RAPID

Thursday, June 21

RAFIZI LETAK JAWATAN KERANA 3A AZMIN-ANWAR-AZIZAH?


Zulkifli Noordin menyifatkan peletakan jawatan Rafizi Ramli sebagai Ketua Eksekutif Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor hari ini akibat kekangan kuasa tiga pemimpin utama parti itu.

Justeru beliau tidak hairan sekiranya lebih ramai ahli PKR membawa diri dengan membuat keputusan-keputusan yang merugikan parti itu sendiri.

“Masalah PKR ini dia parti anak beranak...dia parti 3A inilah iaitu Anwar-Azmin-Azizah. Jadi kalau tiga-tiga ni letak jawatan akan selesailah masalah mereka ini.

“Jadi ini parti kroni, yang mana tidak sesuai atau sesiapa yang tidak sehaluan dengan 3A ini habislah,” kata beliau.

Rafizi petang tadi mengumumkan peletakan jawatan sebagai pembantu kanan Penasihat Ekonomi Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas menyandang jawatan itu sejak 2009.

Biarpun Rafizi melalui akaun Twitter memerincikan keputusan tersebut atas dasar untuk memberikan tumpuan kepada ibadah puasa, namun sumber dari Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor menafikan perkara tersebut.

Peletakan jawatan itu ekoran beberapa isu dalaman yang tidak dipersetujui oleh banyak pihak bersabit dasar yang melibatkan keputusan kerajaan negeri dalam menguruskan Selangor.

Selain itu, keputusan Rafizi meletakkan jawatan turut dispekulasikan dengan krisis pejabat Menteri Besar Selangor yang kini berhadapan dengan desakan memecat Setiausaha Politik kepada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Faekah Husin.

Justeru, Zulkifli menyifatkan kekangan kuasa pejabat Menteri Besar Selangor termasuk pengaruh "besar" beberapa individu penting mengakibatkan PKR kini mula berpecah-belah.

“Kita perlu faham dalam PKR, Tan Sri Khalid Ibrahim adalah proksi pada Datin Seri Wan Azizah, jadi dia sangat kuat menyokong dan mendokong Wan Azizah, itu yang saya tahu. Jadi bila Faekah ni dikaitkan dengan Tan Sri Khalid dan Azizah, ia dikaitkan dengan Faekah.

“Sedangkan Rafizi dikaitkan dengan Anwar Ibrahim, jadi sudah berlagalah.

“Saya tidak hairan kerana ini memang parti daripada dulu lagi daripada zaman Datuk Marina Yusof, daripada zaman Datuk Salahuddin Hasyim ketika menjadi setiausaha agung, kebanyakannya bermasalah dengan mereka," kata beliau lagi.

PKR 1 : MANSOR OTHMAN PEMILIKNYA RM99,555.00?


PKR Pulau Pinang tak meroyan ke dengan no Pendaftaran PKR 1,Jika dulu www1 telah menimbulkan polimik kerana ianya dimiliki oleh Sultan Johor yang telah dipolitikkan oleh Nizar Derhaka.Dalam laporan Mstar seorang ahli perniagaan telah berjaya nomber pendaftaran tersebut dan mesti lepas nie akan diserahkan kepada Anwar AlJuburi.......Maklumat MKP perlukan untuk mencari ahli perniagaan tersebut jika pembaca ada maklumat sila email MKP webmasterMKP@gmail.com...
Seorang ahli perniagaan Pulau Pinang telah memenangi bidaan untuk nombor pendaftaran kenderaan "PKR 1" dengan tawaran bidaan berjumlah RM99,555. 
Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri, Datuk Hassan Yaacob berkata pemuda dalam usia lingkungan 40-an itu adalah antara lima orang pembida lain dengan mengemukakan bidaan paling rendah iaitu RM40,000. 
"Kami menerima 623 tawaran bidaan untuk siri pendaftaran PKR, yang mana 384 pemohon telah berjaya. Saya tidak pasti jika terdapat orang yang dikenali atau pemimpin PKR yang mengemukakan bidaan ini," katanya dalam temu bual di sini, Rabu. 
Bulan lepas, Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang I dan ketua PKR negeri Datuk Mansor Othman berkata beberapa pemimpin parti telah menyatakan minat untuk membida bagi siri PKR. 
Mansor berkata beliau telah mengemukakan tawaran untuk nombor yang sedap didengar bagi dirinya sendiri. 
Pembidaan nombor pendaftaran kenderaan PKR bermula pada 21 Mei dan berakhir pada tengah hari, 4 Jun. 
Hassan berkata selain PKR 1, plat kenderaan lain dengan bilangan bidaan tertinggi adalah PKR 8, yang diambil dengan harga RM33,800. 
Jualan tinggi yang lain ialah PKR 3-RM50,000, PKR 5-RM28,000 dan PKR 2-RM23, 200. 
Pembida yang berjaya juga membayar antara RM12,000 dan RM38,380 untuk PKR 6, PKR 7, PKR 9 dan PKR 10. 
"Tidak seperti plat nombor WWW yang menerima 18,243 bidaan, tiada apa-apa yang luar biasa mengenai siri PKR," kata Hassan. 
"Ia adalah perkara biasa apabila kita menerima kira-kira 500 hingga 600 bidaan daripada 9,999 nombor pendaftaran kenderaan yang diberikan kepada setiap siri. 
Hassan berkata senarai pembida yang berjaya untuk siri PKR akan dipamerkan di ibu pejabat JPJ Pulau Pinang di Seberang Jaya di sini, Khamis.Mstar

AMK SEMBAHYANG PUN PAKAI MAZHAB ANWAR KE?


Satu program telah diadakan oleh AMK selangor kononnya untuk meanmbah ilmu serta jati diri kepada semua AMK Selangor,,,akan tetapi riaksi mereka nie lebih kepada Anwar-Aljuburi...Sembahyang pun pakai bendera PKR ke Woiiiiii;

Umat Islam terutama PAS dan juga ahli PKR mesti menolak PKR sepenuhnya tanpa mengambil kira hal hal berkaitan yang lain. Agenda ini terserlah bila banyak daripada kenyataannya berhubung isu Agama, Isu penentangan yang dilakukan olehnya semuanya berlandaskan agenda Illuminati dan Freemason.
PKR Freemasonry

Perkara ini bukan lagi baru, dan ia sudah lama dibangkitkan dalam banyak forum serta blog-blog di Malaysia sebelum ini. Namun artikel ini ditulis semula agar pembaca merenung sejenak mengenai Freemasonry di Malaysia kini.

Apakah kaitan Freemason dengan Parti KeAdilan Rakyat (PKR)? Jika para pembaca perhatikan pada bendera PKR atau nama lamanya Parti KeAdilan Nasional (PKN), lambang All Seeing Eyes nyata terdapat pada bendera parti reformasi itu.

Masih kurang jelas dengan imej all seeing eyes pada bendera Parti KeAdilan Nasional di atas? Perhatikan pula gambar bendera PKN yang sudah saya ‘highlight’kan dengan warna hitam.
Tahukah anda mengapa bendera PKN kemudiannya telah bertukar imej? Ini berikutan penggabungan parti reformasi itu dengan sebuah lagi parti kecil di Malaysia yakni Parti Rakyat Malaysia (PRM). PRM telah ditubuhkan oleh Ahmad Boestamam. Kerjasama PRM dan PKN bermula daripada pembentukan barisan Alternatif.

Presiden PRM ketika itu, Dr Syed Husin Ali (bekas Timb Presiden PKR) berhasrat untuk menggabaungkan PRM dan PKN namun telah dihalang oleh pihak berkuasa. Pada 3 Ogos 2003, PRM dan PKN telah membentuk satu gabungan yang akhirnya telah membentuk PKR. Walau bagaimanapun, penggabungan tersebut tidak diiktiraf oleh semua pemimpin dalam PRM.

Jika dilihat pada bendera PRM ini pula, terdapat kepala lembu berwarna hitam dilihat menyerupai Moloch. Tahukah anda apa itu Moloch?
Setelah berlaku penyertaan beramai-ramai ahli PRM ke dalam PKN yang kemudiannya bertukar menjadi PKR, bendera PKN yang dahulunya berwarna biru muda dan putih kini disertakan dengan warna merah dibahagian sisinya.


Pernahkah anda terfikir mengapa bendera PKN/PKR berwarna biru muda? Ketika Datuk Seri Anwar Ibrahim menjawat jawatan kedua tertinggi negara, Timbalan Presiden Malaysia, beliau sememangnya diakui mempunyai pengaruh yang sangat baik dengan pemimpin-pemimpin dunia khususnya dari Amerika Syarikat dan Eropah.

Apa yang pasti, jaringan Anwar Ibrahim dan Yahudi-Zionis sememangnya tidak dapat dinafikan lagi walaupun oleh tuan empunya badan (Anwar Ibrahim). Jika hendak saya nyatakan di sini sememangnya banyak.

Jadi kepada pembaca yang mempertikaikan kenyataan diatas, dinasihatkan supaya mencari maklumat berkaitan jaringan Anwar Ibrahim dan Yahudi Zionis di sini. [search]

Novus ordo seclorum dan annuet aceptis merujuk kepada pembulatan dunia atau dunia yang akan dikawal sepenuhnya oleh Freemasonry. Golongan ini memperjuangkan satu agenda yakni New World Order dan kebanyakan pemimpin-pemimpin dunia sekarang sama ada pemimpin Eropah mahu pun dunia Islam, berada diatas landasan agenda ni.

Ini termasuklah Adolf Hitler yang mana telah memainkan peranan dalam mebina sebuah alasan logik bagi puak Yahudi Khazar untuk membina semula negara haram Israel. Seperti mana yang kita tahu, Hitler merupakan ‘son of bitch’ kepada Rothschild, dan dinasti Rothschild inilah yang memainkan peranan utama dalam menggerakkan pelbagai agenda Zionis.
Dari kiri : Amartya Sen, Emma Rothschild dan Michel Camdessus di Itali pada satu majlis dialog antara agama.

Anwar selalu himpit Emma Rothschild, salah seorang warisan keluarga besar Rothschild. Anwar selalu mengagungkan pemikiran falsafah Amartya Sen, seorang yang berasal dari agama Hindu convert kepada atiesme setelah berkahwin dengan Emma Rothschild. Bermakna, Anwar telah mem’bodek’ Amartya Sen untuk membeli jiwa Emma dan nak dapat simpati daripada keluarga Rothschild.

Pada tahun 2007, Anwar Ibrahim sendiri telah menulis di blognya [www.anwaribrahimblog.com, klik di sini] bahawa beliau telah berwacana bersama empat tokoh di Florence, Itali. Empat tokoh itu adalah Anwar Ibrahim, Amartya Sen , Emma Rothchild dan Michel Camdessus. Maknanya disini, mereka adalah kawan baik dan Anwar termasuk salah seorang daripada rangkaian mereka.

Satu pendedahan menarik telah dibuat oleh David Pidcock, [klik di sini] yang mendedahkan mengapa Al-Gore bermati-matian menyokong Anwar Ibrahim. Ini juga berkaitan dengan sentimen perkaitan keluarga Rothschild.

“ramai orang terkejut apabila Al Gore, Naib Presiden Amerika Syarikat menyokong secara terbuka kepada Anwar Ibrahim pada tahun 1998. Ramai yang tidak mengetahui sokongan Al Gore sebenarnya diatur oleh IMF dan Wall Street. Peneraju IMF ketika itu adalah Michael Camdessus, yang merupakan sahabat dan sekutu Anwar dan mereka pernah menjadi penulis bersama dalam sebuah buku.

Ramai yang tidak mengetahui sentimen Al Gore dipengaruhi oleh anak perempuan yang berkahwin dengan Paul Schiff,(keturunan Rothschild) pengarah Wall Street(milik Yahudi). Paul Schiff adalah keturunan Jacob Schiff yang ditugaskan untuk membiayai Revolusi Bolshevik yang menjadi dendam lama keturunannya”

Maka dengan itu, tidak hairanlah jika PKN ketika zaman reformasinya telah ditaja oleh Yahudi Zionis. Simbol PKR juga boleh disamakan dengan One-eyed God Horus ataupun dikenali Tuhan Matahari yang disembah sejak zaman Predynastic hingga Zaman Greece-Roman.


The Protocols of Zion hakikatnya telah ditulis oleh Jesuit dan mereka menjual nama Yahudi untuk agenda jahat mereka dan menuding jari ke arah Yahudi. Zion ini adalah kearah penubuhan negara untuk Zionis dan perlu diingatkan, bahawa Zionist tidak sama dengan Yahudi yang lain.

Hakikat ini boleh dilihat apabila banyak rabbi Yahudi yang membantah sekeras-kerasnya serangan ke atas kapal bantuan ke Gaza yang diserang Israel. Ini kerana, tindakan ganas tersebut bukanlah ‘kerja’ semua orang Yahudi, sebaliknya ia dilakukan oleh kerajaan Yahudi Khazars-Zionis yang mana sedang memerintah Israel sekarang.

Terdapat juga rabbi Yahudi yang membantah penubuhan negara haram Israel kerana mengikut kitab asal yang dipegang oleh minoriti Yahudi Ortodok, mereka sama sekali ditegah untuk menubuhkan negara sendiri.

JAMBATAN PULAU PINANG PUN DAP NAK KREDIT KE?


Jambatan kedua Pulau Pinang akan menjadi yang terpanjang di dunia selain yang pertama menggunakan teknologi mampu menyerap gegaran gempa, kata Pengurus Bahagian Pembinaan Jambatan Kedua Sdn Bhd (JKSB), Zulkipli Nasri.Beliau berkata produk penahan gempa tersebut dikenali sebagai Galas Getah Redaman Tinggi (HDRB) melalui penggunaan sistem pengasingan seismik yang berkesan berupaya melindungi struktur jambatan daripada kerosakan jika terjadi gempa bumi

HRDB itu adalah produk yang direkabentuk oleh Pusat Penyelidikan Tun Abdul Razak (TARRC) di United Kingdom, sebuah makmal milik Lembaga Getah Malaysia (LGM).

Beliau berkata produk itu yang dihasilkan sepenuhnya di dalam negara dipasang pada setiap dek jambatan itu adalah peralatan inovatif melindungi bukan sahaja struktur tetapi juga isi kandungan dalam struktur.


Jambatan kedua tersebut berharga RM4.5 bilion sejauh 23.5 km dengan 16.9km struktur marin dibina bersama oleh UEM Builders Bhd dan CHEC Pembinaan (M) Sdn Bhd mulai tahun 2008 dijangka siap sepenuhnya pada September 2013.

.. sehingga ke hari ini kerja pembinaan jambatan telah 79.5 peratus siap dan pihaknya menyasarkan struktur jambatan dapat disiapkan pada akhir bulan Mac 2013


.. kawasan R&R itu dibina di Batu Kawan dan tidak di atas jambatan seperti mulanya dirancang kerana ianya melibatkan kos yang tinggi, selain membabitkan ciri-ciri keselamatan pengguna.


"Banyak pihak terutamanya yang berkaitan keselamatan membantah pembinaan R&R di atas jambatan kerana selain isu keselamatan ia juga boleh menyebabkan kesesakan lalu lintas," SINARSaya nak tanya satu soalan mudah - Perlukah pemberitahuan, contoh macamsignboard projek yang ada perkataan -Satu Lagi Projek Kerajaan Barisan Nasional ?


Wednesday, June 20

SKANDAL TERBARU JUE AZIZ SIAPAKAH LELAKI ITU?


Jue Aziz pulak telah mengamatkan dunia gossip tanahair dengan skandal terbaru dengan berpacaran di Bali.Benar atau pun tidak, MKP masih belum pasti kesahihannya.Ramai sedia maklum, Jue Aziz ketika ini masih lagi solo selepas pernah berpacaran bersama dua aktor kacak iaitu Ako Mustapha dan Jehan Miskin.

Bagaimanapun,MKP sudah menerima khabar dari seseorang yang mendakwa Jue Aziz sudahpun berpunya.Dengarnya, baru-baru ini, Jue Aziz telah pergi bercuti ke Bali bersama enam rakan yang lain. Dari kumpulan rakan yang bercuti itu, salah seorang daripadanya dikhabarkan adalah buah hati Jue.

Ia dibuktikan apabila banyak mata-mata melihat Jue Aziz sering berkepit bagaikan pasangan suami isteri dengan seorang lelaki yang dikhabarkan lebih muda daripadanya.Khabarnya, lelaki berkenaan berasal dari Kelantan kerana ada saksi mendengar perbualan mereka dalam loghat Kelantan.

Namun, apa yang dipertikaikan bukanlah bahasa dan dari negeri mana.Selain itu, bagi yang menjadi saksi percutian Jue ini, ramai meluat kerana Jue sering berpelukan dengan lelaki berkenaan sepanjang berada di Bali.Malah, aksi kemesraan ini berlarutan sehingga ke dalam pesawat.

Apapun, jika benar itu adalah kekasih hati Jue Aziz tampillah ke depan untuk menjelaskan situasi ini.MKP ada rakan karib yang rapat dengan Jue Aziz akan tetapi lelaki AA tue bukan dari Kelantan akan tetapi Pahang tapi kira sama jugaklah Pantai Timur.......Jangan marah lelaki AA...... 

Tapi yang nie lagi gampang, jika lelaki normal bersama pasangannya perempuan akan tetapi nie dengan jantan.Entri terbaru AIDC yang mendedahkan portal gay antarabangsa yang 'sangat berminat' untuk menyiarkan berita perkembangan Anwar Ibrahim.


Kita tentu hairan dengan minat yang ditunjukkan oleh portal yang menyuburkan seks songsang sesama lelaki itu terhadap Anwar Ibrahim.

Dan sudah tentu portal itu akan menyiarkan berita yang menyebelahi mereka pengamal seks songsang. Dan Anwar Ibrahim seolah-olah dijadikan subjek berita yang menyebelahi mereka yang dilaknati oleh Allah swt!

Anda baca entri AIDC : klik sini

MKP Ayat Sempoi : Tak salah nak berkawan ramai akan tetapi ada batasnya,jangan pulak ikut lelaki AB nie suka jantan hempeh!!!!!!!

GERAN SELANGORKU 30JUTA DUIT RAKYAT DIBELANJAKAN SESUKA KHALID GAGAP?


Khalid Gagap teragak-agak memperincikan perbelanjaan Geran SelangorKu yang bernilai RM300 juta apabila diminta berbuat demikian.

Sebaliknya,Abdul Khalid Gagap hanya menerangkan secara kasar mengenai perbelanjaan geran itu sekaligus menimbulkan keraguan terhadap kredibiliti beliau menguruskan dana tersebut.

"Sekarang dah sampai bulan Mei. Jadi sebenarnya kita akan letakkan penggunaan duit tu dalam website. Jadi semua orang akan dapat (tahu).

"Tetapi sekarang pun saya sudah mula mengadakan perjumpaan dengan Ahli Parlimen dan ADUN Pakatan Rakyat yang bertanyakan penggunaan dan tumpuan penggunaan Geran Selangorku.

"Tumpuan geran itu saya tumpukan pada prasarana dan infrastruktur. Kita tumpukan pada usaha pembaikan jalan, pembetulan longkang dan juga beberapa perkara tentang pembersihan," katanya.

Menurut Abdul Khalid, segala perincian mengenai perbelanjaan geran itu akan diberntangkan pada sidang Dewan Undangan Negeri yang akan berlangsung pada 12 Julai ini.

"Buat masa ini saya akan tunjukkan perbezaan dalam dewan yang akan datang, duit RM300 juta, senarai program dan apa yang kita sudah lakukan pada 12 Julai pada Dewan Undangan Negeri," katanya lagi.

Geran yang diselenggarakan oleh Menteri Besar Pemerbadanan (MBI) mula dibelanjakan pada Mac lalu dengan proses yang didakwa Khalid sebagai 'telus dan bertanggungjawab'.

Bagaimanapun, sehingga kini, Abdul Khalid tidak pernah mengatakan secara terperinci berhubung mekanisme pengagihan geran berkenaan.

Geran Selangorku RM300 juta yang diuruskan oleh Pejabat Menteri Besar Selangor dan MBI itu memberikan kuasa mutlak kepada Abdul Khalid membelanjakan peruntukan itu.

Meskipun membabitkan duit rakyat yang begitu banyak, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Khusrin Munawi, Pegawai Kewangan Negeri Datuk Ariff Abdul Rahman dan ketua-ketua jabatan dipinggirkan daripada Jawatankuasa Geran Selangorku.

Mengikut dokumen yang diperolehi, Abdul Khalid mempunyai kuasa muktamad dalam menentukan kelulusan projek-projek Selangorku selepas diteliti oleh sebuah jawatankuasa yang dianggotai pegawai-pegawai MBI dan pejabat Menteri Besar sendiri.

Bagaimanapun, tiada ahli exco yang dilantik dalam jawatankuasa berkenaan.

Sebaliknya, Jawatankuasa Pengurusan Geran Selangorku itu dianggotai Faekah Husin (Setiausaha Politik MB), Rohany Talib (Ketua Pentadbir MBI) dan Arfa’eza Abd Aziz (Setiausaha Akhbar MB).

Anggota lain ialah Datin Paduka Alinah Ahmad (Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor), Abdul Halim Mohamed Yusof (Pegawai Kanan Analisa Ekonomi/Penyelidik MBI), dan Ooi Lee Kean (Pegawai Penyelaras Projek MBI).

Turut dibariskan, anggota teknikal Wong Poh Weng (Jurutera Perunding), Shukri Ishak (Jurutera Daerah Kuala Selangor), Encik Zabri (Juru Analisa Kewangan swasta), Hashimah Meon (Juru ukur Bahan JKR) dan Noriza Mohd Nor (Juru ukur Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor).


Difahamkan, anggota exco hanya boleh menyemak dan memberi pandangan terhadap senarai projek-projek yang telah dikemukakan dengan urusetia Geran Selangorku tetapi tidak terlibat dengan sebarang keputusan.

Sumber-sumber juga memberitahu bahawa jawatankuasa itu tidak memberikan sebarang komitmen untuk memanggil tender terbuka dan kelulusan muktamad berpaksi kepada keputusan Menteri Besar.
 

PENIAGA CINA DIBERI AMARAN?
Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini memilih untuk berterus terang kepada masyarakat perniagaan Cina dengan memberi mereka amaran bahawa aset dan kekayaan mereka akan "sejat' jika berlakunya "ketidak-pastian dalam politik dan kestabilan".

Justeru, katanya, untuk meningkatkan keyakinan pelabur dalam bidang perniagaan dan pasaran, mereka perlu "bekerjasama" dengan kerajaan bagi memastikan kestabilan itu berkekalan.

Sambil meletakkan pengajaran dan kejatuhan ekonomi Amerika Syarikat dan Afrika Utara, Perdana Menteri berkata, Eurozone yang dihadapi lebih berpunca daripada ketidakstabilan dan ketidaktentuan politik negara berkenaan.

"Anda telah bekerja sangat keras untuk mengumpul harta dan kekayaan, namun aset dan kekayaan itu akan berkuarangan dan malah boleh sejat jika kita tidak bekerjasama untuk kepastian dan kestabilan politik di negara ini," katanya dalam ucapan perasmiannya mesyuarat agung tahunan ke-66 Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina di sini.

Najib juga menekankan keperluan untuk memupuk keyakinan perniagaan dan pasaran untuk memastikan kestabilan dalam iklim politik Malaysia yang katanya, firma akan terdedah kepada kerugian jika ini tidak dicapai.

“Sebarang bentuk ketidaktentuan atau ketidakstabilan akan mendorong kepada risiko perniagaan yang lebih meluas.

"Dan risiko perniagaan itu boleh menyebabkan kos pinjaman anda untuk naik, kemerosotan dalam pelaburan langsung asing (FDI), dan juga nilai saham di pasaran menjunam," katanya.

Najib juga memuji tindakan yang diambil kerajaan setakat ini dengan berkata telah terbukti apa yang dilakukan membawa "reform sebenar" dan "perubahan sebenar" berlaku di Malaysia hari ini.

“Kita perlu memastikan ekonomi negara berada pada kedudukan paling kukuh bagi mengharungi kegawatan ekonomi global.

"Kita perlu berusaha bermati-matian bagi mengukuhkan daya saing produk dan perkhidmatan Malaysia dan meraih peluang baharu di pasaran bukan tradisi bagi mengekalkan prestasi eksport," katanya.

- Posted using BlogPress from my iPad

DEBAT : SIAPA LEBIH HEBAT DAN BERANI?


Debat "Demonstrasi Jalanan: Meruntuh Atau Mengukuh Demokrasi" antara Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah dan Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub memberi nafas baru terhadap semaian demokrasi yang lebih matang.

Rata-rata hujah yang disampaikan kedua-dua pembahas merujuk kepada kejadian perhimpunan aman bertukar ganas anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) di ibu negara April lalu.

Saifuddin dalam hujahnya menyifatkan pihak yang berhasrat untuk menyuburkan demokrasi melalui demonstrasi jalanan sering alpa tentang matlamat sebenar akibat terperangkap dengan anasir-anasir provokasi dan rusuhan.

Malah menurut beliau risiko yang dihadapi lebih menjurus ke arah ancaman ketenteraman awam dan kerosakan harta benda serta mengakibatkan kerugian.

Justeru kata Saifuddin ruang yang telah disediakan kerajaan melalui transformasi politik dan pengukuhan institusi-institusi dalam negara mampu memberi keseimbangan baik dalam usaha menyuburkan demokrasi tanpa perlu membawa ke jalanan.

"Ada banyak kaedah yang lebih aman untuk mengukuhkan demokrasi yang wujud. Kita mahu demokrasi lebih matang dan progresif. Demostrasi jalanan mengundang banyak risiko orang awam. Matlamat sebenar tidak tercapai tapi anasir lain diangkat.

"Ada cara yang sesuai untuk mendapatkan hak. Sebagai contoh, CUEPACS yang dulu tak puas hati dengan SBPA. Mereka terus berjumpa dengan Perdana Menteri, tak buat pun demostrasi jalanan," katanya.

Salahuddin yang membalas hujah tersebut menyifatkan ruang media yang disekat untuk pihak pembangkang sebagai alasan untuk bersama "penyokong" melontarkan pandangan melalui demonstrasi jalanan.

Malah hadirin dikejutkan apabila beliau menyatakan bahawa demonstrasi jalan merupakan budaya rakyat dalam usaha menyuburkan demokrasi dengan mengambil contoh rusuhan di luar negara sehingga mencatatkan angka korban.

"Demostrasi telah diterapkan dalam budaya sejak dahulu. Bermula dengan demostrasi jalanan walaupun terpaksa mengorbankan beberapa orang. Bukan korban yang harus diangkat tapi untuk melahirkan demokrasi seperti di Eropah.

"Tak betul (Bersih 3.0) nak guling kerajaan. Malah kita tak ada senjata pun. Kita hanya mahu suburkan demokrasi. Nanti bila PR kuasai Putrajaya, kita bagi ruang tersebut untuk BN," katanya.

Ahli Parlimen PAS itu kemudian mendakwa kerajaan yang takut akan demonstrasi jalanan merupakan kerajaan yang berselindung di sebalik prinsip demokrasi tetapi mengamalkan pentadbiran berbentuk autokratik.

"Demonstrasi jalanan dalam sebuah negara yang sempurna... ia mengukuhkan demokrasi... tetapi negara yang cuba untuk memperolokkan demokrasi, itu tidak betul."

Merujuk kepada perhimpunan BERSIH 3.0 yang bertukar menjadi ganas April lalu, beliau berkata ia tercetus akibat provokasi polis melalui tembakan meriam air dan gas pemedih mata.

"Insiden (keganasan) tercetus kerana ada provokasi. Saya cabar agar kerajaan tubuhkan panel siasatan diraja bagi menyiasat siapa yang mencetuskan provokasi sebenarnya," tegas beliau.

Saifuddin seterusnya memberi contoh tindakan ahli-ahli parlimen pembangkang sering bertindak keluar Dewan Rakyat ketika sesi perbahasan yang menyentuh isu-isu berkepentingan seraya mengakibatkan susutnya semangat demokrasi dalam Parlimen itu sendiri.

Beliau menyentuh bagaimana cadangan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) berhubung penambahbaikan pilihan raya dan projek nadir bumi Lynas yang ditolak pembangkang dari awal sedangkan ruang telah disediakan oleh kerajaan.

"Kalau mahu ruang, ruang ada tapi banyak orang tak pakai. Belum sempat PSC nak sampai ke tangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), tapi sudah mahu demo jalanan, mana kewajarannya?" kata beliau disahut tepukan hadirin.

Pada sesi pengulungan Salahuddin mengakui bahawa beliau dan rakan pakatan terlibat secara langsung terlibat dalam perhimpunan BERSIH 3.0 yang sebelum ini didakwa digerakkan oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) sepenuhnya.

Manakala Saifuddin pula mempertahankan bahawa kesuburan demokrasi boleh dicapai melalui transformasi politik yang sedang dilaksanakan kini selain menegaskan tanggungjawab kerajaan untuk tidak memperjudikan keselamatan awam.

Ahli Parlimen PAS Setuju Projek Lynas- Dr Che Rosli Che Mat.Kantoi jugak PAS kali nie dengan kenyataan yang telah diberikan oleh Ahli Parlimen mereka sendiri,ibarat terkena tikaman dari belakang puak PAS nie.Lepas nie sah tindakan pastinya diambil oleh pucuk pimpinan PAS untuk menjatuhkan Dr Rosli Che Mat.Fauziah pastinya malu sakan kerana hanya beliau yang lantang bersuara dan protes Lynas nie.Fauziah bukannya Pakar macam Dr Rosli nie macam mana rakyat boleh pecaya lagi kepada Fauziah.Guan eng bila pulak nak bersuara pulak MKP dok tunggu nie?
Anggota Parlimen Hulu Langat daripada Pas, Dr Che Rosli Che Mat yang juga seorang pakar nuklear sekali lagi menjelaskan bahawa tahap radiasi projek kilang memproses nadir bumi di Gebeng, Pahang adalah di tahap yang rendah. 
Che Rosli berkata beliau berpuas hati dengan pembentangan Laporan Jawatankuasa Pilihan Khas (PSC) Mengenai Projek Lynas Advanced Materials Plant (LAMP) di Dewan Rakyat, Selasa. 
"Saya berpuas hati dengan pembentangan ini sebab jawatankuasa ini mengutip pandangan dan masalah masyarakat. Sebagai contoh kalau kita baca laporan di muka surat 17 dan 18 di dalam laporan itu memang betul. 
"Itu bagus dan saya setuju. Tahap daripada segi radiasi memang rendah, itu saya tahu sebab saya sendiri yang mengukur (tahap radiasi). Perkara lain saya tidak berani komen... saya tidak berani sebut sama ada Lynas selamat atau tidak," katanya kepada pemberita ketika ditemui di lobi Parlimen, Selasa. 
Pada Ogos tahun lepas, Dr Che Rosli mengakui bahawa projek Lynas adalah selamat dan tidak seperti dakwaan Anggota Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh yang juga naib presiden Parti Keadilan Rakyat. 
Sebelum ini, dalam satu sesi temu bual dengan sebuah televisyen swasta (TV3)Dr Che Rosli berkata tindakan segelintir pemimpin pakatan pembangkang yang mendakwa projek berkenaan sebagai satu ancaman kepada rakyat adalah tidak lebih daripada sekadar meraih kepentingan politik. 
Beliau turut ditanya mengenai pemberian lesen sementara kepada Lynas untuk beroperasi dan menyifatkan tindakan sedemikian adalah betul.UMNO ONLINE
klik untuk melihat video yang ada mengenai lynas oleh Sembang 


Rakyathttp://www.youtube.com/watch?v=uM5C6HkX9Pc&feature=plcp

Ustaz Azhar Idrus & Skandal?Amat Menarik video ini, kalau ada masa tontonlah sehingga habis. Berbelit-belit
lidah pemimpin Pas bila bercakap tentang Pemerintahan Islam / Hudud...
P/s gambaq kt atas tiada kaitan ngan azhar idrus

Tuesday, June 19

Panas :Dato Hamidah Menghalau Rakyat? @ybmidah


Betulke dakwaan yang telah dibuat ini Datuk Hamidah? tapi penjelasan harus diberikan leh YB Datuk Hamidah kerana ini adalah provokasi oleh pihak pembangkang di DUN Sungai Rapat.YB Lim Boon Chai nie memang muka tak malu sebab datang hanya untuk menganggu majlis yang telah diaturkan oleh UMNO dan YB Datuk Hamidah.video ini akan menjelaskan niat jahat mereka,Rakyat sekarang dah matang dan cerdik menilai perbuatan dan sikap durjana DAP dan PAS nie.....


MKP Ayat Sempoi: Kalau majlis Anwar diganggu macam nie depa bising satu dunia salahkan UMNO.Tapi yang nie tajuknya membabitkan rakyat padahal DAP dan PAS buat angkara...

ABBY ABADI KENA TUMBUK DENGAN BLOGGER?


Bekas Pelakon siri Gerak Khas, Abby Abadi dalam nada seloroh mengharapkan bertemu jodoh dengan ustaz untuk memberikan bimbingan dalam kehidupannya setelah ‘berhijrah’.

Beliau menyatakan demikian pada program talk show Malam Keinsafan Bersama Selebriti di Dataran Kerdau malam ini yang dipengerusikan oleh AJK Pemuda PAS Malaysia, Ustaz Kamal Ashaari.

Turut menjadi ahli panel ialah Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Ustaz Nasrudin Hassan at-Tantawi dan Ketua Dewan Muslimat PAS Pahang, Ustazah Salamiah Mohd Nor.Abby menjelaskan beliau seronok berada di dalam majlis seperti itu kerana dapat menambahkan ilmu.Sumber


Semalam Mc ada mengeluarkan artikel mengenai Abby Abadi naik pentas bersama pimpinan Pas di Marang Terengganu. Nak baca artikel tersebut boleh klik kat SINI. Bukan Mc saja yang mengeluarkan artikel tersebut, blogger puak Pakatan Haram, siap confirm lagi Abby nak sertai Pas. Lawak betuii..

Semalam Mc ada bertanya, apa agaknya motif si Abby ni naik ke pentas Pas. Nak tahu jawapannya? tengok twit yang Abby bagi semalam.sumberNampaknya kemunculan dramatis terkenal Abby Abadi dipentas ceramah dan forum agama anjuran PAS sudah semakin rancak...!

Ibu tunggal yang berpisah dengan bekas suaminya, Norman Hakim pernah mencetuskan gossip panas apabila sakan bercinta dengan Zul, dramatis yang 8 lapan tahun lebih muda dari usianya. Namun begitu, Abby telah bertukar imej sekembalinya dari mengerjakan ibadah umrah ditanah suci Mekah tahun lalu.sumber


MKP Ayat Sempoi : Sepatutnya abby cermin diri dulu sebelum nak memperlekehkan orang lain,,,Masih ada ruang untuk abby berpatah balik....baguih sangat ke PAS nie?

GUAN ENG DICABAR TUNJUKKAN BUKTI? @BNPenang4u @DZainalAbidin


Kerajaan DAP Pulau Pinang didakwa telah meluluskan sebanyak 19 projek pembangunan lereng bukit dalam masa empat tahun.

Sehubungan dengan itu, Ketua Pemuda Barisan Nasional (BN) negeri Oh Tong Keong mencabar 
Ketua Menteri Lim Guan Eng mengemukakan dokumen berkaitan kelulusan semua projek pembangunan lereng bukit yang melebihi ketinggian 250 kaki dari paras laut sejak mereka memerintah."Bagaimanapun, projek yang diluluskan oleh kerajaan DAP sejak memerintah negeri pada Mac 2008 ialah 19 projek dan perkara ini tidak dikemukakan untuk pengetahuan rakyat.

"Ini bermaksud jumlah kelulusan projek lereng bukit yang diluluskan kerajaan DAP ialah lebih empat kali ganda berbanding kerajaan BN," katanya pada sidang akhbar di kawasan bukit di Sungai Ara yang dikatakan bakal "dikorbankan".

Guan Eng dalam satu sidang akhbar baru-baru ini mendedahkan senarai 37 projek di lereng bukit yang diluluskan kerajaan BN antara tahun 1985 hingga 2008.

Malah beliau mendakwa Majlis Pembandaran Seberang Perai (MPSP) telah mengeluarkan arahan "stop work order" (arahan pemberhentian bekerja) sebanyak 11 kali dan Majlis Pembandaran Pulau Pinang (MPPP) sebanyak 259 kali bagi membuktikan bahawa kerajaan DAP bersikap tegas terhadap pemaju.

Kenyataan tersebut turut dibidas Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang Ir.Shaik Hussein Mydin dengan mendakwa Guan Eng cuba megelirukan rakyat selain mempertikaikan pembangunan yang tidak seimbang untuk rakyat kurang berkemampuan di negeri itu.


Dalam pada itu Ketua Biro Kerajaan Tempatan Parti Gerakan Pulau Pinang, Teh Leong Meng yang ditemui berasa hairan dengan sikap kerajaan negeri yang tidak mengambil sebarang pendekatan untuk menyelamatkan kawasan bukit di negeri itu kerana menurut beliau antara 19 projek tersenarai, sebahagian daripadanya merupakan projek kerajaan sebelum ini.

"Mereka mempunyai kuasa sekarang tetapi mengapa tidak menolak permohanan pembaharuan lesen tersebut kerana ia bukan diberi secara automatik. Jika Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPP) tidak keluarkan permit, pemaju tidak boleh memulakan kerja mereka.

"Perkara ini membuktikan kerajaan negeri tidak ikhlas dalam menangani masalah kemusnahan lereng bukit yang melampau di Pulau Pinang," katanya kepada pemberita.

Sehubungan dengan itu BN Pulau Pinang khuatir akan implikasinya terhadap keselamatan umum sekiranya undang-undang kecil dilanggar sewenang-wenangnya.

"Apakah kerajaan negeri mahu tragedi Highland Tower yang berlaku dahulu berulang kembali," tambah beliau.

Difahamkan, projek yang bakal dibangunkan di kawasan lereng Bukit di Sungai Ara itu ialah 600 unit kediaman dengan 92 unit banglo dan 508 kondominium mewah manakala satu lagi syarikat akan membina pangsapuri setinggi lima hingga 14 tingkat termasuk dua kelab pada kedudukan yang dikategori bercerun.

APA KES TPM KATA GAY NIE?


Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata sebagai pemimpin pembangkang yang bakal menerajui Putrajaya jika Pakatan Rakyat (PR) menang pada pilihan raya umum akan datang, Anwar seharusnya mengambil tindakan menafikan tuduhan itu jika ia tidak benar seperti yang didakwa oleh bekas Penolong Gabenor Bank Negara, Datuk Abdul Murad Khalid.

“Tetapi sehingga hari ini, dia (Anwar) tidak menafikan perkara itu dan jika berada di tempatnya, saya akan buat laporan kepada polis supaya maruah saya tidak tergadai atau terjejas,” katanya ketika berucap pada majlis jamuan rakyat di Batu Kurau, sebentar tadi.

Sementara itu, pihak pembangkang juga katanya, hanya menabur janji kosong dan rakyat tidak seharusnya mudah terpedaya dengan dakyah mereka yang menjanjikan bulan dan bintang untuk mencapai matlamat ke Putrajaya.

Beliau berkata lagi, segala janji atau manifesto PR yang terkandung dalam Buku Jingga dibuat tanpa asas perkiraan yang kukuh.BACA SETERUSNYA

AWEK MELAYU ; DYANA MENJUAL MARUAH MELAYU BERSAMA DAP?


Dyana Sofya.. Inilah gadis Melayu terakhir yang telah memberikan 'maruah' nya kepada Lim Kit Siang dan DAP parti rasis. Anak gadis ini jugalah yang bakal melalak dipentas ceramah supaya menyokong DAP kerana atas dasar kononnya parti DAP adalah untuk semua.

Gadis Melayu lulusan UiTM ini telah dijadikan penceramah untuk menarik golongan Melayu terutama anak muda supaya bersama-samanya dalam parti rasis DAP ini. Anak muda Melayu dijanjikan tubuhnya jika menyertai DAP dan menjadi ahli.

Mari kita tonton ceramah sex nya bersama Guan Eng:


Sumber: MyMassa

POLITIK LIDAH BEWAK BAKAL DIMULAKAN OLEH GUAN ENG?


Guan Eng akan memulakan drama lidah bewaknya dalam semua isu berbangkit mengenai projek perumahan dicerun bukit.Ayat paling popular akan digunakpakai dan MKP rasa dh terpakai pun "ini semua salah BN yang luluskan dulu".Tapi dalam blog stop the lies menyatakan Chow Kon Yeow adun Tanjong bungah telah membuat kenyataan bahawa DAP yang diterajui oleh Lim Guan Eng telah meluluskan 19 projek pembangunan lereng bukit disekitar Tanjong Bunga.Apa kejadah nie semua Guan Eng menyalahkan BN yang bagi padahal dia sendiri tido tak lena kerana susah hati dengan kehadiran pengundi Bagan Jermal dalam program Bersama TPM yang dihadiri oleh 40ribu pengundi.
We hear he has been like a cat on a hot tin roof after the deputy Prime Minister entered his territory in Bagan. The crowd was incredible and Muhyiddin Yassin gave a blistering speech and poked holes in all the lies and boastful claims that Lim Guan Eng has been making the last 4 years. 
He shredded the CM’s boast that millions of ringgit of foreign investment poured into Penang just months after he became CM. Remember the promised multi-million investments by Blackberry and the plan to build a golf course by the South Koreans on the mainland? 
They were all big fat lies. 
Guan Eng almost got screwed big time by wanting to build a tiger park until he realized he was dealing with notorious animal smuggler Anson!readmore

ORANG JAHIL AJE MENDEWA-DEWAKAN NIK AZIZ?Satu ketika dahulu, Nik Aziz ada melarang orang ramai khususnya rakyat Kelantan supaya tidak menggantungkan gambar Perdana Menteri (Mahathir) kerana perbuatan itu menjadikan kita mendewa-dewakan manusia.

Hari ini bagaimana? Di seluruh pelosok Kelantan sama ada di bulatan jalan atau di persimpangan, atau di mana-mana sahaja penuh dengan gambar Nik Aziz.

Ada gambar Nik Aziz menangis sedang berdoa, ada gambar Nik Aziz sedang bersolat dan berbagai-bagai lagi. Sakit mata melihat gambar- gambar itu, dan perbuatan itu sebenarnya adalah riak, perbuatan itu juga mengharapkan supaya orang jahil memuji atau mendewa-dewakan Nik Aziz.

Nik Aziz berkata UMNO tolak Islam. Saya ingin merujuk kepada kenyataan Nik Aziz seperti yang disiarkan dalam akhbar Utusan Malaysia Selasa 6 Disember di muka 7 bahawa pihak yang menolak Islam juga adalah kufur. Pihak mana yang sebenarnya menolak Islam? UMNO atau Pas? atau DAP (langkah mayat aku dulu kata Karpal Singh).

Rasulullah SAW ada bersabda bahawa al-Quran itu adalah menjadi hujah atau bukti yang kuat untuk menolong diri seseorang itu pada hari kiamat kelak, atau untuk menyusahkan dan menyulitkannya hingga ditimpakan azab ke atas seseorang itu pada hari tersebut.

Ini memang jelas. Dengan keterangan ini tiada sesiapa pun boleh atau dibenarkan berdusta dengan ajaran al-Quran iaitu wahyu Allah SWT. Sebenarnya kita tiada pilihan, suka atau tidak suka, kita kena ikut al-Quran, bukan al-Quran kena ikut cakap kita. Nik Aziz suruh al-Quran ikut cakap dia. Contoh, ringkas saja, dalam al-Quran banyak ayat yang Allah melarang kita daripada mendekati syaitan, contoh, di surah Faatir ayat 6 bermaksud:

Sesungguhnya syaitan adalah musuh bagi kamu, maka jadilah dia musuh yang mesti dijauhi tipu dayanya. Sebenarnya dia hanyalah mengajak golongannya supaya menjadi penduduk neraka.

Tetapi Nik Aziz kata, kita boleh berkawan dengan syaitan jika syaitan itu mahu membantu kita menubuhkan negara Islam. Syaitan mana? Allah kata tak boleh, Nik Aziz kata boleh. Jadi, sekarang siapa kufur? Pernahkah pemimpin UMNO kata begitu? Jawapannya adalah tidak. Hanya Nik Aziz sahaja yang berani berkata begitu.

Pada tahun 1999 (PRU-10) apabila Pas menang di Terengganu, penceramah Pas kata, Nik Aziz berkata ramai malaikat turun dari langit ke bumi membantu pengundi untuk mengundi PAS.

Kata penceramah itu lagi, Nik Aziz berkata malaikat memegang dan menggerakkan tangan pengundi untuk mengundi Pas. Nik Aziz nampakkah malaikat turun dari langit? Siapa berbohong dan siapa kufur?

Pada tahun 2004 (PRU-11) apabila Pas tewas di Terengganu lain pula kata penceramah Pas, penceramah Pas kata, Nik Aziz berkata ramai pengundi hantu UMNO datang dari Kuala Lumpur dengan berpuluh-puluh bas untuk mengundi UMNO hingga Pas hilang kuasa.

Kata Nik Aziz lagi, ini pilihan raya tidak adil dan pilihan raya tidak bersih. Persoalannya, mana perginya para malaikat di tahun 1999 itu? Siapa berbohong dan siapa kufur?

Dengan hujah-hujah di atas, seolah-olah pada tahun 1999 Nik Aziz nampak para malaikat turun ke bumi, dan pada tahun 2004 Nik Aziz nampak hantu pula sebagai pengundi. Tidak logik langsung.

Nik Aziz ialah manusia biasa. Nik Aziz bukan manusia istimewa. Nik Aziz bukan manusia ajaib. Nik Aziz bukan antara 10 sahabat Nabi SAW yang dijanjikan syurga oleh baginda. Nik Aziz ialah Menteri Besar Kelantan sejak tahun 1990 (22 tahun lalu). Nik Aziz juga seperti manusia lain, Nik Aziz juga terikat kepada ibadat kepada Allah SWT, Nik Aziz juga tertakluk kepada syurga dan neraka.

Namun, Nik Aziz sentiasa bercakap besar seolah-olah dia adalah manusia paling hampir dengan Allah SWT.

Saya masih ingat, menjelang PRU pada tahun 1990, 1995, 1999, 2004 dan 2008 penceramah Pas menggunakan strategi yang sama iaitu mana-mana calon yang diputuskan oleh parti merupakan calon terbaik kerana Nik Aziz mendapat petunjuk setelah bermunajab kepada Allah SWT.

Penyokong tidak boleh menolak mana-mana calon yang diputuskan oleh parti kerana ia telah diputuskan terlebih dahulu oleh Mursyidul Am Pas setelah diperkenankan oleh Allah SWT kata penceramah Pas dengan sombong, dan disambut dengan takbir, takbir, takbir.

Tetapi yang peliknya ramai juga calon yang diputuskan oleh Nik Aziz itu telah tewas di tangan UMNO. Para pembaca boleh fikir sendiri.

Monday, June 18

KELAB PUTERA 1MALAYSIA AJE BERANI BUAT MACAM NIE?


Apa kes nie pulak sampai macam nie punya serius Datuk Azeez nie?Semalam MKP menerima BBM menyatakan hari ini usaha untuk membawa balik Briged Jeneral (B) Datuk Ahmad Sujak Bon yang berumur 66 tahun.Penerbangan ihsan dari Kelab Putra 1Malaysia dengan kerjasama PRIMA.
Bekas Asisten Ketua Staf Kejuruteraan Tentera Udara Malaysia (TUDM), Brid Jen (B) Datuk Ahmad Sujak Abok selamat tiba ke tanah air Isnin selepas menerima rawatan di Indonesia akibat serangan angin ahmar. 
Ia menjadi detik paling bermakna kepada anak perempuannya, Suraya Ahmad Sujak yang kebetulan menyambut ulang tahun ke-30 hari ini, yang menganggap kepulangan ayahnya adalah hadiah hari jadi paling istimewa kepadanya.

Beliau berkata ayahnya berlepas ke Indonesia 8 Jun lepas atas urusan peribadi kemudiannya diserang angin ahmar Selasa lepas sebelum dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Rumah Sakit Puri Cinere di Depok, Jawa Barat, Indonesia."Setelah menerima khabar itu, saya terus menghubungi pengerusi Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim untuk meminta bantuan membawa ayah saya pulang.

"Syukur kepada Tuhan sebab ayah saya selamat kembali ke tanah air hari ini dan ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada KP1M yang cepat bertindak dalam urusan membawa pulang ayah saya," katanya.GEMPAR : KERANA GUAN ENG MENIPU ULTRAMAN GOYANG KOMTAR?


Kalau dah buat sesuatu yang boleh dikira menipu dan hanya bercakap tak serupa bikin kini tiba pulak masanya UrtraMAn datang mengamuk kat KOMTAR....

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mendesak Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng bertanggungjawab terhadap pembangunan di lereng bukit yang dilaporkan semakin rancak sehingga menjejaskan alam sekitar di negeri ini.

Muhyiddin berkata kerajaan pusat telah menyediakan garis panduan dan peraturan pembangunan di kawasan bukit tetapi kerajaan negeri ini dilihat sebagai tidak mematuhinya, katanya kepada pemberita selepas menghadiri menghadiri majlis perhimpunan warga industri bersama Timbalan Perdana Menteri di sini.

Muhyiddin selain itu berkata Lim seolah-olah membenarkan projek pembangunan tinggi di lereng bukit itu secara sesuka hati dengan mengabaikan garis panduan yang ditetapkan.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas rungutan pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mengenai projek pembangunan lereng bukit yang semakin menjadi-jadi di Pulau Pinang sekarang.

Dalam pada itu, menjawab soalan mengenai penerimaan rakyat Pulau Pinang terhadap Barisan Nasional sekarang, Timbalan Perdana Menteri berkata, hasil maklum balas yang diterimanya, rakyat negeri ini kini memberi sokongan luar biasa.

"Kita mendapat maklumat bahawa mereka tidak mendapat pembelaaan daripada kerajaan negeri dan disebabkan itu semangat mereka untuk menyokong BN adalah tinggi," katanya.

GERAN SELANGORKU FEEKAH BODOH?
Tindakan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim meminggirkan Pegawai Kewangan Negeri daripada proses pengurusan Geran Selangorku yang bernilai RM300 juta hanya bertujuan memperkukuh kedudukan politik Menteri Besar itu yang semakin kehilangan pengaruh dalam Parti Keadilan Rakyat, kata Dr Mohamad Khir Toyo.

Beliau berkata alasan-alasan yang diberikan oleh Setiausaha Politik Khalid, Faekah Husin mengenai penguasaan Khalid ke atas dana lumayan itu adalah "bodoh" dan hanya menzahirkan kecetekan pegawai itu mengenai urus tadbir kerajaan negeri.

Mantan Menteri Besar Selangor itu berkata, jika Khalid ikhlas dan telus, beliau sepatutnya memastikan Pegawai Kewangan Negeri Datuk Ariff Abdul Rahman terbabit pengurusan dana itu yang menyamai 20 peratus belanjawan Selangor.

"Peruntukkan itu perlu melalui Pegawai Kewangan. Sekarang ini nampaknya dasarnya lebih tertutup.

"Kalau dulu Pegawai Kewangan, Setiausaha Kerajaan Negeri dan Ketua-Ketua Dewan terlibat dalam perlaksanaan projek, sekarang tinggal Menteri Besar sahaja,".

Carta mekanisma Geran Selangorku menunjukkan Khalid mengetuai sebuah jawatankuasa yang berkuasa penuh memutuskan pihak yang bakal mendapat kontrak.

Ahli lain dalam jawatankuasa itu termasuk Setiausaha Akhbar Khalid, Arfa' Eza Abdul Aziz dan Faekah sendiri. Bagaimanapun dua pegawai utama kerajaan negeri iaitu Datuk Ariff dan Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Khusrin Munawi tidak diberi sebarang kuasa dalam pengurusan dana berkenaan.

Khalid sebelum ini terpaksa menyerahkan jawatannya sebagai Pengerusi PKR negeri kepada Azmin Ali, setelah dituduh kerap membelakangkan kepentingan PKR dan wakil rakyat parti itu dalam mentadbir Selangor.

Khir menyifatkan sebagai "luar biasa" tindakan Khalid meminggirkan Khusrin dan Ariff dalam proses kewangan yang melibatkan dana sebegitu besar.

Beliau berkata alasan Faekah bahawa dana itu tidak memerlukan kelulusan dua pegawai kanan negeri itu tidak masuk akal sama sekali.

"Faekah ini tiada pengetahuan, tapi mahu berlagak berkuasa lebih daripada Menteri Besar, itu masalahnya. Sebab itu orang menyampah dengan dia. Dia tidak faham prosedur.

"Saya tidak mahu bertegang urat dengan Faekah ini. Kalau bertegang urat dengan orang macam Faekah ni, kita pun akan jadi bodoh macam dia juga," kata beliau.

Khir menempelak dakwaan Faekah kononnya kerajaan negeri Pakatan Rakyat yang memulakan penyusunan hutang Talam Corporation kepada kerajaan negeri.

"Faekah ni lebih kuah dari sudu. Dia perlu ingat program TALAM itu dimulakan oleh BN, bukan Khalid Ibrahim. Program menstruktur semula TALAM ni bermula zaman BN pada 2007, bukan 2008.

"Pengutipan hutang TALAM bermula pada 2007 di bawah Ketua Pentadbir Perbadanan Menteri Besar (MBI), bukan Pakatan Rakyat," katanya.


- Posted using BlogPress from my iPad

Sunday, June 17

POLITIK KELIRUKAN RAKYAT!! HAJI ATAU UNDI?
Agak melegakan apabila beberapa mufti dan juga ulama mula mencampuri isu wajar atau tidak umat Islam Malaysia menangguhkan kerja haji mereka tahun ini dan tumpukan perhatian untuk menyertai pilihanraya umum ke-13.

Ini secara langsung membantu menjernihkan suasana dan mengurangkan keraguan mengenai apa sebenarnya yang terkandung di sebalik isu bagaimana memilih kerajaan yang adil di Malaysia yang dimulakan oleh PAS.

Lantaran terdesak di segi politik, Ketua Penerangan Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mengeluarkan kenyataan supaya ahli Pas yang terbabit secara langsung dengan pilihanraya umum akan datang supaya berikhtiar tidak melaksanakan rukun haji tahun ini dan perlu beri tumpuan pada pilihanraya umum.

Maksud terbabit dengan pilihanraya, beliau menerangkannya kemudian, membabitkan ahli-ahli Pas yang dikira akan jadi calon dan pekerja parti seperti pemerhati peti undi dan sebagainya.

Isu sebenar di sebalik pandangan Tuan Ibrahim ini ialah, bolehkah ibadah lain seperti pilihanraya umum yang datang empat atau lima tahun sekali itu mengatasi kewajiban menunaikan rukun Islam kelima? Maka tercetuslah perdebatan umum berhubung perkara itu.

Yang menguja ialah, kali ini perdebatan tidak terhad pada pelaku dalam ruang agama yang biasa seperti Tan Sri Harussani Zakaria, Mufti Perak dan Dr Juanda Jaya, Mufti Perlis. Kali ini mufti lain seperti Datuk Tamyes Abdul Wahid dari Selangor dan beberapa ulama lain turut melontarkan pendapat mereka.

Memang demikian indahnya syariah Islam. Setiap isu diselusuri dari segenap sisi. Ini sesuai dengan pesan Rasulullah s.a.w. bahawa perbezaan pandangan adalah satu rahmat bagi umat. Namun dalam kes ini apakah rahmatnya bagi orang Melayu Islam?

Yang paling ketara, perhitungan politik kini semakin jelas menguasai dan meruncing dalam pemikiran umat Islam Malaysia. Sebaik sahaja ditegur oleh pelbagai pihak sebagai “menurunkan darjah rukun Islam kelima” itu berbanding pilihanraya, Tuan Ibrahim segera memperjelaskan bahawa maksud beliau ialah bukan semua ahli Pas yang perlu menangguhkan ibadah haji mereka; cuma yang terbabit dengan pilihanraya sahaja.

Namun Pas tidak meninggalkan Tuan Ibrahim keseorangan. Bertali arus pemimpin Pas membuat kenyataan untuk mengatakan cadangan beliau itu wajar dan tepat -- pilihanraya lebih penting kerana ia akan menentukan siapa memimpin negara ini untuk lima tahun lagi!

Pemimpin-pemimpin Pas bingkas mempertahankan Tuan Ibrahim kerana melihat kepentingan politik; khuatir ramai ahli Pas yang tidak dapat memangkah calon parti itu jika mereka berada di Tanah Suci. Walhal ada banyak sudut lain yang mereka abaikan atau sengaja tidak mahu tonjolkan.

Antaranya, dalam kuota 28 ribu jemaah haji Malaysia tahun ini, berapa ramaikah penyokong Pas tegar hingga boleh menjejaskan peluang parti itu dalam pilihanraya? Bagaimana dengan jemaah yang menyokong Umno; tidakkah Umno juga akan rugi jika membiarkan mereka meneruskan hasrat menunaikan haji?

Yang menjadi persoalan ialah soal hukum. Mana lebih utama, haji atau pilihanraya? Persoalan ini bukan terhad kepada pekerja atau calon pilihanraya, ia soal hukum – mana lebih utama dan perlu didahulukan?

Yang tersirat ialah Pas mahu meleraikan misteri politik. Atau, lebih tepat lagi ia mahu menyergap pengerusi Brisan Nasional, Datuk Seri Najib Razak supaya mengikrarkan bahawa beliau tidak akan membubarkan parlimen menjelang akhir Oktober 2012.

Dengan fatwa bersalut politik ini, Pas dan rakan Pakatan Rakyatnya akan berasa lebih lega kerana dapat membayangkan (walau tidak dapat memastikan) bila pilihanraya ke-13 akan berlaku. Ini sebenarnya. Ia bukan soal mana lebih afdhal dan mana yang lebih wajar!

Seharusnya Pas mengatur tindakan politik mengikut iman. Menang kalah, adalah hak Allah. Jika Pas di jalan yang benar, ia tidak mungkin kecundang; tidak kira sebijak mana Najib mengatur siasah. Jika lebih separuh daripada 28,000 jemaah haji Malaysia berada di Tanah Suci, tetapi jika Pas memang ditakdirkan menang, ia akan tetap menang.

Namun Pas perlu dapat isyarat bila pilihanraya akan berlaku. Jika Najib terus dengan program transformasi dan tidak lokek menabur panen ekonomi negara dengan adil kepada semua rakyat, maka akan lebih sempit kelak ruang untuk menang bagi Pas dan Pakatan Rakyat.

Jika Najib berpolitik “ikut buku” dan membubarkan parlimen hingga tempoh matangnya, bagaimana Pas dan sekutunya hendak terus “menghangatkan semangat rakyat” untuk terus membenci Barisan Nasional yang saban hari semakin dekat di hati rakyat.

Lelah ekonomi, tenaga dan isu pasti berlaku dan saban hari semakin banyak kelemahan dan ketidakjujuran kerajaan-kerajaan negeri Pakatan Rakyat terselak. Rakyat mulai nampak -- isu haji ialah untuk beri gambaran bahawa Najib sekali lagi “zalim dan cuba mengganggu amal ibadat” orang Islam Malaysia.

Matlamatnya dua. Satu, tambah kebencian rakyat terhadap Najib. Kedua, ia mungkin boleh memaksa Najib untuk beri “bayangan” bahawa pilihanraya tidak akan diadakan semasa musim haji. Jika itu benar kemungkinannya ia akan berlaku November atau mungkin April tahun depan. Jadi lebih mudah untuk mengatur rencana politik serta menguruskan soal stamina ekonomi dan isu.

Jika tidak, tentu ini akan memaksa Najib untuk memanggil pilihanraya diadakan sebelum Ramadan. Itu yang Pas lebih harapkan. Pada bacaan Pas, sekarang sokongan pada Pas dan Pakatan makin memuncak. Peluang menang lebih besar.

Isu martabat rukun haji bukan perkiraan Pas. Itu hanya sergahan politik. Pemimpin Pas kini lebih cenderung pada politik dan kurang mesra pada persoalan melepaskan jemaah menunaikan rukun agama dengan tenteram dan tertib.


- Posted using BlogPress from my iPad

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive