RAPID

Friday, July 22

BERSIH 2.0 : IMPORT ORANG DARI LUAR MALAYSIA & KL


apa punya celaka macam nie main tipu pun boleh ka?kredit kepada double Y.

Anugerah Kelantan untuk poligami contoh - kahwin banyak pun ada anugerah tauSALIH...bersyukur dan berterima kasih 

KOTA BHARU: Pengacara dan pelawak, Salih Yaacob, 48, bersama empat isterinya akan diberi anugerah oleh Kerajaan Kelantan kerana menjadi contoh keluarga berpoligami yang mampu menguruskan rumah tangga dengan baik mengikut hukum Islam. 

Perkara itu diumumkan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan negeri, Wan Ubaidah Omar selepas Majlis Perasmian Sambutan Hari Wanita 2011 sempena Kelantan Cheng Ho International Food Festival 2011 di Kelantan Trade Centre (KTC) di sini, semalam. 

Wan Ubaidah berkata, anugerah itu sebagai tanda penghargaan kerajaan Kelantan kepada Salih dan empat isterinya kerana mempunyai satu ikatan kekeluargaan kukuh walaupun hidup berpoligami. 

Katanya, anugerah itu diharap menjadi suntikan semangat kepada suami dan isteri lain supaya mengamalkan cara hidup bertolak ansur dan harmoni seperti diamalkan keluarga Salih. 

“Anugerah itu akan diberikan kepada Salih dalam tempoh terdekat ini, tetapi kita belum kenal pasti lagi jenis anugerah akan diberikan. 


MKP kata eloklah tue sapa-sapa yang berniat nak kawin banyak boleh jumpa tuan guru nik ajis dapat anugerah inilah yang diperjuangkan oleh PAS yang telah kering idea bukan membantu rakyat akan tetapi banyak berkebajikan tak kena gaya,nescaya bukan semua wanita sanggup dimadu,pasal tue semua anak muda kelantan banyak berhijrah keluar dari kelantan sebab pemimpin kurang ilmu untuk menaikan taraf ekonomi yang depa dok pikiq nak tambah bini aja!!!!!!

Rakaman CCTV di bangunan Avenue K jawab isu kematian Baharuddin Ahmad semasa demo Bersih


Kematian suami kepada seorang ahli PKR cabang Setiawangsa,Kuala Lumpur  Baharuddin Ahmad dekat KLCC semasa demo haram Bersih juga cuba dijadikan isu sensasi oleh pembangkang dengan mendakwa ia akibat kekejaman polis.
Sedangkan video dari rakaman CCTV di bangunan Avenue K yang terletak di seberang jalan bangunan KLCC di Jalan Ampang - yakni di tempat kejadian jelas menunjukkan tiada semburan gas dan tiada anggota polis di situ.
Dari video itu jelas kelihatan Baharuddin berlari masuk ke dalam bangunan itu bersama peserta demo yang lain semasa polis menyuraikan demo di jalanan sekitar kawasan itu pada petang 9 Julai.
Tidak kelihatan seorang pun anggota polis mengejarnya sampai dalam bangunan itu.
Semasa mula berlari masuk dalam bangunan itu kelihatan dia mengurut dadanya seperti mengalami sakit jantung.
Selepas itu dia lari bersama-sama lain-lain ke dalam bangunan itu hingga tidak kelihatan menerusi CCTV.
"Hasil siasatan kita, ada rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang terdapat di dalam Avenue K dan ia membuktikan tidak ada langsung gas pemedih mata dikeluarkan polis, ia sekaligus menepis dakwaan itu.
“Allahyarham rebah selepas berlari bersama orang ramai di dalam Avenue K, dan kenyataan itu juga disokong oleh beberapa saksi awam yang telah diambil keterangan," kata Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman Datuk Salleh Mat Rasid semasa tayangan video berkenaan kepada wartawan dan beberapa NGO dan persatuan di Bukit Aman petang Khamis.
Beliau berkata dakwaan bahawa Baharuddin telah dipukul serta cedera dengan patah tiga batang tulang rusuk dan luka di bibir juga tidak benar kerana hasil bedah siasat yang dijalankan mendapati tiada sebarang kecederaan ditemui pada tubuhnya dan beliau disahkan meninggal dunia kerana serangan jantung.

 "Dakwaan bahawa ambulans tiba lewat, sehingga sejam untuk menyelamatkan Baharuddin juga tidak benar kerana jangka masa yang terdapat di CCTV itu menunjukkan bahawa ambulan tiba kira-kira 17 minit kemudian selepas menerima panggilan 999," katanya.

Salleh juga menjelaskan beberapa orang yang dikatakan anggota polis berada di tempat Baharuddin rebah dalam bangunan itu sebenarnya adalah anggota polis bantuan di situ dan bukan polis anggota polis biasa yang bertugas menyuraikan demo.-

Al-Quran jadi bahan politik

 
Di negara ini, atas kepentingan politik, orang Islam sendiri mula mempermainkan kesuciannya sehingga membenarkan bukan Islam memetiknya sesuka hati. Dan pemimpin Islam menyokong, kononnya pemimpin politik bukan Islam itu sedang berjinak-jinak memahami al-Quran. 

Alasannya, para orientalis juga mengkaji al-Quran untuk kepentingan politiknya. Para orientalis menggunakan al-Quran sewenang-wenangnya bagi membenarkan teori yang mereka cipta bagi menggambarkan situasi masyarakat Islam. Malah, mereka turut membuat tafsiran berdasarkan perspektif sendiri. 

Orang Islam turut terpengaruh dengan metod ini, sehingga ada sarjana Islam yang menggunakan kaedah ilmiah orientalis dalam melakukan tafsiran semula kepada ayat-ayat al-Quran. 

Unsur-unsur yang bersifat kembali kepada ajaran sebenar ditafsirkan sebagai tidak lagi relevan. Pada mereka, konteks al-Quran yang diturunkan kepada usaha membentuk kesatuan kabilah-kabilah Quraisy, perlu dilihat semula. 

Konteks al-Quran kini telah dilupakan sehingga bukan Islam sudah berani memetiknya sebagai bahan kempen politik. Akibat inginkan kuasa, pemimpin agama sanggup menghalalkan penggunaan al-Quran oleh bukan Islam walaupun di luar konteks.. 

Pemimpin politik yang beragama Islam, yang berada sebaris dengan bukan Melayu tidak berani menegur. Perkembangan di Kedah menjadi satu daripada beberapa insiden politik yang menakutkan orang Islam sendiri. Baru-baru ini, apabila cadangan menutup premis 13 jenis hiburan sepanjang bulan Ramadan, bukan Islam bangkit mendesak agar ia diteliti semula. Maka, kerana ingin menjaga persahabatan pemimpin pembangkang di peringkat Pusat sanggup memberikan arahan agar cadangan itu dibatalkan. 

Hal ini menggambarkan pembangkang masih belum menerima dan menghormati pentadbiran pemimpin Islam. Sebaliknya, pemimpin mereka sanggup mencabar pemimpin Pusat agar melaksanakan cadangan itu secara menyeluruh sebelum negeri-negeri yang diperintah pembangkang melaksanakannya. Inilah dualisme politik yang berlaku di negara ini. Kerana tidak berupaya berhadapan dengan rakan bukan Islam, kerajaan pembangkang menuding kepada kelemahan Kerajaan Pusat. 

Kesucian al-Quran perlu dijaga dan untuk membacanya, umat Islam diwajibkan membersihkan diri. Membaca al-Quran pula mestilah dengan tartil, iaitu berdasarkan adab termasuk hukum tajwid dan sebelumnya seseorang itu perlu belajar memahami tanda-tanda yang terdapat bersama cara menyebutnya. Untuk mentafsirkannya, seseorang itu bukan sahaja tahu berbahasa Arab, malah wajib memahami konteks sesebuah ayat itu diturunkan, kerana ia adalah wahyu dan setiap wahyu mempunyai kisahnya . Kita juga memahami sebelum seseorang itu ingin membaca al-Quran dia perlulah beriman kepada Allah dan mempercayai bahawa ia sebuah kitab suci yang penuh di dalamnya pengajaran yang benar bukan boleh dibaca sesuka hati sekalipun oleh mereka yang tidak beriman dan menolaknya. 

Malah meniru dan membacanya untuk mengeliru fahaman umat Islam dan ia seperti mana ditegaskan oleh Saidina Ali kepada kumpulan yang membaca al-Quran dan menyalahgunakan ia : katanya, "Kalimah yang benar dibaca dengan tujuan palsu". Kumpulan ini juga adalah lebih sesat dan berbahaya dari kumpulan Khawarij yang menjadi penentang umat Islam di zaman Saidina Ali Kamarawajhah. 

Untuk mengenali kaum Khawarij ini, mereka menyalahgunakan al-Quran demi kepentingan mereka, sehingga sanggup menggunakan al-Quran (satu ayat) daripadanya untuk menolak hukum Islam dari al-Quran itu sendiri sehingga tindakan tahkim yang diambil pemerintah ditolak dan menyatakan mereka yang menerima tahkim itu sudah kufur dan keluar dari agama Islam. 

Disinilah bermulanya tuduhan kafir-mengkafir sesama umat Islam sehingga hari ini. Kesempatan ini dipergunakan oleh musuh Islam bagi melemahkan perpaduan Islam.

BERSIH 2.0 - POLIS ZALIM???


Polis zalim lihat video ini dan penjelasan mengenai kezaliman itu terjawab,apakah ini ditafsirkan sebagai zalim akan tetapi yang nyata pihak pendemontrasi terlebih dahulu memulakan persengketaan dan menolak hingga anggota polis trsebut hingga jatuh.

Thursday, July 21

Maruah Mat Sabu Sekupang,Video Panas.!!!!!!!!!


Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Datuk Salleh Mat Rashid menafikan dakwaan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu yang mengalami kecederaan akibat dilanggar oleh kenderaan pasukan keselamatan pada 9 Julai lalu, tetapi kerana “jatuh sendiri.”

Menurut Salleh, berdasarkan kamera litar tertutup (CCTV) di tempat kejadian iaitu di Sri Bukit Persekutuan secara jelas Mohamad mengalami kecederaan bukan disebabkan dilanggar Land Rover tetapi terjatuh selepas motorsikal diboncengnya hilang kawalan lalu jatuh.

Pihak polis turut menayangkan rakaman CCTV pada sidang media, mendapati kenderaan pacuan empat roda yang dinaiki polis langsung tidak “menyentuh” motosikal yang dibonceng Mohamad.

“Kita nak menjawab tohmahan yang dilemparkan Mat Sabu (Mohamad tentang dia dilanggar land rover polis, Mat Sabu memboncengkan sebuah motosikal dengan diiringi sebuah lagi motosikal dan kita mengekori Mat Sabu yang mahu menuju ke ibu negara.

“Tetapi apabila tiba di Jalan Mahameru (yang ditutup) dia mengikut jalan lain dan polis terus mengekorinya, kita ada mengeluarkan arahan, namun tidak dipedulikan sehingga sampai di Sri Bukit Persekutuan.

“Di sana, motosikal yang diboncengnya telah membuat satu pusingan U, melanggar bahu jalan lalu terlanggar bahagian tepi kanan kereta Waja (milik polis) lalu terjatuh,” kata Salleh pada sidang media yang diterangkan bersama rakaman CCTV itu.

Sebuah kenderaan pacuan empat roda dan dua buah Waja mengekori Mohamad.

Kata Salleh, rakaman CCTV itu membuktikan Mohamad tidak dilanggar Land Rover seperti mana yang didakwa.

“Dia tidak langgar (polis), tiada pelanggaran yang berlaku... kita tidak langgar tapi kita tolong dia (selepas terjatuh).

“Tapi Mat Sabu kata dia dilanggar sedangkan hasil siasatan mendapati motosikal langgar bahu jalan, hilang pertimbangan dan terus melanggar bahagian tepi kanan kereta polis,” katanya.

Mohamad sebelum ini mendakwa beliau dilanggar Land Rover milik polis dan terpaksa menjalani pembedahan akibat kecederaan yang dialami.

Jelas Salleh, pihaknya tidak menolak kemungkinan mengambil tindakan ke atas Mohamad kerana didakwa membuat tuduhan palsu bahawa kenderaan polis merempuh motosikal yang dinaikinya.

“Malah rakaman CCTV menunjukkan beliau terjatuh dari kenderaannya selepas terlanggar pembahagi jalan.

“Menurut siasatan kami, Mat Sabu cedera ringan dan diberi rawatan unit pesakit luar. Kami tidak faham mengapa beliau perlu berkerusi roda. Kami tidak tolak kemungkinan mengambil tindakan ke atasnya,” katanya.

Maruah Mat Sabu Sekupang!!!!!!!!!!!


Berita dari Tv3 telah mendedahkan bahawa mat sabun memang penipu?rakaman polis telah mengesahkan bahawa motosikal yang ditunggang oleh mat sabun jatuh dibelakang pacuan 4 roda polis.Kantoi sudah hang mat sabun ternyata pembohongan yang dilakukan dapat didedahkan dengan bukti patut pihak polis mengambil tindakan terhadap Mat sabun yang menaburkan fitnah serta memperlekehkan penjawat awam yang menjalankan tugas.
KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) seperti yang dijanjikan hari ini menayangkan rakaman video perhimpunan Bersih 2.0 yang diadakan pada 9 Julai lalu kepada media dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) di Dewan Theatratte ibu pejabat PDRM Bukit Aman ketika ini. 

Taklimat rakaman perhimpunan yang bermula kira-kira jam 3.15 petang tadi dilakukan Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDN/KA), Datuk Salleh Mat Rashid.
Antara kawasan yang ditunjukkan kepada media dan NGO adalah KL Sentral, Pudu Raya dan KLCC.Antara perkara yang diketengahkan dalam taklimat itu termasuk kematian peserta Bersih Baharudin Ahmad, 59, dan dakwaan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu bahawa beliau dilanggar kenderaan polis sehingga menyebabkan kecederaan. 

Teoh Beng Hock bunuh diriLaporan Suruhanjaya DiRaja membuat kesimpulan empat perkara:

1. Teoh Beng Hock bunuh diri

2. Meminta semua pihak tidak mempolitikkan kes rasuah dan menghormati peranan dan kausa yang diberikan kepada SPRM dalam membenteras jenayah rasuah.

3. Meminta SPRM dimantapkan dengan ditambahbaik jumlah pegawai, lebih banyak kemahiran dengan latihan dan pendedahan, diperbaiki logistik, dan lain-lain

4. Meminta jika ada salahlaku oleh pegawai-pegawai dalam menjalankan penyaisatan supaya langkah selanjutnya seperti tindakan disiplin dilakukan.

CALONKAN ANJING PUN BOLEH MENANG?


AKHBAR Nanyang Siang Pau terbitan 18 Julai 2011 menyiarkan artikel mengenai komen seorang pemimpin bawahan DAP di laman sosial, Facebook bahawa parti itu akan menang pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 walaupun ia meletakkan seekor anjing menjadi calon.

Menurut penulis yang menggunakan nama samaran, Qian Wei Tian, walaupun komen yang disiarkan dalam laman sosial berkenaan bertujuan mempersendakan Barisan Nasional (BN), ia jelas sekali bukanlah sesuatu yang sepatutnya ditulis.

Komen itu dibuat kerana pemimpin berkenaan terlalu yakin bahawa tiupan angin menyokong pembangkang pada PRU Ke-13 sangat kuat, terutama sekali di kawasan pengundi bermajoriti Cina.

Kepimpinan DAP menganggap mereka sudah semakin hebat kerana masyarakat Cina sudah pasti akan menyokong parti itu. Tanggapan itu telah menghina kebijaksanaan dan kebolehan pengundi Cina yang sebenarnya boleh mengubah keputusan mereka pada bila-bila masa dan bukannya menjadi pak turut sahaja.

Setelah membaca komen yang disiarkan dalam Facebook pemimpin bawahan DAP berkenaan, segala persoalan yang bermain dalam fikiran penulis berhubung tindakan Chang Kim akhirnya terjawab.

Beliau sudah tidak perlukan akhbar Cina untuk membuat sebaran propaganda parti itu, kerana Ahli Dewan Undangan Negeri Sungai Pinang itu tetap akan menang pada pilihan raya akan datang. Chang Kim 1,000 kali ganda lebih baik daripada seekor anjing, buat apa lagi perlukan akhbar Cina?

Kepada pemimpin DAP yang menganggap mereka disokong sepenuh oleh masyarakat Cina, mereka seharusnya memberi perhatian terhadap kata-kata seorang sasterawan Cina di Malaysia yang bernama, Chang Mu Chin.

Menurut beliau: “Ada orang yang menganggap alat yang mempunyai kuasa ghaib (seperti propaganda melalui Internet) sudah berada di tangan mereka. Oleh itu, akhbar dan media Cina boleh diketepikan dan dipijak-pijak.”

Sebenarnya, sehebat macam mana sekali pun kuasa dunia Internet, ia tidak semestinya dapat mempengaruhi keseluruhan jiwa masyarakat Cina. Walaupun pepatah Cina ada menyatakan ‘dapat tawan jiwa rakyat bermakna dapat menawan pemerintahan’. Tetapi, bagi orang yang hanya membuat tanggapan bahawa diri mereka telah dapat menawan jiwa rakyat, belum tentu dapat menguasai pemerintahan.

Untuk menawan jiwa rakyat, kita perlu lakukan perkara yang sebenar, iaitu turun padang untuk berkhidmat dan berjumpa dengan pengundi. Bukannya hanya dengan membuat dakyah dan berteriak untuk menawan jiwa rakyat.

Jika ini tidak dapat dilakukan oleh DAP, ia bermakna parti itu hanya memperkecil-kecilkan pengundi Cina dan terlalu meletakkan harapan tinggi akan disokong oleh kaum berkenaan.

KENAPA POLIS DIPERSALAHKAN OLEH BERSHIT 2.0.?


Walaupun demonstrasi jalanan itu telah pun berlalu, namun pihak penganjurnya masih tidak berpuas hati. Kini sudah ada ura-ura untuk anjurkan Bersih 3.0 pula. Namun bagi sesiapa yang mengikuti demonstrasi tempoh hari, setidak-tidaknya melihat bahang demonstrasi kesalahan tentu saja diletakkan kepada penganjur iaitu Bersih 2.0.

Pertama, Bersih ialah pertubuhan yang diklasifikasikan haram oleh pihak berkuasa dan demonstrasi tempoh hari juga dianggap haram serta bertentangan dengan undang-undang negara kerana tidak peroleh permit terlebih dahulu.

Bayangkan kalau UMNO sendiri mengarahkan kira-kira 3 juta ahlinya turun ke ibu kota untuk menuntut agar Bersih serta penganjur demonstrasi dihukum? Dengan manusia seramai itu membanjiri ibu kota, ia bukan saja menimbulkan ketegangan malah pihak polis juga akan berdepan dengan masalah lebih besar.

Tempias demonstrasi tempoh hari terkena kepada pihak polis. Belum pernah dalam sejarah kita rakyatnya dilihat memperlekeh pihak polis secara sistematik. Menggunakan Facebook, mereka bukan setakat mempertikai peranan polis menangani demonstrasi, malah menghina kira-kira 60,000 anggota keselamatan itu.

Nasib baik polis tidak menggunakan akta lain seperti memberikan tafsiran penyertaan perhimpunan haram seperti itu adalah kesalahan di bawah Kanun Keseksaan dan perlu ditembak sahaja. Nasib baik juga polis tak membawa mereka yang ditangkap direman di dalam lokap sehingga tarikh perbicaraan. 

Kenalah ingat, polis (PDRM) bukannya parti politik. Mereka ada tugas dan tanggungjawab kepada rakyat dan negara. Siapa degil dan terang-terang langgar undang-undang, terimalah padahnya.

Lihat saja demonstrasi di negara maju, sekalipun pihak polis digunakan untuk menjaga ketenteraman, namun keselamatan awam diutamakan dalam setiap aspek. Kekerasan juga digunakan oleh pihak terbabit yang menyertai demonstrasi, sama ada ia haram atau halal, mereka bertindak liar guna “senjata” seperti Molotov koktail, batu, kayu dan sebagainya.

Memang tepatlah jika pihak tertentu mengatakan Bersih sebenarnya sebuah kumpulan haram dan pengacau dengan terselindung agenda kotor dan jahat oleh dalang yang sudah pun kita kenal pasti. Mereka dan pembangkang kini berjaya alih persepsi orang ramai. Polis dilihat sebagai musuh rakyat dan tindakan mereka tempoh hari juga dibidas dengan kata kesat.

Sebenarnya isu demonstrasi 9 Julai lalu telah menyimpang dari isu sebenar. Pihak penganjur nampaknya sudah tidak lagi bercakap mengenai tuntutan mengenai pilihan raya. Bersih cuba alih minda dan tumpuan rakyat, betapa zalim dan tidak profesionalnya anggota PDRM.

Kepada yang beranggapan seperti itu atau melabel polis sedemikian, MKP syorkan tak perlulah membuat laporan polis jika rumah mereka dimasuki pencuri, atau anggota keluarga mereka menjadi mangsa peragut, dan sebagainya. Mungkin alternatif terbaik ialah melaporkan sahaja kepada Anwar, Ambiga atau Mat Sabu atau siapa-siapa yang sewaktu dengan mereka ini!

KERAJAAN BARISAN NASIONAL PERAK KEJAM.


Kejam sungguh depa sanggup memberikan pengecualian sebanyak RM 800,000 kepada peniaga sepanjang bulan ramadhan yang akan datang.ini memberikan manafaat kepada 5 ribu peniaga yang tidak lagi perlu membayar keperluan lesen kepada pihak berkuasa tempatan.Ini sesuatu yang paling baik kerana semua peniaga adalah terdiri umat islam dan tentunya melayu.MKP tabik spring la dekat Datuk Seri Dr Zamry Abdul Kadir.ini adalah pemimpin yang berjiwa rakyat dan memahami apa yang perlu dilakukan bagi mendekat BN dan UMNO kepada pengundi langkah yang bijak dan tepat pada masanya.Jangan pulak depa yang dapat segala kemudahan dok tak sedaq diri pulak.

Siap dengan segala kemudahan dan dinaik taraf lagi bagi mengindahkan pasar ramadhan tersebut.PAS sebelum ini yang dok janji kata kebajikan tak pernah berfikir nak buat benda nie semua yang depa tau kutip derma dengan tin milo pandai.Nama saja kebajikan.Rasanya ini adalah yang pertama dilakukan oleh sebuah kerajaaan negeri. ini yang jelasnya akan mengurang harga makanan yang akan dijual semasa bulan ramadhan kerana peniaga tidak perlu lagi memikirkan sewa tapak untuk berniaga.Semua 15 PBT terlibat maknanya sapa yang telah membayar pandahuluan harus dipulangkan oleh pihak PBT.Nie yang buat MKP nak pi berniaga di PERAK.tapi adakah depa nak layan al maklum peniaga jalanan.

MKP kata beruntung rakyat perak dapat menteri besar yang bejiwa rakyat.


Wednesday, July 20

Perang Siber - Untuk menang PRU13.


"In wartime, truth is so precious that she should always be attended by a bodyguard of lies." - Winston Churchill

Saya tidak suka hidup dalam penafian dan saya ingin menyatakan kebenaran agar Perdana Menteri dan Presiden parti tidak diberikan gambaran yang muluk-muluk sahaja oleh pihak yang berkepentingan dalam pengendalian perang siber. Hanya mereka yang hidup dalam penafian sahaja atau yang sedang menjaga kepentingan periuk nasi mereka sahaja yang mengatakan bahawa BN berjaya mengendalikan perang siber sebelum, semasa dan selepas perhimpunan haram Bersih.

Sebab itu saya suka merujuk tulisan Oon Yeoh bertajuk BN losing the cyberwar again sebagai bacaan yang boleh digunakan untuk muhasabahdiri. Walaupun analisis yang dibuat oleh Oon Yeoh tidak 100 peratus tepat, namun pandangannya boleh digunakan untuk memperbaiki pencapaian jentera siber BN agar menjadi lebih baik lagi.

Nasihat saya kepada kumpulan blogger tertentu yang menyerang saya, jangan terlalu defensif dan cuba memberikan gambaran yang salah dan lunak-lunak kepada pemimpin BN kerana gambaran yang muluk-muluk dan indah-indah ini merupakan antara racun yang menyebabkan BN gagal mempertahan 2/3 kerusi Parlimen dan kalah di 5 buah negeri dalam tahun 2008.

Pada waktu yang sama, pandangan Datuk Seri Zahid Hamidi bahawa Umno perlu mewujudkan "unit tempur siber" yang lebih bersistematik dan mantap bagi menangani isu-isu yang dibangkitkan pembangkang dalam alam siber adalah sangat bertepatan pada masanya. Kata Zahid, unit tempur siber parti ketika ini dilihat tidak mampu memberikan perincian serta penghayatan pada sesuatu isu sehingga gagal menyampaikan maklumat kepada kumpulan sasar.

Kata Zahid lagi, "Padahal kita ada kumpulan yang lebih besar tetapi mungkin satu unit tempur siber yang bersistematik perlu diwujudkan bagi membalas segala serangan."

Zahid menyebut kita ada kumpulan yang lebih besar. Siapakah mereka itu?

Saya tidak mempunyai sebarang masalah untuk memikul tanggung jawab'kegagalan' ini jika kumpulan yang besar ini adalah Unit Media Baru (UMB). Hakikatnya UMB hanya diberikan penghak upayaan semasa Pilihan Raya Kecil (PRK) dan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak; dan alhamdulillah peranan itu telah kami laksanakan.

Bagaimanapun di luar PRK dan PRN, penghak upayaan ini tidak diberikan kepada UMB. Jadi tidak adil sekiranya individu atau kumpulan yang terbabit tidak mahu memikul tanggung jawab di atas `kegagalan' ini sedangkan mereka telah diberikan penghak upayaan oleh pemimpin-pemimpin di dalam parti untuk melaksanakan peranan ini sehingga PRU13. Mereka yang diberikan penghak upayaan ini perlu tampil memikul tanggung jawab `kegagalan' ini dan memperbaiki kelemahan diri. Jangan bersifat defensif dan jangan arahkan blogger-blogger upahan menyerang pihak lain hanya kerana tidak mahu mengakui kelemahan diri.

Logiknya jika engagement yang dibuat adalah meluasjumlah pejuang siber kita pula semakin ramaidisokong pula dengan perancangan yang teliti dan semua pihak dapat berperanan sebagai satu pasukan, saya yakin Zahid tidak akan menyatakan kritikan ini dan Oon Yeoh tidak mungkin boleh menyimpulkan bahawa BN tewas lagi dalam peperangan siber, lebih-lebih lagi dalam konteks perhimpunan haram Bersih.

Malam terakhir sebelum perhimpunan haram Bersih berlangsung, saya dipanggil hadir untuk terlibat dalam pertemuan dengan 16 orang blogger bagi merancang gerak kerja keesokan harinya. Saya tidak mahu mengulas panjang tetapi cukuplah sekadar menyatakan bahawa pertamanya, dalam pasukan ini tidak ada command dan control kerana operasi ni diketuai oleh seorang yang tidak berpengalaman (bukan salah dia, dia hanya menjalankan tugas); kedua, terlalu ramai yang terlebih bijak sehingga menyukarkan pembentukan jentera yang berdisiplin; ketiga, ia dilaksanakan pada saat akhir, sedang tugas sebegini perlu ada game planyang baik.

Tidak mengapalah. Perkara telah berlalu usah dikesalkan lagi. Saya berharap jentera BN dapat bekerja sebagai satu pasukan dan bukan sebagai kumpulan yang terpisah-pisah. Kritikan Zahid betul dan kena pada masanya dan mungkin Datuk Akmar Hisham Mokles ada jawapannya.

Banyak yang perlu dilakukan. Perhimpunan haram Bersih sepatutnya menjadi satu wake-up call kepada semua, pemimpin BN, pegawai kerajaan dan semua pejuang siber pro-BN, baik blogger mahupuncybertroopers. Kita perlu menilai secara overall strategi dan pendekatan kita. It's not output that counts, it's the outcome.

Jihad menentang pembohongan PR akan diteruskan, dengan penghak upayaan atau tanpa penghak upayaan. Bezanya cuma sama ada ia menjadi lebih tersusun atau seperti yang Zahid sifatkan - TIDAK BERSISTEMATIK. Mudah-mudahan kelemahan ini dapat dikenal pasti dan diperbaiki. Saya tiada kepentingan lain melainkan mahu BN menang dalam perang siber menjelang dan semasa PRU13.TFDC

Bom Meletop Di Pavillion, Bukit BintangSatu letupan bom berlaku dikawasan Pavillion Bukit Bintang. Pihak polis dikerahkan untuk berkawal di kawasan tersebut and terpaksa menutup jalan ke Bukit Bintang.

Berlaku kesesakan Jalan raya di Pavillion, jalan Raja Chulan, pihak polis mengesyaki terdapat bom di kawasan terbabit.

Roboh Kedai Melayu,Regim DAP Berkebajikan

Untung menjadi melayu di Pulau Pinang,regim DAP begitu prihatin atas nasib para peniaga melayu.Maka tiada bayaran dikenakan untuk merobohkan kedai kedai mereka.Semuanya dijalankan secara percuma oleh pihak Majlis Perbandaran Regim DAP yang mentadbir cara Islamik yang begitu disanjungi oleh para alim ulamak khawarij PAS.

Melayu diberi keutamaan untuk dirobohkan kedai mahu pun kampung mereka kerana didapati tidak menepati kehendak dasar kerajaan negeri yang mirip kepada kerajaan Singapura.Kita semua sedia maklum regim DAP tidak rasis dan perkauman,kerajaan berkebajikan ini begitu prihatin terhadap peniaga peniaga melayu.Kita semua tahu peniaga melayu tidak akan mendapat layanan sebegini rupa dimana mana negeri diseluruh negara.

Pujian harus diberikan kepada Lim Guan Eng dan gerembolan rasis chauvanis ultrakiasu kerana melaksanakan negeri berkebajikan dan sama rata.Kesamarataan ini diterjemahkan dengan kebebasan peniaga cina di seluruh Pulau Pinang yang tidak dipedulikan oleh penguatkuasa majlis perbandaraan kerana tidak diambil tindakan langsung.
PULAU PINANG 19 Julai - Seorang pengusaha agensi pelancongan di Jalan Batu Feringghi di sini kerugian kira-kira RM50,000 apabila premis perniagaannya diroboh oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) hari ini.

Tindakan itu diambil oleh MPPP atas alasan premis Mohamad Yusoff Ibrahim, 59, dibina secara haram di atas tanah pihak lain.

Kira-kira 20 anggota penguat kuasa MPPP terlibat dalam kerja-kerja merobohkan premis tersebut pada pukul 11 pagi. 

Mohamad Yusoff tiada di premisnya ketika operasi merobohkan gerainya dilakukan kerana dia terlantar sakit di rumah.

Seorang pegawai penguat kuasa MPPP yang mengetuai operasi berkenaan memberitahu, premis tersebut didirikan di atas tanah milik individu.

Beliau yang enggan dikenali berkata, notis telah diberikan kepada Mohamad Yusoff, dua minggu lalu.

Sementara itu, Ketua Wira Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Daerah Timur Laut, Mohd. Rizuad Mohd. Azudin berkata, pihaknya kecewa dengan Kerajaan DAP Pulau Pinang yang seolah-olah 'lepas tangan' dalam isu berkenaan.

Menurutnya, Mohamad Yusoff mendakwa Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mansor Othman sebelum ini pernah memberi jaminan akan membantunya dalam isu tersebut.

"Apabila pemimpin kerajaan negeri memberitahu dia boleh beroperasi di sini, bermakna dia telah mendapat mandat untuk meneruskan perniagaan.

VIDEO PANAS:LAYANAN POLIS KEJAM TERHADAP PENYOKONG BERSIH.

Kredit kepada Double Y.

Ini adalah siri ke-2 bagaimana untuk membuktikan bahawa pihak PDRM memberi layanan yang baik kepada semua para demontrasi haram BerSHIT pada 9 Julai 2011 yang lalu.

Selain makanan buffet, pihak PDRM juga menyediakan khidmat bas secara percuma untuk menghantar mereka pulang. Malah pakar-pakar perubatan juga disediakan untuk memastikan para tahanan ini mendapat rawatan yang sewajarnya jika mereka mengalami kecederaan.

Saudara pembaca sekalian, kita sebagai masyarakat sepatutnya tidak menjadikan polis sebagai musuh. Mereka tidak sesekali akan menggunakan kekerasan jika para demontrasi ini memberikan kerjasama yang sewajarnya sewaktu proses penahanan.

Walaupun ketika ditahan masih ada laungan "hidup bersih". Pihak polis tidak mengendahkan laungan tersebut. Pendek kata melalak sampai pagi pun tak mengapa.

Adakah polis negara lain mampu memberi layanan sebaik ini?

Para tahanan siap bergelak ketawa di tempat makan...

Fikir-fikirkan..

Arrora Salwa Bukan Seorang Janda


Siapalah dok suka reka cerita yang bukan-bukan nie berikut adalah apa yang saya baca dilaman blog Arrora Salwa menceritakan pengalaman serta  kisah hidupnya.MKP amat meminati lagunya bukan orangnya akan tetapi fitnah yang dilontarkan oleh orang yang tidak bertanggungjawab harus ditangkis.


Assalammualaikum...
Salam kenal dari saya Arrora Salwa Binti Md Razak.
* Arrora atau lebih dikenali dengan pangilan wawa atau ewa(di kalangan rakan-rakan) adalah seorang wanita yang periang, mudah berkawan, mesra,nakal, tetapi mempunyai pendirian yang tegas.

* Arrora seorang Anggota Polis berpangkat Lans Koperal dan bertugas di Sebuah Balai Polis Daerah Di Selangor. Walaupun Arrora seorang Anggota polis, yang sememangnya waktu kerjanya tidak menentu, tetapi Arrora tetap akan membahagikan masa diantara kerjaya hakiki dan kerjaya yang menjadi minat dan darah daging sejak azali lagi.

* Bidang Nyanyian merupakan suatu yang Arrora minati sejak dari kecil lagi. Arrora sudah mula menyanyi sejak beliau di sekolah rendah. Bukan sekadar Menyanyi, Arrora juga kerap mengambil bahagian dalam Teater, Tilawah Al-Quran, Sukan, Badan berunifor (Kadet Polis) dan sebagainya.


Tuesday, July 19

Polis tunjuk video insiden demo haram Bersih minggu ini...


Polis meminta orang ramai jangan membuat andaian dan kesimpulan berhubung insiden demonstrasi  Bersih pada 9 Julai lalu terutama dakwaan kononnya polis bertindak kasar ketika menyuraikan perhimpunan haram itu.
Ini  ekoran penyiaran video  di laman You Tube, internet dan blog yang dilihat polis tidak tepat dengan apa sebenarnya berlaku pada hari tersebut.
Sehubungan itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar meminta orang ramai tidak membuat andaian sendiri kerana proses siasatan masih berjalan.
Katanya, selepas insiden itu mencetuskan pelbagai dakwaan, polis menubuhkan enam jawatankuasa bagi melihat apa sebenarnya berlaku.
Jawatankuasa itu bertugas 24 jam bagi meneliti semua bukti, gambar, fakta yang diambil pada hari kejadian di beberapa lokasi terutama di dua hospital di Jalan Pudu.
“Jawatankuasa ini telah jalankan tugas sejak minggu lalu dan dijangka dapat kemukakan laporan secepat mungkin. Mereka mengambil keterangan pelbagai pihak termasuk polis yang bertugas dan orang awam,” kata Ismail dalam sidang media di Bukit Aman, petang  Selasa.
Menurut Ismail, gambar-gambar yang dimuatkan dalam internet serta You Tube turut dikaji.
Beliau turut meminta orang ramai yang memiliki gambar sama ada video, kamera dan dirakam melalui telefon bimbit menyerahkan kepada polis supaya dapat diteliti dan dinilai sebelum polis membuat kesimpulan.
Katanya, semua maklumat ini akan memberi gambaran dan bukti apa berlaku termasuk jumlah kehadiran peserta demostrasi.
“Bantulah pihak polis dapatkan gambaran sebenar berlaku, Polis tak mahu menyembunyikan apa yang berlaku dan rakyat ada hak ketahui apa berlaku,” katanya.
 Ismail kata, ini  selaras pandangan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya polis menyiarkan cepat video-video ini.
“Saya terima pandangan itu dan rakyat mahu tahu apa berlaku. Saya akan tetapkan satu tarikh untuk tunjukkan rakaman-rakaman video ini kepada media,” katanya.
Ismail menjangkakan proses itu dalam minggu ini.

Perang Media Baru Pakatan Rakyat Semakin TergugatSatu masa dulu, gerakan pembangkang menguasai dunia siber, dengan laman-laman web berita yang banyak dan sentiasa dikemaskini.

Kemudian, apabila blog menjadi popular, pemimpin-pemimpin pembangkang mendahului penggunaan alat ini dalam dunia politik negara.

Pada masa itu, selesa dengan akhbar dan saluran televisyen yang dikuasai, Umno dan Barisan Nasional kelihatan mengabaikan terus media baharu, kecuali satu atau dua saluran maklumat seperti laman Umno.

Laman-laman pembangkang walau bagaimanapun bukan semuanya kekal. Ada yang terus berkubur, ada yang muncul semula dalam bentuk lain, dengan beberapa masih kekal.

Tiba Pilihan Raya Umum ke-12, internet diraikan sebagai medan yang mencetuskan apa yang suka disebut sebagai "tsunami politik" yang mengubah wajah politik negara. Muncul kenyataan seperti "medan Pilihan Raya Umum ke-12 ialah di internet."

Selepas tiga tahun Mac 2008 berlalu, Umno dan BN semakin menyedari kepentingan media baharu. Secara tersusun dan bersungguh-sungguh, media baharu menjadi salah satu bahagian penting dalam jentera pemerintah.

Pemimpin-pemimpin Umno yang sebelum ini hanya sekadar mampu menyebut IT, kini sudah mampu menggunakan media baharu, bermula dengan blog, Twitter dan Facebook.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang mula menulis blog menjadi blog politik paling diikuti, menjadi sumber berita dan pencetus perdebatan politik hingga ke hari ini, mengatasi semua pemimpin politik di Malaysia.

Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak memanfaatkan sepenuhnya Facebook dan Twitter, sehingga muncul antara pemimpin paling popular dalam dunia media sosial dalam politik negara.

Media baharu mula tidak lagi menjadi asing kepada pemerintah yang sebelum ini seolah-olah memusuhi wacana politik di internet.

Di bawah Najib, blog-blog Umno semakin bercambah, dengan pembawaan isu-isu semasa yang selaras dan sistematik antara satu sama lain, menjadi satu senjata berkesan pemerintah.

Blog-blog tersebut dilihat menyokong satu sama lain dalam banyak isu, dan saling membantu dan melengkapkan blog pro-Umno lain, walaupun wujud perbezaan pada masa dan isu tertentu.

Blog-blog yang menjadi penyerang utama terhadap Pakatan Rakyat itu kini muncul menjadi blog politik paling popular di negara ini, mengatasi blog pro-PR.

Sebahagian besar menerbitkan tulisan sendiri melebihi purata satu tulisan setiap hari, dengan beberapa blog menunjukkan hasil kajian yang meyakinkan dan kredibel.

Umno kini tidak lagi perlu menunggu laporan berita Buletin Utama atau akhbar-akhbar harian, tetapi banyak isu ditangani dengan segera oleh blog pro-Umno.

Isu gambar kematian peserta demonstrasi Bersih 2.0, cincin yang didakwa dibeli oleh isteri perdana menteri dan banyak isu lain segera dijawab oleh blog Umno, yang sebahagian besarnya mengemukakan hujah yang bukan sembarangan.

Pemerintah bukan tidak terjejas oleh media baharu. Portal-portal berita propembangkang yang semakin banyak dan pelbagai kempen antipemerintah masih berjalan dengan meluas di dunia siber terutama laman sosial.

Terbaharu, Najib menerima tekanan apabila muncul kumpulan Facebook menerima sokongan ramai menuntut beliau meletak jawatan.

Walau bagaimanapun, dengan keupayaan yang besar, media baharu ialah satu wilayah bebas yang pihak pemerintah masih mampu memanfaatkan, dalam beberapa aspek, dengan lebih berkesan berbanding pembangkang.

Dalam kalangan pemblog pro-PAS, usaha-usaha menyusun gerak kerja, penyelarasan dengan parti dan sebagainya masih belum menampakkan hasil, walaupun beberapa pertemuan termasuk dengan pemimpin telah diadakan.

Banyak laman dan blog propembangkang lebih berperanan sebagai aggregatoratau pengumpul berita berbanding menerbitkan tulisan sendiri.

Beberapa blog pembangkang pula lebih banyak berperanan dalam politik dalaman parti-parti tertentu, dengan sejumlah besar tulisan bertujuan menyampaikan kritikan atau kecaman kepada pihak yang tidak disenangi dalam parti sendiri.

Dari sudut bahasa dan etika banyak blog terbabit, banyak daripada blog terbabit menggunakan bahasa kesat dan mengulas atau mengkritik tanpa maklmat yang tepat, termasuk dalam isu-isu peribadi.

Banyak isu yang dibawa blog pro-PR berbentuk serangan psikologi dan permaina media semata-mata, tanpa menyampaikan sebarang penjelasan atau ulasan yang bertanggungjawab dan berdasarkan pengetahuan yang tepat.

Perkembangan ini mencetuskan satu kebimbangan berhubung peranan media baharu propembangkang dalam menyampaikan maklumat dan menyokong politik PR.

Dalam persaingan dalam media baharu hari ini, dapat diperhatikan pemerintah telah jauh berubah daripada kebekuan yang mereka alami satu masa dulu, pada masa sama pembangkang tersekat dalam satu kemelut yang sukar.

Pilihan Raya umum ke-13 nanti bakal memberi petunjuk, siapa yang paling dapat memanfaatkan media baharu; BN atau PR.

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive