RAPID

Wednesday, April 4

GADIS INI PUNCA SAFEE SALI BERCERAI?


Sumber ada mengatakan, gadis Indonesia yang dikaitkan dengan safee sali itu mempunyai rupa paras yang menarik dan mirip-mirip seperti penyanyi wanita Indonesia popular, Kris Dayanti. Oleh kerana Safee berjauhan dengan isterinya, dikatakan perkenalan dengan gadis tersebut memberikan peluang kepada gadis Indonesia itu menjaga dan mengambil berat tentang diri Safee.

Wow..memang tak tahan kalau memang benarlah Kris Dayanti si wanita itu..tapi benarkah keruntuhan keluarga Safee Sali adalah disebabkan wanita misteri seakan-akan Kris Dayanti tu? Kepada semua pembaca jangan buat sebarang spekulasi ok.. Sumber

Cerita ini diambil dari blog MyNewsHub> yang mengkhabarkan bahawa blogSuaraPakatanRakyat> melaporkan yang Ummi Hafilda mempunyai gambar isteri Azmin, Shamsidar berpelukan dengan Anwar diatas ranjang.

Cerita ini merupakan titik permulaan yang lebih besar dimana gambar tersebut masih terang dan jelas, walaupun sudah melebihi 12 tahun.

MyNewHub melaporkan juga yang Ummi Hafilda Ali tidak akan teragak-agak untuk mendedahkan gambar yang dikatakan mampu mengoncangkan karier politik Anwar Ibrahim dan abangnya sendiri, Azmin Ali.

Pada hakikatnya, Ummi masih lagi teragak-agak untuk mendedahkan gambar tersebut seperti kata beliau;

“Apatah lagi Azmin…dia abang saya, darah daging saya, saya tidak mahu dia diaibkan dalam keadaan begini tetapi nampaknya dia tidak serik-serik dengan perbuatannya itu”

“Saya akui mempunyai ‘gambar’ yang dimaksudkan dan boleh mendedahkannya bila-bila masa saja…tetapi sudah tentu ia tidak akan berlaku sekiranya dia (Azmin) bertaubat dan kembali ke pangkal jalan,” – Ummi Hafilda.ADUN TONG GAS MENJADI HERO MENYELAMATKAN DONG ZONG?Seperti yang diduga DAP yang menjadi proksi kepada Meloyakini telah membuka langkah untuk membela Anjing yang kini menyalak sakan dalam komuniti cina melalui pelajaran iatu Pengerusi Dong Zong Yap Sin Tian....
Yang terbaru Kambing hitam kepada Guan Eng  iatu Adun tong gas Ng Wei Aik telah bersuara untuk membela anjing yang tersepit didalam permainan yan g telah diciptanya sendiri.Apa kejadah kena mengena Adun Tong Gas nie dengan Yap Penipu beli sijil dari Kensington Universiti,Bukan satu dibeli malahan dua pulak tue....Rasanya ramai pendidik dan ibubapa masyarakat cina tertipu dalam hal ini..baca disini
Dari maklumat yang MKP dapat ternyata kreditbiliti kepercayaan terhadap Yap kini merudum dengan teruk....Apa tidaknya masyarakat cina amat sensitif dengan sikap pemimpin yang suka menipu dalam sijil yang mereka miliki.....Bukan kata cina melayu dan sesiapa sahaja akan mengamuk bila kena tipu..
Ng Wei Aik telah bersuara kepada Meloyakini menyatakan The Star sengaja mengadakan cerita untuk menjatuhkan kreditbiliti Yap adalah berdasarkan kena suruh berbuat sedemikian kerana di suruh menjadi kembing hitam oleh bossnya LGE..Kenapa LGE takut sangat dengan dengan isu ini kerana ianya akan mencacatkan perancangan yang telah dibuat untuk mengambil hati pengundi dari kaum cina dengan mengunakan isu pendidikan...Dong zong amat berpengaruh,Jika Pengerusinya telah dibuktikan menipu mana lagi kepercayaan yang tinggal dalam organisasi berkenaan.harus diingat pengundi yang menyertai persatuan ini cukup ramai sekali lebih dari sejuta orang....belum lagi yang akan mengundi dengan daftar pemilih yang terbaru.Pengundi Cina diatas pagar bagaimana pulak?Ternyata ini akan membawa perubahan yang amat ketara......
Last year, the obnoxious DAP ADUN was in the news for insulting two women who married Bangladeshis, labelling them “traitors to the country” and in a raid during an operation with municipal councillors, he insulted an Indian restaurant owner, calling him to “balik India.” 
This arrogant DAP leader is also the political secretary to Penang Chief Minister Lim Guan Eng. 
“We will support the Dong Zong as long as Dr Yap dares to come out with any decision which benefits the Chinese community,’’ Ng said to the Chinese edition of Malaysiakini.
 Since when does the multi-racial DAP becomes a Chinese party? And why is the multi-racial party endorsing the push to kick out non-Chinese speaking teachers from Chinese schools.
 Ng Wei Aik, it is best you stay out of this. You already have enough dirt waiting to be exposed, so behave. Eat your char koay teow with your boss and shut up.

MKP Ayat Sempoi ; Ng is a well-known racist. Maybe that’s why he loves Yap, another racist, so much.

EMAIL DARI PEMBACA BLOG, RASISNYA DONG ZHONG?
MKP dapat email seperti dilampirkan, apa lagi persatuan Dong Zong ni nak, cuba lah buat dekat negara Indonesia, Singapura atau pun Thailand, Jawatankuasa Sekolah-sekolah Cina Dong Zong atau lebih tepat, Jawatankuasa Pelampau Rasis Cina, seperti yang dijangka, tidak akan berganjak walaupun seinci dari tuntutan mereka walaupun sedar bahawa ianya adalah merepek, mustahil serta bersifat ekstrem.

Malah, mereka kini menetapkan tarikh iaitu 16 April 2012 di mana semua guru-guru yang tidak fasih berbahasa Mandarin, atau lebih tepat, guru bukan Cina, dikeluarkan dari Sekolah-sekolah Jenis Kebangsaan Cina.

Sekali gus, ia juga bermakna, bermula tarikh tersebut, murid-murid beragama Islam di Sekolah Cina tidak lagi boleh belajar Agama kerana hampir tiada guru agama yang fasih berbahasa Mandarin. Nasib yang sama juga akan menimpa murid-murid Kristian di Sabah-Sarawak dari kaum Iban, Bidayuh, Kadazan dan lain-lain apabila tiada guru-guru Kristian yang fasih berbahasa Mandarin.

Tidak lain tidak bukan, Dong Zong sebenarnya ingin melakukan ‘pembersihan etnik’ di sekolah-sekolah mereka kerana jika ini berlaku, maka murid-murid dari kaum lain pastinya tidak dapat meneruskan persekolahan di sekolah Cina.

Selain matapelajaran agama, tindakan mengeluarkan guru-guru tersebut juga dijangka akan menyebabkan Sekolah-sekolah Cina berhadapan dengan kekurangan guru bagi subjek Bahasa Melayu (Kebangsaan) dan mungkin juga Matematik, Sains dan lain-lain akibat dari kekurangan guru yang fasih berbahasa Mandarin.

Walaupun menyedari akan kesan dari keputusan ini, Dong Zong tetap berdegil dan tidak menghiraukan akibat yang bakal menimpa murid-murid sekolah mereka. Kemungkinan besar mereka sudah pun mempunyai perancangan tersendiri untuk mengatasi masalah tersebut iaitu dengan mendesak kerajaan mengimport lebih ramai guru dari Tanah Besar China untuk menjadi tenaga pengajar di sekolah mereka, hatta memperkukuhkan lagi identiti bangsa dan ikatan kesetiaan terhadap negara nenek moyang mereka.

Tentu sekali, dalam masa yang sama, patriotisme dan identiti Malaysia di kalangan murid-murid sekolah Cina akan pudar dan terhapus terus dengan lebih pantas.

Mungkin ramai yang masih enggan mempercayai bahawa Dong Zong sememangnya mempunyai agenda tersirat yang melampaui agenda pembelajaran Bahasa Cina semata-mata. Namun, apa yang diperlihatkan oleh Dong Zong hari ini sudah terlalu nyata iaitu mereka menentang keras pembentukan Konsep 1Malaysia yang diilhamkan oleh Perdana Menteri.

Sudah sampai masanya kita belajar membaca apa yang tersirat selain yang tersurat mengenai Dong Zong dan kaum Cina secara keseluruhan.

Sedangkan Lee Kwan Yew sendiri mengakui bahawa kaum Cina tidak boleh dikawal dengan cara diplomasi serta mengharapkan mereka mengikut peraturan serta bertolak ansur. Kaum Cina tidak akan senang selagi mereka tidak memonopoli dan menguasai orang lain tidak kira dalam apa jua bidang terutama yang melibatkan wang.

Satu-satunya cara untuk ‘mengajar’ kaum Cina adalah dengan cara yang keras seperti yang dilakukan di Singapura. Jika tidak selama-lamanya mereka akan bersikap samseng yang suka menindas dan pentingkan diri. Buktinya, bukankah hanya di Negara China kita boleh melihat bagaimana mangsa kemalangan termasuk anak kecil dan orang tua, tidak dibantu? Bukankah ini bukti bahawa mereka adalah jenis yang tidak berhati-perut?

Bukan sesuatu yang ganjil bila dikatakan bahawa kebanyakan kaum Cina tidak percaya kepada Tuhan, tetapi hanya percaya kepada wang. Oleh itu, mereka tidak takut kepada dosa sekiranya menindas atau menipu orang lain.

Penulis memperkatakan tentang sikap kaum Cina ini kerana ingin mengingatkan kita semua tentang bahayanya Dong Zong. Apa yang dituntut dan diperjuangkan oleh Dong Zong itu bukan bersifat sementara atau kecil. Tetapi, ia merupakan satu pelan jangka panjang yang mampu menghancurkan keunikan toleransi masyarakat Malaysia serta identiti Malaysia secara total. Malah budi-bahasa yang menjadi tunjang kebanggaan masyarakat kita juga berisiko untuk musnah sama sekali dan diganti dengan budaya samseng dan kurang ajar.

Kesimpulannya, Dong Zong adalah satu pertubuhan yang tidak sihat lagi merbahaya. Pakatan Rakyat sendiri sudah semakin ‘cuak’ dengan Dong Zong kerana enggan terpalit dengan sikap angkuh, rasis dan ekstemis mereka. Maka, adalah bijak jika MCA juga mengambil sikap demikian iaitu menjauhkan diri dari Dong Zong.

Kita percaya, bukan semua kaum Cina bersetuju dengan agenda Dong Zong. Masih ramai kaum ini yang bersikap rasional, terutama yang bersekolah di sekolah kebangsaan dan bercampur dengan rakan-rakan Melayu serta kaum lain sejak kecil.

Usah dilayan permainan tarik tali oleh Dong Zong. Usah diturut segala kemahuan mereka dan usah dipenuhi segala tuntutan mereka kerana apa yang mereka inginkan itu hanya akan membawa kepada kegagalan kepada pembentukan 1Malaysia iaitu konsep perpaduan yang jitu dengan semangat patriotik yang tulen terhadap negara ini.

Sedarkah kita bahawa sesungguhnya, Dong Zong sedang mempermainkan perlembagaan dan aspirasi kerajaan. Justeru, perlukah pertubuhan sebegini terus dilayan? Apakah mereka akan mencetuskan huru-hara jika tidak dilayan? Jika ya, maka layanlah mereka sepertimana mana-mana pengganas atau ektremis kerana sememangnya itulah diri mereka yang sebenarnya.

MELAYU MASUK DAP KERANA MENGEJAR PANGKAT DAN HARTA?


Kenapa melayu masuk DAP?Itu persoalan yang telah dibawa oleh 3 melayu yang telah melancarkan ceramah keseluruh negara dalam usaha untuk mencari sokongan kaum Melayu kepada DAP.Apa tidaknya DAP adalah parti yang banyak dananya.....sanggup mengeluarkan dana demi apa saja?Ahad lalu telah diadakan ceramah "kenapa saya masuk DAP"yang telah dianjurkan oleh DAP cawangan Subang Jaya dan RoketKini....Yang bagi ceramahnya sudah tentu 3 ekoq melayu yang tak sedaq diri bahawa telah dipergunakan demi memecah-belahkan melayu.3 ekoq melayu itu adalah Arif Sabri Abdul Aziz(semongkol),Zairil Khir Johari (setiausaha politik LGE)dan Aspan Alias.isu yang dibawa seperti berikut;

 (1) “Umno dan rasuah ibarat aur dengan tebing”Sakmongkol berkata dia kecewa dengan gejala rasuah dalam Umno yang sudah tidak dapat terkawal, berbeza dengan DAP yang bebas rasuah.
(2) “Umno sudah sakit dan tidak boleh diubati”Zairil berkata DAP mengamalkan keterbukaan serta tidak dibelenggu politik kronisme berbanding Umno yang sering mendalangi permainan perkauman dan agama.
(3) “Umno adalah kilang fitnah terbesar”
Aspan berkata walaupun tempoh yang dihabiskannya dahulu bersama Umno adalah suatu pembaziran masa, namun dia masuk DAP bukannya atas dasar merebut kerusi segera untuk bertanding PRU. 
Sumber: The Malaysian Insider
buku yang pelembagaan.

Betulkah DAP tidak mempraktikkan kronisme? Jadi perkara Zairil dilantik CEO sebuah think-tank yang dibiayai pejabat Menteri Besar Pulau Pinang itu panggil apa?


Sebenarnya mengikut Fasal XXX (10) (c) perlembagaan DAP, seseorang ahli yang menyertai parti untuk tempoh kurang daripada dua tahun tidak berkelayakan untuk dilantik sebagai calon parti bagi pemilihan sebagai Adun dan/atau Ahli Parlimen.Meskipun begitu, Sakmongkol – yang sudah dijanji DAP akan diberi kerusi – mendapat kelulusan Jawatankuasa Tertinggi Pusat parti untuk dikecualikan daripada sekatan tersebut.
Kalau pengecualian boleh diberi kepada anak emas seperti evangelis Hannah Yeoh, Teo Nie Ching, Jeff Ooi dan Sakmongkol – Aspan dan Zairil juga nanti [?] – untuk diletakkan sebagai calon walaupun tidak memenuhi Fasal XXX (10) (c), pastinya pengecualian akan diberikan kepada anak ‘Bapa DAP’ Lim Kit Siang dalam hal-hal lain.DAP sebenarnya tidak menghormati perlembagaan partinya sendiri.
Sudah tentulah Guan Eng dikecualikan daripada Fasal X (2) perlembagaan DAP yang menyebut “Setiausaha Agung tidak boleh memegang jawatan itu bagi satu tempoh yang melebihi tiga penggal berturut-turut”.
Guan Eng mula menyandang jawatan Setiausaha Agung DAP pada bulan Mei 2004.
Fasal VIII (1) perlembagaan DAP menyebut bahawa kongres kebangsaan parti – serentak dengan pemilihan 20 orang ahli Jawatankuasa Tertinggi Pusat – patut diadakan setiap tiga tahun sekali.
Guan Eng akan tamat penggal ketiga perkhidmatannya tahun ini.
Akan tetapi DAP telah memutuskan untuk menangguh pilihanraya parti kerana dijangka PRU13 akan berlangsung tidak lama lagi. Ini bermaksud Guan Eng kekal menjadi Setiausaha Agung tanpa bertanding masuk penggal ke-4.
Melayu mana yang minat DAP?
Adakah DAP berjaya menarik orang Melayu menyertai parti?Tengok gambar hadirin di Subang Jaya ketika ceramah oleh ketiga-tiga ‘wajah Melayu’ DAP itu.
Hadirin Cina belaka - gambar ini dan yang di atas ditweet oleh Hannah
Dan alangkah ramainya pemimpin Melayu dalam DAP!
Life Advisor: Dr Chen Man Hin
Parliamentary Leader: Lim Kit Siang
National Chairman: Karpal Singh
Deputy Chairman: Tan Seng Giaw
Vice Chairman: M. Kulasegaran, Chong Chieng Jen, Chow Kon Yeow, Tan Kok Wai, Tunku Abdul Aziz Ibrahim
Secretary-General: Lim Guan Eng
Deputy Secretary-General: Chong Eng, Ngeh Koo Ham, P. Ramasamy
National Treasurer: Fong Kui Lun, Nga Kor Ming (asst)
National Organising Secretary: Teresa Kok, Vincent Wu Him Ven (asst), Thomas Su Keong Siong (asst)
National Publicity Secretary: Tony Pua, Teo Nie Ching (asst)
Political Education Director: Anthony Loke, Jeff Ooi (asst)
International Secretary: Liew Chin Tong
Central Executive Committee: Gobind Singh Deo, Ahmad Ton, Leong Ngah Ngah, Teng Chang Khim, P. Gunasekaran, Hiew King Cheu, Dr Boo Cheng Hau, Ronnie Liu
* Tunku Aziz dilantik sebagai naib presiden sebaik sahaja beliau menyertai parti — itulah konsep meritokrasi DAP, HA

Apa yang mereka bertiga diatas belum sedaq dan melihat dengan kepala mereka sendiri apa yang telah dirangcang oleh Lahanat DAP.... Menghasut dan memperlekehkan sistem Raja Melayu Berpelembagaan adalah agenda utama DAP.Mereka tidak pernah menghormati raja raja melayu.
Apa yang rakyat tidak sedar ,perancangan DAP adalah selari dengan apa yang diperjuangankan oleh PKR.Perjuangan mereka kearah sebuah negara Republik Malaysia yang mirip kepada Singapura.
Perancangan mereka bukan saja mahu menukarkan perlembagaan,malah hingga menukarkan lagu kebangsaan negara.Lirik lagu Negaraku juga mahu ditukarkan dan menurut sumber rapat MKP di Sarawak. Semasa pilihanraya negeri Sarawak didalam satu majlis tertutup,DAP menyanyikan lagu negaraku versi yang sudah diubah yang membuang perkataan "Tuhan Kurniakan,Raja Kita ,Selamat Bertahta".
Banyak lagi perancangan yang dibuat oleh DAP yang orang luar tidak tahu ini termasuklah rakan rakan mereka didalam pakatan haprak.Adalah tidak mengejutkan apabila hasutan agar membenci raja raja melayu dilakukan secara konsisten hingga rakyat sendiri melihat institusi raja raja melayu sebagai sudah tidak diperlukan dinegara ini.Ada kalangan haprak pakatan sendiri memperlekehkan kepentingan raja raja melayu.
MKP Ayat Sempoi ; Ingat jika anda menyokong DAP bermakna telah menyokong sebuah negara Republik Malaysia.PENJELASAN PEMUDA ISU BAYAN MUTIARA....Pemuda UMNO PP merasakan sudah sampai masa menjelaskan semua perkara dengan fakta terperinci berkenaan penjualan tanah masjid dan sekolah di pembangunan Bayan Mutiara selama ini. Pemuda pertama kali mempersoalkan mengenai mengenai penjualan tapak masjid dan sekolah di bayan mutiara dengan memberikan nombor rujukan pelan kebenaran merancang kebenaran merancang iaitu JPB/PM/4490(LB)Pin.1 bertarikh 30 Oktober 2006.

Persoalan yang ditimbulkan sebaliknya tidak mendapat jawapan malahan mendapat ugutan untuk menyaman atas dasar kononnya pemuda memainkan unsur perkauman. Sehingga ke hari ini tiada jawapan mengenai pelan kebenaran merancang tersebut malahan satu-satunya jawapan yang telah dikeluarkan daripada ketua menteri hanyalah beliau telah menjual tanah bayan mutiara seluas 41.6 hektar yang tiada pecah sempadan. Dituruti pula jawapan daripada Zairil Khir Johari bahawa nyawa ketua menteri terancam dengan perkara ini dan UMNO, TV3 dan Utusan akan disalahkan jika sebarang perkara yang tidak diingini berlaku kepada ketua menteri. 

Malahan saya pula digelar bodoh dan dituduh tidak tahu sejarah Bayan Mutiara kerana kononnya pemimpin UMNO dulu yang perlu dipersalahkan apabila tiada pelan pecah sempadan yang dibuat sebelum ini yakni pada tahun 2006. Walaupun saya telah kemukakan semua fakta di media TV3,namun mungkin pemimpin pakatan rakyat cetek ilmu pengetahuan seperti Mujahid Yusof Rawa dan Pemimpin Kongres Melayu Rahmad Ishak yang terus mempertikaikan penjualan tapak masjid dan sekolah tanpa usul periksa atau mungkinkah sekadar membantu rakan mereka LGE yang sudah tersepit walaupun perkara ini melibatkan tanah milik orang Islam dan Rakyat miskin Pulau Pinang.

Biarlah saya menceritakan sejarah pembangunan bayan mutiara agar mereka lebih faham dan tidak lagi mengeluarkan kenyataan kenyataan membuta tuli. Pelan merancang yang pertama telah dikemukakan kepada MPPP pada 3.3.2005 dengan beberapa pindaan yang akhirnya telah diluluskan pada 30.10.2006. Tapak pembangunan bayan mutiara ini merupakan tanah tebus guna yang rata, ditumbuhi belukar pepohon gelam berpasir dan terletak di persiaran sungai nibong. Dibawah Pelan Dasar Perancangan dan Kawalan Pemajuan MPPP/PN-020(PL/PP)(F1/96) tapak ini ditunjukkan sebagai "Tanah/Projek Kerajaan/Utiliti dan Infrastruktur Awam". Keluasan tapak ini pada ketika itu adalah 93.06 ekar.

Pelan kebenaran merancang yang diluluskan pula mengandungi berbagai jenis perumahan dan kemudahan2 masyarakat lain terutamanya tapak sekolah seluas 6 ekar yang telah dipersetujui akan diserahkan kepada kementerian pendidikan ketika itu dan tapak masjid seluas 2.49 ekar yang telah dipusatkan dan perlu diserah kepada MAINPP. Dalam syarat yang ditetapkan dalam pelan kebenaran merancang tersebut tapak sekolah dan tapak masjid perlu diserahkan dengan pelan pecah sempadan dan milikan kosong sebelum memulakan kerja dan diluluskan pihak berkuasa negeri sebelum sijil kelayakan menduduki dikeluarkan. Namun begitu,oleh kerana tapak tersebut terletak diatas tanah yang ditebusguna, pihak PDC tidak dapat memperolehi Suratan Hakmilik Sementara yakni no.lot dan no. hakmilik daripada pendaftar hakmilik negeri pulau pinang yang pada ketika itu masih di bawah pegangan pihak kerajaan negeri dan pemajunya adalah anak syarikat PDC sendiri iaitu PDC Properties SB. 

Pihak PDC juga pada ketika itu telah membuat akujanji dengan suratnya kepada MPPP akan mengemukakan permohonan pemberian milik tanah bagi projek ini terus kepada pihak berkuasa negeri kelak dan tidak perlu mengemukakan pelan pecah sempadan kepada MPPP pada ketika itu. Dengan jaminan tersebut permohonan memulakan kerja telah dibenarkan dan pembinaan fizikal fasa 1 bayan mutiara D'Residence telah dimulakan pada 27 september 2007. Sijil Layak menduduki untuk fasa 1 bayan mutiara dengan nombor pelan bangunan PB NO 44881(LB) telah diperolehi pada Julai 2010 yakni ketika proses tender bayan mutiara sedang berjalan . Sepatutnya Pelan pecah sempadan telah dikemukakan berdasarkan Suratan Hakmilik Sementara yang sepatutnya telah diperolehi. Pada ketika itu kerajaan negeri DAP telah menjual keseluruhan baki tanah 41.6 hektar termasuk laut yang akan ditebusguna.Cukup menghairankan semua agensi yang terlibat telah mendiamkan diri apabila tapak masjid dan tapak sekolah turut dijual.

Pemuda UMNO pada hakikatnya memang 'Hero Rakyat" apabila berjaya membongkar skandal ini. Pemuda UMNO akan tetap teruskan perjuangan walaupun digelar bodoh atau apa sahaja sehingga tapak masjid dan tapak sekolah seluas 8.49 ekar yang bernilai hampir 185 juta dengan kadar harga rm500 sekaki persegi sekarang. Perjuangan pemuda adalah untuk rakyat miskin pulau pinang yang jelas cuba dipinggirkan oleh kerajaan negeri DAP. 

Tindakan LGE mendiamkan diri dan mengalihkan isu serta cubaan sesetengah pihak untuk membuatkan orang Islam bergaduh sesama sendiri dengan mengarahkan Mujahid Yusof Rawa dan Rahmad Ishak menghentam pemuda UMNO tidak akan berkesan kali ini. Penjelasan mengelirukan IVORY sekolah dan masjid akan dibina SEKIRA TIMBUL KEPERLUAN dan DI LOKASI LAIN YANG SESUAI tidak dapat diterima sama sekali. IVORY hanya merupakan kontraktor dan bukannya pemaju iaitu TROPICANA IVORY untuk menjawab isu ini. Penjelasan IVORY juga telah mengukuhkan lagi bahawa skandal penjualan tapak masjid dan tapak sekolah cuba dielakkan untuk diperjelaskan kepada rakyat oleh LGE.

Akhir sekali berbaloikah gula2 kerajaan negeri DAP yakni RM100 utk warga emas,RM1000 untuk kemasukan IPTA, RM1000 untuk pengurusan jenazah dan anak emas RM200 berbanding hak rakyat miskin bernilai RM185 juta yang hilang begitu sahaja.Ir Shaik HusseinKEMBALIKAN TAPAK MASJID DAN TAPAK SEKOLAH BAYAN MUTIARA TANPA KURANG SEINCIPUN DAN PADA LOKASI YANG SAMA KERANA INI MILIK RAKYAT MISKIN PULAU PINANG.

Kelab Putera 1Malaysia Bawa Pulang Tiga Rakyat Malaysia Yang CederaKelab Putera 1Malaysia berjaya membawa pulang tiga rakyat Malaysia dan seorang isteri mangsa warga Thailand, yang cedera dalam insiden pengeboman di sini Sabtu lepas.
Choo Kok Boon, 46, dari Petaling Jaya, Selangor dan isterinya, Somkhid Luagnut, 37, dimasukkan ke Hospital Universiti Malaya, Kuala Lumpur pada kira-kira 12 tengah hari waktu Malaysia selepas dibawa keluar dari Hospital Rajyindee di sini.
Satu lagi pasangan suami isteri, Lew Kim Lai, 39, dan Lim Hock Bee, 37, dari Kuala Kedah, tiba di Hospital Sultanah Bahiyah di Alor Setar, Kedah pada 9 malam dari Hospital Songkla Nagarind.
Pengerusi Kelab 1Malaysia Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim berkata mangsa yang pulang itu akan diperiksa semula bagi membolehkan mereka menerima rawatan lebih baik daripada pakar di tanah air.
"Mereka akan mendapat rawatan di hospital Malaysia yang berdekatan dengan kediaman mereka supaya mereka lebih selesa, selain bimbang faktor keselamatan tidak menentu di sini,", Selasa.
Kini hanya tinggal dua rakyat Malaysia, suami isteri, dirawat di Hospital Songkhla Nagarind

DAP GENDANG KOSONG KEPADA RAKYAT?


Kepimpinan pentadbiran DAP di Pulau Pinang ibarat membawa ‘gendang kosong’ yang diketuk bagi mencanangkan apa yang mereka lakukan dan menyalahkan Barisan Nasional (BN) dengan pelbagai tuduhan tanpa mereka perlu melaksanakan tanggungjawab sebagai pemimpin dan pentadbir kerajaan negeri.

Ahli Dewan Undangan (ADUN) Sungai Acheh, Datuk Mahmud Zakaria menyelar sikap kepimpinan kerajaan negeri yang berketua menterikan Lim Guan Eng lantaran sikap bermuka-muka khususnya dalam memberikan bantuan kepada masyarakat miskin.

“Mereka (DAP) cerita beri bantuan macam-macam sedangkan itu semua tidak benar dan ini telah terbukti di kawasan saya sendiri apabila tidak ada sebarang bantuan dihulurkan oleh kerajaan negeri bukan saja kepada penduduk setempat tetapi juga kepada mana-mana individu yang ditimpa kemalangan atau bencana,” katanya,

Terang beliau, masyarakat yang tinggal di pedalaman dan kampung-kampung dipinggirkan dari aspek pembangunan dan bantuan kerana tumpuan mereka adalah kepada kelompok tertentu sahaja sehinggakan ibaratnya tidak wujud masyarakat desa di negeri tersebut.

“Jika ada pemberian wang ringgit RM100 sebagaimana yang diberikan kepada warga emas sebelum ini maka ia sebenarnya tidak menyeluruh kerana hanya diberikan kepada mereka yang mendaftar menjadi pengundi di Pulau Pinang saja manakala warga emas yang tidak berdaftar atau mengundi di negeri lain akan diketepikan walhal mereka ini juga adalah pembayar cukai.

“Di kawasan saya sendiri tidak ada langsung bantuan diberikan sehinggakan penduduk yang mahu membaiki rumah, ditimpa kebakaran, pembinaan jalan raya, saliran air dan macam-macam lagi terpaksa saya salurkan kepada pihak kementerian yang dikendalikan terus oleh kerajaan pusat malahan budaya lama BN memberikan bantuan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) tetap berlangsung tanpa mengira idealogi politik masing-masing.

” Jelas beliau lagi, pelaksanaan keputusan Perbadanan Bekalan Air (PBA) Pulau Pinang yang dipengerusikan oleh Lim Guan Eng sendiri dengan ahli lembaganya terdiri di kalangan anggota mereka telah mengenakan caj baru iaitu 20 peratus lebih tinggi daripada kos penggunaan lebihan air atas alasan menghadkan penggunaan air kepada 233 liter sehari berbanding sekarang 286 liter sehari. Dengan kata lain, mana-mana pengguna menggunakan lebih daripada 233 liter sehari mereka akan dikenakan bayaran surcaj tambahan 24 sen satu meter padu.

“Ini adalah tidak adil bagi mereka yang mempunyai ahli keluarga yang ramai khususnya bagi penduduk-penduduk kurang berkemampuan dan miskin kerana tentunya akan menambahkan beban dalam kehidupan mereka. “Senang cakap mereka ini gagal dalam pentadbiran dan hanya pandai bercakap saja sebagaimana mereka laungkan kononnya pemerintahan Khalifah Umar Abdul Aziz, ‘amar maaruf nahi mungkar’ dan macam-macam lagi sedangkan realitinya mereka hanya layak untuk tetap menjadi pembangkang berdasarkan pengalaman-pengalaman yang lalu .

” Ujarnya lagi, contoh DAP tidak layak dalam pentadbiran juga dapat dilihat dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) kerana pakatan pembangkang lebih cenderung melemparkan cacian kepada BN/UMNO dengan pelbagai tuduhan negatif sedangkan sebuah kerajaan perlu menerangkan kepada rakyat apa yang berlaku atau dasar yang ingin diperkenalkan.

“Jika ada kemajuan atau projek pembangunan mega yang dilaksanakan di Pulau Pinang hari ini ia adalah hasil daripada pentadbiran BN atau saluran terus kerajaan Pusat sebagaimana pembinaan jambatan kedua Pulau Pinang, pembesaran Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang, baik pulih kawasan pelancongan Bukit Bendera dan pelbagai kemudahan asas lain yang disalurkan melalui kementerian-kementerian di bawah pentadbiran BN. “Slogan CAT (Cekap, Akauntibiliti, Telus) yang dilaungkan tidak benar kerana mereka hanya menumpang pentadbiran BN.” – MediaUMNO

MKP Ayat Sempoi : DAP nie hanya pembohong dan putaq alam saja pandai.

Umno kesal pemimpin PAS membisu.Umno Pulau Pinang kesal dengan sikap pemimpin PAS  di negeri itu yang membisu mengenai dakwaan kerajaan negeri telah menjual tapak masjid dan sekolah di tanah Bayan Mutiara di George Town.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang Datuk Zainal Abidin Osman berkata sikap membisu pemimpin Pas dan juga exco agama, Abdul Malik Abul Kassim dan Timbalan Ketua Menteri, Datuk Mansor Osman, kedua-duanya daripada PKR, membuktikan mereka tidak bertanggungjawab membela maruah umat Islam di negeri itu.

"Isu masjid dan sekolah itu menjadi isu umat Islam di negeri ini  dan ia bukan isu Umno sahaja yang memperjuangkan mengenai kepentingan umat Islam di negeri ini.

Sebagai pemimpin Melayu dalam kerajaan pakatan pembangkang, PAS dan mereka yang beragama Islam perlu bersuara dalam mempertahankan hak umat Islam dan bukannya bersikap mendiamkan diri.


Zainal Abidin berkata dalam isu tapak masjid dan sekolah itu, soal politik harus diketepikan kerana kepentingan rakyat dan umat Islam  perlu diutamakan.

Beliau juga berkata kerajaan pusat menyediakan peruntukan RM2.2 juta untuk membantu 101 SAR dan Kafa di Pulau Pinang.

Katanya bantuan itu bagi memberi keselesaan kepada murid untuk mendapat pendidikan agama.

GAMBAQ SIAPAKAH INI? @Neelofa


Ini adalah gambaq family kepada Neelofa.Jika kakaknya dah cantik mesti adiknya begitu jua......Artis nie tengah meletup sekarang nie apa nak buat bila mai tengah malam nie cerita nie yang ada peminat nak baca..... 

Ibu dan atuknya 

Family bahagia.....

Sape tak kenal pelakon comel molek berdarah Kelantan nie... Neelofa... Dikatakan rupa parasnya yang anggun dan cantik menjadi pakej utama dalam peningkatan mendadak populariti dirinya... Selain tu jugak.... bakatnya dalam lakonan tidak dilupakan..... Nie ler dier Biodata Neelofa yang sempat aku simpulkan.... 

BIODATA PENUH NEELOFA

Nama Penuh: Noor Neelofa Binti Mohd Noor
Nama Manja: Neelofa (bermaksud cahaya bunga biru)
Asal: Pasir Mas, Kelantan 
Tarikh Lahir: 10 Feb 1989
Tinggi: 158cm
Berat: 47kg (berubah mengikut keadaan semasa)
Pendidikan: 5A (UPSR), 8A (PMR), 10A (SPM), A Level (Kolej Damansara Utama), Bachelor Of Business in International Trade & Marketing (Sunway University College, PJ)
Anak ke Berapa: Ke-3 dari 9 adik beradik ( enam perempuan dan dua lelaki)
Iklan: Nokia, Silky Girl, Fair & Lovely dan F&N Fruit Tree
Klip Video: Kau Bukan Aku nyanyian Tilu
Filem: Azura (versi baru), Lemak Kampung Santan, Pak Pong, Saya Amat Mencintaimu (SAM)
Drama: Kasih Najihah, Tahajud Cinta, Kitab Cinta, Lara & Jiwa.
Pengacaraan: Paparazzi, Sekolahku Hebat, Nona
Pencapaian: Juara Dewi Remaja 2010, Pelakon Paling popular 20??

Tuesday, April 3

KES RABA TETEK PULAK DAH NIE?Nie apa kes, sampai macam nie sekali depa nak buat fitnah terhadap Polis.Adakah Polis wanita tidak berhak memeriksa badan seorang yang disyaki/suspek wanita.Jika wanita meraba dan memeriksa wanita itu dianggap ganguan seksual....Apa kejadah tahap gaban Teresa Kok Nie cuba buat,Nak cetuskan supaya orang awam tidak pecaya kepada Polis.Nampaknya taktik yang bangang ini tidak berkesan dan nampak pembohongan dalam mencari publisiti murahan tahap jamban.... Berikut MKP berikan akta yang membolehkan Polis mengeledah tempat atau tubuh;

GELEDAH:
terdapat 2 jenis geledah
tentang tubuh badan seseorg.
tentang tempat.
hanya polis yg boleh melakukan perkara ini (sek 20).
boleh dijalankan
dengan waran @
tanpa waran (sek 62, 62A, 62B & 63).


Perempuan itu bercakap dalam sidang media menggunakan bahasa mandarin - dah sah dia seorang yang bodoh. Orang cina yang cerdik akan mahir atau boleh berbahasa Malaysia kerana mereka mendapat pendidikan sepenuhnya atau boleh dikatakan ada ilmu.

Gangguan seksual - Anggota polis wanita memicit payudara tahanan wanita, adakah itu gangguan seksual ?

Polis wanita bukan setakat berhak memicit payudara tahanan wanita, malah boleh meraba payudara atau membuka baju payudara seseorang tahanan wanita. Lebih dari itu mereka boleh buat termasuklah di bahagian alat sulit. Untuk tujuan pemeriksaan bagi memastikan tiada barang terlarang yang disorokan di bahagian-bahagian sulit wanita.

Kalau mengikut takrifan Theresa Kok dan malaysiakini seseorang anggota polis wanita menyentuh payudara tahanan wanita dikategorikan sebagai gangguan seksual, maka doktor-doktor yang memeriksa payudara kaum wanita juga termasuklah dalam kategori gangguan seksual.

Itulah kebodohan pembangkang yang tiada tolok bandingnya yang suka membuat undang-undang sendiri sesuka hati mereka.

Wanita itu mendakwa beberapa anggota badannya yang bengkak atau cedera akibat digari, termasuklah di bahagian pinggul, paha dan kiri betis.

Budak kecil yang berusia 3-4 tahun pun tahu, jika polis menggari seseorang pesalah tempat yang digari adalah pergelangan tangan. Belum ada polis di dunia ini yang menggari pesalah di paha.

Digari di tangan, kemudian cedera di pinggul, paha, dan betis. Logikkah ?

Terang-terang itu satu pembohongan. Sekali bohong mungkin orang boleh terima, tapi kalau sampai 2-3 bohongnya dalam satu cerita, maka seluruh cerita atau dakwaan itu adalah bohong semuanya.RBF

MKP Ayat Sempoi ; Teresa lu sudah kantoi lagi,nanti bila ada masalah jangan cari Polis.

VIDEO ADAM ADLI KENA TUMBUK.Rundingan 34 penduduk pangsapuri PKNS Kampung Kerinchi dekat Kuala Lumpur bersama pihak berkuasa tempatan (PBT) yang mahu merobohkan kediaman mereka pagi ini dicemari oleh insiden aktivis pelajar, Adam Adli yang mengaku ditumbuk.

Menurut saksi kejadian, Adam Adli Abd Halim kelihatan ditumbuk ketika menuruni pangsapuri empat tingkat itu oleh lelaki, dipercayai penduduk setempat.

Adam yang hadir bersama seorang lagi aktivis pelajar Ekhsan Bukhari kelihatan mengalami kecederaan di bahagian bibir dan mata.Adam kini sedang membuat laporan polis di Balai Polis Jalan Pantai Baharu.


MKP Ayat Sempoi ; Padam muka dok buat kacau tempat orang,bila dah kena macam nie pun patutlah.kena haria nie pun,aku cukup pantang dengan mamat skema macam nie.........

DIRA OH DIRA BETUL KE NIE?


Kecoh juga hari ini dunia hiburan Malaysia apabila ada laporan yang menyebut seorang pengacara rancangan gossip popular serang wanita di pusat hiburan.
Menurut laporan akhbar hari ini, pengacara popular itu pernah juga berlakon dalam beberapa drama juga telemovie sebelum ini.

Mangsa yang berusia sekitar 20-an cedera di kepala dan terpaksa dirawat di Hospital Ampang (HA) & spekulasi mula bertebaran yang mengatakan pengacara itu adalah Dira Abu Zahar, dari Melodi.

Belajar dari kesilapan bodoh kami sebelum ini, kami terus hubungi Dira Abu Zahar untuk dapatkan penjelasan lanjut berkaitan spekulasi ini dan kisah pengacara gossip popular yang di’dakwa terlibat sama dalam insiden itu.

Dira Abu Zahar yang sedar akan berita itu agak terkejut apabila beliau terpalit dengan spekulasi yang mengatakan pengacara itu adalah beliau.RK

Gambaq kat atas memang kes pijak muka yang pasti dan jelas bagaimana sikap yang ditunjukkan oleh pemimpin DAP Lim Gaun Eng nie......Habis tue kalau hampa sokong jugak DAP nie tak tau la MKP nak habaq apa....Perangai depa nei macam haram jadah berani cuma kot belakang saja apa punya kejadah manusia macam nie....

MKP Ayat Sempoi : Guan Eng suruh pencacainya jawab saja psl isu Bayan Mutiara,,,,,Lu sudah hilang telao ka?

#AMANKAMPUS APA ADA KT USM NIE?

Video sempoi dari kumpulan mamu raja lawak,depa nie boleh buat macam-macam lawak yang paling best tue adegan bawak batu nesan,Sapa kena perli nie sudah tentu geng mahasewel tahap gaban si Adam Adli...Kemaruk nak glamour sampai macam tue sekali perangai haram jadah tue......Rugi malaysia kalau ada macam nie mahasiswa.Lebih banyak mudarat dari kebaikan kepada golongan mahasiswa.Rasanya banyak mahasiswa yang lebih baguih dari Adam Adli nie....... Ikuti bicara YDP MPP USM Saudara Idzuan Jamal yang memberi sedikit komen mengenai tranformasi yang dilakukan oleh Perdana Menteri DS Najib Tun Razak serta komen dari mahasiswi berbangsa cina yang turut menyertai program jelajah Aman Kampus.


Misi Bantuan Membawa Pulang Mangsa Bom Hat Yai. KP1M.


Kelab Putera 1Malaysia akan membawa pulang rakyat Malaysia yang cedera dalam kejadian pengeboman di sini Sabtu lepas dan masih dirawat di hospital tempatan Thailand, selewat-lewatnya, Khamis ini.
Pengerusinya Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim berkata menerusi ‘Misi Bantuan Membawa Pulang Mangsa Bom Hat Yai’ itu, pihaknya akan membawa pulang kesemua mangsa yang masih dirawat setelah mendapat kebenaran daripada pihak hospital dan kerajaan Thailand.
Katanya ini bagi membolehkan mereka mendapat rawatan di hospital Malaysia yang berdekatan dengan kediaman mereka supaya mereka lebih selesa.
Kita telah sediakan 30 paramedik dan doktor pakar yang diketuai oleh Dr Alwi Abdul Rahman dari Hospital Selayang bagi membolehkan mereka memantau keadaan mangsa dan akan berurusan dengan hospital bagi proses membawa balik mangsa.
Lima mangsa masih ditempatkan di dua buah hospital iaitu Hospital Songkla Nagidrind (empat orang) dan Rajyindee (seorang).Mereka akan dibawa pulang dan dihantar ke hospital negeri masing-masing bagi menjalani rawatan di sana serta memudahkan keluarga mereka menziarahi.
Abdul Azeez berkata ahli keluarga mangsa-mangsa yang cedera itu ketika ditemuinya bersetuju untuk membawa pulang mangsa yang cedera dengan segera kerana bimbang faktor keselamatan tidak menentu di sini.
Katanya mangsa akan dibawa dengan menggunakan ambulans Kelab Putera 1 Malaysia untuk dihantar pulang ke negara ini.
Abdul Azeez berkata pihaknya juga akan memantau keadaan semua mangsa terlebih dahulu sama ada boleh dibawa pulang kerana bimbang boleh menjejaskan kesihatan mereka.
Beliau berkata Konsulat Jeneral di Songkla juga akan membantu menguruskan dan mengumpul semua barangan rakyat Malaysia yang terlibat seperti kereta, dokumen perjalanan, beg pakaian dan sebagainya untuk dibawa pulang ke Malaysia.
Sementara itu, Kerajaan Thailand telah memberi sumbangan sebanyak 10,000 Baht (RM995) setiap seorang kepada mangsa rakyat Malaysia yang cedera dalam kejadian itu.
Sementara itu keluarga dua mangsa yang maut mendapat 459,000 Baht (RM45,632) dengan 150,000 Baht (RM14,910) adalah sumbangan daripada Pejabat Gabenor Songkla dan selebihnya daripada Kementerian Pelancongan Thaiand.- BERNAMA

ALAHAI UMNO PULAU PUNANG PRU 13.


UMNO Pulau Pinang sudah menyenarai pendek calon yang akan bertanding pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13. Senarai itu akan diserahkan kepada Perdana Menteri, Najib Tun Razak tidak lama lagi.
UMNO Pulau Pinang sudah bersedia untuk menghadapi PRU. UMNO negeri itu juga yakin dapat ‘mengambil’ semula kerusi yang dimenangi pakatan pembangkang pada PRU lalu. Sekurang-kurangnya, kerusi Parlimen Balik Pulau dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Maung dan Sungai Bakap.
Mungkin angin perubahan yang berlaku akan turut membantu UMNO memenangi semula kerusi Penanti yang disandang PKR dan kerusi tunggal Pas di Permatang Pasir. Menjadi satu bonus jika UMNO mampu mengambil semula Permatang Pauh yang suatu masa dulu pernah dikuasainya. Pas juga pernah menguasai kerusi Permatang Pauh ini.
Pada PRU lalu, UMNO menang 11 daripada 15 kerusi yang ditandingi. UMNO juga parti tunggal dalam komponen Barisan Nasional (BN) yang menang kerusi sama ada di peringkat Parlimen atau DUN di negeri itu.
Di peringkat DUN, Gerakan yang diperuntukkan 13 kerusi, MCA (10) dan MIC (2) gagal menyumbang sebarang kerusi. Calon-calon berkenaan tewas kepada DAP dan PKR. Apakah kali ini rakan-rakan UMNO di Pulau Pinang itu sudah mendapat keyakinan baru untuk membantu BN mendapatkan semula Pulau Mutiara itu?
Pastinya masing-masing mempunyai keyakinan walaupun di atas kertas, ada yang berkata, laluannya teramat sukar. UMNO pula jangan terlalu yakin untuk menambah kerusi. Walaupun ada desas desus mengenai kemungkinan Anwar Ibrahim beralih kerusi tetapi jika ia berlaku adakah ia strategi PKR mahu menambah kerusi atau PKR sudah terasa Gelombang Biru di Permatang Pauh? Tugas mempertahankan kerusi dan merampas kerusi yang terlepas sama-sama penting.
Tersilap langkah, yang dikejar dapat tetapi yang dikendong pula keciciran. Lebih malang, jika yang dikejar tak dapat yang dikendong juga keciciran. Beberapa kerusi yang sudah ada ‘dalam tangan’ UMNO perlu dijaga.
Walaupun landskap politik sudah berubah hasil pelbagai usaha yang dilakukan tetapi keputusan PRU lalu perlu diselak dan disemak semula. Sekurang-kurangnya angka berkenaan dapat memberi peringatan awal supaya parti tidak leka. Daripada 11 kerusi yang dimenangi UMNO pada PRU lalu, parti itu hanya menang selesa di lima kerusi sementara di enam kerusi boleh dikategorikan ‘menang tipis’.
Contohnya kerusi Sungai Dua di kawasan Parlimen Tasek Gelugor. BN hanya menang dengan majoriti 535 undi mengalahkan calon Pas, Salleh Man yang kini menjadi ADUN Permatang Pasir melalui satu pilihan raya kecil (PRK). Sungai Dua ketika di bawah Permatang Pauh pernah menjadi kubu Pas.
Begitu juga dengan Seberang Jaya apabila pada PRU lalu, Arif Shah Omar Shah menewaskan calon PKR dengan majoriti 533 undi sahaja berbanding 4,464 undi pada 2004. Ketua UMNO Bahagian Permatang Pauh, Abdul Jalil Abdul Majid berkata, mereka sudah bersedia memberi saingan hebat kepada calon lawan pada PRU Ke-13. Sambil mahu mempertahankan Seberang Jaya, dua lagi kerusi DUN dan Parlimen akan cuba diambil kembali.
Di Parlimen Nibong Tebal pula, kerusi DUN Sungai Acheh dimenangi UMNO tetapi majoritinya hanya 250 undi. Di kawasan yang sama, DUN Sungai Bakap yang dimenangi PKR pula meraih majoriti 2,067 undi mengatasi majoriti yang dimenangi BN pada PRU sebelumnya.
Lebih menarik untuk dilihat ialah kerusi di kawasan Parlimen Balik Pulau yang dimenangi calon PKR dengan majoriti 708 undi. Di sini, wujud peluang untuk UMNO kembali menguasai kerusi itu. Tetapi jangan pula sampai terjadi seperti kata orang Pulau Pinang iaitu Balik Pulau Bayan Lepas, sana terpelau sini terlepas!
Bagi tiga kerusi DUN di kawasan Parlimen itu, majoriti undi yang dimenangi BN melalui calon UMNO adalah kecil berbanding DUN jirannya Batu Maung dalam kawasan Parlimen Bayan Baru yang dimenangi PKR dengan majoriti melebihi 3,000 undi. Di DUN Pulau Betong, BN mengalahkan calon PKR, Dr. Mansor Othman dengan 294 undi. Dr. Mansor kini adalah Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang I selepas memenangi PRK Penanti. Di Bayan Lepas, BN mengalahkan calon Pas dengan 399 undi dan di Telok Bahang mengalahkan calon PKR dengan 465 undi.
Melihat angka-angka ini, ia bukanlah satu kemenangan selesa kepada BN. Tetapi sekali lagi, orang politik akan berkata, itu 2008. Ya! Tidak dinafikan landskap politik sudah berubah selepas ‘tsunami’ 2008. Tetapi apakah selepas empat tahun, ‘kerosakan’ akibat ‘tsunami’ sudah diperbaiki? Apa pula peranan kerajaan DAP-PKR-Pas untuk turut sama menambah baik keadaan di pulau itu? Adakah Lim Guan Eng dan rakan-rakannya tidak melakukan apa-apa untuk memperkukuhkan kedudukan?
Di pihak BN, cukupkah sekadar ‘membongkar’ kepincangan yang berlaku dalam kerajaan DAP sekarang? Apa yang penting ialah memastikan jentera parti di semua peringkat dalam keadaan baik dan mampu bergerak lancar apabila ‘semboyan perang pilihan raya’ dibunyikan.
Tetapi sekali lagi jangan tersilap langkah. Nanti buruk padahnya. Kita tidak tahu apa yang sedang berlaku dalam ‘dunia politik’ tempatan di negeri itu. Apakah ‘cerita di sebalik cerita’ di Permatang Pauh, Tasek Gelugor, Nibong Tebal dan Balik Pulau. Apakah sudah tidak ada lagi ‘cakap-cakap belakang’ yang boleh ‘membunuh’ keupayaan calon yang akan ditonjolkan? Di samping kesepaduan pemimpin dan anggota parti, faktor calon juga amat penting.
Dan untuk sementara, BN perlu mengenepikan cakap-cakap bahawa sukar untuk BN merampas kembali Pulau Pinang. BN pernah mengharungi cabaran hebat ketika era Setiausaha Agung DAP, Lim Kit Siang yang memperkenalkan Tanjong I, Tanjong II dan Tanjong III. Ketika itu, UMNO banyak membantu Gerakan, untuk mengekalkan kuasa politik di negeri itu. Tetapi apabila UMNO ‘hilang’ empat kerusi pada PRU lalu, Gerakan. MCA dan MIC pula gagal membantu, Pulau Pinang menjadi pangkalan utama DAP.
BN Pulau Pinang hanya mampu berkuasa kembali sekiranya parti komponen memberi ‘sumbangan’ secukupnya. Tetapi jangan kerana terlalu menumpukan perhatian untuk mendapatkan balik kerusi diduduki DAP-Pas-PKR, kerusi sendiri terlepas!UTUSAN.

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive