memerintah di Kelantan, Terengganu dan Kedah.

Ini menunjukkan bahawa "kerajaan negeri Kedah" tidak terjelma dalam minda pemimpin pembangkang sebelum PRU ke-12, ketika merangka strategi untuk merampas tampuk kuasa.  Maka ia berakhir dengan barisan Exco yang berkualiti rendah.  Malah, antara parti komponen PR, ADUN dari PKR memperlihatkan keupayaan yang paling rendah, langsung tidak berdaya untuk mengimbangi PAS dalam mesyuarat Exco negeri.

FUKATAN RAKYAT:KAMI PENYAMUN MESTI TENGOK.
Kamilah penyamun di dalam negeri
Kami penyamun di dalam ini negeri
Kerja merompak mencilok dan mencuri
Tidak memilih mas intan kerbau sapi
Asal yang boleh ku bawak lari 

Kami penyamun

Penyamun
Kamilah penyamun di dalam negeri
Kami penyamun cukup berilmu kebal
Pasal mencuri terkenal paling handal
Ayam dan itik semua kami bedal
Siapa melawan ku tunjal-tunjal 
Kami penyamun
Penyamun

"Ustazah" Hannah Rupanya Mubaligh Kristian!

ADUN Subang Jaya, Yb Hannah Yeoh telah "memenuhi undangan" Nazir dan Imam Masjid Al Falah di USJ Taipan, menghadiri dan memberikan "Tazkirah" serta menyampaikan angpow dalam satu majlis Iftar Ramadhan minggu lalu. Siapa sebenarnya Hannah Yeoh ini ? 

Dia merupakan seorang Tokoh Muda kristian yang komited. Buktinya pada 4 Sep 10 @ jam 1830 - 2200, di Sunway Pyramid Convention Centre, SUNWAY, satu Program Motivasi Kristian telah diadakan. 

Ia bertajuk "Change Your World - You make the Difference" anjuran Christian Creative & Music Ministry of Eagle Point Church bralamat No.2, Jln Rajawali 3, Puchong Jaya. 

Hadir lebih kurang 1,400 org remaja brumur 16 - 25 tahun. Yang memberikan pengisian ceramah adalah "ustazah" Hannah Yeoh dan Edward Lee - Adun DAP Bkt Gasing. 

Ternyata dalam menjalankan dakwah Kristianisasi, Hannah Yeoh lebih bijak dari Hassan Ali, Iman dan Nasir Masjid USJ Taipan. Tazkirahnya telah berjaya memecah belahkan umat Islam. Sampai bilalah, EXCO Pas, Iman Pas dan Nazir Pas ini terus ditipu dengan licik oleh Mubaligh Kristian ini ! 

Rakyat menunggu dengan penuh prihatin samada Hannah berjaya di Islamkan oleh Nik Aziz dan Hassan Ali atau Hannah akan mengkristiankan remaja Islam USJ Taipan ! Tahniah atas kedangkalan akal Nik Aziz, Hassan Ali dan kuncu-kuncunya.
Sumber : Warisan 2057

Friday, May 6

AZIZAH ADALAH LELAKI IDAMAN 1MALAYA vs CHINA DOLLSeronok tau kalau dapat bini macam Wan Azizah ni, aku percaya ramai lelaki di luar sana yang bermati-matian mahukan isteri yang sporting nak 'mampos' macam si Jijah ni! Bayangkanlah laki buat apa saja, isteri meredhai siap pegang tangan dan bermanja lagi! 


Perghhh! Bertuah betul si Anwar Omega ni, dia nak meliwat ke, nak main 'china doll' ke, nak main ngan bini orang ke hatta dia nak buat apa saja semuanya direstui oleh Kak Wan ni! BUkan setakat merelai malah mempertahankan suami kalau kantoi beb!

Mana nak dapat bini macam ni beb? Bini kita ni kalau balik lewat sikit pun dah tanya macam polis pencen tapi bag Wan Azizah dia tahu kalau suami dia tak bersama dia pasti dia bersama JANTAN atau BETINA lain. Dia tak kisah asal bukan binatang la kot..he he he

So, kepada sesiapa yang belum kahwin lagi atau yang nak pasang lagi satu kena cari SPESIS WAN AZIZAH tau. Baru best sebab buat apa pun dia akan defend dan bermanja-manja dengan kita di KHALAYAK ramai!

Thumbs Up Jijah! Kau memang wanita luarbiasa!

Sahut Cabaran Perdana Menteri DiSemua Negeri PembangkangSetiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor percaya jika jentera UMNO dan parti komponen Barisan Nasional (BN) lain bersatu dan bekerja dengan kuat bukan saja Selangor mampu ditawan malah negeri-negeri lain yang dikuasai pari pembangkang seperti, Kedah, Kelantan dan Pulau Pinang juga mampu dirampas semula.

Justeru tegas beliau cabaran yang dilemparkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kepada UMNO Selangor pada majlis ‘Malam Pemimpin Bersama Rakyat – Rakyat Didahulukan’ di Shah Alam, malam semalam perlu disahut semua jentera UMNO dan BN setiap negeri.


“Kita minta ahli-ahli UMNO di semua peringkat untuk bangkit memastikan negeri-negeri yang bukan di bawah pentadbiran kerajaan BN dirampas semula dan kita juga sedar negeri-negeri yang ditadbir pembangkang ini, rakyat sudah mulai bosan dengan karenah pakatan pembangkang.

“Kita berkeyakinan jika kita mendekati diri dengan rakyat, untuk menyelesaikan masalah-masalah rakyat di negeri-negeri yang bukan di bawah BN, jika mereka bekerja kuat pasti kita dapat merampas semula Selangor, Kedah, Kelantan dan Pulau Pinang,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Forum Persidangan Antarabangsa Parti-Parti Politik Asia (ICAPP) di sini, hari ini.

Tengku Adnan yang juga Setiausaha Agung BN seterusnya berkeyakinan bahawa rakyat sudah bosan terhadap janji-janji yang dimainkan dan tidak ditunaikan oleh pembangkang.

“Mereka hanya berjanji kepada rakyat bila nak kuasa. Bila dah dapat kuasa, janji pun mereka lupa, mereka lupa janji-janji yang pernah mereka sebut. Rakyat sudah sedar bahawa kerajaan BN sahajalah yang akan melaksanakan apa yang dikata, akan dikota. Kalau ada janji yang lewat sikit dilaksanakan, namun ia akan tetap menjadi keutamaan dan dilaksana.

“Jika semuanya bekerja kuat, saya yakin kita akan berjaya bukan sahaja di Selangor malah di Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan.

“Mereka harus menumpukan kepada kawasan-kawasan tumpuan yang telah kita berikan kepada mereka agar mereka lebih bekerja kuat dan dalam masa yang sama merapatkan diri dengan rakyat supaya kawasan-kawasan yang kita kalah dalam pilihanraya umum lalu dapat kembali bersama BN,” ujarnya

DAP:Salah Guna Kuasa Projek sPICE


GERAKAN Pulau Pinang mendakwa berlaku salah guna kuasa oleh kerajaan DAP Pulau Pinang dalam pelaksanaan projek Pusat Konvensyen Antarabangsa Pulau Pinang (sPICE) yang bernilai RM300 juta.Guan Eng lahanat nie memang baling batu sembunyi tangan lepas nie pasti akan ada kambing hitam.  

Ini berikutan projek yang bakal dibina berhampiran Arena Sukan Antarabangsa Pulau Pinang (PISA), Relau hanya menguntungkan pemaju,
Eco Meridian Sdn Bhd, anak syarikat SP Setia termasuk mengaut keuntungan berjumlah RM530 juta.Barua DAP nie mesti masyuk dalam poket punya.


Ketua Biro Kerajaan Tempatan GERAKAN Pulau Pinang, Teh Leong Meng, berkata satu daripada syarat ditetapkan pemaju adalah membenarkan mereka membina sebanyak 1,500 unit rumah di projek lain yang bakal menyebabkan kepadatan penduduk tinggi.
Jika bersetuju dengan syarat pemaju itu, DAPIG melanggar beberapa undang-undang seperti Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976, Akta Kerajaan Tempatan 1976, serta Dasar dan Garis Panduan (Jabatan Perancangan Pembangunan). 

Leong Meng berkata, GERAKAN juga mempertikaikan kos projek itu yang mencecah RM300 juta, sedangkan pembinaan PISA yang merangkumi sebuah stadium, pusat akuatik, bangunan meletak kenderaan lima tingkat hanya RM105 juta. 
Beliau juga mendakwa, pemaju berkenaan mampu mengaut perolehan berjumlah RM530 juta yang sepatutnya menjadi hak rakyat.Depa dok cakap CAT kerajaan yang telus lagi adil ini baru 3tahun memerintah jika 30 habis pulau-pinang pakat-pakat kronie lahanat DAP buat duit.

"Sebelum projek bermula, Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) sudah diminta membayar RM50 juta iaitu merangkumi kos bagi penyelenggaraan bangunan sedia ada serta pajakan tanah. 

"Syarikat berkenaan juga bakal memperoleh RM30 juta sepanjang 30 tahun mengendalikan sPICE di mana setiap tahun mereka mengaut perolehan berjumlah RM1 juta. 

"Mereka juga mampu mengaut keuntungan berjumlah RM450 juta yang diperoleh menerusi pembinaan 1,500 rumah tambahan di projek lain yang mana setiap rumah dianggarkan berharga RM300,000," katanya. 

GERAKAN Pulau Pinang turut mempersoalkan sama ada sistem tender terbuka dilaksanakan kerana difahamkan hanya tiga syarikat membida projek terbabit dan syarikat yang dipilih bukannya pemaju tempatan. 

Thursday, May 5

GAMBAQ AMOI OMEGAPORNO;PAS PEMBUNUH SIAPA YG PRIHATIN.

Anak saya diikat didera dan dihumban ke dinding bagai penjenayah berat oleh ustaz Pas di sekolah Agama milik penuh parti PAS itu. Begitulah cerita tentang kejadian oleh bapa mangsa, Saiful Sopfidee Marzuki, 34 bagaimana anaknya Saiful Syazani yang berumur baru 7 tahun didera sebegitu teruk hingga membawa maut.


Yang terlalu menyedihkan umat Islam kejadian yang berlaku di sebuah sekolah agama di Arau, Sekolah ini juga dimiliki sepenuhnya sebuah parti yang kononnya 100% Islam dari Islam. Rakyat Malaysia terutamanya umat Islam cukup kecewa dengan tragedi ini. Lebih-lebih lagi suspek, adalah merupakan tenaga pengajar sekolah agama yang bergelar ustaz pulak tu.Mangsa, Saiful Syazani Saiful Sopfidee, ada kesan melecet di tangannya kesan akibat diikat dan didera dengan begitu teruk, mangsa juga dikatakan diikat di tingkap sekolah agama berasrama tersebut sebelum dibelasah gurunya yang berusia 26 tahun, atas sebab kesalahan mencuri RM 7.
 Pelajar tersebut, yang dibelasah hampir 2 jam pengsan selepas kejadian akibat kecederaan di kepala dan tubuh badan akibat dipukul bertubi-tubi, dan tangisan serta rayuan mangsa tidak diendahkan.Dan yang paling tragis, ini adalah kali kedua mangsa dipukul oleh suspek atas disyaki mencuri.
Dalam hal ini pemimpin Pas dilihat membisu langsung tidak ada apa-apa kenyataan daripada mereka. pemimpin Pas lebih sibuk mempertahankan video seks Anwar Ibrahim sehingga lupa pembunuhan yang berlaku terhadap kana-kanak berumur 7 tahun.
Dalam hampir semua lama blog pembangkang termasuk Malaysiakini, Harakah dan laman yang sebodohnya langsung tidak memaparkan jenayah yang cukup kejam yang dilakukan oleh ustaz dari parti Islam dari Islam. Mereka lebih gemar mempertahankan video seks Anwar Ibrahim, kerana bagi mereka anak itu tidak penting yang lebih penting adalah Anwar Ibrahim, kerana Anwarlah yang akan memberi kesinambungan politik pembangkang.
Kata Saiful Marzuki lagi, anaknya tinggal bersama keluarga angkatnya di Kangar sejak kematian ibunya, Jahiyah Che Amat pada 2006 dan kali terakhir dia berjumpa Saiful Syazani setahun lalu.
“Muka anak saya betul-betul seiras arwah isteri saya. Dia juga pelajar cemerlang dalam pelajaran, beliau juga tidak pernah membuat apa-apa masalah kepada saya,” katanya kepada TV9.
Pada akhir kata-kata kepada TV9, Saiful Sopfidee Marzuki berkata dalam masa terdekat ini janganlah ustaz Pas pembunuh itu berjumpa dengan beliau, kerana beliau khuatir sesuatu yang lebih buruk akan berlaku terhadapnya.

DAP HANYA PERKUDAKAN PASDi Pulau Pinang semua masih ingat bagaimana DAP dikatakan berkempen dengan 'menjaja' kononnya mengundi parti Gerakan sama dengan mengundi UMNO.Ini sekali gus 
mempengaruhi pengundi-pengundi Cina untuk menyebelahi mereka.

Tetapi Pas bukan sahaja bersedia mengorbankan perjuangan Islam malahan untuk bercakap soal kepentingan orang Melayu pun takut demi menjaga hati DAP dan PKR. Pas mesti sedar matlamat politik DAP ialah Malaysian Malaysia.

Sesiapa sahaja yang faham konsep berkenaan akan mengetahui betapa bahayanya ideologi dan matlamat DAP itu dalam konteks Perlembagaan negara, orang Melayu dan agama Islam.

''Tetapi Pas kelihatannya lebih utamakan jumlah kerusi. Mungkin Pas sudah letih berjuang, begitu juga para pemimpinnya yang mahukan kerjasama dengan DAP.Selain itu pemimpin-pemimpin DAP lebih melihat pemimpin PKR jauh berwibawa berbanding pemimpin Pas sebab itulah, apabila kerusi PKR semakin mengurang di dalam Dewan Rakyat, DAP tetap memberi peluang kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Ketua Pembangkang.

Sedangkan kalau hendak dibandingkan dengan Anwar yang berhadapan dengan pelbagai dakwaan berkaitan moral, pemimpin Pas sepatutnya diberi penghormatan kalau benar DAP menyerahkan jawatan itu atas dasar setiakawan biarpun mereka mempunyai kerusi yang lebih, tetapi DAP langsung tidak mempelawa Pas.

Semua ini membuktikan bahawa DAP hanya memperalatkan Pas demi keuntungan politik mereka terutamanya bagi meraih sokongan orang Melayu.Dalam soal ini DAP amat memahami berbanding PKR yang sedang bergelut dengan pelbagai masalah, Pas lebih berwibawa untuk tujuan itu.

Apatah lagi melalui peranan ulama-ulama di dalam Pas yang bercakap soal Islam, maka ia memberikan kelebihan kepada Pas untuk menarik sokongan orang Melayu.

Pas perlu faham bahawa corak politik yang diamalkan oleh DAP sekarang lambat-laun akan memusnahkan Pas.Ia kerana orang Melayu semakin mampu melihat dengan jelas bagaimana tindak-tanduk DAP di Pulau Pinang dan Selangor yang jelas tidak menghormati Pas.

DAP memahami kononnya atas kesepakatan bersama, Pas akan berusaha keras memastikan undi orang Melayu di kawasan yang ditandingi oleh DAP memihak kepada parti itu.

Ia sudah berlaku di Pulau Pinang, apabila DAP menang di sesetengah kerusi atas sokongan pengundi Melayu.Ketika ditanya mengenai fakta ini, Mohamed Mustafa berkata, hakikatnya DAP yang akan mendapat lebih banyak kerusi dan akhirnya menjayakan agenda mereka sebagai parti utama dalam pakatan pembangkang dan seterusnya menjayakan perjuangan Malaysian Malaysia.

''Pas hanya akan dibekalkan kawasan-kawasan Melayu yang mereka telah biasa bertanding dan tidak lebih daripada itu, sedangkan DAP akan bolot semua kawasan bandar dan mungkin menang semuanya jika trend pengundi bandar tidak berubah sehingga Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti, akhirnya siapa yang untuk? Islam? Melayu? Pas? atau DAP,'' tanya beliau.

Berdasarkan hujah itu, Pas akan dilihat selama-lamanya hanya akan diperalatkan oleh DAP bagi mencapai cita-cita politik mereka.

Mudah kata, dalam apa keadaan pun selagi Pas berada dalam pakatan pembangkang - yang untung tetap DAP.Justeru masih belum terlambat untuk Pas mengkaji dengan mendalam corak politik DAP kerana jika Pas masih leka dan terlalu yakin bahawa mereka boleh mencapai kejayaan cemerlang dalam pilihan raya nanti, percayalah ia kesudahannya boleh meletakkan Pas bagaikan menang sorak kampung tergadai.

Jika Pas benar-benar hendak mempertahankan Islam seperti mana nasihat Najib maka keluarlah daripada pakatan pembangkang. Ia selaras dengan pesanan pejuang Pas, Zulkifli Mohamad iaitu:

''Pangkal pokok perjuangan Islam di dalam negeri ini datangnya daripada hati orang-orang Islam. Bukan alat yang dipentingkan, bukan kemuliaan yang dipentingkan, bukan bilangan yang dipentingkan, tetapi yang lebih dahulu yang mesti dipentingkan ialah iman dan semangat Islam, iman kepada Allah dan Rasul-Nya dan semangat untuk berjuang kepada jalan Allah dan jalan Rasul-Nya.''

Semoga Pas akan memahami pesanan ini dan tidak terus hanya menjadi 'tangga' kepada DAP untuk mencapai tampuk kekuasaan negara sedangkan perjuangan Islam entah ke mana.

ANWAR IBRAHIM PENGKHIANAT MELAYU.SAPA KATA TIDAK MEMANG BANGANG.


Mai pakat ramai-ramai kita tengok pembongkaran yang diselongkaq oleh penceramah yang hebat.Anwuar takut 3 perkara sumpah,dna,omega.

DAP:Akui Tak Bina Rumah Kos Rendah Untuk Rakyat !Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya, Datuk Arif Shah Omar Shah kesal dengan Exco Perumahan, Wong Hon Wai yang memberi jawapan yang tidak jujur di dalam dewan. 

Beliau berkata, pada persidangan lalu, Hong Wai dalam jawapan kepada soalannya memaklumkan kepada Dewan bahawa tiada dana Kerajaan Negeri digunakan untuk pembinaan rumah kos rendah dan kos sederhana rendah. Bagaimanapun, pada sidang kali ini, Hong Wai berkata dengan nada lain pula iaitu menyebut agensi Kerajaan Negeri iaitu Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) ada membina rumah bagi kedua-dua kategori itu.

“Saya hanya ingin mendapat kepastian daripadanya sama ada setuju bahawa tiada dana daripada Kerajaan Negeri digunakan untuk membina rumah kos rendah dan sederhana rendah. 

“Apabila Exco itu cuba mengelak menjawab pertanyaan saya, saya mengemukakan jawapannya pada persidangan lalu. Dia nampak panik apabila saya menyebut jawapan yang lalu itu. Akhirnya dia kantoi dengan jawapannya sendiri,” katanya ketika ditemui media di luar dewan semalam. 

Menurutnya, Ahli Exco tidak wajar memutarbelitkan fakta ketika memberi jawapan di dalam dewan kerana ia adalah tempat yang mulia dan paling dihormati sebagai institusi penggubal undang-undang peringkat negeri. 

“Dia tidak boleh pinda fakta sesuka hati sahaja. Dah lah buat silap tetapi tidak mahu mengaku kesilapannya. Sepatutnya Hong Wai meminta maaf atas kesilapan itu,” katanya. 

Arif Shah berkata, Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat sebenarnya tidak pernah membina walaupun seunit rumah kos rendah selama mengambil alih pentadbiran Pulau Pinang. 

“Mungkin ada rumah yang dibina pada waktu ini tetapi perancangan atau kelulusannya dilakukan pada masa pemerintahan kerajaan Barisan Nasional (BN),” katanya.


MatKilau Penang kata eloklah tue dah kantoi mancam tue pun tak mengaku lagi apa punya pelaq puak harami DAP nie.

Wednesday, May 4

PR: ‘ROAD TO PUTRAJAYA AT ALL COST’ Peringatan Bahaya Buat Orang Melayu

Pakatan Rakyat telah mengeluarkan kenyataan berani dimana mereka akan berusaha apa jua cara bagi menawan Putrajaya pada Pilihanraya Umum akan datang. Definisi ‘at all cost’ disini membawa pelbagai maksud diantaranya; DAP sanggup menggadaikan sikap ‘chauvinist’ mereka demi meraih kemenangan, PKR sanggup menggadaikan hak istimewa orang Melayu demi meraih sokongan kaum bukan Islam kepada mereka manakala PAS pula sanggup menggadaikan hukum Islam bagi menghalalkan matlamat mereka untuk memerintah negara.
Kita dapat melihat dewasa ini, pelbagai isu berbangkit diantaranya;  isu Ketuanan Melayu, isu Institusi Raja-raja Melayu, isu kes liwat, isu tuntutan Interfaith Commission ( IFC), isu murtad Lina Joy dan pelbagai lagi isu telah mendapat ‘pembelaan’ dari Pakatan Rakyat. Lebih menyedihkan bila ada segelintir Melayu sanggup bersekongkol dengan DAP dengan mengkhianati bangsa Melayu itu sendiri demi janji kosong yang dijanjikan Pakatan Rakyat yang tunjangnya ialah DAP.
Persoalannya disini, apakah Melayu masih tidak sedar akan usaha jahat mereka ini?  Melayu yang dimaksudkan penulis disini adalah keseluruhan orang-orang Melayu itu sendiri baik Melayu Umno, Melayu Pas, Melayu PKR, Melayu DAP, Melayu Liberal mahupun Melayu atas pagar.
Ekonomi – Sedar atau tidak, ekonomi Malaysia telah lama dimonopoli orang kaum Cina. Ini jelas terbukti dimana senarai 10 orang terkaya di Malaysia, 8 daripadanya adalah orang Cina. Kuasa membeli lebih banyak kepada kaum Cina jika dibandingkan dengan kaum Melayu dengan nisbah Orang Cina: RM1 manakala Orang Melayu: 30 sen. Jika dahulu penempatan orang India lebih dikenali di ladang estet dan ladang pertanian, akan tetapi tahap kehidupan mereka kini adalah jauh lebih maju ke hadapan dari orang Melayu itu sendiri. Atas sikap Melayu yang masih leka dan terlena akan gelaran Melayu sebagai ‘Tuan Tanah’ membuatkan kaum lain mengambil kesempatan atas kelekaan Melayu itu sendiri.
Agama – Penggunaan Kalimah Allah dijadikan modal politik bagi meraih sokongan dari kaum bukan Islam dalam usaha mereka meraih undi. Pakatan Rakyat dengan bangga telah menyatakan bahawa penggunaan nama Allah sebagai Tuhan boleh digunakan oleh semua agama termasuk Kristian dan Hindu. Ini jelas akan usaha mereka memesongkan akidah dan pemahaman anak cucu kita di masa akan datang. Bukti jelas ini menunjukkan bahawa Pakatan Rakyat khususnya PKR dan PAS ternyata sanggup mengadaikan agama demi kepentingan politik demi mencapai kepentingan peribadi.
Bangsa – Anwar Ibrahim dalam sessi ceramahnya pada Pilihanraya ke-12 yang lepas telah menabur persepsi bahawa negara Malaysia ini bukan milik orang Melayu sahaja malah bumi Malaysia ini juga hak milik orang Cina dan India. Provokasi sebegini telah menimbulkan kegembiraan pada kaum bukan Melayu di negara ini yang telah menyebabkan Barisan Nasional kalah di 5 negeri dengan statistik pengundian bukan Melayu terutamanya Cina dan India beralih arah secara drastic kepada Pakatan Rakyat.
Melayu..sinonim dengan kesetiaannya kepada Raja & Agama. Melayu mudah tersinggung apabila Raja kita di usik apatah lagi di hina. Bangsa lain mungkin tidak akan mengerti ‘sentimental value’ antara Melayu dengan Rajanya. Apabila Karpal secara biadap telah memperkotak-katikkan Institusi Raja Perak maka UMNO telah bangkit memerangi budaya biadap DAP. UMNO satu-satunya parti yang benar-benar melindungi bangsa Melayu, agama Islam dan bukannya Parti Pembangkang. Dimana PAS & PKR ketika itu kalau bukan turut bersama DAP?
Wahai orang Melayu, apakah kita mahu Tanah Melayu ini tergadai di tangan Pakatan Rakyat yang secara terangnya mahu menghapuskan keistimewaan hak orang Melayu?. Apakah kita masih mahu mengambil sikap sambil lewa atas usaha jahat Pakatan Rakyat ini? Apakah kita masih mahu membicarakan tentang jawatan dalam parti? Atau kita mahu bersatu dalam erti kata lain, bersatu sebagaimana kita pernah bersatu suatu ketika dahulu sebelum merdeka?. Bersaksilah bahawa jika mereka berjaya menawan Putrajaya, maka orang Melayu pasti akan menjadi pengemis di bumi sendiri. Tatkala itu barangkali Melayu di dalam Pakatan Rakyat baru akan sedar niat sebenar DAP dalam menawan bumi Malaysia dan sudah pasti Melayu sudah terlambat! Bersatulah! Bersatulah! Bersatulah demi Melayu!
Oleh: asam

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive