RAPID

Thursday, October 13

40K Pengundi Hantu.Pemuda Pas Ada Berani.Pemuda pas dicabar supaya mempertikai apa yang bakal didedahkan oleh SPR.SPR telah membuat yang terbaik supaya tiada pihak mempertikaikan melalui saluran yang betul.
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mempamerkan senarai 40,000 nama yang terdapat dalam daftar pemilih yang tidak dapat disahkan kesahihan maklumatnya.
Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata nama-nama itu disiarkan untuk tatapan umum di laman web dan media bagi membolehkan individu berkenaan mengunjungi pejabat SPR bagi membantu menjelaskan kedudukan.
“Ada maklumat yang tidak dapat dipastikan seperti terdapat kes nama pengundi di senarai daftar pemilih dan Jabatan Pendaftaran Negara berlainan dan sebagainya.
“Kita juga hendak memastikan status seseorang pengundi itu sama ada hidup ataupun tidak,” katanya selepas merasmikan taklimat  persediaan menghadapi pilihan raya umum ke-13 kepada pegawai pengurus  dan penolong pegawai pengurus di sini hari ini.
Abdul Aziz menyifatkan sebagai kecil bilangan 40,000 nama yang tidak dapat dipastikan kesahihan maklumatnya itu dan SPR dalam proses memperbaikinya.
Mengenai persempadanan semula kawasan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri, beliau berkata proses itu akan dibuat selepas pilihan raya umum ke-13 nanti.
Ini kerana SPR memerlukan sekurang-kurangnya dua tahun untuk berbuat demikian, katanya.
Ditanya mengenai negeri mana yang perlu menjalani persempadanan, Abdul Aziz berkata semua negeri dilihat perlu menjalani proses itu terutama negeri-negeri yang mempunyai bilangan kerusi negeri yang angkanya genap.
“Kita hendak menukarkan DUN yang mempunyai jumlah kerusi genap kepada ganjil bagi mengelak kemungkinan berlakunya situasi kemenangan 50-50,” katanya.
Abdul Aziz berkata mengikut ramalan SPR, PRU ke-13 akan menjadi lebih mencabar berdasarkan kepada senario politik semasa.
“Parti kerajaan memerintah akan berusaha sedaya upaya pertahan kuasa mereka dan parti pembangkang pula akan berusaha sedaya upaya ambil alih pucuk  pimpinan negeri ataupun negara. Dalam dua pertembungan ini, kita ramalkan PRU ke-13 akan jalan rancak dan sengit,” katanya.
Mengenai taklimat hari ini, Abdul Aziz berkata ia bertujuan memberi penerangan awal kepada pegawai pengurus dan penolong mereka tentang tugasan  dan tanggungjawab mereka sewaktu menghadapi pilihan raya ke-13 nanti.
Taklimat hari ini, yang pertama seumpamanya adalah bagi negeri Selangor. Ia   akan diperluaskan ke negeri lain dalam masa terdekat.
Abdul Aziz bagaimanapun berkata taklimat itu adalah hanya untuk  melatih petugas SPR agar sentiasa berada dalam keadaan siap sedia dan tidak semestinya bermakna “PRU ke-13 terlalu hampir”.
Katanya SPR memerlukan sekurang-kurangnya 160,000 petugas untuk pilihan raya umum ke-13 nanti berbanding 150,000 pada pilihan raya umum lepas.

Katakan Perang Kepada Malaysia.


Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta terus menjadi sasaran demonstrasi oleh kumpulan penduduk Indonesia berhubung isu sempadan Malaysia-Indonesia dan pada Khamis oleh kumpulan Laskar Merah Putih (LMP).


Kira-kira 70 anggota LMP yang berpakaian seragam celoreng mengadakan tunjuk perasaan selama satu setengah jam dengan membawa sepanduk dan berucap mengecam Malaysia, yang didakwa telah mengambil secara haram lebih 1,000 hektar tanah di Kalimantan Barat, yang bersempadan dengan Sarawak.
Anggota polis yang berkawal di depan bangunan kedutaan besar itu telahmenghalang mereka daripada memasang bendera di pintu pagar dan menyekat kumpulan itu daripada mendekati pintu pagar.
Sebelum bersurai, kumpulan yang dipimpin oleh Adek Erfil Manurung itu menyerahkan nota pernyataan pendirian mereka kepada seorang kakitangan di pos pengawal kedutaan itu dan mengumumkan bahawa mereka akan mengadakan satu lagi demonstrasi berskala besar di situ pada 28 Oktober ini.
Pernyataan itu antara lainnya meminta Kerajaan Malaysia menyelesaikan isu pertikaian sempadan antara kedua-dua negara. Isu sempadan itu ditimbulkan Timbalan Ketua Suruhanjaya 1, Dewan Perwakilan Rakyat Tb Hasanuddin, hujung minggu lepas yang mendakwa Indonesia kehilangan 1,400 hektar di Camar Bulan serta 800 meter garis pantai di Tanjung Datu, kononnya telah diambil secara haram oleh Malaysia.
Bagaimanapun, empat menteri Indonesia, termasuk Menteri Luar Marty Natalegawa, dilaporkan menafikan dakwaan itu kerana ia tidak berasas.
Ini adalah hari kedua berturut-turut demostrasi diadakan di hadapan KedutaanBesar Malaysia berkaitan isu itu, setelah kumpulan Forum Betawi Rempug (FBR) yang membawa anggota berjumlah 650 orang berbuat demikian semalam.
Demonstrasi semalam menjadi kecoh apabila apabila penunjuk perasaan melempar batu, kayu dan buluh ke dalam kawasan kedutaan besar itu kerana marah dihalang oleh pihak polis daripada memasang bendera FBR di pintu pagar bangunan pejabat kedutaan itu.
Perbuatan mereka telah mengakibatkan beberapa harta kedutaan rosak dan sembilan anggota polis Indonesia mengalami luka-luka kerana terkena benda-benda yang dilemparkan itu.

LAPORAN DEMONSTRASI DI LUAR KEDUTAAN BESAR MALAYSIA JAKARTA ATAS ISU PERSEMPADANAN NEGARAEducation Malaysia Indonesia ingin memaklumkan bahawa pada 12 Oktober 2011 bermula jam 1300 hrs (WIB) telah berlaku demonstrasi besar-besaran di hadapan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta. Demonstrasi ini dipercayai disebabkan oleh isu pertindihan pemilikan tanah di sempadan Malaysia-Indonesia di Sarawak. Isu ini mula mendapat liputan besar-besaran di media massa Indonesia sejak minggu lalu dan mula memuncak pada semalam.


Pelajar-pelajar Malaysia di seluruh Indonesia telah diingatkan untuk sentiasa berwaspada ketika berada di luar rumah bagi mengelakkan mereka terheret sama dalam kancah pertikaian isu ini. Terdapat aduan daripada pelajar yang sedang menjalankan ko-asisten (praktikal) di Hospital diprovokasi oleh para doktor dan jururawat. Manakala, aduan juga diterima dimana pelajar diprovokasi oleh pensyarah dan teman kuliah Indonesia.


Bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini, EM Indonesia telah meminta semua pelajar Malaysia supaya tidak menjawab atau memberi sebarang respon kepada rakyat Indonesia yang cuba membuat provokasi kepada mereka. Mereka juga diminta berada dalam kumpulan jika berada di luar rumah, mengelak dikenali melalui identiti berpakaian ketika menghadiri kuliah atau berada di luar rumah dan perlu berada di rumah sebelum menjelang tengah malam.


Selaras dengan keadaan ini, EM Indonesia telah meminta semua mahasiswa Malaysia di Indonesia mengaktifkan SOP bagi menghadapi situasi ini dan pemantauan 24 jam dibuat oleh EM Indonesia dengan kerjasama Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta.

Awie Tragedi October..........Penyanyi legenda rock tanah air yang juga merupakan pelakon popular di pawagam mahupun teater, Ahmad Azhar Othman atau lebih dikenali sebagai Awie bersama beberapa artis terkemuka yang lain dijadual akan menyerahkan borang keahlian sebagai Pemuda UMNO petang ini.

Majlis penyerahan borang keahlian tersebut akan disempurnakan oleh Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin hari ini khamis pada jam 4.30 petang.
Majlis tersebut akan diadakan di Pejabat Pemuda, Menara Datuk Onn.

Cermin pos pengawal Kedutaan Malaysia di Jakarta pecah dalam demonstrasi


Isu sempadan Malaysia-Indonesia di Kalimantan Barat yang dihangatkan oleh media tempatan telah menyebabkan sekumpulan rakyat Indonesia mengadakan demonstrasi dan bertindak liar depan Kedutaan Besar Malaysia di sini hari ini sehingga merosakkan cermin pos pengawal.


Kumpulan dari Forum Betawi Rempug (FBR) yang berjumlah kira-kira 650 orang berdemonstrasi selama satu setengah jam mulai pukul 1 petang, melempar benda keras seperti batu, kayu dan buluh serta telur ke dalam kawasan kedutaan. Ini menyebabkan cermin pos pengawal dan beberapa lampu pagar kedutaan pecah hingga melukakan sembilan anggota polis yang berkawal di situ. 


Penunjuk perasaan itu dikatakan membantah tindakan Malaysia yang didakwa kononnya mengambil tanah seluas lebih 1,000 hektar secara haram di Kalimantan Barat.
 
Kumpulan itu dipimpin Pengarah FBR Edwan Hamidy. Pejabat Kedutaan Besar Malaysia tidak melayani sebarang nota bantahan dari kumpulan itu kerana dakwaan mereka itu tidak benar. 


Penunjuk perasaan menjadi marah apabila dihalang oleh pihak polis daripada memasang bendera FBR di pintu pagar bangunan pejabat kedutaan itu sehingga mereka bertindak liar merempuh anggota polis. 


Pasukan polis terpaksa melepaskan gas pemedih mata ke arah mereka bagi mengawal keadaan daripada menjadi bertambah buruk. 


Isu pertikaian sempadan itu berlaku apabila Timbalan Ketua Suruhanjaya 1, Dewan Perwakilan Rakyat Tb Hasanuddin hujung minggu lalu mendakwa Indonesia kehilangan 1,400 hektar di Camar Bulan serta 800 meter garis pantai di Tanjung Datu, yang didakwa telah diambil oleh Malaysia.

 
Dakwaan beliau bagaimanapun segera disangkal beberapa menteri kabinet Indonesia kerana ia tidak berasas. Mereka ialah Menteri Penyelaras Kementerian Politik, Undang-Undang dan Keselamatan Djoko Suyanto; Menteri Luar Marty Natalegawa; Menteri Dalam Negeri Gamawan Fauzi; dan Menteri Pertahanan Purnomo Yusgiantoro. 


“Tidak timbul sebarang pertikaian sempadan antara Indonesia dan Malaysia kerana kedua-dua negara merujuk pada perjanjian persefahaman yang dibuat semasa era pemerintahan Belanda dan British pada 1891, 1915 dan 1928,” kata Marty. 


Perjanjian yang ditandatangani antara Belanda dan Inggeris itu telah menetapkan garis sempadan kedua-dua negara itu dan sejak sekian lama tidak ada sebarang pertikaian mengenainya. -- BERNAMA 

Wednesday, October 12

Guan Eng Buat Kacau DiSegamat.


Beratus penduduk Segamat yang berkumpul sejak petang tadi melakukan demo aman dihadapan Restoran Siang Kee Kg Abdullah Segamat bagi membantah kedatangan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guang Eng yang dijangka akan mengadakan ceramah malam ini.


Pada lewat petang tadi dilaporkan juga kekecohan tercetus antara para penduduk Segamat dan juga unit Amal PAS yang turut dibantu AMK dan juga ahli DAP Segamat dan Muar dalam menghalang pendemo dari memasuki perkarangan lokasi ceramah.

Pihak Polis turut menghantar FRU bagi mengawal keadaan dan sehingga ke jam ini keadaan masih lagi terkawal walaupun terdapat beberapa insiden membaling batu diantara kedua dua pihak.

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guang Eng dilaporkan masih lagi belum sampai ke lokasi ceramah yang dijadualkan bermula pada jam 8.30 malam ini.READ MORE

Dunia Sedah Berubah.Sewaktu orang tua kita muda-muda dahulu, terdapat majlis kecil dan tidak formal harian yang dinamakan sembang kedai kopi. Sekumpulan orang kampung, biasanya kakitangan kerajaan yang sudah pencen, ataupun pekerja di ladang atau sawah yang sudah habis bekerja, bersembang kosong di kedai kopi.

Perkara yang disembangkan itu bisa sekali hal-hal yang menjadi masalah Pak Menteri. Sumber maklumat mereka yang bersembang adalah berita akhbar yang terletak di kedai kopi. Berita-berita sensasi di akhbar tidak kira berita skim bantuan baja padi kepada petani, isu pelajar lembam, perang di Vietnam mahupun cerita album baru penyanyi pop yeh-yeh, Jefridin menjadi topik perbincangan.

Biasanya akan ada seorang pembaca berita yang menyampaikan apa yang ditatapnya. Ceritanya akan disampuk oleh teman-teman yang duduk semeja. Biasanya ramai yang akan mengiakan apa yang disampaikan oleh si penyampai berita. Suasana yang riuh rendah itu akan menarik mereka daripada meja-meja lain untuk duduk sama mendengar dan bersembang.

Sembang-sembang juga berlaku di surau-surau selepas Maghrib hingga waktu Isyak, di majlis-majlis kenduri kahwin, majlis tahlil atau sembang-sembang di tepi sungai sambil membasuh kain atau di halaman sambil menyidai baju bagi orang perempuan. Pendek kata, inilah cara berkomunikasi dalam isu-isu sosial bagi orang dahulu.

Semakin kita maju, sembang kedai kopi sudah bertambah tempat ke coffee house. Cuma, sembang di coffee house biasanya terfokus kepada dua perkara utama sama ada politik atau bisnes kerana ia adalah salah satu bentuk bersosial yang wajib bagi golongan kian mendapat tempat di dalam masyarakat ketika itu, iaitu golongan politikus mahupun usahawan.

Namun, pada hari ini, dengan adanya alam siber, sembang di kedai kopi telah dibawa ke dalam ruangan-ruangan forum, blog, laman sosial seperti facebook dan twitter. Melihat kepada banyaknya laman sembang di alam siber ini, ia sah menunjukkan kita pada hari ini memang suka bersembang.
Bezanya, kalau dahulu topik yang dibincangkan lebih banyak perkara-perkara yang serius berkaitan agama, bangsa, negara, kampung, atau maruah, tetapi pada hari ini, agenda sembang-sembangnya sudah tiada sempadan ~ tiada sempadan topik sembang, tiada sempadan benar atau fitnah, dan tiada sempadan usia mereka yang berbicara.

Adakah perkara ini sihat? Pada dasarnya ia sihat kerana memberi peluang dan ruang kepada sesiapa sahaja untuk mengeluarkan pendapat. Masyarakat dikatakan semakin terbuka dan matang. 

Bagaimanapun, bila kita menelusuri dan meneliti sembang-sembang yang dipaparkan, kita akan dapati ramai di kalangan kita sebenarnya bukan semakin terbuka, malah semakin jumud fikiran. Bukannya semakin matang, sebaliknya makin kebudak-budakan.

Apabila peluang sudah terbuka bagi semua orang memperdengarkan suaranya kepada dunia, masing-masing akan menzahirkan pandangan dan perasaan tanpa mengira sama ada suaranya mengenai perkara benar atau salah, berfaedah atau mendatangkan mudarat.

Jika dahulu, sembang kedai kopi yang ditokok tambah hanya dihadiri oleh pendengar yang terhad, kini berpuluh, beratus, malah beribu orang boleh menatap serta memberi respons terhadap apa yang diperkatakan. Baguslah, kalau topik yang diutarakan itu bermanfaat.

Sebaliknya, kalau topik pembuka bicaranya hanyalah melepas perasaan dengan menjerit ‘ooh’ atau ‘ahh’ apa ke halnya? Ianya tentu tidak berfaedah dan malangnya ia mengheret orang lain untuk bersama-sama bercakap perkara yang tidak berguna itu.

Lebih malang lagi, bila ada di kalangan kita menganggap dunia tanpa sempadan alam siber ini seolah-olah juga dunia yang tanpa dosa. Tidak hairanlah kalau seseorang yang tertib dan berakhlak di alam nyata tiba-tiba menggunakan bahasa yang celopar, biadab dan seperti kurang ajarannya.

Meskipun sembang di kedai kopi itu bebas, ia tidak menjejaskan apa-apa. Sebaliknya, sembang di alam siber menggalakkan anarki bahasa, anarki fikiran yang telah mencetuskan anarki tindakan yang boleh meruntuhkan tamadun bangsa. Ia bagus seandainya tamadun yang diruntuhkan itu digantikan dengan tamadun baru yang lebih baik. Namun, tamadun sesuatu bangsa yang runtuh itu biasanya tidak bisa dibina kembali.

Mana ada sesebuah tamadun bangsa yang runtuh boleh terbina semula kecuali replika arkitekturnya sahaja?

Riwayat Bukhari dan Muslim: “Barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam.” Barangkali, berkata baik atau diam itu mempunyai implikasi yang besar dan penting bukan sahaja untuk menjaga diri, malah terangkum untuk menjaga tamadun bangsa. Wallahualam.

Nak Cari Jodoh Pi Kelantan.


PAS akan mengunakkan kaedah baru bagi membantu pasangan yang ingin mencari pasangan dalam talian dan mengunakan alam maya ini Facebook.Terdesak sangat kah rakyat kelantan yang ingin mencari pasangan.Facebook yang akan digunakan bakal mengundang banyak persepsi dikalangan masyarakat.PAS patut lebih pro aktif dalam membela nasib rakyat seperti kemudahan rakyat.Ini adalah pendapat peribadi kesulitan MKP sendiri semasa berada dikelantan ialah masaalah berkenaan masalah AIR Bersih yang terlalu perlahan dan menunggu lama untuk memenuhi kolam mandi.Ini patut diutamakan bukanya masaalah mencari jodoh yang nampak heeeeee.tak tau lah apa depa nie pikiq?????????????

KOTA BHARU, 11 Okt: Kerajaan Negeri Kelantan mencadangkan unit cari jodoh atau `Mahligai Sakinah’ menggunakan laman sosial facebook sebagai cara baru untuk menggalakkan penyertaan kaum lelaki yang sebelum ini kurang mendapat sambutan.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan negeri, Wan Ubaidah Omar berkata, kaedah mengisi borang cara konvensional kurang mendapat sambutan menyebabkan berlaku masaalah kekurangan calon lelaki.

“Mungkin kaedah lama itu membuatkan golongan lelaki begitu malas sebab kena pergi ambil borang, isi borang kemudian hantar.

“Akibatnya hanya calon wanita sahaja mengisi borang, sedangkan calon lelaki kurang mengambil perhatian,”ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas majlis perasmian Majlis Graduasi Pusat Pembangunan Wanita Kelantan (PPWK) kali ke-6 di Balai Islam, di sini.

Katanya, memandangkan zaman kini segalanya telah berubah kepada internet, ada baiknya ‘mencari jodoh’ juga digunakan dengan kaedah berkenaan.

Namun, tambahnya pihak penganjur perlu memantau dan setiap para ahli yang telah bertemu pasangan mereka perlu dilaporkan pada pihak penganjur terlebih dahulu.- Posted using BlogPress from my iPadSalah Siapa???????

KUALA LUMPUR, 11 Okt (Bernama) -- Seorang pegawai imigresen maut selepas terjatuh dari tingkat 12 kondominium Magnaville di Selayang dekat sini hari ini. 

Mohd Irwan Mohd Ishak, 29, dikatakan terjatuh dari rumahnya di tingkat 12 dalam insiden kira-kira 5.30 petang itu ketika tiga lelaki datang ke rumah tersebut untuk mencarinya.

Isteri mangsa, Suhaidah Suhardi, 35, berkata suaminya enggan bertemu dengan lelaki berkenaan apabila beliau memaklumkan kedatangan mereka kepadanya. "Saya bagi tahu suami ada orang datang hendak berjumpa, tapi dia tak mahu jumpa, dia kata abang keluar, panjat tingkap lalu ikut tangga sahaja," katanya. Suhaidah berkata beliau telah menghalang suaminya daripada keluar melalui tingkap sebelum terdengar bunyi dentuman kuat di bawah rumah mereka.

"Saya tergamam dan terkejut lihat suami dah jatuh ke bawah," kata surirumah sepenuh masa itu ketika ditemui di tempat kejadian.

Mangsa merupakan Pegawai Penguatkuasa Imigresen di Damansara dan mempunyai dua anak berumur dua dan tujuh tahun serta sedang bercuti tanpa gaji sejak Ramadan lepas.

Jiran Suhaidah membuat laporan polis kira-kira pukul 7 petang dan mayat mangsa dihantar ke Hospital Selayang untuk bedah siasat. Polis mengklasifikasikan tersebut sebagai mati mengejut.Al-Fatihah kepada arwah jangan pu;ak nanti diputaq belit oleh pakatan pembangkang.


- Posted using BlogPress from my iPad

Tn Guru Ust. Haron Din semoga cepat sembuh.

Walaupun berbeza dari segi fahaman politik MKP mendoakan supaya Tn Guru ustaz Haron Din cepat sembuh kini berada di wad CCU,Inst. Jantung Negara (IJN) dan kembali sihat.Kenapa MKP kata demikian adalah sifat kita saudara sesama islam.
- Posted using BlogPress from my iPad

Tuesday, October 11

Alahai Nik Ajis.


77 DALIL KENAPA NIK AZIZ TIDAK LAGI LAYAK MEMIMPIN PAS SEBAGAI MURSYIDUL AM , WAKIL RAKYAT & MENJAWAT JAWATAN MENTERI BESAR KELANTAN

1.Dia telah menjadi Menteri Besar selama lebih dari 20 tahun, sudah terlalu lama.

2.Dia tak mahu mendengar pendapat seorang pun kecuali dirinya sendiri.

3.Dia memberi gambaran mengenai dirinya adalah seorang yang berilmu tinggi, amat disanjung dan tidak boleh dikalahkan, malah mana2 ulamak sekali pun.
...
4.Dia tidak teragak-agak untuk menunjukkan kuasanya untuk memberitahu semua bahawa dia berkuasa, sangat berkuasa dan kebal dari sebarang tindakan -menyerlahkan gambaran seorang diktator.

5.Dia berada di luar kawalan. Tidak siapa yang mampu mengawalnya, bahkan Presiden Partinya sendiri. Seseorang yang berada di luar kawalan sangatlah berbahaya.

6.Dia tidak berada dalam kesihatan yang terbaik untuk mengurus negeri. Dia sendiri beritahu dia uzur, ada masaalah jantung dan uzur selalu sakit tua.

7.Dia menghabiskan lebih banyak masa di berpolitik dari tanggungjawab membangunkan negeri. Selama 5 tahun terakhir ini, dia sudah tidak lagi mempedulkan nasib rakyat di negeri dibawah tanggujawabnya, terlalu sibuk untuk berada di arena persada politik nasional walau pun dia hanya seorang menteri besar, dia lebih berminat bersekongkol dengan chauvanist dap untuk berkuasa di putrajaya. Dia tahu anwar hanyalah kuda tunggangan chauvanist dap dalam agenda meruntukan kuasa politik islam melayu di tanah air. Ini bererti dia tidak mempunyai masa untuk mentadbir kelantan.

8.Dia dibayar gaji sebagai menteri besar, tetapi dia tidak menunaikan tanggungjawab tugas hakiki sebagai menteri besar sama sekali, Dia lebih memilih untuk menghabiskan waktunya berpolitik di pentas2 ceramah perdana, mana2 jemputan dan di masjid mempengaruhi ummah supaya membenci pemerintah islam yang tak sehaluan dengannya. Membiarkan anak menatu mencari peluang bisnes untuk meluaskan empayar perdagangan keluarga. Politiknya tentang pembangunan adalah salah satu 'Penipuan Besarnya'.

9.Dia membohongi ummah dengan berkata kepada mereka bahawa mereka harus terus menyokong pas, dap, pkr & bersedia untuk menerima pemimpin2 pas menguasai putrajaya, serta pemimpin2 pas sebagai perdana menteri, TPM, menteri2 kabinet. Namun walau pun ahli2 pas sedar nisbah stake holder dalam PR, pas hanya minority sahaja dalam pakatan rakyat, tetap mempercayai kata2 dusta ulamak politik ini kerana terlalu taksub dengan pembohongan nya.

10.Dia tidak mahu sesiapa pun untuk menggantikannya hingalah dia mati. Seorang pemimpin yang dipimpin chauvanist tetapi oleh kerana ugama diperkakaskan sebagai senjata politik, seluruh ahli2 pas terpaksa akur, kerana takut akan di hantar ke neraka oleh pemuka agama akhir zaman ini.Kerajaan Barisan Nasional Keliru (HuLiHuTu), Kenapa?


Nurul izzah kata negara akan bankrap ternyata sifat yang kurang cerdik dalam setiap isu telah dijawap didalam parlimen dan telah dibongkar ternyata ini adalah sifat terdesak untuk maklumat lanjut baca disini untu maklumat lanjut mengenai hutang negara.

- Posted using BlogPress from my iPad

Rakyat Johor Minta Guan Eng Jelas Hutang
Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dianggap terus 'berhutang' selagi beliau tidak menghadap Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan memohon maaf secara terbuka kepada penduduk negeri ini.


Ketua Penerangan Majlis Penyelaras Gabungan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Melayu Johor, Abdullah Md. Yusof berkata, selagi Guan Eng tidak berbuat demikian, seluruh rakyat negeri ini tidak akan memaafkannya.

"Isu Ketua Menteri Pulau Pinang yang memburuk-burukkan negeri ini sebenarnya belum selesai. Walaupun telah memohon maaf menerusi akhbar kepada Sultan Johor, beliau masih tetap menyalahkan media kerana memutarbelitkan kenyataannya.

"Kita mahu dia menghadap dan memohon ampun daripada Sultan Johor dan seterusnya memohon maaf kepada seluruh rakyat Johor yang amat tersinggung dengan kenyataannya yang memburukkan Johor dalam temu bual dengan media asing di Singapura baru-baru ini," katanya.

Kemarahan rakyat Johor yang belum reda terhadap Guan Eng memuncak semula apabila beliau dilaporkan datang ke Tangkak baru-baru ini bagi mencari sokongan politik.

Abdullah berkata, sebagai Setiausaha Agung DAP dan pemimpin yang merasakan dirinya hebat, adalah amat memalukan, biadap dan tidak bermaruah kerana sanggup datang secara 'curi-curi' ke Tangkak bagi mencari sokongan politik di negeri yang didakwanya tidak selamat.

Justeru, beliau mengingatkan kira-kira 200,000 ahli gabungan NGO itu supaya tidak terpedaya dengan permainan politik Guan Eng.

Sementara itu, Pengerusi Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Johor Bahru, Mohd. Ghauth Mohd. Yusoff berkata, tindakan Ketua Menteri Pulau Pinang tersebut amat biadap dan menunjukkan keangkuhannya terhadap rakyat Johor.

"Tahap kesabaran kita ada had dan batasannya kerana kita orang Johor memang kaya dengan adab dan sopan. Oleh itu, kita harap beliau wajar menghadap dan memohon ampun daripada Sultan Johor dan seluruh rakyat Johor ini dengan segera," katanya.

Beliau berkata, jika Guan Eng terus berdegil dan tidak mahu memohon ampun, pihaknya bersama gabungan NGO Melayu Johor akan membuat laporan polis sehingga beliau dihadapkan ke muka pengadilan.

Pengerusi Gerakan Belia 4B Johor, Syahrin Md. Jamaluddin pula berkata, tindakan Guan Eng datang ke negeri ini menterjemahkan beliau seorang pemimpin yang tidak mempunyai maruah dan biadab.

"Sebagai pemimpin politik yang sering menunjukkan 'kehebatannya,' sepatutnya beliau tidak melangkah ke bumi Johor selagi tidak menghadap dan memohon ampun daripada Sultan Johor.

"Kata Johor tak selamat, tetapi terhegeh-hegeh juga datang ke sini. Ini satu contoh fahaman politik sempit dan terdesak yang diamalkan oleh pemimpin DAP khususnya Guan Eng," katanya sambil menyifatkan tindakan itu seperti meludah ke langit, terkena muka sendiri.

- Posted using BlogPress from my iPad

DAP:Penang Tak Selamat.


Guan Eng kata penang adalah paling selamat untuk didiami,Adakah dengan apa yang berlaku ini akan selamat jika DAP masih lagi memegang tampok pemerintahan kerajaan negeri.Inilah natijahnya jika mulut capul mengata johor tidak selamat padahal pulau pinang masih lagi ada jenayah yang meruncingkan.Bak kata pepatah umpama berkokok garang ekor penuh taik.


PULAU PINANG 11 Okt. – Polis menahan lapan termasuk seorang wanita serta merampas dua pucuk pistol dalam serbuan di sebuah hotel di kawasan Bukit Dumbar di sini hari ini.

Dalam serbuan sepasukan anggota dari Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Negeri pada pukul 12.45 tengah hari itu, polis turut menemui 18 butir peluru bersaiz 9 milimeter (mm) dan .38 mm.

Menurut Ketua Polis Negeri, Datuk Ayub Yaakob, bertindak atas maklumat, pihaknya melakukan serbuan pertama di sebuah bilik di hotel itu dan menahan seorang lelaki berusia 29 tahun.

“Hasilnya, polis menemui sepucuk pistol jenis Walter, 15 butir peluru bersaiz 9 mm dan 29 biji pil Eramin 5 di dalam beg suspek.

“Soal siasat membawa kepada serbuan kedua di bilik lain dan menahan dua lelaki berusia 22 dan 26 tahun serta merampas sepucuk revolver dan tiga butir peluru .38 mm.

“Dalam serbuan di bilik ketiga, lima lagi ditahan termasuk seorang wanita berusia antara 29 dan 41 tahun dan merampas beberapa biji pil Eramin 5, ekstasi dan ganja,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Negeri di sini hari ini.

Katanya, kesemua suspek ditahan di bawah Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952; Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971 dan Akta Senjata Api 1960. - Utusan

- Posted using BlogPress from my iPad

Dedah punca Pas disingkir dari BNRakyat acap kali dimomokkan dengan cerita bahawa Parti Islam SeMalaysia (Pas) 'angkat kaki' dari kerajaan Barisan Nasional (BN) pada tahun 1977 dahulu disebabkan oleh 'sifat kejam' dan 'tikam belakang' kerajaan terhadap Pas pada masa itu.

Kerana itulah, apabila ada sahaja usaha untuk mewujudkan perpaduan dan kesatuan antara parti politik UMNO dan BN bersama Pas tidak lama dulu, akan ada suara sumbang daripada juak Pas mendendangkan lagu dan ceritera dongeng yang sama, bahawa kerajaan BN telah 'menganaktirikan' Pas suatu ketika dulu.

Impaknya, rakyat marhain yang tidak berusaha untuk mengkaji dan menelusuri sejarah silam dan mengorek cerita sebenar akan menelan bulat-bulat cerita dongeng juak Pas ini. Hakikatnya, perkara yang berlaku adalah sebaliknya. Kerajaan BN tidaklah bersifat kejam sebagaimana yang disandiwarakan oleh pihak Pas sekarang.

Tetapi kelihatannya di pihak kerajaan dan BN, tiada usaha yang begitu serius dan meluas dalam menceritakan 'kisah benar' di sebalik tuduhan dan cerita dongeng yang didendangkan Pas.

Ada dalam kalangan rakyat yang menjumpai dan menginsafi fakta sebenar Pas dikeluarkan dari BN. Fakta ini merupakan kebenaran yang tidak seharusnya disenyapkan pihak BN demi merungkai rasa benci dan menyampah rakyat yang bersifat melulu lantaran dengan naifnya tertelan gula-gula penipuan juak Pas ini.

Kini banyak suara di peringkat akar umbi, di seluruh pelosok negara mahukan agar kisah ini disebarluaskan. Gunakan media cetak, media massa dan media baharu sebaik-baiknya dalam menterjemahkan suratan sejarah yang sebenar-benarnya. Kongsikan dengan rakyat mengapa pada tahun tersebut pimpinan Pas melucutkan jawatan Datuk Haji Mohamad Nasir sebagai Menteri Besar Kelantan tanpa merujuk kepada Kerajaan Pusat terlebih dahulu.

Ceritakan juga mengapa kerajaan BN pimpinan Tun Hussein Onn, Perdana Menteri Malaysia ketika itu, terpaksa 'menceraikan' Pas atas sebab musabab keselamatan dan keamanan di negeri Kelantan. Lebih elok lagi, huraikan juga intipati ucapan Hussein Onn pada tahun tersebut yang berkait secara langsung dengan tindakan biadab Pas yang tidak memegang aspirasi kerjasama apabila berada dalam kerajaan BN.

Ini secara langsung diyakini dapat membuka mata hati dan pemikiran rakyat untuk menyedari bahawa mereka selama ini tertipu dengan cerekarama dan dongeng klasik yang seolah-olah menunjukkan bahawa kerajaan BN 'dulu, kini dan selamanya' adalah kejam terhadap parti Pas dan juga terhadap rakyat.

Setidak-tidaknya juga usaha 'membuka pekung di dada' Pas ini juga akan menutup mulut busuk mereka yang sewenang-wenangnya menyebarkan penipuan terhadap kerajaan BN dalam kalangan penyokong mereka dan rakyat amnya. Semoga Tuhan akan terus merahmati negara Malaysia ini dan melindungi rakyatnya daripada pertelagahan, penindasan dan perpecahan.- Posted using BlogPress from my iPad

Monday, October 10

Hutang Negara.Pembangkang timbulkan isu Kerajaan BN banyak hutang dan negara boleh bankrupt. Kononnya setiap rakyat Malaysia, termasuk budak baru lahir, sudah tanggung hutang yang besar.
RINGKASAN
1. Kerajaan Malaysia (BN) berhutang kerana hendak membangunkan negara bagi faedah rakyat; bukan untuk joli. Hutang Kerajan Persekutuan kecil sahaja (7.7%) dari jumlah hutang atau 2% daripada KDNK. Hutang yang besar ialah oleh sektor swasta. Kerajaan mampu bayar – pada kadar 2 sen daripada setiap RM10 dari hasil eksport (0.2%).
2. Defisit Fiskal (Perbelanjaan melebihi hasil) – % KDNK (GDP)
Malaysia5.6% (Terendah)
UK12.8%
Greek12.0%
Ireland11.7%
Sepanyol9.3%
Portugal7.3%.
3. Hutang Negara – % KDNK (GDP)
Malaysia34% (Terendah)
Sepanyol60%
Portugal82%
USA90%
Singapura98%
UK158%
Greek160%
Jepun200%
4. HUTANG PER KAPITA
MalaysiaRM7,918
(US$2,514)/seorang - Terendah
USAUS$31,000/seorang
Belanda,
Switzerland dan
US$25,000/seorang
Luxemburg, Sweden
dan Kanada
US$17,000/seorang
AustraliaUS$11,400/seorang
5. Untuk memakmurkan rakyat, termasuk mengurangkan hutang negara, YAB PM DSN komited  untuk melonjakkan Malaysia ke tahap negara berpendapatan tinggi. Kita semua perlulah sokong usaha beliau itu.
ISU – Pembangkang timbulkan isu Kerajaan BN banyak hutang dan negara boleh bankrupt. Kononnya setiap rakyat Malaysia, termasuk budak baru lahir, sudah tanggung hutang yang besar.
PENJELASAN
1. Hutang Negara terbahagi kepada 3 komponen:
2009 (Bilion)2010 (Bilion)
1.1 Hutang Sektor Awam:RM   13.8 (16.2%)RM   17.1 (20.0%)
a) Hutang Kerajaan PusatRM   71.6 (83.8%)RM   68.3 (80.0%)
b) PABK*RM   85.4RM   85.4
1.2 Sektor SwastaRM   70.0RM   64.2
1.3 Hutang Jangka PendekRM   77.8RM   72.1
JumlahRM 233.1RM 221.7
• Perusahaan Awam Bukan Kerajaan (seperti TNB dan Telekom)
2. Hutang-hutang di atas dibayar oleh pihak-pihak yang berkenaan; bukanlah dibayar oleh rakyat (seperti kita bayar hutang kereta, hutang rumah dan sebagainya) sekalipun pihak-pihak tersebut tak mampu membayarnya. Rakyat bukan penjamin.
3. Hutang Kerajaan Pusat (HKP) yang sebenar adalah KECIL sahaja iaitu hanyalah RM17.1 Bilion (2010) atau 17.1% daripada hutang Sektor Awam atau 7.7% daripada keseluruhan Hutang Negara ataupun hanyalah 2% daripada KDNK.
4. HKP – Dari segi Nisbah Khidmat Hutang Luar Negeri (bayaran balik hutang), hanyalah 1.2% (2009) dan turun kepada 0.2% pada tahun 2010; jauh di bawah threshold 20%. Maksudnya, dari segi konsep berhemah, as a rule of thumb, jika kita berhutang, bayaran balik seelok-eloknya janganlah melebihi RM20 sebulan kalau pendapatan kita adalah sebanyak RM100 sebulan.
5. HKP adalah bagi tujuan pembangunan / pelaburan seperti membina jalan, hospital, sekolah dan seumpamanya yang akan mendatangkan faedah kepada rakyat. Bermkna bukan bagi tujuan operasi / consumption seperti bayar gaji dan elaun yang tak ada pulangan. Rakyat tentulah mahukan jalan, hospital, sekolah, bekalan air dan api. Pembangkang tak mahu?
6. Kerajaan Pusat amat berhemah dalam membelanjakan wang rakyat – sentiasa ada lebihan dalam akaun semasanya (2009 = RM1.2 bilion; 2010 = RM10.0 bilion). Maksudnya hasil kerajaan (2010 – RM162.1 bilion) melebihi perbelanjaan mengurus (2010 – RM152.1 bilion) seperti gaji, elaun, pencen, api dan air.
7. Jika dicampurkan dengan perbelanjaan pembangunan, kedudukan kewangan/fiskal Kerajaan Pusat terhutang (defisit) sebanyak RM47.4 bilion (2009). YAB PM berjaya menurunkannya kepada RM43.3 bilion pada tahun 2010.
8. Dari segi ukuran standard dunia (IMF, World Bank), defisit fiskal Malaysia hanyalah 7% daripada nilai Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) atau GDP (2009) dan turun kepada 5.6% (2010); diunjurkan akan turun lagi kepada 5.4% (2011). Lebih rendah daripada UK (12.8%), Greek (12%), Ireland (11.7%), Sepanyol (9.3%) dan Portugal (7.3%).
9. Dari segi hutang negara, ukuran standard yang digunapakai adalah berapa % hutang itu dari KDNK. Hutang Negara Malaysia adalah lebih rendah (34%) berbanding Sepanyol (60%), Portugal (82%), USA (90%), Singapura (98%), UK (158%), Greek (160%) dan Jepun (200%).
10. Hutang Negara Malaysia, jika dipuratakan setiap seorang = RM7,918 (US$2,514); jauh lebih rendah dari USA (US$31,000/seorang), Belanda, Switzerland dan Denmark (US$25,000/seorang); Luxemburg, Sweden dan Kanada
(US$17,000/seorang) dan Australia (US$11,400).
11. Untuk memakmurkan lagi rakyat dan negara, termasuklah mengurangkan hutang negara, YAB PM DSN komited untuk melonjakkan Malaysia ke tahap negara berpendapatan tinggi. Melalui pendapatan yang tinggi ini, nilai KDNK akan melompat dan hasil cukai (pendapatan Kerajaan Pusat) akan bertambah. Maka hutang negara dapat dikurangkan lagi. Justeru kita semua perlulah menyokong usaha DSN itu bagi kebaikan kita juga.
Bacaan tambahan Hutang Negara
- Posted using BlogPress from my iPad

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive