Thursday, November 24

YUNUS ALI SUAMI MARIA CHIN PENDEMO SETARAF HISHAMUDDIN RAIS BUKAN SEORANG TUAN GURU ATAU ULAMAK!


Yunus Ali adalah rakan karib dan generasi seangkatan Hishamudin Rais dalam kebangkitan pelajar pada era awal tahun 70-an dulu. Begitu juga pernah aktif bersama Anwar Ibrahim dizaman pelajarnya. Yunus Ali telah meninggal dunia pada 25 hb September 2010.

Info mengenai Yunus Ali boleh dibaca dalam buku  'Bersama Anwar Ke Penjara (1993)' tulisan Kamarazaman Yacob, bekas Presiden Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya, tahun 1974.

Kerja Arwah Yunus sejak dari muda adalah dari gerakan mahasiswa berdemo, melarikan diri keluar negara, kembali dari luar negara ditangkap semula hinggalah ke akhir hayat terlibat gerakan hak asasi dan demo. Maria Chin hanya menyambung legasi Yunus yang mereka pernah bekerja sebelum ini. Sejak bila pula Yunus Ali jadi ulamak Tuan Guru Setaraf Hadi Awang, Tuan Guru Nik Aziz, Fadzil Noor, Harun Din dll?

Pada tahun 1988, tidak lama selepas pulang dari London selepas puas melarikan diri Yunus sekali lagi ditahan. Kali ini dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)di bawah Operasi Lalang yang diarahkan oleh Mahathir Mohamed ketika itu. Dia ditahan di Pusat Tahanan Politik di Kamunting, Taiping, Perak. Malah banyak kali juga terlibat demo anti Mahathir. "Mahathir Melayu Mudah Lupa".

Kini Arwah Yunus Ali membuktikan Mahathir memang Melayu Muda Lupa. Ops Lalang 1987 sehinggalah tahun 1988 turut memenjarakan Yunus Ali dalam ISA. Mahathir Mohamed menangkap beliau atas alasan tertentu bawah ISA.

Hari ini 2016 ketika isteri arwah Yunus bernama Maria Chin Abdullah ditahan dibawah Akta Sosma kerana penganjuran Bersih 5 dan penemuan dokumen-dokumen gerakan menjatuhkan kerajaan Mahathir Mohamad pula mengetuai Demo Bersih. Malah terhegeh-hegeh dalam himpunan menyokong Maria Chin. Apa agaknya perasaan Mahathir penjarakan suami Maria Chin dulu kini beliau pula jadi tukang 'jilat' kepada Maria agar dibebaskan isteri orang yang beliau penjarakan? Inilah hukum karma. setidaknya sebelum Mahathir 'pergi' biarlah Mahathir belajar bahawa justifikasi kuasa yang beliau gunakan semasa ada kuasa dan tiada kuasa.

Yang pasti hanya orang gila tulis artikel Yunus Ali sebagai "Tuan Guru Yunus Ali"!

Apapun semoga Arwah tenang disana. Ceritanya sudah habis di dunia. Oleh kerana ada orang gila ungkit kisahnya adalah wajar dijelaskan siapa Yunus Ali yang dikaitkan dengan politik Maria ni.

No comments:

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive