RAPID

Monday, August 8

Duit Sekupang Dah Jadi Israel.


Cuba perati betul-betul ada lambang israel atau tidak dalam duit syiling yang terbaru dan bakal dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia.Rasanya semua lambang yang ada mencerminkan bunga raya iatu bunga kebangsaan malaysia.Gerombolan puak pembangkang yang jenis suka main belakang depa kata ada lambang israel.memang celaka puak celaka nie suka menegakkan benang yang basah dan sekarang dalam perang maya ini mereka nampak terdesak kerana kekurangan isu yang menyebelahi mereka dan apabila isu dibangkitkan blogger Pro BN dengan segera menagkis segala tomahan dengan bernas.Juak PR ini jua sedaya upaya untuk menaikan isu yang bukan-bukan seperti wang syiling ini.tiada persamaan langsung dengan logo israel yang ditunjukkan.Kerajaan Malaysia tetap konsisten dengan agama rasmi ialah islam dan tetap menghormati agama lain serta bebas mengamalkan ajaran yang lain.Buat blogger pakatan nie elok-elok pakat insaf dengan apa yang dispin dengan bermodalkan duit sekupang nie.nak kata bodoh pun tak elok nak kata cerdik pun kurang akal.Buatlah apa saja yang elok dimata depa nie semua tetap ada yang nak perlekehkan kerajaan.

Kredit kepada rakan blogger penang MPP  

Terima kasih PM , bonus dengan minima RM 500 kepada kakitangan awam & pesaraKerajaan mengumumkan pembayaran bonus setengah bulan gajidengan bayaran minimum RM500 kepada semua kakitangan awam sempena Hari Raya ini.

Golongan pesara juga akan dibayar RM500.Pembayaran akan dibuat pada pertengahan bulan Ogos iaitu sebelum Hari Raya Aidil Fitri.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata bonus itu adalah bagi menghargai sumbangan serta dedikasi penjawat awam dalam memudah dan menjayakan pelaksanaan program pembangunan negara.

Perdana Menteri menambah, kerajaan berharap pemberian bonus dan bayaran khas ini dapat meringankan beban penjawat awam dan para pesara kerajaan dan membantu mereka membuat persediaan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

" Pemberian ini juga merupakan satu penghargaan kerajaan kepada seluruh penjawat awam," kata Najib.

Katanya pemberian bonus dan bayaran khas itu akan melibatkan 1.27 juta penjawat awam Persekutuan dan 590,000 pesara kerajaan dengan anggaran perbelanjaan sebanyak RM2 bilion.

Ini menunjukkan bahawa kerajaan sentiasa prihatin dan sangat menitikberatkan kebajian penjawat awam dan pesara kerajaan.MKP kata PM dah buat terbaik baik penjawat awam dan pesara bagi menyambut aidilfitri yang bakal menjelang depa yang dapat bonus nie patut sedaq dan berterima kasih dengan menterjemahkan dalam bentuk undi kepada BN bila tiba PRU 13.  

MURTAD:PAS Selangor Layu Depan Sekutu DAP


Shah Alam, 8 Ogos- Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS) terkejut dengan tindakan Timbalan Pesuruhjaya Pas Selangor merangkap Ahli Parlimen PAS Shah Alam, Khalid Samad yang tidak faham prosedur dan undang-undang di Selangor.
Pengerusi Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS), Hamidzun Khairuddin berkata, tindakan beliau yang terus mencela dan mendesak serta mengutuk tugas yang dilaksanakan oleh JAIS adalah satu perbuatan yang menimbulkan kekeliruan kepada masyarakat umum.
“Ahli Parlimen Pas itu wajar mengerti yang Dr Hassan Ali adalah Exco Hal Ehwal Islam Selangor yang bertanggungjawab penuh sebagai wakil PAS paling Kanan yang sah dalam kerajaan Dap, Pkr dan Pas di Selangor.
Amat malang Pas Selangor yang kini dipimpin Khalid Samad sebagai Timbalan Pesuruhjayanya tidak faham prosedur dan undang-undang dengan terus mencela, mendesak dan mengutuk tugas yang dilaksanakan oleh JAIS. Khalid lebih berminat meraih sokongan politik murahan dari menyelesaikan persoalan yang rumit dan sensitif ini,” ujarnya yang juga mantan Ketua AMK Negeri Selangor.
Ujarnya, kenyataan Khalid Samad yang mencemuh bekas Pesuruhjaya Pas Selangor Datuk Dr Hassan Ali menjadikan isu membaptis orang Melayu di Gereja Methodist Damansara Utama yang diserbu oleh JAIS menjadi polemik yang sangat hangat dipasaran.
“Lebih hebat dari itu, rakyat Selangor kini sedang ditontonkan dengan tendang terajang politik Pas yang bergaduh sesama sendiri dalam menangani isu Murtad yang membelenggu umat Islam khususnya di Selangor.
Juga bertambah malang Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan barisan kepimpinannya yang selama ini sangat lantang mempertahan kepentingan Islam kini menikus. Mereka seolah-olah menyokong usaha memurtadkan umat Islam,” ujarnya dalam satu kenyataan kepada media.
Tambahnya, tindak tanduk pegawai penguatkuasa JAIS dalam isu ini dipercayai berlandaskan peruntukan undang-undang Enakmen Jenayah Islam Selangor yang terpakai untuk seluruh umat Islam yang berada di bumi Selangor. Rakyat yakin pasukan JAIS telah membuat pelbagai penyelidikan, risikan dan intipan sebelum ini bagi memastikan kes ini sahih.
Menurut sumber, gerakan Katolik membaptis orang Melayu & muaalaf di Selangor kini berjalan dengan sangat aktif. Peristiwa yang berlaku digereja methodist itu merupakan 'Tips of Iceberg' yang sangat menyentuh hati dan perasaan umat Islam.

Adalah amat dikesali Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim tunduk kepada tekanan barisan EXCO Dap dan mengambil pendekatan menyalahkan JAIS dalam isu ini. MB wajar memahami Perkara 3 dan Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan dengan lebih fasih sebelum mengambil pendirian yang sangat berat sebelah menghentam pasukan penguatkuasa JAIS.
GAPS mengesa agar semua pihak akur kepada kedaulatan undang-undang di negara ini yang menyebut soal kebebasan beragama seperti yang terkandung dalam Perkara 3 dan Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan. Jika kedua-dua perkara ini di patuhi tidak timbul soal ada usaha mubaligh katolik yang beria-ia mahu memurtadkan umat Islam,” tambahnya.
Kes membaptis umat Islam ini amat malang dan menyedihkan kerana ianya berlaku dan ini bertentangan dengan undang-undang di negara ini. Sudah jelas lagi bersuluh kerajaan Dap, Pkr dan Pas Selangor telah menguris hati dan perasaan umat Islam di Selangor dalam bulan Ramadhan ini.
GAPS berdoa agar Tragedi Natrah kekal menjadi lipatan sejarah. Hanya kebijaksanaan pemimpin negara yang berjiwa besar sahaja yang mampu merungkai isu agama yang sensitif dan rumit ini.
MKP kata APa dah jadi adakah kita berada diakhir zaman.Khalid Bukan setakat gagap akan tetapi buta undang-undang.

Identiti Penuh, Gambar Hajjah Sitt Al-Wuzara Hina Islam Di Dedahkan.


Terdahulu alam cyber digemparkan dengan kewujudan satu blog, facebook dan twitter yang terang-terang menyerang peribadi dan merendah-rendahkan ciptaan ALLAH… Blog tersebut dikenali dengan nama Makcik Hajjah Sitt Al Wuzara yang diwujudkan oleh individu yang boleh dikatakan sangat desperate dalam kehidupannya mengutuk Nabi kita Muhammad S.A.W.


Bagi sesiapa yang belum tahu Hajjah Sitt Al-Wuzara ini pemilik blog https://makcikhajjahsittalwuzara.wordpress.com/ yang menghina Islam, dan ramai ingin tahu siapa sebenarnya beliau.

Hari ini kita kasi bongkar siapa dia manusia yang kurang hajar tersebut....Akhirnyah pihak Hackers GaySec dengan operasi yang diberi nama #OPSRamadan telah membongkar siapa sebenarnyan disebalik Hajjah Sitt Al-Wuzara ini

Dikatakan orang ini aktif di :
Malaysian Apostate FB Group
Malaysian Athiest, Freethinker, Agnostic
Friendlyatheist.com

Menurut sumber, apabila Nor Arlene (Makcik Sitt Al-Wuzara) beroperasi di online beliau akan guna proxy agar tidak mendedahkan ip address yang sebenar, dan terdapat satu gambar Nor Arlene bersama-sama dengan Marina Mahathir.


Namun sebelum Gaysec mendedahkan bukti ini dikatakan Makcik Sitt Al-Wuzara sudah mula kalut, ini yang dikatakan di fb Gaysec

[UPDATE] #OPS RAMADAN: Makcik Hajjah Al Wuzara sudah kalut.. kelihatannya dia sudah mula memadamkan semua jejaknya (traces)..tapi tindakan bodoh sebegitu hanya memerangkap dia sahaja.kerana kami awal2 lagi sudah menyimpan screenshot dan semua bukti2 amoi atheist ni.

link : laman web gaysec
link : facebook fanpage gaysec

Saya berharap, janganlah dikeji, di maki dan dicemuh Arlene Tan tersebut... Kita perlu tunggu sehingga pihak Polis mengesahkan akan kesahihan dakwaan yang dibuat oleh Gaysec ...

Dengar khabar hari ini Arlene Tan akan pergi buat laporan polis. Harap polis dapat selesaikan perkara ini semoga tiada benda yang buruk berlaku sekiranya beliau tidak bersalah... Rakan-rakan Islam dinasihatkan supaya bersabar di bulan yang mulia ini...
Harap Pihak berkuasa tegas mengambil tindakan terhadap mereka.

PAS Kutip Derma menuju KePutrajaya.
Pas yang terkenal dengan Negara kebajikan sekarang nie dok pakat-pakat kutip derma bagi menjejak kaki ke Putrajaya,samalah yang dibuat apabila ceramah yang dibuat depa dok tadah tin Milo.Tue dulu lani nie tukaq taktik pakai tin biskut pulak besaq sikit untuk derma kononya derma bagi perjuangan Parti akan tetapi diselingkup oleh pemimpin yang ternyata dah kaya pun tak payah kutip derma lgi afdal nampaknya,Projek hampa sapu duit derma rakyat untuk jejak kaki kePutrajaya nampaknya akan  lingkup jahanam jugak.

Kes derma untuk memali pun depa sapu sampai lanie senyap sunyi.adakah ini yang diperjuangan oleh PAS dan Pemimpinnya.sekali  DAP gertak depa dah terkencing dalam seluaq,Isu pusat hiburan diKedah contohnya dan yang terbaru isu Jais serbu Gereja.apa yang PAS boleh buat selain mengikut telunjuk DAP.

Masih MKP ingat Mat sabun pernah menyatakan akan meghapuskan Putrajaya apabila memerintah.lanie dah terbailik pulak dok mengidam Putrajaya pulak.Agak kelakar sikap mat sabun yang terkenal suka menabur fitnah dan ucapan yang kurang Pandai.

Sunday, August 7

Antara Dakwah dan Undang-undangDua elemen penting yang perlu diberi perhatian di dalam isu serbuan JAIS pada Rabu lalu adalah menilainya dari dua persepktif yang utama yakni perlaksanaan undang-undang dan aspek dakwah yang menjadi gambaran (view) agama Islam.  Kedua-duanya sama penting dan memerlukan kebijaksanaan menguruskannya.


Sesungguhnya, undang-undang wajib ditegakkan.  Namun ia sesekali tidak meninggalkan objektif utama penubuhan undang-undang itu yakni memberi kesejahteraan dan keselamatan kepada seluruh manusia.  Di dalam Perlembagaan Persekutan membenarkan setiap rakyat di dalam aspek kebebasan agama (Rujuk: Perkara 11(1),(2),(3),(4) dan (5)). Namun ia tertakluk kepada undang-undang negeri masing-masing.

Di dalam enakmen Jenayah Syariah (Selangor) 1995, Bahagian III secara umumnya menjelaskan bahawa undang-undang syariah negeri berkuasa menghalang mana-mana pihak yang mempunyai usaha untuk melakukan penghinaan dan mempersendakan agama Islam.

Dari sudut undang-undang - Perlembagaan mahupun Syariah - kita melihat dan mengiktiraf bahawa agama Islam harus diletakkan penghormatan yang tinggi.  Namun, dalam masa yang sama ia perlu ditegakkan dengan tidak sesekali mengenepikan - bagi undang-undang Syariah - apa yang disebut Maqasid Syariah - yakni objektif penubuhan undang-undang Islam itu iaitu memberi kemaslahatan kepada semua manusia.

Oleh kerana syariat Islam itu diturunkan kepada seluruh manusia - rahmatan lil 'alamin - maka undang-undang syariat sepatutnya selaras dengan semangat objektif syariah tersebut yakni memberi keselesaan, kesejahteraan, keharmonian dan kebaikan kepada semua manusia - orang Islam dan termasuk bukan Islam.  Ini prinsip jelas dalam Islam.Dari sini kebijakan menanganinya berlegar kepada persoalan dakwah - yakni mengambil tindakan dan memberi pandangan yang selaras dengan kehendak Islam dengan tidak mengenepikan persoalan hak serta adab bagi agama lain, serta persoalan penguatkuasaan undang-undang - iaitu dengan mengambil tindakan yang tepat dan tidak mengenepikan semangat maqasidsyariah itu.

Hasaan Ali Rela Dipecat.Percayalah - Dengan nama Allah Yang Maha Besar - Dr Hassan Ali berada di pihak yang benar. Beliau menjalankan tanggungjawab dengan jujur dan amanah. Serbuan JAIS dilakukan setelah mendapat laporan daripada orang ramai, di samping mempunyai bukti-bukti yang shahih. Soalnya, jika pihak Gereja memang berada di pihak yang benar, mengapa perlu menunggu sehingga satu jam baru diizinkan pihak polis dan JAIS masuk ke dalam Gereja untuk membuat siasatan? Dan jika 12 orang Melayu itu tidak bersalah, mengapa perlu melarikan diri melalui pintu belakang? Pihak Kristian di Malaysia jangan berbohong lagi - usaha untuk memurtadkan umat Islam di Malaysia sememangnya telah dirancang sangat rapi sejak dari dulu lagi, hampir semua orang tahu isu ini. Jangan berselindung atas nama kebebasan beragama. Usaha kristianisasi memang wujud di negera ini. Apa-apa pun syabas Dr Hassan Ali. Allah bersama kamu. Takbirr! Allahuakbar!

KUALA LUMPUR, 7 Ogos — Exco Kerajaan Negeri Selangor Datuk Dr Hasan Ali berkata beliau sanggup dipecat demi mempertahankan Islam, sebelum berdepan dengan jawatankuasa kerja PAS pusat untuk menjelaskan tindakan serbuan ke atas sebuah gereja di Petaling Jaya Rabu lalu. Akhbar milik Umno Utusan Malaysia, dalam laporan di muka depan edisi hujung minggu hari ini mengatakan pemimpin kanan PAS ini di bawah tajuk “Saya rela dipecat.”

“Saya sanggup melakukan apa sahaja termasuk menerima kenyataan jika saya diminta melepaskan jawatan sebagai Exco Kerajaan Negeri dan apa-apa jawatan sekali pun demi memperjuangkan apa yang saya yakin dapat membantu umat Islam, khususnya di negeri Selangor,” kata Hasan.

“Jika sesiapa pun yang percayakan kepada soal keharmonian beragama, maka soal kesucian agama Islam tidak boleh diganggu gugat sama sekali dan itulah yang saya perjuangkan, adakah itu salah?” tambah Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat Istiadat Melayu dan Kemudahan Awam Selangor ini.

Hasan sebelum ini mempertahankan tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) yang membuat serbuan ke atas satu majlis makan malam muhibah di Gereja Methodist Damansara Utama. Beliau berkata majlis itu juga pihaknya telah dimaklumkan perkataan “al-Quran” dan “doa” diselitkan, mendakwa ada bukti mahu memurtadkan umat Islam.

Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan Di Kalangan Orang Islam), yang menggariskan tindakan-tindakan memurtadkan dilakukan oleh bukan Islam ke atas Muslim, membolehkan pihak berkuasa agama untuk melancarkan siasatan dan menahan mana-mana individual tanpa waran.

Tindakan Hasan mempertahankan Jais berlaku selepas Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim melahirkan rasa kesal tentang insiden yang berlaku. Dilihat sebagai satu isu keagamaan konservatif, Hasan tidak bersetuju dengan dasar-dasar liberal kerajaan negeri Selangor, yang paling ketara adalah larangan penjualan arak di negeri maju itu awal tahun ini.

Hasan telah kehilangan jawatan utama pada pemilihan PAS, yang dilihat memilih pemimpin lebih progresif dan inklusif. Selepas tidak dikekalkan sebagai pemimpin nombor satu Selangor, tindakan Hasan dilihat cenderung kepada pemikian Umno.

“Dalam profram itu, pihak penguatkuasaan dan polis telah melakukan pemeriksaan dan mendapati ada usaha untuk menghalang serta mengelak bahan bukti,” kata wakil rakyat PAS ini. Beliau berkata pihak berkuasa telah menemui bahan bukti yang mengaitkan dengan usaha untuk memurtadkan umat Islam tapi tidak mendedahkannya.

Hasan menambah beberapa orang Islam telah cuba melarikan diri melalui pintu belakang tetapi berjaya ditangkap pegawai Jais. Beliau juga menafikan pihak berkuasa telah melakukan “serbuan” ke atas gereja itu sebaliknya mengatakan ia adalah satu pemeriksaan yang dibuat berdasarkan satu laporan bahawa orang Islam menghadiri acara “berbuka puasa” di gereja itu.

Video Hebat:DAP yang bagi Barang Naik.


Bukan hendak mengata akan tetapi inilah realiti yang berlaku,Kaum Cina mempunyai kuasa dalam perniagaan dalam semua segi dari bahan mentah hingga keluaran terakhir.taktik ini telah lama digunakan oleh negara jiran sebelah selatan dan utara.Dari apa yang dibincangkan oleh rakan seperjuangan teknik ini diterapkan kedalam politik Pulau Pinang sejak tahun 2004 hingga kini dan apa yang dirancang pada mulanya menampak hasil yang mendadak pada 2008.Cara yang halus ini perlu diperjelasakan kepada masyarakat umum.Terima kasih Kawasaki 9722 kerana menghasilkan video terhebat mengenai harga barang yang dimanipulasi oleh Penyokong tegar DAP.  

Saturday, August 6

Wanita Pertama Kena Tangkap Tak Puasa Di P.PinangSeorang wanita dan dua yang lain telah ditangkap kerana tidak berpuasa dan makan di tempat awam secara terbuka pada bulan Ramadan.

Wanita tersebut seorang pekerja kilang memberi alasan 'datang bulan' kerana tidak berpuasa dan menjadi wanita pertama yang ditahan kerana tidak berpuasa di negeri ini tahun ini.

Bagaimanapun, wanita tersebut sebenarnya menipu dan akhirnya mengaku kepada pegawai-pegawai Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri bahawa dia sebenarnya tidak berpuasa kerana lapar.
Namun begitu, wanita tersebut dan yang lain ditangkap bukan kerana tidak berpuasa tetapi kerana makan di tempat awam pada bulan puasa.Penolong Pengarah Kanan Penguatkuasa Jabatan, Jaafar Ismail berkata, tiga orang yang ditahan itu didapati sedang makan di bawah Jambatan Pulau Pinang, Prai, pada lebih kurang jam 2.30 petang Sabtu.

“Walaupun mereka sedang menikmati makan tengah hari di bawah jambatan tetapi aksi mereka dengan mudah boleh dilihat oleh orang awam,” tegasnya.

Jaafar berkata, kakitangan penguatkuasa Jabatan Agama Islam sering kali membuat rondaan di bawah jambatan tersebut kerana ia telah menjadi lokasi popular untuk mereka yang tidak berpuasa makan di siang hari.

Katanya, ketiga-tiga mereka akan didakwa di bawah Seksyen 15 (b) Enakmen Jenayah Syariah yang boleh membawa kepada hukuman denda sehingga RM1,000 atau enam bulan penjara atau kedua-duanya sekali jika didapati bersalah.

Sumber: Mstar Online

DAP Beri Jeff Ooi Amaran KerasAnggota jawatankuasa pusat DAP dan Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi Chuan Aun dilepaskan dengan hanya diberi amaran oleh Jawatankuasa Disiplin parti kerana mengkritik ahli parti yang juga Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Wong Hon Wai, dalam media.

Pengerusi jawatankuasa itu, Tan Kok Wai berkata, selepas mendengar keterangan Jeff Ooi di ibu pejabat parti di sini semalam, jawatankuasa memutuskan mengeluarkan ‘amaran keras’ terhadap beliau, yang juga Ketua Staf Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

"Beliau telah melanggar disiplin parti dengan menggunakan media tanpa menggunakan semua saluran dalaman yang ada. Ini telah mencemarkan nama parti,” kata Kok Wai kepada pemberita selepas pendengaran itu.

Jeff Ooi sebelum ini telah berbalas kenyataan di media dengan rakan ahli DAP, Hon Wai, yang juga Exco Perumahan Pulau Pinang berhubung kegagalan mendapatkan data lengkap mengenai pemohon-pemohon apartmen kos rendah di Batu Lanchang.

Jeff Ooi malah bersikap keterlaluan dengan menggesa Wong meletakkan jawatan.

Pertikaian itu diketahui umum apabila Hon Wai mendakwa Jeff Ooi tidak membuat penyelidikan semasa menyerahkan senarai nama 178 orang yang memohon untuk membeli rumah kos rendah di kawasannya.

Jeff Ooi kemudian menjawab dengan menyatakan ‘tuduhan itu tidak berasas’ dan menggesa Wong yang beliau labelkan sebagai ‘Napoleon kecil’, meletakkan jawatan.

Menjelaskan mengenai keputusan jawatankuasa itu hari ini, Kok Wai berkata, Jeff Ooi diberi amaran keras kerana perbuatannya menggelar Hon Wai dengan panggilan tidak baik adalah ‘contoh tidak baik kepada orang ramai’.

"Jeff Ooi sebagai seorang MP (Ahli Parlimen) dan ketua staf Lim Guan Eng sepatutnya bertindak sebagai seorang pemimpin parti yang tahu untuk memaparkan perpaduan antara rakan sekerja dan menggunakan saluran sesuai untuk membangkitkan isu.

"Reputasi DAP yang telah dibina dengan susah payah lebih 46 tahun, boleh dimusnahkan dengan mudah melalui tindakan sebegini,” katanya.

Kesatuan Pekerja Keretapi diminta jangan ugut kerajaan...


Kesatuan Pekerja Keretapi Tanah Melayu Berhad (KPPKTMB) diminta jangan mengugut kerajaan dengan bekerja mengikut peraturan sepanjang musim perayaan ini, sebaliknya bertugas dengan mengutamakan kepentingan rakyat yang mahu pulang berhari raya.
Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha, berkata kesatuan tidak wajar berbuat demikian kerana masih ada ruang untuk membincangkan desakan supaya kerajaan menamatkan kontrak Presiden KTMB, Dr Aminuddin Adnan.
“Saya amat berharap kesatuan menarik balik hasrat mereka kerana ia tidak menguntungkan mana-mana pihak, sebaliknya merugikan rakyat dan KTMB. Sebagai pekerja KTMB, kita seharusnya mengutamakan tanggungjawab terlebih dulu dan isu lain yang berbangkit cuba diselesaikan secara baik,” katanya sepertik yang dilaporkan oleh akhbar Berita Harian.
 KPPKTMB memberi kata dua sama ada kontrak Dr Aminuddin ditamatkan atau mereka bekerja mengikut peraturan yang dijangka menjejaskan perjalanan kira-kira 50,000 penumpang tren yang mahu pulang berhari raya. Selain itu, ahli kesatuan memberi amaran enggan bekerja lebih masa jika KTMB tidak mengambil sebarang tindakan terhadap permintaan itu.
Pematuhan semua prosedur atau `work- to- rule' itu termasuk pemeriksaan tren hampir sejam seperti ditetapkan dalam perkhidmatan KTMB bagi mengesan kerosakan sistem enjin, brek dan elektrik pada tren dan tidak memulakan perjalanan sehingga kerosakan diatasi sepenuhnya.
Cho Ha juga berkata, beliau tidak mempunyai kuasa berhubung pelantikan semula Dr Aminuddin sebagai Presiden KTMB kerana ia dalam bidang kuasa Kementerian Kewangan, tetapi bersedia menemui KPPKTMB dan berbincang dengan mereka.
Sementara itu, Presiden Kesatuan Sekerja Dalam Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), Mohamed Shafie BP Mamal berkata, pihaknya amat berharap isu berkenaan diselesaikan segera.
“Sudah tiba masanya kerajaan campur tangan menyelesaikan masalah ini. Jika berlarutan kita bimbang ia memberi implikasi besar kepada pelbagai pihak,” katanya.
Sementara itu, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) sudah merangka beberapa pelan tindakan sekiranya Ahli Kesatuan Pekerja KTMB (KPPKTMB) tetap dengan pendirian mereka untuk bekerja mengikut peraturan sepanjang musim perayaan ini.
KTMB dalam kenyataan kepada Berita Harian, semalam berkata penumpang perkhidmatan itu tidak perlu khuatir atau panik dengan tindakan kesatuan kerana langkah tertentu akan diambil bagi memastikan perjalanan tren tidak mengalami sebarang gangguan.
“Pihak pengurusan KTMB sudah bersiap sedia dengan beberapa pelan bagi menangani situasi berkenaan sekiranya ia berlaku. Kita yakin bahawa ia berada dalam kawalan dan impak dari tindakan itu, akan dapat diminimumkan dalam memastikan perkhidmatan tren terus beroperasi seperti biasa,” katanya.
Kenyataan itu berkata, pada masa sama, KTMB turut optimis bahawa penambahan koc bagi perjalanan ke Pantai Timur sempena musim perayaan ini akan dapat dilaksanakan berdasarkan kerja baik pulih koc yang sedang dijalankan dan dijangka siap dalam sedikit masa lagi.

Exco Pahang Kesal Sesi Tazkirah Terawih Berunsur PolitikTindakan pihak tertentu yang menjadikan sesi tazkirah semasa sembahyang terawih sebagai ruang menyampaikan ceramah berunsur politik amat dikesali.
Exco kerajaan negeri Pahang, Datuk Wan Adnan Wan Mamat berkata, terdapat banyak aduan daripada orang ramai berhubung perkara itu sejak umat Islam melakukan ibadat puasa Isnin lepas.
"Masjid atau surau bukannya tempat untuk pembangkang mengadakan tazkirah berunsurkan politik seperti menghina atau mengutuk kerajaan, dan ianya bukanlah pentas untuk berbuat demikian," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian sumbangan sempena bulan Ramadan kepada masjid, surau dan pusat tahfiz, di sini, Sabtu.
Beliau berkata Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) telah diminta untuk menyiasat perkara berkenaan.
"Kita minta orang ramai terutama jemaah masjid atau surau supaya segera memaklumkannya kepada Jaip sekiranya terdapat sesi tazkirah sedemikian.
"Perkara ini boleh mengganggu-gugat ketenteraman awam dalam masyarakat serta menjurus kepada perpecahan umat Islam. Ceramah sedemikian juga mengganggu emosi jemaah yang hadir untuk menunaikan solat terawih," katanya.
Pada majlis itu, sebanyak 13 masjid, 66 surau dan empat pusat tahfiz di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Beserah, iaitu DUN yang dimenangi PAS pada pilihan raya umum lepas, menerima sumbangan untuk menjalankan aktiviti di bulan Ramadan.
MKP kata:kenapa Puak Pas nie terdesak sampai bulan puasa pun dok berkempen cuba-cubalah berubag demi kebaikan.

PANAS!! BULAN PUASA PUN BUAT MAKSIAT!!Seorang ibu yang mahu mengejutkan anaknya untuk bersahur tergamam sejurus mendapati seorang lelaki tidur nyenyak bersama anak gadisnya dalam kejadian di Batu 18, Hulu Langat, kelmarin.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ab Rashid Ab Wahab, berkata kejadian berlaku kira-kira jam 5 pagi ketika ibu mangsa masuk ke dalam bilik tidur anaknya yang berusia 14 tahun untuk mengejutkannya.

“Sebaik masuk, ibu mangsa terkejut apabila mendapati mangsa tidur bersama seorang lelaki warga Indonesia berusia 21 tahun yang dipercayai teman lelakinya.

“Lelaki terbabit yang terkejut dengan kehadiran ibu mangsa bingkas bangun lalu memohon maaf selain mengaku hanya tidur dan tidak melakukan apa-apa bersama mangsa,” katanya.

Katanya, ibu mangsa yang tidak berpuas hati dengan pengakuan lelaki itu mendesaknya untuk mengetahui apa yang berlaku.

“Atas desakan berterusan ibu mangsa, lelaki itu mengaku sudah melakukan hubungan seks dengan mangsa ketika ahli keluarga lain sedang tidur. “Lelaki itu juga mahu bertanggungjawab atas perbuatannya.

“Ibu mangsa yang tidak berpuas hati dengan tindakan lelaki itu yang melarikan diri membuat laporan di Balai Polis Batu 18, Hulu Langat,” katanya.- H.MetroMKP kata apa dah jadi dengan remaja sekarang,jangan pulak nanti salahkan orang lain. 

Pembangkang Bangkrap Isu untuk Runtuhkan Perpaduan UMNO


idea-idea bangkrap pembangkang untuk memecahkan perpaduan UMNO,isu terkini yang dijawab oleh Ketua Penerangan UMNO Malaysia.Datuk Ahmad Maslan.

Khalid arah semua exco tutup mulut....Malu dilihat 'berlaga angin' dalam kerajaan sendiri, MB Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada Jumaat mengarahkan semua exco-exco nya berdiam mengenai isu serbuan JAIS ke atas sebuah geraja di Petaling Jaya.
Khalid yang kesal dengan kejadian tersebut berkata, beliau juga akan mengadap Sultan Selangor bagi mendapatkan nasihat berhubung tindakan JAIS dalam operasi melibatkan Gereja Methodist Damansara Utama di Petaling Jaya itu.
Beliau juga masih menunggu laporan daripada JAIS untuk dipersembahkan kepada Sultan Selangor, kata Khalid lagi dalam satu kenyataan hari ini.
"Sehingga tindakan ini diambil dan isu diselesaikan, semua ahli Majlis Kerajaan Negeri Selangor dilarang dari membuat sebarang kenyataan berkenaan isu ini.
“Seperti yang kami katakan semalam kami kesal dengan kejadian tersebut," katanya lagi yang mahu supaya golongan yang terkesan dalam operasi berkenaan mendapat keadilan.
“Niat dan tujuan yang baik tidak menghalalkan perbuatan yang gagal mempamerkan keadilan dan kebijaksanaan dalam memimpin masyarakat,” katanya lagi.
Beliau turut menyeru rakyat meneruskan semangat keharmonian, hormat menghormati dan tolerasi antara agama yang telah wujud sejak sekian lama di negara ini.
Rabu lalu, penguat kuasa JAIS menyerbu gereja terbabit selepas mendapat maklumat bahawa terdapat orang Islam turut menghadiri majlis di gereja berkenaan.
Ketika serbuan dilakukan kira-kira jam 9 malam, kelihatan seseorang sedang mengadakan pengucapan awam yang ucapannya ada diselitkan perkataan al-Quran dan terdapat bukti kegiatan penyebaran agama bukan Islam terhadap penganut agama Islam.
Berpandukan kepada siasatan awal mereka yang terbabit boleh didakwa mengikut Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah 1995 

Friday, August 5

Khalid Dah Gagap Dengan PAS.


Isu serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) Rabu malam  ketika berlangsung majlis yang dikatakan makan malam muhibbah yang turut dihadiri oleh 12 orang Islam semakin jelas.
Di satu pihak Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim  dari PKR menyuarakan rasa kesal atas kejadian itu sebaliknya Exco Agama Datuk Dr Hasan Ali dari PAS  mempertahankan tindakan JAIS.
Mereka yang mengikuti isu ini dari awal mendapati ada usaha untuk mencetuskan kemarahan kepada Barisan Nasional di mana ada portal pembangkang mendakwa ia mungkin dijalankan atas arahan Putrajaya.
Gelagat ini sudah menjadi kebiasaaan kebelakangan ini apabila ada ada sesuatu yang dirasai boleh mencetuskan rasa marah orang Kristian.
Serbuan oleh pihak JAIS dan polis itu dibuat pada jam 10 malam.
Penganjur berang kerana mendakwa majlis makan malam itu diadakan dalam semangat 1Malaysia oleh Harapan Komuniti, sebuah NGO yang menawarkan bantuan kepada golongan yang tidak bernasib baik dan memerlukan.
Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang bernada  macam orang nak minta maaf saja berkata menerusi satu kenyataan  beliau secara peribadi telah menghubungi Paderi kanan Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC), Daniel Ho dan menyatakan kekesalan pihak kerajaan negeri berhubung insiden itu.
Katanya beliau telah minta JAIS menyediakan laporan penuh mengenai insiden ini, termasuk sebab-sebab terperinci serbuan tersebut dilakukan.
Menteri besar menegaskan bahawa kerajaan Selangor selalu menghormati kebebasan beragama dan hak semua pihak untuk meraikan kebudayaan dan kepercayaan mereka.
Dr Hasan pula dalam kenyataannya menegaskan, pemeriksaan itu dilakukan selepas JAIS mendapat bukti adanya percubaan memurtadkan umat Islam di negeri ini pada majlis berkenaan.
Beliau memberitahu ada 12 orang Islam menghadiri majlis berkenaan.
Mereka tidak ditahan tetapi  akan disiasat di bawah Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah 1995 yang memperuntukkan mereka yang menghina Islam atau menyebabkan agama itu dipandang hina; mempersendakan, mengajuk-ajuk atau mencemuh amalan atau upacara yang berhubungan dengan agama Islam adalah melakukan suatu kesalahan.
"Mereka yang disabitkan kesalahan itu boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya.
"Semua 12 mereka telah diarah untuk menghadirkan diri di bahagian penguakuasaan JAIS untuk siasatan lanjut," jelasnya.
Dalam pada itu, Hasan menjelaskan anggota penguat kuasa JAIS bersama anggota polis telah menjalankan pemeriksaan di bangunan gereja itu walaupun cuba dihalang oleh pihak penganjur.
Menurut beliau penganjur utama yang dipercayai beragama Islam telah berunding selama hampir satu jam bersama ketua operasi agar pemeriksaan ke atas tempat dan individu tidak dilakukan sehingga majlis tersebut selesai.
Beliau berkata pada majlis itu juga pihaknya dimaklumkan perkataan “Quran” dan “pray” diselitkan pada ucapan di majlis itu.
“Setelah majlis hampir tamat, pasukan penguatkuasa dan anggota polis telah membuat pemeriksaan meskipun terdapat cubaan bagi menghalang pemeriksaan dan melupuskan bahan bukti.

Azie si beret hijauHATI kecilnya hiba melihat keamanan negara yang kian tergugat akibat ideologi dan fahaman fanatik segelintir manusia yang suka melakukan kacau bilau di negara yang selama ini aman dan harmoni dengan semangat perpaduan. Tambah lagi, mereka yang diangkat sebagai wira kononnya memperjuangkan hak rakyat adalah bangsa Melayu yang beragama Islam tetapi mengetepikan adab sopan dan kesusilaan.
Jiwa mana yang tidak celaru memikirkan apa yang bakal menimpa bangsa dan negara pada masa akan datang terutama generasi anak cucu kita apabila generasi baru sudah didedahkan dengan elemen keganasan, kekerasan dan perhimpunan haram. kononnya demokrasi mengikut fahaman sendiri.


Lebih parah apabila orang Melayu terpedaya dan sanggup diperalatkan melakukan demonstrasi jalanan atau perhimpunan haram, baru-baru ini, kemudian sengaja menyalahkan pihak berkuasa demi menegakkan benang yang basah. Lebih menakutkan, apabila anasir luar cuba turut campur tangan hingga mula tercetusnya kembali ideologi berunsur komunisme.

Sia-sia pengorbanan pahlawan Melayu dan anggota pasukan keselamatan sejak dulu bergadai nyawa untuk membolehkan rakyat Malaysia menghirup udara aman dan menikmati kesejahteraan di bumi watan tercinta sehingga hari ini. Walaupun negara mencapai kemerdekaan dengan cara aman, tanpa menumpahkan setitik darah, anggota keselamatan negara sudah berjuang dan banyak menumpahkan darah sejak zaman penjajahan kolonial British lagi.

Malah, Hari Pahlawan disambut pada setiap 31 Julai sejak 1960-an seharusnya dikenang rakyat Malaysia bagi menghargai pengorbanan anggota keselamatan yang terkorban. Hari Pahlawan juga dikenali sebagai `Poppy Day' menjadi tradisi untuk memperingati dan menghargai wira negara yang gugur demi kesejahteraan generasi sekarang. “Saya percaya penuntut institusi pengajian tinggi turut diperalatkan apabila melihat ramai wajah anak muda yang memegang sepanduk dan melaungkan perkataan yang tidak sepatutnya. Apa yang mereka cari sebenarnya? Berjuang? Seharusnya mereka tidak terbabit dengan gejala yang tidak sihat macam itu, apatah lagi mengancam keamanan negara dan orang luar akan mudah campur tangan seperti mana kita lihat negara lain. Cubalah menjadi manusia yang tahu erti syukur, lihatlah negara lain yang asyik berperang dan selalu buat tunjuk perasaan, kesudahannya walaupun pemimpin kerajaan ditukar ganti tetapi keamanan sudah hilang.

“Seperti perhimpunan haram BERSIH tempoh hari, ramai yang takut nak keluar rumah, kesesakan lalu lintas jadi teruk, selain perhimpunan haram berkenaan menyebabkan peniaga kerugian berjuta-juta ringgit. Ini bukan hanya kerugian untuk seseorang individu, malah pada negara. Nama negara juga tercemar. Ada yang ditangkap dan disumbatkan dalam penjara. Siapa rugi, siapa yang mendapat susah? Saya dengar ada juga kanak-kanak yang turut ditahan. Kasihan anak-anak kecil yang tidak berdosa diperalatkan oleh ibu bapa yang tak bertanggungjawab.

“Segala-galanya sudah terjawab, perhimpunan yang kononnya menyuarakan kepincangan dalam proses pilihan raya sekadar alasan nak merusuh dan melakukan kekacauan. Mereka yang terbabit tidak memperoleh apa-apa, sebaliknya hanya menjadi alat kepada parti pembangkang. Malulah. Siapa yang mendapat susah kalau bukan orang Melayu!”

Thursday, August 4

PAS Memang Juara FitnahDakwaan Pas kononnya wujud gerakan dalam UMNO untuk menjatuhkan Datuk Seri Najib Tun Razak adalah tuduhan tidak benar dan membuktikan Pas sudah ketandusan isu, kata Pengerusi Tetap UMNO, Datuk Badruddin Amiruldin.

Beliau berkata, dakwaan Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali yang dibuatnya pada satu sidang akhbar di sini hari ini menunjukkan parti itu sengaja mengadakan isu itu bagi mewujudkan suasana berpecah-belah dalam kalangan anggota UMNO yang kini mantap menyokong Najib.

“Bagaimana seorang presiden parti (Najib) boleh menjadi liabiliti kepada parti yang semakin bagus prestasinya?” kata Badruddin kepada Bernama di sini hari ini bagi mengulas dakwaan Mustafa kononnya UMNO menimbulkan isu Tengku Razaleigh Hamzah bakal menggantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai ketua pembangkang untuk menutup isu dalaman UMNO dan wujudnya gerakan serius dalam UMNO untuk menjatuhkan Najib sebelum pilihan raya umum ke-13 nanti. 


Ambiga gagal cabar notis halang beliau masuk ke SarawakPengerusi Bersih 2.0, Datuk S Ambiga, hari ini gagal mencabar notis larangan yang menghalang beliau daripada memasuki Sarawak ketika pilihan raya negeri lalu. 

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Rohana Yusuf, dalam kamarnya menolak permohonan Ambiga bagi mendapatkan kebenaran untuk semakan kehakiman itu.

Pada 23 Mei lalu, Ambiga memfailkan permohonan kebenaran untuk semakan kehakiman dengan menamakan ketua pengarah jabatan imigresen Malaysia, pengarah imigresen Sarawak dan ketua menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud sebagai responden.


Peguam Tommy Thomas dan James Khong mewakili Ambiga, manakala Peguam Kanan Persekutuan, Datin Azizah Nawawi mewakili Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia. 

Azizah memberitahu media bahawa hakim enggan memberi kebenaran kepada permohonan Ambiga dengan alasan bahawa Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia tidak ada kena mengena dengan notis tersebut yang dikeluarkan Pengarah Imigresen Sarawak yang bertindak atas arahan setiausaha kerajaan negeri. 

Azizah berkata, hakim menetapkan bahawa Ketua Menteri bukanlah pihak yang harus dinamakan dalam permohonan itu dan tindakan seharusnya difail di Sarawak memandangkan Pengarah Imigresen Sarawak menetap di Sarawak. 

Dalam permohonan semakan kehakiman itu, Ambiga memohon untuk membatalkan notis larangan memasuki Sarawak bertarikh 15 April yang dikeluarkan oleh pengarah Imigresen Sarawak. 
Ambiga juga memohon perintah daripada Mahkamah Tinggi untuk mengarahkan para responden membenarkannya memasuki Sarawak, di samping memohon ganti rugi dan kos serta relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah. 

Ambiga dilarang memasuki negeri itu sepanjang tempoh kempen selama 10 hari bagi pilihan raya negeri Sarawak lalu, sebaik saja beliau tiba di Lapangan Terbang Kuching dari Kuala Lumpur pada 15 April.

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive