Rapid

Saturday, July 9

BERLAGAK SUCI NAMUN GELAR ORANG LAIN ANJING....?


Lim Gone End menggunakkan apa sahaja demi kepentingan politiknya.Gambar TYT peluk dijadikan bahan bukti konon dia pemimpin terbaik.Tak hormat kedudukan TYT langsung! #PolitikMurahan

Gambar diatas menunjukkan kesucian tahap dewa apabila dipeluk oleh TYT. Betapa mudahnya pengikut tegar DAP mempercayai apa juga pembohongan yang cuba disampaikan.

Panas punggung agaknya apabila Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menarik balik semua rujukan kepada sebuah kiasan Inggeris yang beliau gunakan pada majlis pelancaran awal bangunan pejabat baharu Institut Pulau Pinang pada 28 Jun lepas.

Guan Eng dalam ucapannya, telah menggunakan istilah ‘bitting the hand that feeds you’ (Menggigit tangan yang menyuap) dan ‘barking’ (menyalak) yang menyinggung sesetengah pihak kerana istilah ‘menggigit’ dan ‘menyalak’ sering digunakan untuk merujuk kepada anjing.

Guan Eng penang institutesUcapan Guan Eng yang disiarkan semalam di mana dilaporkan bahawa ‘bite dan bark’ (menggigit dan menyalak)  dilihat oleh sesetengah pihak sebagai menghina kumpulan penyelidik di institut itu.

“Oleh itu, saya akan menarik balik semua rujukan kepada kiasan Inggeris ‘menggigit tangan yang menyuap’ atau menyalak dan menggantikan dengan istilah tidak menunjukkan kesetiaan kepada kerajaan negeri tetapi memberi hak kepada ahli-ahli untuk melahirkan pertentangan pendapat dan menyatakannya secara umum.

“Bagaimanapun, saya tidak ingin mahu memanjangkan kontroversi yang tidak perlu kerana saya sedar bahawa anjing dalam konteks Barat yang dianggap sebagai teman setia tidak terpakai konteks budaya Malaysia…

“Ia juga mempunyai implikasi budaya dan agama yang tidak wajar,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Guan Eng berkata intipati ucapan pada majlis pelancaran awal itu menekankan kepada amalan kebebasan di Pulau Pinang.

“Saya telah mengingatkan Institut Pulau Pinang bahawa walaupun kebebasan memberikan hak kepada mereka menyatakan pertentangan pendapat dengan kerajaan negeri biarpun secara umum namun sebagai pembiayai utama institut itu, kerajaan negeri mengharapkan kesetiaan,” katanya.

No comments:

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive