RAPID

Tuesday, August 16

Pemeriksaan JAIS Di Gereja DUMC Di Dedahkan... EXCO Selangor DAP Terlibat



Menurut sumber ScrewKuat perancangan dan konspirasi antara Teresa Kok dan Annou Xavier (peguam daripada Persatuan Peguam Katolik) dalam usaha menutup gerakan memurtadkan umat Islam oleh GMDU. Annou Xavier telahpun merancang bersama Teresa Kok untuk mempertahankan Kumpulan 12 di mana hanya 8 orang sahaja setakat ini yang boleh 'dikawal' mereka. Annou Xavier jugalah yang telah mengeluarkan surat meminta penangguhan daripada Kumpulan 12 bagi memberi kenyataan kepada JAIS pada minggu lepas. Penangguhan ini disifatkan satu tindakan menghina JAIS dan DYMM Sultan Selangor. Persoalannya di sini, mengapa Kumpulan 12 ini perlu diwakili peguam daripada Persatuan Peguam Katolik? Kenapa Persatuan Peguam Katolik dan Teresa Kok beria-ia ingin mempertahankan tindakan Kumpulan 12 hadir ke GMDU?


Bagi menutup konspirasi tersebut, mereka akan melibatkan peguam-peguam Islam YANG SEALIRAN dengan mereka bagi mempertahankan Kumpulan 12 dan sokongan daripada Father Goh Kiat Ping yang dikatakan faham selok-belok Islam dan Kristian bagi menyelesaikan kes ini. Mereka juga merancang berkomplot dengan Kumpulan 12 supaya tidak memberi sebarang kenyataan semasa temuduga dengan pihak JAIS. Kumpulan 12 juga akan dipertemukan dengan PAS secara tertutup kerana Teresa Kok melihat hanya PAS sahaja YANG BOLEH DIPERKUDAKAN BAGI MENUTUP GERAKAN MURTAD yang dijalankan gereja. Kita tunggu apa kenyataan PAS selepas ini. Patutlah PAS asyik menyalahkan UMNO dalam isu ini.

Tsu Koon berani bertanding di P.Pinang pada PRU 13



PULAU PINANG 15 Ogos - Presiden Gerakan, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon dicabar bertanding di negeri ini pada Pilihan Raya Umum Ke-13 bagi membuktikan beliau masih relevan serta diterima rakyat Pulau Pinang.

Ahli Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Beng berkata, ini kerana meskipun dikritik pelbagai pihak, Tsu Koon seolah-olah tidak tahu malu apabila terus menyalahkan orang lain semata-mata untuk mempertahankan dirinya yang didakwa telah membawa banyak sumbangan kepada negeri ini sepanjang 18 tahun menjadi Ketua Menteri.

Sedangkan kata Tee Beng, Tsu Koon kalah dengan majoriti hampir 10,000 undi pada pilihan raya umum lalu yang secara jelas menunjukkan kebenaran kritikan yang dilemparkan terhadapnya selama ini.

"Tapi dia (Tsu Koon) buat-buat tak faham dan mendakwa rakyat negeri ini masih menyokongnya. Kalau sokong kenapa boleh kalah dengan majoriti 10,000 undi.

"Oleh itu, saya cabar dia bertanding di Pulau Pinang, jangan menjadi pengecut nak bertanding di Johor atau tempat lain. Kita tengok nanti sama ada dia boleh menang atau tidak," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Tsu Koon baru-baru ini membidas tindakan beberapa individu termasuk bekas pemimpin Gerakan yang mempertikaikan kewibawaannya memimpin parti itu dan keupayaannya merampas semula Pulau Pinang pada pilihan raya umum akan datang.

Tee Beng memberitahu, Tsu Koon juga sepatutnya berundur dari arena politik selepas tewas dalam pilihan raya seperti yang dilakukan pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) yang lain.

"Bekas Presiden MCA, Datuk Seri Ong Ka Ting dan bekas Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu sanggup berundur kerana berasa bertanggungjawab atas kekalahan partinya. Presiden SUPP (Parti Rakyat Bersatu Sarawak), Tan Sri Dr. George Chan Hong Nam pun bertindak sama bila kalah.

"Tapi dia (Tsu Koon), bukan saja enggan berundur, malah dengan muka tebal masih ada di Parlimen. Bukan buat apa, cuma jalan sana, jalan sini ikut Perdana Menteri.

"Dia kata tidak mahu terima jawatan Senator, tetapi yang berlaku sebaliknya. Dia sanggup menjadi menteri atas tiket Senator. Orang ini memang tidak tahu malu," ujarnya.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu juga diminta berhenti memberi kredit kepada dirinya atas kemajuan Pulau Pinang sedangkan pembangunan itu sebenarnya dirancang bekas Ketua Menteri, Tun Dr. Lim Chong Eu.

"Projek itu hanya dilaksanakan semasa dia mentadbir, sedangkan perancangannya itu dibuat pemimpin sebelum itu. Agaknya memang sudah jadi trend, siapa yang menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang sikapnya sama hanya pandai mengambil kredit (atas jasa) orang, sama seperti Ketua Menteri sekarang (Lim Guan Eng)," katanya lagi.

Pesara akan menerima pencen dan bayaran khas mulai jumaat ini [19/8/2011]



Para pesara akan menerima bayaran pencen dan bayaran khas RM500 Jumaat ini sempena Hari Raya Aidil Fitri.
Menurut Jabatan Perkhdimatan Awam (JPA), para pesara yang dibayar pencen melalui Sistem Pembayaran Melalui Bank boleh menuntut pembayaran pencen mereka di bank-bank yang terlibat mulai Jumaat ini.
Sementara bayaran khas pesara yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk SeriNajib Tun Razak pada minggu lepas iaitu sebanyak RM500 akan dikreditkan terus ke akaun bank penerima pencen.
Dengan itu penerima pencen di bawah Skim B tidak perlu mengisi Borang tuntutan pencen di kaunter bank, menurut kenyataan itu.
Para pesara yang ingin maklumat lanjut boleh menghubungi Pusat Panggilan Setempat di talian 03-88854906/4475/4476/4478/4479. – Bernama

Mufti Pulau Pinang,Kenapa Arahan Dibuat Bulan Ramadhan Tidak Sebelum ini.



Kenyataan akhbar Datuk Hassan Ahmad dalam sidang medianya  BACA DISINI menyatakan dengan panjang lebar berkenaan isu bacaan al-quran pada waktu subuh akan tetapi yanf menjadi persoalanya ialah:

Antara persoalan awal yang timbul ialah, mengapakah baru kini Datuk Seri Hassan Ahmad mengutarakan “nasihat hukum” tersebut? Sedangkan amalan membaca Al-Quran di corong pembesar suara di masjid-masjid di seluruh negara sudah bermula sejak puluhan tahun dahulu. Berapa lama Datuk Mufti Pulau Pinang memegang jawatan Mufti Negeri itu? Baru sebulan dua, kah? Apakah keputusan ini ada hubungkaitnya dengan penganugerahan “Datuk Seri” kepada beliau pada 9 Julai lalu?


Di mana beliau bertugas sebelum ini hingga menyebabkan “arahan Rasulullah SAW” ini tidak sampai ke telinga umat Islam di Malaysia? Saya tidak menolak hujah, nas-nas aqli mahupun naqli yang diutarakan oleh Mufti Pulau Pinang. Namun saya pasti ada individu lain yang setaraf ilmu atau lebih tinggi ilmunya berbanding beliau. Mengapa beliau membuat keputusan “unilateral” sebegini?


Saya agak hairan mengapa secara tiba-tiba saja Pejabat Mufti Pulau Pinang mengeluarkan “nasihat hukum” sebegini. Apakah Mufti-Mufti negeri lain terlepas pandang dengan arahan Rasulullah SAW ini? Sekiranya benarlah bagai dikata Datu Seri Mufti, selama ini, para Tok Imam, Bilal, Ahli Jawatankuasa Masjid termasuk siak-siaknya sekali menanggung dosa kerana membenarkan bacaan Al-Quran diperdengarkan melalui corong pembesar suara di masjid masing-masing!


Kenapa saya kata begitu? Ini memandangkan mereka telah melanggar arahan yang jelas diberikan oleh Rasulullah SAW. Oleh itu, tidakkan mereka berdosa melanggar araha tersebut? Sehingga kini, masjid-masjid di seluruh negara masih lagi mengalunkan bacaan Al-Quran dan tarhim menggunakan pembesar suara di masjid mereka, terutamanya di waktu subuh, sebelum masuknya waktu solat subuh. Mereka juga berdosa?


Bagaimana pula pandangan Mufti Besar Perak, Sahibus Samahah Tan Sri Harussani Zakaria mengenai isu ini? Selalunya beliau vokal dalam memberikan pandangannya sebagai seorang yang tinggi ilmu agamanya. Namun, saya percaya, Tan Sri Mufti sangat bijak dan berpengalaman untuk tidak menyatakan pandangannya buat masa ini sehingga ijtihad mengenai isu ini diadakan dan disimpulkan. Beliau tidak gemar melakukan tindakan “unilateral” seperti Mufti Pulau Pinang, mungkin.


Kesempatan ini turut diambil oleh bekas Mufti Perlis, Dr. Asri dan Mursyidul Am Pas, Nik Aziz Nik Mat. Sebagaimana kita sedari, Dr. Asri sememangnya seorang yang sukakan publisiti dan mengeluarkan fatwa “separuh masak”. Namun, Nik Aziz lebih hebat, beliau selalu menggunakan isu sebegini untuk meraih keuntungan politiknya. Kononnya, dia sajalah yang betul.


Saya secara jujur tidak membantah langsung mengenai perkara ini memandangkan saya tidak mampu melakukan ijtihad memandangkan ilmu agama saya tidaklah sehebat mana. Namun, saya kesal memandangkan perkara yang layak dikategorikan sebagai “bidaah hasanah” ini dilarang dan tidak pula dihukum sebagai “harus”. Seperkara lagi, saya kesal kerana Mufti Pulau Pinang tidak melaksanakan ijtihad secukupnya sebelum membuat keputusan dan mengeluarkan pekeliling kepada seluruh masjid di Pulau Pinang.


Apa yang saya kesalkan sangat ialah apabila perkara bacaan Al-Quran di corong pembesar suara itu dikatakan Mufti Pulau Pinang sebagai “mengganggu”! Benarkah mengganggu? Menggangu tidur orang Islam atau bukan Islam? Saya fikir, tentunya mengganggu orang bukan Islam, bukan? Saya yakin, isu ini tidak tergamak dibangkitkan oleh umat Islam. Secara jujur, saya mahu Mufti Pulau Pinang menjawab persoalan-persoalan berikut…


Nyatakan kepada umat Islam, siapakah yang mengkomplen mengenai bacaan ayat Al-Quran di corong pembesar suara di masjid-masjid Pulau Pinang?

Golongan manakah yang memprotes bacaan tersebut sebagai “mengganggu”, umat Islam atau bukan Islam?

Mengapakah baru kini Pejabat Mufti Pulau Pinang melarang bacaan sebegitu dan tidak dilaksanakan lama sebelum ini?

Mengapakah tidak diijtihadkan dulu bersama para mufti di negeri lain atau berbincang dengan Jakim mengenai perkara ini, dan melaksanakan tindakan unilateral?

Memandangkan Mufti Pulau Pinang mendakwa perkara ini adalah “arahan Rasulullah SAW”, apakah para Mufti di negeri lain yang tidak melaksanakan “nasihat hukum” itu boleh dianggap “melanggar arahan Rasulullah”?

Cuba nyatakan secara jujur dan ikhlas, adakah Datuk Seri Mufti menerima tekanan dari mana-mana pihak yang mungkin mendesak Pejabat Mufti untuk mengeluarkan arahan sebegini?


Saya minta Tuam Sahibus Samahah menjawab persoalan saya yang jahil dan keliru ini. Saya enggan menyentuh mengenai Nik Aziz yang menyatakan “bacaan Al-Quran itu bising”. Dia bukan ulama, dia ahli politik yang mempergunakan agama. Sedangkan ini soal agama Islam yang suci. Mohon pencerahan untuk membetulkan keadaan ini. Dan tolong jangan katakan bahawa Mufti terpelihara dari melakukan kesilapan dalam melakukan kewajipannya. 

Serbuk Perangsang Nafsu Wanita -Taktik Baru Perogol




Caranya mudah. Cuma koyak, campurkan ke dalam minuman dan kacau hingga sebati, namun kesannya amat berbahaya kerana ia dikatakan mampu meningkatkan nafsu seks wanita secara mendadak hingga memudahkan mereka menjadi mangsa rogol.
Bungkusan serbuk perangsang seks yang berharga RM15 hingga RM50 sebungkus itu kini sering digunakan lelaki hidung belang sekitar bandar ini untuk memerangkap wanita yang baru dikenali hingga ke bilik tidur.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Asisten Komisioner K Manoharan meminta orang ramai terutama wanita lebih berhati-hati untuk mengelakkan mereka menjadi mangsa lelaki yang melakukan jenayah seks menggunakan serbuk perangsang seks terbabit.
Menurutnya, biarpun belum menerima laporan kes khususnya rogol yang menggunakan bahan perangsang seks terbabit, polis tidak menolak kemungkinan kejadian seperti itu boleh berlaku.

Monday, August 15

HALAU MELAYU BALIK KAMPUNG.Evangelist



Secara jelas, gelagat yang ditunjukkan oleh Evangelist yang berjaya didedahkan oleh JAIS dan kemudian mencetuskan riak baru, sebenarnya adalah mencabar umat Islam dan Perlembagaan Malaysia. Gereja-gereja arus perdana awal-awal lagi telah menafikan pembabitan mereka, bahkan menyatakan bahawa sikap ekstremis golongan Evangelist dan gereja-gereja persendirian amat dikesali kerana perbuatan mereka boleh menimbulkan masalah yang lebih besar kepada negara ini, khususnya yang berkaitan dengan persengketaan kaum dan agama.
Namun, ada satu pihak yang sangat teruja dengan perkembangan terbaru dalam episod pemurtadan ini. Pihak tersebut adalah DAP. Sesuatu yang tidak mengejutkan apabila melihat barisan baru kepimpinan DAP cuba menjadi Evangelist lebih-lebih lagi dalam usaha mereka untuk menawan Sabah dan Sarawak bagi merealisasikan keinginan mereka untuk menguasai Putrajaya.
Cuma yang menjadi persoalan, mengapa PAS yang selama ini sangat berhati-hati dan seringkali menaruh syak wasangka terhadap agama lain, tiba-tiba turut terseret dan menjadi pak angguk yang paling tegar? Apakah kerana PAS berasa megah kerana mereka dapat membantu DAP untuk mengaut sebanyak mungkin undi kaum Kristian atau sebenarnya PAS begitu jahil?
Bab PKR tidak perlulah diperkatakan. PKR adalah lalang yang ditiup angin. Puak ini sememangnya tiada pendirian. Perkara terpenting bagi mereka adalah Anwar Ibrahim. Apa-apa sahaja yang dilihat boleh membantu Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia, mereka tidak akan teragak-agak untuk menyokong walaupun sokongan dan pembabitan mereka akan menyebabkan umat Islam serta orang Melayu khususnya mengalami kerugian besar.
Apatah lagi kebanyakan manusia dalam PKR adalah manusia hipokrit yang kecewa kerana gagal mendapat sesuatu ketika berada di dalam UMNO atau golongan anak muda yang berasakan rebellious merupakan aksi yang terbaik untuk mereka, sekaligus cuba membuktikan mereka lebih bijak dan lebih idealis berbanding UMNO yang dianggap sudah lapuk.
Permainan yang melibatkan Evangelist dan DAP sebenarnya adalah permainan yang sangat merbahaya. Tidak mungkin para pemimpin DAP tidak tahu bahawa isu agama dan isu akidah merupakan isu yang paling sensitif, bahkan mampu mencetuskan peperangan seandainya tidak dicegah dari awal.
Perlembagaan Malaysia, terutama Artikel 11 yang memperkatakan tentang kebebasan beragama, mempunyai had dan sempadan pada Fasal 4 Artikel yang sama, apabila turut menegaskan umat Islam di negara ini tidak boleh didakwahkan dengan sebarang cara untuk memeluk agama lain.
Kalau kita perhatikan, setiap kali memperkatakan tentang kebebasan beragama, atau ketika DAP dengan bantuan Majlis Peguam untuk menghalalkan pemurtadan, mereka akan merujuk Artikel 11 tetapi mereka tidak akan sesekali menyentuh tentang Fasal 4. Dan menariknya, walaupun mereka cuba menegakkan pendapat mereka berdasarkan Artikel 11, mereka menentang keras Fasal 4.
Sentimen yang sedang dimainkan oleh DAP sebenarnya sangat merbahaya. Pada 10 Mei 1969, sejurus selepas berjaya menawan kerusi-kerusi bandaran, DAP dan GERAKAN dengan ‘kerjasama’ beberapa parti lain, termasuklah NGO serta entiti yang mengawalselia perjalanan sekolah-sekolah vernakular membangkitkan kempen HALAU MELAYU BALIK KAMPUNG.
Pada ketika itu, gerakan menentang Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan begitu berleluasa. Malaysian Malaysia yang merupakan propaganda PAP meninggalkan kesan yang sangat mendalam. Dan apabila PAP disingkirkan dan Singapura dikeluarkan dari Malaysia, saki-baki manusia yang sebangsa dan sefikiran dengan Lee Kuan Yew melihat ruang yang ditinggalkan. Mereka perlu mengambil kesempatan yang ditinggalkan itu dan mengisinya.
Puncanya mudah… kalau Lee Kuan Yew berjaya, mengapa pula mereka mesti gagal?
Dan tindakan-tindakan tegas yang diambil oleh Tun Abdul Razak selepas itu, bukan sahaja menggagalkan cita-cita DAP yang merupakan peninggalan PAP, ditambah pula dengan pengukuhan Bahasa Melayu, kedudukan Islam selain penguatkuasaan terhadap anasir-anasir subversif yang cuba menimbulkan kekacauan menerusi kebencian kaum dan agama, menutup mulut mereka untuk beberapa ketika.
Lim Kit Siang sendiri terperosok dalam kandang ISA selama beberapa tahun dan selepas keluar, dia kelihatan ‘baik’ sedikit sehinggalah pada zaman Abdullah Badawi menjadi Perdana Menteri!
Apa yang berlaku sekarang, sebenarnya adalah pengulangan peristiwa pada tahun 1969. Bezanya kali ini ialah, subversif kali ini lebih berani dan lebih terbuka, memandangkan mereka mendapat sokongan Melayu dan puak-puak yang mengaku beragama Islam.
Sehingga kini, umat Islam masih tidak melihat sebarang tindakan konkrit yang diambil oleh kerajaan Najib Abdul Razak, sebaliknya Najib Abdul Razak cuba mengatasi masalah-masalah ini dengan cara bertolak ansur dan berlembut hati selain ‘merasuah’ dengan pelbagai kemudahan serta peruntukan untuk mengambil hati puak-puak yang terbabit.
Namun berjayakah kaedah yang diambil oleh kerajaan sekarang? Pada ketika Pakatan Rakyat sedang bermain sentimen kebencian agama, apakah kerajaan yang ada, lebih gemar menjadi pendiam kerana bimbang dicop menggunakan segala kemudahan dan media untuk bersikap RASIS dan anti agama lain?… tuduhan yang sebenarnya sudah pun dimulakan semenjak PRU12 walaupun hakikatnya DAP dan puak Pakatan Rakyat yang sangat memanipulasi agama untuk kepentingan politik mereka?

Orang Emas Ditangkap



“Saya tak tahu langsung pekerjaan yang saya buat ini sebenarnya salah. Kalau saya tahu, saya tak akan ambil risiko untuk melakukan kerja ini,” kata ‘orang emas’ yang ditahan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Wilayah Persekutuan dalam satu operasi di Bukit Bintang, di sini, jam 9 malam kelmarin.
Dia yang mahu dikenali sebagai Elvis, 42, berkata menjadi ‘orang emas’ atau ‘Gold Man’ adalah sumber rezekinya dan pendapatan diperoleh agak memuaskan serta mampu menampung isteri dan dua anak berusia dua bulan dan tiga tahun yang tinggal di Ipoh, Perak. “Saya diberi jaminan oleh rakan bahawa pekerjaan ini tidak salah dan pihak berkuasa tidak akan mengganggu serta dijanjikan pulangan pendapatan dengan sekelip mata.
“Tanpa berfikir panjang, saya membeli tiket ke Kuala Lumpur seminggu lalu. Ini hari keempat saya bekerja sebagai Gold Man. Tidak sangka akan ditahan pihak berkuasa,” katanya.
Elvis berkata, kini dia risau memikirkan nasib isteri dan anaknya jika kesalahan yang dilakukan akan menyebabkannya didakwa serta ditahan dalam tempoh yang agak lama.
“Saya buntu memikirkan nasib isteri dan anak yang masih kecil, bagaimana isteri akan mencari wang untuk menampung kehidupan mereka kerana selama ini dia tidak pernah bekerja,” katanya.
Katanya, sepanjang empat hari melakukan pekerjaan itu dia mampu memperoleh pendapatan antara RM100 dan RM200 dalam sehari.Apa yang dilakukannya hanyalah berdiri dengan meletakkan satu tin kosong dan mengharap simpati orang ramai memasukkan duit bagi membolehkannya membuat pelbagai gaya sambil orang ramai merakam gambar bersamanya.
Elvis berkata, selepas mengetahui apa dilakukannya menyalahi undang-undang dia menyesal dan akan lebih berhati-hati memilih pekerjaan pada masa hadapan. Sementara itu, Ketua Bahagian Warga Tua dan Keluarga JKM Wilayah Persekutuan, Mujah Hamat berkata, kegiatan Elvis yang meraih simpati agar diberikan sumbangan kewangan dianggap sebagai mengemis.

Sunday, August 14

Kenyataan Jamil Khir dalam isu larangan bacaan Al Quran guna pembesar suara



GURUN, 14 Ogos – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sedia berbincang dengan Majlis Fatwa Negeri Pulau Pinang bagi menangani isu salah faham fatwa yang mengarahkan pembesar suara tidak digunakan untuk memperdengarkan bacaan Al-Quran sebelum waktu Subuh di negeri itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, pihaknya akan meminta Jakim membincangkan permasalahan itu kerana terdapat perkara yang perlu diselesaikan pada peringkat pentadbiran terlebih dahulu.

”Kita minta Jakim memanjangkan perkara ini untuk diperbincangkan bersama sebab ada perkara-perkara yang perlu kita selesaikan pada pentadbiran yang bukan memerlukan kepada muzakarah ataupun fatwa,” katanya kepada pemberita pada Majlis Iftar Perdana bersama Menteri di Surau Kampung Kilang Ketapan, di sini, semalam.

Beliau berkata isu azan itu juga wajar dibahaskan dalam perbincangan Muzakarah Fatwa agar dapat memberi manfaat kepada seluruh umat Islam di negara ini.

“Saya ada berbincang dengan Pengerusi Majlis Fatwa, hal-hal yang seperti ini elok juga dibahaskan supaya bukan hanya satu pandangan negeri, tetapi diangkat untuk pandangan semua pihak agar sebarang persoalan dapat kita putuskan dengan kebijaksanaan yang boleh berikan manfaat kepada semua umat Islam,” katanya.

Jamil berkata masyarakat juga perlu memahami situasi yang berlaku di Pulau Pinang itu merupakan keputusan daripada Jawatankuasa Fatwa Negeri dan ia berbeza dengan peringkat pusat.

Beliau berkata pada peringkat pusat terdapat Muzakarah Fatwa dan Majlis Fatwa yang masing-masing mempunyai peranan berbeza.

“Majlis Fatwa kita hanya bersidang pada perkara yang berkaitan dengan keperluan terutamanya oleh pihak negeri, Raja-raja (yang) memohon untuk kita membuat satu pandangan dan keputusan pada suatu hukum.

“Muzakarah Fatwa pula membincangkan beberapa perkara yang menjadi persoalan ataupun mencari hal-hal yang berlaku di kalangan umat Islam yang memerlukan kepada pandangan daripada para ulama,” katanya.

Video Ini Bakal Menghancurkan MalaysiaKini.


fuhh video ini bakal meletupkan pejabat malaysiakini dan merangkapkan pembohongan yang dilakukan oleh malaysiakini.Pengakuan MISMAH yang semua kenal,tunggu lepas nie apa yang depa pakat dok nak spin.ternyata malaysiakini memang tak boleh dipercayai.Apa lagiyang diperlukan pihak yang berkenaan ambil tindakkan terhadap malaysiakini yang dok pembohong.

Dr Asri,Apa hang Dok mengarut nie?



Kenyataan di atas keluar dari mulut bekas Mufti Perlis yang menunjukkan sokongannya terhadap “hukum” pejabat Mufti Pulau Pinang yang mengeluarkan fatwa meng”haram”kan bacaan Al-Quran melalui pembesar suara di masjid-masjid sekitar negeri itu.



Barulah saya tahu bahawa membaca Al-Quran sebelum azan melalui pembesar suara adalah “haram”. Maafkan saya, saya tak tahu akan “hukum” sebegitu sebelum ini. Saya ingatkan hukumnya “harus”. Iyalah, majoriti masjid-masjid di seluruh Malaysia setahu saya mengamalkan bacaan ayat suci Al-Quran sebelum masuk waktu solat dan sebelum azan. Maafkan saya atas “kejahilan” itu…
Mungkin bagi Dr. Asri dan Pejabat Mufti Pulau Pinang, mereka setuju dengan fatwa bahawa bacaan Al-Quran sebegitu “HARAM” hukumnya. Jika begitu, apakah masjid-masjid di negeri lain di bawah kuasa pejabat mufti lain berpendapat bahawa ia “HARAM” juga? Bila pula mereka nak “HARAM”kan bacaan Al-Quran sebegitu di negeri mereka?
Menurut Dr. Asri, fatwa tersebut adalah “arahan Rasulullah SAW”. Begitu rupanya. Tapi mengapa baru sekarang Dr. Asri katakan ia adalah arahan Baginda Rasulullah SAW? Semasa dia menjadi Mufti Perlis dahulu, masjid-masjid di Perlis juga mengalunkan bacaan Al-Quran melalui pembesar suara sebelum azan.
Mengapa dia tidak “fatwa”kan tindakan itu sebagai “HARAM” ketika itu? Apakah kini Dr. Asri “baru terima” arahan tersebut dari Rasulullah SAW? Dulu dia “belum terima”
arahan Rasulullah SAW lagi? Begitu? Bila masanya Rasulullah SAW bertemu dengan Dr. Asri? Melalui mimpi saadiq?
Saya tidaklah tinggi sangat ilmu seperti Dr. Asri. Namun, saya tidaklah sejahil yang disangkakan. Namun saya mengerti dan faham bahawa hukum Allah itu universal dan relevan sepanjang zaman. Saya fikir, mungkin Dr. Asri boleh fatwakan “HARAM MEMBACA AL-QURAN DI PEMBESAR SUARA” ke seluruh dunia termasuk di Masjidil Haram, Masjid An-Nabawi dan sebagainya. Maklumlah, Dr. Asri “baru terima arahan” dari Rasulullah SAW!
Justeru itu, memandangkan Dr. Asri menyatakan bahawa tindakan meng”haram”kan bacaan Al-Quran melalui pembesar suara itu sebagai “arahan dari Rasulullah SAW”, maka saya bolehlah kategorikan Dr. Asri sebagai seorang ulama bertaraf “auliya”. Bukan senang nak jumpa seorang “wali” di zaman ini. Mungkin Dr. Asri adalah salah seorang darinya.
Sejak bergelar “Prof. Madya”, Dr. Asri dilihat sering mengeluarkan kenyataan-kenyataan kontroversi kepada dikhalayak umum. Adakalanya, bertentangan arus dengan pendapat ulama-ulama lain, sama ada pro-kerajaan mahupun pro-pembangkang. Kadangkala, beliau seolah-olah dilihat cuba “bermain politik” dengan kenyataan-kenyataannya itu. Molekkah seorang ilmuwan Islam campur tangan dan bermain politik sebegitu?
Sebagai contohnya, Dr. Asri cuba campur tangan tentang hal ehwal agama Islam yang berlaku di Selangor dalam isu pemeriksaan JAIS terhadap Gereja Methodist Damansara Utama. Selamba sahaja Dr. Asri mengeluarkan “fatwa”nya dengan menyifatkan tindakan JAIS itu tidak berasas, melampau dan sebagainya.
Persoalannya, apakah Dr. Asri tahu “hujung pangkal” maslahat itu atau hanya mendengar dari laporan portal pembangkang, Malaysiakini dan Malaysian Insider sahaja? Adilkah bergitu? Sudahkah Dr. Asri mendengar penjelasan dari JAIS sendiri? Atau apakah Dr. Asri tahu tentang apa yang berlaku dan sebab musabab hingga JAIS terpaksa bertindak begitu? Apakah Dr. Asri fikir pihak JAIS sekadar suka-suka bertindak begitu untuk mencari publisiti murahan seperti yang selalu dilakukan olehnya?
Kini, setelah kisah sebenar terungkai mengenai tindakan JAIS itu, Dr. Asri masih lagi mempertahankan kenyataannya yang menyebelahi Gereja “haram” itu? Saya curiga, apakah Dr. Asri ini seorang ilmuwan yang mempejuangkan Islam atau sebaliknya? Apakah beliau suka melihat umat Islam di negara ini murtad dengan sewenang-wenangnya? Sebaliknya, sudah berapa ribu orang penganut Kristian yang sudah diIslamkan oleh Dr. Asri selama ini? Dikala para ulama lain sedang berusaha menyebarkan dakwah Islam kepada bukan Islam, Dr. Asri pula sebok mempertahankan mubaligh Kristian? Begitukah sifat seorang yang cintakan Islam?
Saya enggan banyak bicara lagi mengenai Dr. Asri. Lagipun, saya sedar bahawa ilmu agama saya tidaklah sehebat Dr. Asri. Namun dengan asas Islam yang ada, insyaAllah saya akan terus memperjuangkan Islam dan mempertahankan agama saya dan saudara-saudara saya dari di”pancing” oleh mubaligh Kristian yang cuba mengambil kesempatan itu.
Cuma, saya hanya ada satu soalan untuk Dr. Asri iaitu “BILA NAK BERTANDING PILIHANRAYA?”. Harap Dr. Asri yang gemarkan publisiti dengan kupasan agama “separuh masak” ini dapat menjawabnya. Wallahua’alam.

PAS Pulau Pinang Akan lenyap.


Ini adalah luahan rasa seorang otai PAS kat Penang,Adakah ini benar atau ada agenda disebaliknya MKP tidak pasti.Kami berbual setelah selesai program yang dibuat oleh satu NGO yang agak tersohor di Penang nie,Kesempatan diambil bagi menyelidik apa yang berlaku dengan isu laungan azan yang diFatwakan oleh JHEAIPP ditidak membenarkan lagi bacaan surah pada Subuh yang telah lama diamalkan diPenang.Suara akar umbi tidak lagi diambil peduli oleh pucuk pimpinan yang sekarang dilihat setelah mempunyai kuasa dan pengaruh diberikan oleh DAP.ternyata PAS Penang telah lari lari dari Perjuangan sebenar dan tidak lagi mempertahankan ISLAM akan tetapi lebih kepada kebajikan dan kuasa.

Mulanya nak korek lebih lagi akan tetapi satu kawan yang bermulut neraka telah menemplak otai tersebut dengan berkata "tu la hampa nak try sangat ambil padan muka hampa la umat islam la nie tak payah mengaji pada waktu subuh kalau nak mengaji pakat pakai sound proof.Kami nie hampa kata tak pi sembahyang yang dok pi hampa semua aja siang dan malam"lepas pada tue MKP menasihatkan rakan tersebut supaya beredar supaya tidak lagi mengeruhkan keadaan.Ada benarnya katanya akan ttapi kita sebagai manusia ingin menjaga keharmonian bermasyarakat kena hormat jualah otai PAS trsebut lagipun PAkcik nie telah lanjut usia.

Berbalik kepada kisah tadi pada kelmarin mereka telah membuat demontrasi yang menyokong Hassan ALi bertempat di Masjid Simpang Enam berdekatan Komtar.Bagi ini adalah langkah yang bijak untuk melenyapkan DAP dari muka bumi Pulau pinang ini.Soalan maut MKP tanya dekat otai nie,dah tak suka dekat pimpinan PAS yang sekarang nie dok ikut telunjuk DAP apa kata kita kona Parti Lain.UMNO la.Jawapan tidak diberikan dan nampaknya Beliau diam seribu bahasa dan satu yang ajaib muncul dari mulutnya nanti lah Pakcik fikirkan!!!!!!!!!!!MKP berkata dalam hati kata nie ada peluang untuk masuk jarum bila ada peluang.Dan perbincangan kami berakhir situ dan masa telah lewat.Setelah selesai bersalam MKP beredar dengan hati yang agak gembira dan tersenyum sendirian.  

Saturday, August 13

Kerajaan P Pinang tidak sensitif agama Islam.



Arahan pihak berkuasa agama Islam di Pulau Pinang yang melarang penggunaan pembesar suara ketika bacaan al-Quran pada waktu Subuh adalah sesuatu yang tidak wajar dan pelik. Sepatutnya Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) menggalakkan lagi bacaan al-Quran dan membenarkan ia berkumandang di udara terutama pada Ramadan, bulan yang suci dan mulia ini, bukan sebaliknya menegah amalan baik berkenaan.


Arahan larangan menggunakan pembesar suara itu mungkin hanya wajar dihadkan di tempat tertentu saja, seperti berdekatan hospital kerana dibimbangi boleh mengganggu pesakit atau sebab lain yang munasabah. Namun, ia tidak perlu dikuatkuasakan atau ditetapkan sebagai fatwa dan meliputi semua tempat. Lara-ngan itu sudah tentu menimbulkan kekecewaan umat Islam, khususnya di Pulau Pinang kerana ia dilakukan dengan mengejut, seolah-olah ada arahan pihak tertentu. 


Alasan Jawatankuasa Fatwa Pulau Pinang ialah penggunaan pembesar suara boleh mengganggu orang lain, sama ada berada di dalam dan luar masjid demi maslahah ummah atau kepentingan penganut agama lain.Berikut adalah kenyataan yang diberikan oleh Mantan Pengerusi Perhubungan UMNO negeri Pulau Pinang



BAGAN DATOH 13 Ogos – Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, tindakan Jabatan Hal Ehwal Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) mengarahkan masjid dan surau menghentikan bacaan Al-Quran menggunakan pembesar suara pada waktu Subuh di negeri itu tidak akan berlaku jika kerajaan negeri Pulau Pinang sensitif terhadap agama Islam.
Beliau berkata, perkara itu berlaku kerana kerajaan yang memerintah negeri berkenaan adalah parti yang langsung tidak sensitif terhadap isu-isu agama Islam.


"Saya amat dukacita fatwa yang dikeluarkan oleh JHEAIPP yang selama ini tidak ada sebarang kajian dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan mengenai larangan itu,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Ahmad Zahid berkata, larangan yang dikeluarkan oleh JHEAIPP itu merupakan arahan daripada pentadbiran kerajaan negeri.


Beliau berkata, kerajaan negeri Pulau Pinang seharusnya merujuk fatwa itu kepada Yang Di-Pertuan Agong selaku ketua agama.


Katanya, apa yang dikhuatiri sekarang ialah larangan tersebut akan menjadi ikutan kepada negeri-negeri lain yang diperintah oleh Pakatan Rakyat. – Bernama

Isu Larangan Bacaan Al-Quran.Adakah ia telah mendapatkan Perkenaan Agong?



Fatwa yang dikeluarkan oleh jabatan agama kerajaan DAP Pulau Pinang sangat meragukan kewujudan dan protokolnya. oleh kerana itu, kita tidak elakkan bahawa terdapat anasir luar yang menekan JAIPP untuk mengeluarkan fatwa tersebut.


kita merujuk kepada surat pekeliling tersebut dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Pulau Pinang (2004), ternyata bahawa keputusan JAIPP tentang fatwa tersebut tidak mengikut prosedur yang betul.

Seksyen 48 : Tatacara pembuatan fatwa jelas menunjukkan bahawa Majlis Fatwa negeri MESTI dipersembahkan kepada Yang Di-Pertuan Agung untuk mendapat perkenan baginda. 
Yang menjadi musykilnya, apakah Majlis Fatwa Negeri telah mendapat perkenan Yang Di-Pertuan Agung sebelum mewartakan fatwa ini? 


Jika merujuk kepada surat pekeliling itu, tiada klaus yang mengatakan bahawa pihak Majlis telah dan mendapat perkenan Yang Di-Pertuan Agung!

Yang menariknya ialah jika mendapat perkenan baginda, Majlis Fatwa Negeri hendaklah MEMAKLUMKAN KERAJAAN NEGERI sebelum di siarkan di dalam Warta!
 



Jika benar Majlis Fatwa Negeri mengikut prosedur yang betul merujuk di atas, Majlis Fatwa Negeri sudah pasti telah memaklumkan kepada Exco Agama Islam Negeri iaitu Malik Itik.

Tetapi Malik Kassim menafikan beliau tahu menahu tentang fatwa tersebut! Kenyataan beliau sungguh memalukan kerana Enakmen Agama Islam jelas menunjukkan kerajaan negeri akan dimaklumkan.

Apa yang terjadi Malik itik hang dok main drama apa?

Dalam konteks ini sahaja rakyat akan membuat andaian bahawa Malik Kassim adalah seorang Exco Agama Islam yang tidak buat kerja beliau!

Malah, yang menghairankan ialah Majlis Fatwa Kebangsaan telah memutuskan bahawa pembacaan Al-Quran seperti memasang pita rakaman menggunakan pembesar suara sebelum sembahyang tidak terlarang sama sekali kecuali jika mengganggu orang yang sedang beribadah. 

Fatwa Kebangsaan itu selaraskan dengan hadis Nabi SAW yang digunakan oleh jabatan kerajaan DAP Pulau Pinang di mana hadis tersebut melarang kita meninggi suara bacaan Al-Quran sehingga menganggu orang lain yang sedang beribadah di dalam masjid tersebut!

Kenapa Fatwa Negeri tidak merujuk sahaja kepada fatwa Kebangsaan? Apakah terdapat perubahan di dalam fatwa tesebut? 

Malah secara logiknyaselama ini rakyat Pulau Pinang tolerans tentang isu ini. Kita menerima hak agama masing-masing. Sama seperti orang Islam Pulau Pinang perlu tolerans dengan konsert Hungry Ghost , bau-bauan dan mentera kuil-kuil.

Sikap toleransi itu menjadi sebahagian daripada perjalanan hidup kita tanpa rumit sehinggalah lahanat ketua menteri RM100 DAP Melaka mengambil alih kerajaan negeri ini! 

Ironinya, mereka yang membuat komplen tidak mungkin datang dari orang Islam itu sendiri tetapi bangsa lain.

Dan jika Lim Guan Eng terlalu bersifat populis selama ini, kita tidak dapat mengelak daripada memikirkan ada pihak yang berdehem dan menekan di belakang JAIPP kerana mahu menjaga hati pengundi-pengundi bukan Islam! 

Tan Sri Musa Hassan buat Anwar dan peguamnya bengang..!



Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, melalui arahannya kepada pendakwaraya telah memanggil bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, untuk ditemubual oleh barisan pembelaan Anwar Ibrahim bagi kes perbicaraannya yang dituduh meliwat Saiful Bukhari Azlan.

Tan Sri Musa Hasan yang sememangnya seorang yang mematuhi perintah mahkamah untuk hadir ke mahkamah, tampil pagi-pagi lagi untuk tujuan tersebut. Namun bagaimanapun, Tan Sri Musa Hasan yang pada mulanya berniat untuk membenarkan dirinya ditemuduga, membatalkan hasratnya itu kerana dikhabarkan kepadanya bahawa seorang manusia itu turut hadir dalam sesi tersebut.

Orang tersebut, tidak lain tidak bukan ialah Anwar bin Ibrahim. Memandangkan Tan Sri Musa Hasan membatalkan niatnya untuk setuju ditemuduga, maka tindakan tersebut telah memberangkan peguam Anwar, S. N. Nair. Dalam kenyataan medianya, peguam Anwar itu menyatakan bekas Ketua Polis Negara itu seolah-olah tidak mahu bekerjasama dan “takut” kepada Anwar. Mengejutkan, dia juga mendakwa Tan Sri Musa tidak hadir ke mahkamah!



Menurut Tan Sri Musa, beliau sahkan bahawa jasad dan ruhnya berada di mahkamah pagi semalam untuk ditemubual. Penjelasan ini menafikan kenyataan peguam Anwar dan membuktikan mereka “ter”bohong akibat tidak dapat menahan diri yang geram pada Tan Sri Musa.

Menurut Tan Sri Musa, dia bertindak membatalkan sesi temubual itu memandangkan kehadiran tertuduh, iaitu Anwar Ibrahim, di dalam sesi tersebut. Sedangkan beliau mendakwa bahawa selalunya Orang Kena Tuduh (OKT) tidak sepatutnya berada sama di dalam sesi temubual bersama saksi kerana ia mampu mengancam, mengugut dan menggangu emosi serta mempengaruhi kenyataan saksi tersebut.

Selain itu, Tan Sri Musa juga memberitahu bahawa tidak ada sebarang bentuk undang-undang yang mewajibkan saksi untuk ditemubual untuk perbicaraan mana-mana kes. Tiada sebarang peruntukan undang-undang pun! Lagipun, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Zabidin Mohd Diah hanya mengeluarkan perintah untuk hadir ke mahkamah kepada saksi sahaja.

Menurut perintah mahkamah itu, beliau menjelaskan bahawa kehadiran saksi ke mahkamah adalah wajib. Tujuan saksi ke mahkamah adalah untuk ditanya sama ada mereka setuju atau tidak untuk ditemubual. Sekiranya mereka bersetuju, maka barulah mereka akan ditemubual. Namun, sekiranya mereka tidak bersetuju, maka siapa pun tak boleh paksa mereka untuk ditemubual.

Justeru itu, tidak menjadi satu kesalahan pun pada tindakan Tan Sri Musa Hasan itu. Beliau balik kerana tidak setuju ditemubual. Beliau tidak setuju ditemubual kerana Anwar menegaskan bahawa dia akan turut serta dalam temubual itu. Jadi, ia bukan salah Tan Sri Musa. Yang Anwar sebok nak join temuduga tu apasal?

Diarah kosongkan rumah



Dua keluarga yang masih menetap di Kampung Pokok Asam, Jelutong diarahkan pemaju mengosongkan kediaman masing-masing dalam tempoh sebulan bermula 1 Ogos lalu.

Penduduk, Zarus Yusuf, 48, berkata, dia berasa kesal dengan tindakan itu di mana semua janji yang ditabur pemaju tidak ditunaikan.

“Pada mulanya, saya ditawarkan sebuah rumah Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT), namun saya terpaksa menolaknya kerana rumah itu bermasalah dan mereka telah menukarkan rumah di tingkat yang berlainan , namun sebelum kami dibenarkan masuk mereka berjanji untuk memperbaiki rumah terbabit, apa yang lebih mengecewakan sehingga sekarang tiada sebarang berita yang diterima.

“Bapa saya, Yusuf Husain, 76, juga dijanjikan pampasan sebuah rumah, walaupun dia (bapa) telah pergi untuk melihat rumah, sehingga sekarang sudah enam bulan masih belum ada berita yang menggembirakan,” katanya.

Menurutnya, surat guaman yang disampaikan kepada mereka bukan diberikan kepada mereka secara rasmi sebaliknya hanya diletakkan di hadapan pintu rumah.

“Dalam pada masa yang sama, saya telah menerima tawaran rumah daripada Koperasi Tunas Muda Sungai Ara Berhad dan sedang menunggu Perakuan Pekerjaan (OC ) yang dijangka diperoleh sama ada hujung tahun ini atau awal tahun hadapan.

“Saya bersedia untuk berpindah, tetapi di mana kami nak tinggal , lagipun sekarang bulan Ramadan, semua orang sibuk menjalankan ibadah puasa kami sekeluarga terpaksa menunggu masa rumah kami dirobohkan,” katanya.

Zarus berkata, permohonan kebenaran merancang untuk merobohkan unit rumah yang sedia ada dan cadangan kemajuan telah ditolak oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) pada zaman pemerintahan BN tetapi selepas PR mengambil alih semuanya diterima.

“Kami seperti diugut ekoran ada pihak ketiga yang datang dan menyuruh kami mengosongkan kediaman walaupun belum menerima sebarang pampasan, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Komuniti (JKKK) Jelutong pula hanya menjadi orang tengah dan lebih memihak kepada pemaju,” katanya.

Zul Nordin Demo Anti Murtad


Demo Petang tadi,ucapan Zulkifli Nordin yang pedas dan berapi menghentam PAS dan pucuk pimpinan hingga ke Pemuda PAS yang diam seribu bahasa dalam konflik ini.

Friday, August 12

Malik ITIK Dah KELEPIAQ,



Malik Itik dah buat penafian tentang isu Pengunaan pembesar suara yang dok hangat sekarang ini.Ternyata beliau sebagai exco yang diberi amanah dan membuat penafian awal mengenai isu ini.hampa tengok sendiri apa yang dinyatakan oleh beliau pada sidang media tersebut. 






Kenyataan Media

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Pulau Pinang

YB Abdul Malik Kassim, 12 Ogos 2011

PIMPINAN KERAJAAN NEGERI TIDAK CAMPUR TANGAN KEPUTUSAN MAJLIS FATWA NEGERI BERHUBUNG ISU LARANGAN PENGGUNAAN PEMBESAR SUARA SEBELUM SUBUH

Pimpinan Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak pernah campur tangan dalam sebarang keputusan Majlis Fatwa Negeri yang dipengerusikan oleh Mufti Negeri Sahibul Samahah Datuk Seri Haji Hassan Ahmad dan dianggotai oleh para ulamak, professional agama, serta wakil daripada istana.

Saya hanya mengetahui keputusan Majlis Fatwa berhubung larangan menggunakan pembesar suara sebelum subuh, berdasarkan laporan akhbar yang disiarkan pada hari ini.
Justeru, saya menolak dengan sekeras-kerasnya tohmahan pihak yang mengaitkan pimpinan kerajaan negeri terlibat dengan keputusan Majlis Fatwa tersebut.

Namun begitu, kerajaan Negeri Pulau Pinang menghormati keputusan Jawatankuasa Fatwa Pulau Pinang bil. 2/2011 yang bersidang pada 7 April 2011, mengenai hukum membaca Al-Quran sebelum subuh dengan menggunakan pembesar suara.

Mesyuarat Majlis Fatwa Bilangan 2/2011, yang dipengerusikan Mufti Negeri Pulau Pinang kemudiannya telah disahkan di dalam Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Bil.3/2011 pada 6 Jun 2011 memutuskan bahawa bacaan Al-Quran menggunakan pembesar suara dari surau dan masjid
sebelum waktu subuh adalah dilarang menurut Hukum Syara'.

Namun, kerajaan negeri berpendirian pentadbiran masjid dan surau boleh
mempertimbangkan sama ada mahu meneruskan tradisi dan amalan sedia ada atau sebaliknya, setelah menerima pemberitahuan oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam ( JHEAIPP) tentang keputusan Jawatankuasa Fatwa.

Sungguhpun begitu, sebagai pentadbir institusi agama, mereka sewajarnya menghormati keputusan Majlis Fatwa yang membuat keputusan berdasarkan hukum Islam, tanpa dipengaruhi mana-mana pihak.

Majlis Fatwa memutuskan bahawa perbuatan tersebut boleh mengganggu orang lain sama ada yang berada di dalam atau di luar masjid demi maslahah ummah. Ini berdasarkan hadis dan dalil yang berkaitan, bermaksud…

"Daripada Abi Sa'id al-Khudri berkata ia : ketika Nabi s.a.w beriktikaf ( beribadah dalam masjid), baginda mendengar mereka mengangkat suara bacaan (al-Quran) sedangkan ketika itu Nabi s.a.w berada di tempat ibadah baginda. Lalu baginda mengangkat langsir dan bersabda : Ketahuilah setiap kamu bermunajat kepada tuhannya, jangan sebahagian kamu menyakiti sebahagian yang lain dan jangan kamu mengangkat suara bacaan melebihi yang lain dalam solat." ( sunan Abi Daud, hadis ke 1332, juzuk 2, cet. Dar al Hadis)

Keputusan tersebut kemudiannya telah dimaklumkan kepada JHEAIPP pada 12 Julai 2011 untuk tindakan selanjutnya.

Saya yakin, demi kepentingan politik sempit pihak-pihak tertentu akan mengambil peluang mengekploitasi keputusan majlis fatwa tersebut. Pihak berkenaan pastinya akan menabur fitnah kononnya kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang anti-Islam.

Dalam semangat Ramadan Al-Mubarak ini, demi kepentingan umat Islam, kerajaan negeri sentiasa membuka pintu rundingan dan mengalu-alukan muzakarah dan perbincangan dengan mana-mana pihak bagi memartabatkan Islam di negeri bertuah ini.

Malah, saya mengalu-alukan pihak yang tidak bersetuju dengan keputusan Jawatankuasa Fatwa bermuzakarah dengan pihak terbabit dalam semangat saudara seagama.

TAHNIAH DAP:AL-Quran Waktu Subuh,



Bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairudin amat terkejut, kecewa dan marah dengan tindakan samberono Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) yang mengarahkan semua masjid dan surau di negeri itu menghentikan bacaan al-Quran menggunakan pembesar suara pada waktu subuh.

Katanya, beliau berasa musykil dengan keputusan tersebut kerana tidak yakin bahawa JHEAIPP akan mengeluarkan arahan sedemikian kecuali ada tangan-tangan ghaib yang melakukannya tanpa kerelaan dari jabatan tersebut.

“Saya percaya bahawa wujudnya tekanan daripada pihak lain sehinggakan JHEAIPP terpaksa akur dan mengeluarkan arahan sedemikian sedangkan dalil yang diberikan boleh diperbincangkan,” katanya

Beliau yang juga bekas Exco Hal Ehwal Agama Islam di negeri tersebut melihat alasan yang diberikan untuk membolehkan larangan tersebut bukanlah sesuatu yang munasabah kerana ada dalil lain yang boleh digunapakai.

Larangan tersebut dibuat atas alasan bahawa amalan bacaan al-Quran bercanggah dengan hukum syarak dan boleh mengganggu orang lain di dalam dan luar masjid.

“Sudah lebih beratus tahun amalan ini dilakukan oleh umat Islam dan ia bukan hanya tertakluk di Pulau Pinang saja tetapi di seluruh Malaysia. Tambahan pula amalan ini tidak pernah dipertikaikan oleh mana-maan pihak kerana ia telah dianggap sebagai adat setempat yang membawa kebaikan.

“Dengan adanya bacaan al-Quran sebelum subuh, ia dapat memberi makluman bahawa waktu Subuh semakin hampir apatah lagi dalam bulan Ramadan ini, ia mengingatkan bahawa waktu imsyak juga akan berakhir,” katanya lagi.

Tegas beliau, sekiranya benar bahawa amalan tersebut adalah bertentangan dengan hukum syarak maka tentulah akan ada teguran oleh para ulama-ulama terdahulu yang tentunya lebih arif berkaitan hal tersebut.

“Jika bacaan al-Quran ini ditolak dalam Islam kenapa tidak ada apa-apa tindakan oleh para ulama malah mustahil mereka yang berpendidikan lebih tingga dan tahu hukum-hakam dalam Islam akan membiarkan kepincangan sedemikian atas agama tersebut.”

Jelasnya lagi, kekecewaannya berhubung perkara tersebut semakin tebal apabila Exco Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang, Abdul Malik Kassim yang memberikan jawapan mengelak seakan tidak bersedia bagi memberikan ulasan berkaitan isu tersebut.

“Itulah padahnya meletakkan orang yang jahil seperti Abdul Malik dalam bidang yang seharusnya disandang oleh orang bertauliah dan berkredibiliti kerana saya tahu bahawa Abdul Malik tidak mempunyai latar belakang yang boleh melayakkannya menjawat Exco ini,” katanya.

Tegasnya, ini adalah antara usaha terancang pihak tertentu yang berselindung dalam politik bagi menghina Islam dan meletakkan bangsa Melayu dalam kedudukan yang amat rendah.

“Kita lihat bagaimana isu pembaptisan yang berlaku di gereja Selangor yang dengan mudah membuat Menteri Besarnya memohon maaf kepada paderinya sedangkan JAIS belum pun memberikan sebarang laporan.

“Agenda terancang mereka ini kemudian disambung dengan keputusan oleh JHEAIPP kerana mahu memberikan tekanan dan penghinaan kepada bangsa Melayu dan pastinya inilah kejayaan Dap,” tegasnya.

Terang beliau, secara jelas telah terbukti bahawa Dap adalah parti politik yang anti Islam dan anti Melayu sejak tahun 1969 lagi dan ia berlarutan sehingga hari ini.

“Dap ini masih sama dari dahulu hingga sekarang cuma formula politiknya hari ini dijelmakan dalam hubungan diplomatik yang akrab dengan kononnya berbaik-baik dalam pakatan Pas dan PKR tetapi agenda mereka tetap sama.”

Sehubungan itu, beliau menuntut Majlis Fatwa Kebangsaan dan menyeru semua ulama-ulama seluruh negara untuk bersatu dan bersama-sama memberikan keputusan yang sewajarnya berlandaskan kepada dalil yang kukuh demi kepentingan ummah. 

Thursday, August 11

Umno Taja Tiket Penerbangan Keluarga Muhd Asyraf



KUALA LUMPUR: Umno akan menaja tiga tiket penerbangan untuk membolehkan keluarga pelajar Malaysia tajaan Mara, Muhammad Asyraf Haziq yang cedera dalam rusuhan di United Kindgom, Selasa lepas ke London.
Ketua Penerangannya, Datuk Ahmad Maslan berkata Umno akan turut menaja kos penginapan serta makan minum ahli keluarga Muhammad Asyraf ketika berada di London yang akan diuruskan sepenuhnya oleh Kelab Umno di sana.
"Umno berasa sedih dengan apa yang berlaku di London, sebab itu kita merasa terpanggil untuk membantu, keluarga Muhammad Asyraf untuk membolehkan mereka melawat anak mereka di sana.
"Mereka pun bukan daripada keluarga berada jadi kita tampil untuk bantu, insya-Allah paling cepat esok pagi mereka akan terbang ke London," katanya kepada pemberita pada sidang media di Menara Dato' Onn di sini, Khamis.
Menurutnya, Umno akan menaja tiga tiket penerbangan untuk ibu Muhammad Asyraf, Maznah Abu Mansor, ayahnya, Mohd Rosli Atan dan adik bongsu Muhammad Asyraf, Muhammad Fitri dengan kos sekitar RM20, 000.

“Kita juga akan memberikan sedikit wang saku kepada keluarga Muhammad Asyraf sebagai persediaan sebelum mereka berlepas ke sana.
Sementara itu, ibu Muhammad Asyraf, Maznah, 45 yang juga seorang guru turut melahirkan rasa terharu dan berterima kasih kepada Umno kerana sudi membantu mereka dari segi kewangan untuk membolehkan dia, suami serta anaknya terbang ke London untuk melihat keadaan Muhammad Asyraf.
“Kami sangat berterima kasih kepada pihak Umno kerana sudi membantu menaja tiket penerbangan kami sekeluarga ke London. Sebelum ini kami telah cuba beberapa saluran lain untuk dapatkan bantuan kewangan tetapi tidak berjaya.
“Alhamdulillah kami bersyukur sebab pihak Umno sudi membantu,” katanya.
Asyraf, 20, pelajar tahun pertama pengajian perakaunan tajaan Mara di Kolej Kaplan, mengalami patah gigi dan cedera di rahang apabila diserang dan disamun sekumpulan lelaki yang dalam rusuhan Isnin lepas di London.
Rusuhan bermula di London beberapa hari lalu selepas seorang lelaki ditembak mati oleh polis di Tottenham, utara London dan merebak ke banyak bandar termasuk Birmingham, Liverpool, Bristol dan Manchester.
MKP kata:UMNO jugak membantu pelajar yang ditimpa malang disana.Lepas nie nak tengok apa kata puak Pakatan Haram.

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive