RAPID

Wednesday, July 6

MESTI TONTON!!!!!!!!AMBIGA GERSANG

VIDEO TERBAIK TERIMA KASIH KEPADA  .

Motif Ambiga tetap dipersoalBERSIH sepatutnya batal terus perhimpunan Sabtu ini 

SEMUA pihak patut menghormati dan patuh Titah Khas Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin, Ahad lalu mengenai perhimpunan haram yang akan dianjurkan Sabtu ini dan mengambil langkah serta-merta untuk membatalkannya. Namun, keadaan sedemikian tidak berlaku, sebaliknya Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH), Datuk Ambiga Sreenavasan serta rakan gabungannya menyatakan hasrat mereka untuk menghadap Seri Paduka terlebih dulu sebelum membuat keputusan. Akhirnya mereka memutuskan untuk mengubah tempat perhimpunan itu ke stadium dan bukan lagi di jalan raya seperti dirancang sebelum ini selepas diperkenankan menghadap Seri Paduka semalam. 

Dalam titah khas Ahad lalu, Yang di-Pertuan Agong menyatakan tidak perlu bagi kumpulan haram BERSIH menganjurkan perhimpunan, sebaliknya merujuk kepada perundingan bagi menyelesaikan apa juga kekusutan berhubung proses pilihan raya. 

Sepatutnya dari awal lagi Ambiga memohon kepada pihak berkuasa untuk mengadakan perhimpunan di tempat tertutup seperti stadium dan bukannya menganjurkan demonstrasi jalanan yang boleh mengakibatkan keadaan tidak terkawal sehingga mencetuskan kekacauan. 

Ketika memberi reaksinya kepada perkembangan itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam berkata kerajaan bersedia menimbang agar perhimpunan itu diadakan di stadium dengan syarat mereka pergi dengan aman dan balik dengan aman serta memenuhi syarat ditetapkan pihak keselamatan. 
Tegasnya jika perhimpunan itu diadakan di stadium dan berlaku sebarang kejadian tidak diingini, pihak penganjur dipertanggungjawabkan atas segala yang boleh dan akan berlaku yang boleh menyebabkan sama ada huru-hara atau kerosakan harta benda atau pun boleh menyebabkan mana-mana individu tercedera atau lebih buruk daripada itu. 

Namun, berdasarkan pengalaman perhimpunan BERSIH 2007, ia mengakibatkan huru-hara di ibu negara dan menyebabkan rakyat terutama golongan peniaga kerugian besar. Banyak juga harta awam mengalami kerosakan. 

Sekiranya perhimpunan dalam stadium itu dibenarkan, ia menjadi satu perhimpunan yang julung kali dianjurkan kumpulan haram BERSIH dan kita percaya ia akan menjadi pembuka jalan atau satu trend yang akan ada lagi pihak memohon menganjurkan perhimpunan seumpamanya pada masa depan. 

Justeru, penting pihak keselamatan turut mengambil kira kepentingan golongan rakyat yang menentang perhimpunan itu ketika menimbang permohonan kumpulan haram BERSIH untuk mengadakan perhimpunan haram di stadium. 

Adalah wajar juga Ambiga dan ahli jawatankuasanya dalam kumpulan haram BERSIH dipertanggungjawab sepenuhnya sekiranya berlaku kejadian tidak diingini yang terbit daripada ucapan beremosi yang disampaikan pada perhimpunan itu sehingga boleh menyebabkan kekecohan. 

Sebagai peguam, malah bekas Presiden Majlis Peguam, Ambiga pastinya tahu apa kesan daripada perhimpunan haram terutama apabila adanya penyertaan parti politik dan pembabitan anasir luar seperti yang dikesan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) baru-baru ini. 

Walaupun perhimpunan itu sudah beralih tempat, rakyat masih boleh mempersoalkan motif Ambiga ketika mula menganjurkan perhimpunan jalanan itu. Sekiranya mereka ingin membantah proses perjalanan pilihan raya, mereka tidak perlu mengadakan perhimpunan secara besar-besaran kerana boleh berbincang dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada bila-bila masa. 

Laporan akhbar semalam menyiarkan kenyataan Ambiga bahawa BERSIH menjunjung penghargaan kepada Yang di-Pertuan Agong atas sokongan Seri Paduka berhubung aspirasi rakyat untuk melakukan pembaharuan dalam sistem pilihan raya. 

Beliau juga dipetik sebagai berkata BERSIH akan patuh dengan nasihat Seri Paduka supaya diadakan perundingan, ke arah mewujudkan satu konsensus nasional bagi reformasi sistem pilihan raya dan proses pembangunan demokrasi di Malaysia. 

Usaha mereka sepatutnya menjurus kepada mengadakan rundingan seperti yang dinasihati Seri Paduka dan bukannya meneruskan perhimpunan di stadium. 

Kalau pertubuhan lain termasuk Pertubuhan Pribumi Malaysia (PERKASA) dan Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia sanggup membatalkan perhimpunan yang dirancang itu walaupun UMNO pun boleh menganjurkan perhimpunan lebih besar lagi. 

Tetapi kenapa kumpulan haram BERSIH harus menunggu sehingga mereka menghadap baginda sebelum membatalkan perhimpunan haram itu? Tidak memadaikah Titah Khas Seri Paduka itu sedangkan rakyat seluruhnya menerimanya dan memahami bahawa Seri Paduka sememangnya mahukan sebarang perbuatan yang boleh mengancam keselamatan negara seperti itu dihentikan. 

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pun berpendapat Ambiga patut membatalkan dulu perhimpunan haram itu sebelum menghadap Yang di-Pertuan Agong. 

Kita berharap pihak keselamatan negara akan terus menjaga keamanan dan bertindak sekiranya nampak ada bibit kekacauan, walaupun perhimpunan itu sudah beralih ke stadium atau mana-mana tempat bertutup yang dibenarkan oleh pihak berkuasa. 

Apapun, akibat kedegilannya, Ambiga sudah mewujudkan perpecahan lebih besar dalam kalangan masyarakat di negara ini dan beliau mesti memohon maaf di atas sikapnya yang angkuh itu.

Konsert MTV di i-City serlah pekung PASBAHANG kehangatan MTV World Stage 2011 semakin terasa. Tahun ini konsert hebat itu diadakan di Bandar Cahaya Digital, i-City, Shah Alam pada 24 Julai ini. 'Jom, apa tunggu lagi, beli tiket sebelum habis'. Apatah lagi, MTV, satu kuasa dunia hiburan sudah mengesahkan kehadiran kumpulan rock antarabangsa, 30 Seconds To Mars yang akan beraksi bersama kumpulan rock tempatan, Pop Shuvit. 

Tak usah risau bantahan PAS. Ia cuma sandiwara politik yang tidak ada noktah. Ia lakonan untuk mengaburi mata rakyat Selangor khususnya orang Islam. Perjuangan Islam mereka hanya retorik, kata pemerhati politik. Mereka tidak serius pun membantah konsert itu. Malah, bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Mohamed Hasan Ali ialah EXCO kerajaan negeri menghadiri mesyuarat EXCO dipengerusikan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim setiap minggu. Beliau boleh menolak cadangan penganjuran konsert itu. Namun, sejak bila pula Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri itu hanya tahu mengangguk. 
Penyokong pembangkang tentu yakin beliau ada alasan kukuh jika ada yang menuduh pemimpin PAS dalam barisan EXCO hanya dijadikan boneka' DAP yang dilihat mendominasi pentadbiran Selangor. Bagi sebelah pihak lagi, Abdul Khalid memberi jaminan tiada masalah penganjuran konsert itu kerana kelulusan dibuat awal tahun lalu. 

Katanya, konsert itu diadakan di ruang yang dikhaskan untuk aktiviti antarabangsa dalam usaha mempromosikan Shah Alam di pentas dunia. Berwawasan sungguh matlamat penganjuran. Jadi, atas hasrat murni itu, Mohamed Hasan dan wakil rakyat PAS lain tidak perlu terlalu berani menyuarakan kebenaran, apatah lagi membantah kehendak rakan mereka iaitu Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP. Mereka mungkin kehilangan kuasa nikmati sekarang jika ‘menentang arus’. Menentang keputusan PKR dan DAP, bermakna peluang PAS berkongsi kuasa mentadbir Selangor akan tipis pada masa depan. Mereka tidak perlu mempedulikan rungutan penduduk di Seksyen 7, Shah Alam yang berpendapat i-City sebagai lokasi konsert tidak sesuai kerana kewujudannya adalah sebagai pusat teknologi maklumat, bukan program hiburan. 

Penduduk mendakwa, pada asalnya tidak ada aktiviti hiburan boleh dianjurkan di bandar raya Islam contoh ini dan ia sepatutnya dikekalkan. Kalau isu ini berlaku ketika Selangor ditadbir Barisan Nasional (BN), penyokong PAS pasti berkokok membantah dan melakukan pelbagai kempen serta demonstrasi. Kini, di mana suara lantang pemimpin dan penyokong PAS? Di manakah keikhlasan mereka memperjuangkan kesucian Islam atau pemimpin PAS tidak perlu lagi meraih populariti kerana Muktamar Tahunan PAS Ke-57 sudah berakhir? Sehingga sekarang, kita pasti dihidangkan dengan cemuhan setiap kali ceramah PAS yang mengaitkan bala melanda negara disebabkan penganjuran acara maksiat oleh BN dan kesilapan rakyat memilih BN. Selepas mengambil alih pemerintahan negeri paling maju di Malaysia ini pada 2008, pemimpin pembangkang ketika berceramah di ceruk kampung begitu gemar menyindir cara BN meraikan sesuatu sambutan. 
Mereka yang lebih beriman dengan berjubah dan berkopiah mendakwa sambutan tahun baru anjuran BN mirip tradisi kafir apabila lelaki dan perempuan bebas bergaul. Apakah noda itu terhenti selepas tiga tahun pembangkang memerintah? Saya meramalkan 80 peratus menjawab ‘tidak’, 10 peratus, ‘entah’ dan selebihnya ‘ya’. 

Mereka yang menjawab ‘ya’ pasti golongan totok PAS. Isu arak pun tidak dapat diselesaikan, inikan pula konsert MTV. Dulu mereka berjanji menutup kilang arak terbesar di Shah Alam jika memerintah yang sehingga kini hanya janji kosong. 

PAS hanya semut hitam yang gigitannya tidak mendatangkan kesan buruk kepada kepemimpinan Selangor diterajui PKR dan DAP. Penyokong PAS boleh melihat keikhlasan pemimpin mereka menegakkan syiar Islam. Tanyalah iman, apa hukum jika seseorang mungkir janji? 

AMBIGA NIE SEMUA SAPA PUNYA.


Melihat semua ini memang mengejutkan. Penganjur Bersih Datuk S. Ambiga mungkin tidak tahu menahu tentang ini. Namun macam-macam anasir boleh menyusup di celah-celah kekecohan dan keadaan yang tidak terkawal seperti satu perhimpunan haram di jalanan.
Pesan orang tua-tua ‘jangan bermain api’.
Petang Isnin Polis Selangor telah menemui sejumlah barangan merbahaya yang disyaki ada kaitan dengan perhimpunan haram yang dirancang Bersih 9 Julai.
Ini ekoran serbuan di belakang tokong Cina di Batu 14, Jalan Gombak Lama, Selangor, malam semalam.
Polis menemui lima buah beg pakaian yang antaranya mengandungi 20 bilah parang dan 36 botol air mineral berisi minyak petrol lengkap bersumbu disorokkan di celah-celah batu di belakang sebuah tokong di Batu 14, Jalan Lama Gombak Bentong, pada Isnin.
Ketua Polis Selangor Datuk Tun Hisan Tun Hamzah berkata polis menerima satu panggilan daripada seorang lelaki Orang Asli yang memaklumkan mengenai penemuan kesemua beg berkenaan dan dua bungkusan plastik hitam.
"Hasil pemeriksaan pada pukul 7.20 petang itu, kami turut menemui 44 helai kemeja-T berwarna kuning bertulisan 'BERSIH' di dalam sebuah dari beg yang ditemui selain 17 pemetik api, 36 ceraian kain berwarna kuning dan 25 ceraian kain berwarna merah," katanya pada sidang media di Pusat Media Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor di sini pada Selasa.
Beliau berkata barangan berkenaan berkemungkinan ada kaitan dengan perhimpunan haram yang dirancang pada 9 Julai ini.
Tun Hisan berkata taktik menyembunyikan senjata seperti itu menyerupai apa yang dibuat oleh gerakan Komunis satu ketika dahulu bagi mengelak daripada dikesan pihak berkuasa ketika pemeriksaan dibuat.
"Mereka akan sembunyikan senjata di tempat yang mereka sahaja tahu serta akan mendapatkannya apabila diperlukan, tindakan ini amat berbahaya dan berisiko tinggi mengugat keselamatan negara," katanya.
Beliau berkata kes berkenaan di siasat di bawah Seksyen 6 (1) Akta Bahan Kakisan, Letupan dan Senjata Bahaya 1958 dan Seksyen 47 Akta Pertubuhan 1966.
Sehubungan itu, Tun Hisan berkata orang ramai diminta memaklumkan kepada polis sekiranya terdapat individu yang membeli barangan mencurigakan seperti parang dalam kuantiti yang banyak bagi mengelak kejadian tidak diingini berlaku.
Beliau berkata orang ramai juga dinasihat supaya tidak terbabit dalam perhimpunan haram yang boleh mendatangkan kekacauan.
"Polis tidak boleh mengeluarkan permit sesuka hati kerana biasanya apabila berlaku perhimpunan mereka tidak boleh mengawal diri dan mengakibatkan pergaduhan serta kacau bilau. Seperti pertemuan barangan ini kita anggap ia serius dan mengancam keselamatan," katanya.
Tun Hisan berkata sebanyak 399 laporan dicatatkan di Selangor berhubung bantahan menganjurkan perhimpunan haram berkenaan membabitkan 44 tangkapan.

Patriot akur - Kenyataan Penyelaras Patriot

PATRIOT menjunjung Titah Khas Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong dimana apa juga tuntutan demokrasi dalam usaha menyuburkan demokrasi tidak akan membawa kemusnahan kepada Negara dan tidak terikut-ikut dengan amalan negara-negara luar. Sebagai rakyat Malaysia yang bertanggungjawab, PATRIOT akan patuh dan mentaati Titah Khas tersebut dan mendesak kepada penganjur Perhimpunan Haram turut sama mentaatinya.

PATRIOT diwujudkan untuk menzahirkan seramai mungkin majoriti senyap rakyat Malaysia yang menentang sebarang gerakan yang boleh menjerumuskan negara dalam keadaan anarki, menjejaskan nama baik negara, mendatangkan kerugian kepada rakyat dan merosakkan ekonomi negara.

Kita akan akur dengan Titah Khas Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Yang Dipertuan Agong, tetapi kami memberi amaran sekiranya Ambiga ingkar terhadap Titah ini dan meneruskan Perhimpunan Haram ini, kami tidak akan teragak agak untuk mengumpulkan seramai mungkin PATRIOT bagi berhadapan dengan Ambiga dan konco-konconya yang secara terang-terang tidak menghormati Institusi Raja-raja Melayu dan menderhaka Titah Tuanku.

BERSIH DIADAKAN DISTADIUM ADAKAH IANYA SUDAH HALAL.


Apakah membenarkan perhimpunan bersih 2.0 itu bermakna bersih 2.0 itu bukan lagi pertubuhan haram?atau apakah kini ia sudah halal?,akta apa yang menghalalkanya?.Atau apa bersih dibenarkan bergerak atas budi bicara ia sebagai sebuah jawatankuasa sementara dan perlu didaftarkan sebagai sebuah persatuan?

Apakah perhimpunan distadium membolehkan para penyokong datang kestadium dengan baju bersih?Seandainya iya ironinya ialah baju yang diharamkan  kerana ia mengambarkan bersih sudah halal?Bagaimana pun adalah pelik jika perhimpunan dibenarkan pegharaman baju kuning masih kekal.

Adakah perarakan diluar stadium tidak akan terjadi?Bagaimana perarakan konvoi bas dan kereta yang dipenuhi oleh penyokong bersih yang datang dari pelbagai arah?Tidakkah ia akan menjadi satu demontrasi jalanan kerana ia berlaku diluar stadium?adakah  kita membenarkan baju kuning dipakai ketika mereka berada didalam stadium hanya mengelak demontrasi jalanan.?

Bagaimana dengan kedudukan 100 orang yang telah ditahan diatas pelbagai tuduhan berkaitan bersih seperti menghasut dan memilih baju berimej pertubuhan haram?adakah mereka akan terus didakwa atau pendakwaan terhadap mereka digugurkan?

Tuesday, July 5

Guan Eng Dah Gila Bayang.
Ketua Pemuda UMNO Negeri Pulau Pinang, Ir Shaik Hussein Mydin menyarankan Ketua Menteri  Pulau Pinang, Lim Guan Eng agar segera berubat bagi menghilangkan perasaan ketakutannya yang teramat sangat kepada bayang-bayang UMNO hinggakan apa sahaja yang terjadi di negeri itu beliau menyalahkan UMNO.“ Dia (Guan Eng) terlalu takutkan bayang-bayang UMNO sehinggakan sekiranya dia jatuh longkang, dia akan menuduh UMNO yang menolak dirinya. Begitulah yang boleh digambarkan mengenai Guan Eng. Sebab itu apa sahaja perkara buruk yang berlaku di Pulau Pinang, dia akan menuduh UMNO yang menjadi punca dan dalangnya.
“Dia tidak layak untuk menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang”
Hakikatnya tegas beliau, Guan Eng sebenarnya mahu memburukkan UMNO di mata rakyat kerana Guan Eng tahu UMNO dan Barisan Nasional (BN) mempunyai kekuatan untuk bangkit bersama rakyat bagi menentang segala kezaliman dan ketidakadilan pentadbiran DAP di negeri itu.
“Tujuan Guan Eng semata-mata untuk memburukkan UMNO dengan pelbagai dakwaan secara membabi buta  termasuklah perhimpunan yang diadakan baru-baru ini.
“Sudah terang lagi bersuluh, ianya tidak ada kaitan langsung dengan UMNO. Sekiranya UMNO terlibat, sudah pasti saya akan ada kerana saya Ketua Pemuda UMNO negeri ini,” ujarnya.
Beliau yang juga merupakan Naib Pengerusi Belia 4B Pulau Pinang menjelaskan, Guan Eng sepatutnya sedar mengapa anggota pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mengadakan demonstrasi tunjuk perasaan anti Ketua Menteri Pulau Pinang di Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) baru-baru ini.
Katanya, ini semua berpunca daripada sikap diktator Guan Eng sendiri yang enggan membuka pintu rundingan dengan rakyat.
“Selaku Ketua Menteri, Guan Eng tidak pernah bersikap terbuka ataupun mahu berbincang dengan rakyat. Tindakannya yang sering menindas rakyat membuatkan rakyat semakin hilang sabar. Sebab itulah demonstrasi tersebut diadakan. Sekiranya dia membuka pintu rundingan, sudah pasti demonstrasi tersebut tidak akan berlaku,” katanya.
Beliau turut menyelar sikap Guan Eng yang mencemuh demonstrasi yang diadakan di Komtar tetapi menyokong demonstrasi ‘Bersih’.
Ini tegasnya jelas menggambarkan Guan Eng seorang yang tidak telus dan kaki putar belit.
“Dia suka cakap putar belit. Demonstrasi di Pulau Pinang dikecam tetapi demonstrasi ‘Bersih’ disokong. Dia hanya mahu UMNO dipandang buruk dan mencetus keadaan huru hara. Layakkah orang seperti ini menjadi Ketua Menteri?
“Hakikatnya, Guan Eng sedar, sekiranya semua ahli UMNO di Pulau Pinang bersatu, dia pasti akan tumbang dan itulah dia yang takutkan. Sebab itu, apapun keadaan, dia akan memburukkan imej UMNO dengan apa cara sekalipun,” jelasnya lagi

Orang Ramai Lega Perhimpunan Jalanan Dibatal


Orang ramai kini berasa lega berikutan keputusan penganjur demonstrasi jalanan Sabtu ini yang mengubah rancangan mereka untuk mengadakan perhimpunan di stadium.
Keputusan itu diumumkan oleh pengerusi penganjur perhimpunan haram itu, Datuk S. Ambiga selepas menghadap Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara di sini, Selasa.
Pekerja swasta, Mohd Hairul Izwan Sidek, 30, berkata, beliau menyokong sepenuhnya keputusan pihak pengajur untuk mengadakan berhimpun tersebut di stadium berbanding diadakan di jalanan yang dilihat akan memberi kemudaratan kepada ramai orang.
"Kalau buat di stadium saya sokong sangatlah lagipun ia lebih selamat. Ia samalah macam pertandingan bola sepak ke, konsert ke, memang ramai orang tapi ia boleh dikawal.
"Lagipun jika buat di stadium, ia tidak akan menganggu ketenteraman awam. Urusan harian pun tidak terjejas. Kalau jalan sesak itu biasalah sebab kalau orang pergi tengok bola, jalan pun sesak juga," katanya.
Mohd Hairul berkata, tindakan penganjur untuk bersetuju dengan cadangan kerajaan mengadakan perhimpunan di stadium juga adalah langkah bijak bagi mengelak berlaku kerosakan harta benda di tempat awam dan menjejaskan perniagaan.
"Kalau di stadium itu, mereka bolehlah luahkan apa yang mereka tidak berpuas hati itu sepenuhnya, apa yang mereka hendak. Tidak ada orang pun yang marah," katanya.
Bagi penjawat awam Nura Isa, 41, pula berkata perkembangan terkini itu jelas menunjukkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mempunyai toleransi yang tinggi terhadap rakyat.
Ini menunjukkan bahawa kerajaan membenarkan suara rakyat diperdengarkan tetapi perlulah dengan cara yang betul, katanya.
"Rakyat berhak bersuara tetapi perlulah ikut syarat. Dalam pada itu kita tidak bolehlah mengikut kata hati kita, buat tanpa memudaratkan majoriti dalam negara ini," katanya.
Sementara itu, perunding kanan syarikat swasta dari Sarawak, Alex Edry, yang berhasrat melanjutkan pelajaran di peringkat Doktor Falsafah turut melahirkan penghargaan kepada kerajaan yang telah mengambil langkah perlu untuk menyelesaikan isu perhimpunan jalanan itu.
"Jika tiada penyelesaian dicapai atau dilakukan, saya tidak dapat menghadiri temuduga untuk melanjutkan pelajaran yang dijadual pada Julai di Semenanjung. Ia akan menjejaskan perancangan saya dan saya mungkin perlu menangguhkannya.
"Selain itu, jika kumpulan itu meneruskan perhimpunan itu, saya bimbang ia akan menjejaskan dan membunuh ekonomi, sedangkan itu yang kita kini cuba keluar (kemelut ekonomi)," katanya.
Bagi Alex, perhimpunan haram yang dirancang sejak sekian lama itu hanya akan menyusahkan orang awam, khususnya yang tinggal di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. 
MKP kata:penyokong Bershit patut bawa penyapu,mop,plastik sampah dan yang penting baju kuning.

Identiti P.Sugumaran.Tangkap Aje!!!!!!!!

Nama : SUGUMARAN PERIASAMY
Gender: Male
Location: Ipoh : Perak : Malaysia

Pada masa ini  lahanat nie bertugas sebagai Setiausaha Politik kepada YB M.Kula Segaran (Ahli Parlimen Ipoh Barat) untuk membantu YB dalam segala perkara politik termasuk menghina pemimpin tertinggi negara.

lahanat ni juga mengambil keputusan untuk memulakan blog ini adalah untuk menjadikan ianya sebagai satu saluran untuk menyebarkan fitnah dan hasutan secara terperinci. 

Persatuan Anak Jati Pulau Pinang telah membuat laporan polis tentang kenyataan twitter yang menghina DYMM Yang Di-Pertuan Agung.

Bersih itu racun, memporak-perandakan kita semuaRekod dicatat apabila lebih 3,000 laporan polis dibuat. Suara membantah demonstrasi haram Bersih 9 Julai ini amat nyata. Pihak berkuasa pun telah berulang kali memberi peringatan dan bertindak tegas melakukan langkah-langkah pencegahan.


Tapi rupa-rupanya tidak mudah untuk menyekat kemahuan mereka yang bebal, degil dan khayal dalam keseronokan sendiri untuk merebut kuasa. Mereka tidak ambil peduli pun suara hati nurani majoriti rakyat.


Malah racun terus ditabur, kebanyakannya kepada orang Melayu dengan pelbagai tipu muslihat. Agenda yang pada asasnya baik sudah diselimuti dengan kepentingan individu dan politik kekuasaan.


Dalam perkembangan yang jarang-jarang berlaku, raja Melayu pun ikut prihatin. Memang jelas tergambar kebimbangan rakyat jelata sudah bertukar menjadi kemarahan terhadap perlakuan biadab penganjur Bersih yang memanipulasi demokrasi dan Perlembagaan.Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah pun bertitah bahawa perhimpunan haram itu perlu ditentang habis-habisan oleh rakyat kerana ia mendatangkan keburukan kepada negara.


“Kita semua harus tentang habis-habisan (himpunan Bersih)” adalah mesej jelas daripada raja Melayu kerana rancangan demonstrasi jalanan itu yang sudah menampakkan wajahnya bakal mendatangkan keburukan kepada negara.


Mesej apa lagi yang mereka mahukan. Tetapi kumpulan pengacau dan penabur racun ini sentiasa mempunyai dalih. Apa jua dalih akan digunakan walaupun mereka kehabisan hujah untuk merasionalkan himpunan haram itu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang menjadi modal perhimpunan mereka berulangkali menjawab segala tuntutan Bersih selain sentiasa sedia membuka pintu rundingan. Tetapi itulah sikap mereka, selagi matlamat tidak tercapai apa jua tindakan diguna termasuk mencabar undang-undang dan memperlekeh pihak berkuasa.

Dan apabila Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin membuat titah khas berkaitan himpunan haram itu, mereka masih boleh berdalih dengan memohon menghadap Seri Paduka pula. Antara orang yang dilaporkan paling awal mencadangkan pertemuan itu ialah Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang semua orang tahu adalah orang di belakang Bersih.

Kemudian ‘cadangan’ Anwar itu disambut oleh Pas, parti politik yang menjadi penyumbang terbesar kehadiran pada demonstrasi itu. Penganjur utama Bersih, S. Ambiga pula dengan nada keterlaluan berani memberikan kata dua bahawa rancangan perhimpunan itu akan bergantung selepas pertemuan dengan Seri Paduka.

Begitulah walaupun Seri Paduka belum memberikan sebarang perkenan, mereka sudah memberikan jawapan.
Walaupun seruan Sultan Pahang dan titah Tuanku Mizan sudah terang lagi bersuluh tetapi ada saja celah yang mahu dimanfaatkan oleh kumpulan ini. Begitu pula ada saja celah yang mereka gunakan apabila kalah pada pilihan raya.

Mereka seperti sengaja mengetepikan titah Seri Paduka yang menyatakan keyakinan terhadap kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menangani masalah itu dengan sebaik mungkin. Mengapa kumpulan ini tidak mahu menemui SPR yang sentiasa membuka pintu untuk mereka?

Mereka seperti sengaja meremehkan titah Seri Paduka bahawa ‘Kita tidak boleh terlalu terikut-ikut dengan amalan negara-negara luar secara umumnya kerana keharmonian dan kestabilan negara adalah asas penting bagi sesebuah negara yang perlu semua pihak pertahankan.’

Nampaknya bukan sekadar SPR dan kerajaan sah yang dipilih oleh rakyat sahaja yang mahu dicabar dan ditentang oleh kumpulan pengacau ini. Ulama, cendekiawan dan yang paling utama majoriti rakyat kini dijadikan musuh oleh Bersih.

Monday, July 4

Saya Diugut!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Apa punya permainan macam budak sekolah tadika,SMS yang diterima adalah dari numbor 012-4364042.Jika sebegini perangai nampak sangatlah berfikiran seperti budak yang kurang matang.Kita sebagai rakyat malaysia patut patuh kepada undang-undang bukanlah buat kerja jahat dan meninggalkan bukti.Bodohnya pihak yang menghantar SMS ini.Jika merasa diri terlalu hebat jumpalah bersemuka.

Pemimpin PKR bersalah memfitnah Rais Yatim melalui blog


Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim pada Isnin memenangi saman fitnah beliau terhadap seorang penulis blog berhubung artikel yang memfitnahnya yang dipaparkan dalam satu blog.
Hakim Mahkamah Tinggi Datin Zabariah Mohd Yusof memutuskan penulis blog Amizudin Ahmat, 42, didapati bersalah bagi memfitnah.
"Selepas mendengar keterangan dan hujahan daripada peguam yang mewakili plaintif dan defendan, saya tidak mempunyai pilihan selain mendapati defendan bersalah melakukan fitnah," katanya.
Hakim Zabariah menetapkan Selasa untuk mendengar hujahan daripada kedua-dua pihak berhubung nilai ganti rugi.
Pada 31 Jan, Rais memfailkan saman terhadap Amizudin, yang juga anggota jawatankuasa sayap Pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR), berhubung artikel yang diterbitkan dalam blog Amizudin, sharpshooterblogger.blogspot.com. beserta dengan gambar Rais, pada atau sekitar 28 Dis tahun lepas.
Bernama melaporkan, Rais, 69, dalam pernyataan tuntutannya berkata seluruh artikel dalam bahasa Malaysia itu adalah berniat jahat dan memfitnahnya dan perkataan dalam artikel itu bermaksud dan/atau difahamkan membawa maksud yang beliau bersalah melakukan kesalahan serius iaitu merogol dan mampu membunuh pembantu rumahnya dari Indonesia.
Rais, yang juga anggota Parlimen kawasan Jelebu di Negeri Sembilan, menafikan tuduhan itu selepas penulis blog itu menamakannya.
Susulan itu, seorang wanita yang pernah bekerja sebagai pembantu rumah selama lapan tahun dengan Rais dilaporkan oleh portal berita Indonesia telah menafikan yang dirinya diberi layanan buruk atau dirogol oleh majikannya.
Selepas keputusan itu, Rais yang hadir bersama isterinya Datin Seri Masnah Rais, memberitahu pemberita bahawa beliau sentiasa mempunyai sepenuh keyakinan terhadap sistem kehakiman negara.
Rais berkata beliau telah membawa kes itu ke mahkamah bagi membersihkan namanya, keluarganya dan juga reputasi kerajaan.
Rais berkata pembelaan defendan (Amizudin) bahawa beliau menerbitkan artikel itu berdasarkan justifikasi adalah tidak berhasil dan ia mengandungi natijah-natijah politik semata-mata.
Beliau juga turut mengucapkan terima kasih kepada isterinya dan keluarganya yang sentiasa memberikan sokongan kepadanya.
Selepas Amizudin selesai memberikan keterangannya di mahkamah tengah hari tadi, Masnah dilihat memberikan ciuman di pipi Rais.
Pada prosiding Isnin, hanya Amizudin yang dipanggil sebagai saksi defendan manakala Rais tidak dipanggil memberi keterangan kerana pada prosiding yang lepas semasa pengurusan kes kedua-dua pihak bersetuju untuk tidak mempertikaikan bahawa artikel itu telah diterbitkan, bahawa perkataan itu adalah menfitnah Rais dan perkataan itu merujuk kepada Rais.
Oleh itu mahkamah meneruskan perbicaraan dengan mendengar pembelaan justifikasi oleh Amizudin.
Ketika pemeriksaan balas oleh peguam Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili Rais, Amizudin berkata sebelum menerbitkan artikel itu dalam blognya, beliau tidak membuat pengesahan tentang kebenaran artikel itu dengan Rais atau isterinya Masnah dan juga dengan bekas pembantu rumah Rais.
Muhammad Shafee : Sebagai penulis blog dan ahli politik yang bertanggungjawab, sebelum menerbitkan sebarang artikel yang menuduh orang lain melakukan sesuatu perkara, anda mesti siasat bukan. Tapi dalam kes ini sebelum anda terbit artikel itu, anda langsung tidak siasat perkara itu sehingga ke akar umbi untuk pastikan perkara itu benar?
Amizudin: Betul.
Bagaimanapun, beliau memberitahu mahkamah bahawa beliau telah pergi ke Jakarta, Indonesia pada 18, 19 dan 20 Mei untuk mencari saksi selepas lima bulan beliau disaman oleh Rais.
Muhammad Shafee: Anda terbitkan artikel itu dahulu, baru nak buat siasatan?
Amizudin : Ya, betul, saya pergi ke Jakarta selepas saya kena saman.
Muhammad Shafee : Selepas anda kena saman baru pergi ke Jakarta, cari saksi.
Amizudin :Ya.
Kepada soalan Muhammad Shafee, bagaimana beliau boleh mengesahkan berita yang diterbitkan itu benar, Amizudin berkata beliau telah bertemu dengan Indah Utami, penulis laporan siasatan yang dijalankan oleh badan bukan kerajaan Indonesia, Migrant Care, yang menjaga kebajikan pekerja Indonesia di luar negara, yang telah menemu bual pembantu rumah itu.
Bagaimanapun, beliau gagal bertemu dengan pembantu rumah itu kerana tidak berjumpa rumahnya.
Katanya beliau pergi ke Jakarta bersama rakannya yang dikenali sebagai Cikgu Bad iaitu anggota PKR daerah Rembau atau nama penuhnya Badrulhisham Shaari dan seorang lagi yang beliau tidak ingat namanya.
Ditanya Muhammad Shafee adakah Cikgu Bad, boleh dikatakan sebagai musuh politik Rais, Amizudin berkata beliau tidak tahu, tetapi boleh dikatakan bukan kawan.
Beliau memberitahu bahawa artikel itu yang diterbitkan dalam laman blognya adalah "copy and paste" daripada artikel yang disiarkan dalam Harakah Daily berdasarkan siaran akhbar yang dibuat oleh Migrant Care pada 1 Ogos 2007.
Semasa pemeriksaan utama oleh peguam yang mewakilinya, Puspawati Rosman, Amizudin berkata beliau percaya artikel yang diterbitkan itu benar kerana dalam laporan siasatan oleh Migrant Care, nama Rais disebut sebagai bekas majikan pembantu rumah itu.
Apabila ditanya adakah wakil Migrant Care dan mangsa akan hadir ke mahkamah untuk memberikan keterangan, beliau berkata bahawa mereka khuatir untuk datang ke negara ini untuk memberikan keterangan.

Patriot batal hasrat berhimpun; junjung titah Agong


KUALA LUMPUR 4 Julai - Pergerakan Pemuda UMNO yang melancarkan Himpunan Patriot (Patriot) membatalkan hasrat untuk mengadakan perhimpunan itu pada 9 Julai ini kerana menjunjung titah Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin bahawa demonstrasi jalanan banyak membawa keburukan daripada kebaikan walaupun niat asalnya baik.

Menurut Timbalan Ketua Pemuda UMNO, Datuk Razali Ibrahim, pembatalan itu bagaimanapun tidak bermakna Patriot akan dibubar sebaliknya ia mungkin akan didaftarkan sebagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berperanan memelihara kedaulatan negara. - Utusan

Baru 2,000 Lim Guan Eng Sudah Macam “Kera Kena Belacan”

Baru tak sampai 2000 orang berdemonstrasi di Komtar, Pulau Pinang baru-baru ini Ketua Menteri paling rasis, Lim Guan Eng sudah terlompat-lompat macam “kera kena belacan”.
Lagaknya Lim Guan Eng sebelum ini bukan main…. Lim Guan Eng macam ayam jantan mengatakan demonstrasi Bersih mesti dibenarkan, ia selaras dengan kebebasan bersuara, ia melambangkan demokrasi maka Lim Guan Eng pun menyokong penuh demonstrasi Bersih pada 9 Julai ini.
Mungkin bagi menyahut lagak Lim Guan Eng ini maka rakyat Pulau Pinang mengadakan demonstrasi di pejabatnya yang dihadiri lebih kurang 2000 orang dan ada sekumpulan lebih kurang 30 anak muda berdemonstrasi di Jambatan Pulau Pinang.
Memang pelik bin ajaib, Lim Guan Eng melompat tak tentu pasal kononnya kata beliau demonstrasi ini bertujuan untuk mensabotaj ekonomi  dan pentadbirannya.
Telatah Lim Guan Eng ini membuktikan bahawa beliau bukan saja Ketua Menteri paling rasis tetapi lidah bercabang dan paling bahalol sekali.
Kalau dia mendakwa 2000 orang yang berdemonstrasi di Komtar baru-baru ini sebagai usaha mensabotaj ekonomi negeri bagaimana pula niat Bersih nak kumpulkan 300,000 orang berdemonstrasi di Kuala Lumpur.  Itu bukan sabotaj ke?
Nampaknya Lim Guan Eng selepas ini bolehlah mencari beberapa lagi rakannya untuk menubuhkan kumpulan lawak dan menyertai program Raja Lawak.
Untuk menutup malu atas ketakutannya terhadap demonstrasi di Pulau Pinang baru-baru ini, Lim Guan Eng cuba mengalihkan isu mendakwa ia didalangi oleh UMNO.
Bak kata Pengerusi UMNO Pulau Pinang, Datuk Zainal Abidin Osman… kalau UMNO yang buat bukan takat 2000 tapi puluhan ribu akan hadir untuk berdemonstrasi… kalaulah puluhan ribu digerakkan UMNO untuk berdemonstrasi mungkin Lim Guan Eng akan pakai lampin pakai buang kerana terkencing-kencing ketakutan.
Yang nyatanya apa yang diperlihatkan Lim Guan Eng ini tidak lebih sekadar mengesahkan lagi bahawa lidahnya bercabang dua….

Ahli UMNO Kena Berubah Demi Nasib Melayu Dan UMNO


Ahli UMNO harus berubah demi Parti Keramat UMNO.Tranfomasi yang telah dicadangkan oleh pucuk pimpinan akan tetapi politik dalaman haruslah dipandang serius oleh oleh setiap ahli dari peringkat cawangan hinggalah keperingkat Bahagian,sebagai ahli akar umbi MKP merasa tempiasnya apabila POLITIK DALAMAN yang dimainkan oleh rakan-rakan seperjuangan dengan Agenda mereka tersendiri, Pebalahan ini tidak memberikan manafaat kepada sesiapa pun musuh kita bukanlah orang UMNO itu sendiri akan tetapi pihak lawan seperti yang berlaku di Pulau-Pinang Musuh utama kita adalah DAP bukanlah sesama kita.Tujuan kita hanyalah satu mengembalikan Pulau Pinang yang dikuasai oleh DAP kepada BARISAN NASIONAL.Jika masaalah yang kecil diperbesarkan akan merebaklah menjadi luka yang tidak dapat disembuhkan.Apakah salahnya bersemuka dan berbincang.bukanlah mengeruhkan lagi keadaan dan menceritakan Pekung masing-masing.Sifat iri hati serta berdendam ini tidak menguntungkan sesiapa.Jika Jawatan yang dikejar tanpa usaha yang gigih tidak akan bertahan lama.Apalah maknanya jika bahagian kita tidak menang pilihanraya.Ayuh kita bermuzakarah demi alif,ba dan ta.


PEKAN: Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan ahli Umno agar berpegang kepada tiga prinsip transformasi politik iaitu calon yang boleh menang, sifar masalah dalaman dan bersikap inklusif dalam usaha mencapai kejayaan pada pilihan raya umum akan datang.
Perdana Menteri berkata setiap ahli Umno perlu menyokong pemilihan calon yang boleh menang kerana ia dibuat secara objektif dan berlandaskan pilihanrakyat.
"Saya tidak ada orang nak dikatakan anak emas, anak perak atau gangsa. Saya cuma ada keluarga dan rakan seperjuangan dan saya tetap hargai rakan... apakan daya kalau gagal dalam Petunjuk Prestasi Utama (KPI) yang ditentukan dan katalah kalau nak dipilih, KPI mestilah dipenuhi dan ia di tangan pengundi," katanya dalam ucapan penangguhan persidangan perwakilan Umno bahagian Pekan di sini, Ahad.
Beliau berkata Umno juga perlu menjurus kepada sifar masalah dalaman yang boleh menjadi duri dalam daging kepada parti itu.
Katanya mereka yang tidak terpilih sebagai calon atau tidak mendapat sesuatu yang diidamkan sepatutnya tidak berasa kecil hati sebaliknyamenterjemahkan sokongan kepada calon pilihan parti.
"Janganlah disebabkan tidak dapat sesuatu, kita rasa tawar hati dan buat sesuatu yang boleh merugikan parti," katanya.
Selain itu, Najib berkata anggota Umno perlu bersikap inklusif denganmemberikan perhatian kepada semua rakyat dan bukannya terhadap ahli Umno sahaja. "Sebagai contoh di Pekan, 42 peratus pengundi merupakan ahli Umno dan kalausetiap ahli keluar mengundi sekalipun, ia masih tidak cukup untuk menang... kita perlukan setiap pengundi," katanya.
Katanya anggota Umno perlu bersikap adil, berbudi, berhemah dan bersikap rendah diri demi memenangi hati rakyat. - BERNAMA
MKP kata kalau depa tepuk gendang bagilah depa menari sendiri,buat perangai macam budak tadika pun tiada maknanya. 

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive