Wednesday, January 27

BILA PAKAR KEWANGAN FACEBOOK BERBICARA........ @azeezputera @drasyrafwajdi

STRATEGI FITNAH MASA KINI SEBARKAN DOKUMEN DAN MENGHUKUM BERSANDARKAN MAKLUMAT SEPARUH MASAK

Saya dihubungi banyak pihak mengenai penyebaran surat Bank Negara kepada Menteri dan Pengerusi Tabung Haji mengenai pendekatan Tabung Haji memberikan bonus dan dividen yang tinggi sepanjang 2012-2014 hingga menyebabkan kejatuhan nilai rizab Tabung Haji. Hanya bersandarkan surat ini, maka ramai telah menjatuhkan hukuman dan mencetuskan polemik fitnah seolah-olah KONONNYA Tabung Haji mengalami kerugian, dividen tidak mampu dibayar, pengurusan kewangan Tabung Haji lemah hinggalah kepada serangan-serangan peribadi bersifat ghibah dan fitnah terhadap beberapa individu pengurusan tertinggi Tabung Haji.

Saya tidak berhasrat untuk buat penjelasan satu persatu tuduhan yang dilemparkan kepada Tabung Haji kerana pihak Tabung Haji telahpun diarahkan untuk mengeluarkan kenyataan penjelasan terperinci mengenai isu yang dibangkitkan pada hari ini.

Walaubagaimanapun, nasihat saya kepada 'pakar-pakar kewangan segera' Facebook dan media2 sosial lain, eloklah ambil kira beberapa point dan garis panduan berikut sebelum buat ulasan mahupun komentar berbaur fitnah berasaskan surat Bank Negara Malaysia yang difahami diluar konteks dan sewenangnya disebarkan:

1. Kena faham apa maksud rizab? Apa beza rizab dan fungsinya bagi sebuah institusi kewangan seperti bank dengan institusi pelaburan seperti Tabung Haji. Kesannya juga berbeza.

2. Kena faham model perniagaan (business model) sebuah bank dengan model perniagaan Tabung Haji. Bank buat duit dengan bagi pinjaman dengan menggunakan modal daripada wang2 para pendeposit, sedangkan Tabung Haji menjana keuntungan melalui pelbagai bentuk pelaburan termasuk dalam bidang hartanah, pasaran saham, dan pemilikan syarikat dan subsidiary yang menjalankan pelbagai perniagaan termasuk Bank Islam.

3. Kena faham beza struktur Balance Sheet sebuah Bank dengan Balance Sheet Tabung Haji. Ini termasuklah komponen aset dan liabiliti dalam Balance Sheet sebuah bank dengan komponen aset dan liabiliti Balance Sheet Tabung Haji.

4. Memahami struktur Balance Sheet Tabung Haji dan bezanya dengan sebuah bank akan membantu kita memahami apa bentuk risiko yang dihadapi oleh bank berbanding Tabung Haji yang menjadi kebimbangan Bank Negara.

5. Harus juga tahu bahawa Tabung Haji tidak dikawal selia Bank Negara. Namun keprihatinan Bank Negara ada asasnya jika Tabung Haji rugi hingga terpaksa guna wang negara untuk tanggung kerugian Tabung Haji jika ia berlaku, waiyyazubillah. Walaubagaimanapun, persoalannya apakah benar Tabung Haji rugi?

6. Kena membaca dokumen kewangan atau Balance Sheet dan Profit/loss Statement Tabung Haji secara keseluruhannya bukan bergantung kepada satu bahagian sahaja seperti bahagian liabiliti dan rizab.

7. Mesti memahami peraturan-peraturan perakaunan antarabangsa yang baru sebagaimana dikehendaki dalam IFRS (International Financial Reporting Standard) terutamanya aspek penilaian rizab, aset dan liabiliti yang digunakan.

Semua garis panduan diatas perlu diambil kira sebelum kita buat ulasan yang akhirnya menyebabkan kita begitu mudah menjatuhkan hukum bahkan sewenangnya mengeluarkan kenyataan fitnah dan tohmah tanpa rasa sedikitpun khuatir akan dosa jariah dan muflis akhirat yang diamarankan Junjungan Nabi Muhammad SAW.


STRATEGI FITNAH MASA KINI SEBARKAN DOKUMEN DAN MENGHUKUM BERSANDARKAN MAKLUMAT SEPARUH MASAKSaya dihubungi banyak...
Posted by DR ASYRAF WAJDI DUSUKI on 25hb Januari 2016

No comments:

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive