RAPID

Friday, July 1

Tidak Lagi Berdepan Kesesakan #LEPRapidKL @MyRapidKL @AzmiAziz60 @NajibRazak


Sejurus mengambil alih tampuk kepimpinan negara pada 2009, Datuk Seri Najib Razak telah meletakkan pembangunan sistem pengangkutan awam yang lebih efisien menjadi satu daripada fokus utamanya.

Oleh itu, di bawah NKRA kita tetapkan bahawa pengangkutan awam mesti diberi keutamaan yang tinggi. Perdana menteri berkata sebelum ini ada vakum dalam sistem pengangkutan dan sistem tidak bersepadu yang tidak dapat menampung keperluan sebuah bandar moden dan keadaan kesesakan lalu lintas yang semakin serius.

Beliau berkata projek integrasi pengangkutan awam yang menelan belanja RM8 bilion itu juga merupakan inisiatif kerajaan demi kesejahteraan penduduk dan pengunjung di Lembah Klang.

Dengan adanya sistem pengangkutan awam yang lebih baik, kerajaan juga menyasarkan jumlah pengguna pengangkutan awam akan meningkat daripada 21 peratus kini kepada 40 peratus menjelang 2030, kata Najib.


Sebanyak 25 stesen baharu LRT dalam jajaran Kelana Jaya dan Ampang mula beroperasi semalam.

Antaranya ialah stesen Puchong Perdana, Puchong Prima, Ara Damansara, Subang Jaya, USJ 7, Awan Megah dan Putra Heights.

Najib berkata sambungan jajaran yang memasuki kawasan petempatan tinggi seperti Kinrara, Puchong dan Subang Jaya juga bakal melonjak bandar-bandar itu menjadi kawasan pertumbuhan ekonomi baharu pada masa akan datang.

Turut hadir Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai, Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat Tan Sri Syed Hamid Albar dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa.

Projek sambungan jajaran sistem Transit Aliran Ringan (LRT) akan menjadi pemangkin kepada pertumbuhan ekonomi negara, khususnya di kawasan Lembah Klang, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana menteri berkata ini kerana sistem pengangkutan awam yang berkesan di bandar-bandar utama merupakan nadi pertumbuhan ekonomi sesebuah negara.

Katanya kajian yang dijalankan oleh Bank Negara juga menunjukkan bahawa kesesakan lalu lintas di bandar boleh menyebabkan kepada pengurangan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak dua peratus.

"Kalau kita dapat pengangkutan awam yang efisien, kurangkan kesesakan lalu lintas, maka kadar pertumbuhan KDNK negara juga dapat meningkat sebanyak dua peratus,"

Beliau berkata projek yang dimulakan pada tahun 2011 ini juga merupakan projek ekonomi berimpak tinggi dengan kajian menunjukkan bahawa kadar pulangan dalam ekonomi boleh mencapai sehingga 25 peratus.

No comments:

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive