RAPID

Thursday, July 28

HOreeyyy Guan eng Bagi Cuti esok.....?Malaysia kalah.

Guan eng bagi cuti esok pasal malaysia kalah sebentar tadi,setelah Singapura berjaya mengalahkan Malaysia dalam perlawanan. Beberapa pemimpin DAP turut melahirkan rasa lega apabila melihat permainan Singapura yang penuh dramatik seperti mana lakonan Suhardi berlakon mati ketika rusuhan Bersih.KUALA LUMPUR- Penyerang terhebat negara, Safee Sali memohon maaf kepada penyokong Malaysia atas kegagalan skuad Harimau Malaya melangkah ke pusingan seterusnya kelayakan Piala Dunia 2014.
Dalam nada yang sedih dan nyata kecewa, Safee memberikan reaksi demikian ketika ditemuramah wartawan RTM sebaik permainan berakhir.
“Saya mohon maaf kepada rakyat Malaysia,” katanya.
Beliau melihat pasukan pertahanan telah gagal memainkan peranan yang berkesan dalam perlawanan timbal balik dengan Singapura itu.
Safee merupakan penyumbang gol tunggal Malaysia dalam pertemuan yang berkesudahan dengan keputusan 1-1. Malaysia bagaimanapun tewas dengan kiraan aggregat 6-4.
Sementara itu, Jurulatih negara, Datuk K Rajagobal meluahkan rasa terkilan dengan sikap tidak profesional pemain negara jiran yang dilihat terlalu banyak berlakon dalam pertemuan itu.
“Setiap kali ada kecederaan, mereka melengahkan masa dan ini mengganggu rentak pemain kita,” katanya.
Beliau juga yakin, pengalaman bermain malam ini mematangkan para pemain dan membawa pengajaran penting kepada pasukan negara.
Oleh: Arshad Khan/MynewshubGelombang Merah Sempena PM Pi Guar Chempedak.


Perubahan yang hendak dibawa seharusnya bernilai, membawa manfaat dan bererti kepada rakyat, kata Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak.
Perdana Menteri berkata perubahan yang dilakukan pada wajah luar adalah tidak bermakna kerana rakyat tidak dapat menikmatinya.
“Rakyat khususnya pengundi kena tanya soal kemampuan pemimpin membawa perubahan kepada negeri yang ditadbir. Setakat baik sahaja tidak bermakna.
“….jadi pikiaq…pikiaq…pikiaqlah (jadi fikir, fikir, fikirlah),” kata Perdana Menteri dalam loghat Kedah sewaktu berucap pada majlis jamuan rakyat di padang awam Guar Chempedak di sini hari ini.

Beliau turut menikmati jamuan makan dengan duduk bersila bersama kira-kira 15,000 orang yang hadir.

“Saya tidak mungkin diiktiraf apabila berkunjung ke luar negara. Ini adalah kerana kemampuan kita mentadbir dan membangunkan negaraUmnolah yang yang berusaha membangunkan negara, dari sebuah negara kecil sehingga mendapat pengiktirafan dunia.
teruja skuad sayang dengan kehadiran PM.900 nelayan terima elaun bantuan khasPerak sentiasa berusaha keras dalam usaha untuk membantu rakyat negeri itu meningkatkan taraf hidup masing-masing.
Susulan daripada itu, lebih 900 nelayan dari PNK Manjung Utara hari ini menerima alaun khas sara hidup selain bantuan sampan bagi memudahkan golongan itu meningkatkan hasil tangkapan.
Penyampaian cek RM200 setiap orang itu dilaksanakan oleh Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir di Dewan Orang Ramai Pantai Remis.
Zambry memberitahu, kerajaan negeri sentiasa mengambil serius hal ehwal kebajikan rakyatnya termasuk kelompok nelayan dimana lebih RM 48 juta bantuan sara hidup dan subsidi minyak telah diagihkan sejak 2008 hingga Mac 2011.
“Kita faham akan kepayahan dan keperitan yang sering dihadapi oleh golongan nelayan tidak kira dari kumpulan mana (nelayan pantai atau laut dalam).
“Jadi jumlah tersebut adalah satu amaun yang besar namum kita akan tetap meneruskan bantuan ini kerana faham tentang kehidupan nelayan yang rata-rata berada dalam golongan yang memerlukan bantuan.
Zambry ditemui selepas menghadiri Majlis Penyampaian Alaun Sara Hidup Nelayan secara tunai LKIM peringkat PNK Manjung Utara kali ke-3 di Pantai Remis.
Dalam pada itu, dalam ucapannya, Zambry juga memohon agensi-agensi maritim untuk membantu mempertingkatkan rondaan selain bekerjasama antara mereka bagi menjamin keselamatan nelayan.
Katanya, nelayan-nelayan terpaksa berdepan dengan pelbagai masalah termasuk dalam aspek keselamatan ketika menangkap ikan di sempadan perairan antaranbangsa.
“Kerajaan sedar nelayan kita di Pantai Remis, Hilir Perak, Kuala Kurau dan Pangkor sering berhadapan dengan ancaman ditangkap atas dakwaan menceroboh perairan negara jiran.
“Walaupun kita tahu mereka mempunyai peralatan seperti GPS (sistem kedudukan global) tetapi disebabkan kedudukan di laut tidak ada garis sempadan yang nyata, cuma berdasarkan kedudukan pulau-pulau,” katanya.
Justeru katanya, bagi mengurangkan risiko berkenaan adalah wajar  sekiranya bantuan bersama daripada agensi penguatkuasaan Maritim (APMM), Tentera Laut Diraja Malaysia, Polis Marin dan Jabatan Perikanan dilaksanakan.

Gempar:DAP,Guan Eng Lulus Permit Fun-Fair Bulan Ramadhan.Menyesatkan Umat Islam Pulau Pinang


Kerajaan Pulau Pinang telah meluluskan permit bagi pihak yang tidak bertanggungjawab mengadakan Pesta fun Fair bersebelahan pusat membeli -belah terkenal di Pulau Pinang iatu QueensBay Mall.Tanah kosong yang  dimiliki oleh pengusaha Jepun dan empunya Queensbay seluas 3 ekar itu yang menjadi rebutan dan hangat diperkatakan ketika ini kerana lokasinya yang stategik untuk pusat riadah dan sebagainya.Semua mata tertumpu kepada tanah tersebut oleh semua pihak yang mungkin dalam fikiran mereka untuk mendapat keuntungan yang lumayan.

Guan Eng ketua menteri seratus ringgit terkenal dengan propaganda murahan dengan mengunakan nama pemimpin tersohor islam Umar abdul Aziz kononnya.ramai yang tertipu dengan Propaganda yang digunakan akan tetapi semua itu adalah sebagai umpan menyesatkan umat islam.Kononnya membela nasib melayu akan tetapi agenda jahatnya kini telah terkoyak satu-persatu.Kini apa yang dipertikaikan oleh penduduk sekitar bayan-baru dan Pulau Pinang adalah kenapa apabila tiba bulan puasa baru mereka mengadakan Pesta fun fair tersebut.Yang kita tahu pesta ini mesti ada perjudian yang menghadiahkan barangan serta yang menjadi tarikan anak muda ialah teddy bear dan permainan yang mengasyikkan.Pekara ini telah berlarutan selama tiga tahun sejak pemerintahan Ketua menteri paling celaka dalam sejarah Pulau Pinang

Pada tiba ramadhan sepatutnya umat islam digalakan untuk mengimarahkan masjid serta surau,MKP pecaya golongan muda yang kebanyakan akan pergi ke Fun Fair tersebut dan pasti bukan kemasjid.Adakah Malik itik Dan exco yang lain akan berdiam diri.semestinya dua ekoq melayu nie kita dah tak boleh harap langsung.beruk dua nie mulut dan pergerakkan depa dikunci oleh khalifah Lim guan Eng.

Berikut adalah SMS yang MatKilauPenang  terima dari seorang ayah yang risau dan takut akidah anaknya terpesong dengan tindakan Kerajaan DAP meluluskan Permit bagi FUN FAIR RAMADHAN

SALAM,SAYA HJ SAHAR,
MANA DIA LIM GUAN ENG @KHALIFAH  UMAR ABD AZIZ KONONNYA YANG MENGATAKAN SENTIASA MEMBELA NASIB ORANG-ORANG MELAYU PULAU PINANG.TIGA TAHUN BERTURUT-TURUT APABILA MENJELANGNYA RAMADHAN DISEBELAH QUENSBAY MALL,DIADAKKAN FUN FAIR YANG AKAN MENLALAIKAN UMAT ISLAM.AYUH PEMUDA ISLAM UMNO &PAS KETEPIKAN IDEOLOGI POLITIK MASING-MASING.DEMI SYIAR ISLAM ,BANGUNLAH DAN BANTAHLAH SEKERAS-KERASNYA.WAHAI TUHAN YANG MENCIPTA BURUNG ABABIL,ENGKAU HANCURKANLAH YA ALLAH MUSUH-MUSUH ISLAM ALLAHUAKBAR.

PAS nie ada teloq ka?Itulah persoalan yang perlu dijawab oleh kepimpinan baru parti itu yang dilihat begitu teruja menjadi 'jaguh' kepada pakatan pembangkang apabila sejak kebelakangan ini begitu lantang bersuara. 


Mungkin kerana keterujaan selepas mengubah dasar perjuangan daripada negara Islam kepada negara berkebajikan, istilah berunding dan berbincang seolah-olah tidak wujud lagi dalam kamus politik kepimpinan Pas, justeru mereka tidak mahu berbincang atau mendengar dahulu penjelasan SPR. 


Mungkin Pas ingin menunjukkan kepada sekutunya, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP bahawa mereka hebat berpolitik. 


Namun persoalannya apakah Pas hanya berani berhadapan dengan SPR, berani bertelingkah dengan UMNO, berani menyerang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan berani berbalah dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) tetapi apakah Pas akan benar-benar berani untuk menjadi dominan dalam pakatan pembangkang? 


Kalau kepimpinan baru Pas merasakan mereka sudah cukup hebat berpolitik maka mereka juga perlu menunjukkan 'kehebatan' itu apabila berunding dengan PKR dan DAP dalam pembahagian kerusi bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang. 


Ketika ini sudah ada cabaran kepada Pas untuk bertanding antara 120 hingga 130 kerusi Parlimen bagi membolehkan parti tersebut menjadi peneraju utama dalam pakatan pembangkang.

Cabaran berkenaan bukan sahaja dilontarkan oleh Pengerusi Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Daerah Kota Setar, Datuk Yusof Ismail, malahan oleh blogger-blogger yang mungkin sudah muak dengan 'keberanian tidak bertempat' Pas.

Mereka melihat Pas begitu bercita-cita tinggi untuk menggantikan UMNO malahan di mana-mana pun pemimpin Pas 'menjaja' bahawa parti itu jauh lebih baik daripada UMNO. Tetapi malangnya 'nafsu besar' itu tidak seiring dengan persoalan apakah Pas benar-benar berani hendak memberitahu PKR dan DAP bahawa Pas perlu dominan dalam pakatan pembangkang.

Setakat ini, pemimpin Pas meletakkan sasaran untuk bertanding 80 daripada 222 kerusi Parlimen yang dipertandingkan dalam pilihan raya umum akan datang, lebih 14 kerusi daripada jumlah pada tahun 2008 iaitu 66 kerusi.

Maknanya, Pas mahu bertanding lebih kerusi daripada PKR dan DAP. Pada tahun 2008, PKR bertanding di 97 kerusi dan menang 31 kerusi manakala DAP bertanding 47 kerusi dan menang 28 kerusi.

Soalnya, daripada mana Pas akan mendapat 14 lagi kerusi Parlimen bagi meletakkan calon-calonnya? Apakah DAP akan memberi laluan? Atau apakah Pas hendak mengambil semula kerusi yang diberikan kepada PKR?

Beranikah Pas yang kini dilihat begitu ghairah untuk berkongsi kuasa dengan kedua-dua parti itu berkeras dan menunjukkan kejaguhan seperti mana mereka berhadapan dengan UMNO, BN, SPRM, SPR dan PDRM? Pas hanya berani terpekik terlolong di jalanan, menunjuk hebat di hadapan rakyat dengan membuat pelbagai tohmahan kepada kerajaan BN tetapi pasti akan tunduk kepada kehendak PKR dan DAP. 


Justeru adalah diharapkan kepimpinan baru Pas tidak terlalu ghairah hendak menjadi jaguh dalam berhadapan dengan UMNO, BN dan agensi kerajaan kerana kesudahannya bukan Pas yang akan meraih keuntungan sebaliknya PKR dan DAP. 

Pusat hiburan bertambah di Kedah


Apa dah jadi dengan Azizan yang serba tau tau nie kedah dah jadi dalca-marba sejak diperintah oleh Kerajaan PAS yang membawa imej islam dan terbaru negara kebajikan.Inikah kebajikan yang dibawa oleh ostaz azizan menambahkan rumah urut mungkin berhajat untuk menyaingi negara sebelah iatu thailand.Pastinya kerajaan PAS serta ostat azizan akan menyalahkan BN iatu kerajaan terdahulu sebelum mereka.inilah mentaliti sempit yang akan dinyatakan untuk menutup kelemahan depa. 

ALOR SETAR 27 Julai – Kewujudan pusat-pusat hiburan yang semakin bertambah di bandar raya ini serta Sungai Petani menimbulkan kehairanan memandangkan kerajaan negeri Kedah ditadbir oleh Pas yang mendakwa memperjuangkan Islam.
Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir berkata, beliau agak terkejut dengan perkembangan yang menunjukkan selain pusat hiburan, rumah urut juga semakin bertambah di negeri.
“Bila saya lalu kawasan Alor Setar dan Sungai Petani, saya nampak dua kawasan ini tidak ubah seperti di Puchong yang penuh dengan pusat hiburan dan rumah urut.
“Perkara seperti ini tidak berlaku semasa zaman Barisan Nasional (BN) memerintah kerana dulu tak banyak pusat hiburan yang wujud,” katanya di sini, semalam.
Menurutnya, sepatutnya kerajaan negeri Kedah yang ditadbir oleh pemimpin Pas perlu menerapkan nilai-nilai Islam di dalam pentadbiran mereka dengan mengawal pembukaan pusat-pusat hiburan baru.
“Dulu mereka (kerajaan Pas) kata nak tutup pusat hiburan sepanjang Ramadan, namun bila ada tekanan oleh DAP, mereka tarik balik pula arahan ini.
“Ini bukan kali pertama mereka buat demikian kerana sebelum ini apabila kerajaan negeri buat sesuatu keputusan bila terima tekanan, mereka akan tarik balik keputusan mereka,” jelasnya.
Sementara itu, Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak dalam reaksinya hari ini menafikan pusat-pusat hiburan serta rumah urut semakin banyak dibuka di negeri ini.
“Ada masa pula Mukhriz datang tengok. Kita tak bagi lesen pun untuk buka pusat hiburan dan rumah urut ini.
“Jika ada pun, mungkin pusat hiburan dan rumah urut tersebut beroperasi secara haram,” katanya.utusan malaysia.

Wednesday, July 27

Sumbatkan Saja Beruk Kuning Nie Ke ISA.Tonton Video.Puak lahanat nie suka membuat kacau selepas apa yang dirancang pada 9hb lalu gagal terdesak hingga mengganggu pelancaran kibarkan jalurkan gemilang oleh PM Datuk Seri Najib Razak.10 orang ditahan kettika cuba menyerahkan surat.Buat pencacai Aljuburi nak serah surat boleh tapi buatlah cara yang betul.Sebenarnya niat mereka cuba memanipulasi keadaan supaya orang yang kurang cerdik atau penyokong tegar aljuburi melihat polis atau sesiapa sahaja mengunakan keganasan semasa menahan mereka.Mohd Fareez Kamal Intidzam, pembantu kepada Zuraida Kamaruddin

KUALA LUMPUR, 27 Julai: 10 orang temasuk enam anggota Angkatan Muda Keadilan (AMK) yang ditahan polis di stesen Sentral Kuala Lumpur siang tadi dibebaskan kira-kira jam 5.50 petang selepas diambil keterangan.

Kesemua mereka yang ditahan di Balai Polis Travers itu sebelum ini disoal siasat dibawah Seksyen 105, Kanun Prosedur Jenayah.

Terdahulu, mereka ditahan kira-kira jam 2.50 petang ketika sedang berbaris bersama pelatih PLKN menyambut ketibaan Datuk Seri Najib Razak untuk merasmikan kempen Kibarkan Jalur Gemilang di sini.

Antara yang ditahan termasuklah Timbalan Ketua Penerangan AMK Rozan Azin Mat Rasip, Exco AMK Pusat, Zaki Yamani, Zulfikar Ali Ariffin, Manivannan Gowindasamy, Chegu Sekar dan pembantu ahli parlimen Ampang, Mohamad Fareez Kamal Intidzan.

Insiden berlaku apabila Zaki cuba masuk ke dalam laluan Najib bagi menyerahkan sepucuk surat kepada Perdana Menteri itu.

Sebaik sahaja beliau masuk sambil memanggil "Datuk Seri", empat pengawal peribadi Najib terus memegangnya dan mengheret beliau keluar dari tempat tersebut dan diserahkan kepada anggota polis yang sedia berkawal.

Najib juga dilihat sempat melihat ke arah Zaki dan pergelutan yang berlaku yang hanya berjarak kira-kira satu meter darinya.

Seorang rakannya, Zulfikar pula ditahan apabila cuba menayakan kepada polis kenapa Zaki ditahan dengan cara kasar.

Ekoran itu kesemua mereka yang memakai baju kuning itu ditahan pihak polis. -hahaharakahkahkah-dailyAzizan belum temui formula terbaik bantu rakyat KedahPemimpin baik dan mesra rakyat memang antara faktor penting dalam sebarang kepemimpinan, namun ia mesti diiringi kemampuan menjana ekonomi yang boleh meningkatkan taraf hidup rakyat.
Ini antara dilema dialami ramai pemimpin terutama pembangkang yang selama ini asyik mengkritik kerajaan, tetapi apabila rakyat memberi peluang mentadbir negeri, mereka bukan saja tidak mampu memperbaiki kelemahan didakwa berlaku, bahkan turut gagal membawa sebarang perubahan kepada kemajuan negeri terbabit.
Selain Kelantan yang tidak banyak mengalami perubahan besar sejak PAS mentadbirnya 20 tahun lalu, tinjauan ke atas Kedah yang turut ditadbir parti itu juga tidak menampak sebarang perubahan dari segi fizikal, apa lagi usaha untuk meningkat ekonomi rakyat seperti diuar-uarkan kepada dunia.
Menteri Besarnya, Datuk Seri Azizan Abdul Razak, nyata belum lagi menemui formula terbaik untuk mengeluarkan majoriti rakyat Kedah, terutama golongan petani daripada kemelut kemiskinan, malah pentadbirannya sejak tiga tahun lalu juga gagal menyegarkan proses pembangunan di negeri jelapang padi itu.
“Untuk jadi pemimpin memang antara faktor penting, takkan kita mahu pemimpin zalim. Baik hanya satu daripada prasyarat, selain itu banyak lagi ciri-ciri lain yang perlu dimiliki pemimpin – berwawasan, bijak dalam membentuk strategi, penuh inspirasi, boleh berkomunikasi dan bijak mengurus kewangan.
“Pemimpin tidak cukup menjadi orang bijak bercakap, tetapi mereka juga perlu mendengar, mendapat maklumat dari pelbagai pihak.
“Saya memang mendengar cerita baik mengenai Azizan dan saya juga akui Azizan memang baik, tapi kalau setakat baik ia tidak menjamin kita akan cukup makan untuk anak-anak kita, tidak jamin kita akan mendapat pekerjaan, tidak jamin kita boleh berniaga, tidak jamin kualiti hidup kita akan sempurna, apa lagi baik Azizan juga tidak menjamin masalah sampah sarap yang menjadi isu besar kepada rakyat Kedah dapat diselesaikan dengan bijak,” kata Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir.
Azizan dilantik menjadi Menteri Besar Kedah selepas pembangkang memenangi Pilihan Raya Umum 2008 dan ramai berharap pentadbiran PAS akan membawa perubahan kepada nasib mereka dan proses pembangunan negeri itu.
Kelulusan Universiti Al-Azhar dan Universiti Kent, Canterbury ini bagaimanapun menyedari tidak mudah menjadi Menteri Besar kerana antara isu pertama dihadapinya ialah perasaan tidak puas hati daripada kalangan ahli partinya sendiri.
Antaranya membabitkan tuduhan mendakwa Menteri Besar ini gagal memperkasakan pelaksanaan Islam yang diperjuangkan PAS seperti membiarkan pusat hiburan beroperasi hingga lewat pagi dan arak dijual bebas di Langkawi.
Mereka juga mendakwa, pegawai kerajaan mendapat layanan istimewa daripada Menteri Besar berbanding pegawai lantikan politik.
Lebih perit, Azizan dan barisan Exco didakwa selalu memberikan alasan sibuk sehingga susah ditemui rakyat tetapi didakwa rajin bermain golf, manakala ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) pula mendakwa ada kepemimpinan PAS Kedah bersikap bongkak terhadap mereka.
Terkini, usahanya untuk memperkasa agama dengan menguatkuasa Enakmen Hiburan dan Tempat-Tempat Hiburan 1997 sepanjang Ramadan nanti, turut menerima tempelakan daripada PAS Pusat yang tidak mahu mengecilkan hati sekutunya, DAP.
“Sejak memenangi pilihan raya dan menjadi kerajaan negeri tiga tahun lalu, saya sebagai Ahli Parlimen Jerlun yang boleh dikatakan balik kawasan hampir setiap minggu tidak nampak perubahan yang berlaku di negeri ini,
“Apa yang saya nampak hanya ceramah. Saya nampak pembangunan Kedah ini terhenti dan sudah tiga tahun ia ‘terhenti...kita bimbang kalau mereka menang lagi, Kedah akan jadi ‘terhenti’ sampai bila-bila,” kata Mukhriz.
Mukhriz yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata sebenarnya Kedah mempunyai banyak kelebihan yang masih belum dimanfaatkan sepenuhnya.
Negeri ini bernasib baik kerana mempunyai taman perindustrian Kulim Hi-Tech yang menjana banyak peluang pelaburan dan pekerjaan bagi membantu rakyat Kedah.
“Walaupun diperintah PAS, Kerajaan Persekutuan Barisan Nasional (BN) tidak pernah mengabaikan tanggungjawab kepada Kedah. Kita terus membawa masuk pelabur dan hari ini Kulim Hi-Tech antara taman perindustrian terbaik negara.
“UMNO juga meneruskan tugasnya untuk membantu – antara inisiatif yang kita lakukan ialah menggembleng kerjasama antara kerajaan dan sektor swasta yang membuka pelbagai peluang kepada rakyat Kedah dan Kerajaan PAS Kedah juga menerima limpahan rezekinya,” katanya.
Kedah sebenarnya antara negeri yang mempunyai geografi indah, tanah subur dan sumber manusia berbakat. Sesiapa yang menguruskan negeri ini sebenarnya tidak sukar menjana ekonomi yang lebih hebat kepada rakyat Kedah.
Pemerintahan PAS Kedah sudah memerintah negeri ini selama tiga tahun, tapi rakyat masih menunggu Azizan mengotakan janji manifestonya ‘Kedah Sejahtera Nikmat Untuk Semua’.

PAS Pusat tolak guna biometrik,Keputusan bercanggah dengan pendirian Mursyidul AmJawatankuasa PAS Pusat semalam menolak penggunaan sistem biometrik dicadangkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada pilihan raya umum akan datang, sekali gus bercanggah dengan kenyataan Mursyidul Amnya, Datuk Nik Aziz Nik Mat yang menyokong penggunaan sistem berkenaan. 

Keputusan itu dibuat kerana sistem biometrik didakwa tidak mampu untuk menghalang daripada seseorang individu mengundi lebih daripada sekali, selain sistem berkenaan dikatakan gagal mengatasi beberapa kelemahan yang ada kini. Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa, berkata selagi SPR gagal untuk membersihkan senarai nama pemilih seperti dikehendaki, maka penggunaan sistem biometrik akan membuka lebih luas ruang kepada berlakunya penipuan dalam pilihan raya. “PAS membuat keputusan menolak penggunaan sistem biometrik, cadangan ini datangnya daripada Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak). Penggunaan sistem ini tidak mampu menyelesaikan masalah mengundi dua kali, PAS juga ada bukti terdapat senarai 500 nama pemilih bertindih dalam senarai daftar pemilih. 

“Biometrik hanya boleh mengesahkan nama seseorang itu berada dalam senarai daftar pemilih ataupun pengundi, tetapi tidak boleh menghalang sesetengah individu mengundi untuk dua kali. Oleh itu kami tetap menuntut penggunaan dakwat kekal,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat Jawatankuasa Pas Pusat di sini, semalam. 

Hadir sama Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu serta dua lagi Naib Presiden iaitu Salahuddin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar. 

Semalam akhbar melaporkan, Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, beliau menyokong sistem biometrik yang akan digunakan pada pilihan raya umum akan datang sekiranya terbukti tiada penyelewengan dalam pelaksanaannya. 
Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, pula berkata parti itu tetap dengan pendirian mendesak SPR supaya menggunakan dakwat kekal pada pilihan raya umum akan datang bagi mengelak masalah pengundi hantu. 

“Begitu juga dengan pendaftaran pemilih secara automatik, kita pelik bagaimana SPR boleh bekerjasama dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dalam pengendalian biometrik ini, tetapi tidak boleh bekerjasama dalam mengendalikan pendaftaran pemilih secara automatik,” katanya dalam kenyataan di laman blog peribadinya. 

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan pendirian parti itu yang tidak konsisten dalam tuntutannya bagi membersihkan pilihan raya daripada pengundi hantu, membuktikan bahawa PAS adalah parti ortodok. 

Katanya, ini kerana penggunaan dakwat yang digunakan di negara yang tidak maju, tidak akan berjaya mengekang masalah pengundi hantu dan mengundi dua kali. 

“Jangan terburu-buru eloklah bagi peluang kepada SPR... Jangan ambil pendekatan SPR itu (memperkenalkan sistem biometrik) sebagai pendekatan politik. 

“SPR mungkin hendak bantu supaya masyarakat menilai sistem baik atau tidak. Biarlah PAS bersikap munasabah tapi kalau PAS bersikap begitu memanglah perangai dia begitu. Kita tahu, cara dia menolak sesuatu yang baik,” katanya.

Truth that Cannot Be Covered.


yes YDP Agong only agree if Bersih been held in proper place and well manage such in stadium. The situation now Ambiga broke his promise by bringing supporter to the street. Stadium Merdeka not supposed an issue here, because all decision already been made by government to protect our national monument from potential damage. They should respect that and move to the other options. my question now.. why they didn't choose bigger and comfort place like in Stadium Shah Alam? huh Stupid extremist!

Tuesday, July 26

Aksi ‘sarkas’ penyokong Bersih cemari wacana Wan Ahmad VS Ambiga


Namanya sebuah wacana ilmu, dan tajuknya cukup membayangkan ia perbincangan ilmiah 'Apa selepas 9 Julai?" dengan ahli panel berprofil tinggi, sepatutnya semua hadirin duduk dengan tenang dan tertib mendengar panel berhujah.
Namun kalangan penyokong Bersih yang hadir menukar wacana ilmu jadi macam pertunjukan sarkas.
Itulah hakikat sebenar perangai tak senonoh segelintir manusia yang sikapnya memalukan pihak penganjur iaitu akhbar Sinar Harian dan kumpulan media Karangkraf.
Kebetulan majlis tersebut dibuat di pejabatnya di Shah Alam petang Selasa yang menyaksikan pertama kali tampil bersemuka Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar VS Pengerusi Bersih Datuk S Ambiga.
Ini pertama kali mereka bersemuka sejak demo haram Bersih 9 Julai.
Turut sama menjadi ahli panel ialah penganalisis politik Prof Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin.
Namun forum selama lebih dua jam untuk membolehkan hadirin mendapat input secara langsung dari panel mengenai isu yang hangat itu kebelakangan ini dicemari dengan sikap ‘nak menang saja dan mereka betul semua’ kalangan penyokong Bersih yang hadir.
Jelas dari awal, memang penyokong-penyokong Bersih yang menguasai kerusi-kerusi yang disediakan. Ini sedia maklum kerana SPR, agensi kerajaan, bukannya NGO seperti Bersih yang mudah untuk mobilisasi penyokong hadir ke majlis tersebut.
Kiranya, boleh 'angkat topi' pada Datuk wan Ahmad sebab berani datang walaupun sedia maklum 'crowd' jenis apa yang beliau berdepan.
Forum yang sepatutnya bermula tepat jam dua sedikit lewat kerana pihak penganjur menguruskan tempat duduk penyokong yang berdiri hingga mengganggu pihak media membuat liputan dalam dewan sesak dengan hadirin itu.
Sebaik bermula, ketika nama Ambiga disebut, dewan riuh rendah, jadi macam pasar, memaksa pengerusi majlis beberapa kali mengingatkan penyokong Bersih agar menjaga tingkah laku bagi memastikan majlis berjalan lancar.
Ambiga membentangkan hujahnya dengan mengatakan bahawa cadangan SPR untuk memperkenalkan sistem biometrik boleh diterima sekiranya semua maklumat mengenai sistem itu dijelaskan secara terperinci kepada rakyat.
“Kami terbuka sistem yang bagus tapi SPR perlu jelaskan kepada rakyat dan kami juga bimbang adakah sistem ini akan digunakan pada pilihan raya umum ke-13 kerana saya jangkakan ia tidak boleh dilakukan kerana sistem baru ini memerlukan kajian, percubaan selain ia perlu dijelaskan kepada rakyat.
Kata Ambiga, sistem biometrik masih boleh dimanipulasikan memandangkan tiada jaminan ia boleh menyelesaikan isu-isu berbangkit.
“Pengundi hantu yang kami paling bimbangkan, pengundi mati (yang sudah meninggal dunia) juga ... adakah nama mereka ini dikeluarkan dari data JPN.
“Kita tidak mempunyai data yang boleh rekod sama ada pengundi itu masih hidup atau meninggal dunia, saya bimbang jika sistem biometri ini digunakan,” katanya yang sentiasa mendapat tepukan gemuruh dari penyokong Bersih setiap kali berhujah.
Manakala, Wan Ahmad dalam reaksinya berkata, sistem biometrik tersebut diperingkat akhir kajian dan sebaik selesai, SPR akan memanggil setiap parti politik untuk menjelaskan bagaimanakah ianya berfungsi dan SPR terbuka menerima apa sahaja cadangan yang dikemukakan sebagai panduan.
“Perkara yang kita mahu bincangkan ini adalah isu besar kerana ia melibatkan undang-undang,” kata Wan Ahmad.
Selain itu kata beliau, semua pihak termasuk pemimpin parti politik perlu bersikap matang dan terbuka dalam membincangkan isu pilihan raya.
“Janganlah duduk di bawah tempurung, SPR mendengar semua ... sebab pelanggan kita banyak termasuk parti politik, betulkan dulu persepsi (terhadap SPR) kemudian baru boleh bincang soal pilihan raya,” katanya. Hujah beliau selalu diganggu dengan sorakan 'boo' dan gelak ketawa penyokong Bersih yang mengejeknya.
Sehingga pada satu peringkat, pengerusi majlis Wan Saiful Wan Jah terpaksa meminta hadirin supaya berhenti membuat suara-suara yang menganggu Wan Ahmad berhujah.
"Ini sudah menyakitkan hati, saya harap hadiran dapat bertenang bagi memastikan majlis berjalan lancar,"kata beliau.
"Saya hampir kecewa dengan gelagat saudara sekalian, tolong hormati majlis ilmu ini...kalau anda berterusan membuat bising, kita terpaksa hentikan perbincangan hari ini," kata Wan Saiful yang juga Ketua Eksekutif Institut Demokrasi dan Urusan Ekonomi (IDEAS).
Pada satu peringkat, soalan seorang peguam kepada Ambiga yang mempersoalkan tindakan Bersih mengadakan demonstrasi jalanan hampir menyebabkan majlis hilang kawalan.
Penyokong Bersih bangun, menjerit dan menunjukkan berbagai isyarat jari kepada lelaki yang bertanya soalan tersebut. Suasana kelam-kabut hampir dua minit sebelum berjaya ditenangkan oleh pengawal keselamatan yang ditugaskan oleh pihak penganjur.
Memang jumlah penyokong berat sebelah, dengan penyokong Bersih lebih ramai, hinggakan, soalan-soalan yang balun SPR akan secera mendapat tepukan dan sorakan sokongan manakala soalan yang mempersoalkan demontrasi jalanan akan segera dicemuh, dikecam dan diboo oleh hadirin dalam dewan.
Seorang mahasiswa misalnya bertanyakan soalan dengan berhujah bahawa Islam menolak menjatuhkan kerajaan dengan demonstrasi jalanan teruk kena boo dan maki hamun hingga tidak sempat menghabiskan ayatnya.
Wan Ahmad juga pada satu peringkat terpaksa merayu kepada hadirin supaya memberinya peluang membuat penjelasan.
“Jangan anggap SPR sebagai musuh,”katanya yang tidak diendahkan sebahagian besar hadirin.
Wan Ahmad bertegas menjelaskan bahawa bukan semua persoalan berkaitan pilihanraya adalah bidang kuasa SPR.
"Dalam menjayakan sesuatu pilihan raya bukan hanya Akta Pilihanraya sahaja diguna pakai, ada akta lain yang melibatkan agensi lain, seperti Akta Polis, Akta Hasutan dan lain-lain.
"Tambahan SPR tidak mempunyai kuasa menguatkuasa dan tanggungjawab meminda undang-undang pilihan raya kepada Pejabat Peguam Negara. SPR hanya boleh cadangkan, dan cadangan tersebut perlu melalui banyak jawatan lain sebelum sampai ke Parlimen untuk dibahaskan,"katanya.
Pada satu ketika, Wan Ahmad dengan terang-terang memuji parti-parti komponen BN yang kerap mengadakan pertemuan dengan SPR, tetapi tidak menghebahkan kepada media.
"Mereka ikhlas, mereka juga kritikal pada SPR, tetapi menggunakan saluran betul,"katanya yang sah-sah kena boo dengan penyokong Bersih.
Maka majlis diselangi seli dengan tempikan boo segala macam hingga pada satu ketika Wan Ahmad yang nampak fedup secara menyindir berkata jika mereka (pembangkang) menang semua kerusi pilihanraya semuanya OK.
Wan Ahmad turut melahirkan kekecewaan apabila penonton yang hadir tidak terbuka menerima pandangan yang dikemukakan.
Menurutnya sikap berkenaan mencerminkan bahawa penyokong Bersih yang hadir itu sememangnya tidak berminat mendengar pandangan yang bertentangan dengan pendirian mereka melainkan jika berpihak kepada matlamat Bersih.
"Tapi tindakan anda tidak mencerminkan kematangan terutamanya ketika menghadiri majlis ilmu," katanya.OLEH HELME HANAFI http://agendadaily.com

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive