Saturday, March 27

PERJUANGAN UMNO TIADA PENGHUJUNGNYA..2. Dalam gawatnya pandemik ini, Allah SWT terus mengizinkan kita berhimpun untuk melangsungkan urusan parti dan negara.

3. Maka marilah kita memanjat setinggi-tinggi syukur dan pengEsaan kepada Allah SWT yang Maha Mengasihi dan yang Maha Mengetahui atas semua yang telah ia aturkan kepada kita.

Para perwakilan yang saya hormati,

4. Tahun ini genap 75 tahun usia UMNO. Tiada yang keramatnya UMNO ini tetapi yakinlah, orang Melayu dan Malaysia tidak boleh tidak mempunyai UMNO dalam persadanya.

5. Dalam usia yang sangat matang ini, insya-Allah UMNO akan terus mengemudi watan ini dengan sebaik-baiknya. Akan UMNO jaga tanahair ini dengan seelok-elok jagaan dan asuhan.

6. Tidak akan lupa kita pesan pendiri UMNO, Almarhum Dato’ Onn Bin Jaafar. “Kita hendaklah mengesek biola dengan kuat akan lagu gesekan kita. Jangan sampai orang lain mengesek dan kita hanya menari sahaja menurut lagu gesekan”.

Para perwakilan yang dikasihi;

7. Kita berhimpun pada kali ini dalam keadaan yang masih tidak menyenangkan. Pentas politik, persekitaran ekonomi dan kedudukan sosial bangsa Malaysia sedang berada pada saat genting dan getir.

8. Keadaan yang secara ringkasnya boleh digambarkan dengan istilah ‘kerancuan’ – iaitu satu situasi kucar kacir, terumbang ambing dan bercempera.

9. Wabak Covid-19 telah meletakkan keseluruhan negara dan rakyat dalam keadaan yang sangat sukar.

10. Dalam sekelip mata, kita kehilangan status quo sebagai negara membangun paling berjaya. Jumlah rakyat kita yang jatuh ke dalam kelompok miskin berlipat ganda.

11. Mereka yang hilang pekerjaan semakin tidak terhitung oleh angka.

12. Peniaga-peniaga kecil dan sederhana yang terpaksa menutup perniagaan, tidak pasti jika mereka akan berupaya beroperasi semula.

13. Golongan kelas menengah semakin mengecil. Anak-anak sekolah ketinggalan dalam pendidikan sehingga mewujudkan jurang yang ketara.

14. Universiti tidak dibuka. Mahasiswa kehilangan nikmat dan peluang menimba pengalaman hidup yang selayaknya mereka rasai.

15. Demokrasi negara ini juga semakin merosot. Ruang kebebasan bersuara semakin mengecil. Malah sering sahaja dikongkong. Parlimen sebagai entiti yang mengangkat nilai sebenar demokrasi dilumpuhkan dan perlembagaan tidak dijunjung dengan luhur.

16. Ahli Parlimen memperjudikan mandat rakyat dengan sesuka hati demi kepentingan peribadi masing-masing.

17. Iklim politik kita seperti dilanda langkisau . Ramai yang sasau, ramai yang meracau.

18. Mereka melompat dari satu kolam ke kolam yang lain. Tanpa malu tanpa segan silu. Seakannya negara kita dalam tempoh pandemik ini, lebih memerlukan larangan rentas parti, berbanding larangan rentas negeri.

19. Semua ini sesungguhnya ujian besar dari Allah SWT. Namun, dalam setiap ujian yang diberikan, sabar dan tabah itu hanyalah sebahagian sahaja dari cara kita menghadapinya.

20. Sebahagian lagi mestilah diisi dengan kesungguhan dan ikhtiar untuk keluar dari kesukaran ini. Tawakal kita, pasrah dan reda kita, mesti selari dengan semangat dan usaha kita. Hanya dengan yang demikian, Insya-Allah, dampak pandemik ini dapat kita hadapi dengan baik.

Saudara dan saudari sekalian,

21. Kita mesti mengakui, sekali pun ada kelemahan di sana sini, wabak COVID-19 di negara kita sebenarnya masih terkawal jika dibandingkan dengan negara-negara luar.

22. Selama setahun, kita telah mengharunginya dengan baik melalui kepelbagaian intervensi pada setiap ruang dan dimensi.

23. Seluruh warga Kementerian Kesihatan Malaysia, Polis Di Raja Malaysia, Angkatan Tentera dan semua kakitangan pelbagai agensi yang menjadi barisan hadapan, sangat komited dan profesional dalam menjalankan tanggungjawab mereka.

24. Kita sangat berterima kasih kepada mereka. Marilah kita semua memberikan satu penghargaan yang sangat ikhlas, mendalam dan tidak terhingga kepada mereka semua.

Para perwakilan yang saya hormati;

25. Perpaduan ummah telah menjadi terma yang begitu tular dan lumrah kebelakangan ini.

26. Semua pihak bercakap mengenainya. Seolah-olah ummah telah berpecah belah sehingga ke tahap yang sangat parah.

27. Saya mempunyai pandangan yang berbeza. Pada saya, kedudukan perpaduan orang Melayu tidaklah terlalu meruncing. Sesekali sudah pasti ada sedikit kocakan disana dan sini. Itu lumrah. Bumi mana tidak ditimpa hujan.

28. Tetapi secara umumnya, perpaduan orang Melayu sebenarnya semakin mengukuh. Semenjak UMNO dan PAS menerokai jalan perpaduan, orang Melayu dalam kedua-dua parti besar ini semakin erat dan akrab, sehingga membuahkan pelbagai kejayaan dalam beberapa PRK yang lepas. Kita leraikan pergeseran silam, kita bersatu atas nama Islam dan Melayu.

29. Namun, tentu sekali kita akan melihat perpecahan jika konsep perpaduan bangsa Melayu itu ditafsirkan dalam konteks politik semata-mata. Jadi, janganlah perpaduan ummah itu, pada kita tidak lebih dari sekadar parti-parti Melayu duduk bersama dalam sebuah perikatan politik.

30. Tafsiran sebegini sangat cetek. Ini kerana, jumlah orang Melayu yang diwakili oleh kedua-dua parti besar Melayu sebenarnya hanyalah dalam lingkungan 4 juta sahaja.

31. Sedangkan, berbelas-belas juta lagi orang Melayu di luar sana yang tidak berparti, tidak menyertai UMNO dan PAS, apatah lagi PPBM. Namun mereka membentuk sebahagian besar ummah yang kita sebut-sebutkan ini.

32. Jadi, seruan kepada perpaduan ummah mestilah dibaca dalam konteks yang lebih besar. Ia mesti benar-benar bertujuan menyatukan semua orang Melayu. Merentas ideologi politik, merentas kepentingan kuasa dan merentas status sosial.

33. Ia mesti menjangkaui laba politik dan tidak menjadi sekadar strategi untuk menang dalam pilihanraya. Sedangkan nasib dan masa depan ummah belum tentu akan dipedulikan selepas itu.

34. Atas dasar itu, saya ingin membuat penegasan penting.
Bahawa sebagai gerakan yang telah lama memperjuangkan orang Melayu, iltizam UMNO terhadap kepentingan ummah jangan sesekali dipersoalkan.

35. UMNO telah lama merintis kesepakatan bangsa Melayu, merentas parti dan ideologi, semasa menentang Malayan Union.

36. UMNO telah terlebih dahulu menggembleng pelbagai usaha mengumpul dana, sokongan dan bantuan orang Melayu, Cina dan India bagi merunding dan menuntut kemerdekaan.

37. UMNO memeta, jalan perpaduan pelbagai pihak dan kaum, selepas berlakunya peristiwa 13 Mei dan memulihkan semula kestabilan politik di Malaysia.

38. Setelah diisytiharkan haram pada 1988, UMNO terus berupaya menyatu padukan Malaysia dengan sokongan pelbagai parti komponen. Malah masih terus memimpin Kerajaan.

39. Sewaktu peristiwa pemecatan Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1997, ramai orang Melayu marah dan menunjuk perasaan. Ramai yang turun ke jalan, menggila dan berdemonstrasi.

40. Namun, kerana matlamat yang jelas dan kerja keras, Alhamdulillah, UMNO terus menang dengan majoriti dua pertiga. Dan perkara itu berlaku kerana, UMNO mempunyai sokongan dan keyakinan pelbagai lapisan masyarakat untuk terus mengurus Malaysia.

41. Jangan kita lupa, dalam segala perselisihan yang pernah wujud, UMNO tetap menerima kembali Semangat 46 ke pangkuan perpaduan bangsa.

42. Dan bila UMNO gagal membentuk Kerajaan 3 tahun lalu, UMNO menghulur tangan perpaduan kepada PAS sehingga terbentuknya Muafakat Nasional.

43. Jadi, kepada pemimpin serpihan parti Melayu yang baru setahun jagung usianya, usahlah tuan-tuan berbicara tentang perpaduan ummah dengan UMNO. Bila tuan-tuan sendiri tidak punya sebarang rekod menyatu padukan bangsa Melayu dan rakyat Malaysia.

44. Jangan berbicara tentang perpaduan ummah dengan UMNO, kalau tuan-tuan sendiri berentap dengan mereka yang sebelum ini tuan-tuan peluk dan dakap mesra.

45. Jangan berbicara tentang perpaduan ummah dengan UMNO, kalau yang tuan-tuan tahu, hanyalah memancing dan mengutip sesiapa sahaja yang pantas meninggalkan perjuangan bangsa. Termasuklah mereka yang selama ini tidak berhenti-henti menghina dan merendah-rendahkan orang Melayu.

46. Mereka inilah yang sebenarnya anti perpaduan Melayu. Mereka tidak pernah memperjuangkan sebarang usaha perpaduan. Sehinggalah apabila nyawa mereka seperti telur di hujung tanduk, kelangsungan parti mereka menjadi begitu getir, baharulah mereka mula tergagap-gagap bercakap tentang perpaduan bangsa.

47. Lebih menjelikkan, bila mereka yang meninggalkan PKR turut tidak malu mahu bercakap berkenaan perpaduan ummah. Sedangkan selama berpuluh-puluh tahun, perjuangan mereka tidak pernah sekali pun menjurus kepada kebaikan orang Melayu, apatah lagi perpaduan ummah.

48. Maka dengarlah wahai seluruh perwakilan UMNO dan bangsa Melayu. Saya tegaskan dengan setegas-tegasnya. Bahawa perpaduan bangsa Melayu, adalah cita-cita besar yang UMNO telah dan akan terus dukung dengan tegas dan setia.

49. Ia tidak akan kami lacurkan dalam matlamat politik yang sempit. Ia tidak akan kami leburkan dalam perlumbaan kuasa yang tidak cerdik.

50. Yang akan UMNO usahakan adalah, perpaduan seluruh bangsa Melayu. Yang berpolitik atau tidak, yang berparti atau tidak dan yang dalam kerajaan mahupun pembangkang. Semuanya akan kita pandang dan kita undang. Rukunnya hanya satu, iaitu Melayu!

51. Semua ini mesti kita jayakan dengan hanya satu tujuan. Iaitu demi membangunkan kebingkasan orang Melayu. Dan bukan untuk menyelamatkan mana-mana individu atau perikatan politik tertentu.

52. Dan saya tegaskan juga. Pada UMNO, perpaduan Melayu bukan sekadar mengukuhkan kedudukan bangsa Melayu, tetapi juga perpaduan nasional.

53. UMNO dan BN akan memperjuangkan perpaduan Melayu dan perpaduan nasional tanpa terpisah-pisah. Ia bergerak seiring dan akan saling diperkuat.

54. Alasannya mudah. Masa depan Malaysia tidak akan cerah dan mencukupi dengan jaminan perpaduan Melayu sahaja.

55. Tetapi, jaminan masa depan Malaysia yang baik, harus hadir bersama perpaduan semua kaum. Perpaduan yang saling berakar, mengukuh satu sama lain, demi Malaysia yang kita cintai.

Para perwakilan sekalian,

56. Dalam perhimpunan agung lepas, saya telah mengutarakan pandangan saya tentang ‘The Era of Disruption’ dan bagaimana kita akan menghadapi ‘Massive and Mega Disruption’ dalam setiap aspek kehidupan ekonomi, perniagaan, sosial dan politik.

57. Semuanya dipacu oleh perubahan sikap, gaya hidup dan pemikiran. Kerana lambakan maklumat yang luar biasa derasnya dek kemajuan teknologi yang kita nikmati pada hari ini.

58. Politik Malaysia juga tidak terkecuali. Apa yang kita lalui waktu ini, menunjukkan bahawa politik Malaysia telah sangat terusik atau ‘Severely Disrupted’.

59. Walau bagaimanapun, kecelaruan politik Malaysia tidak berlaku kerana ledakan teknologi dan maklumat. Tetapi ledakan nafsu serta kegilaan terhadap kuasa dan kedudukan. Sehingga melenyapkan segala sistem nilai, kompas moral dan prinsip murni yang selama ini memimpin kita dalam politik.

60. Realitinya, kita sedang melalui krisis politik yang tidak pernah kita lalui sebelum ini. Bahkan, tidak nampak tandatanda bahawa krisis politik kita akan berakhir segera.

61. Semua ini mengundang kebimbangan yang sangat mendalam.

62. Pertama, dengan segala kegilaan yang kita lihat sekarang ini, apakah bentuk pengakhirannya?

63. Kita hanya boleh meneka-neka. Apakah ada keuntungan dari semua ini kepada orang Melayu dan rakyat Malaysia? Dan jika pun ada sekelumit untung, sejauh mana dan setakat manakah ia akan bertahan?

64. Kedua, tidakkah krisis politik yang kita hadapi ini, akan memudarkan kepercayaan rakyat terhadap gerakan politik dan budaya demokrasi?

65. Sekarang ini rakyat sudah mual dan jelak dengan orang politik. Jangan sampai rakyat Malaysia hilang segala kepercayaan serta muak dengan semua kita. Sehingga mereka membuang terus apa-apa sahaja idealisme yang ada.

66. Ketiga, apakah peranan UMNO dalam menghadapi krisis ini? Bagaimana UMNO mesti mengurus kecelaruan ini, sekali gus memastikan kita kembali, menjadi lebih kuat dan lebih berpengaruh seperti sebelumnya?

67. Kita telah merasai peritnya kekalahan apabila tumbang dan ditolak semasa PRU 2018 yang lalu. Kita tidak mahu melaluinya sekali lagi.

68. Kita mesti menyegerakan pencarian solusi kepada semua kecelaruan ini, melalui strategi yang tuntas dengan kesungguhan yang mendalam daripada semua perwakilan.

69. Penyelesaian yang UMNO ketengahkan mestilah bukan sahaja untuk memulihkan kestabilan politik negara.

70. Yang lebih penting, ia mesti memastikan kita mampu mengembalikan kepercayaan rakyat dari pelbagai kaum terhadap UMNO. Untuk menjadi induk politik yang kuat, UMNO mesti diterima dan disokong oleh semua Melayu dan Bukan Melayu.

Para Perwakilan yang saya hormati sekalian;

71. Jika hari ini kita dilanda krisis dan kecelaruan daripada segenap sudut, maka percayalah bahawa pintu-pintu peluang juga, sebenarnya sedang terbuka luas.

72. Dalam erti kata lain, permasalahan politik yang Malaysia sedang lalui sekarang, turut membuka ruang dan peluang keemasan kepada UMNO. Cuma, kita mesti bijak untuk memanfaatkannya.

73. Rakyat telah menyaksikan kegagalan 22 bulan pemerintahan PH. Kini, rakyat sedang melihat pula ketidakcekapan dan kelembapan PN menguruskan negara.

74. Walaupun UMNO adalah sebahagian dari Kerajaan PN, namun peranan UMNO sangat terpencil dan tidak dominan. Kita lebih duduk tunduk dari bangun menjadi induk. Ditambah pula dengan pendirian jelas, UMNO untuk tidak menyertai parti PN sejak awal dahulu.

75. Sedar atau tidak, senario-senario ini sebenarnya memberikan UMNO kesempatan unik untuk mengetengahkan semula BN sebagai Kerajaan pilihan rakyat. Sama ada dalam kalangan Melayu mahupun bukan Melayu.

76. Prestasi BN sebagai Kerajaan selama 60 tahun adalah jauh lebih baik dan lebih berjaya. Belum nampak sebarang petunjuk bahawa kerjasama politik seperti PH mahupun PN, mampu menterjemahkan formula BN yang kita laksanakan dulu.

77. Jadi, rakyat sebenarnya boleh diyakinkan, bahawa BN harus dikembalikan segera untuk memerintah demi kemakmuran Malaysia.

78. Kita bukan mahu mendabik dada, menyatakan hanya kita yang paling pandai, paling tahu semua perkara. Bukan itu maksud saya.

79. Cuma, BN yang diterajui oleh UMNO sebagai induk itu, ada kelebihannya yang tersendiri, yang telah terbukti, malah yang cuba ditiru oleh orang lain tetapi gagal.

80. Punca kegagalan mereka sebenarnya ialah, meminggirkan UMNO sebagai parti terbesar Melayu.

81. Justeru, demi kestabilan politik di Malaysia, rakyat harus diyakinkan bahawa, tidak ada kerajaan yang akan stabil tanpa sokongan parti Melayu terbesar. Dan tidak ada parti Melayu yang mempunyai pengaruh dan kesederhanaan seperti UMNO.

82. Mungkin ramai yang menyoal. Bagaimana BN akan memerintah kalau hanya dengan empat parti komponen?

83. Jawapan saya mudah. UMNO dan BN ini adalah entiti politik. Ia hidup, dinamik dan progresif. Ia senantiasa terbuka dengan segala rumus baharu dalam politik.

84. Ia bukan entiti pegun, yang tidak berevolusi. UMNO sedar bahawa perubahan itu adalah sesuatu yang tidak boleh dielakkan.

85. Maka demi masa depan Malaysia, UMNO melalui BN, wajib meneroka semua kemungkinan yang wujud untuk dimanfaatkan.

86. Jadi, berbekalkan keanjalan yang UMNO dan BN ada ini, ia memungkinkan kita untuk “memeta pembaikan politik”, atau “political correctness” yang baharu dan strategik.

87. Kenapa saya menganjurkan kesediaan untuk melakukan pembaikan politik atau political correctness ini?

88. Pertama, kerana kita sedang berada dalam era ‘disruption’ dan ‘survival mode’.

89. Era ini menuntut kita keluar dari zon selesa dan melepaskan diri dari sebarang kejumudan pendekatan politik, yang selama ini membelenggu kita.

90. Telah tiba masanya untuk UMNO meneroka, jalan progresif dengan memikirkan percaturan serta pembaikan politik yang lebih sesuai zaman.

91. Kedua, jika parti lain memilih meninggalkan UMNO dan BN, ia menandakan kita semakin menua dengan citra ketinggalan zaman. Maka kita harus meremajakan citra UMNO ini dengan menjadikan ia lebih baik dan bermutu.

92. Dan ketiga ada banyak cara dan jalan yang lebih baik untuk mencapai pembaikan politik ini. Sama sekali bukan dengan mengorbankan moral dalam berpolitik.

93. UMNO mesti memilih jalan yang lebih matang, unggul, diterima dan bermaruah. Jalan yang tidak membiarkan sesiapa berasa ditinggalkan, ditipu dan dikhianati.

94. Suka atau tidak, kita mesti mula menerima hakikat. Bahawa sekarang ini adalah zaman kebarangkalian dengan seribu kemungkinan. Akan sampai waktu UMNO, mesti meneroka pembaikan politik dengan terbuka dan berani.

95. Selagi mana yang demikian itu dapat menyumbang kepada penyelesaian kecelaruan politik di Malaysia tanpa menggadaikan perkara-perkara asas yang kita pegang dan perjuangkan.

96. Pendek kata, pembaikan politik yang ingin kita terokai dan pertimbangkan, mesti dipagar dengan nilai, prinsip dan syarat-syarat yang ketat.

97. Satu, ia mesti menguntungkan UMNO, orang Melayu dan Islam. Mesti. Tidak ada kompromi. Perjuangan dan kepentingan orang Melayu dan Islam tidak akan ditinggalkan dan dikompromikan oleh UMNO. Apa guna memegang kuasa kalau Melayu binasa. Apa guna bekerjasama kalau Melayu kekal di takuk lama.

98. Dua, ia mesti melonjakkan UMNO menjadi induk dalam pemerintahan negara. UMNO mesti memimpin segala bentuk perkongsian kuasa atau kerjasama politik untuk mengurus negara. Tiada pemerintahan, tanpa UMNO sebagai induk dan terajunya.

99. Tiga, pembaikan politik ini mesti memberikan kestabilan politik yang lestari. Bukannya sekadar sebuah kerjasama terdesak, yang bersifat menangguk di air keruh, dan dipenuhi dengan gunting dalam lipatan. Sehinggakan, segala prinsip dan pendirian, terpaksa digadaikan berkalikali.

100. Kita tidak mahu ada lagi aktiviti kotor melelong ahli Parlimen. Tidak ada lagi ugut-mengugut. Tidak ada lagi senario mempergunakan darurat demi kelangsungan kuasa politik. Dan tidak ada lagi percaturan tidak bermoral, yang melingkupkan nilai dalam berpolitik dan amalan demokrasi.

101. UMNO melalui BN akan bekerjasama hanya dengan mereka yang berprinsip dan diterima rakyat.

102. Empat, biar apa pun pembaikan politik yang kita mahu lakukan, ia mesti bersifat terangkum dan menjadi wahana keadilan dan kebaikan untuk semua. Orang Melayu, Bukan Melayu serta Malaysia.

103. UMNO akan menyantuni semua dan meneroka persefahaman dengan semua. Parti politik atau bukan parti politik, Kerajaan atau bukan kerajaan, rakyat biasa atau golongan pemodal, yang tua atau remaja. Semua harus menjadi pemegang taruh dalam pembaikan politik ini.

104. Ringkasnya, sebarang pembaikan politik yang kita mahu ikhtiarkan, mesti menjadikan UMNO sebagai teras, Malaysia sebagai asas dan kestabilan politik sebagai matlamat, yang dipertahankan bersama, secara saksama.

105. Jadi, bagaimana UMNO akan menguruskan pembaikan politik baharu ini?

106. Satu perkara yang pasti, UMNO tidak akan terburu-buru. Membangun menjadi lebih baik, lebih bermutu dan lebih unggul tidak akan ada jalan pintas.

107. Kalau kita benar-benar mahu memeta satu pembaharuan politik, saya jamin pada semua, bahawa kepimpinan UMNO akan mengambil pendekatan berhati-hati, dengan perkiraan jangka masa panjang yang matang.

108. Ia akan berpandu nilai, mendapat dukungan akar umbi parti, terangkum dan tidak meminggirkan mana-mana pihak.

109. InsyaAllah, pembaikan politik yang UMNO usahakan akhirnya mesti menjadikan politik di Malaysia lebih baik. Dan dengan politik yang lebih baik ini, UMNO akan mengusahakan sebuah pemerintahan, yang berpotensi memulihkan Malaysia.

Para perwakilan yang saya hormati,

110. Berdasarkan apa yang telah saya ucapkan, sudah pasti ramai yang mula membuat perkiraan ataupun telahan. Adakah kita akan benar-benar membuat satu pembaikan politik yang baharu? Bilakah semua ini akan dimulakan? Siapa yang akan kita pilih untuk di dampingi?

111. Jawapan jujur saya, belum ada sebarang ketetapan. Semua ini masih kekal sebagai satu kemungkinan. Semuanya harus melihat kepada keperluan dan keadaan.
Masa akan menentukan.

112. Tetapi, yang boleh ditegaskan, semua keputusan dan tindakan dalam pembaikan politik ini, mesti diputuskan oleh semua dan bukan segelintir. Ia mesti disepakati dan bukan di paksa-paksa.

113. Sebab UMNO ini bukan parti terdesak. Kita bukan mereka yang menjaja janji demi mengemis kuasa.

114. Kita akan kekal sebagai kita. Satu gerakan kebaikan, yang tidak akan berhenti memberi kebaikan kepada orang Melayu, orang Bukan Melayu dan tanah air Malaysia.

115. Namun apa jua yang strategik kepada UMNO, yang diasaskan kepada nilai dan syarat, yang menguntungkan UMNO, Melayu dan Islam serta demi kepentingan Malaysia dan rakyatnya, setelah mendapat sokongan akar umbi UMNO, maka UMNO sangat bersedia untuk duduk berbincang, dan meneroka jalan, bagi menyelesaikan krisis politik negara.

116. Yang penting, mana-mana pihak yang mahu bekerjasama dengan kita, mesti meyakini kemampuan UMNO, untuk menjadi pengemudi induk. Bukan pemain kedua, yang sekadar dikutip, untuk memenuhi kuota, atau bilangan kerusi yang diperlukan.

117. Tidak ada mana-mana pihak ataupun individu, yang boleh memberitahu, atau mengarahkan UMNO, tentang bagaimana dan dengan siapa, kita harus berunding untuk membentuk sebuah kerajaan.

118. Tetapi buat waktu ini, biarlah UMNO memilih, untuk memperlihatkan kekuatan sebenarnya, sebagai parti politik, dengan keunggulan tersendiri, tanpa mengorbankan kepentingan strategiknya.

119. Dan ini bermakna, UMNO tidak akan memperjudikan mana-mana kerusi UMNO. Kerusi UMNO adalah kerusi UMNO, dahulu, kini dan selamanya. Ia bukan untuk dilepaskan, demi memberi talian hayat kepada mana-mana pihak.

120. Jangan ada yang cuba untuk mengilas tangan UMNO. Kita tidak akan mengalah. Kita tidak akan melatah.

121. UMNO tidak akan terpedaya, dengan retorik kepentingan ummah, dan perpaduan Melayu, yang dibuat-buat.

122. Perpaduan ummah dan penyatuan Melayu, mesti dipimpin oleh UMNO. Ia bukan umpan undi yang ditabur oleh pendusta politik, yang bernaung dengan ‘kuasa tanpa mandat’ dan tanpa kekuatan sebenar.

123. Yang pasti, dalam hasrat kita untuk memimpin semula Malaysia, UMNO tidak akan mendesak sesiapa untuk menyertai BN.

124. Sebaliknya, kita akan menggunakan pendekatan “Bekerja dengan BN”. Agar satu keampuhan politik, boleh dibentuk untuk mengurus negara selama 5 tahun mendatang, dengan stabil dan cemerlang.

125. “Bekerja dengan BN” akan menjadi slogan yang membuka pelbagai ruang, untuk UMNO meneroka pelbagai bentuk kerjasama strategik, tanpa perlu terikat dengan pelbagai konsensus politik, dan pensyaratan yang sempit dan merugikan.

126. Bukan struktur dan formaliti yang kita utamakan. Tetapi ‘a working formula’.

Para perwakilan sekalian;

127. Adakah usaha pembaikan politik ini akan berjaya?

128. Persoalan sedemikian tidak perlu PUN untuk dijawab. Kerana tugas UMNO ialah untuk menjayakannya dengan sebaik mungkin. Bagaimana UMNO akan menjayakannya? Itu rahsia UMNO.

129. Yang pasti, kejayaan tidak akan tertunda, jika UMNO meletakkan sasaran dan fokus dengan sasaran tersebut.

130. Jika UMNO sebelum ini mampu memerdekakan tanah air dari penjajah, berupaya menjadikan Malaysia sebagai negara membangun paling berjaya, maka UMNO sudah pasti, lebih daripada layak, untuk mengepalai satu pembaikan baharu dalam politik Malaysia ini. Insya-Allah.

Para perwakilan yang saya hormati;

131. Perkara seterusnya yang saya ingin perkatakan pada pagi ini ialah, segala pembaikan politik ini, tidak akan berlaku tanpa kemenangan, dalam pilihanraya akan datang.

132. Ikhtiar membina semula Malaysia dan membaiki negara, atau ‘the Remaking of Malaysia’ ini hanya akan berlaku, jika kemenangan berpihak kepada kita. Apabila kita berjaya memenangi PRU mendatang, barulah kita boleh menggerakkan misi, sebagai pembaik pulih politik baharu Malaysia.

133. Kerana itu, keutamaan UMNO sekarang ialah, memenangi pilihanraya. Kita buang ke laut segala perkara lain. Kita lupakan segala percaturan politik yang tidak bermanfaat dan tidak bermoral. Kita mara dengan cara kita.

134. Kita mesti bersedia, berhadapan dengan rakyat dan meyakinkan mereka, bahawa kita akan menjadi kerajaan yang stabil, terangkum dan berfungsi.

135. Oleh hal yang demikian, keutamaan kita adalah, mengusahakan persediaan yang mantap untuk menghadapi pilihanraya nanti.

136. Pesan saya kepada seluruh perwakilan yang hadir, PRU kali ini adalah ibu segala pertempuran, ‘the mother of all battles’.

137. Kenapa saya berkata sedemikian? Ada dua perkara yang menjadi sandaran saya.

138. Pertama, ia adalah PRU untuk mengembalikan semula maruah UMNO yang tertewas dalam PRU lepas.

139. Bangkit dari sebuah kekalahan bukan perkara yang mudah.

140. Ini adalah peluang terbaik untuk UMNO, mengembalikan wibawa dan harga dirinya sebagai parti induk orang Melayu.

141. Kedua, ia adalah satu-satunya peluang terdekat dan terbesar untuk UMNO kembali menjadi Kerajaan dan mentadbir negara ini.

142. Usah kita menunggu sepenggal dua lagi. UMNO mesti segera kembali menjadi Kerajaan dengan cara yang bermaruah, demokratik dan berdasarkan mandat sebenar rakyat.

143. Maka, pilihanraya ini adalah perkara yang sangat mustahak. Hanya dua kemungkinan yang ada.

144. Sama ada kita menang dan memerintah, atau kita sekali lagi menjadi pembangkang dan diperkotak-katikkan!

145. Yang pasti. Kita tiada Pelan B atau apa-apa pelan lain pada waktu ini. We must WIN.

146. Kita optimis untuk menang. Kita mesti memerintah semula. Dengan usaha dan aliran pemikiran sedemikian, InsyaAllah kita boleh dan akan menang.

147. Tetapi kemenangan, mesti diusahakan dengan sikap dan mentaliti yang betul untuk menang. Ia tidak akan datang bergolek. Oleh itu, pada perhimpunan kita kali ini, kita harus segera membicarakan tentang cara dan strategi kita untuk menang.

148. Yang pasti, untuk menang dalam PRU akan datang, ada beberapa perkara yang mesti kita fahami.

149. Pertama, UMNO tidak boleh terkeliru tentang siapa musuh kita sebenarnya.

150. Ini kerana menghadapi musuh yang nyata adalah lebih mudah, dari menentang musuh yang tersembunyi. Api dalam sekam sifatnya membakar lebih teruk, lebih sakit dan lebih memusnahkan.

151. UMNO sepatutnya sudah tahu siapa mereka, walaupun tanpa perlu untuk disebutkan di sini. Cuma, beringatlah, musuh kita amatlah licik dan sanggup berbuat apa sahaja untuk memusnahkan kita.

152. Kedua, UMNO mesti menguruskan mereka yang berpura-pura mendukung UMNO tetapi jiwa mereka sebenarnya telah dibeli dengan murah sekali.

153. Mereka ini masih memerlukan UMNO untuk bernaung, tetapi cinta dan hati mereka sudah kepada orang lain. Mereka telah digelapkan dengan kesenangan yang bersifat kebendaan. Pada mereka, UMNO tidak lebih dari sekadar tunggangan. Bila kuat, mereka dekat. Bila lemah, mereka mengalah.

154. Ingat, UMNO ini bukan dayus. Sesiapa yang curang dan khianat, wajar ditinggalkan selama-lamanya.

155. Ketiga, UMNO mesti menegaskan kembali, bahawa sesiapa yang memusuhi orang Melayu dan Islam adalah musuh UMNO.

156. Selagi mereka tidak melepasi batas ini, UMNO sangat terbuka untuk meneroka segala jalan kerjasama yang ditawarkan.

157. Namun, setakat mengenali musuh sahaja, tidak akan menjayakan UMNO dalam PRU akan datang.

158. Untuk menang, UMNO perlu kerja keras. Jangan lagi kita terlalu asyik dan fokus dengan perbincangan politik di media sosial seperti Whatsapp dan Facebook.

159. Perbahasan di media sosial tidak akan membawa UMNO ke mana-mana. Yang akan memenangkan kita ialah, dengan menyantuni isu, menyelesaikan permasalahan serta bebanan rakyat.

160. Santunilah semua anggota masyarakat. Pengundi dan bukan pengundi. Melayu dan bukan Melayu. Santuni semua. Kerana UMNO adalah parti khidmat dan amal bakti untuk semua.

161. Inilah sifir dan formula yang menjadikan kita pemerintah selama 60 tahun iaitu amal dan usaha kita.

162. Gandakan khidmat dan bakti kita. Lebih-lebih lagi dalam kegawatan ekonomi negara waktu ini.

163. Kepada ahli yang berada, berkorbanlah dengan berbahagi dan memberi kepada yang memerlukan. Kepada yang tidak berpeluang untuk memberi, hulurkan silaturahim dan keringat dalam kerja gotong royong kita kepada masyarakat.

164. Kepada Pergerakan Wanita dan Puteri, giatkan kunjungan kita kepada jiran dan tetangga demi ukhuwah dan setia kawan dalam bermasyarakat.

165. Kepada Pemuda, santuni semua anak muda di seluruh Malaysia, kerana mereka sangat memerlukan dukungan kita.
166. Saya faham. Semua ini sedikit sukar pada waktu ini, kerana kita bukan induk kepada Kerajaan yang memerintah. Tetapi kerja keras adalah nilai setia dan kasih kita pada parti dan bangsa.

167. Sesuaikanlah strategi kita dengan keadaan setempat. Parti kita adalah parti yang demokratik. Kita memberikan kepercayaan kepada setiap bahagian, merencanakan strategi pilihanraya mereka, mengikut keperluan bahagian yang mereka wakili.

168. Jangan tunggu kepimpinan atasan melakukannya. Lakukanlah apa yang terbaik untuk kepentingan setempat, kerana anda semua lebih tahu apa yang sesuai dan baik dalam kawasan masing-masing.

169. Strategi besar sebagai rujukan utama, akan dikongsikan oleh kepimpinan UMNO Pusat dari masa ke semasa.

170. Tetapi kita semua mesti mengambil langkah aktif dari sekarang. Kerana agenda perjuangan ini bukan calangcalang. Iaitu mengembalikan semula UMNO ke persada pemerintahan Malaysia.

Para perwakilan sekalian,

171. Akhir sekali, saya mengambil kesempatan ini untuk menyeru kepada kesatuan dalam UMNO dengan sebenarbenar kesatuan.

172. UMNO ini tidak boleh terpecah-pecah. Hentikan segala ‘clustering’ yang sangat tidak menguntungkan ini.

173. Demi masa depan UMNO, marilah kita kembali kepada tautan UMNO jua. Berkelahi di hujung batang, berbaik di pangkal padang. Biduk lalu, kiambang bertaut. Serumpun bak serai, sesusun bak sireh. InsyaAllah.

174. Saya ingatkan seawal-awalnya di sini. UMNO ini adalah jalan yang kita pilih dengan penuh sedar. Kita tidak dipaksa oleh sesiapa. Dan kita tidak memaksa sesiapa.

175. Jadi, di tangan kitalah segala-galanya terletak. Cuma, bersedialah. Jalan kita di hadapan pasti berliku. Akan ada ranjau, akan ada yang menghalang dan mengacau.

176. Akan ada ujian, akan ada kejian. Akan ada musuh dalam selimut. Akan ada gula menjerat semut.

177. Inilah yang dinamakan sunnah berjuang.

178. Kita jangan gentar. Tidak ada ikhtiar dan niat baik yang tewas pada kebatilan. Tidak ada usaha besar untuk bangsa dan agama yang berakhir dengan kegagalan.

179. Marilah kita bersama-sama memastikan kejayaan milik kita. Insya-Allah.

Nyior Gading Puncak Mahligai,
Buah Ketupat Berisi Inti,
Biar Daging Tulang Berkecai,
UMNO Diperjuang Sampai Mati.

Dengan lafaz Bismillahirahmanirrahim, saya merasmikan Perhimpunan Agung Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO untuk tahun 2020.

Assalamualaikum.

39 comments:

Kumpulan Pejuang Kemerdekaan Bangsa Orang Asal Melayu Islam Malaysia (Malaysian Indigenous Malay Muslim Peoples' Liberation Group) said...

NOTA amat PENTING:

Parti keramat KEMERDEKAAN Orang Asal ISLAM/MELAYU tulen terCINTA kita, UMNO, kena beri perhatian amat SERIUS kenapa DIKTATOR muhyiddin/BERSATU liberal NAZI, seolah begitu YAKIN akan menang PRU15 dgn. makin mengHINA/mengGERTAK akan UMNO yg. akan bertanding bawah BN - mcm. rejim PH Parasit dulu, begitu YAKIN akan menang masa PRU14!!

Ini kerana SABOTAJ oleh SPR terhdp. Undi utk. 18 thn. ni juga memBUKTIkan SPR ni pun dah diJAHANAMkan oleh BERSATU NAZI!! Maka, SPR disyaki dah diKUASAI habisan si puak BERSATU liberal NAZI, HOMO2 bekas PKR & Ejen2 PENGGANAS CIA/MOSSAD, Bersih, terutamanya geng azmin HOMO!!

Jadi, disyaki, PRU15 juga akan diSABOTAJ habis2an mcm. PRU14 - termsk. disyaki melalui MO jahat MENUKAR kotak2 Undi dr. tpt. MENGUNDI ke tpt. MENGIRA, disyaki oleh Ejen2 SPR atau POLIS!! Sbb. itu juga, kenapa KETUA POLIS NEGARA Penjahat PH Parasit disyaki nak SAMBUNG perkhidmatan dia, selepas persaraan dia pd. bulan Mei, atau sewenangnya dgn. amat LAWAK nak SALAH GUNA KUASA, boleh MENAMAkan KETUA POLIS NEGARA baru dr. TIMBALAN dia [sdgkan perlantikan KETUA POLIS NEGARA & TIMBALAN adalah bawah UNDG2 PERLEMBAGGAN 140, yg. mesti diPILIH oleh SURUHANJAYA PASUKAN POLIS (SPP) & diPERKENANkan DYMM SPB YDPA], serta KETUA POLIS NEGARA paling TAK guna ni, enggan membuat REPOT2 POLIS & pd. SPRM & SPP, terhdp. KARTEL2 POLIS sebenaq yg. MELINDUNGI Sindiket2 DADAH/MANUSIA/JUDI/ALONG HARAM, spt diDEDAHkan oleh YM Raja Petra!!

Kumpulan Pejuang Kemerdekaan Bangsa Orang Asal Melayu Islam Malaysia (Malaysian Indigenous Malay Muslim Peoples' Liberation Group) said...

Tgk. lagi PENIPUAN pd. UNDG2 PERLEMBAGAAN kita oleh SPR/rejim BERSATU Ular IBLIS ni, utk. terus buat ALASAN utk. MENANGGUHkan PRU15 - memperGUNAkan dgn. amat JIJIK utk. POLITIK DAJAL Bersatu, akan HAK mengundi utk. RAKYAT 18 thn. yg. telah diLULUSkan oleh PARLIMEN, walau waktu rejim PH PARASIT (yg. juga termasuk si DIKTATOR muhyiddin/bekas2 PKR HOMO ni, waktu tu)!!

Di -
https://www.facebook.com/157851205951/posts/adalah-tidak-benar-bahawa-perlembagaan-negeri-perlu-dipinda-untuk-turunkan-umur-/10157789935690952/

Anonymous said...

PREBET ADAM DAN ROSMAH MANSOR.

aku jwb entry KluangDimond blog sblom ni..

Selama ini cerita yang tersohor tentang Prebet Adam mengamuk kerana adiknya dibunuh Al Marhum Baginda adalah PALSU.

Itulah yang ingin saya bawa para pembaca kepada masalah kita semua. TERLALU mudah percaya cerita sensasi yang PALSU.

Malah ada juga orang menerbitkan dokumentari dengan jalan cerita palsu sedemikian tanpa ada rasa bersalah untuk membetulkannya.

Kita menerima bulat-bulat cerita sedemikian. Jika kita di antara orang yang masih menyebarkan cerita seperti ini, apakah ada peluang untuk kita mengadap Baginda Tuanku bagi tujuan meminta maaf di atas FITNAH kita? Jangan ambil mudah. Tuanku sudah mangkat. Cerita palsu dan fitnah yg dipanjangkan oleh kita sebagai penyambung fitnah itu kita tanggunglah sendiri.

Inilah KEGANASAN PERSEPSI atau Terrorisme Persepsi (Perception Terrorism). Gambaran persepsi buruk dilemparkan. BUKTI? Tidakk ada langsung! Namun tetap ditularkan sehingga orang ramai terima semacam suatu fakta yang benar.

Akhirnya inilah kesan … Hampir Seluruh Rakyat Terfitnah & Kutuk Al Marhum Tuanku

Saban hari menerima berita tanpa usul periksa kita menyambungnya dengan menyebar perkara yang kita sendiri tidak tahu kebenarannya. Malah kita engkar dengan suruhan Allah S.W.T. untuk “tabayyun”.

Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka “TABAYYUN” selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan. (al-Hujurat: 6)

Begitulah juga, apabila kita dapat cerita sensasi anak Baginda Sultan Selangor masuk Kristian, kita pun sebar. SAH PALSU – malah diperakui sendiri mereka bahawa sumber cerita itu adalah direka-reka dari agen MOSSAD. [Baca: World News Daily Report – PALSU !!!]

Begitulah juga dengan cerita CINCIN ROSMAH. Riuh seluruh Malaysia, orang ramai kutuk DS Rosmah yang beli CINCIN MAHAL RM24juta. (Baca cerita pembicaraan Mahkamah Cincin Rosmah] Sehingga hari ini masih lagi orang sebar cerita ini. Malah, masih ramai ahli politik pembangkang gunakan modal ini untuk kutuk Rosmah.

Yang sebenarnya, SANG FITNAH yang menyebarkannya sudahpun mengaku di Mahkamah (18 bulan yang lampau) bahawa dia hanya bergurau. Malah RAFIZI sendiri yang mengaku bahawa KERJA SANG FITNAH IALAH MENGHASUT.

Alfatihah pada Prebet Adam - kecundang angkara fitnah. Celaka lah kau wahai sang fitnah..!!

Video ini saksikan sang fitnah memfitnah Prebet Adam

https://youtu.be/OlPp9-MX-1I

Anonymous said...

Wayang Kerala Production Director TDM Starring Hamit Bedul tajuk berjudul 'LESAP' di punggung berdekatan jamban rumah.

Jho Lo bertukar jadi beruang, Justo pun lesap tak tahu khabar berita.

Dalam beratus orang yang dicari, tiga individu kini menjadi tumpuan pihak berkuasa tempatan kerana mempunyai waran tangkap ekoran gagal hadir ke mahkamah dan terlibat dengan kes jenayah komersial terbesar di negara ini.

Mereka yang 'LESAP' ialah usahawan kosmetik kontroversi, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman, 36, pe­ngasas Sugarbook, Chan Eu Boon, 34, dan ketua sindiket pe­ngubahan wang haram terbesar, Datuk Seri Nicky Liow Soon Hee, 33.

Ketiga-tiga mereka yang 'LESAP' ini dicari kerana sehingga kini pihak berkuasa masih belum menemui mereka sama ada kekurangan maklumat mahupun ada tali barut yang memberi maklumat mengenai operasi yang dilakukan.

Pelakon baru skrip lama di recycle

#WayangKeralaProduction

MURNI SANTI said...

SAYA MENYAMBUT ANDA SEMUA DI HALAMAN INI
INI CERITAKU

Saya MURNI SANTI, Seorang wanita, ibu, saudara perempuan dan teman dari (Bekasi), Indonesia, saya adalah REAL ESTATE MANAGER dan saya telah mengalami banyak tekanan keuangan akhir-akhir ini, tidak ada yang mau meminjam kami uang untuk menyelesaikan proyek komersial kami yang telah dibangun beberapa bulan sekarang. Saya telah ditipu oleh beberapa perusahaan peminjaman palsu yang mengklaim sejumlah besar uang dari saya tanpa kami tidak menerima pinjaman.

Saya frustrasi, suami saya mencoba yang terbaik dan membantu, saya akan bunuh diri karena rasa sakit itu, itu terlalu berat untuk ditanggung dan saya kehilangan semua harapan, sampai saya diperkenalkan dengan SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL sebuah perusahaan pinjaman yang disponsori oleh bank dunia itu sendiri.

Saya memutuskan untuk mengajukan pinjaman dan memang menghubungi perusahaan, petugas bagian pinjaman mereka yang benar-benar memberi saya harapan dan mengatakan kepada saya untuk tidak khawatir perusahaan akan meminjamkan uang kepada saya, bahkan ketika jumlah yang saya butuhkan sangat besar, dan semua yang bisa saya berikan kepada mereka persyaratan yang merupakan beberapa informasi pribadi, yang saya lakukan.

Saya menjalani semua proses, mereka berjanji untuk meminjamkan uang yang saya minta setelah mengonfirmasi bahwa saya memenuhi syarat untuk pinjaman, saya diminta untuk menunggu, yang sangat mengejutkan saya adalah pinjaman masuk ke akun saya dan saya mengkonfirmasinya .. Perusahaan kembali secara finansial dan keluarga saya baik-baik saja, ini membuat hidup saya lebih baik, saya bersyukur kepada Allah dan kepada SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL
GMAIL ..... allglobalgrantloan@gmail.com

UNTUK MENGHUBUNGI KU
NAMA Perusahaan: SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL EMAIL Perusahaan: allglobalgrantloan@gmail.com. Perusahaan
Whatsapp: +1(301)971-4445
Nama Saya: MURNI SANTI
Email Saya: murnisanti55@gmail.com

MURNI SANTI said...

SAYA MENYAMBUT ANDA SEMUA DI HALAMAN INI
INI CERITAKU

Saya MURNI SANTI, Seorang wanita, ibu, saudara perempuan dan teman dari (Bekasi), Indonesia, saya adalah REAL ESTATE MANAGER dan saya telah mengalami banyak tekanan keuangan akhir-akhir ini, tidak ada yang mau meminjam kami uang untuk menyelesaikan proyek komersial kami yang telah dibangun beberapa bulan sekarang. Saya telah ditipu oleh beberapa perusahaan peminjaman palsu yang mengklaim sejumlah besar uang dari saya tanpa kami tidak menerima pinjaman.

Saya frustrasi, suami saya mencoba yang terbaik dan membantu, saya akan bunuh diri karena rasa sakit itu, itu terlalu berat untuk ditanggung dan saya kehilangan semua harapan, sampai saya diperkenalkan dengan SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL sebuah perusahaan pinjaman yang disponsori oleh bank dunia itu sendiri.

Saya memutuskan untuk mengajukan pinjaman dan memang menghubungi perusahaan, petugas bagian pinjaman mereka yang benar-benar memberi saya harapan dan mengatakan kepada saya untuk tidak khawatir perusahaan akan meminjamkan uang kepada saya, bahkan ketika jumlah yang saya butuhkan sangat besar, dan semua yang bisa saya berikan kepada mereka persyaratan yang merupakan beberapa informasi pribadi, yang saya lakukan.

Saya menjalani semua proses, mereka berjanji untuk meminjamkan uang yang saya minta setelah mengonfirmasi bahwa saya memenuhi syarat untuk pinjaman, saya diminta untuk menunggu, yang sangat mengejutkan saya adalah pinjaman masuk ke akun saya dan saya mengkonfirmasinya .. Perusahaan kembali secara finansial dan keluarga saya baik-baik saja, ini membuat hidup saya lebih baik, saya bersyukur kepada Allah dan kepada SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL
GMAIL ..... allglobalgrantloan@gmail.com

UNTUK MENGHUBUNGI KU
NAMA Perusahaan: SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL EMAIL Perusahaan: allglobalgrantloan@gmail.com
Whatsapp Perusahaan: +1(301)971-4445
Nama Saya: MURNI SANTI
Email Saya: murnisanti55@gmail.com

Anonymous said...

Khas pada walaun Tun yang buta perut, buta mata dan buta segalanya. Rakyat mahu politik matang bukan politik acah acah power atau politik nak geli geli kan rakyat sambil fitnah jijik.

Bukan untuk membela Zahid atau Anwar tetapi … sbb bossku tetap steady

Video Sandakan yang melibatkan Haziq dan individu aawwwuuu..!!

– Ada unsur jenayah dalam video berdasarkan undang-undang negara.

– Kedua-dua yang terlibat tidak membuat laporan pada ketua polis yang dilantik oleh Tin Mahathir Moohammad lebih 2 tahun lalu tetapi salah seorang membuat pengakuan melakukannya kepada polis semasa disoal siasat, seorang lagi menafikan. Sampai la ni samada kes lesap atau diperap.. wallahualam bisawap..!!

– Rakaman CCTV individu yang masuk ke dalam bilik juga diambil keterangan oleh ketua polis yang dilanti oleh Tun Mahathir Mohammad.

– Orang yang mengaku melakukannya dengan berani mencabar seorang lagi untuk menyaman beliau tetapi seorang yanh lain tidak berani.

– Ketua Polis yang dilantik oleh Tun Mahathir Mohammad itu mengatakan video itu sah tetapi tidak dapat mengenal pasti orang di dalamnya oleh itu peguam negara, Tommy mengatakan tidak ada tuduhan (NFA).. walahualam bisawap... pooodahh tambyy..!!

Sementara itu dalam tuduhan audio Zahid-Anwar:

– Kedua-dua orang menafikan.

– Tidak ada unsur jenayah yang dilakukan didalam audio berdasarkan undang-undang negara.

– Kedua-duanya belum membuat laporan polis.

– Tetapi Ketua Polis lantikan Tun Mahathir Mohammad mengatakan bahawa mereka akan menyiasat untuk mengenal pasti orang tersebut. Akta celah mana nak diguna wallahualam bisawap..!!

- Bukan nak bela sangat Anwar - Zahid cuma rakyat tengok dah naik meluat rekayasa bodoh bangang ini..!! Cuma walaun kartel kerala yang terkinja kinja riang ria..!!

- Banyak kes tertunggak walau lapuran polis dibuat. Jho Lo lesap dikatakan jadi beruang, Nik Faisal lesap tak dapat dikesan Zety dan keluarga tiada tindakan kebarangkalian lesap juga amat tinggi.

- Bukan nak bela sangat Anwar - Zahid cuma elok saja dibuang pegawai tinggi lantikan Tun Mahathir Mohammad ini... rakyat dah naik meluat dan naik menyampah drama bodoh bangang ini.

- Rakyat dah celik mata dan rakyat tak bodoh dan bangang terima bulat bulat apa yang cuba di hidang depan mata. Politik bodoh bangang ketinggalan zaman hanya laku 22 tahun 22 bulan yg lalu. Ingat apa yg berlaku pada fitnah Prebet Adam dan syuhada Jalil Ibrahim. Rakyat muak politik sial rakyat mahu politik matang dan politik fakta. Bukan poitik fitnah sambil politik geli geli acah power... puiiiii..!!#buangkartelkeralaselamatnegara

Anonymous said...

Tun Mahathir kena saman off course Zety kena panggil jadi saksi, Tipah Koyak jadi saksi... round 2 kita tengok citer dari molot Zety dan Tipah Koyak dan Amit Badut skali..

Dolu depa comolot sesama depa.. kita lihat sapa yang kenaaaa...

Atok jangan buat buat sakit masuk spital... sekurang kurang buat lah sumpah laknat dolu...

10 jota jumlah saman celah gigi atok jer bayor nyer tuuhh...!! Yang penting bukan jumlah saman... citer depa masa comolot dolu...

hahhhh tepokkkkk...!!


#kasigrillsamadepa

Anonymous said...

Kesan pendedahan amit suma kartel kerala panas montot...

Ari pertama Si Amit bersara Tun dah dapat surat saman... rasa ada banyak lagi menyusul nanti... kikiki

Wayang sudah start pop corn kasi tambah haahh..!!

apa apa kasi tepokkkk satu kali dekat Tun Mahathir Mohammad

#popcorntambahsatulagi

Anonymous said...

Biarkan Hamid Bador terjun seperti luncai dengan labu nya. Biarkan Hamid menyalak bukit..

Tun Mahathir Tak suka di soal dia suka buat tuduhan saja. Kalau ada saman ex-IGP pada Tun maka Lepas ni Tun akan marah dan mengamuk lagi. Klu PM skg tak tolong maka lagi Tun mengamuk marah2.

Tun tak suka pergi ke mahkamah dolu di heret jadi saksi pun dia nyorok belakang lawyer dia.

Dia suka tuduh fitnah dan hasut.. sekarang Tun kau bertemu buku dengan ruas.

Nak tengok Marina, Cucu temani Tun turun naik mahkamah... tak sabar nak tengok kan...

Jawapan klise 'Bukan Salah Saya' relevan atau tidak relevan lagi..

Elok ditambah kes lagi pasal arahan Tun masa jadi PM dlm kerajaan PH yg halang bekukan akaun tokey babi dlm kes 1MDB diheret lagi ke mahkamah... biar ada banyak pertuduhan terhadap Tun di mahkamah masa yg sama heret juga orang suruhan Hamid Bador sekali jadi saksi... kasi Tun dan keluarga ulang alik turun naik mahkamah. Karma kau dah sampai..

Makin semput le orang tua ni..

haahhh pop corn kasi tambah lagi.!!

#haaahhtepokkkkk

ps : Melayu kena jaga Melayu fahamkan betul betul sesuatu isu... jangan termakan hasutan adu domba batu api barua DAP dan kuncu kuncu Melayu yg melutut pada DAP@LeeKwanYew

Anonymous said...

Walaun kalau sebut jer Barua DAP deme masih ok lagi bole gelak geli geli lagi...

Bila related kan Singapork sebagai Isreal di Asia Tengara walaun mula kepanasan montot...

tapi bila barua DAP abang pada PAP dan related kan bila sebut barua Singapork@
LeeKwanYew mula lah walaun teekinja kinja panas montot...


Smpi skg sebutkan nama billionaire Melayu Made In Singapork atau Melayu Made In Singapork mengurus suatu GLC Singapork suma walaun barua DAP@Lee Kwan Yew buta pekak dan bisu...

Kat Malaysia ada seko ultra Melayu yang melutut depan kubo Lee Kwan Yew

Nape barua DAP panas montot bila relate kan dng Sinapura..

Nape yerr... cer jawab cer jawab..!!

Anonymous said...

Presiden Recep Tayyip Erdoğan mengadakan perbualan telefon dengan mantan Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohamad.

Seperti biasa Atok nak sailang Bang Non lah tu.... kah kah kah Dua ekor tu tabik spring pada DAP, abang besar DAP adalah PAP, dan parti PAP perintah Singapork... dan Singapork adalah Isreal di asia tenggara..

Kah kah kah bila munafik acah acah power islamik... anak cucu penyokong COMANGO dan Pluralisma murtad

Awas orang melayu kena fahamkan isu munafik ni betul betul... jangan sangkut dng adu domba puak munafik ni

melayu jaga melayu...

#baruaDAPhambaleekwanyew

Anonymous said...

Mana satu pilihan kamu wahai bani Melayu.!?

Kewajipan menyelamatkan Palestin -Presiden PAS

".. mereka yang tidak berjihad pada hakikatnya hanyalah membinasakan diri sendiri apabila.." Hadi Awang

Dalam masa yang sama melantik anak nya Jawatan Kuasa Bertindak Palestin bersama NGO NGO Islam bantuan aman Palestine. Maka kuda tunggangan DAP melalui PKR, PAN dan PejWang menghentam wujud kroni dan nepotisma dalam menyalurkan bantuan.

Dalam masa yang sama juga walaun Tun pun terkinja kinja riang bila Erdogan menelipon Tun atas keperihatinan bersama Palestine. Sedang kan rakyat tahu anak anak pemimpin mereka ada yang perjuangkan COMANGO, Pluralisma Agama, LGBT dan Gay.

Yang mana satu pemimpin pilihan kamu wahai bani Melayu sekelian..!?

Tengok corak serangan barua DAP dan abang nya PAP di Singapura masih sama iaitu kroni dan nepotisme. Sedangkan di Singapura kronik dengan kroni dan nepotisme keluarga Lee Kwan Yew dalam segenap bidang.

Mereka inilah iaitu DAP dan PAP yang mengamalkan kroni dan nepotisma kronik dalam parti mereka sambil mengalihkan isu isu kroni dan nepotisme di dalam Parti DAP di Malaysia dan PAP di Singapura.

Mereka akan menuduh bahawa kerajaan Malaysia mengamal kroni dan nepotisma. Rality nya parti DAP dan abang besarnya PAP pengamai kroni dan nepotisme yanh sangat kronik. Sayang pemimpin parti PKR, PAN dan PejWang sudah buta mata dan buta hati isu ini dalam relity sebenar.

Melayu kena fahamkan isu yang dibawa oleh barua barua mereka disini. Semua isu yg dibawa mereka ada kepentingan DAP di sini dan abang mereka di Singapura di sana.

Kesian barua melayu dalam PH semoga cahaya keinsafan akan menerangi hati hati gelap mereka suatu hari nanti.

#melayujagamelayu

Anonymous said...

Pembentangan bajet nnti elok umor persaraan di kaji balik, kjaan yg menyarankan supaya semua kena berkorban.

Umur persaraan wajib perlu dikaji semula. Umur 60 sudah tidak efficient
lagi. Dengan mengkaji semula umur persaraan wajib mrmberi peluang pada anak anak muda mengisi kekosongan jawatan. Negara perlu inovasi baru, imformatif baru selaras dng perkembangan kemajuan IT.

Skg ada yg baru berumur 40 ada gaout, masalah buah pinggang, obesiti, darah tinggi stress dan masalah jantung.

Semua pihak perlu berkorban. Pengangguran semakin bertambah kaji semula umur persaraan maka yang muda boleh mengisi kekosongan jawatan yang ditinggalkan oleh pesara pesara wajib.

Wahai kerajaan Buat lah sesuatu jgn duduk tunggu dan lihat saja... buat lah sesuatu...!!

Anonymous said...

LAGAK PANDAI AKHIRNYA KANTOI KENA SCAMMER
BAB BELASAH MENGUTUK MCM TUAN DEPA DI SINGAPURA
RUPANYA DEPA SUMA BANGANG TAK KEBAH SUMEA NYER
PERIKSA DOLU SURAT TU SAHIH KER IDAK MENGKOMER SUMA YEA..!!


DOLU JADI KERAJAAN SKG KENA TENDANG
KENA MAIN DNG ATOK SMPI PUNAH RANAH
PATOT SGT DI TENDANG MASUK LONGKANG
BANGANG DEPA INI SMPI SKG TAK KEBAH KEBAH


PEMIMPIN PH S'GOR TAK NAK LOCK DOWN PUNYA LA GEBANG
TETIBA KES COVIT MENCANAK NAIK TRUS U-TURN MENCIPAN.!
CAKAP SOMBONG BERLAGAK PEERGG BABI PUN BOLE TERBANG
PATUT LA PH TUMBANG RUPANYA PEMIMPINYA BODOH PIANG


KIKIKIKI

Anonymous said...

Siapa yang nak tanggung dosa fitnah jijik Datuk Seri Najib Tun Rszak. Karma sumpah laknat sedang menghantui sang fitnah jijik

Kerajaan PN@PH hari ini gagal dalam permohonan nya untuk melucut hak wang tunai berjumlah RM114 juta yang disita polis di Pavilion Residence pada 17 Mei 2018, didakwa milik Datuk Seri Najib Razak dan UMNO.

Amar Singh sedang mendapatkan kewarganegaraan Kanada. Suasana ini telah menimbulkan rasa tidak senang di kalangan rakyat, baik di pihak kerajaan dan apatah lagi di sebelah Pembangkang.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Muhammad Jamil Hussin dalam penghakimannya, berkata mahkamah mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan wang dirampas dari sebuah premis milik Obyu Holdings Sdn Bhd itu diperoleh daripada kesalahan pecah amanah.

Pegawai ini adalah anjing suruhan PM7 Tun Mahathir Kerajaan PH sudah lari ke Kanada… atas alasan kesihatan. Berapa Ratus Juta Dia Sudah Sapu Di Malam Serbuan Itu…Baki Hanya Ada RM114 Juta..!?

Tun Mahathir yang masih ada dalam Negara…Sedang kepanasan bontot… Umur sudah tua, ikut dalam kertas umur macam ini dah masuk kubo. Fitnah jijik nya masih tajam berbisa.

Bagaimana Kerajaan PN mahu bayar atas segala Fitnah, Kezaliman, Penghinaan dan Caci Maki Oleh Rakyat Atas Kesilapan Besar Kerajaan Ini terhadap Najib Tun Razak...!?

….Ingat….Semasa Operasi Ini Tun Mahathir adalah PM7 dan PM8 Mahyuddin Adalah Menteri KDN…PDRM di Bawah Kuasa Dia…Tun Mahathir dan Mahyuddin tidak boleh berlepas tangan dunia dan akhirat.

Sewaktu rampasan dibuat, nilai rampasan dikatakan sekitar RM 1.1 bilion. Namun apabila barang rampasan tersebut hendak dilupuskan hak yang mana dimaklumkan nilainya hanya sekitar RM 711 juta sahaja.

Bekas Pegawai Penyiasat PDRM Amar Singh Nak Dapatkan Kerakyatan Kanada.

#karmasumpahlaknat

Anonymous said...

Ada satu sektor ini tidak perlu disebut sebut pun dibuka dari dolu kini dan selamanya.

Kerajaan membenarkan lima sektor ekonomi perlu beroperasi sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang akan dilaksanakan untuk tempoh selama 14 hari.

Sektor tersebut adalah pengilangan dan pembuatan, pembinaan, perkhidmatan, perdagangan dan pengedaran serta perladangan dan komoditi.

“Sektor ini dibenarkan beroperasi kerana peranannya menyokong kerja-kerja membekal keperluan asas seperti makanan, minuman, dan barangan keperluan rumah serta penjagaan diri, kelengkapan Peralatan Pelindung Peribadi (PPE), peranti perubatan dan ubatan kepada petugas kesihatan, aktiviti perdagangan antarabangsa, memastikan rantaian bekalan tidak terputus dan menyokong infrastuktur kritikal dan kerja-kerja kecemasan,” katanya.

Sektor kartel judi online tidak perlu disebut sebut sebab dari dolu kini dan selamanya dibuka. Laman web sugar book boleh pulak disekat judi online macam buat buat tak nampak pulak.

No wonder kartel kartel judi online along contoh nya Datuk Vickey lesap dan tokey judi online maintain kekal kaya berjaya jalan lenggang kangkung dengan baju jenama POLO bila diheret ke mahkamah.

kah kah kah kah kah... benda bukan auta ini fakta...

Anonymous said...

Kes fitnah jijik 1MDB sudah di penghujung jalan. Jangan buat buat lupa kes DIEG.

Ketika isu 1MDB menjadi viral, rakyat Malaysia kesemua nya mahu menjadi hakim dan berlagak pandai dengan soalan soalan yang konon nya memerangkap orang lain sehingga tidak mampu menjawap , dan bangau mereka pun berhujah berlagak hebat2 mereka lah yang pandai belaka.

Nama Jho Low dijaja serata dunia, sebelum PRU14 ada berguling guling atas jalanraya mahu heret Jho Low. Allah maha kuasa 22 bulan berkuasa Jho Low lansung tidak ditangkap malah lesap terus.

Angkara fitnah jijik penguasa zalim melakukan apa saja demi kuasa, anak cucu dan kroni. Jho Low mencermin kan betapa lemah nya pemimpin Melayu diperkotak katik kan oleh bangsa Jho Low.

Mungkin sekarang Jho Low sedang tepuk tangan melihat kebodohan pemimpin Melayu bercakaran dan londeh melondeh sesama sendiri sampai hujung nyawa. Tidak terkejut ada sesetengah pihak menjulang Jho Low sebagai wira pejuang bangsa nya.

Ia tidak sama dengan kes meliwat , walau pun petunjuk menuju ke arah itu dan video cctv semua menunjukan kecenderongan kepada itu, mereka masih mencari jalan lain untuk menafikan nya.

Ada juga seekor Bangau yang menafikan sampai mati dengan jawapan klise 'Bukan Salah Saya' begitu sinonim dengan lagu rakyat 'Bangau oh Bangau'. Acah acah ultra Melayu akhirnya menyungkur dipintu tokong besar Singapura.

Namun , pada isu 1MDB , walau pun sudah hampir 2 tahun , ia masih di peringkat soalan dan andaian yang masih tidak kelihatan bukti nya mereka sudah pun mempercayai dan menjatuh kan hukum.

Masih ingatkah lagi bangau bangau sekelian berkenaan isu rompakan di siang hari di depan mata. Isu bekas MB Selangor merangkap Menteri Kanan dan kes DEIG.

http://semaremas.blogspot.com/2015/08/kisah-sedih-rakyat-selangor-kena-tipu.html?m=1

Dalam jumlah 30 billion yang jauh lebih besar dari 2.6 billion isu dana dan juga 7.6 billion yang entah ke mana pergi nya, mereka yang berlagak hebat yang kuat mengejek ejek dan memperli Datuk Seri Najib sudah hilang tanpa dapat di kesan.

Wang yang konon difitnah mencuri sudah dipulangkan dan buat sumpah laknat lagi.
Pakar kewangan dan pakar menyoal isu 1MDB sudah bertukar menjadi dunggu dan bebal. Tanpa kelibat Jho Low, Nik Faisal Zety dan lain lain perbicaraan 1MDB adalah berat sebelah, pincang dan cacat.

Pakar FB dan whatsapp yang acap kali menghina 1MDB dan DS Najib sudah tidak terkata dan menjadi bodoh tahap gaban. Sekurang kurang nya sudah dijawab dengan fakta dan bukti.

Atas nama tranperensi dan tanggung jawap tiba tiba DIEG dengan syarikat RM2.00 sahaja boleh ambil alih harta bernilai 30 billion di bawah bekas Menteri Besar Selangor Incorporation” dan sekarang Menteri Kanan PN.

Masih ingatkah lagi.!? Sekurang kurang ingat kan kembali harga mengecat pintu gerbang zaman ex- MB mencecah 10 juta.!!

http://jawaber6.blogspot.com/2015/12/cat-pintu-gerbang-rm97juta-harga-yang.html?m=1

Dalam isu DIEG ini sekurang kurang buat lah sumpah laknat untuk bersihkan nama. Jangan jadi prinsip bangau oh bangau 'Melayu Mudah Lupa'. Prinsip universal ini harus di amal kan oleh semua.

Bila bangau mengata orang lain sepatut nya perhati kan diri kau sendiri sekurang kurang nya fahamkan bait bait lagu " Bangau oh Bangau” itu.

Bukan Salah Saya sinonim dengan lagu rakyat 'Bangau oh Bangau'. Paku dulang paku serpih, ngata orang kau yang lebih.!!

#bangaudahpulangsuarasumbang

Anonymous said...

Mahathir pelik zaman dia Malaysia nak bankrap tapi zaman Muhyiddin ada RM600 bilion bantu rakyat?

Kikiki... Rakyat lagi pelik, macam mana 22 bulan berkuasa tak kat tak tahu negara ada dana Rm600.00 billion. 22 bulan berkuasa rakyat disumbat negara tiada wang oleh ex-MoF Lim Guan Eng. Bond Samurai, Panda dijadikan isu duit tak ada. Masa 22 bulan jadi PM kau buat apa..!? Sah kena main dng ex-MoF Lim Guan Eng. Atuk asyik Gentel telo yg labuh yer.!

Pada sidang media dalam talian semalam, Pengerusi Pejuang Tanah Air (PEJUANG), Tun Dr Mahathir Mohamad telah membuat beberapa kenyataan, termasuk mengatakan bahawa beliau telah menghantar sepucuk surat peribadi kepada KDYMM Seri Paduka Agong serta mempersoalkan ke mana RM600 bilion dibelanjakan kerajaan untuk melawan pandemik COVID-19.

Masa kau jadi PM 22 bulan tak kan kau tak tahu kedudukan wang negara.!? Ni nak salahkan sapa pulak nij..!? Nyanyi Bangau oh Bangau lagi lah nampak gaya nya akhir akan kata ' Bukan Salah Saya' salahkan bangau lagi.. kikiki..

Makin bertambah pelik sungguh kata orang tua nyanyuk ni..!!

Anonymous said...

ada satu perusahaan yang tak akan rugi dolu kini dan selamanya samada pendemik melanda, dharurat apatah lagi masa amankartel
kartel judi online... kah kah kah untung lah datuk Vickey kaya dan lesap... sama macam Jho Low kaya dan lesap terus...

Jho Low paling untung wooo... lesap kaya dan perbodohkan pemimpin Ultra Melayu...


kesimpulan pasal Jho Low semua pemimpin Melayu ken bodohkan, Bangsa Jho Low paling terkinja tepuk tangan tengok kebodohan pemimpin Melayukah kah kah

kag kah kah kah...

Anonymous said...

Kenapa News Straits Times Singapura yang sangap dan kecoh kepoh ni... Utusan Harakah Sinar Harian BH biasa2 saja...!?

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim yang berada di Istana Negara pagi tadi selama hampir sejam setengah berkata, perbincangan bersama Agong tertumpu kepada darurat dan langkah untuk memerangi pandemik.

Menurut beliau, tidak ada langsung perbincangan kemungkinan pembentukan kerajaan baharu.

Pertemuan dengan ketua parti politik itu diadakan menjelang Mesyuarat Majlis Raja-Raja Melayu yang dijadualkan Rabu depan bagi membincangkan krisis Covid-19, menurut laporan Straits Times Singapura.

Pepatah orang putih berbunyi “If you have friends like Singapore you don’t need enemy” atau maksud dalam bahasa Melayu nya “kamu tidak perlu kan Musuh jika kamu berkawan dengan Singapura”. Mengapa perlu ada musuh jika sahabat mu sendiri berkelakuan seperti musuh. Namun begitu lah kenyataan nya.

Singapura amat bernasib baik kerana memilki sebuah parti proxy DAP melalui baruanya PejWang, PKR dan PAN di Malaysia yang boleh membantu untuk mencapai cita cita masa depan nya.

Pusat fitnah tetangga sudah mari mau adu domba batu api... pembangang akan jadi lidah biawak News Straits Times Singapork. Minggu depan WSJ Reuter AP CNN CNBC dll lidah batu api yahudi doonia pulak kasi batu api..

Tinggalkan Singapura lupakan Singapura mantapkan hubungan tetangga serumpun maka Singapura yang kaya tinggal Sejarah. Link

https://youtu.be/LNdOfLq-WXA

Petronas+ Pertamina sepakat jangkapanjang

Ucapkan Selamat Tinggal pada Singapura yang hanya seluas Pulau Lombok atau Langkawi itu. Petronas - Pertamina jalin hubungan yang lebih hebat.

https://youtu.be/SJoEFd4ZUEY (Singapura bisa gelap gelita tanpa Indonesia)

Bangau dan barua mula taruh minyak.. tungguu


#bangaudahpulangsuarasumbang

Anonymous said...

licik Jho Low lagi suma pemimpin Melayu kena bodohkan oleh Jho Low... bangsa Jho Low tepuk tangan tengok pemimpin melayu londeh melondeh bercakaran... ada tunggu masa nak mati dan sakarat lagi teruk kena bodoh bodohkan oleh Jho Low.

Jho Low ketawa terbahak sambil kata Lu olang Melayu Gadoh lah smpi Mampos tapi Gua Enjoyyyyy...!!!

Tak serik serik pemimpin melayu kena main kena bodoh bangang oleh bangsa Jho Low..!!

#bangaudahpulangsuarasumbang

Anonymous said...

Semua orang lain tak pandai, hanya Tun sahaja yang pandai. Mahathir kalau dia buat sesuatu pasti akan ada kepentingan untuk diri sendiri. Contoh tahun lepas Tun sanggup terhegeh hegeh datang HQ PKR untuk dilantik sekali lagi jadi PM. Seleoas berkuasa semula semua orang dalam PH lokos dikencingnya.

Siap serah memo kepada YPDA untuk buka Parlimen, Macam mana PejWang boleh bersetuju dengan cadangan 'dick'tator gila kuasa ini? Ini sebelum berkuasa pun PejWang tak berani bantah, bayangkan kalau Mahathir jadi Pengerusi Mageran, ada tak mereka berani bersuara atau jadi pak turut?

Kalau yang mencadangkan MAGERAN ini Khairy, Hishamuddin, Hadi Awang atau Anwar Ibrahim sekalipun, Tun akan lawan sebab ia salah dan bertentangan dengan prinsip demokrasi dan segala macam lidah bercabangnya.

Pejuang boleh senyap dan redha dengan apa saja tindakan Mahathir yang tak pasti jawatan apa yg disandang dalam PejWang belum pun didaftarkan untuk membelakangkan Parlimen.

Sebelum berjuang supaya Mageran ini dikemukakan oleh Agong, lebih elok Tun berjuang tubuhkan Parti PejWang yg dikemukakan pada ROS dolu.


#bangaudahpulangsuarasumbang

Anonymous said...

Tuntutan penjual agama dan penunggang Agama liberal COMANGO yang menyentuh Sensitiviti Umat Islam. Peranan Tokoh seperti Ambiga, Maria Chin, Siti Kasim, Marina Mahathir, Mariam Lee, Dr Farida COMANGO, G25, IFC di Malaysia.

1. Setiap 4 tahun, Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHRC) akan mengkaji dan meneliti perkembangan serta prestasi isu-isu yang melibatkan hak asasi manusia sejak tahun 2009 terhadap 193 buah negara-negara PBB termasuk Malaysia. Ia disebut sebagai Proses Semakan Berkala Sejagat Majlis Hak Asasi Manusia.

2. The Coalition of Malaysian NGOs in the UPR Process (COMANGO) yang terdiri daripada 54 pertubuhan telah menyediakan satu laporan mengenai pelbagai isu-isu hak asasi manusia yang berlaku di Malaysia dan telah menyerahkannya kepada PBB bagi tujuan penelitian. Sesi kajian dan penelitian pernah berlangsung pada 24 Oktober 2013 di Human Rights Council, Geneva, Switzerland.

3. Beberapa tuntutan dan desakan daripada penunggang agama spt COMANGO yang menimbulkan kontroversi sepertimana yang dilaporkan dalam laporan tersebut.

a. Penunggang agama liberal di Malaysia digesa untuk menandatangani International Covenant on Civil & Political Rights (ICCPR)

b. Penunggang Agama di Malaysia juga digesa untuk menandatangani International Covenant on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (ICERD).

c. Penunggang agama liberal di Malaysia digesa untuk mengiktiraf hak-hak Sexual Orientation and Gender Identity (SOGI) terutamanya hak-hak lesbian, gay, biseksual, transgender (LGBT).

Link bawah kesan ICERD pada Negara

https://www.editormalaysia.com/5376/

Islam adalah islam, liberal adalah liberal. Walaupun Islam sentiasa boleh memposisikan kedudukannya di setiap zaman dan tempat, Islam tidak mungkin boleh berasimilasi dengan idea-idea yang bertentangan dengannya. Penunggang agama liberal dan plural ini akan cuba meremehkan hukum hakam dan sifat Islam mengikut acuan tuan mereka di luar sana.

Biarlah Indonesia sahaja yang menanggung azab liberalisme melalui Jaringan Islam Liberal (JIL), kita di Malaysia perlu mencegah sebelum parah.

Beberapa komponen utama di dalam Liberalisme adalah,

1. Sekularisme

2. Kebebasan mutlak

3. Rasionalisme

4. Demokrasi Liberal

5. Feminisme - Tokoh spt Ambiga, Maria Chin, Datin Paduka Marina Mahathir, Siti Kassim, dan lain-lain tokoh femenisme acuan Barat ini.

6. Hermeneutik - pentafsiran kitab suci (al-Quran dan juga Bibble) dengan kaedah yang baharu, yang tidak terikat dengan mana-mana elemen. Para pendokong liberal ini sentiasa mengajak masyarakat supaya meninggalkan penafsiran alim-ulama muktabar spt Sahih Bukhari Muslim Imam Syafie Hambali Maliki dll.

7. Pluralisme - pluralisme. Penunggang Agama ini mengajak masyarakat untuk ‘beriman’ bahawa setiap agama adalah sama dan serupa.

#bawakotakbukanpisau
#bangaudahpulangsuarasumbang

Anonymous said...

lupakan isu kafir mengkafir ni.... isu lama dah isu dah basi nk ulang2 bosan... klu ada timbul lagi isu kafir mengkafir masa PRU seterusnya baru kita lawan.... dah tutup nak ingat balik wat apa... isu kafir mengkafir makanan daging sembelihan umno, kubo barasingan dah tak ada lagi... itu dulu amalan syiah.... PAS dulu masa revolusi Iran Ayatullah Khomeini ramai ahli PAS hantar anak belajar di Qom Iran...

udah udah la tu... tutup trus

Kebanyakkan orang PAS yg ada bau bau ajaran dan amalan syiah dah kuar PAS tubuh PAN jadi barua DAP

Anonymous said...

Chin Tong is warlord DAP claims Mahathir, Anwar need to work together to oust Muhyiddin... ko rase..!?

Kau orang rase ape.!? Naah Link bawah ini dari barua Tun Mahathir punya blog..lu fikir lah sendiri..!!

https://www.thethirdforce.net/chin-tong-claims-mahathir-anwar-need-to-work-together-to-oust-muhyiddin-najib/

Lets think carefully and anal'ised this Cina Chin Tong from party DAP did to the Malay leader especially Tun Mahathir and Brother Anwar Bin Ibrahim..!?

He's trying to bring conflict(batu api) among the Malay leaders from PH and PN again and again. Do Malays aware about this thing..!?

Wajarkah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim didesak untuk berganding bahu sekali lagi dengan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.!?

Inilah soalan yang sering dibangkitkan apabila berbincang tentang kemelut politik negara sejak setahun yang lalu. Apakah agenda tersembunyi Pakatan Harapan yang dikuasai oleh DAP ini..!!

Ramai yang berpendapat gandingan mereka berdua dapat merampas kembali mandat rakyat yang tercapai pada 9 Mei 2018 daripada kerajaan Barisan Nasional.

Lets think which is the Party will get the all benefit..!? Whose control the hidden hand by Chinese people behind the Rocket Party.. off course it's big brother PAP@People Action Party in Singapore also dapat laba untung dan tumpang tepuk tangan sekali..!!

Who will get the benefit from Chin Tong plan..!? Chinese Taycoon, crony and their DAP and his barua's like Tun, Daim, PKR or PAN...!? or Do this plan will benefit to BN or PN..!?

Chin Tong The Big is big 'batu api' (bring into conflict) from DAP trying Malay leaders to fight each other again and again..!!

What's Malay people will get benefit from this Chin Tong@DAP planned.!?

Melayu mcm Tun Mahathir n gang gang Melayu bacol jer yang suka dilaga lagakan oleh puak Chin Tong dan Jho Low ini... Depa ni mme tak serik serik kena main dengan bangsa Chin Tong ini atau kau orang rasa bangga ker kena laga laga kan oleh bangsa Chin Tong ini....!?

Jho Low masih bebas dan lesap serta enjoyy ke sana ke sini ke sanun berparti dng selebrity hollywood. Boleh pulak lagi kata Jho Low jadi beruang..!? Cakap macam bingai akai ado.!? Hanya dengan Jho Low seorang saja semua pemimpin dan orang Melayu kena bodoh2 berantakan dan bercakaran.

Jho Low dan bangsa Jho Low tepuk tangan ketawa terbahak bahak lihat betapa bodoh dan kebangangan pemimpin ultra Melayu dan pemimpin Melayu berantakan

If Malay people lets this Chin Tong plan happen who is the winner at last..!? The winner of course goes to kaum DAP. Singapore also having benefit from this plan.

What the Malay have it from this plan..it's NOTHING..!!

Enough is enough don't let this Bangsa Jho Low being foolish again and again to all of Malays leader...!!

Bloody ultra Melayu sudah jadi kuda kayu tahap kronik bersama walaun unta dan barua DAP dalam PKR dan PAN yang tak guna ini..!!

Sudah sudah lah tu kena bodoh bangang kena main adu domba dengan Bangsa Jho Low/Chin Tong ini.

Tak serik serik lagi ker kena main dengan bangsa ini..!! Cukup cukup lah and enough is enough..!!

Open yur mind , open your heart. Let us think carefully what is the major game plan by warlord Chin Tong from DAP..!?

Nak lawan game plan warlord Chin Tong@ DAP 'kena lawan dengan otak bukan dengan pisau'.

Wooiii kau orang tak serik serik lagi ke kena bodo bangang dengan Chin Tong pulak dah...!! Tahun lepas baru kena bodoh dengan Jho Low, sekarang Chin Tong pulak nak main kan kau oranb lagi. Pemimpin Melayu nih tak serik serik ke kena bodo bangang dng bangsa ini.?

Jangan nanti anak cucu lawat kubo sambil kencing berdiri... Haaahhh tepokkkk....!!


#bawakotakbukanpisau

Anonymous said...

sesaje kopi pes dari blogger kluang dimond pasal PAS itu, PAS ini, PAS sanun.. apa saja suma salah PAS

Sejak PAS jadi kerajaan, semua teratur, rasuah pun takut berlaku di kalangan orang politik. PATWA kan ada.

kalau ada rasuah kopiah putih ada pekerja sex liwat kopiah putih atau segala kopiah putih bagai.. buat laporan polis

Wahai walaun suma tak pernah berubah macam mentor Tun Mahathir suka buat fitnah jijik..

fitnah jijik persepsi... fitnah persepsi fakta bukti ke laut dalam di kemudiankan...

Sabab tu lah ultra Melayu acah acah islamik ini senang senang ajer kena bodoh bangang kan oleh Jho Low. Jho Low lesap sambil enjoyyy ke sana ke sini ke sanun..!!

Orang Melayu dan pemimpin Melayu bergaduh berantakan sampai nyawa hujung sakaratul maut mme bodoh la walaun kau orang semua nihh...!!

Bangsa Jho Low dan warlord DAP Chin Tong dan Lee Kwan Yee@Singapork tepuk tangan, ketawa terbahak bahak tengok bangsa Melayu berantakan sampai hujung nyawa... wooiii walaun , otai dan prjwang Barua DAP kau tak serik serik kena laga laga dan kena bodoh bangang dengan bangsa Jho Low/Chin Tong nih..!?


#takserik2kenabodohdngpendatang

Anonymous said...

Tahniah Tahniah..!! Insyallah Next PRU 15 ciri ciri bakal seorang Perdana Menteri Malaysia yang baru.

Semangat darah anak cucu cicit pahlawan Melayu Mat Kilau di bumi Pahang. Insyallah Genting Highland jadi taruhan perjuangan seterusnya. Sesuai dengan nama Blogger MatKilauPenang

Menteri Besar Pahang Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berharap operasi penguatkuasaan memusnahkan kebun haram durian Musang King dalam HSK Batu Talam tidak dijadikan isu perkauman.

Beliau berkata, sebelum ini, kerja-kerja penguatkuasaan turut dilakukan di Sungai Ichat (terdapat pekebun India) dan Lembah Bertam (pekebun Cina) di Cameron Highlands serta di Kechau, Lipis (pelombong emas Melayu).

Katanya, ia adalah operasi penguatkuasaan biasa tetapi mendapat tentangan serta provokasi dengan kata-kata kesat dikeluarkan ke arah pegawai dan kakitangan penguat kuasa.

Ucapkan selamat tinggal dan lupakan sahaja darah bumi Kerala di tanah air bertuah ini.


#bawakotakbukanpisau

Anonymous said...

Fuyoo.. Pemimpin parti Pejuang berbaiah di hadapan al-Quran tolak sebarang rasuah – Mukhriz

Dalam acah acah Parti Pejuang yang baru diloloskan, parti baru itu akan buat berbaiah sesama mereka perjuangan parti baru itu. Mukhriz turut mengakui bahawa langkah berbai'ah itu tersebut tidak memberikan jaminan 100 peratus. kikiki..!!

Namun begitu, kita tidak merancang untuk memperluaskan amalan ini ke peringkat keahlian biasa,” ujarnya.

Mukhriz turut mengakui bahawa langkah tersebut tidak memberikan jaminan 100 peratus. Kalau sendiri mengaku tiada jaminan 100% tak langgar baiah... apa gunanya Parti PejWang nak berbaiah..!? Dulu acah Melayu Islamik sekarang lagi dasat acah acah baiah..!!

"Sekiranya seseorang itu mempunyai kesedaran, mereka tidak akan tergamak untuk melanggar baiah atas nama Allah dan al-Quran." kata Mukhriz

Persoalan yang perlu dijawab off kos anak beranak Tun Mahathir sertai Parti PejWang apak depa. Apakah depa anak beranak berbaiah dengan Al Quran atau berbaiah dengan ajaran COMANGO SIS dan LGBT..!?

Apakah bila langgar bai'ah Parti PejWang ini mereka ada menyebut akan ditimpakan bala yang maha dasatt atau akan di bailout dengan lebih dasatt lagi..!?

Maha'ultra Tun Mahathir Mohamad sila buat pencerahan pasal baiah Parti PejWang ini..!? Mungkin kami tak beberapa nak faham pasai Bai'ah Parti Pejuang ni.

kikikiki...

Anonymous said...

Anwar menyifatkan bahawa ibadah haji melatih umat untuk bersikap cekal dan sederhana, di samping meraikan kesamarataan dan kepelbagaian.
"Berangkatnya umat ke tanah suci berpakaian serba putih menandakan kesediaan mencorak peribadi baru yang tidak tunduk pada keangkuhan dan kemewahan yang melampau.

Selalunya Bang Non kalau gi sesuatu tempat Bang Non belanja gambar gambar malah Bang Non belanja kamera CCTV lagi pada rakyat jelata.

Tapi masa Bang Non gi buat haji dolu satu gambar pun tak belanja pun...


nape yerr


kikikiki..

Anonymous said...

Enamy at the gate Part 7. Tingkatkan hubungan dengan tetangga kita Indonesia hubungan tentera dan ekonomi. Selat Melaka milik Malaysia dan Indonesia. Tinggalkan dan lupakan Singapura.

Laut China Selatan (LCS) semakin panas dan tegang. Dengan kedegilan dan perangai China yang tetap bertegas nak laksanakan 9 Dash Line di Laut China Selatan (LCS).. maka US, UK dan Australia dah menempatkan ketumbukan tentera laut mereka disana.

Beberapa buah kapal pengangkut kapalterbang (Aircraft Carrier) bersaiz besar telah ditempatkan disana secara kekal. Dan ini juga memperlihatkan kesungguhan pihak US, UK dan Australia untuk mempastikan laluan perdagangan di Laut China Selatan (LCS) bebas dilalui oleh semua kapal dagang antarabangsa.

Harapnya tidak berlaku apa-apa yang tak baik lah di Laut China Selatan (LCS) ni... tambah pulak bila UK telah umumkan penempatan Littoral Response Group di Laut China Selatan (LCS) dengan kerjasama Jepun.

Pangkalan tentera Amerika sudah ada di Singapura. Maka hubungan Malaysia dan Indonesua mesti ditingkatkan dalam aspek pertahanan ekonomi budaya kedua dua negara serumpun.


#bawaotakbukanpisau

Anonymous said...

KERJA AMAL EBIT LEW SEPATUTNYA DISOKONG, BUKAN DIBUBUH RACUN

Jangan layan sangat budak budak baru nak up..!!

Sebarang kata berkaitan isu yang muncul kebelakangan ini melibatkan pendakwah budiman, Ustaz Ebit Lew.

Bagi saya, sama ada apa yang dibangkitkan oleh Caprice atau Nadir Al Nuri tentang misi bantuan Ebit Lew ke Gaza, ia tidak lebih “gelagat budak-budak baru nak up” cuba menumpang publisiti daripada populariti pendakwah tersebut.

Isu-isu yang mereka bangkitkan terlalu remeh berbanding pengorbanan masa, tenaga dan wang ringgit yang sanggup Ebit Lew lakukan selama ini.

Anonymous said...

Batu api sudah mari. Bukan mudah nak masuk Gaza, saya pun tak lepas – Mahathir

Bukan mudah nak masuk Gaza, saya pun tak lepas. Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengakui bahawa tidak mudah bagi rakyat Malaysia untuk memasuki Gaza, Palestin dalam pelbagai misi bantuan terutama dari kalangan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO).

Menurutnya, ini termasuklah dirinya yang masih belum berkesempatan untuk menjejakkan kaki ke Gaza atas pelbagai sebab terutamanya berkaitan soal keselamatan meskipun ketika tempoh beliau memegang jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia sebanyak dua kali. Di sebalik misi bantuan ostat mesti ada sang batu api. Awas sang fitnah jijik sedang membatu api.

Anonymous said...

Bilakah sistem lantikan Doktor Kontrak ini bermula? Mengapa ia dimulakan?

Sistem ini bermula pada bulan Disember tahun 2016 dengan kemasukan doktor kontrak pertama pada tahun tersebut. Ia diperkenalkan oleh Dato’ Sri Najib Tun Razak dalam pembentangan Belanjawan 2017 semasa era pemerintahan beliau.

Menurut beliau, ia bertujuan memendekkan tempoh menunggu yang panjang dalam kalangan graduan perubatan sebelum memulakan tugas sebagai doktor siswazah. Masalah ini timbul lantaran ketidakseimbangan nisbah graduan perubatan.

Lantikan kontrak era 2016 dan 2017 tiada pula kedengaran doktor kontrak mengelupor kepanasan. Mungkin keadaan masa itu aman dan tenang saja. Sebab nya aman mungkin beban kerja tidak banyak sebab wabak Covid 19 tiada masa itu. Yang pelik masa itu pembangang lansung tak ambil pusing pasal doktor kontrak ini.

Bila Covid 19 mula melanda hujung 2018 hingga kini maka beban kerja para doktor memang tinggi dan memenatkan hingga sekarang ini. Pada masa ini pembangkang dan pembangang yang sama juga mula masuk jarum menghasut doktor supaya dilayan lebih adil dan saksama. Covid 19 menyebabkan tekanan bebanan kerja bertambah.

Ini lah kerja kotor pembangang2 yg sama di Malaysia hasut, hasut dan hasut..!! Malah masa PH memerintah sektor awam hendak dikecilkan sebanyak 7% lagi doktor kontrak tetap tenang dan aman.

Akhirnya walaupun masih dibelenggu kes fitnah jijik dan tiada kuasa pada dirinya Najib merayu doktor kontrak tidak mogok. Tidak pula bossku menghasut doktor kontrak mogok seperti pembangang2 di Malaysia.

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak merayu kepada semua doktor berstatus kontrak supaya tidak melakukan mogok ketika kapasiti sistem kesihatan negara berada dalam keadaan kritikal pada masa pandemik ini.

Menurut beliau, tindakan mogok akan memberi kesan kepada pesakit yang sedang bertarung nyawa di hospital.

Eloklah di kaji balik umur persaraan wajib semua sektor sekurang kurangnya ada peluang kerja bagi golongan muda ini dan terjamin. Masalah lambakan pengangguran golongan muda boleh diatasi sebanyak mungkin.

Sebab itu elok dikaji umur persaraan pekerja disemua sektor dari 60 ke 55 tahun.


#gunaotakbukangunafitnahpersepsi

Anonymous said...

United State Of America or Malaysia is fail goverment..!?

Why the leader of "rakyat Malaysia" always salute and honoured to United State of America this is totally insane and USA is a fail goverment..!!! This is totally idiot.

People celebrate outside the Pennsylvania Convention Center, Saturday, Nov. 7, 2020, in Philadelphia, after Democrat Joe Biden defeated President Donald Trump to become 46th president of the United States. (AP Photo/Rebecca Blackwell). Link never lie below

https://youtu.be/adq1rlWFE4o

I still wonder how the Malaysian people always salute and respect to Uncle Sam @ United States as their mentor and protage. Especially Pakatan Harapan leaders. See link below

https://youtu.be/6i45JMm9hM4

Pennsylvania catapulted its native son, Joe Biden, to victory and the White House on Saturday after a long, hard-fought and expensive campaign in which Democrats wrested the battleground state’s 20 electoral votes back from President Donald Trump after the Republican’s surprise victory in 2016.

How come some one from Pennsylvania states become a Presiden of United State becouse his states he became gabenour of Pennsylvania is totally 'failed states'. See link below

https://youtu.be/TGyIEEyK3DA

Do you think Malaysia is Failed Goverment compared with United State of America..!?

The Link above show us if you say Malaysia is fail goverment then you are FOOL..!!

#linkneverlie

Anonymous said...

Klu give chance 2 years become our PM dangerous woooo...!!

2 years rasa 'pain and pedih ngilu' when mahu 'cebok' after go to toilet


kah kah kah...!!

Anonymous said...

KAH KAH ATOK RASA SEDIH KABINET DAPUR MAIL
ITUKAN WARISAN KABINET MANGKOK ATOK DOLU TU
TAK PAYAH NAK BUAT2 TAKAJUT BAGAI ATOK WEI
22 BOLAN PH BERKUASA BATU PUTIH SEDEKAH LEE KWAN YEW#BOLEJALANLAHATOKWEI

Anonymous said...

We are the former committee members of the SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE in Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur, Malaysia. That we would like to inform about something like the history of the Temple to all Buddhists to know in Malaysia and other countries in the world

This SAMNAK SAMBODHI was started in 1989, at Taman Ehsan by Sangha from Kelantan, there was a rental house for our Temple and our Master’s payment for the Temple, how difficult it was at that time but our Master was very patient in what matter for the Temple.

We moved to No: 25 Jalan 5 Taman Desa Jaya, near Taman Daya in 1992 but the Temple here is no longer, then in 1993 again moved to the place now, we are knowing well about the SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE

Last time, SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE was very famous for various activities such as Dhamma Sunday School, free form five tuition on BM, Wesak Day celebration, Kathina celebration, Loy Krathong festival, blood donation, Chinese New Year Oil Lamp and others.

This time is very different in the past and the committee hires foreign monks to take care of Temple only and sometimes the president of the Temple (YIP KUM FOOK) invites some Tibetan monks and Thai monks to wipe out their misfortune only, the Temple became a private place of the family

How to embarrass the devotees, the committee must rethink the matter because of the Temple donation fund by the devotees

Sharing by Lum Tuck choy, Taman Desa Jaya, Kepong

Anonymous said...

Kini, Taman Desa Jaya, Kepong adalah satu berita yang sangat buruk kerana salah seorang ahli politik melakukan kerja kotor di Kuil Buddha dan membawa sistem politik bermain di kuil sehingga ahli masyarakat lari dan presiden Kuil ini (Samnak Sambodhi). ) ialah Datuk Yip Kum Fook yang merupakan bekas pengerusi MCA di Taman Daya , Kepong dan pengerusi MCA Gombak

Lelaki ini (Datuk Yip) selalu menelefon polis untuk menangkap sami Buddha dan menutup pintu Kaabah untuk tidak membenarkan sami Buddha masuk untuk menginap, semua sami Buddha terpaksa menyewa hotel untuk seketika...Mr Tan dan Kelemahan Encik Wah pada hari itu, pasukannya, samseng dan dua anggota polis datang mengganggu Ven. Phra Piyadhamma (Pulau Pinang atau bekas CID dari Singapura)

Sejak kejadian itu, ramai penganut meninggalkan kuil kerana di kuil, mereka melakukan perkara yang tidak baik, kini jawatankuasa mengambil sami Buddha Myanmar untuk berkhidmat kerana mereka tidak mengambil berat tentang masalah Kuil sebelum ini atau Datuk Yip Kum Fook...ini seorang yang sangat kotor kerana dia boleh menipu semua orang

Kini Datuk Yip Kum Fook dan pasukannya akan menderita dan terluka kerana ramai yang tahu apa yang berlaku...ada yang ramai tidak suka Datuk Yip Kum Fook dan dia akan tahu apakah dosa terbesar dalam agama Buddha?

Dikongsi oleh Ah Wah, Selayang Jaya

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive