RAPID

Wednesday, July 27

Sumbatkan Saja Beruk Kuning Nie Ke ISA.Tonton Video.Puak lahanat nie suka membuat kacau selepas apa yang dirancang pada 9hb lalu gagal terdesak hingga mengganggu pelancaran kibarkan jalurkan gemilang oleh PM Datuk Seri Najib Razak.10 orang ditahan kettika cuba menyerahkan surat.Buat pencacai Aljuburi nak serah surat boleh tapi buatlah cara yang betul.Sebenarnya niat mereka cuba memanipulasi keadaan supaya orang yang kurang cerdik atau penyokong tegar aljuburi melihat polis atau sesiapa sahaja mengunakan keganasan semasa menahan mereka.Mohd Fareez Kamal Intidzam, pembantu kepada Zuraida Kamaruddin

KUALA LUMPUR, 27 Julai: 10 orang temasuk enam anggota Angkatan Muda Keadilan (AMK) yang ditahan polis di stesen Sentral Kuala Lumpur siang tadi dibebaskan kira-kira jam 5.50 petang selepas diambil keterangan.

Kesemua mereka yang ditahan di Balai Polis Travers itu sebelum ini disoal siasat dibawah Seksyen 105, Kanun Prosedur Jenayah.

Terdahulu, mereka ditahan kira-kira jam 2.50 petang ketika sedang berbaris bersama pelatih PLKN menyambut ketibaan Datuk Seri Najib Razak untuk merasmikan kempen Kibarkan Jalur Gemilang di sini.

Antara yang ditahan termasuklah Timbalan Ketua Penerangan AMK Rozan Azin Mat Rasip, Exco AMK Pusat, Zaki Yamani, Zulfikar Ali Ariffin, Manivannan Gowindasamy, Chegu Sekar dan pembantu ahli parlimen Ampang, Mohamad Fareez Kamal Intidzan.

Insiden berlaku apabila Zaki cuba masuk ke dalam laluan Najib bagi menyerahkan sepucuk surat kepada Perdana Menteri itu.

Sebaik sahaja beliau masuk sambil memanggil "Datuk Seri", empat pengawal peribadi Najib terus memegangnya dan mengheret beliau keluar dari tempat tersebut dan diserahkan kepada anggota polis yang sedia berkawal.

Najib juga dilihat sempat melihat ke arah Zaki dan pergelutan yang berlaku yang hanya berjarak kira-kira satu meter darinya.

Seorang rakannya, Zulfikar pula ditahan apabila cuba menayakan kepada polis kenapa Zaki ditahan dengan cara kasar.

Ekoran itu kesemua mereka yang memakai baju kuning itu ditahan pihak polis. -hahaharakahkahkah-dailyAzizan belum temui formula terbaik bantu rakyat KedahPemimpin baik dan mesra rakyat memang antara faktor penting dalam sebarang kepemimpinan, namun ia mesti diiringi kemampuan menjana ekonomi yang boleh meningkatkan taraf hidup rakyat.
Ini antara dilema dialami ramai pemimpin terutama pembangkang yang selama ini asyik mengkritik kerajaan, tetapi apabila rakyat memberi peluang mentadbir negeri, mereka bukan saja tidak mampu memperbaiki kelemahan didakwa berlaku, bahkan turut gagal membawa sebarang perubahan kepada kemajuan negeri terbabit.
Selain Kelantan yang tidak banyak mengalami perubahan besar sejak PAS mentadbirnya 20 tahun lalu, tinjauan ke atas Kedah yang turut ditadbir parti itu juga tidak menampak sebarang perubahan dari segi fizikal, apa lagi usaha untuk meningkat ekonomi rakyat seperti diuar-uarkan kepada dunia.
Menteri Besarnya, Datuk Seri Azizan Abdul Razak, nyata belum lagi menemui formula terbaik untuk mengeluarkan majoriti rakyat Kedah, terutama golongan petani daripada kemelut kemiskinan, malah pentadbirannya sejak tiga tahun lalu juga gagal menyegarkan proses pembangunan di negeri jelapang padi itu.
“Untuk jadi pemimpin memang antara faktor penting, takkan kita mahu pemimpin zalim. Baik hanya satu daripada prasyarat, selain itu banyak lagi ciri-ciri lain yang perlu dimiliki pemimpin – berwawasan, bijak dalam membentuk strategi, penuh inspirasi, boleh berkomunikasi dan bijak mengurus kewangan.
“Pemimpin tidak cukup menjadi orang bijak bercakap, tetapi mereka juga perlu mendengar, mendapat maklumat dari pelbagai pihak.
“Saya memang mendengar cerita baik mengenai Azizan dan saya juga akui Azizan memang baik, tapi kalau setakat baik ia tidak menjamin kita akan cukup makan untuk anak-anak kita, tidak jamin kita akan mendapat pekerjaan, tidak jamin kita boleh berniaga, tidak jamin kualiti hidup kita akan sempurna, apa lagi baik Azizan juga tidak menjamin masalah sampah sarap yang menjadi isu besar kepada rakyat Kedah dapat diselesaikan dengan bijak,” kata Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir.
Azizan dilantik menjadi Menteri Besar Kedah selepas pembangkang memenangi Pilihan Raya Umum 2008 dan ramai berharap pentadbiran PAS akan membawa perubahan kepada nasib mereka dan proses pembangunan negeri itu.
Kelulusan Universiti Al-Azhar dan Universiti Kent, Canterbury ini bagaimanapun menyedari tidak mudah menjadi Menteri Besar kerana antara isu pertama dihadapinya ialah perasaan tidak puas hati daripada kalangan ahli partinya sendiri.
Antaranya membabitkan tuduhan mendakwa Menteri Besar ini gagal memperkasakan pelaksanaan Islam yang diperjuangkan PAS seperti membiarkan pusat hiburan beroperasi hingga lewat pagi dan arak dijual bebas di Langkawi.
Mereka juga mendakwa, pegawai kerajaan mendapat layanan istimewa daripada Menteri Besar berbanding pegawai lantikan politik.
Lebih perit, Azizan dan barisan Exco didakwa selalu memberikan alasan sibuk sehingga susah ditemui rakyat tetapi didakwa rajin bermain golf, manakala ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) pula mendakwa ada kepemimpinan PAS Kedah bersikap bongkak terhadap mereka.
Terkini, usahanya untuk memperkasa agama dengan menguatkuasa Enakmen Hiburan dan Tempat-Tempat Hiburan 1997 sepanjang Ramadan nanti, turut menerima tempelakan daripada PAS Pusat yang tidak mahu mengecilkan hati sekutunya, DAP.
“Sejak memenangi pilihan raya dan menjadi kerajaan negeri tiga tahun lalu, saya sebagai Ahli Parlimen Jerlun yang boleh dikatakan balik kawasan hampir setiap minggu tidak nampak perubahan yang berlaku di negeri ini,
“Apa yang saya nampak hanya ceramah. Saya nampak pembangunan Kedah ini terhenti dan sudah tiga tahun ia ‘terhenti...kita bimbang kalau mereka menang lagi, Kedah akan jadi ‘terhenti’ sampai bila-bila,” kata Mukhriz.
Mukhriz yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata sebenarnya Kedah mempunyai banyak kelebihan yang masih belum dimanfaatkan sepenuhnya.
Negeri ini bernasib baik kerana mempunyai taman perindustrian Kulim Hi-Tech yang menjana banyak peluang pelaburan dan pekerjaan bagi membantu rakyat Kedah.
“Walaupun diperintah PAS, Kerajaan Persekutuan Barisan Nasional (BN) tidak pernah mengabaikan tanggungjawab kepada Kedah. Kita terus membawa masuk pelabur dan hari ini Kulim Hi-Tech antara taman perindustrian terbaik negara.
“UMNO juga meneruskan tugasnya untuk membantu – antara inisiatif yang kita lakukan ialah menggembleng kerjasama antara kerajaan dan sektor swasta yang membuka pelbagai peluang kepada rakyat Kedah dan Kerajaan PAS Kedah juga menerima limpahan rezekinya,” katanya.
Kedah sebenarnya antara negeri yang mempunyai geografi indah, tanah subur dan sumber manusia berbakat. Sesiapa yang menguruskan negeri ini sebenarnya tidak sukar menjana ekonomi yang lebih hebat kepada rakyat Kedah.
Pemerintahan PAS Kedah sudah memerintah negeri ini selama tiga tahun, tapi rakyat masih menunggu Azizan mengotakan janji manifestonya ‘Kedah Sejahtera Nikmat Untuk Semua’.

PAS Pusat tolak guna biometrik,Keputusan bercanggah dengan pendirian Mursyidul AmJawatankuasa PAS Pusat semalam menolak penggunaan sistem biometrik dicadangkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada pilihan raya umum akan datang, sekali gus bercanggah dengan kenyataan Mursyidul Amnya, Datuk Nik Aziz Nik Mat yang menyokong penggunaan sistem berkenaan. 

Keputusan itu dibuat kerana sistem biometrik didakwa tidak mampu untuk menghalang daripada seseorang individu mengundi lebih daripada sekali, selain sistem berkenaan dikatakan gagal mengatasi beberapa kelemahan yang ada kini. Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa, berkata selagi SPR gagal untuk membersihkan senarai nama pemilih seperti dikehendaki, maka penggunaan sistem biometrik akan membuka lebih luas ruang kepada berlakunya penipuan dalam pilihan raya. “PAS membuat keputusan menolak penggunaan sistem biometrik, cadangan ini datangnya daripada Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak). Penggunaan sistem ini tidak mampu menyelesaikan masalah mengundi dua kali, PAS juga ada bukti terdapat senarai 500 nama pemilih bertindih dalam senarai daftar pemilih. 

“Biometrik hanya boleh mengesahkan nama seseorang itu berada dalam senarai daftar pemilih ataupun pengundi, tetapi tidak boleh menghalang sesetengah individu mengundi untuk dua kali. Oleh itu kami tetap menuntut penggunaan dakwat kekal,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat Jawatankuasa Pas Pusat di sini, semalam. 

Hadir sama Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu serta dua lagi Naib Presiden iaitu Salahuddin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar. 

Semalam akhbar melaporkan, Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, beliau menyokong sistem biometrik yang akan digunakan pada pilihan raya umum akan datang sekiranya terbukti tiada penyelewengan dalam pelaksanaannya. 
Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, pula berkata parti itu tetap dengan pendirian mendesak SPR supaya menggunakan dakwat kekal pada pilihan raya umum akan datang bagi mengelak masalah pengundi hantu. 

“Begitu juga dengan pendaftaran pemilih secara automatik, kita pelik bagaimana SPR boleh bekerjasama dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dalam pengendalian biometrik ini, tetapi tidak boleh bekerjasama dalam mengendalikan pendaftaran pemilih secara automatik,” katanya dalam kenyataan di laman blog peribadinya. 

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan pendirian parti itu yang tidak konsisten dalam tuntutannya bagi membersihkan pilihan raya daripada pengundi hantu, membuktikan bahawa PAS adalah parti ortodok. 

Katanya, ini kerana penggunaan dakwat yang digunakan di negara yang tidak maju, tidak akan berjaya mengekang masalah pengundi hantu dan mengundi dua kali. 

“Jangan terburu-buru eloklah bagi peluang kepada SPR... Jangan ambil pendekatan SPR itu (memperkenalkan sistem biometrik) sebagai pendekatan politik. 

“SPR mungkin hendak bantu supaya masyarakat menilai sistem baik atau tidak. Biarlah PAS bersikap munasabah tapi kalau PAS bersikap begitu memanglah perangai dia begitu. Kita tahu, cara dia menolak sesuatu yang baik,” katanya.

Truth that Cannot Be Covered.


yes YDP Agong only agree if Bersih been held in proper place and well manage such in stadium. The situation now Ambiga broke his promise by bringing supporter to the street. Stadium Merdeka not supposed an issue here, because all decision already been made by government to protect our national monument from potential damage. They should respect that and move to the other options. my question now.. why they didn't choose bigger and comfort place like in Stadium Shah Alam? huh Stupid extremist!

Tuesday, July 26

Aksi ‘sarkas’ penyokong Bersih cemari wacana Wan Ahmad VS Ambiga


Namanya sebuah wacana ilmu, dan tajuknya cukup membayangkan ia perbincangan ilmiah 'Apa selepas 9 Julai?" dengan ahli panel berprofil tinggi, sepatutnya semua hadirin duduk dengan tenang dan tertib mendengar panel berhujah.
Namun kalangan penyokong Bersih yang hadir menukar wacana ilmu jadi macam pertunjukan sarkas.
Itulah hakikat sebenar perangai tak senonoh segelintir manusia yang sikapnya memalukan pihak penganjur iaitu akhbar Sinar Harian dan kumpulan media Karangkraf.
Kebetulan majlis tersebut dibuat di pejabatnya di Shah Alam petang Selasa yang menyaksikan pertama kali tampil bersemuka Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar VS Pengerusi Bersih Datuk S Ambiga.
Ini pertama kali mereka bersemuka sejak demo haram Bersih 9 Julai.
Turut sama menjadi ahli panel ialah penganalisis politik Prof Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin.
Namun forum selama lebih dua jam untuk membolehkan hadirin mendapat input secara langsung dari panel mengenai isu yang hangat itu kebelakangan ini dicemari dengan sikap ‘nak menang saja dan mereka betul semua’ kalangan penyokong Bersih yang hadir.
Jelas dari awal, memang penyokong-penyokong Bersih yang menguasai kerusi-kerusi yang disediakan. Ini sedia maklum kerana SPR, agensi kerajaan, bukannya NGO seperti Bersih yang mudah untuk mobilisasi penyokong hadir ke majlis tersebut.
Kiranya, boleh 'angkat topi' pada Datuk wan Ahmad sebab berani datang walaupun sedia maklum 'crowd' jenis apa yang beliau berdepan.
Forum yang sepatutnya bermula tepat jam dua sedikit lewat kerana pihak penganjur menguruskan tempat duduk penyokong yang berdiri hingga mengganggu pihak media membuat liputan dalam dewan sesak dengan hadirin itu.
Sebaik bermula, ketika nama Ambiga disebut, dewan riuh rendah, jadi macam pasar, memaksa pengerusi majlis beberapa kali mengingatkan penyokong Bersih agar menjaga tingkah laku bagi memastikan majlis berjalan lancar.
Ambiga membentangkan hujahnya dengan mengatakan bahawa cadangan SPR untuk memperkenalkan sistem biometrik boleh diterima sekiranya semua maklumat mengenai sistem itu dijelaskan secara terperinci kepada rakyat.
“Kami terbuka sistem yang bagus tapi SPR perlu jelaskan kepada rakyat dan kami juga bimbang adakah sistem ini akan digunakan pada pilihan raya umum ke-13 kerana saya jangkakan ia tidak boleh dilakukan kerana sistem baru ini memerlukan kajian, percubaan selain ia perlu dijelaskan kepada rakyat.
Kata Ambiga, sistem biometrik masih boleh dimanipulasikan memandangkan tiada jaminan ia boleh menyelesaikan isu-isu berbangkit.
“Pengundi hantu yang kami paling bimbangkan, pengundi mati (yang sudah meninggal dunia) juga ... adakah nama mereka ini dikeluarkan dari data JPN.
“Kita tidak mempunyai data yang boleh rekod sama ada pengundi itu masih hidup atau meninggal dunia, saya bimbang jika sistem biometri ini digunakan,” katanya yang sentiasa mendapat tepukan gemuruh dari penyokong Bersih setiap kali berhujah.
Manakala, Wan Ahmad dalam reaksinya berkata, sistem biometrik tersebut diperingkat akhir kajian dan sebaik selesai, SPR akan memanggil setiap parti politik untuk menjelaskan bagaimanakah ianya berfungsi dan SPR terbuka menerima apa sahaja cadangan yang dikemukakan sebagai panduan.
“Perkara yang kita mahu bincangkan ini adalah isu besar kerana ia melibatkan undang-undang,” kata Wan Ahmad.
Selain itu kata beliau, semua pihak termasuk pemimpin parti politik perlu bersikap matang dan terbuka dalam membincangkan isu pilihan raya.
“Janganlah duduk di bawah tempurung, SPR mendengar semua ... sebab pelanggan kita banyak termasuk parti politik, betulkan dulu persepsi (terhadap SPR) kemudian baru boleh bincang soal pilihan raya,” katanya. Hujah beliau selalu diganggu dengan sorakan 'boo' dan gelak ketawa penyokong Bersih yang mengejeknya.
Sehingga pada satu peringkat, pengerusi majlis Wan Saiful Wan Jah terpaksa meminta hadirin supaya berhenti membuat suara-suara yang menganggu Wan Ahmad berhujah.
"Ini sudah menyakitkan hati, saya harap hadiran dapat bertenang bagi memastikan majlis berjalan lancar,"kata beliau.
"Saya hampir kecewa dengan gelagat saudara sekalian, tolong hormati majlis ilmu ini...kalau anda berterusan membuat bising, kita terpaksa hentikan perbincangan hari ini," kata Wan Saiful yang juga Ketua Eksekutif Institut Demokrasi dan Urusan Ekonomi (IDEAS).
Pada satu peringkat, soalan seorang peguam kepada Ambiga yang mempersoalkan tindakan Bersih mengadakan demonstrasi jalanan hampir menyebabkan majlis hilang kawalan.
Penyokong Bersih bangun, menjerit dan menunjukkan berbagai isyarat jari kepada lelaki yang bertanya soalan tersebut. Suasana kelam-kabut hampir dua minit sebelum berjaya ditenangkan oleh pengawal keselamatan yang ditugaskan oleh pihak penganjur.
Memang jumlah penyokong berat sebelah, dengan penyokong Bersih lebih ramai, hinggakan, soalan-soalan yang balun SPR akan secera mendapat tepukan dan sorakan sokongan manakala soalan yang mempersoalkan demontrasi jalanan akan segera dicemuh, dikecam dan diboo oleh hadirin dalam dewan.
Seorang mahasiswa misalnya bertanyakan soalan dengan berhujah bahawa Islam menolak menjatuhkan kerajaan dengan demonstrasi jalanan teruk kena boo dan maki hamun hingga tidak sempat menghabiskan ayatnya.
Wan Ahmad juga pada satu peringkat terpaksa merayu kepada hadirin supaya memberinya peluang membuat penjelasan.
“Jangan anggap SPR sebagai musuh,”katanya yang tidak diendahkan sebahagian besar hadirin.
Wan Ahmad bertegas menjelaskan bahawa bukan semua persoalan berkaitan pilihanraya adalah bidang kuasa SPR.
"Dalam menjayakan sesuatu pilihan raya bukan hanya Akta Pilihanraya sahaja diguna pakai, ada akta lain yang melibatkan agensi lain, seperti Akta Polis, Akta Hasutan dan lain-lain.
"Tambahan SPR tidak mempunyai kuasa menguatkuasa dan tanggungjawab meminda undang-undang pilihan raya kepada Pejabat Peguam Negara. SPR hanya boleh cadangkan, dan cadangan tersebut perlu melalui banyak jawatan lain sebelum sampai ke Parlimen untuk dibahaskan,"katanya.
Pada satu ketika, Wan Ahmad dengan terang-terang memuji parti-parti komponen BN yang kerap mengadakan pertemuan dengan SPR, tetapi tidak menghebahkan kepada media.
"Mereka ikhlas, mereka juga kritikal pada SPR, tetapi menggunakan saluran betul,"katanya yang sah-sah kena boo dengan penyokong Bersih.
Maka majlis diselangi seli dengan tempikan boo segala macam hingga pada satu ketika Wan Ahmad yang nampak fedup secara menyindir berkata jika mereka (pembangkang) menang semua kerusi pilihanraya semuanya OK.
Wan Ahmad turut melahirkan kekecewaan apabila penonton yang hadir tidak terbuka menerima pandangan yang dikemukakan.
Menurutnya sikap berkenaan mencerminkan bahawa penyokong Bersih yang hadir itu sememangnya tidak berminat mendengar pandangan yang bertentangan dengan pendirian mereka melainkan jika berpihak kepada matlamat Bersih.
"Tapi tindakan anda tidak mencerminkan kematangan terutamanya ketika menghadiri majlis ilmu," katanya.OLEH HELME HANAFI http://agendadaily.com

Peniaga Pasar Lama Arked MPKB Bantah Pemotongan Elektrik


KOTA BARU: Lebih 250 peniaga Pasar Lama Arked Majlis Perbandaran Kota Baharu (MPKB) mengadakan demonstrasi secara aman pada Selasa bagi menggesa kerajaan Kelantan menyambung semula bekalan elektrik ke pasar itu.
Pengerusi Persatuan Peniaga Pasar Lama Arked MPKB Ab Salim Ahmad berkata tindakan kerajaan negeri pimpinan PAS memutuskan bekalan elektrik ke pasar itu menyebabkan semua peniaga terpaksa menutup perniagaan bermula Selasa.
"Macam mana kami nak berniaga, keadaan gelap dan panas, siapa (pelanggan) yang mahu datang," katanya kepada Bernama.
Beliau berkata pada mulanya peniaga terbabit bercadang berniaga menggunakan lilin seperti semalam, namun menimbang semula keputusan itu kerana bimbang risiko kebakaran.
"Hari ini kami ambil keputusan menutup terus semua perniagaan, kami hilang punca rezeki," katanya.
Demonstrasi yang berlangsung dari 10 pagi hingga 12 tengah hari itu diadakan di perkarangan pasar berkenaan dengan peniaga membawa poster yang antaranya bertulis "mengembalikan kuasa" dan "parti Islam menipu".
Isu peniaga di Pasar Lama Arked MPKB bermula selepas mereka menuntut kerajaan PAS Kelantan menunaikan janji pilihan raya lalu untuk menyediakan lot selesa di Bazar Tok Guru di sini dengan harga RM40,000, bukan lot sempit dan mahal iaitu RM63,000 yang ditawarkan sekarang.
Semalam, Majlis Perbandaran Kota Baharu-Bandaraya Islam bertindak menutup akaun bekalan elektrik pasar itu tanpa sebarang notis kepada peniaga.
Mengulas isu itu, Ab Salim berkata mereka juga tidak menerima notis mengenai tarikh berpindah ke Bazar Tok Guru, sekali gus menggelapkan masa depan peniaga terbabit yang rata-rata bergantung sepenuhnya kepada perniagaan di situ.
"Biasanya peniaga memperolehi sekitar RM1,000 atau RM2,000 sehari dan bagi kedai-kedai yang agak besar atau cuti umum, mungkin mencecah sehingga RM5,000 sehari. Bayangkan kalau sebulan kami tak dapat berniaga, berapa kerugian yang akan kami tanggung, inikah konsep negara berkebajikan yang dilaungkan sebelum ini," katanya.
Ab Salim berkata sehingga hari ini belum ada tindakan susulan daripada pihak kerajaan negeri biarpun pihaknya cuba menghubungi wakil kerajaan negeri untuk meminta penjelasan.- BERNAMA
MKP kata kerajaan PAS sekarang lebih kepada bukan membantu rakyat akan tetapi membebankan rakyat inilah kebajikan yang ditunjukkan oleh kepimpinan PAS.Rakyat harus sedar dan menjelaskan didalam bentuk undi dimasa PRU 13.

Facebook PM, Najib Diserang Pengkhianat!


Puak Pakatan telah terdesak guna cara yang kurang cerdik,Mari kita sama-sama sebarkan apa yang mereka lakukan ternyata apa yang dilakukan oleh PM Datuk Seri Najib Razak  kita memberi tekanan kepada depa.Pakar-pakar IT kita tumpukan kepada fan page beliau. http://www.facebook.com/najibrazak

20 ahli PAS keluar parti bantah PAS sokong Ambiga


Kecewa dengan prinsip perjuangan dan perubahan dalam pucuk pimpinan, 20 anggota PAS termasuk seorang bekas penghulu di sini bertindak keluar parti dan menyertai Umno pada Isnin.
Bekas penghulu mukim Gong Nangka Zakaria Mat Husin berkata PAS sekarang sudah berubah dan seolah-olah tidak lagi yakin dengan perjuangannya.
"PAS sekarang lebih pentingkan kroni daripada kehendak agama," katanya ketika ditemui pemberita pada majlis "Selamat Tinggal PAS, Kami Kecewa PAS Sokong Ambiga", di Kampung Alor Pasir, Pasir Puteh Kelantan.
Zakaria juga berazam untuk menarik kira-kira 1,400 pengundi PAS di kawasannya menyokong Umno pada pilihan raya umum akan datang.
Bekas Ketua Pemuda PAS cawangan Alor Pasir Mohd Jizi Omar pula berkata beliau memutuskan keluar parti selepas kecewa dengan kegagalan PAS menunaikan janji pilihan raya umum lepas.
Sementara itu, Ketua Umno Bahagian Pasir Puteh Zawawi Othman yang hadir pada majlis tersebut, berkata setakat ini kira-kira 3,000 anggota PAS bertindak keluar parti dan menyertai Umno.
Ini katanya memberi keyakinan kepada Barisan Nasional untuk merampas kerusi Parlimen Pasir Puteh serta empat kerusi Dewan Undangan Negeri di bawahnya iaitu Limbongan, Selising, Gaal dan Semerak pada pilihan raya umum kelak.

Monday, July 25

Dok Bagi Muka Depa terus ‘berpesta’ nafi dan nafi ?Ya atau tidak...ini yang terus menjadi isu panas selepas polis mendedahkan rakaman video bagi menjawab beberapa tomahan kononnya mereka bertindak kasar masa menyuraikan demo haram Bersih 9 Julai termasuk dikatakan merempuh Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu.


Bagaimanapun nampaknya pembangkang terus berlagak ‘macam tak makan saman’ dan cuba memperlekehkan pendedahan yang dibuat oleh pihak polis ini.

Episod video seks yang dikaitkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim sudah cukup untuk memberi gambaran tentang sikap pembangkang mengenai apa saja yang boleh kurangkan markah mereka.
Mereka tidak langsung peduli nak tuntut kebenaran dalam soal ini sedangkan itu melibatkan soal moral orang nombor satu yang menjadi tunjang perjuangan mereka.
Mat Sabu kini mempertahankan dakwaannya dirempuh malah mahu menyaman polis.
Kalau sebelum ini riuh dakwa dirempuh oleh land rover polis,kini dah bertukar kepada kereta Waja polis pula.
Sedangkan kalau selak balik semua laporan media termasuk pembangkang sebelum ini memetik beliau cakap tentang land rover polis.
Pemimpin nombor dua PAS itu senang saja bagi alas an buat apa beliau menipu, duduk di hospital sedangkan beliau boleh berceramah menentang UMNO yang zalim.
Apakah lebih 100 orang wakil media,NGO dan persatuan silap tengok pergerakan motosikal dibonceng Mat Sabu,Pajero polis dan kereta Waja polis dalam tayangan itu.
Jelas sekali tidak ada siapa yang rempuh siapa.
Bekas Ketua Penerangan PAS, Idris Ahmad pula mempersoalkan kenapa selepas dua minggu kejadian, baru polis menayangkan video sebagai bukti.
 
Idris yang tewas pemilihan jawatan Naib Presiden parti itu baru-baru ini, mendakwa video ditayangkan itu hanya sesuai zaman televisyen hitam putih.
Beliau merujuk kecanggihan zaman IT sekarang dengan insiden pada9 Julai itu boleh dimuat turun serta merta dalam internet dan Youtube tetapi polis ambil masa dua minggu.
Barangkali Idris pun hidup zaman hitam putih juga ketika membuat kenyataan begitu.
Apakah polis boleh sewenang-wenangnya tayangkan video tanpa siasatan terlebih dahulu untuk mencari kebenaran?
Idris memilih jalan mudah yang selalu dilakukan pembangkang dengan menyalahkan pihak lain walaupun mereka sendiri yang bersalah.
Sindrom penafian sudah sebati dalam jiwa pemimpin pembangkang seperti Mat Sabu dan Idris.
Dalam zaman terkini satu lagi sindrom yang jelas wujud dikalangan pembangkang ialah masing-masing nak ‘tunjuk hero’ yakni siapa yang paling lantang berani bersuara menentang kerajaan.
Justru itu ramai yang merasakan sudha tidak masanya kerajaan bertindak jika bukti yang cukup sudah ada.
Ini untuk mengelak rakyat tertanya-tanya siapakah betul dan siapakah salah dalam berdepan isu 9 Julai lalu.
Ikut ceritanya pembangkang kini sedang ghairah hidup diawang-awangan dengan andaian kononnya kerajaan dan pihak berkuasa gementar nak bertindak keatas mereka.
Jadi jangan hairan kalau mereka terus menerus ‘berpesta’ menafikan apa juga kebenaran.
Kini rakyat yang mahu tahu kebenaran tertunggu-tunggu kebenaran. 

PESTA SEPARA BOGEL ACARA RASMI TERBARU PULAU PINANG


Khalifah Lim Guan Eng memang suka menggalakkan rakyat Pulau Pinang jadi galak. PAS pulak galak dok tengok je Guan Eng menggalak.

Lepas ni Penang akan jadi Haadyai no.2. Kalau nak tengok perempuan seksi separa bogel segala bagai, kita pi Penang je dah cukup.

Perempuan pulak kalau nak dapat duit RM2000 dengan segera, pi pakai bikini lekaih. Bukan bikini biasa-biasa ok, tapi swimming suit yg 2-piece ok.Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive