RAPID

Wednesday, September 7

Mencari Melayu dizaman modenHEBAHKAN!!! Bekas perajurit akan serang Markas Komunis di Chow Kit besok!ESOK 8 SEP 2011 LEBIH KURANG JAM 11 PAGI ELOKLAH KITA BERAMAI-RAMAI KE IBU PEJABAT PAS JALAN RAJA LAUT, KUALA LUMPUR MENYOKONG PERHIMPUNAN AMAN DAN PENYERAHAN MEMORANDUM OLEH PERSATUAN BEKAS-BEKAS POLIS DAN PERSATUAN BEKAS-BEKAS PERAJURIT YANG JELAS TERLUKA DENGAN KENYATAAN MOHD SABU DAN PEMIMPIN PAS YANG JAHIL MURAKKAB TENTANG SEJARAH!

PERHIMPUNAN DAN PENYERAHAN MEMORANDUM INI BAGI MENDESAK PAS BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KENYATAAN MOHD SABU DAN PERMAINAN POLITIK KOTOR MEMPERTAHANKAN KENYATAAN TERSEBUT!!!!

AYUH KITA "SERANG" PEJABAT PAS DENGAN MEMORANDUM.DAN SEPERTI BIASA PAS MENGATAKAN PERHIMPUNAN INI ADALAH PERMAINAN UMNO. HARUS DIINGAT BAHAWA UMNO TERLALU LEMBIK UNTUK BERLAWAN DENGAN PAS, BIAR RAKYAT YANG MENGAJAR PAS.

Cina Tidak Lagi Komunis Malah DAP:Kapitalis Gagah.Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng sekarang nampaknya ada ‘kenalan’ baru VVIP bergelar Tan Sri dan yang kaya-raya.Salah seorang daripada mereka ialah Tan Kok Ping, Presiden Dewan Perniagaan Cina Pulau Pinang yang sudah beralih angin kepada DAP.Berjaya Land Bhd, iaitu syarikat Vincent Tan, membeli 57.3 ekar tanah Kelab Lumba Kuda Pulau Pinang untuk harga RM459 juta atas persetujuan jual-dan-beli bersyarat (conditional S&P).
Nilai pembangunan kasar (GDV) untuk tapak Kelab Lumba Kuda itu dianggarkan RM1.5 bilion dan akan dibina ‘gated housing’ (tempat kediaman berpagar dengan pengawal keselamatan swasta), rumah semi-D dan kondo-kondo.
Corak pembangunan ini bukannya akan memanfaatkan golongan berpendapatan rendah dan kelas pertengahan-rendah.
Kerajaan negeri Pulau Pinang amat tergesa-gesa untuk membolehkan paradeveloper membina lebih banyak rumah, lebih banyak apartmen, lebih banyak kompleks membeli-belah dan lebih banyak pejabat komersial dengan secepat mungkin tanpa banyak sekatan.
Ivory Property Group Bhd juga mengumumkan ia berjaya membida sebidang tanah seluas 41.5 hektar di Bayan Mutiara. (Sumber: NST, 27 Julai 2011). Jika dibuat kiraan, transaksi tersebut bernilai lebih kurang satu bilion ringgit.
Projek-projek lain yang melibatkan para kapitalis besar di Pulau Pinang ialah belian tanah di Queensbay, Bayan Lepas untuk RM160 juta oleh CP Land Sdn Bhd.(Sumber: NST, 27 Julai 2011)
Ivory juga bersetuju (dengan syarat) untuk membeli setengah hektar tanah milik mutlak (freehold) di Batu Ferringhi pada harga RM25 juta. (Sumber: NST, 16 Jun 2011)
Batu Ferringhi sebagaimana yang diketahui umum adalah kawasan pelancongan pantai dengan hotel lima bintang.
Selain itu, Ivory Properties Bhd akan mengusahakan ‘reclaimed land’ (tanah tebusguna) seluas 35 ekar dengan anggaran GDV RM10 bilion, menurut sebuah laporan AmBank baru-baru ini.
Manakala di pusat bandar George Town, Mah Sing Group Bhd memperolehi 3.38 ekar tanah milik mutlak untuk RM38.6 juta. (Sumber: The Edge Financial Daily, 19 Okt 2010).
Secara keseluruhannya, Mah Sing akan membangunkan 95 ekar tanah belah pulau di beberapa lokasi utama dengan anggaran GDV RM1.6 bilion.
IJM Land pula akan membangunkan 103 ekar pembinaan hotel, pejabat korporat, rumah kedai dll dengan nilai RM5 bilion.
Suiwah Corp Bhd, lebih dikenali dengan nama ‘Sunshine’ di Pulau Pinang, dikhabarkan bergandingan dengan Qingjan Group Co Ltd (sebuah syarikat pembinaan China) untuk membangunkan sebuah projek bernilai berbilion ringgit.
Suiwah juga terlibat dalam satu projek di tapak 3.6 hektar di Farlim yang mana GDVnya dianggarkan satu billion ringgit. Projek ini akan merangkumi tiga blok bangunan 38-tingkat, 270 buah pangsapuri servis (service apartments), 140 ‘pejabat rumah’ (home office) dll.
Lebih 40,000 buah rumah sedang dibina di Pulau Pinang masa kini. Namun rakyat marhaen tidak akan mampu membeli rumah kerana pendapatan mereka tidak mencukupi. 

Setiausaha Agung PAS Mustafa Ali Tembak Mat Syahbu DAP.Akhirnya pendirian rasmi PAS diisytiharkan oleh Setiausaha Agung PAS iaitu Mustafa Ali apabila menerima UMNO sebagai pejuang kemerdekaan, manakala Datuk Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman diiktiraf sebagai pejuang yang merealisasikan kemerdekaan.
PAS pada masa yang sama, masih lagi berharap, isu yang dicetuskan oleh Mat Sabu mampu menaikkan nama mereka. Saranan daripada salah seorang penulis dan pencacai tua PAS iaitu Subky Latif agar kerajaan menimbangkan pengiktirafan kepada Ibrahim Yaacob yang meninggal dunia di Indonesia selepas Jepun kalah dalam Perang Dunia Kedua.
Ibrahim Yaacob dan KMM memperjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu bersama-sama Indonesia dan membentuk sebuah negarayang dikenali sebagai Melayu Raya.
Agak malang kerana pencacai tua itu dari muda lagi memang seorang yang biol dan tidak pernah mengangkat biolnya itu menjadi lebih pandai. Nama Ibrahim Yaacob tidak pernah disisihkan daripada sejarah negara. Bahkan Ibrahim Yaacob meskipun beraliran lain daripada UMNO, seperti juga Pak Sako, Burhanuddin Helmi dan lain-lain, merupakan antara nama-nama pejuang kemerdekaan yang perlu dipelajari oleh pelajar-pelajar sekolah.
Yang tidak diperkatakan oleh Mat Sabu serta penyokong-penyokong komunis yang lain ialah, salah satu sebabnya Ibrahim Yaacob terpaksa lari ke Indonesia adalah untuk menyelamatkan dirinya daripada dibunuh oleh Komunis yang membalas dendam. Sebabnya, semasa kependudukan tentera Jepun di Tanah Melayu, Ibrahim Yaacob merupakan sekutu tentera Jepun yang telah menjanjikan kemerdekaan buat Tanah Melayu dan Indonesia.
Dalam tempoh dua minggu selepas berundurnya tentera Jepun, komunis atau lebih dikenali sebagai Bintang Tiga telah keluar dari hutan dan melakukan kezaliman, membunuh sesiapa sahaja yang mereka anggap sebagai tali barut Jepun. Ramai orang Melayu yang telah dibunuh oleh Komunis. Bahkan bilangan orang Cina dan India yang dibunuh oleh komunis juga agak ramai.
Itu adalah sejarah yang diketahui dan dipelajari. Bagaimana PAS begitu bodoh mengatakan nama Ibrahim Yaacob tidak terdapat dalam buku-buku sejarah di negara ini? Adakah mereka sebenarnya memang tidak pernah membaca buku sejarah yang ditulis oleh rakyat Malaysia dan menjadi teks wajib untuk para pelajar, atau mereka sememangnya sengaja menunjukkan kebodohan yang tiada bandingannya, semata-mata untuk menang berdebat?

Mat Syahbu ANJING BELAAN DAP.Itulah gelaran yang diberikan oleh rakan yang kontra idea dari segi pemahaman politik.Perjumpaan kenalan diwaktu zaman remaja dahulu bukanlah dirancang akan tetapi secara kebetulan.Lama jugak kami berborak akan tetapi topik yang hangat ialah berkenaan Mat Sabu inilah.Komen terhadap Mat Sabu juga berlambak-lambak. Kebanyakannya mengecam Mat Sabu yang begitu mendewakan Mat Indera dan gerombolan komunis yang menyerang Balai Polis Bukit Kepong sehingga mengorbankan 25 orang anggota pasukan keselamatan itu.

Pentas perdebatan juga telah dibuka oleh Kerajaan PAS Kelantan dengan menjemput Khairy Jamaluddin (KJ) Ketua Pergerakan Pemuda Umno Malaysia beradu kehebatan pidato dengan Ayam Sabung PAS iaitu Mat Sabu selaku Timbalan Presiden PAS. Mat Sabu kononnya menolak dan melepaskan tanggungjawab untuk berdebat itu kepada Pemuda PAS Johor. Saya agak lucu melihat isu ini kerana kita seolah-olah sedang menonton 'opera Cina' ataupun 'wayang tongkol' . Kadang-kadang terfikir oleh saya betapa bodohnya kita sebahagian orang Melayu ini. Kita berkelahi sesama sendiri rupanya…


isu Mat Sabu dan komunismenya ini. Isu ini perlu ditangani dengan penuh kebijaksanaan dan bukannya dengan emosi yang nanti akan memakan diri. Isu komunisme ini adalah isu yang agak 'akademik' dan memerlukan pemikiran yang berbentuk sedikit 'ilmiah'. Jadi jangan terperangkap dengan strategi yang telah dipasang oleh Mat Sabu dan DAP yang ditunjangi Guan Eng. Jangan nanti terlihat kita yang jadi 'bodoh' dan Mat Sabu yang mendapat untungnya walaupun Mat Sabu bukanlah cerdik sangat dalam isu komunisme ini. Kalau Mat Sabu cerdik, maka dia tidak akan berkata sedemikian rupa.Mat Sabu hanyalah pelengkap bagi perancangan yang dibuat oleh DAP.Buktinya jelas Guan Eng menjerat lehernya sendiri dengan membenarkan Mat Sabu membuat pembedahan kosnya ditanggung oleh PBA yang diPengerusinya.


 Mat Sabu dengan mudahnya telah membodoh serta memperlekehkan YB Saudara Khairi Jamaluddin dengan cara 'menolak' untuk berdebat dengan beliau dalam isu ini. Beliau menyerahkan kepada Pemuda PAS Johor untuk mengambil alih tempatnya. Signifikannya ialah YB Saudara Khairi Jamaluddin tidak ada 'standard' untuk berdebat dengan beliau kerana beliau adalah seorang Timbalan Presiden PAS Pusat. Saudara KJ hanya layak untuk berdebat dengan Ketua Pemuda PAS negeri sahaja walaupun KJ adalah seorang Ketua Pergerakan Pemuda Umno Pusat. Pusat dan negeri ada banyak jurangnya. Lihatlah politik Mat Sabu..Orang seperti Mat Sabu akan mempunyai 1001 alasan di atas penolakan ini.


Semakin banyak komen yang dibuat maka akan semakin banyak fakta bodoh yang sengaja diada-adakan bagi menyokong perjuangan komunis. Maka kita akan membuka ruang yang semakin banyak untuk memperlihatkan segala kelemahan dan kekucar-kaciran bangsa kita. Bangsa lain tersenyum melihat kebodohan kita.Ikutlah prinsip yang diamalkan oleh seseorang doktor, jika sesuatu penyakit itu perlu dibedah maka kita perlu bedah..Jika penyakit itu perlu diberikan suntikan maka kita berikan suntikan dan jika sesuatu penyakit itu ringan, maka kita berikan panadol sudahlah..Soalnya mahu mengambil tindakan atau tidak. Sebagai seorang rakyat Malaysia, kita mahukan negara tercinta ini aman dan  mahu pihak Kerajaan bertindak tegas dalam isu ini!! Carilah punca penyakit ini dan ambil tindakan sahaja terhadap punca itu.

Lidah Bewak Guan Eng Bela Mat Sabu.Mat Sabu yang digelar sebagai ayam tambatan khawarij PAS sekarang ini sudah bertukar profesionnya apabila telah menjadi anjing kepada DAP.


Beliau begitu kuat berkempen agar lebih ramai melayu menyertai DAP sejak akhir akhir ini. Paling menghairankan Mat Sabu sendiri menyarankan agar anak anak melayu menyertai DAP pada waktu ketika beliau berkempen sebelum muktamar PAS baru baru ini.

Pelbagai macam pujian diberikan kepada DAP,Mat Sabu dikhabarkan punyai perjanjian diantara Guan Eng yang beliau sendiri anggap seperti saudaranya.

Tuesday, September 6

Sebak tapi Redha - Al Fatihah buat Noramfaizul.. Pergilah dengan Aman.

Gambit Menyesal Keluarkan Kata-Kata KesatPelakon Gambit Saifullah mengakui kata-kata kesat yang dikeluarkan di laman sosial Facebook miliknya baru-baru ini adalah tidak profesional dan terlalu mengikut perasaan.
Gambit, 26, berkata, penggunaan perkataan “babi” dan “anjing” itu tidak ditujukan kepada peminat-peminatnya tetapi kepada individu tertentu yang gemar membuat tohmahan dan fitnah kepadanya selama ini.
"Saya mengakui kesilapan yang telah dilakukan dan tidak sepatutnya perkataan seperti itu digunakan walaupun saya dalam keadaan marah kerana ia meninggalkan kesan mendalam," ujarnya ketika dihubungi mStar Online di sini pada Isnin.
Gambit memberi penjelasan terhadap status Facebook yang ditulisnya dengan menggelar pihak tertentu dalam laman sosial miliknya itu sebagai anjing dan babi.

Dalam turut menuduh sesetengah rakan mayanya mempunyai pemikiran yang cetek.
Mengakui menyesal menggunakan perkataan tersebut, Gambit berkata, dia menulis status demikian kerana berasa geram dan sedih dengan sikap sesetengah pihak yang cepat menilai dan membuat fitnah sama ada mengenai dirinya.
"Saya tidak tujukan status berkenaan kepada peminat saya tetapi kepada beberapa individu yang telah meninggalkan pelbagai kata-kata yang bukan sahaja mencalarkan perasaan saya tetapi peminat lain yang membaca," ujarnya.
Gambit telah pun memohon maaf secara terbuka di laman Facebook miliknya.
Bakal muncul dengan filem “Karipap-Karipap Cinta” pada 15 September ini, Gambit juga telah memohon maaf secara terbuka di Facebook miliknya terutama kepada mereka yang marah dengan tindakan terbabit.
Ditanya adakah kontroversi tersebut akan menjejaskan promosi dan kutipan filem “Karipap-Karipap Cinta”, Gambit memberitahu dia tidak tahu sama ada ia akan memberi kesan terhadap filem berkenaan atau tidak namun percaya peminat akan memberi sokongan kepada filem tersebut.
"Saya percaya peminat filem Melayu tempatan tidak akan mencampuri kontroversi ini dengan filem tersebut dan saya juga percaya peminat akan terus menyokong filem ini," katanya.

MAT SABU dikecam Oleh Askar Zaman British.Beberapa orang bekas askar zaman pemerintahan British menyelar sikap Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu kerana mempertikai pengorbanan mereka mempertahankan kedaulatan negara serta menjaga keselamatan rakyat ketika itu.

Mereka berkata kepakaran yang diperolehi telah dapat dimanfaatkan bukan sahaja untuk mempertahankan negara tetapi juga selepas perang dengan kepakaran itu digunakan dalam sektor lain untuk memajukan negara.
“Pengorbanan yang dilakukan anggota pasukan keselamatan pada zaman British bukan untuk membela penjajah tetapi adalah demi kemerdekaan negara, kata Timbalan Presiden Persatuan Bekas Askar British Malaysia (PBAB) Abd Jabar Mukibat.


Abd Jabar, 70, berkata walaupun anggota keselamatan pada masa itu berkhidmat di bawah pentadbiran British, matlamat utama mereka adalah mempertahankan negara dan menjaga keselamatan rakyat.“Saya bukan menyebelahi British tetapi tengok bila Jepun serang Malaya mereka yang pertahankan, bila komunis datang darah siapa yang tumpah ke bumi,” 


Beliau berkata sekiranya pasukan keselamatan itu gagal dalam usaha mereka mempertahankan negara tentunya negara ini tidak akan mengecap nikmat kemerdekaan seperti yang dikecapi hari ini.


Katanya sikap sesetengah pihak mempersoal perjuangan anggota keselamatan di bawah pentadbiran British itu adalah ‘sikap berbahaya’ sekiranya dibiarkan menular kepada generasi muda masa ini.“Saya bukan orang politik tetapi semua pihak kena buka buku sejarah lihat dan kaji siapa penjajah sebenarnya pada zaman Jepun dan komunis dulu,” katanya yang pernah berkhidmat dengan ‘Royal Corp of Signals’ antara 1957 dan 1970.
Seorang lagi bekas askar British, Abd Rahman Ahmad, 67, berkata walaupun negara mencapai kemerdekaan pada 1957 anggota keselamatan di bawah pentadbiran British masih berjuang mempertahankan negara.
Beliau berkata antara tahun 1963 dan 1964 pada zaman konfrontasi Malaysia-Indonesia, beliau dan pasukannya bekerjasama dengan komando British mempertahankan sempadan negara di hutan Sabah dan Sarawak.
“Niat pasukan saya pertahankan negara bukan pertahankan British, malah British hantar askar dia tolong kita berjuang pertahankan negara, masa itu negara sudah merdeka dan British tidak untung apapun sekadar tolong kita,” katanya.
Abd Rahman berkata tindakan pihak yang mempersoalkan pengorbanan beliau dan pasukan keselamatan lain di bawah pentadbiran British dalam mempertahankan negara amat ‘memedihkan hati’.
Beliau pernah berkhidmat dengan ‘Corp of Royal Electrical and Mechanical Engineers’ antara 1963 dan 1969 berkata tindakan pihak yang turut mempersoal gelaran pejuang kemerdekaan kepada Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dan Datuk Onn Jaafar, tidak boleh dimaafkan.
“Tanpa mereka berdua apa akan jadi kepada kita kepada anak cucu kita. Jangan kerana politik kita pusing sejarah kerana sejarah penting untuk anak cucu kita kenal siapa kita, negara kita,” katanya.
Monday, September 5

Last Day Noramfaizul Mohd Nor At Mogadishu Somalia

800 bekas polis buat laporan polis pada Mat SabuSeramai 800 anggota Persatuan Bekas Polis Malaysia (PBPM) cawangan Kuantan hari ini membuat laporan polis dan mengadakan demonstrasi membantah kenyataan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu yang mendakwa pengganas komunis adalah pejuang dan wira sebenar kemerdekaan negara.
Laporan dan demonstrasi itu dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuantan.
Setiausaha PBPM Kuantan Rafai Abdul Kadir berkata anggota persatuan itu amat kecewa dan terguris dengan kenyataan menghina oleh Mohamad, yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu, kerana mereka telah berjuang menentang Parti Komunis Malaya (PKM) berpuluh-puluh tahun lamanya.
Beliau berkata PBPM bermandikan keringat meredah hutan dalam Ops Indera Pahang Barat, Ops Kota Echo di Perak dan Ops Doayai Musnah 2 di Sadao Thailand dalam menjalankan tanggungjawab menentang PKM.
“Kami berjuang meninggalkan anak isteri… tidak meminta apa-apa balasan tetapi mahu jasa kami dihargai dan pengorbanan bergadai nyawa kami dijadikan lipatan sejarah menjaga keamanan negara,” katanya.
Rafai berkata persatuan itu mahu Mat Sabu dikenakan tindakan undang-undang mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri kerana cuba memporak-perandakan keharmonian negara dengan mengeluarkan kenyataan mengelirukan.
Sebelum ini, akhbar melaporkan Mat Sabu dalam ceramahnya di Tasek Gelugor 21 Ogos lalu, menyatakan Kompeni Ke-4 PKM yang menyerang Bukit Kepong sehingga mengorbankan 25 perajurit dan keluarga mereka pada Februari 1950 sebagai wira atas alasan mangsa yang terkorban adalah tentera penjajah British.


Guan Eng Buat Parking 5juta.Mahalnya.
Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) meminta agar Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) disiasat berhubung pembinaan parkir bertingkat bernilai RM5 juta di Bukit Bendera.
Pengerusi negeri Kita, Tan Tee Beng berkata, bangunan empat tingkat itu dijadual siap pada suku ketiga 2010, namun sehingga kini ia belum dibuka kepada umum.


"Kami percaya mungkin berlaku beberapa penyelewengan sehingga menyebabkan parkir itu gagal beroperasi selepas siap dibina,” katanya kepada pemberita di depan bangunan SPRM selepas membuat laporan hari ini.


Tee Beng juga berkata, jalan di parkir itu terlalu curam dan hanya kereta bersaiz kecil boleh 
melakukan pusingan sebaik turun kerana ia terlalu sempit.


Matkilau Penang kata:Guan eng dok kumpul dana nak buat pilihanraya negeri sebab tue dok buat projek merapu dan yang boleh untung masuk kantong.

Komunis: Khairy sahut cabaran lawan Mat Sabu di 'sarang singa'Gayung bersambut... Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin tidak lengah seminit pun untuk terima jemputan debat antara beliau dan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu di kubu kuat PAS, Balai Islam Lundang Kelantan.
Menurut Khairy, beliau sudah menerima jemputan dari kerajaan PAS Kelantan untuk berdebat dengan Mat Sabu di Balai Islam Lundang.
Read More
"Tempat yang sama saya pernah debat (dengan) Husam. Walaupun digelanggang lawan Mat Sabu ke Husam ke, saya akan hadir. Masa lawan Husam 3 ribu penyokong pAS sorak. It's OK. Tak payah cari gelanggang neutral. Saya akan lawan di sarang singa anda, jumpa di sana Mat Sabu," katanya dalam satu mesej di laman sosial twitter pada Ahad.
Khairy sebelum ini pernah berdebat dengan Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa di Balai Islam Lundang yang ramai orang kata 'Husam kena' walaupun menang sorak.
Debat itu dijangka akan diadakan hujung bulan ini. Bagaimana pun, penganjur Kerajaan Negeri Kelantan dikatakan sedang berusaha untuk mendapat jawapan dari Mat Sabu.
Sebelum ini Ketua Penerangan PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, PAS bersedia untuk berbahas dengan UMNO berhubung kontroversi tragedi Bukit Kepong dan fakta sejarah negara — yang kini menjadi senjata terbaru parti Melayu itu untuk menyerang kepimpinan Mohamad.
Tuan Ibrahim berkata, ramai pejuang kemerdekaan yang tidak diiktiraf dalam sejarah termasuk Muhammad Indera atau Mat Indera, salah seorang yang terlibat dalam tragedi Bukit Kepong.
Kelmarin, Pergerakan Pemuda Umno mengumumkan program jelajah negara yang dikenali sebagai Pentas Patriot untuk menjawab perkara yang dibangkitkan oleh Mohamad ketika satu ceramahnya di Pulau Pinang 21 Ogos lalu

Guan Eng Hang Tunggu apa lagi?Kira-kira 30 penduduk menuntut jawapan dari Kerajaan Negeri mengapa mereka masih tidak diberikan kelulusan ke atas permohonan mereka terhadap pembelian rumah kos rendah dekat sini.

Difahamkan, mereka berang berikutan tindakan membiarkan 348 unit rumah kos sederhana di pangsapuri Sri Saujana, Lebuh Macallum daripada diduduki oleh pemohon yang ingin membeli rumah berkenaan.

Penyelaras Dewan Undangan Pengkalan Kota, Loke Poh Chye berkata, tindakan itu menyebabkan rumah kosong berkenaan dijadikan sarang maksiat serta tempat penagih dadah menjalankan aktiviti haram sehingga menyebabkan penduduk di situ berasa kurang selesa.

“Ini kerana kita mendapati pelbagai jarum, kondom dan sampah-sarap berselerak di merata-rata tempat. Walaupun pangsapuri ini siap sepenuhnya tiga tahun lalu, namun masih ada rumah yang dibiarkan kosong tanpa pembeli sehingga kini. Ia bukan sahaja berkeadaan teruk tetapi juga berbau busuk kerana terdapat kesan-kesan air kencing di merata-rata tempat,” katanya kepada media semalam.

Poh Chye berkata, beliau dan penolongnya mengambil inisiatif meninjau setiap tingkat di pangsapuri itu bagi mengenal pasti jumlah unit kosong yang sebenarnya dan mengenal pasti ada 348 unit yang masih belum berpenghuni.

“Oleh itu saya mendesak Kerajaan Negeri mengambil tindakan segera supaya impian golongan yang masih tidak memiliki rumah dapat dicapai dan tempat berkenaan juga akan menjadi lebih selamat, berikutan tiada lagi kegiatan haram berlaku di situ,” katanya.MKP kata DAP tunggu nak bagi dekat kroni depa dulu kot.

Kemerdekaan Malaysia: Tunku Abdul Rahman dan “jalan perlembagaan”Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj, bukan alat British. Beliau adalah pencinta damai. Oleh sebab itulah Perikatan pimpinan beliau memilih “jalan perlembagaan” dalam usahanya memerdekakan negara.

Hakikat ini terkandung dalam ucapan Tunku Abdul Rahman di Perhimpunan Agung UMNO pada 28 Mac 1957 yang menghuraikan mengapakah Perikatan memilih dalam damai bagi mencapai kemerdekaan tanah air.

Perikatan memilih “jalan perlembagaan” oleh kerana tiga sebab utama seperti berikut:
Satu, kerana bangsa Melayu “telah bersumpah tidak mahu menumpahkan walau setitik darah pun ke bumi.”

Dua, kerana bangsa Melayu tidak mahu “menganaiyakan dan menzalimi” lain-lain bangsa.
Tiga, sebab Perikatan mahu menggunakan Perlembagaan Persekutuan untuk menyatupadukan antara sesama Melayu dan antara Melayu dengan bukan Melayu.

Berasaskan kenyataan di atas, adalah satu kesilapan besar bagi sesiapa menilai perjuangan berdarah untuk memerdekakan negara sebagai tindakan yang terpuji.

Adalah juga satu pemikiran yang amat songsang jika sesiapa yang terlibat dalam perjuangan berdarah, khususnya menerusi Parti Komunis Malaya (PKM), disifatkan sebagai wira atau hero kemerdekaan.
Dengan ini, Mohamad Sabu atau Mat Sabu telah melakukan satu kesilapan besar. Jika beliau terus berdegil dan enggan meminta maaf kepada warganegara Malaysia, Pas perlu mendesak beliau untuk berbuat demikian.

Jika tidak, Pas juga perlu diadili oleh warganegara Malaysia menerusi Pilihan Raya Umum PRU13 kelak kerana parti ini mempunyai individu songsang sebagai Timbalan Presidennya.

Sunday, September 4

Wira sebenar
Malang tidak berbau. Walaupun jarak perjalanan yang perlu ditempuhi oleh sebahagian petugas media dalam misi bantuan di Somalia sebelum diserang hendap semalam hanya tiga minit, namun tempoh itu tetap merupakan antara yang paling panjang yang pernah dilalui oleh jurukamera TV3, Aji Saregar Mazlan.


Ini kerana dalam perjalanan tiga minit itulah mereka ditembak sekurang-kurangnya dua kali dan salah satu daripadanya mengorbankan rakannya, jurukamera BernamaTV, Noramfaizul Mohd. Nor, yang juga ketua pasukan media yang bertugas dalam Misi Kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia ke Somalia.


Menurut Aji Saregar, ketika kejadian, beliau dan Noramfaizul berada dalam kenderaan terakhir daripada tiga kenderaan yang bergerak dari hotel penginapan petugas media elektronik menuju ke hotel yang menempatkan petugas media cetak dan penulis blog.


“Sebelum memasuki pekarangan hotel itu dari hotel kami, saya terdengar bunyi tembakan dan sedar saya sendiri terkena tembakan di bahagian lengan kanan.


“Dalam kesakitan, saya memberitahu Noramfaizul bahawa kami diserang tetapi arwah tiba-tiba terkulai di bahu kanan saya. Saya dapat melihat bahu kanan arwah berlubang dan dia berada dalam kesakitan yang amat sangat,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.


Aji Saregar menceritakan detik-detik cemas itu sebelum menaiki pesawat C-130 Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Mogadishu untuk pulang ke tanah air bersama jenazah Allahyarham Noramfaizul serta kesemua petugas media dan sukarelawan misi berkenaan.


Dalam kejadian kira-kira pukul 5.30 petang waktu tempatan itu (10.30 malam tadi waktu Malaysia), konvoi tiga kenderaan termasuk sebuah kenderaan tentera kerajaan Somalia ditembak oleh penyerang tidak dikenali kira-kira 200 meter sebelum memasuki hotel berkenaan.


Tembakan yang terkena bahu kanan Noramfaizul itu dilaporkan menembusi paru-parunya dan menyebabkan Allahyarham meninggal dunia ketika dirawat di hospital berdekatan kira-kira pukul 6.07 petang waktu tempatan sementara Aji Saregar hanya cedera di lengan.


Utusan Malaysia.


mat sabu komunis


Mohamad Sabu tetap berpegang kepada tafsirannya anggota polis yang terkorban dalam peristiwa Bukit Kepong berkerja untuk British dalam usahanya untuk menangkis kecaman pelbagai pihak yang memuncak terhadap keceluparannya.
Timbalan Presiden PAS itu juga cuba berlindung dengan mendakwa isu ini digembar gembur untuk menutup kelemahan UMNO tentang isu daftar pemilih dan kesan demo haram Bersih 9 Julai.
Bercakap dalam sidang akhbar di Kota Bharu Jumaat beliau tetap mendakwa Mat Indera yang turut terlibat dalam serangan keatas balai polis Bukit Kepong seorang pejuang kemerdekaan.
Namun ketika ditanya apakah anggota polis yang terbunuh dalam serangan keatas Bukit Kepong pada tahun 1950han itu tidak berjasa kepada Negara,beliau enggan beri jawapan.

Tafsiran saya, mereka bekerja dengan pihak British. Polis bila-bila pun terkorban, dikorban dan berkorban kerana mereka ikut dasar pemerintah yang menguasai mereka dan di antara mereka mungkin adalah saudara-saudara kita yang kita simpati.
“Saya tidak buat apa-apa tafsiran.Bagi saya Mat Indera adalah pejuang kemerdekaan tafsiran seseorang macam Tok Janggut dan Abdul Rahman Limbong yang menyerang balai polis di Kuala Berang, begitu juga Mat Kilau semua mereka tentang pemerintah British,” katanya.
 “Mat Indera adalah pejuang kemerdekaan dan pihak polis jangan panik sebelum 31 Ogos waktu itu kerajaan memerintah adalah British selepas 31 Ogos baru kerajaan Malaya merdeka.
“Ini fakta, perkara biasa, jangan kita anggap bahawa selepas 31 Ogos ada kerajaan yang sama, bendera lain, lagu pun lain, Negaraku sebelum itu lagu God Save The Queen jadi kita kena bezakan sebelum dan selepas merdeka,” katanya.
Ditanya mengenai desakan Pengerusi DAP Karpal Singh beliau tarik balik kenyataannya dan minta maaf ,Mat Sabu, beliau akan bertemu dengan Karpal untuk menjelaskan isu tersebut.
“Itu kebebasan seseorang memberi pandangan dan saya sendiri akan bertemu dengan beliau (Karpal) untuk bertukar-tukar fikiran, tidak ada masalah dalam pakatan, sudah banyak kali ada perbezaan pandangan tetapi selalunya ada jalan pertemuan,” katanya

Saturday, September 3

terbaru berita dari somalia:BBM dari PAPAGOMO.Untuk makluman misi kami hari ini selesai dengan jayanya.wartawan pulang kelokasi masing-masing diiringi tentera somalia.Arwah dan wartawan elektronik pulang kehotel mereka jugak diiringi dengan tentera somalia.

african union yang merupakan pengaman disini melepaskan tembakkan ketika kenderaan arwah dan yang lain hendak masuk ke perkarangan hotel Di Airport.

African Union adalah tentera dari uganda dan brundi dan apa yang brlaku hari ini menyebabkan kematian wartawan yang bertugas adalah tidak sepatutnya terjadi.

6hari kami disini dan setiap hari berulang -alik kenderaan yang dinaiki kami berselisih dengan  kenderaan african union.kenderaan kami turut diiringi oleh tentera somalia.apa yang gomo dapat rumuskan dalam kejadian ini adalah kerana faktor agenda tersembunyi pihak yang berkepentingan.

apa pun arwah meninggalkan kita sebagai pejuang.kami disini semua sayang dan kasih kepada beliau.Jangan tanya jeket kalis peluru kerana kami didalam kenderaan yang diiringi tentera somalia.6hari disini dan segalanya berjalan lancar.Patut kita tanya kenapa african union dari uganda dan brundi yang bukan islam melepaskan tembakkan kepada sukalewan kita yang membantu 100% rakyat somalia yang islam agamanya.Pecayalah kes ini akan menjadi topik yang hangat dalam dunia.

Alfatihah kepada arwah Noramfaizul Mohd Nor.


Breaking News - Al Fatihah Wartawan Bernama Meninggal Duniawartawan Bernama dan TV3 ditembak sebentar tadi waktu Mogadishu jam 5.30 petang lebih kurang.

Seorang mangsa tembakan wartawan bernama Norafaizul Bin Mohd Nor yang merupakan ketua Media dalam misi ke Somalia ini Meninggal dunia akibat terkena tembakan di dada.
Mengikut laporan tembakan dilepaskan oleh tentera African Union ketika mangsa berada didalam kenderaan ketika hendak masuk kedalam perkarangan Hotel.
Seorang lagi mangsa aji seregar terkena tembakan ditangan dan kini dilaporkan Stabil.
Gomo masih menunggu laporan lanjut dari Dato Azeez yang berada dilokasi kejadian.

Al Fatihah......... 

Sumber Papagomo.


Friday, September 2

MB Kedah ‘dihujung tanduk’…
Sejak berita Menteri Besar Kedah , Datuk Seri Azizan Abdul Razak mahu digugurkan dari jawatannya kononnya kerana masalah kesihatan tersebar, Agendadaily menerima berbagai reaksi dari orang ramai yang terkejut dengan hu ha terbaru parti PAS ini.
Antara pertanyaan utama mereka adalah, kalau nak ganti pemimpin sebab masalah kesihatan, kenapa Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat yang selalu juga keluar masuk hospital tak kena tindakan sama.
Lebih terkejut lagi bila dilaporkan yang ketuai usaha tersebut adalah Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, yang akan mengadap Sultan Kedah berhubung peralihan kuasa tersebut.
Azizan sebelum ini bercuti panjang selepas dimasukkan ke Institut Jantung Negara (IJN) kerana serangan jantung.
Walaupun timbul tekanan dari kepimpinan pusat PAS, Azizan menafikannya malah menegaskan beliau sihat untuk meneruskan tugas-tugasnya.
Azizan sebelum ini memang dikenali sebagai ‘orang yang buat hal sendiri’ dan katanya beliau tidak sealiran sangat dengan pucuk kepimpinan PAS pasca muktamar parti itu baru-baru ini.
Kepimpinan parti bimbang akan keupayaan parti untuk mempertahankan kuasa pemerintahan negeri pada pilihan raya umum akan datang.
Justeru, ia mencadangkan Azizan bercuti panjang sementara seorang pemangku Menteri Besar dilantik bagi menggantikannya.
Beberapa nama disebut-sebut untuk menggantikan Azizan. Ini termasuk tiga wakil rakyat senior iaitu, Datuk Phahrolrazi Mohd Zawawi (Pengkalan Kundor), Datuk Amiruddin Hamzah (Anak Bukit) dan Datuk Mohamad Taulan Mat Rasul (Tokai). Kesemua adalah Exco kerajaan negeri.
Bagaimanapun ada laporan yang menyatakan bahawa ketiga-tiga exco tersebut menafikan ‘tahu menahu’ mengenai usaha ‘mengulingkan’ Azizan tersebut.
Ketiga-tiga mereka sepakat mengatakan bahawa Azizan akan sembuh dan meneruskan tugas seperti biasa.
Matkilau Penang kata lepas nie pasti depa nak tendang azizan dari Pejabat MB,Ini adalah cah keting dalam politik PAS kedah.

Karpal!!!!Mat Sabu kata I'm SORRY
Isu kenyataan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu mengenai peristiwa Bukit Kepong dan sejarah kemerdekaan negara terus mencuri perhatian ramai sekalipun sudah berlarutan beberapa hari.Ini lebih-lebih lagi bila rakan politiknya Karpal Singh yang Isnin lalu menyifatkan kenyataan itu tidak wajar,Khamis  mendesak pula Timbalan Presiden PAS itu menarik baik kenyataannya.

Pengerusi DAP itu bimbang  tindak tanduk itu memberi kesan negative terhadap pakatan pembangkang.
"Beliau seharusnya menarik balik kenyataan kerana saya tidak nampak mengapa beliau tidak harus melakukannya. Saya tidak fikir apa yang beliau katakan itu mempunyai penghuraian positif bagi pakatan; ia negatif," kata Karpal Singh.
Namun Mat Sabu tetap tidak mahu berganjak apa lagi meminta maaf kerana membuat kenyataan yang menyakitkan hati ramai pihak .
Beliau sebaliknya terus dengan dakwaannya perkara itu hanya putar belit akhbar Utusan Malaysia dan dijadikan isu oleh pemimpin-pemimpin Umno.
Haprakahdaily memetik beliau sebaga berkata pasal apa  nak minta maaf.
Beliau menyerahkan perkara itu kepada pihak polis yang telah pun menghubunginya untuk disoal siasat.
Karpal Singh yang mahu mat Sabu  menarik balik kenyataannya berkata rentetan peristiwa Bukit Kepong itu tidak boleh dipertikaikan dan mesti diterima kerana dokumen sejarah telah menyatakan bahawa anggota polis dan keluarga mereka berjuang menentang gerila komunis.
"Menyentuh tentang satu isu sensitif yang berusia lebih 61 tahun selepas ia berlaku adalah tidak adil dan saya fikir beliau (Mat Sabu) perlu secara serius mempertimbangkan untuk menarik balik kenyataannya memandangkan penerimaan negatif pelbagai pihak terhadapnya," kata Karpal Singh.
Mat Sabu semasa berceramah di Tasek Gelugor di sini pada 21 Ogos lepas didakwa mengeluarkan kenyataan bahawa pengganas komunis yang menyerang dan membunuh 25 anggota polis dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong adalah hero sebenar dalam perjuangan kemerdekaan negara.
Karpal Singh berkata Timbaan Presiden PAS itu  sepatutnya segera bertindak meredakan keadaan dan menenangkan perasaan anggota keluarga mangsa yang terkorban dalam tragedi berkenaan.
"Saya bukannya anti-PAS dan saya juga tidak anti-Sabu, tetapi saya tidak bersetuju dengan kenyataan beliau dalam perkara ini," katanya.
Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu berkata kenyatan Mat Sabu tidak wajar dan ia boleh menjejaskan parti pakatan pembangkang.

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive