Saturday, May 19

Facebook Membolehkan Para Pengguna Mengawal Notifikasi Dengan Lebih Mudah.

Selain daripada IPO yang dimulakan oleh Facebook pada awal pagi semalam, ia juga kelihatan sokongan notifikasi yang baru daripada Facebook diperkenalkan secara lebih meluas, dengan membolehkan para pengguna mengawal notifikasi yang diperlihatkan untuk mereka.




Ini mungkin sekaligus memudahkan para pengguna supaya tidak terganggu dengan notifikasi yang tidak mereka inginkan. Melalui sokongan baru, ia membolehkan anda memadamkan notifikasi untuk kumpulan, aplikasi dan sebagainya dengan mudah. Walaupun ia turut didatangkan sebelum ini, namun untuk melakukannya ia agak sukar, dan perlu melalui beberapa proses, dan tidak seperti sekarang.

Pada masa yang sama, kotak notifikasi juga kini kelihatan boleh di tatal, dimana notifikasi-notifikasi lama di perlihatkan secara automatik apabila pengguna menatal semakin ke bawah, sama seperti pada halaman utama Facebook.

- Posted using BlogPress from my iPad

BREAKING NEWS : KEDIAMAN RASMI DS NAJIB RAZAK DIREMPUH?


Lima anggota polis cedera dalam kejadian merempuh pagar Kompleks Seri Perdana, yang juga kediaman rasmi Perdana Menteri di Presint 10, Putrajaya, awal pagi tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 5 pagi itu, dua mangsa mengalami kecederaan teruk termasuk patah hidung dan kaki sementara, tiga yang lain cedera ringan.

Semua mangsa yang berusia 20 dan 22 tahun kini dirawat di Hospital Putrajaya.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh berkata, ketika kejadian, lima anggota terbabit yang bertugas di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam sedang bersiar-siar di kawasan tersebut.

Menurutnya, siasatan terperinci akan dilakukan bagi mengenal pasti punca kemalangan sehingga merempuh pagar Seri Perdana.

“Ada kemungkinan mereka ini mengantuk atau mabuk tetapi kita akan meneliti melalui rakaman kamera litar tertutup di kawasan kediaman itu dan menyiasat punca sebenar.

“Keterangan daripada mereka akan diambil dalam masa terdekat untuk siasatan,” katanya selepas merasmikan Sukan Rakyat Polis Bersama Masyarakat Sempena Hari Polis ke-205 di Kerinchi, hari ini.

Mohmad turut menegaskan supaya tiada spekulasi yang dibuat berhubung kejadian tersebut kerana pihaknya akan menjalankan siasatan secara menyeluruh.SINAR HARIAN.

P/S gambaq diatas hanya sekadar hiasan...

MUZA-KERAH NIE! APA PUNYA GILA PAS NIE?




Di Marang, Terengganu, semalam, Abdul Hadi meletakkan syarat ketat untuk Umno bermuzakarah dengan PAS.

“Umno tidak ikhlas. Jika benar parti itu ikhlas mahu bermuzakarah dengan Pas, betulkan dahulu sistem pilihan raya. Selagi sistem pilihan raya tak dibetulkan, bagaimana Umno yakin mereka telah bersedia menyahut seruan Pas untuk bermuzakarah?” katanya.

Beliau memberi reaksi demikian terhadap kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang kelmarin dipetik berkata bahawa Umno sedia menyahut ajakan Pas untuk bermuzakarah asalkan tujuannya adalah untuk kepentingan ummah, masyarakat Islam dan negara.

Abdul Hadi berkata, selagi sistem pilihan raya tidak dibersihkan, ia membuktikan sikap tidak ikhlas Umno dalam isu-isu berkepentingan Islam, atau dalam usaha mempertahankan Islam.

Beliau kemudian mengkritik Kerajaan Barisan Nasional (BN) yang dikatakannya mengekang kebebasan akhbar sekali gus menyekat hak rakyat untuk mendapat maklumat yang adil bagi membolehkan mereka membuat pilihan yang tepat pada pilihan raya.

“Negara yang mengamalkan demokrasi yang baik sentiasa memberikan peluang sama rata kepada semua parti politik memandangkan media adalah saksi adil tetapi itu tidak berlaku di negara ini di mana parti memerintah mengongkong semua media.

“Ia menyebabkan rakyat tidak boleh menjadi hakim yang adil. Rakyat hanya mendengar sebelah pihak sahaja. Demokrasi yang macam ini tidak betul, demokrasi yang macam ini salah,” katanya.

MKP Ayat Sempoi ; Pas nie letak syarat macam gampang.Susah nak bersatu macam dengan melayu tp peluk cium dengan DAP.

- Posted using BlogPress from my iPad

Eksklusif : Pemuda UMNO Cabar Budak Cina Bangsat


Mamat hingusan nie dah buat kacau masa PM berucap tempoh hari.Video nie pun MKP baru jumpa der jelas dan nyata apa yang dia kata...Mungkin masa tue PM tak sesuai nak debat dengan dia akan tetapi MKP rasa teruja bila Pemuda UMNO sanggup turun ke sana untuk mencari mamat yang kurang kasih sayang nie untuk berentap........Tak kisahla apa pun keputusannya akan tetapi nescaya lepas nie ada yang ketaq lutut beb.

Pemuda UMNO hari ini mengutuk dan mencabar budak Cina biadap yang memalukan Perdana Menteri, Dato Seri Najib Tun Razak tempoh hari di London untuk berdebat bagi menyelesaikan isu tersebut.Debat ini bertujuan mencari penyelasaian isu yang dilaungkan pemuda komunis ini.


So adakah tempoh 7 hari tersebut bakal diterima lelaki Cina bangsat tersebut? Atau dia sekadar berani beraksi di hadapan Pemimpin yang sudah pasti tidak akan membalas apa saja perilaku dan permintaannya.

Janji saya pada Najib, saya tak akan benarkan Presiden UMNO berkata PLEASE sekali lagi kerana ingin memohon seseorang bertenang atau diam.kredit kepada REZQEEN HILL

VIDEO SEMPOI BUAT LYNAS?

Lupakah anda kepada wajah diatas apa kisah pulak nie?.Depa kata nak sambung Ombak Rindu2 pulak lepas nie akan tetapi bukan itu yang kau nak habaq tp ada yang lebih sempoi dari Ombak Rindu.Pelakonnya mantop sekali suaranya ada macam pondan yang kurang vitamin E beb.Saksikah.

iPhone Baru Akan Didatangkan Dengan Skrin Bersaiz 4-inci?

Seperti pada tahun lepas, kini ura-ura dan laporan awal daripada beberapa sumber, termasuk oleh Wall Street Journal dan juga Reuters mengatakan dimana skrin iPhone baru kelak akan lebih besar daripada sedia ada, bersaiz sekurang-kurangnya 4-inci, berbanding apa yang digunakan sekarang, sekadar 3.5-inci.

Gambaran Konsep iPhone Baru [via]
Ia juga dikatakan yang mana skrin baru untuknya kini dalam pembangunan awal, memperlihatkan peranti terbaru daripada Apple itu kelak akan memasuki pengeluaran menjelang bulan Ogos kelak.

Selain daripada ura-ura berkaitan saiz skrin yang lebih besar ini, ia juga kedengaran akhir-akhir ini mengenai iPad dengan skrin lebih kecil, sekitar 7-inci, selain laporan mengatakan Apple bakal memperkenalkan penyambung dock yang lebih kecil pada peranti mereka, serta sokongan LTE pada iPhone baru kelak.

Namun, seperti biasa, Apple masih tidak mengeluarkan sebarang komen rasmi berkaitan dengannya. Adakah Apple akan mengekalkan saiz peranti mereka kepada skrin bersaiz 3.5-inci seperti sebelum-sebelum ini, ataupun melakukan perubahan pada saiz dengan perkembangan peranti-peranti bersaiz besar yang diterima ramai akhir-akhir ini?

Friday, May 18

ZAIRIL MELAYU "MACHAI" TUNGGANGAN GUAN ENG? @DZainalAbidin

Guan Eng ialah ‘bos’ ataupun pengerusi Penang Institute manakala Zairil ialah ‘machai’nya walaupun atas kertas, Zairil berjawatan CEO. Apa kelayakan akademik ataupun pengalaman kerja yang Zairil ada untuk dia menjadi CEO sebuah “public policy think tank of the state government of Penang”?

Sepatutnya sebuah institusi yang mengkaji dasar awam harus dianggotai oleh sarjana dan penyelidik, bukannya politikus anak emas dilantik menjadi kepala. Ini terang-terang kronisme. Ke mana perginya CAT yang selalu diuar-uarkan DAP?

Malah sebelum Februari 2011 bilamana Zairil dilantik menjadi setpol Guan Eng, besar kemungkinan dia tidak pernah pun duduk di Pulau Pinang.

Seorang Senior Fellow di Penang Institute menerima bayaran (stipend) RM50,000 setahun serta akan dihantar berjalan ke luar negeri dengan segala perbelanjaannya ditanggung.

Salah seorang anggota lembaga pengarah Penang Institute ialah Dr Lim Mah Hui, juga kaunsilor Majlis Perbandaran Pulau Pinang. Pada suatu ketika dulu, Dr Lim membantah projek $pice yang menelan belanjawan RM50 juta MPPP tetapi sekarang dia sudah membisu.

Tunku Aziz diganti jawatan senatornya oleh Melayu baru DAP Dr Ariffin Omar yang pernah menjadi setiausaha Aliran, sebuah NGO Pulau Pinang.

Siapa lagi pesara Aliran yang akan dilantik Guan Eng kelak menjadi Senior Fellow atau senator DAP Pulau Pinang atau jawatan sedap yang lain?
‘The tyranny of demagogy’

Hannah Yeoh juga telah men-retweet rencana Malaysiakini ‘Guan Eng declines to counter-attack Tunku Aziz‘.

Mengatakan Guan Eng tidak akan menyerang balas Tunku Aziz ialah sekadar sandiwara.

S.M. Mohd Idris, presiden CAP yang berusia 86 tahun, pun boleh juga diserang Guan Eng hanya kerana berani tanya tentang projek prasarana RM8 bilion yang melibatkan penjualan tanah milik negeri.

Khoo Kay Peng, seorang penganalisa yang bertanya tentang projek Bayan Mutiara (kelolaan syarikat pemaju hartanah milik Danny Tan, adik kepada taikun Vincent Tan), telah ditempelak juga oleh Zairil.

“I had asked these questions which the state government had chosen to stay mum and which Zairil had conveniently avoided,” katanya.

Khoo menyifatkan Zairil sebagai berlagak macam seorang ‘tauke’ kerana mahupun Zairil CEO Penang Institute, badan yang dibiayai kerajaan negeri melalui pejabat ketua menteri, namun setpol KM itu enggan menjawab soalan-soalan kritis berhubung Bayan Mutiara.

Memang ianya gaya Guan Eng menyerang ‘musuh’ habis-habisan dan kalau bukan dia sendiri yang buat, maka ‘henchmen’nya – sila baca rencana Joceline Tan untuk mengetahui siapa ‘henchman’ Guan Eng – yang akan dikerah untuk melaksanakan tugas.

“… with a monarch’s voice cry ‘Havoc,’ and let slip the dogs of war“

Attack dogs DAP begitu ramai sekali meronda di merata-rata.

Berikut adalah beberapa petikan dari wawancara Star dengan Tunku Aziz di mana beliau telah berkata:
“For them, it’s political expediency. It doesn’t matter because I don’t think they’d give two hoots about anything or anybody who stands in their way.” 
“They [DAP members] find there is so much cronyism, so many cliques. You don’t belong to the leadership clique, you’re out, You make an unfavourable comment, you’re out.”
“Chow (Kon Yeow), head of DAP Penang, sent message saying I respect your decision. He should have been Chief Minister yet they parachuted Guan Eng in. He’s CM, Sec-Gen, MP.”

Dia ketua menteri, setiausaha agung, Ahli Parlimen dan juga Dear Leader.

Antara yang kuat mempertahankan Kim Guan Eng ialah bekas presiden Aliran,P.Ramakrishan.

Rencana tajuk utama laman Aliran mendakwa:
“More than 2,000 buses brought them [Umno people] from across the country to the stadium. They did not come of their own free will, at their own expense. Everything was paid for;”
Pojokan ‘Umno, how much did you spend to bring your crowd?‘ dikarang P. Ramakrishan, mantan presiden Aliran.

Namun dia tidak berkata apa-apa tentang bas-bas berplet nombor Kedah yang membawa peserta dari luar untuk Duduk Bantah Bersih 3.0 bersama ketua menteri kesayangannya itu.


Beberapa contoh lain di bawah menunjukkan amalan dwi-standard Aliran.

Ramakrishnan selaku presiden Aliran meroyan apabila para blogger pro-Umno bercerita tentang anak lelaki Guan Eng tetapi mendiam sahaja tatkala penulis anti-Umno memfitnah anak perempuan Najib Razak.

Seterusnya Ramakrishan menghalalkan perbuatan mahasiswa anti-PTPTN mengenakan bunga malai pada gambar Najib tetapi melenting apabila Perkasa meletakkan kalung bunga pada gambar Guan Eng. Bila terkena batang hidung sendiri, barulah dia hendak menengking ‘Despicable, contemptible behaviour must be condemned‘ dalam lidah pengarang Aliran.

Adakah Aliran sebuah NGO yang menampakkan sikap neutral?

Ataupun akan Aliran mengikut jejak Penang Institute yang seolah-olah sebuah family business keluarga Kim untuk membela dan membekal ganjaran kepada orang kanan Dear Leader?

GUAN ENG SAMPAI TAHAP KURANG WARAS FITNAH UMNO. @DZainalAbidin


MKP mentelaah apa yang telah dikeluarkan oleh bernama sekejap tadi.So betullah DAP nie sanggup berbuat apa saja untuk memperburukan imej UMNO kerana kekuatannya.Waima sehebat mana pun UMNO tak akan berjaya jika tidak mendapat kerjasama dari komponen BN.Berikut artikel dari Bernama.

The High Court hearing the defamation suit filed by Penang Umno liaison chairman Datuk Zainal Abidin Osman against Chief Minister Lim Guan Eng was told that Lim's action in issuing false statement was meant to tarnish Umno's image.

Zainal Abidin, 52, said that the articles, which were published in Keadilan Daily on July 3 last year and in Suara Keadilan on July 5 last year, were also meant to show that Umno was a party with no ethic and principle for supporting an action which could lead to violence.

The articles, he said, which mentioned his name also quoted Lim as saying that Umno was involved in organising the demonstrations at the Komtar building and on the Penang bridge on July 1 last year.

Zainal Abidin denied the allegation by Lim and said that Umno would not get involved in a demonstration that would jeopardise public order and security.

He told the court that there was no restriction for Umno members to join bodies like the Hawkers Association, Seni Silat Gayung Association, etc.

As such, the presence of Umno members at the demonstrations at the Komtar building and Penang Bridge on July 1 last year could not be used to gauge Umno's participation in the event, he added.

Questioned by Lim's lawyer, Jagdeep Singh Deo, whether there was any mention of the word "organise" in the article published by Suara Keadilan, Zainal Abidin said the word used was "involvement".

Zainal Abidin also said he was not at the locations and did not know the number of Umno members who were involved.

He also did not know about Senator Mohamad Ezam Mohd Nor's presence there.

Zainal Abidin, 52, filed the suit on Oct 24 last year.

Apart from Lim, who is DAP secretary-general, the other defendants named are Parti Keadilan Rakyat as the owner of the electronic news portal Keadilan Daily and newspaper Suara Keadilan, Segmen Fleksibel Sdn Bhd as the publishing company of Keadilan Daily and Suara Keadilan, and its chief sub-editor, Fazallah Pit.

Zainal Abidin is seeking RM30mil in compensation, interest, cost and other relief deemed appropriate by the court and an injunction to prevent all the defendants from continuing to issue or publish the allegedly defamatory statements.

The hearing before Justice Amelia Tee Hong Geok Abdullah continues on Monday. - Bernama

PKR menyusun strategi pikat golongan profesional Anglophile.




The Malaysian Insider kelmarin menyiarkan sebuah rencana berkempen untuk PRU13 oleh penulis kolumnya Praba Ganesan.

Praba ialah juru strategi PKR bagi lapangan media sosial.

Di bawah saya memetik beberapa perenggan dari rencana Praba. Untuk membaca ‘Defeating Goliath‘ sepenuhnya, sila ke TMI.

Saya nomborkan perenggan-perenggan untuk memudahkan kita membuat rujukan nanti.

Praba telah menulis:

(1) “The majority of Malaysian professionals are unsympathetic to Barisan Nasional (BN), actually Umno.”

(2) “How to break free from the bitter present? Emigration and overseas jobs are often seen as steps away from the idiosyncrasies of Malaysian life.”

[Di bawah ialah screenshot muka depan Malaysiakini yang diambil semalam.]
Pembaca ‘Malaysiakini’ disasarkan pengiklan kerana mereka dianggap golongan yang merancang untuk berhijrah ke negara-negara barat
(3) “Is there is [sic] one organisation, one institution that is constantly seeding the problem, rendering state-sponsored disunity programmes a priority? Umno wants Malaysians to be at war with each other so that only they can rule.”

(4) “Here you [golongan profesional] are, capable, smart and sharp, and there they [Umno] are, this group continuously shifting the goalposts so that you are removed from the political equation. And you are asking if those seeking to replace Umno have everything figured out?”

(5) “They [parti pemerintah] set fire all over Rome while their minions got away with the gold, and you query those [parti pembangkang] fighting the raging flames with small pails if they should have brought in more volunteers, bought larger pails and treated the water better beforehand?”

(6) “They [Pakatan] have, and unfailingly, engaged your voice. As much as the governments of Penang and Selangor are chastised by some quarters, never before have these governments been this open to the general public pressing their will on public policies.”

[Seterusnya blah, blah, blah ... Praba mencurahkan kata-kata pujian ke atas Pakatan]

Tajuk-tajuk rencana Praba dalam kolum ‘TMI’nya sepanjang bulan lepas

*** *** *** ***

Dalam rencananya ‘10 cute reasons to let Umno go (Happy birthday Umno!)‘ di TMI minggu lepas (Mei 10), Praba telah menulis:

[Selepas Umno berjaya ditumpaskan maka akan:]

“Many men and women inThe Star, Utusan Malaysia,TV3 and the other ‘approved’ media units will wake up to a Brave New World. …

“They’ve taken to the extreme ‘war reporting’ — where your troops have done everything and beyond, and your enemies done nothing and been vicious, and obviously at the end your good guys win the day.

Waking up to a Pakatan-run Malaysia they’d be on caffeine-drips as they try to recall things like balance.”

*** *** *** ***

(7) “The only way to a competitive political landscape is for Pakatan to assume federal power.”

(8) “Most of us came from the same public schools system and have the same reference points. Hudud, Chinese chauvinism, Umno supreme council, Court of Appeal, gerrymandering, human rights, police brutality and Bersih are just terms.”

(9) “The feudal lords launched the country in another way. They rule and talk, we watch and respect. Are you not tired of being ordered by your government?”

(10) “That is why most of you are not comfortable with the present government, you exhibit your opposition all the time. Look at your Facebook wall.”

*** *** *** ***

Perenggan yang saya tandakan (7) – yang dipetik dari rencana Praba Ganesan – berbunyi (terjemahan):

“Satu-satunya cara ke arah mewujudkan padang permainan politik di mana pihak-pihak yang bertanding boleh bersaing dengan lebih hebat ialah andai Pakatan [berjaya] mengambil alih kuasa.”

Ayat di atas jelas berbentuk propaganda untuk memenangkan puak pembangkang.

Bukankah gerakan Bersih menuntut supaya media bebas dan seimbang?

Kata Bersih (tuntutan ke-5 daripada 8 permintaan):

“It is no secret that the Malaysian mainstream media fails to practice proportionate, fair and objective reporting for political parties of all divide. BERSIH 2.0 calls on the EC to press for all media agencies, especially state-funded media agencies such as Radio and Television Malaysia (RTM) and Bernama to allocate proportionate and objective coverage for all political parties.”

Bersih dan para penyokongnya mengkritik RTM dan Bernama tetapi nyata terlepas pandang Selangor Times, Selangorkini, Media Selangorku dan Buletin Mutiara.

Media arus perdana didakwa mereka sebagai terlalu condong kepada kerajaan.

Praba dalam karangannya minggu lepas menuduh The Star, Utusan Malaysia dan TV3 sebagai menggambarkan diri mereka serta kerajaan sebagai orang baik (“the good guys”) manakala memomokkan “musuh” [PKR, Pakatan, dsb] sebagai buas dan bengis.
Bangsar M’sia menyelar ‘cauvinisme Cina’

Sementara itu, dalam perenggan yang saya tandakan (8) pula, Praba telah menyebut tentang sistem persekolahan di Malaysia. Beliau juga menyebut tentang “sifat perkauman Cina” dan “hudud” seolah-olah kedua-dua ciri ini sama jahat dengan Majlis Tertinggi Umno dan keganasan polis.

Praba yang menuding jari kepada hudud dan cauvinisme Cina membayangkan suatu pendekatan Anglophile.

Bangsar Malaysia memandang hina kepada cauvinisme Cina, hudud, Umno dan polis, dan sebaliknya menyanjung “hak-hak asasi manusia” yang berupa konsep barat.

Serta juga pastilah Bangsar Malaysia menyokong Bersih yang digelar Praba sebagai “the beautiful ones” dan “no ordinary people“. Penulis-penulis ‘Bangsar bubble’ seumpama ini bukan sahaja bertapak di TMI tetapi berleluasa di Star juga.
Takde kerja lain kecuali menentang

Dalam perenggan (10) pula, Praba berkata kebanyakan pembaca TMI tidak menggemari parti pemerintah.

Katanya: “Kamu (pembaca TMI) senantiasa menampakkan penentangan sepanjang masa. Lihat sahaja kepada apa yang anda semua selalu catatkan pada dinding Facebook anda”.

Saya rasa dalam hal ini penelitian Praba adalah tepat sekali. Para pembaca TMIyang pro-pembangkang asyik siang malam dok ‘menentang’ sahaja. Itulah voting pool Pakatan.

Sebagai seorang konsultan kepada parti politik yang kerjanya ialah untuk menjana strategi PKR di media sosial, apakah Praba sendiri tidak juga menggalakkan serta memupuk sikap menentang kerajaan melalui asakan bertubi-tubi?

Melihat kepada kandungan rencana ‘Mengalahkan Goliath’, nampaknya memang begitulah.

Lebih mencuit hati ialah bagaimana orang PKR boleh mudah lupa. Praba kuat menghentam Umno tetapi lupa bahawa pengasas partinya dulu pun Umno juga — orang nombor dua parti dan orang nombor dua jemaah menteri.

Anwar Ibrahim yang paling pekat ‘Umno’nya. Malah orang dalaman mendakwa si Anwarlah yang mengorak langkah untuk partinya menerapkan “gaya, mutu dan keunggulan Umno”.

Berbalik kita kepada tuntutan pendemo-pendemo Bersih yang mengkehendaki “liputan media yang objektif diberikan kepada semua parti politik”.

Sekali lagi mereka menggunapakai dwi-standard. Tak pernah pun saya dengar mereka membantah media alternatif berlaku berat sebelah.

Rencana TMI oleh penulis kolumnya, yang juga pakar runding berbayar PKR, jelas-jelas mempromo PKR.

Para DAPster tidak nampak gajah di depan mata tetapi lebih suka menyerang dan mengamok di blog-blog kecil sukarelawan.HA

ALAHAI WIRA PERKASA TENGOK APA KATA DUA BOSS BN/UMNO PULAU PINANG KATA? @DZainalAbidin @NajibRazak @PMOMalaysia @HishammuddinH20 @PDRMsia



Video diatas dengan jelas menyatakan pendirian Pengerusi Barisan Nasional Pulau Pinang Teng Chang Yeow dan Datuk Zainal Abidin Osman Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Pulau Pinang.MKP perlu jelaskan disini kenapa tidak tanduk Wira Perkasa berdemo dihadapan rumah Ketua Menteri tempoh hari telah merugikan dan mencalarkan imej UMNO serta BN dimata Pengundi Pulau Pinang.MKP adalah blogger yang bernaung di bawah Perhubungan UMNO Negeri Pulau Pinang harus menjelaskan pendirian serta wadah perjuangan yang dibawa oleh Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Pulau Pinang Datuk Zainal Abidin.Janganlah persoalkan lagi siapa BOSS MKP dan segalanya-galanya.UMNO telah membawa satu Wadah Perjuangan membela nasib semua kaum di Bumi Pulau Pinang, Apa saja tindak-tanduk UMNO Pulau Pinang dinilai oleh Rakyat 

Motto Setiap Kata Dikota yang dicanangkan harus dijadikan pedoman.Artikel sebelum ini telah menimbulkan Kontroversi serta ugutan kepada MKP Klik http://matkilaupenang.blogspot.com/2012/05/lagi-kenyataan-kurang-cerdik-wira.html

Upgrade iPhone Ke IOS 5.1.1 Dan Fungsi SHSH.


Buat peminat APPLE dan kaki jailbreak tentu anda sayangkan jailbreak korang jangan update ios 5.1.1 ye! buat masa sekarang.Ini kerana hanya ada tethered jailbreak untuk ios 5.1.1 je.Ada la kabar-kabar angin mengatakan yang Untethered Jailbreak untuk ios 5.1.1 akan dilancarkan dalam masa 2 minggu.So sabar ye.

Jika yang telah upgrade pada 5.1.1 korang juga boleh downgrade balik iphone korang tapi ingat kena ada backup SHSH sebelum melakukan downgrade ni.Untuk proses upgrade memang mudah tetapi untuk downgrade iphone agak leceh sedikit kerana mesti akan keluar banyak error.So sapa yang nak downgrade tu aku harap sabar ye.Tak perlu bawak kedai.Biasa la kalau iphone korang stuck kat apple logo ke apa.Asal korang rajin nak cari maklumat dan rajin belajar.Orang kata tak kenal maka tak cinta.So Kenal dan amik taw la hal iphone korang ye.Sebab iphone ni bukan la handphone biasa macam nokia yang boleh buat mesej call dan benda biasa je.

Ok apa tu SHSH?SHSH tu adalah singkatan dari Signature Hash.Benda ni sebenarnya sangat penting bila nak restore atau nak downgrade iphone korang.Takda benda ni jangan haraplah korang dapat restore iphone korang.Mesti ada yang tertanya macam mana nak tau iphone ada SHSH ni.Senang je korang jailbreak iphone korang lepas tu dalam cydia .So lepas je tekan cydia akan keluar home cydia dan dalam cydia tu dia akan bagitahu la ios yang korang pakai dan pernah pakai sebelum ni.Kalau ada alhamdullillah kalau takde memang menangis la jugak.Cerita nya masa aku beli iphone 4 secondhand dari seseorang la.Iphone ni tak pernah dijailbreak sebelum ni dan ios pon menggunakan ios yang kira zaman lapuk la jugak ios 4.2.1.Lepas tu korang tau apa jadi Apple tak benarkan upgrade ke ios 5.01 sebab dia kat "cant upgrade 5.01 too late".So kalau nak upgrade kena la upgrade ke ios 5.1 terus.Masalahnya kalau aku upgrade ios 5.1 tak boleh la guna jailbreak.Sebab 5.1 hanya ada Tethered Jailbreak je.Ok gambar kat bawah adalah contoh shsh yang ada dalam iphone


So sapa yang nak upgrade ke ios 5.1.1 sila la ke website ni.Ingat ye kalau iphone Malaysia ni semua menggunakan GSM.

FAKTA KENAPA PEREMPUAN KENA PAKAI TUDUNG DARI SEGI MEDIC.



Salam Pagi Jumaat, seeloknya dipagi Penghulu segala hari kita mulakan dengan mentelaah sesuatu yang baik dan tidak menyimpang dari ajaran Agama Islam.Berikut MKP kongsi maklumat tentang kenapa perempuan pakai tudung lagi baik dari segi sudut medic.Tengkorak ( human skull ) manusia antara lelaki dan perempuan ada 10 perbezaan ( setakat yang dikaji) , dan antara perbezaan yang paling ketara adalah pada MASTOID PROCESS .. Apa itu MASTOID PROCESS? Mastoid process ni adalah struktur tulang yang menonjol keluar sedikit di bahagian belakang tel...inga ( cuba rasa , 0.5-1 cm dari belaka...ng telinga ) dan untuk lelaki dan perempuan, ianya sangat beza saiznya.. Untuk lelaki saiznya besar dan mudah untuk dirasa dan untuk perempuan saiznya kecil saja

Prof kata, Allah swt ini sangat sayangkan hambanya, kerana itulah disyariatkan pemakaian tudung kerana, dalam mastoid process ini ada sekurang-kurang 4 saraf yang penting antara ialah FACIAL nerve (C7). Dan apa pula fungsi facial nerve ni? Facial nerve ini berfungsi untuk muscle-muscle yang berada di muka kita, senyuman kita, gelak tawa kita dan riak muka kita semuanya

Kerana saiznya mastoid process ini kecil berbanding lelaki, pabila sejuk, nerve ini akan MUDAH MENGECUT dan akan membuatkan fungsinya tidak begitu effective dan untuk jangka masa yang panjang, ianya akan memberi kesan kepada TONA MUKA. Kerana itulah pemakaian tudung itu kepada wanita kerana untuk melindungi wanita , untuk diri wanita itu sendiri, untuk kecantikan dia juga. Kerana itulah siapa-siapa yang menjaga auratnya, tudungnya, wanita itu tampak lebih awet muda dan berseri-seri. Senyuman lebih manis, lebih menarik , lagi indah, lebih menawan..

ALHAMDULILLAH, ALLAH MEMANG TAHU APA YANG TERBAIK BUAT HAMBANYA

SYUKUR PADA ALLAH ,KUN FAYA KUN.


Alhamdulillah, baru sampai rumah. . . setelah selesai perkebumian Allahyarham Khoo Boo Soo, Mualaf yang meninggal dunia selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Jalan Perak. . . SYUKUR PADAMU YA ALLAH. . . Sesunggunya dikau MAHA BERKUASA dalam segala perkara. . Allahu Akbar!!!

DIATAS DESAKAN NGO SERTA LIPUTAN DR MIM  TELAH SELESAI SUATU YANG DIREDHA OLEH ALLAH DENGAN KUASANYA KUN FAYA KUN. BERIKUT MKP SIARKAN KEMBALI APA YANG TELAH DISEBARKAN OLEH DR MIM DIDALAM BLOGNYA.JIKA PERJUANGAN KITA IKHLAS NESCAYA ALLAH AKAN TUNJUKKAN JALAN YANG BENAR.

BREAKING NEWS! MALIK KASSIM SANGGUP BIARKAN JENAZAH MUALAF DIBAKAR DI TOKONG??

Sebentar tadi telah diadakan sidang akhbar tergempar bertempat di Masjid Bandar Baru Air Itam, Pulau Pinang. Isunya sangat besar yang pasti menyentak perasaan seluruh umat Islam negara ini tidak kira ideologi politik.

Isunya ialah mengenai kesangsian yang berlaku terhadap satu jenazah yang sedang berada bersama dengan keluarga beliau menjalani upacara kematian mengikut cara kaum Cina.

Yang menimbulkan ketegangan dan kesangsian ialah Malik Kassim, Exco Agama Pulau Pinang merangkap YDP Majlis Agama Islam Pulau Pinang didakwa mengatakan bahawa jenazah itu adalah seorang Mualaf!

Tetapi yang hairannya ialah sebagai pemimpin yang diamanahkan menjaga hal ehwal agama Islam, Malik Kassim didakwa lepas tangan dan membiarkan sahaja jenazah mualaf itu menjalani upacara kematian kaum cina.

Hari ini adalah hari ke-4 jenazah itu berada bersama keluarga bukan Islam beliau tetapi Malik Kassim seolah-olah tidak berbuat apa-apa untut menuntut jenazah tersebut dan dikebumikan dengan segera mengikut syarak Islam.

Ketidakefesienan Malik Kassim itu turut menimbulkan tandatanya kepada keluarga bukan Islam mualaf tersebut yang sebelum ini mahukan pengesahan sah seperti yang dikatakan oleh Malik Kassim.

MiM difahamkan bahawa keluarga itu tidak ada masaalah untuk memberi jenazah itu kepada pihak berkuasa Islam Pulau Pinang jika segala dokumen sah ditunjukkan kepada mereka.

Tetapi dek ketidak efesienan Malik Kassim, maka jenazah mualaf itu masih berada dengan keluarga beliau dalam upacara kematian kaum Cina!


MiM juga difahamkan bahawa Malik Kassim didakwa cuba lepas tangan dan mendakwa Mufti Negeri tahu tentang isu ini. Padahal, Mufti Negeri tidak tahu menahu dan berada di Brunei!

Sidang akhbar tadi mempersoalkan tindakan Malik Kassim yang tidak efesien dalam menangani isu sensitif yang boleh menyebabkan ketegangan kaum di Pulau Pinang ini. Malah, wakil yang bercakap tadi turut menuntut agar Malik Kassim dan Salleh Man meletakkan jawatan dek isu sensitif dan melibatkan umat Islam keseluruhannya.

Dalam isu ini, Malik Kassim disarankan untuk menjawab dan menyelesaikan isu dengan kadar segera. Benarkah seperti yang didakwa oleh wakil tersebut?

Dalam masa yang sama, dimanakah wakil-wakil politik yang serumah dengan Malik Kassim? Di manakah Pemuda PAS Pulau Pinang yang begitu lantang mempertahankan Lim Guan Eng DAP dalam isu menyogok Tunku Aziz?

Apa pun, MiM berharap agar isu sensitif ini dapat diselesaikan dengan segera. Jenazah sudah 4 hari dan janganlah kita biarkan walau sehari lagi.

HARI NIE PENGHULU SEGALA HARI INSAFLAH KENGKAWAN?



Komen Abu Aqif: Macam mana boleh terlepas dia ni masuk Malaysia ni..?? Sapa jemput..???

Irshad Manji, sahabat kepada Salman Rushdie, pendukung liberal & LGBT antarabangsa telah berada di Malaysia dan akan mengadakan program diskusi buku liberalnya di Monash University, Sunway Campus pada hari Jumaat 18/5/2012 pukul 1.00-2.00 ptg iaitu ketika umat Islam sdg solat Jumaat. Mohon pihak Kerajaan mengambil serius perkara ini

Link Video: - http://www.youtube.com/watch?v=gm4k-JuymE4 



Bagi sesiapa yg tiada software untuk download video dari youtube, boleh download guna cara ini.
Cara download: http://abuaqif.blogspot.com/2010/04/youtube-bagaimana-cara-nak-savedownload.html

http://www.youtube.com/abuaqif
http://www.youtube.com/ufbchannel
http://www.youtube.com/urdchannel
http://www.youtube.com/ufmochannel
http://www.facebook.com/abuaqifstudio


Buku ini boleh menyesatkan
Program Irshad Manji di UIA telah dibatalkan - Alhamdulillah

#HBN2012 Apa Pulak Kes 2,600 Coli Nie?




Jangan buat persepsi dengan apa yang dinyatakan diatas sebelum melihat keseluruhan video diatas beb.Video nie Himpunan Sejuta Belia yang lepas telah diterbitkan oleh rakan MKP UU terbaik bro..Video ini berkisar tentang Belia terlajak yang cukup teruja untuk menyertai Himpunan Sejuta Belia.Lawak dan mantap apa yang cuba disampaikan....Cara Orang Muda Untuk Orang Muda.


Countdown Himpunan Belia Negara 2012 - 5 Hari Lagi


Jangan lupa. 5 hari lagi. Datanglah ke Himpunan Belia Negara 2012. 23 - 27 Mei 2012. Bertempat Di Putrajaya. Banyak pertandingan menarik yang boleh disertai oleh seisi keluarga selain dari persembahan, pertunjukan dan pameran. Antara pertandingan yang dijangka menarik perhatian adalah:






Thursday, May 17

VIDEO SEMPOI : BABY COMEL MARAH GAMBARNYA DIRAKAM.


Video budak comel yang sedang syok menyanyi pastu marah apabila dapat tahu video dia sedang dirakamkan. Lepas marah, dia sambung nyanyi.. Pastu Jatuh Belakang pula.. Aduhh.. Kesian Kesian Kesian.. Comel sangat...

Timbalan Ketua Polis Negara 'pesan' tosai telur!


Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar ‘menerima’ cadangan sekumpulan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) kaum India untuk mempromosi tosai di hadapan rumahnya.

Namun Khalid berkata gerai makanan tradisi kaum India itu agak sukar untuk didirikan berikutan keadaan hadapan rumahnya yang cerun dan berbukit.

“Kawasan rumah saya adalah kawasan yang berbukit dan agak curam. Jadi, bahan-bahan seperti kari dan dhal mungkin akan tertumpah.

"Selain itu saya tinggal di kawasan rumah teres. Jadi, memasang gerai di hadapan rumah saya akan menganggu laluan trafik dan akan menyukarkan jiran-jiran,” gurau Khalid.

Khalid, mengakui bahawa beliau adalah peminat besar tosai, mencadangkan agar kumpulan NGO, Warga AMAN, menyediakan gerai di kawasan berdekatan dengan rumah beliau bagi mendapatkan lebih ‘sambutan’.“Saya boleh jemput jiran-jiran dan juga pegawai-pegawai saya untuk turut memeriahkan gerai mereka.“Tetapi, penganjur perlu memastikan tosai mereka sedap,” tambah Khalid.

Khalid sempat menyatakan bahawa beliau amat menyukai tosai telur, dan berharap agar pihak penganjur dapat ‘menyediakannya’ pada Ahad ini.

Semalam sebuah gabungan yang disertai 20 buah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) kaum India merancang untuk mendirikan sebuah gerai tosai di depan kediaman Khalis pada Ahad ini.

Pergerakan yang digelar Warga AMAN itu akan menyediakan tosai percuma bermula 10 pagi di rumah Khalid di Jalan 2/7G, Taman Bukit Teratai, Ampang.

Setiausaha WargaAMAN, S Barathidasan bagaimanapun mendakwa yang acara itu ‘tiada kaitan’ dengan gerai burger yang didirikan di depan rumah pengerusi Bersih, Datuk S.Ambiga minggu lalu.

Pada Khamis lalu, sekumpulan peniaga burger telah menganjurkan protes di depan rumah Ambiga dengan mengagihkan 200 burger kepada orang ramai.

Dianjurkan oleh sebuah NGO yang digelar Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana (Ikhlas), mereka mendirikan gerai untuk menunjukkan kemarahan mereka terhadap perhimpunan Bersih pada 28 April lalu di mana Ikhlas mendakwa perhimpunan tersebut telah mengganggu mata pencarian mereka.

Berikutan itu, Khalid, ketika ditanya mengapa polis tidak mengambil tindakan terhadap pemilik gerai burger, telah menjawab bahawa ia tidak salah untuk duduk di depan rumah sesiapa pun dengan syarat mereka tidak mengganggu penghuni-penghuni kediaman tersebut.

“Selagi mereka tidak melakukan apa-apa kesalahan seperti menceroboh hartanah persendirian, kita tidak akan mengambil tindakan,” jelas Khalid.

Dalam perkembangan berkaitan, WargaAman menegaskan bahawa acara yang akan diadakan di depan rumah Khalid pada hari Ahad ini bukanlah protes tetapi lebih kepada acara ‘promosi tosai.’

”Kami bercadang untuk mempromosikan tosai…rakyat Malaysia seolah-olah sudah lupa tentang hidangan yang telah diklasifikasikan sebagai makanan warisan oleh Jabatan Warisan Malaysia.

”Maka, acara itu lebih kepada kempen kesedaran…ia lebih kepada memperkenalkan hidangan daripada memprotes,” tambah Barathidasan.

Selain daripada hidangan tosai percuma, orang ramai juga akan diajar bagaimana membuat tosai yang sedap, katanya.

“Memandangkan Khalid telah berkata apa yang beliau katakan..kami memilih rumahnya. Ini adalah jaminan yang beliau berikan. Tambahan pula, beliau adalah anggota polis nombor dua di negara ini..ia sangat selamat di luar rumahnya,” katanya berjenaka.

ADUN KOMTAR DAP ( NG WEI AIK )MENYAMAR PEGAWAI KDN




Sejak bila pulak DAP menjadi pemerintah Malaysia dan Mat Sabu jadi Menteri Dalam Negeri...Lawak tahap gaban beb,DAP yang cukup cauvanis dengan sikap suka mempergunakan kuasa demi kepentingan politik.Terbaru ADUN Komtar dah tunjuk pandai menyamar jadi pegawai KDN.Sebelum nie halau peniaga dengan kerjasama MPPP angkat tong gas.Adegan yang tak sepatutnya dibuat oleh YB kalau tiada motif cauvanis yang mendalam.

Seolah-olah tidak serik, wakil rakyat DAP, Ng Wei Aik sekali lagi menunjukkan sikap ala samseng terhadap warga asing.

Kali ini berlaku di sebuah dusun di kaki Bukit Bendera, Air Itam di sini pada Jumaat lalu apabila Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Komtar itu didakwa menyalahgunakan kuasa terhadap pekerja asing.

Wei Aik yang juga Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri, Lim Guan Eng dikatakan mengikut operasi Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) ke kawasan berkenaan bagi meninjau laluan haram yang dibuat oleh pemilik dusun itu.

Bagaimanapun, Wei Aik telah menyamar sebagai pegawai dari Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan menahan dua pekerja asing di situ, menyemak pasport serta permit kerja mereka.

Ketua Pemuda Parti Cinta Malaysia (PCM), Liew Yeow Hooi berkata, kejadian tersebut disiarkan di dalam sebuah akhbar berbahasa Cina pada 12 Mei lalu.-utusan

- Posted using BlogPress from my iPad

#HBN2012 : 1000 Booth Gerbang Kerjaya Dibuka - Jadikan Hari Esok Lebih Baik Dari Hari Ini



Gerbang Kerjaya adalah program yang dianjurkan oleh Bahagian Pembangunan Kemahiran, Kementerian Belia dan Sukan dengan Kerjasama JobsMalaysia, Kementerian Sumber Manusia dan ia adalah salah satu program Hari Belia Negara – Himpunan Jutaan Belia 2012 yang akan diadakan di Putrajaya pada 23 hingga 27 Mei 2012.

Belia-belia lepasan SPM, Diploma dan Ijazah serta kelulusan lain yang diiktiraf boleh berkunjung ke Gerbang Kerjaya bagi mendapatkan maklumat dan info serta khidmat nasihat yang berkaitan dengan kerjaya.

Sebanyak 100 Booth pameran di mana melibatkan lebih 70 agensi / syarikat yang akan bersama-sama menyertai program ini.

Para pengunjung boleh mendapatkan segala info dan maklumat yang berkaitan seperti, bengkel motivasi kerjaya, panduan & khidmat nasihat kerjaya, kaedah menulis resume, kaedah temuduga & etika berpakaian dan sebagainya.

Gerbang Kerjaya juga turut menawarkan temuduga secara terbuka kepada semua selain daripada permohonan secara kaedah online.

Bagi membantu para pengunjung yang hadir, JobsMalaysia turut menawarkan khidmat perunding kerjaya dan padanan kerjaya kepada bakal pekerja.

Kepada semua rakyat Malaysia dan bakal pekerja, datanglah beramai-ramai ke Himpunan Jutaan Belia 2012 di Gerbang Kerjaya untuk mendapatkan info dan maklumat berkaitan pekerjaan dan peluang kerjaya yang bakal ditawarkan kepada anda.

Layari laman Himpunan Jutaan Belia untuk ketahui pelbagai acara yang disediakan sepanjang 23 hingga 27 Mei di Putrajaya [KLIK]

VIDEO PALING SEMPOI : #BANGKANGDARILONGKANG BUAT LELAKI GATAI.



MKP gelak terguling-guling beb bila tengok video nie,bukan nak kata ianya ditujukan buat lelaki yang kurang kasih sayang dan buat Pemimpin PKR/DAP Selangor...Perli baik punya...Lagi lama lagi ganas pulak dah video bangkang dari longkang nie yang pasti ada orang yang meroyan tahap gaban dan sangap lepas nie......MKP suka lawak yang di lakonkan oleh Adlin Aman Ramli nie selamba gila der....Nescaya lepas nie cybertrooper pembangkang akan wujudkan satu gerakan supaya rakyat membenci artis yang menyokong BN,,,,

Semak Kenaikan Pangkat Guru 2012.



Ramai yang terus mencari berita mengenai kenaikan pangkat ini. MKP menonton secara lansung perutusan hari guru oleh Menteri Pendidikan Malaysia semalam dan tidak ada apa-apa yang baru melaikan apa yang telah di umukan oleh Perdana Menteri semasa belanjawan 2012. Namun begitu berita TV dan akhbar menceritakan seperti ianya baru di umukan semalam. MKP yakin guru tidak pernah mengharapkan kenaikan pangkat atau kenaikan gaji sempena hari guru, mereka akan terus berkhidmat tanpa rasa jemu demi anak-anak didik mereka.

Ramai rakan-rakan, mak sedara, pak sedara cakap "untung ye cikgu dapat macam-macam" sedangkan benda tu dah pun diberi, cuma di ulang cakap oleh TPM semasa ucapanya.

Apa-apa pun tahniah kepada rakan-rakan guru yang mendapat kenaikan pangkat seperti mana yang telah diumukan oleh PM semasa belanjawan 2012 tahun lalu. Kepada guru-guru yang hendak menyemak boleh ke http://www.moe.gov.my/naikpangkat


NIK AZIZ NAK MASUK UMNO , BOLEH KE?


Biar betul apa yang telah dinyatakan oleh Pok Nik nie rasa semacam la pulak?Biar benar nak berdamai dengan UMNO nie.Dah lama UMNO sedia menghulurkan tangan untuk berdamai dengan PAS demi untuk Islam dan Melayu.Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda Umno (Ilmu), Fathul Bari Mat Jahaya bersedia bermuzakarah dengan Pas berhubung isu kepentingan Islam dan Melayu.Bagaimanapun, beliau meletakkan garis panduan supaya sesi muzakarah itu mencapai objektif dalam usaha menegakkan syiar Islam.

Akan tetapi topik yang hendak dibincangkan perlu jelas dan ada hala tuju, moderator kena adil dan tidak ada kecenderungan untuk dipengaruhi mana-mana pihak, tempat untuk muzakarah yang dipilih hendaklah dipersetujui bersama serta mesti menjaga adab dan etika,jelas Fathul Bari Mat Jahaya.

Muryidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, Pas sentiasa bersikap pintu terbuka untuk bermuzakarah dengan sesiapa sahaja termasuk Umno.Malah katanya, beliau bersetuju jika ia muzakarah dengan Umno dalam masa terdekat untuk menyelesaikan pelbagai isu, namun bergantung kepada parti berkenaan untuk merealisasikan hasrat tersebut.

Muzakarah adalah fitrah manusia untuk menyelesaikan sesuatu perkara dan saya sendiri mengamalkan sejak dulu lagi, saya bersetuju jika ia diadakan dengan (dengan Umno),” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat Exco di Kota Darul Naim, hari ini.
Mengulas mengenai Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), Nik Aziz berkata, ia tidak perlu difikirkan, sebaliknya Pas sudah bersedia sebaik sahaja pembubaran parlimen diumumkan.SINAR HARIAN.
BERIKUT ADALAH PENDAPAT DARI YANG PAKAR DAN MENTELAAH PAS DAN UMNO DARI PANTAI TIMUR:

Muzakarah Umno-Pas : Kenangan 2008 .....

Sebut tentang Muzakarah Umno - Pas, teringat saya pada pertengahan tahun 2008 dimana waktu itu telah berlangsung Muzakarah secara serius yang melibatkan kepimpinan tertinggi kedua parti. Saya cari diarkib Utusan dan jumpa artikel2 yang menarik buat tatapan kita ..... sweet memory gitu... Saja sebagai rekod saya.

22 Julai 2008 -Majlis Syura Pas restui muzakarah

“Pas tidak menafikan ada pertemuan antara pucuk pimpinan tertinggi Pas dengan Abdullah bagi membincangkan isu-isu kepentingan bersama berkaitan umat Islam dan bangsa Melayu.

“Berikutan itu Majlis Syura Ulama Pas telah mengambil ketetapan bersetuju sebulat suara merestui Presiden, Timbalan Presiden dan Setiausaha Agung Pas mempertingkatkan kesungguhan dalam menyatupadukan umat Islam dan rakyat Malaysia berlandaskan Islam,’’ kata Abdul Hadi.


27 Julai 2008 - Nik Aziz ajak Umno tubuh parti baru satukan orang Melayu


“UMNO bubar PAS pun bubar, tubuh parti lain dengan syarat berdasarkan kepada Islam,”

Reaksi DAP ?

27 Julai 2008 - DAP mahu PAKATAN kaji semula keanggotaan Pas

“Jaminan Presiden PAS (Datuk Seri) Abdul Hadi Awang kepada rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat (Parti Keadilan Rakyat dan DAP) bahawa PAS tidak akan meninggalkan pakatan itu bagi menyertai BN adalah tidak ikhlas dan tidak disokong oleh perkembangan kebelakangan ini. - tegas Karpal.

Perkara yang baik seeloknya dipercepatkan .... maka -

29 Julai 2008 - Tawaran kepada Pas - Bentuk kerajaan baru bersama UMNO di Perak

‘‘Pada saya, kalau hendak mulakan kerjasama atau penggabungan, elok dimulakan di Perak kerana negeri ini mempunyai penduduk Melayu, Cina, India dan Orang Asli... mentadbir Perak dan Kelantan tidak sama.

‘‘Kalau boleh, wujudkan dasar-dasar macam mana hendak mentadbir. Kita boleh perluaskan kerjasama itu ke negeri-negeri lain di seluruh Malaysia dan ia membolehkan UMNO dan Pas mewujudkan dasar yang lebih praktikal kepada semua rakyat,” kata Tajol Rosli

30 Julai 2008 - Pas jawab esok - Hadi

31 Juali 2008 - Pas komited muqabalah dengan Umno

“Timbalan Mursyidul Am telah diberi tanggungjawab ini iaitu untuk menjelaskan sebab dan rasionalnya muqabalah antara Pas dan UMNO diadakan.

“Sejajar dengan mesej yang akan disampaikan, Timbalan Mursyidul Am dijangka menekankan mengenai kepentingan Islam dan Melayu lebih daripada segala-galanya dalam mesyuarat tersebut,”

“Diharap selepas mesyuarat esok semua pemimpin Pas bersatu hati untuk menjayakan muqabalah ini,”

1 Ogos 2008 - Pas tolak tawaran kerjasama UMNO

‘‘Sehubungan ini, sebarang tawaran daripada UMNO untuk mewujudkan kerajaan bersama di semua peringkat sama ada Pusat atau negeri tidak lagi berbangkit,’’


Dalam pada itu, Abdul Hadi berkata, usaha untuk bertemu dengan pelbagai pihak termasuk UMNO akan berjalan seperti dirancang tanpa mengira bentuk perkataan yang digunakan.


‘‘Saya sebut pertemuan ini secara umum, nama itu buatlah nak buat apa (muqabalah atau muzakarah). Kita akan mengadakan pertemuan dengan semua pihak dan bukan sahaja dengan UMNO.


Dan isu pun tenggelam dek persiapan menghadapi PRK Permatang Pauh ketika itu .......

*******************************

Muzakarah terbaru yang dicadangkan oleh Nik Aziz adalah lebih kepada membincangkan isu perkataan Islam pada nama Pas. Nik Aziz kata - Sudah lama PAS tunggu muzakarah

Sebelum ini Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria menyifatkan perjuangan PAS kini sudah menyeleweng daripada matlamat asal serta menyalahgunakan agama Islam demi kuasa dan politik.

Oleh itu beliau mencadangkan Majlis Fatwa Kebangsaan mempertimbangkan diadakan muzakarah bagi membincangkan kewajaran PAS menggunakan perkataan Islam.

“Bertengkar juga dinamakan muzakarah ketika kita kecil. Bertengkar dan berbalah itu sama sahaja, erti masing-masing mahu berhujah.

“Soal muzakarah memang PAS hendak lama dah dengan Umno atau sesiapa sahaja. Saya ingat sejak saya baru balik belajar dari Mesir lagi.

“Tetapi sampai sekarang tak jadi. Saya memang setuju muzakarah sebab itu sudah menjadi fitrah manusia,” ujarnya.

Kalau sayalah - Boleh kalau nak bermuzakarah TAPI waktu sama teruskan juga proses yang diperlukan bagi mengharamkan Pas dari terus menggunakan perkataan Islam.

Saya percaya ramai yang tahu kenapa saya katakan begitu dan turut bersetuju...

ZAIRIL MENJADI DALANG DAP!RASUAH 50k TENGKU AZIZ?

Zairil Khir Johari telah menjadi dalang untuk memujuk Tengku Aziz kembali kepada DAP melalui Wadah Pemikir Penang , Sungguk keji sikap yang ditunjukkan oleh Zairil.Tawaran untuk melantik Tengku Aziz sebagai Felo Kanan di institut tersebut sebagai satu “penghinaan” terhadap dirinya.

Sebagai Ketua Pegawai Operasi Penang Institute, Zairil Khir Johari,telah mempergunakan wadah pemikir itu untuk menutup kelemahan serta mencari alasan supaya Tengku Aziz dipersalahkan serta mendakwa Tunku Aziz untuk meninggalkan parti DAP dan mengutuk Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Pendapat Tengku Aziz yang terkenal dengan sikap tegasnya menyifatkan Senator lantikan kerajaan negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang itu telah menyifatkan tawaran Penang Institute sebagai menghina beliau dan menggambarkan Guan Eng sebagai seorang yang “biadap”.Tengku Aziz mengumumkan keluar DAP selepas mengkritik pimpinan parti serta menuduh perhimpunan Bersih 3.0 sebagai melanggar undang-undang.Betullah apa yang disifatkan oleh Tengku Aziz kerana melanggar Undang-Undang negara.Beliau turut mengkritik Pakatan Rakyat kerana dikatakan tidak memberi peluang kepada kerajaan BN yang disifatkannya sebagai berada di landasan yang betul serta sentiasa mendengar pandangan rakyat.

Ternyata Zairil telah menggunakan kuasa yang ada pada beliau dan Melayunya untuk di pergunakan oleh DAP bagi memujuk Tengku Aziz dalam sikap yang suka berpura-pura telah menjelaskan , diatas rasa hormat kepada kedudukan Tunku Aziz sebagai seorang tokoh, pihak Penang Institute telah meminta Guan Eng selaku Pengerusi Penang Institute, untuk menyampaikan tawaran wadah pemikir itu kepada Tunku Aziz.

Zairil menjelaskan, jawatan Felo Kanan tersebut memerlukan penjawatnya untuk menghadiri persidangan di dalam dan luar negara, dan justeru, Penang Institute mempunyai pakej standard untuk semua Felo Kanan – setakat ini tiga orang – termasuk pembiayaan RM50,000 setahun.Kenapa sekarang tidak sebelum ini?ternyata CAT yang diamalkan oleh DAP lebih korup dari yang telah dihebohkan kepada rakyat Pulau Pinang......

MKP Ayat Sempoi : Ah Beng lepas nie jangan cakap lagi pasal CAT?Lu punya kencing manyak kuat lo...............

SEJAK BILA ERRA FAZIRA MENJADI TUN HASMAH?


Bukan mudah bagi seorang artis untuk melakonkan watak seorang tokoh negarawan terkemuka di atas pentas teater, apatah lagi tokoh yang hendak dipentaskan itu masih hidup dan bakal menyaksikan pementasan tersebut.

Erra Fazira misalnya, adalah nama yang disebut-sebut paling sesuai serta layak untuk melakonkan watak isteri bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali menerusi pementasan teater Tun Dr. Siti Hasmah.

Malah, Erra juga berbangga apabila namanya menjadi pilihan Dr. Siti Hasmah bagi melakonkan wataknya dalam teater Tun Dr. Siti Hasmah itu yang akan dipentaskan di Istana Budaya, Kuala Lumpur pada 30 Ogos hingga 8 September ini.

Menurut Dr. Siti Hasmah dia mendapati Erra adalah pelakon yang paling sesuai melakonkan wataknya dalam teater arahan Adlin Aman Ramlie itu selepas mengambil kira pendapat banyak pihak termasuklah daripada pihak keluarganya.

"Saya telah pun melihat lakonan Erra dalam teater Muzikal Tun Mahathir pada tahun lalu. Saya suka dengan gaya lakonan Erra dalam teater itu.

"Selain Erra, Misha Omar dan Elly Mazlein turut melakonkan watak saya dalam teater itu. Di antara tiga pelakon itu saya pilih Erra untuk melakonkan watak saya dalam teater ini. Erra lebih dekat dengan diri saya. Anak-anak saya pun kata macam itu juga. Bagi saya Erra adalah pilihan yang tepat dan dia boleh 'melawakan' saya," ujarnya dalam bercanda.

Dr. Siti Hasmah meluahkan isi hatinya itu pada pertemuan tidak rasmi dengan pihak Istana Budaya yang diwakili oleh Ketua Pengarahnya, Datuk Mohamed Juhari Shaarani dan Adlin Aman Ramlie di Putrajaya baru-baru ini.UM

GUAN ENG RASUAH? @HuanPCM


Parti Cinta Malaysia (PCM) membuat aduan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendakwa Ketua Menteri Lim Guan Eng melanggar prinsip CAT (cekap, akauntabiliti dan telus) ciptaannya dengan menawarkan suapan RM50,000 dan jawatan felo kanan kepadaTunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim supaya kekal di dalam parti.




Aduan itu dibuat oleh Naib Presiden PCM, Huan Cheng Huan Huan di ibu pejabat SPRM Pulau Pinang di Jalan Sultan Ahmad Shah di sini, pada kira-kira jam 4.30 petang. Beliau ditemani dua lagi ahli parti.

Wednesday, May 16

DS ROSMAH MENYANYI LAGU K-POP PULAK DAH?



Macam mana boleh tersebar pulak video nie..Celaka sungguh puak pembangkang nie sampai macam nie dijadikan modal untuk menghentam DS Rosmah.Sungguh memalukan kerana isu ini berbentuk peribadi dimainkan untuk mendapatkan populariti pada mulanya depa jugak yang melarang dan mengutuk bermain isu ini akan tetapi sebaliknya depa lebih sudu dari kuah pulak dah?

Ini adalah satu tugas yang perlu digalas oleh kita semua sebagai Sukarelawan Media Sosial 1Malaysia supaya dislike video nie supaya ianya dinyahkan dari YouTube...Jangan pulak ada yang dok salahkan orang lain yang itu dan ini tak kemana pun....Berbaliklah kepada matlamat asal kita berjuangan.Salahkah kita semua bersatu menjadi Sukarelawan Demi untuk Alif Ba dan Ta demi Agama Bangsa dan Negara lebih baik bersatu....Ingatlah kurniaan Allah akan ditarik balik jika angkuh/meninggi/sombong/riak dll..Masing-masing ada kelebihan dan cara tersendiri.... 

DS SHAFIE AFDAL SAMAN DEPA NIE?




Sebagai Naib Presiden UMNO DS Shafie Afdal perlu menyaman bekas pemandu Zahida Rafik kerana hari ini telah sekali lagi membuat fitnah yang boleh mengaibkan nama DS Shafie.Noor Azman mendakwa bahawa beliau pernah menemani aktres itu untuk memasukkan duit berjumlah RM1 juta yang didakwa diberikan oleh Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Seri Shafie Apdal.

Jangan biarkan pekara ini berterusan hingga kelak akan menjejaskan nama baik Ds Shafie serta UMNO akan terpalit.Sebelum ini DS Shafie pernah mengeluarkan kenyataan media akan menyaman pihak yang mengaibkanya akan tetapi tiada tindakan susulan dibuat?Adakah semua ini bersikap untuk menutup mulut Noor Azman untuk sementara dan hari ini meletup pulak.Kita berada diambang PRU 13 jika isu ini berjaya diperbesarkan kelak akibatnya kita yang rugi dari segi undi.

Laporan polis itu didedahkan oleh Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin pada 18 April.Mak Lampir nie patut dikaitkan sama.......Tunggu lagi kelak akan binasa...Seperti motto yang telah dicanangkan setiap kata hurus dikota.

- Posted using BlogPress from my iPad

#HBN2012 TAWAR PELUANG KERJAYA-CEPAT HADIR BERAMAI-RAMAI! @HariBelia2012


Gerbang Kerjaya adalah program yang dianjurkan oleh Bahagian Pembangunan Kemahiran, Kementerian Belia dan Sukan dengan Kerjasama JobsMalaysia, Kementerian Sumber Manusia dan ia adalah salah satu program Hari Belia Negara – Himpunan Jutaan Belia 2012 yang akan diadakan di Putrajaya pada 23 hingga 27 Mei 2012.

Belia-belia lepasan SPM, Diploma dan Ijazah serta kelulusan lain yang diikhtiraf boleh berkunjung ke Gerbang Kerjaya bagi mendapatkan maklumat dan info serta khidmat nasihat yang berkaitan dengan kerjaya. Sebanyak 100 Booth pameran di mana melibatkan lebih 70 agensi / syarikat yang akan bersama-sama menyertai program ini.

Para pengunjung boleh mendapatkan segala info dan maklumat yang berkaitan seperti, bengkel motivasi kerjaya, panduan & khidmat nasihat kerjaya, kaedah menulis resume, kaedah temuduga & etika berpakaian dan sebagainya.

Gerbang Kerjaya juga turut menawarkan temuduga secara terbuka kepada semua selain daripada permohonan secara kaedah online.Bagi membantu para pengunjung yang hadir, JobsMalaysia turut menawarkan khidmat perunding kerjaya dan padanan kerjaya kepada bakal pekerja.

Kepada semua rakyat Malaysia dan bakal pekerja, datanglah beramai-ramai ke Himpunan Jutaan Belia 2012 di Gerbang Kerjaya untuk mendapatkan info dan maklumat berkaitan pekerjaan dan peluang kerjaya yang bakal ditawarkan kepada anda.

Datanglah beramai-ramai di Presint 3 Putrajaya !!!

Ghost Recon Alpha – Filem Pendek Daripada Ubisoft Untuk Permainan Ghost Recon

Dalam usaha untuk mempromosi akan permainan video akan datang daripada Ubisoft, iaitu Ghost Recon : Future Solder, kini melalui saluran YouTube milik mereka, Ubisoft menyediakan sebuah filem pendek selama 24 minit, dengan tajuk Ghost Recon Alpha.


Melalui filem pendek tersebut, ia memperlihatkan pelbagai kepakaran dan teknologi yang digunakan dalam mencari musuh mereka, berbanding cara biasa. Dengan Diablo 3 menjadi perbualan hangat ramai pihak, mungkin dengan video promosi sebegini pihak Ubisoft turut sama dapat menarik perhatian pemain untuk permainan Ghost Recon akan datang itu.

Ghost Recon : Future Soldier dijangka akan dilancarkan pada penghujung bulan ini untuk PlayStation 3, Xbox 360 dan juga versi PC menyusul pada bulan Jun kelak http://amanz.my/

Ciri-ciri Pemimpin Yang Baik.Jangan Prejudis.


Kejayaan sesebuah organisasi bergantung ke atas prestasi kolektif pentadbirnya, iaitu orang yang mengarah kerja dan memimpin kakitangan keseluruhannya. Pemimpin secara bersendirian mesti mendapatkan kerjasama secara sukarela daripada rakan sejawatnya kerana proses kepimpinan memang melibatkan dua orang atau lebih. Seorang daripadanya cuba membimbing dan mendorong yang lain dalam usaha mencapai matlamat sistem. Dalam proses perhubungan Ketua dan kakitangan, terdapat banyak aspek yang perlu diberi perhatian.

1. Mentaliti
  1. Kebijaksanaan atau kebolehan membuat perhitungan yang jauh sebelum bertindak dengan menilai antara yang baik dan buruk berdasarkan pertimbangan ilmu dan pengalaman.
  2. Keberanian atau kesungguhan serta kesanggupan menghadapi cabaran dan masalah serta risiko, baik yang berpunca dari luar diri atau dalam diri sendiri.
  3. Mempunyai inisiatif atau tindakan yang dimulakan sendiri tanpa menunggu orang lain datang kepadanya minta bertindak.
  4. Mempunyai kreativiti sendiri, terutamanya dalam menyelesaikan masalah-masalah yang wujud dalam organisasi.

2. Kemasyarakatan
  1. Kesediaan memberi dan menerima pendapat.
  2. Sikap positif dan terbuka.
  3. Daya penggerak dan semangat juang yang kuat.
  4. Kebolehan berkomunikasi secara berkesan.

3. Moraliti
  1. Mempunyai disiplin diri yang unggul.
  2. Kebersihan jiwa terutamanya dari segi keadilan, amanah, ketenangan, kesabaran, keteguhan pendirian dan ketahanan diri.
  3. Iman yang teguh, terutama orang yang beragama Islam.

Antara ketiga-tiga ciri yang dinyatakan, moraliti adalah yang terpenting untuk menilai seseorang pemimpin sama ada baik atau buruk, berkesan atau tidak, boleh bertahan lama atau tidak.

Pemimpin memerlukan juga sikap tertentu untuk mempengaruhi orang lain. Perkara yang paling penting ialah pemimpin harus mempunyai pengertian dan tanggapan yang tajam terhadap individu-individu yang saling berurusan dengannya. Selain daripada itu seorang pemimpin juga harus mempunyai:
  1. Empati; iaitu kebolehan untuk memahami perasaan orang lain dan bersimpati.
  2. Kesedaran; akan kelemahan dan kekuatan dirinya sendiri. Sedar tentang bagaimanakah dirinya dianggap oleh orang lain. Hanya apabila ini berlaku maka barulah kepercayaan kebolehan dirinya akan timbul.
  3. Kebolehan: untuk melihat secara objektif akan masalah-masalah dan tingkah laku anggota-anggota lain. Pemimpin harus bersikap adil boleh memberi analisa yang adil dan tidak emosional.
Selain itu, sekiranya seseorang itu ingin menjadi pemimpin yang baik, dia hendaklah mengamalkan perkara-perkara yang diketahui, dilihat dan diterima sebagai baik:
  1. Seseorang pemimpin harus bersedia untuk belajar dari siapa sekalipun apa yang dia tidak tahu kerana kepimpinan itu sesuatu yang boleh terus menerus dipelajari dari latihan dan pengalaman.
  2. Seseorang pemimpin mesti berani memberi jawapan yang tegas kepada sesuatu yang difikirkan baik atau tidak baik kepada organisasinya.
  3. Seseorang pemimpin yang baik berupaya memudahkan semua kerja, dengan menjadikannya kerja-kerja biasa yang boleh dilakukan oleh kebanyakkan orang bawahannya dan tidak memerlukan pakar khusus.
  4. Seorang pemimpin yang baik mempunyai perhubungan baik dengan orang-orang bawahannya. Dia mengenali mereka sebagai individu-individu yang mempunyai keistimewaan tersendiri. Pemimpin yang baik juga tidak berkasar dengan orang-orang bawahannya.
  5. Seseorang pemimpin yang baik pandai membahagikan masa. Dia tahu bila masa bertugas dan bila masa di luar tugas dan bertindak bersesuaian dengan keadaan. Pemimpin yang tidak cekap selalu merasa runsing dan bimbang dengan hal-hal tugas di mana juga dia berada.
  6. Dalam sesebuah organisasi terdapat pelbagai jenis manusia: ada yang malas, ada yang rajin dan ada yang boleh diharap serta ada yang tidak boleh diharap. Seorang pemimpin yang bijak tidak lemah semangat dengan keadaan ini. Dia menerima hakikat sedemikian dan menggunakan sebaik-baiknya apa yang ada.
  7. Seorang Pemimpin yang baik tahu dan mahu berbincang denganorang-orang bawahannya mengenai sesuatu hal yang dia sendiri tidak pasti. Dia tidak hanya pandai mengeluarkan arahan saja.
  8. Seorang pemimpin yang baik mempunyai banyak pengetahuan dan pengalaman mengenai tugas dan manusia.
  9. Seorang pemimpin yang baik pandai memperkembangkan kebolehan bekerja orang bawahannya. Dia tahu mengagihkan tugas kepada mereka.
  10. Seorang pemimpin yang bijak tidak sekali-kali lemah semangat dan cepat mengaku kalah apabila berdepan dengan sesuatu masalah. Kalau masalah tidak dapat diselesaikan dengan satu cara, dia menggunakan cara lain. Dia sentiasa bersikap positif.

Melalui perbincangan mengenai ciri-ciri pemimpin berkesan di atas, beberapa kesimpulan dapat dibuat. Diantaranya ialah kepimpinan ialah perlakuan seseorang yang boleh menggerakkan orang lain untuk berfikir, merasa, bertindak dengan cara-cara tertentu. Dalam hal ini seorang pemimpin harus mengetahui keperluan dan motif orang-orang yang berkerja dengannya dan harus menitikberatkan pencapaian matlamat kumpulan. Dia juga harus berjaya mengekalkan kekuatan yang ada pada kumpulannya untuk menyelesaikan masalah dan mencapai matlamat masa depan.

Seseorang pemimpin boleh menonjolkan kepimpinannya hanya melalui penglibatannya dalam kumpulan. Dalam kumpulan pula kekerapan interaksi bersama kakitangan membolehkan keberkesanan kepimpinannya. Kalau seorang pemimpin sentiasa “bersembunyi” dalam biliknya dan tidak mempunyai masa untuk berinteraksi dengan kakitangannya, maka kepimpinannya kurang berkesan.

Kepimpinan bukan bergantung sepenuhnya kepada jawatan. Status jawatan yang disandang hanya satu daripada punca potensi kepimpinan. Kejayaan kepimpinan adalah fungsi kedua-dua kuasa; secara formal melalui jawatan dan secara tidak formal yang bukan kerana jawatan, iaitu penerimaan orang-orang bawahan .

rapid

rapid

Followers

PALING SEMPOI MINGGU INI

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive