Sunday, February 9

CALON MELAYU.........? #KAJANG #PRKKAJANG


PRK Kajang merupakan satu pilihanraya kecil yang mungkin paling sinikal dalam sejarah politik Malaysia, berlaku hanya kerana mahu menyelesaikan kemelut dalaman PKR. Tapi dari sudut berbeza ini adalah medan persepsi untuk menampakkan sosok Anwar Ibrahim SEMAKIN HAMPIR menakluk Putrajaya. Kajang adalah sebuah daerah yang berjiran dengan Putrajaya.

Ini bukan analisis rasis tapi untuk menyedarkan pihak yang berkaitan tentang terdapatnya sentimen rasisme yang harus diambil kira dalam menentukan calon paling layak untuk menentang Anwar Ibrahim di PRK N25 Kajang pada 23 Mac nanti. Terdapat info yang mengatakan DS Najib Razak akan meneruskan kouta tradisi kepada MCA jika BN bertanding di PRK Kajang. ADAKAH ITU KEPUTUSAN TERBAIK??

Presiden MCA yang baru dilantik, DS Liow Tiong Lai mungkin akan mempertahankan MCA untuk meletakkan calon mereka bagi membuktikan kaum Cina sudah mula kembali kepada BN di bawah kepimpinannya. Dari satu info sahih Tiong Lai cuma mampu menjanjikan kenaikan undi Cina kepada BN dalam PRK Kajang dalam kadar 30%, berbanding 15% undi Cina yang BN perolehi dalam PRU13. Dapatkah kenaikan 15% undi Cina merubah keputusan PRK Kajang, 30% dari 40% (pengundi Cina keseluruhan) itu cuma dalam kadar 14% undi Cina keseluruhan untuk BN. Seperkara lagi, DAPATKAH KITA MEMPERCAYAI JANJI MCA??

PENGUNDI MELAYU

Seperti di peringkat nasional dalam PRU13 lalu UMNO telah membuktikan peningkatan undi Melayu kepada BN, termasuk juga di Kajang jika diperhatikan pada statistik jumlah undi di peti-peti undi majoriti Melayu di seluruh Kajang.
Dapatkah MCA mengakui hakikat ini.... akur dan mengalah sesekali, dan membuktikan kesungguhan mereka dengan memberi bantuan kempen yang padu kepada calon Melayu dari UMNO dalam PRK Kajang kali ini.

Anwar Ibrahim telah menggerakkan langkah awal di kawasan-kawasan peti undi Melayu walaupun tempoh kempen yang sah belum lagi bermula. Seperti biasa wayang 'plain-folks' akan ditayangkan bagi mempertontonkan kezuhudan peribadi. Nawaitu tersirat adalah kebimbangan Anwar terhadap pengundi Melayu yang mungkin akan menjejaskan jumlah majoriti, sekaligus menempelak kredibilitinya selaku pemimpin nomero uno dalam Pakatan Rakyat.
Dua minggu di Kajang sebelum tarikh kempen rasmi (penamaan calon)
kenapa cuma berlegar di kawasan PDM Melayu??

Anwar sedar jumlah peratusan keluar mengundi dalam PRK akan berkurangan berbanding jumlah pengundi PRU13 lalu, namun persepsi tetap dilihat kepada jumlah majoriti bukan peratusan majoriti. Kerana itulah Anwar terpaksa turun dan 'bersandiwara' habis-habisan di sekitar kawasan Melayu di DUN Kajang bagi memastikan jumlah undi dan majoriti yang akan dimenanginya lebih banyak dari jumlah majoriti calon PKR dalam PRU13 lalu. SATU-SATUNYA PENGHARAPAN ANWAR SEKARANG ADALAH UNDI MELAYU!

BN tidak perlu mensasarkan kemenangan di PRK Kajang, kerajaan negeri tidak akan berubah meskipun berjaya merampas DUN Kajang. Cukuplah BN memasuki gelanggang dengan harapan untuk mengurangkan majoriti yang dimenangi oleh PKR pada PRU13 lalu... ITU SUDAH CUKUP UNTUK DIISYTIHARKAN SEBAGAI SEBUAH KEMENANGAN. Kemenangan adalah bonus, tapi pengurangan majoriti sudah cukup untuk memijak-mijak maruah seorang lelaki bernama Anwar Ibrahim!

MERAIH UNDI MELAYU

Di era BN masih kukuh pada PRU tahun 1999, calon PAS, Dr Syafie Abu Bakar memenangi majoriti kecil 37 undi mengalahkan calon MCA dari BN. PRU13 lalu calon PKR, Lee Chin Cheh menewaskan calon BN, Lee Ban Seng dengan majoriti 6,824 undi... BN cuma memperolehi 15% undi kaum Cina. DAPATKAH KITA MENGHARAP MAGIS DARI MCA BILA MENENTANG ANWAR IBRAHIM (baca:calon Melayu dari PKR)??

Satu-satunya jalan keluar dari enigma ini adalah meletakkan CALON MELAYU UMNO sebagai calon BN dalam PRK Kajang...itu saja jalan terbaik untuk menghukum Anwar Ibrahim dan PKR. Personaliti calon pula harus diteliti sehabis baik dengan meletakkan seorang pemimpin MUDA, ANAK TEMPATAN, PROFESIONAL ataupun dari kalangan AGAMAWAN. Kriteria-kriteria itu sudah cukup untuk menjunamkan Anwar Ibrahim walaupun bertanding sebagai underdog. Ramai pemimpin muda UMNO tempatan yang pastinya boleh dijulang!

Ura-ura mengatakan Parti Sosialis Malaysia (PSM) dan Berjasa akan turut meletakkan calon mereka, BN mungkin boleh meletakkan proksi calon Cina sebagai calon bebas jika mahu memecahkan undi Cina. Ini kerana jika BN meletakkan calon Cina MCA sudah pasti lebih ramai calon Melayu akan bertanding atas tiket bebas dan akan mengecilkan margin undi Melayu kepada BN, ketika undi Cina kepada BN yang masih boleh dianggap sebagai 'misi mustahil'.

Kesimpulan di sini untuk dipertimbangkan secara serius oleh DS Najib Razak, BN cuma akan bertanding sebagai pelengkap syarat jika meletakkan calon MCA.
Jika BN mahukan sebutir peluru perak untuk menembak mati segala arogan Anwar Ibrahim, calon MELAYU, MUDA, ANAK TEMPATAN, PROFESIONAL/AGAMAWANadalah keputusan yang tidak akan pernah disesali!! -RR

1 comment:

Anonymous said...

dsn najib kata nak buat transformasi. ini lah masanya. jgn dok terikat lagi dgn kerusi tradisi.letak calon mca ...kalah pasti. x pecaya tunggu la. kena berani buat perubahan. letak calon melayu umno. boleh menang. betul?

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive