Friday, September 27

RON95 naik lagi?

kawan kita boleh kasi minyak free.

Bukan menaikan harga tapi kurangkan subsidi yang telah diberikan selama ini. Nampak gayanya tiada bezanya pun kurang subsidi atau naikan harga minyak.

Orang ramai boleh menjangka kenaikan selanjutnya pada harga petrol RON95 dalam masa terdekat sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk mengurangkan subsidi bahan api negara.

MKP mendapat berita yang kurang pasti menyatakan harga RON-95 bakal dikurangkan subsidi pada tengah malam isnin. Apa pun kita tunggu kesahihan berita ini. Kalau naik sudah pasti ini adalah langkah yang kurang populis yang telah diambil serta menaikan darah setiap rakyat Malaysia.

Dengan pengurangan subsidi sebanyak 20 sen seliter kepada RM2.10 dan RM2.00 daripada RM1.90 dan RM1.80.
   
Harga ini masih dianggap murah berbanding negara-negara seperti Thailand, Indonesia, Singapura dan Filipina.
   
PDAM baru-baru ini mencadangkan penjimatan daripada pengurangan subsidi minyak digunakan oleh kerajaan untuk menghapuskan cukai jalan dan mengurangkan kadar insurans untuk kereta dengan kapasiti enjin kurang daripada 2,000cc.

No comments:

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive