Tuesday, October 29

PERGHHH : INI GST VERSI @AnwarIbrahim


ST diperkenalkan di Singapura pada 1 april 1994, iaitu, 18 tahun yang lalu. Kadar cukai yang dikenakan pada masa pelancaran ialah 3%. Kadar ini dikekalkan selama 9 tahun bersesuaian dengan janji kerajaan semasa pelancaran bahawa kadar itu tidak akan diubah sekurang-kurangnya selama 5 tahun.

Kita bercadang utk gunapakai GST pada tahun 1995 tetapi dipolitikkan serta ditentang oleh pembangkang sehinggalah kini....kita sudah kerugian masa selama hampir 20 tahun melayani adu-domba pembangkang yang memomokkan GST sedangkan negara-negara yang mengamalkan GST didunia semakin bertambah.

Kelewatan Malaysia untuk mula menggunakan GST pada 2014 cukup merugikan. Jadi apabila Malaysia bermula dengan kadar 6%, sikap pembangkang tetap juga tidak berubah. Kalau dulu menentang GST secara total, kali ini mereka pertikai pula kadar cukai permulaan yang di anggap tinggi berbanding negara lai nyang telah mengamalkan GST puluha ntahun yang lampau. Jadi ini bermakna mereka juga SETUJU dengan GST, cunma pertikaikan kadar permulaan. Tentunya kadar permulaan GST tidak akan sehingga 6% sebagai permulaan perlaksanaan GST jika kita bermula pada tahun 1995, boleh jadi kita bermula kurang dari 3% jika tidak dipolitikkan oleh pembangkang. Ketam betullah pembangkang ni.No comments:

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive