Thursday, April 12

RAPID RAIL BAKAL BERWAJAH BAHARU DEMI CPR


Dengan misi melonjakkan imej dan prestasi, Rapid Rail Sdn Bhd bakal memperkenalkan inisiatif strategik baru sebagai landasan baru bagi menyelaraskan halatuju Syarikat dan panduan kepada warga kerja anak syarikat Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) itu.

Dengan singkatan nama CPR, yang diambil daripada abjad pangkal COST, PROCESS dan REVENUE ataupun Kos, Proses dan Pendapatan, menggantikan model bekerja yang terdahulu iaitu PMS atau PEOPLE, MONEY dan SYSTEM. Dengan pengenalan CPR, ia sekali gus bakal menyerlahkan Rapid Rail yang berwajah baru.

Secara mudah, tiga elemen baru itu akan menjadi penekanan Syarikat di bawah pucuk pimpinan Ketua Pegawai Eksekutif Haji Khairani Mohamed, yang kembali untuk menerajui Rapid Rail selepas berubah angin untuk memimpin Prasarana Integrated Management and Engineering Services (PRIME) dan Prasarana Rail and Infrastructure Projects (PRAISE).


Sasaran CPR adalah untuk mengoptimakan kos sambil mengekalkan operasi dan perkhidmatan yang cemerlang; melancarkan proses kerja bagi menghasilkan mutu kerja berkualiti dan produktif dan meningkatkan pendapatan untuk Syarikat.

Bagai sirih pulang ke gagang, Haji Khairani atau lebih mesra dengan nama KM, mengumumkan inisiatif ini bersama-sama pelbagai inisiatif lain serta azam beliau untuk membawa Rapid Rail kembali ke era kegemilangan pada sesi ‘Rail Dialogue’ 2018 pada 10 April lepas.

Diadakan di Pusat Komuniti Sentul Perdana, Sentul di sini dalam dua sesi bagi memastikan operasi berjalan lancar seperti biasa, lebih 500 staf menghadiri sesi pagi yang menyaksikan KM menyenaraikan keutamaan dan inisiatif yang perlu dilaksanakan oleh setiap warga kerja Rapid Rail untuk merealisasikan sasaran 2018.

Serentak dengan pengumuman itu, KM turut memaklumkan bahawa rancangan untuk mengkaji semula dan menstruktur semula Rapid Rail bagi memantapkan operasi yang semakin berkembang dan jangkaan pemegang taruh yang semakin meningkat.

Bisnes Rapid Rail menjadi semakin mencabar bukan saja kerana rangkaian LRT yang semakin berkembang dengan Projek Penyambungan Jajaran LRT, operasi Laluan Monorel dengan jumlah tren yang terhad dan kemasukan operasi MRT Laluan Sungai Buloh Kajang, yang masih menunggu matang dari segi ‘ridership’ kerana projek-projek pembangunan yang belum siap sepenuhnya khususnya bandaraya kewangan Kuala Lumpur yang baru, TRX City Sdn Bhd.

Bercakap kepada WARNA, KM, yang memulakan karier dengan Prasarana sejak zaman operasi PUTRA LRT pada akhir tahun 1990an, berkata pendekatan baru itu perlu selaras dengan perkembangan Rapid Rail, yang menjadikan model PMS dilihat sudah tidak lagi relevan untuk diguna pakai.

“Pada pandangan saya, Rapid Rail pada masa ini sudah banyak berubah. Dahulu syarikat hanya bermula dengan rangkaian perkhidmatan transit aliran ringan (LRT) bagi Laluan Ampang dan Kelana Jaya, lalu ditambah pula dengan perkhidmatan monorel. Kini, organisasi syarikat sudah semakin bertambah besar apabila ditambah dengan operasi perkhidmatan transit aliran massa (MRT) dan projek rangkaian perkhidmatan seterusnya yang bakal siap tidak lama lagi.

“Evolusi operasi perkhidmatan rel secara langsung telah memberi impak kepada peningkatan kos sistem pengurusan Syarikat dan operasinya. Sekarang, Syarikat memasuki fasa yang amat mencabar dan perlu memastikan sistem pengurusannya adalah lebih cekap dan lebih efisien.

“Pada saat ini, pendekatan yang berbeza perlu diguna pakai menggantikan yang lama (PMS) supaya ia lebih praktikal dan relevan dengan situasi semasa syarikat. Justeru, syarikat berpendapat CPR merupakan pendekatan yang paling strategic,” kata KM, yang dilantik semula sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Rail bulan lepas.

Menurut KM, pelan tindakan untuk pelaksanaan CPR dan penstrukturan semula Rapid Rail adalah dalam proses perangkaan; dan kajian akan meliputi formula yang digunakan oleh perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya, yang telah membuat sumbangan signifikan kepada pendapatan Syarikat.
“Formula yang sama perlu dikaji sama ada boleh dipraktikkan dalam rangkaian perkhidmatan yang lain di bawah Syarikat,” tambah KM.

Turut hadir pada sesi Rail Dailog 2018 ini adalah keempat-empat Ketua Pegawai Operasi Rapid Rail – Encik Abdul Hadi Amran (LRT Laluan Ampang/Sri Petaling), Haji Ismail Abdullah (LRT Laluan Kelana Jaya), Haji Mohd Ariffin Idris (Laluan Monorel) dan Ketua Pegawai Operasi MRT Laluan Sungai Buloh – Kajang, Haji Azmi Mohd Zain.

No comments:

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive