Rapid

Monday, July 4

KENAPA MEREKA TAKSUB SANGAT DENGAN LIM GONE END........


Saya benar-benar takjub dengan alasan dangkal diberi pemimpin Pakatan Harapan apabila menafikan berlaku amalan pilih kasih dalam memberi justifikasi mengapa Ketua Menteri Pulau Pinang, YAB Lim Guan Eng, boleh terus menjalankan tugasnya walaupun menghadapi dua pertuduhan di mahkamah.

Sebagai contoh, YB Nurul Izzah dan Tian Chua daripada PKR memberi alasan YAB Lim bukan berada dalam Kerajaan Persekutuan dan tidak memberi bidang kuasa untuk campur tangan dalam prosiding perbicaraan.

Semua ini tidak lebih daripada alasan remeh.

Benar, YAB Lim bukan berada dalam Kerajaan Persekutuan, tetapi ingin saya tegaskan bahawa beliau masih ketua kerajaan memerintah di Pulau Pinang - tempat di mana kesalahan salah guna kuasa dan rasuah dihadapinya didakwa berlaku.

Melihat kepada tuduhan dihadapinya, kita hampir pasti dokumen dan saksi daripada pihak Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan dijadikan rujukan serta dipanggil memberi keterangan dalam perbicaraan.

Ia boleh mendorong mengapa saksi mungkin diminta memberi keterangan menentang ketua yang masih menjalankan tugasnya.Tekanan sedemikian terhadap saksi ternyata tidak sesuai untuk perbicaraan yang bebas dan adil.

YB Nurul Izzah turut menyatakan dakwaan terhadap YAB Lim adalah konspirasi politik "untuk menjatuhkan pemimpin pembangkang."

Jika kita menerima alasan seperti itu, ia seolah-olah bermakna pemimpin pembangkang yang melakukan jenayah tidak boleh didakwa kerana tindakan itu akan sentiasa menjadi konspirasi politik untuk menjatuhkan mereka.

Alasan Pengarah Strategik PAN, Dr Dzulkefly Ahmad, tidak jauh bezanya.

Beliau menyifatkan pendakwaan ke atas YAB Lim dilakukan pada masa yang dipenuhi syak wasangka memandangkan pilihan raya umum akan datang "kurang dari dua tahun".

Jika kita mempersetujui persoalan dibangkitkan Dr Dzulkefly berhubung keadaan semasa, kita tidak mungkin mempunyai masa sesuai untuk mendakwa mana-mana pemimpin pembangkang.

Jika Peguam Negara membuat pendakwaan tahun depan, pilihan raya umum adalah kurang dari setahun - sekali gus menguatkan prasangkanya.

Pada masa sama, jika Peguam Negara melakukan pendakwaan tahun lalu, saya yakin mereka akan memberi alasan ia adalah percubaan mengalih perhatian daripada isu 1MDB.

Saya ingin menarik perhatian semua, perbicaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim berlaku pada tahun 2014 dan 2015. Ternyata, ia adalah masa panjang bagi melakukan persiapan menghadapi pilihan raya umum tetapi Pakatan tetap menegaskan pemenjaraan Anwar adalah konspirasi politik.

Nampaknya, tiada masa yang sesuatu untuk mendakwa pemimpin Pakatan.

Mungkin Dr Dzulkefly boleh memberi cadangan bila masa yang sesuai untuk mendakwa pemimpin pembangkang?

Mungkin mahkamah dan Pejabat Peguam Negara boleh diminta mencari masa yang sesuai dengan jadual pembangkang?

Bagaimanapun, mungkin alasan YB Johari Abdul daripada PKR adalah yang paling unik dalam mempertahankan mengapa YAB Lim tidak perlu melepaskan jawatan ketika menghadapi tuduhan jenayah.

YB Johari memberi alasan YAB Lim sudah memberi penjelasan berhubung dakwaan dihadapi dan PKR yakin Ketua Menteri Pulau Pinang itu tidak bersalah, manakala semua ini sekadar kempen memburuk-burukannya.

YB Johari perlu diingatkan bahawa ketetapan sama ada seseorang tertuduh itu bersalah atau sebaliknya terhadap tuduhan jenayah, tidak bergantung kepada penafian tertuduh semata-mata. Semestinya juga, ia bukan untuk diadili oleh PKR.

Ini sebabnya mengapa Malaysia mempunyai undang-undang, peguam, hakim dan mahkamah.

Berapa ramai daripada kita mendapat tawaran memberi bernilai jutaan ringgit pada harga 60% lebih rendah berbanding harga pasaran?

Tiada seorang pun pejuang `keadilan' ini menjelaskan manfaat membeli hartanah berjuta ringgit yang jauh lebih rendah berbanding kadar Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) serta harga pasaran.

Tiada pemimpin pembangkang yang memperkatakan soal percanggahan kepentingan apabila seorang kakitangan awam berurusan secara peribadi dengan individu yang mempunyai kaitan perniagaan dengan kerajaan negeri pimpinannya.

Pelbagai alasan remeh yang diberi pemimpin Pakatan dan kegagalan mereka memahami tuduhan jenayah terhadap YAB Lim, mendedahkan kepincangan mereka terhadap prinsip, sikap pilih kasih dan kegagalan untuk melaksanakan apa yang diperkatakan.

Kedegilan dan hipokrasi mereka dalam mempertahankan keputusan YAB Lim untuk tidak melepaskan jawatan semnetara menghadapi dakwaan jenayah, bermakna Pakatan Harapan mengetepikan haknya untuk mendesak sesiapa saja meletak jawatan pada masa akan datang.

Datuk Abdul Rahman Dahlan
Pengarah Komunikasi Strategik BN

No comments:

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive