RAPID

Monday, December 26

AYAT SEMPOI KELUAQ:SIAPA TAJA SEMBANG RAKYAT?Kalau yang kutuk pakatan rakyat sapa lagi bukan BN.Ayat sempoi "Bahlul" digunakan kepada dua mangkuk hayun nie nama saja belajaq tinggi-tinggi sampai cucur atap,last sekali makan jugak cucuq kodok.Terkena jugak kencing pembangkang.Lagi Sempoi ayat bodoh akal pendek bebudaj nie rupanya.Cerita seterusnya tengok lah Video nie.

Rahim Ghouse Proksi Anwar Ibrahim.


Menyambung kembali apa yang MKP berbicara sebelum ini. Rahim Ghouse telah memulakan dengan memberi dana kepada Anwar Ibrahim dalam bentuk matawang Pound Sterling(UK).Perjumpaan dengan mahasiswa dirumahnya beberapa hari lepas telah mendedahkan segalanya.Dana ini akan digunakan pada kempen 901.Banyak jugak yang akan dilaburkan dalam kempen ini bermulanya dari provokasi Adam Adli untuk mencari pengikut serta sokongan mahasiswa/mahasiswi.Sudah tentu dana akan diberi untuk memudahkan pelancaran dan provokasi yang akan dicetuskan pada 901.

Dari apa yang diceritakan kepada MKP Dana terbaru ini akan mencetuskan demo jalanan terbesar gerakan mahasiswa/mahasiswi berpaksikan kepada SMM.Ini adalah kekuatan beliau dalam karier politiknya dan mengunakan apa saja diperlukan untuk mendapatkan simpati dan perhatian rakyat dan penyokongnya.MKP lihat ini adalah langkah terakhirnya sebelum dijatuhkan hukuman oleh mahkamah pada 9hb nie.

Setelah Rahim Ghouse berjaya mempengaruhi kebanyakkan NGO di Australia untuk kepentingan Anwar kini telah beralih arah ke United Kingdom pulak untuk mengumpul dana melalui Abrar Group.80 juta bakal digunakan semasa demo 901.Jika berlaku sesuatu kepada Anwar semua telah tersedia untuk membawa beliau keluar dari malaysia melalui kedutaan India dengan pertemuan anak kepada Mathma Ghandi.Maklumat berkenaan telah disebarkan meluas melalui media siber pada kini.Semuanya rancang!!!!!
Kaitan Rahim Ghouse Proksi Anwar Ibrahim.Kisah dua biras/sepupu dalam satu keluarga Anwar Ibrahim.MKP mendapat berita yang Rahim Ghouse akan bersama Anwar dalam perjalanan yang telah dirancang 901berhubung pendengaran kes liwat beliau yang akan diputuskan pada 09/01/2011.Penyumbang DANA terbesar Anwar telah kembali menyumbang dalam perancangan 901 ini.Mari kita ungkap kembali kisah Rahim Ghouse semasa menjadi Ketua Pemuda Bahagian Permatang Pauh dizaman Anwar dulu.Rahim Ghouse (penyokong Anwar Ibrahim), bekas Pengarah Abrar Group yang melarikan diri ke Indonesia setelah melakukan beberapa siri kekacauan di ibu kota ketika zaman reformasi?

Ada tiung memberitahu, Saudara Rahim telah pulang ke tanah air beberapa hari lalu. Jika benar maklumat ini dan tiada pula proses soal siasat yang biasa dilakukan ke atas orang yang melarikan diri selepas mencetuskan kekacauan, maka akan timbul satu pertanyaan baru: Apakah ada agenda lebih besar dalam politik tanah air?

Siapa Rahim Ghouse? Rahim diketahui umum sebagai salah seorang kroni dan penyokong kuat bekas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim. Beliau merupakan penggerak dan penyalur utama kewangan gerakan awal reformasi.

NAME : DR ABDUL RAHIM GHOUSE

ADDRESS : NO 2 JALAN BUKIT SETIAWANGSA 16,
TAMAN SETIAWANGSA, 54200
KUALA LUMPUR

COMPANY NAME POSITION

Access Equity Sdn Bhd Director 
NBCT Rail Sdn Bhd Director
Sambungan Transit Antara Sdn Bhd Director 

Abrar Health Services Sdn Bhd Director
Abrar Construction Sdn Bhd - Director
Abrar Corporate Resource Sdn Bhd - Director
Abrar Brokerage Holdings Sdn Bhd - Director
Abrar Infrastructure Holdings Sdn Bhd - Director
Abrar Financial Holdings (Overseas) Sdn Bhd -Director
Abrar Frontier Management Sdn Bhd - Director
Abrar Financial Holdings Sdn Bhd - Director
Abrar Development Ventures Sdn Bhd - Director
Abrar Technologies Sdn Bhd - Director
Abrar Corporation Berhad - Director
Abrar Group International - Director
Abrar-Kuwait Holdings Sdn Bhd - Director
Abrar Vision Sdn Bhd - Director
Benar Antara Sdn Bhd - Director
BA Engineering Sdn Bhd - Director
BPM International Sdn Bhd - Director
Science-Tech Solutions Sdn Bhd - Director
Nadi Puspa (M) Sdn Bhd - Director
I.I Management Consultancy Sdn Bhd - Director
Camery Deluxe Sdn Bhd - Director
A.G.I Nominees Sdn Bhd - Director
Chalpeak (M) Sdn Bhd -Director
Meteoric Ventures Sdn Bhd Director
Vital Accord Sdn Bhd Director
KFH Ijarah House (M) Sdn Bhd Director
Honan Plantations Sdn Bhd Director
Meadow Point Sdn Bhd Director
Accurate Networks & Systems Integration Berhad Director
Express Rail Link Sdn Bhd Director
North East Meridian Sdn Bhd Director
Mun Loong-Hankyu Jaya Director
Keltimber Sdn Bhd Director
Global Broadcast Networks Sdn Bhd Director
ICM Studies Sdn Bhd Director
GBN Equipment Sdn Bhd Director
ISR Consultant Sdn Bhd Director
Wisma Embun Sdn Bhd Director
Aktimas Veneer Sdn Bhd Director
Rampai Jalir Sdn Bhd Director
ISR Communications Sdn Bhd Director

Dalam pendedahan mengenai hubungkait Robert Kuok dengan Anwar dan kemungkinan mereka bekerjasama sabotaj ekonomi, Anwar menyebut dalam surat mengenai Al Baraka Group.Selama Anwar dalam UMNO menjadi dalang penghancur, Al Baraka group di Malaysia diketuai oleh seorang balaci setia Anwar bernama Kamaruddin Mohd Nor.
Anwar adalah salah seorang dari ahli Lembaga Pengarah Al Baraka Group.Siapakah Al Baraka group?Mereka dibelakang Al Baraka adalah rapat dengan Osama Bin Laden. Al Baraka Group, mempunyai kaitan juga dengan IIIT.
Salah seorang dari personaliti adalah Yassin Al–Qadi. Dia mempunyai hubungan intim dengan dua orang proksi Anwar Ibrahim iaitu, Rahim Ghouse dan Wan Hasni Wan Sulaiman yang menubuhkan ABRAR Group di Connecticut Amerika Syarikat dan membawa pulang ke Malaysia.
Kaitan ini berpanjangan ke Bank Islam melalui Dr Jamal Barzinji yang dibawa ke Malaysia oleh Anwar untuk menjadi pensyarah di UIA.Hairan kenapa Amerika menolong Anwar Ibrahim.
Adakah akhirnya nasib Anwar akan jadi seperti Osama Bin Laden yang disampahkan setelah mereka berjaya menguasai Malaysia dengan bantuannya.
MKP:Bahagian Kedua akan menyusul selepas ini...................

Jangan Terperangkap Drama Bollywood Anwar.Orang ramai diminta tidak terperangkap dengan sandiwara Anwar Ibrahim yg sekali lagi mahu mengheret rakyat dalam isu moralnya menerusi Kempen Bebaskan Anwar 901. Bekas Naib Ketua Angkatan Muda PKR, Mohd. Zahid Md. Arip berkata, Anwar umpama mengetahui beliau akan dijatuhkan hukuman bersalah dan mengharapkan simpati rakyat. Adakah kerana seorang individu, maka kita sanggup membiarkan negara menjadi kacau-bilau. Rakyat terutamanya mahasiswa perlu berfikir sebaik2nya kesan jika ketegangan akibat demonstrasi liar berulang kembali.

Beliau mengulas desas-desus gerakan besar2an membabitkan pelbagai aktiviti yg sedang diatur pihak tertentu bagi menunjukkan sokongan kepada Anwar menjelang keputusan perbicaraan kes liwat pada 9 Januari ini. Beliau berkata, Anwar sepatutnya bersara daripada politik jika benar ingin menyumbang kepada negara. Dalam pada itu, bekas Setiausaha Sulit Anwar, Anuar Shaari berkata, rakyat diminta tidak mudah terpedaya dengan strategi Anwar yg cuba menunjukkan seolah2 dia menjadi mangsa konspirasi. Beliau juga dilihat semakin terdesak dan menggunakan mahasiswa serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tertentu untuk mengganggu-gugat kestabilan negara. Usaha ini tidak wajar disokong rakyat. Belum ada keputusan mahkamah sudah mula berkempen untuk membebaskannya," jelasnya.

Golongan mahasiswa pula dinasihatkan supaya tidak terikut2 cara pembangkang dengan mengadakan demonstrasi jalanan bagi meluahkan rasa tidak puas hati mereka, kerana kes Anwar hanyalah sebahagian dari kes2 jenayah seperti yg lain.

Nik Ajis Awat Jadi Macam Nie???


Rakyat Kelantan harus bersyukur dengan apa yang telah diberikan oleh Kerajaan Pusat.Pok Nik dalam keadaan tenat di IJN masih ada lagi puak PAS dok buat keja macam nie.Bukan depa nak baca Surah Yassin dekat Pok Nik malahan menambahkan lagi azam terhadap Pok Nik.Gambaq nie MKP cilok dari rakan E.A. dalam FB kredit kepada beliau.Berikut adalah fakta yang dikeluarkan mengenai royalti minyak di Kelantan.

Semua negeri termasuk Kelantan bertaraf sama di sisi Akta Kemajuan Petroleum 1974. Semua Negeri yang mendatangani perjanjian dengan Petronas pada tahun 1975/76 akan mendapat bayaran tunai sebanyak 5% daripada nilai petroleum yang dijumapai dalam negeri berkenaan.

Apakah istilah yang disebut dalam Akta kemajuan Petroleum 1974 mengenai pembayaran hasil minyak dan gas?
Istilah yang diguna pakai bagi maksud pembayaran tersebut adalah "bayaran tunai" sebanyak 5% dan perkataan "royalti" tidak digunakan dalam mana-mana istilah Akta berkenaan.
Apakah kelayakan kerajaan-kerajaan negeri untuk mendapatkan bayaran tunai 5% seperti yang disebut dalam perjanjian antara Petronas dan kerajaan Negeri tahun 1975/1976?

Telaga minyak atau gas mesti berada dalam sempadan negeri iaitu bumi negeri berkenaan serta perairan wilayah negeri iaitu sejauh 3 batu nautika yang diukur dari paras air surut (ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) No.7 Tahun 1969).

Adakah Kerajaan Negeri Kelantan atau mana-mana kerajaan negeri di Semanjung berhak menuntut bayaran tunai hasil minyak dari Petronas?

Negeri Kelantan atau mana-mana kerajaan negeri di Semanjung tidak berhak kerana semua telaga minyak dan gas ynag mengeluarkan hasil di semenanjung pada masa ini berada di luar perairan wilyah negeri melebihi 3 batu nautika. Oleh yang demikian apa-apa hasil ynag diperolehi di luar perairan negeri melebihi 3 batu nautika adalah hak milik Kerajaan Persekutuan.

 

Apakah kedudukan Sabah dan Sarawak dalam isu pembayaran royalti?
Sebelum tahun 1974, kerajaan negeri Sabah dan Sarawak teleh sedia mempunyai kedudukan tersendiri terhadap hak royalti melalui kuatkuasa perjanjian serta kuatkuasa Akta Pelantar Benua 1966. Ia merupakan sejarah dan hak istemewa yang diiktiraf semasa menyertai Malaysia pada tahun 1963.
Apakah yang dimaksudkan dengan bayaran Wang Ehsan?
Wang Ehsan adalah sumbangan atau bantuan yang disalurkan berasaskan budi bicara Kerajaan Persekutuan kepada negeri-negeri termasuk Kelantan. Sumbangan ini adalah di luar skop/bidang kuasa Akta Kemajuan Petroleum 1974 dan perjanjian yang ditandatangani antara Petronas dan kerajaan negeri pada tahun 1975/76. Bantuan ini diberikan adalah semata-mata atas kesedaran dan tanggungjawab berasaskan keprihatinan Kerajaan Persekutuan terhadap kebajikan negeri dan rakyat.
Mengapakah Wang Ehsan yang ditawarkan oleh Kerajaan Persekutuan kepada negeri Kelantan hanya berjumlah kira-kira RM20 juta?
Kerajaan Persekutuan memberikan peruntukan ini atas dasar ehsan berhubung dengan gas yang dihasilkan di kawasan perairan Persekutuan. Kerajaan negeri kelantan tiada hak dalam kawasan itu kerana ianya di luar perairan 3 batu nautika.
Apakah kedudukan kenyataan dari bekas Pengerusi Petronas, YB Tengku Razaleigh Hamzah bahawa royalti patut dibayar kepada negeri Kelantan dari hasil petroleum yang diperolehi dari luar perairan negeri tersebut serta mempertikaikan pemberian Wang Ehsan.
Kenyataan YB Tengku Razaleigh Hamzah, ahli parlimen Gua Musang perlu dilihat sebagai pendapat peribadi beliau semata-mata. Sebarang keputusan yang diambil berkenaan hak pembayaran royalti perlu dibuat berasaskan peruntukan undang-undang yang berkaitan serta perjanjian-perjanjian yang ditandatangani di antara Petronas dengan kerajaan-kerajaan negeri.

YB Tengku Razaleigh Hamzah pernah menjelaskan bahawa kerajaan PAS Terengganu tidak boleh mempertikaikan kedududkan Wang Ehsan kerana wang disalurkan selama ini walaupun atas nama royaliti minyak, bukanlah hak negeri.

Beliau juga menyatakan semasa Petronas ditubuhkan telah dinyatakan bahawa tiada sebuah negeri pun di Semenanjung berhak ke atas hasil minyak yang dijumpai di kawasan yang berada di luar "wilayah" mereka (Bernama - 1November, 2000).

Walaupun YB Tengku Razaleigh Hamzah telah mengubah pendiriannya pada masa ini, kedudukan undang-undang masih tidak berubah. Rakyat dan negara wajib menghormati undang-undang negara.

Apakah Ketua Pembangkang maklum tentang kedudukan hak kerajaan-kerajaan negeri dalam hal ini?
Berdasarkan kedudukan peruntukan perundangan yang sedia ada, Ketua Pembangkang sedar kerajaan negeri tidak ada hak terhadap apa-apa bayaran tunai atau royaliti berkaitan hasil petroleum yang diterokai di luar perairan wilayah negeri. Oleh keran itu, Ketua Pembangkang pernah cuba mengusulkan cadangan pindaan Akta kemajuan Petroleum 1974 di Parlimen pada Disember 2009 yang lalu.
Dengan itu Ketua Pembangkang sendiri menyedari bahawa kerajaan negeri Kelantan tiada hak atas mana-mana telaga minyak atau gas yang berada dalam kawasan Persekutuan.


Bagaimanakah isu tuntutan hasil petroleum Kerajaan Negeri Kelantan ini timbul?

Pada 9 Mei 1975, Menteri Besar Kelantan ketika itu, Datuk Mohamad Nasir dan Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah telah menandatangani satu Surat cara Peletakhakkan (Vesting Deed/Instrument) yang dibuat menurut peruntukkan subseksyen 2(2) Akta Kemajuan Petroleum 1974(Akta 144).

— Menerusi surat cara berkenaan, Kerajaan Negeri Kelantan telah meletak hak, kuasa, kebebasan dan keistimewaan yang tidak boleh batal (irrevocable) kepada Petronas berhubung eksplorasi (pencarian), eksploitasi, mendapatkan dan memperoleh petroleum sama ada di pantai (onshore) atau di luar pantai (offshore) Malaysia.

— Sebagai balasan kepada peletakhakan, kuasa, kebebasan dan keistimewaan yang tidak boleh batal (irrevocable) kepada Petronas itu, pada tarikh yang sama, kedua-dua pihak telah menandatangani satu perjanjian (Perjanjian 1975) mengenai pembayaran sebagaimana yang disyaratkan di bawah Seksyen 4 Akta 144.

Perjanjian

— Perjanjian ini menyatakan Petronas hendaklah membuat bayaran tahunan kepada Kerajaan Negeri Kelantan dalam bentuk wang tunai yang setara dengan 5% dari nilai petroleum yang didapati dan diperolehi di Negeri Kelantan.

Tuntutan Kerajaan Negeri Kelantan

— Walaupun hasil petroleum didapati dan diperoleh di luar pantai (offshore) Kelantan, Kerajaan Negeri Kelantan berpendapat bahawa ia layak menuntut dan mendapat pembayaran 5% sebagaimana yang diperuntukkan di bawah Perjanjian 1975.

— Tuntutan yang dibuat adalah seperti yang berikut:
i) RM 2 billion bagi keluaran di kawasan tuntutan bertindih Malaysia- Thailand

ii)RM 9.7 billion bagi kawasan di sempadan perairan Negeri Kelantan dan Negeri Terengganu

Apakah kelayakan Negeri Kelantan untuk mendapatkan bayaran tunai 5%seperti yang disebut dalam Perjanjian 1975?
Terlebih dahulu perlu difahami kuasa Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan berhubung sempadan negeri dan negara dalam konteks negara persekutuan seperti Malaysia dan hak mencari gali petroleum menerusi undang-undang tempatan dan antarabangsa.

Undang-Undang tempatan dan antarabangsa yang terlibat adalah:-

a) Kanun Tanah Negara 1965

b) Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu No.7/1967)

c) Akta Pelantar Benua 1966 [Akta 83]

d) Akta Perlombongan Petroleum 1966 [Akta 95]

e) Akta Kemajuan Petroleum 1974 [Akta 144]

f) Akta Zon Eksklusif Ekonomi 1984[Akta 311]

g) Perlembagaan Persekutuan

h) United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS)1982

i) Convention on the Territorial Sea and Contiguous Zone 1958

j) Convention on the Continental Shelf 1958


Sungguhpun Seksyen 5 Kanun Tanah Negara 1965 (KTN) mendefinisikan “tanah negeri” sebagai semua tanah di dalam negeri sama ada daratan atau dasar laut berada di bawah kuasa Kerajaan Negeri tetapi terbatas setakat sempadan daratan dan perairan wilayahnya sendiri sahaja. KTN mengguna pakai definisi “perairan wilayah (territorial waters)” yang sama sebagaimana didefinisikan oleh Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu No.7/1967).

(Rujukan):

— Definisi “Tanah” :

"Land" includes-

(a) that surface of the earth and all substances forming that surface ;

(b) the earth below the surface and all substances therein;

(c) all vegetation and other natural products, whether or not requiring the periodical application of labour to their production, and whether on or below the surface;

(d) all things attached to the earth or permanently fastened to anything attached to the earth, whether on or below the surface; and

(e) land covered by water.

Definisi “Tanah Negeri”:

"state land” means all land in the State (including so much of the bed of any river, and of the foreshore and the bed of the sea, as is within the territories of the State or the limits of territorial waters) other than –

(a) alienated land;

(b) reserved land;

(c) mining land;

(d) any land which, under the provisions of any law relating to forests (whether passed before or after the commencement of this Act) is for the time being reserved forest

Definisi “Perairan Wilayah (territorial waters)”:

"territorial waters" has the meaning assigned to it in subsection 4(2) of the Emergency (Essent ial Powers) Ordinance, No.7/1969 

[P.U.(A) 307A/69].

Dalam konteks perairan wilayah, Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu No.7/1967) dengan jelas menyatakan ukuran sempadan untuk negeri iaitu tidak lebih daripada 3 batu nautika yang diukur daripada “tikas air surut (low water marks)” [di bawah kuasa Kerajaan Negeri] dan ukuran sempadan untuk negara adalah 12 batu nautika yang diukur daripada “garis pangkal (baselines)” [di bawah kuasa Kerajaan Persekutuan].

(Rujukan):

Definisi “Perairan Wilayah (territorial waters)” di bawah Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu No.7/1967)


Untuk Negara:

Subseksyen 3(1)

Kelebaran perairan wilayah Malaysia hendaklah dua belas batu nautika dan kelebaran hendaklah kecuali di Selat Melaka, Laut Sulu dan Laut Celebes diukur menurut Artikel-Artikel 3 , 4 , 6 , 7 , 8 ,9 , 10 , 11 , 12 dan 13 Geneva Conventionon the Territorial on the Territorial Sea and Contiguous Zon e ( 1958 ) , yang Artikel -Artikel tersebut sepertimana yang dinyatakan dalam Jadual .

[P.U.(A) 468/1969]

Untuk Negeri:

Subseksyen 4(2)

Bagi maksud Akta Pelantar Benua 1966 [Akta 83], Akta Perlombongan Petroleum 1966 [Akta 95], KanunTanah Negara 1965 dan mana-mana undang-undang bertulis mengenai tanah yang berkuatkuasa di Sabah dan Sarawak, apa-apa sebutan mengenai perairan wilayah yang terdapat di dalamnya hendaklah ditafsirkan sebagai suatu sebutan mengenai bahagian laut bersempadan dengan pantai negeri tersebut tidak lebih daripada tiga batu nautika yang diukur daripada tikas air surut.

[P.U.(A) 468/1969]

Ukuran-ukuran bagi sempadan perairan wilayah ini diterima pakai oleh negara menerusi“Convention On The Territorial Sea And Contiguous Zone 1958” dan “Convention On The Continental Shelf 1958” yang kemudiannya di atasi oleh “United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) 1982”(Rujukan):

Article 3 UNCLOS 1982

Breadth of the territorial sea

Every State has the right to establish the breadth of its territorial sea up to a limit not exceeding 12 nautical miles, measured from baselines determined in accordance with this Convention.

Sebagaimana yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan, UNCLOS 1982 dan Akta Pelantar Benua 1966 [Akta 83], semua hak eksplorasi dan eksploitasi sumber asli (termasuk petroleum) di pelantar benua (continental shelf) adalah terletak hak kepada Kerajaan Persekutuan dan bukannya Kerajaan Negeri. Tiada apa-apa keterangan yang menunjukkan Kerajaan Persekutuan ada menyerah hak eksplorasi dan eksploitasi sumber asli di pelantar benua kepada mana-mana Kerajaan Negeri sama ada menerusi mana-mana undang-undang atau perjanjian. Hak tersebut sentiasa berada di tangan Kerajaan Persekutuan dari dahulu sampai sekarang.

Kerajaan Persekutuan hanya menyerah hak eksplorasi dan eksploitasi sumber asli di pelantar benua kepada Petronas menerusi Akta Kemajuan Petroleum 1974 [Akta 144] di mana Petronas telah diberi kuasa sepenuhnya untuk menjalankan kerja-kerja berkenaan eksplorasi dan eksploitasi petroleum di pelantar benua yang berada di dalam kedaulatan wilayah Malaysia.

Begitu juga dengan Kerajaan Negeri Kelantan telah menyerahkan sepenuh haknya (tanpa boleh batal (irrevocable) kepada Petronas untuk menjalankan kerja-kerja berkenaan eksplorasi dan eksploitasi petroleum sama ada di daratan atau laut dalam kawasan perairan wilayahnya menerusi Suratcara Peletakhakkan yang dibuat menurut peruntukan subseksyen 2(2) Akta Kemajuan Petroleum 1974 (Akta 144) pada 9 Mei 1975.

Dalam isu tuntutan Kerajaan Negeri Kelantan ini, keterangan menunjukkan bahawa kedudukan medan/telaga minyak yang terlibat iaitu PM301 dan PM302 berada di kawasan yang melebihi dari 100 batu nautika dari tikas air surut Negeri Kelantan.

Oleh itu, adalah jelas bahawa Negeri Kelantan tidak layak mendapatkan bayaran tunai di bawah Perjanjian 1975 bagi mana-mana medan atau telaga minyak yang dijumpai oleh Petronas yang tidak berada dalam sempadan tanah negeri atau perairan wilayahnya sendiri iaitu tidak melebihi 3 batu nautika yang diukur dari tikas (paras) air surut.

Apakah istilah yang disebut dalam Akta Kemajuan Petroleum 1974 mengenai pembayaran hasil minyak dan gas?

Istilah yang diguna pakai bagi maksud pembayaran tersebut adalah “bayaran tunai” dan tiada di mana bahagian sama ada di dalam Akta 144 atau Perjanjian 1975 mendefinisikan atau merujuk perkataan ‘bayaran tunai’ sebagai ‘royalti’.

Adakah Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 1969 akan terhapus apabila Akta Kemajuan Petroleum 1974 dikuatkuasakan?

Tidak. Akta Kemajuan Petroleum 1974 adalah berkenaan pemberian seluruh hak pemunyaan eksklusif di atas petroleum dan hak, kuasa dan keistimewaan eksklusif untuk mencarigali, mengeksploit dan memperoleh petroleum sama ada di dalam (onshore) atau di luar pantai (offshore) Malaysia kepada PETRONAS.

— Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 1969 terutama sekali Ordinan No.7 dan No.11, 1969 masih terpakai kerana ia memperuntukkan kedudukan had perairan wilayah negeri. Peruntukan ini amat penting dalam konteks mengenai hak negeri-negeri di perairan Malaysia.

Kenapa kedudukan Sabah dan Sarawak berbeza dengan negeri-negeri Semenanjung dalam isu pembayaran royalti?

Kerajaan Negeri Sabah dan Sarawak telah sedia mempunyai kedudukan tersendiri terhadap hak royalti melalui kuatkuasa perjanjian serta perundangan-perundangan yang memberi hak ke atas kawasan pelantar benua.

Hak kedua-dua negeri ke atas kawasan pelantar benua termaktub di dalam “North Borneo (Alteration of Boundaries) Order in Council 1954” dan “Sarawak (Alteration of Boundaries) Order in Council 1954]”.

Ia merupakan sejarah dan hak istimewa yang diiktiraf semasa menyertai Malaysia pada tahun 1963.

Sebagaimana yang termaktub Di dalam Perlembagaan Persekutuan, perkiraan bayaran kepada Sabah dan Sarawak mengambil kira duti import, duti eksais, duti eksport petroleum kepada Sabah dan Sarawak serta hasil perlombongan galian semulajadi.

Ini adalah jaminan kelayakan yang diterima oleh Negeri Sabah dan Sarawak, yang tidak ada di negeri-negeri Semenanjung.

Mengapakah Kerajaan Persekutuan menawarkan Wang Ehsan kepada Negeri Kelantan hanya berjumlah kira-kira RM20 juta dan bagaimanakah ia disalurkan?

Kerajaan Persekutuan menawarkan jumlah tersebut atas dasar ihsan dan budi bicara bagi tujuan membantu rakyat negeri Kelantan walaupun petroleum yang dihasilkan dari telaga gas PM301 itu berada di luar perairan wilayah Negeri Kelantan.

Wang ihsan berkenaan akan disalurkan menerusi Jabatan Pembangunan Persekutuan Negeri Kelantan (JPP) dalam bentuk projek pembangunan dan program pembasmian kemiskinan yang akan dilaksanakan secara telus oleh Kerajaan Persekutuan.

Apakah kenyataan YB Tengku Razaleigh Hamzah (bekas Pengerusi Petronas) bahawa royalti patut dibayar kepada negeri Kelantan dari hasil petroleum yang diperolehi dari luar perairan negeri tersebut serta mempertikaikan pemberian Wang Ehsan adalah berasas?

Kenyataan ini tidak berasas sama sekali dan menyimpang dari lunas fakta dan undang-undang serta mengelirukan. Sepatutnya, YB menerangkan fakta sebenar bahawa Kerajaan Persekutuan mempunyai hak mutlak ke atas hasil petroleum yang diperoleh di luar kawasan perairan wilayah Negeri Kelantan dan dengan budi bicara Kerajaan Persekutuan, sebahagian daripada hasil tersebut turut dapat dinikmati oleh rakyat walaupun di sisi perundangan dan kontrak Negeri Kelantan tidak layak dan/atau berhak kepadanya.

Apakah cadangan pindaan yang diusulkan oleh Ketua Pembangkang dalam Akta Kemajuan Petroleum 1974 (Akta 144)?

Ketua Pembangkang (Dato’ Seri Anwar Ibrahim) pada 30 November 2009 telah mengemukakan cadangan agar peruntukan Seksyen 10 Akta Kemajuan Petroleum 1974 dipinda dengan memotong tanda noktah pada penghujung seksyen tersebut dan memasukkan perkataan-perkataan yang berikut:

— “…dan perkataan “di luar pantai” bermaksud sebahagian kawasan di tengah laut terbuka di luar pesisir pantai yang berada di dalam had Zon Ekonomi Eksklusif bagi Persekutuan dan diukur menurut undang-undang yang diterima pakai oleh Persekutuan pada masa berkaitan.”

Berdasarkan cadangan pindaannya, nyatalah Ketua Pembangkang menyedari bahawa Kerajaan Negeri Kelantan dan Kerajaan Negeri-negeri lain tidak mempunyai hak ke atas hasil petroleum yang dijumpai dan diperolehi di luar 3 batu nautika perairan wilayah negeri-negeri.

Diterbitkan oleh:

Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) Malaysia


Calon Ahli Parlimen Permatang Pauh PRU 13!!!


Adakah ini orang yang diceritakan pada MKP semalam semasa pertemuan dengan rakan di Permatang Pauh.Hangat diperdebatkan dalam perbincangan yang berlangsung hingga kesubuh pagi.Jika benar apa salahnya? Pengantin baru yang merupakan kroni keluarga yang diturunkan dari Pak Sheik selepas kejayaan Nurul Izzah yang kini menggegarkan malaysia dengan bermacam tomahan dan sikap populis didalam PKR.Anwar sekarang tidak lagi mempecayai kepada orang luar dari keluarganya.Banyak rakan seperjuangan telah belot dan main bontot anwar dari belakang.Kepercayaan kepada rakan dan juga DAP telah luntur ibarat kain yang telah lama direndam klorok Cap Ayam.

Isu DAP Pulau Pinang cukup memeningkan Pak Sheik dan akan mengurangkan pengaruh PKR dek kerna PKR sebuah parti yang paling ramai ahli dari kaum India.Pak Sheik berharap Ramasamy akan dikekalkan oleh Lim Guan Eng dan mendapat tentangan hebat dari Kalpal Singh.Kenapa Ramasamy dipilih oleh Pak Sheik?Ramasamy adalah penyumbang terbesar kepada PKR dan keluarga Pak Sheik dalam kepentingan politik terkini dan mudah diperkotak-katikkan.

Berbalik kepada Nurul Ilham Anwar anak perempuan ke-4 ini bakal menggegarkan permatang pauh pada PRU 13.Nantikan kemunculan rasminya apabila Parlimen Malaysia dibubarkan kelak.Dengaq kata Pak Sheik nak pi bertanding di Parlimen Nibong Tebal.Sahih berita ini dan jangan terkejut macam mana MKP dapat tau Pak Sheik!!!.Semuanya sumber dari orang kuat jugak!!!Penang Pak Sheik mana nak kata dinding pun boleh habaq kat MKP.

Cerita tak habis la no,kita sambung lain kali.

Sunday, December 25

SEBELUM 901. SURAT TERBUKA UNTUK PELIWATSaudara Anwar, Once I had high regards for you and the aspirations that you propagate which seemed to shine like a beacon for the brighter future of the country, race and religion.

That was the time when you were revered and placed on a pedestal for all to admire and emulate. Alas, you chucked all our hopes aside for your own selfishness and quest for power. Now, you are just like the rest of the corrupt and maniacal politicians whose only aim is to wield more power and use it to your advantage.

I’m very disillusioned at having reached this stage after years of adoring you – the wrongly-thought gift God has given Malaysia to lead and protect its people. Perhaps, because of what you have done (and capable of doing in future), He has taken it all way from you. To me, your time is up as far as politics is concerned as you have shown in many ways that you cannot be trusted, that you are a liar, a coward and a traitor to the nation and Malaysians.

I did not come to this conclusion on the days when Dr Mahathir announced your sacking and expulsion as DPM and Umno deputy president although Dr Mahathir, I noticed, seemed sincere when he said you were no longer suitable to be a leader because of your low morals. My perception and judgement are based on you yourself.

Let me state the facts of my case. These feelings I have penned down are not only mine, but are also of the thousands of people – from taxi drivers to your kampung folks - I happened to meet after the tragedy that befell you. Your actions and statements thereon showed your hypocritical self. Saudara, you have resorted to telling lies after lies after your sacking. You are a desperate man and it is understandably so after you have lost your fight to stop yourself from being tried in court, despite the demonstrations and the unrest that you have created.

I know you think you are a smart politician – playing on the people’s minds with your brand of politics of diversion. Every day after the date you were sacked as DPM and from Umno, I was at your house without fail to hear about what you have to say to defend yourself. I was among the hundreds who huddled in the corners oblivious of anyone else to witness my idol tell his side of the story. I was at your roadshows too. But why did you have to speak at length on the reformation and the injustice the Government had committed by sacking you, or why initiate the people to take the law into their own hands.

You also spoke of the conspiracy by certain people to oust you. BUT you treated very lightly the core issues and questions on the minds of almost everybody in and outside Malaysia - the sexual charges against you. Did you or did you not commit all these despicable acts? The police have been following and recording your immoral activities since 1993. So what conspiracy are you talking about? You thought you would be able to make it to PM and then, you would be invincible but you can only propose, it is God who disposes.

You never answered this with a stern and committed NO. You would touch on this subjects in passing like they were not important to you when in fact, these are the questions you need to answer. Is it not serious enough for you to explain, qualify and justify the fact that you had been alleged to have sodomised several men, had sex with prostitutes and transvestites, and also, your very close relations with Nalla, whose known as a pimp in the VIP circle.

You tried to seduce someone’s wife and when asked at the Umno Supreme Council, you resorted to lies to defend yourself and said that you did not ask her to spread her legs for you. What is the matter with your Islamic self now, is it not a sin for you to even suggest that she goes out on a date with you, especially when you told her not to tell her husband of your telephone calls.

You, the Islamic leader of the region, refused to address the sexual allegations against you. Instead, in your fiery speeches, you keep digressing to reformasi, the corrupt government and the so-called conspiracy. Something must be truly wrong if you keep trying to avoid talking about the sexual allegations which would lessen the doubts of people like me.

In the years of knowing you, I noticed that not once have you allowed anyone to get the better of you. You must have the last say but in defending the sexual allegations against you, your near silence said it all – that you are guilty and you know this. But to admit would be too much of a risk on your political career. To you, political power is everything! In hardly a week, you have digressed and swayed the attention of the little band of men who support you - from what was actually the claim of sexual improprieties against you and your corrupted practices to a fight for reformation and justice. Justice for what – for Anwar Ibrahim at the expense of the country’s harmony and peace-loving Malaysians? I don’t think Malaysians will allow this.

Even Time magazine, which is anti-government or very pro you, cannot change what the people think of you. In its current poll, 93.34% of the 76, 622 respondents believed you were guilty of the charges against you while 6.29% thought you were innocent while 0.35% said they did not know.

It looks like you friends in Time are already prejudging you as they too know that they cannot change the opinion of the masses that you are guilty - even after they tried slanting their articles in your favour. Now the world knows that you are like a caged rat, trying every second to squeeze through the smallest hole despite knowing that there is no escape.

The country’s development was built upon the strengths of Prime Ministers Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak, Tun Hussein Onn and Dr Mahathir Mohamad. They have strived very hard for Malaysia to be what it is today. They are not perfect though, they make mistakes but at the end of the day, their hearts are for the people.

On the contrary, you are not interested in the prosperity, harmony and peace enjoyed in this country. If you have a problem, you should wait for the general elections to voice your dissatisfaction. Instead, you thrive on the chaos you created with your supporters in KL and some states to show that you have support. I have been to these demonstrations where your supporters taunt the policemen and even beat up their fellow supporters when they got into a violent frenzy. Is this the Malaysia you want? One which is built on the ashes of disputes and bloody baths like those which happened in Indonesia?

I am sorry to say that Malaysians will not allow these acts for we do not want to pass on to my children and their children a chaotic and unlivable Malaysia. For your selfish end, you may want to forget 1969 but most Malaysians do not want a repeat of that. Saudara, you are not infallible. You are just another human being and liable to make mistakes and commit sinful acts like those before you.

You have been denying all these sexual allegations but you have never sounded convincing. You may try to deny about yourself not being corrupt. You talk about reformasi or corruption in the government or the justice that you seek but why is it that you cannot defend your cases of sodomy and other sexual improprieties in the same manner.

I can never understand is why you chose to be so close to Nalla – the well known pimp for the VIPs and worse, he comes from Magnum, a gambling company which should be taboo to your Islamic image and well-being. Because of Nalla’s track record and his company, shouldn’t you stay as far away as possible from him.

How can you call yourself an Islamic leader when you associate yourself with someone whose morale is lower than a snake’s belly. I also cannot understand what you see in Nalla and why you try hard to defend him. I believe you can always find a tennis friend besides Nalla, one who can give you more credibility. But you chose Nalla, and out the window goes your credibility. Tell us why Nalla is so special? Why didn’t you play tennis (if tennis is what you played with Nalla) with your ABIM friends?

You told your children that you had sworn in a Batu Pahat mosque that you did not commit these sexual acts but no one saw the swearing and thus, it was not convincing. You have been smart in politics but surprisingly, you seem or pretend to be naïve about the best way for you to free yourself of these sexual allegations.

All you need to do then was to take that Quranic oath in front of some people or ulamaks and if possible, videotaped it for distribution throughout the country. I think every Malaysian, especially the Muslims, would have believed that you had not committed what your are accused of.

It would be better if you, Azmin and Shamsidar (Azmin’s wife) all swear upon the Quran in a mosque in front of Harun Din. How’s that for a religiously accepted PR exercise? This is the best solution. The Malays, muslims and even the non-muslims will then believe you but no…..all of you did not do this, why? It is strange when I think, as a learned man and with the backing of the think tanks around you, you would have the sense to do this simple act of swearing but you did not.READ MORE

Bob Lokman Isabella Kantoi Lagi.


Bob Lokman sekali lagi disiasat kerana mengadakan ceramah tanpa tauliah. Kali ini bukannya di Selangor tetapi di Pahang pula. Ternyata menjadi kesalahan sekiranya menyampaikan ceramah tanpa tauliah dari Jabatan Agama Islam tetapi Bob Lokman masih mengulangi kesilapan yang sama.

Memang susah berbincang dengan "ustaz-ustaz" PAS. Sudah berpuluh kali diingatkan supaya mereka mengambil dahulu surat tauliah sebelum berceramah tetapi nampaknya mereka ini jenis tak faham bahasa. Ustaz-ustaz PAS ni ingat kalau dah bergelar "ustaz" boleh main redah je ke?

Penceramah perlu mempunyai tauliah bagi melindungi kesahihan ilmu Islam yang disampaikan, kata Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Othman Mustapha.

Beliau berkata, dalam isu di Selangor, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS)bertanggungjawab untuk memastikan penceramah mempunyai tauliah sebelum menyampaikan ilmu agama kepada umat Islam di negeri itu.

"Ilmu agama yang disampaikan oleh penceramah yang tidak bertauliah akan menimbulkan keresahan dan kekeliruan di kalangan umat Islam. Disebabkan itu Jais menetapkan syarat penceramah perlu mendapat tauliah.

Mengulas lanjut, Othman berkata penceramah agama yang sering mendapat kepercayaan orang ramai tidak harus disalahgunakan oleh pihak yang mempunyai kepentingan selain mengajak umat Islam mentaati ajaran agama.

"Penceramah seharusnya mempunyai perwatakan yang menetapi ciri-ciri sebagai pendakwah yang boleh dipercayai dan menjadi contoh ikutan," katanya.

Beliau berkata seperti undang-undang Islam yang diperuntukkan di Selangor, Wilayah Persekutuan juga mensyaratkan penceramah mendapatkan tauliah menerusi peruntukan Kaedah-kaedah Pentadbiran Undang-undang Islam Wilayah Persekutuan (Tauliah mengajar bagi undang-undang Islam 2006).

Malah, kata beliau tauliah itu boleh dibatalkan oleh jawatankuasa jika penceramah melanggar syarat seperti menyentuh isu politik atau mengajar ajaran yang bertentangan dengan ajaran Ahli Sunnah Wal-Jamaah.
"Kesalahan mengajar tanpa tauliah, Seksyen 11 Akta Kesalahan Jenayah SyariahWilayah Persekutuan memperuntukkan denda RM5,000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya sekali," katanya.

Kenapa Anwar Takut 9 Jan. 2012.?


Nasib Datuk Seri Anwar Ibrahim akan ditentukan 9 Januari 2012 sama ada dibebaskan atau didapati bersalah atas tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan.
Hakim, Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah menetapkan tarikh tersebut selepas selesai mendengar hujahan semula oleh pasukan pembelaan hari ini.
Anwar, 64, mengaku tidak bersalah pada 7 Ogos, 2008, meliwat Mohd Saiful, 26, di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara di sini antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun, 2008.
Beliau didakwa mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.
Menurut Bernama, pertuduhan liwat ini merupakan kali kedua yang dihadapi Anwar. Pada 2000, beliau didakwa meliwat pemandu Azizan Abu Bakar.
Anwar disabitkan kesalahan dan dijatuhi hukuman penjara sembilan tahun oleh Makkamah Tinggi, tetapi empat tahun kemudian Mahkamah Persekutuan menolak sabitan itu dan mengetepikan hukuman penjara.
Sementara itu semasa hujah penggulungan dalam mahkamah, peguam bela Anwar, Sankara Nair mengemukakan satu teori baru bersifat andaian tanpa bukti, iaitu Mohd Saiful memasukkan objek plastik di dalam duburnya sendiri supaya nampak ‘real’ plot liwat.
“Ada kemungkinan Saiful telah dinasihatkan oleh bekas Ketua Polis Melaka, Datuk Mohd Mohd Yusof supaya memasukkan instrumen plastik untuk mencederakan duburnya supaya ia nampak konsisten berlakunya penetrasi,” katanya.
Menurut andaiannya, sebab itu Mohd Saiful tidak terus pergi ke Hospital Kuala Lumpur, sebaliknya ke Hospital Pusrawi terlebih dahulu supaya ‘plotnya’ tidak nampak seperti konspirasi.
Malah, Sankara menuduh Mohd Saiful adalah boneka dalam plot yang diarahkan oleh Ketua Polis Negara ketika itu, Tan Sri Musa Hassan.
Malangnya, andaian terbaru itu tidak berjaya dibuktikan semasa proses bela diri di mahkamah kerana penguam Anwar sendiri secara sukarela menggugurkan sapina ke atas Musa Hassan dan Datuk Mohd Rodwan Mohd Yusof digugurkan pada saat-saat terakhir.
Untuk mengetahui rahsia sebenar pengguguran Musa dan Rodhwan sebagai saksi pembela, sila baca di sini dan sini
Terdahulu, Karpal Singh mengulangi hujahnya sebelum ini iaitu menyeru pihak mahkamah menerima keterangan Anwar dari kandang tertuduh sebagai bukti untuk dinilai kerana lazimnya keterangan dari kandang tertuduh tidak mempunyai nilai berbanding dengan keterangan dari kandang saksi.
Karpal juga turut mengungkitkan kegagalan pihak pendakwa memanggil Saiful dan Farah Azlina untuk memberi keterangan bersumpah bagi menafikan mereka mempunyai hubungan.
Nampaknya, Sankara, sebagai peguam peribadi Anwar membawa seratus peratus skrip bosnya itu, manakala Karpal pula berusaha untuk berhujah di luar skop pertuduhan.
Dan walaupun diberi peluang membalas hujah pendakwa semalam, pihak pembela masih tidak menjawab persoalan tersebut, iaitu tidak menafikan kehadiran Anwar bersama Mohd Saiful serta kewjudan air mani milik Ketua Umum PKR dalam dubur mangsa pada tarikh, tempat dan masa yang didakwa di mahkamah.
AIDC

Pas berubah selepas bersama Anwar, DAPPas telah meninggalkan perjuangan Islam sebaik sahaja parti itu bersahabat dengan Penasihat PKR, Anwar Ibrahim dan DAP. Bekas Ketua Dewan Pemuda Pas Pulau Pinang, Mohamed Hafiz Mohamed Nordin berkata, disebabkan perubahan itu juga agenda perjuangan memartabatkan Islam di Selangor oleh bekas Pesuruhjayanya, Datuk Dr. Hasan Ali tidak disenangi oleh kepemimpinan parti khususnya di peringkat pusat. Beliau berkata, rakyat perlu sedar dengan perkembangan itu kerana sejak Pas bersekutu dengan Anwar serta DAP, parti tersebut telah mengalami perubahan drastik sehingga ke tahap terpaksa mengorbankan agenda perjuangan Islam.

"Pas lebih mementingkan nilai keduniaan iaitu kemenangan pada pilihan raya daripada meneruskan agenda perjuangan Islam sedangkan inilah perjuangan yang sepatutnya mereka utamakan. Akhirnya pemimpin2 yg memperjuangkan Islam seperti Dr. Hasan Ali akan diketepikan kerana tidak selari dengan perjuangan Pas walaupun apa yg dilakukan oleh Exco Selangor itu adalah perjuangan asal Pas," katanya hari ini. Mohamed Hafiz berkata, pemimpin2 lain yg sepatutnya meninggalkan Pas dan bukannya Hasan kerana disebabkan mereka matlamat asal perjuangan Pas telah berubah. Mereka ini diumpamakan anai2 di dalam parti dan ia pernah disebut oleh Salahuddin Ayub ketika menjadi Ketua Dewan Pemuda Pas pada muktamar parti 2005.

Dalam pada itu Mohamed Hafiz berkata, sebahagian besar ahli di peringkat akar umbi menyokong penuh tindakan Hasan di Selangor kerana itulah agenda asal perjuangan Pas. "Ini bukan saya yg kata tetapi ahli-ahli Pas di peringkat akar umbi yg kata. Saya tidak nafikan ada yg menyokong pemimpin2 Pas Pusat tetapi harus diingat sebahagian besar mereka berdiri teguh di belakang Dr. Hasan. Mereka melihat Dr. Hasan telah melakukan sewajarnya untuk Islam. "Begitu juga nasib yang menimpa bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharuddin Mat Isa. Beliau juga masih mendapat sokongan daripada ahli di peringkat akar umbi," katanya. Sementara itu Mohamed Hafiz berkata, selagi Pas tidak keluar daripada pakatan pembangkang selagi itu parti tersebut akan gagal dalam agendanya memperjuangkan Islam.

ADAM ADLI:Dua Video Membezakan Anda.


Satu menentang dan satu lagi menyokong apa yang telah dibuat oleh Adam Adli.Mana satu pilihan anda????????????????.Kenyataan yang semakin membuah kemarahan semua pihak dengan keangkuhannya bertegas tiada kenyataan maaf untuk perlakuannya telah memperlihatkan kedegilan mahasiswa biadap sepertinya yang hakikatnya sangat lembik dan bacul.

Malahan segelintir mahasiswa yang dirasuk pemikirannya oleh pemimpin politik pembangkang mula mencabar agar rejim yang ada sekarang ini perlu dicabar kerana gagal membela nasib mahasiswa.

mahasiswa begini sebagai ’BODOH TETAPI SOMBONG’ kerana yang mereka perjuangkan hak mahasiswa yang sudah diberi perhatian oleh kerajaan. Disini timbul persoalan baru ,adakah mereka bertindak biadap kerana mereka diiktiraf sebagai kader baru pakatan haprak.


Apa yang perlu sekarang ini, Adam Adli perlu memohon maaf tanpa dipengaruhi oleh campur tangan oleh orang lain. Perbezaan pendapat bukan masalah cuma jika salah katakan salah dan disusuri kemaafan-itu sahaja.


Pendirian tegas YB Saifuddin Abdullah
Datuk Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Temerloh berkata beliau mengulangi pendiriannya bahawa kumpulan mahasiswa, yang didakwa menurunkan bendera wajah Najib di pekarangan ibu pejabat Umno harus meminta maaf.


“Saya ingin menjelaskan bahawa kehadiran saya di tempat insiden itu hanyalah semata-mata untuk menerima Memorandum daripada SMM dan Bebas.”


Mana lagi Adam Adli mau lari!!!!


Siapa yang nak bantu anda jika anda sendiri tidak membantu diri anda sendiri.

Karpal Singh Halau Ramasammy Dari DAP.


Ramai yang fikir isu perang mulut antara Pengerusi DAP Karpal Singh dan Timbalan Ketua Menteri 2 Dr P. Ramasamy semakin reda dengan komitmen jawatankuasa DAP Pusat tubuh badan khas selesaikan isu tersebut.
Tiba-tiba pagi Sabtu, Karpal Singh meletup lagi, apabila mengeluarkan kenyataan supaya Ramasamy meletak jawatan dari parti tersebut.
Semalam, media melaporkan, Ramasamy memberitahu bahawa wujud golongan yang sedang berkomplot untuk untuk menggulingkan beliau.
Karpal berkata bekas ahli akademik itu perlu meletakkan jawatannya selepas membuat berbagai tuduhan serius terhadap pemimpin-pemimpin parti.
"Kedudukan Dr Ramasamy dalam kerajaan negeri tidak lagi dapat dipertahankan kerana dia telah mencabar keputusan jawatankuasa tiga anggota parti itu tidak merujuk masalah dalaman parti kepada pihak media," katanya dalam satu sidang akhbar pagi ini.
Karpal Singh berkata Dr Ramasamy telah didedahkan dakwaan mengenai pemimpin-pemimpin parti dan ahli-ahli mana-mana tanpa asas.
Beliau merujuk kepada laporan dalam akhbar berbahasa Inggeris pada Jumaat yang memetik Dr Ramasamy sebagai berkata pengkritiknya berkomplot terhadapnya kerana dia tidak bertindak balas terhadap rundingan mereka untuk mendapatkan projek.
"Ini adalah satu tuduhan yang serius. Sehingga kini, Dr Ramasamy tidak menafikan membuat kenyataan itu, "katanya.
Ramasamy yang juga Timbalan Setiausaha Agung DAP terlibat dengan pergaduhan dengan Karpal selepas mengeluarkan kenyataan "godfather" yang patut beri laluan kepada calon lain dalam pilihanraya akan datang.
Karpal kemudiannya membalas keras kenyataan tersebut dalam Konvensyen DAP Pulau Pinang.
 
DAP Pusat pada 15 Disember mengeluarkan kenyataan bahawa pergaduhan kedua-duanya telah diselesaikan.
AGENDA DAILY
MKP kata:Depa nie dah tak sehaluan lagi,Penyokong Ramasamy ramai berbanding dengan Kalpal Singh.Masing-masing nak tunjuk belang dan kuat.Baru-baru nie salah seorang penyokong Ramasamy kata kena nak pertikaikan kebolehan Prof. sedangkan seorang lagi penyokong Kalpal kata Ramasamy tak buat kerja dan asyik syok sendiri dalam semua hal.Kawasan Nibong Tebal pun dia tak pi tengok dah lanie.Dari apa yang berlaku patut pihak BN mengambil kesempatan diatas pergolakan ini dengan mendekati rakyat dengan sentuhan peribadi.Itu lebih meninggalkan kesan yang lebih mendalam kepada rakyat. 

SAH! Dalam PAS Tiada Kebebasan Bersuara!!
KALAU mengikut apa yang di luahkan oleh Exco Selangor, Datuk Dr Hasan Ali, ternyata Pas bukanlah sebuah parti Islam seperti yang dilaung-laungkan oleh mereka. Juga, Pas bukanlah parti yang benar-benar memperjuangkan Islam. Sebaliknya Pas adalah sebuah parti politik yang 'teramat' sangat mengidam untuk menumbangkan Barisan Nasional (BN) dan Umno, sekali gus menawan Putrajaya dan menjadi pemerintah (kerajaan) kerana mereka sudah lama beno jadi pembangkang. Kalau dalam filem, mereka ni asyik jadi 'crook' atau orang jahat saja.

Dipandang dari sudut lain, cara Pas berpolitik, dulu dan sekarang amatlah jauh bezanya. Pemimpin-pemimpin selalu mengeluarkan fatwa yang tak relevan dan tak masuk akal atau dengan erti kata lain, politik yang tak boleh guna pakai. Begitu juga dengan kebebasan 'bersuara'. Pemimpin-pemimpin yang bukan 'blue boy' Pas, akan disekat untuk bersuara. Mereka tidak diberi ruang untuk bersuara, meluahkan perasaan dan memberi pendapat di akhbar mereka sendiri iaitu HARAKAH. Apatah lagi di akhbar-akhbar pro kerajaan. Ruang mereka untuk bersuara ditutup rapat-rapat oleh pemimpin-pemimpin Pas.

Maka jelaslah, perubahan di dalam Pas ada kaitannya dengan pencantuman di antara Pas dengan DAP dan PKR. Mereka bergabung dengan menamakan 'Pakatan Rakyat'. Tapi, semua orang tahu, mereka ini diperalatkan oleh DAP dan PKR bagi tujuan politik kotor mereka dan meraikah untuk mendapakan sokongan dari pengundi-pengundi melayu Pas untuk PRU ke-13 nanti. Bagi IBM, sedar atau tidak, amatlah rugi di pihak Pas kerana dik ingin mengambil hati rakan kongsi mereka, Pas sanggup mengadaikan maruah bangsa, agama dan negara.

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive