Rapid

Monday, September 15

KALAU MUKA MAKBAPAK HANG BOLEH TERIMA KE.....?


KURANG AJAR!!!! Itu yang MKP boleh tafsirkan pada anak syarikat MAS iatu FireFly.Masih lagi ada ayat yang kurang ajar lagi mahu MKP tafsirkan namun biarlah yang ini dahulu. 

Syarikat penerbangan Firefly di dalam 'in flight magazine' mereka telah mengiklankan lambang bulan sabit dan bintang bucu 14, di tapak kasut salah seorang pramugari mereka. Tahukah pihak syarikat Firefly bahawa bulan sabit dan bintang bucu 14 adalah antara lambang bendera negara, Jalur Gemilang?

Bulan sabit (anak bulan) melambangkan Agama Islam sebagai Agama Rasmi Negara. Manakala bintang bucu 14 melambangkan perpaduan yang di antara 13 negeri di Malaysia dan Kerajaan Persekutuan. Mungkin perkara ini dianggap remeh oleh sesetengah pihak.

Namun bagi pihak yang berjiwa patriotik dan sayangkan negara, perkara ini boleh dianggap biadap. Di dalam saat negara sedang berkabung menunjukkan solidariti kepada kemalangan dua pesawat MAS, MH17 dan MH370, tindakan syarikat Firefly ini amat tidak boleh diterima.

5 comments:

Anonymous said...

iklan tu tunjukkan bayang simbolik. maksudnya luaran nampak pramugari, dalaman dia ada jatidiri Malaysia.

Anonymous said...

Sbb tu org suruh gi sklh. Bila malas sklh.. tapi nak jadi keyboard warrior.. mcm ni la tafsiran dia. Belajar la ilmu seni grafik... ilmu semiotik... baru buat berita...

Tapi nak tanya la.. pemimpin yang rasuah... yg songlap harta rakyat tu.. patriotik ke...?

Anonymous said...

anon 2:41 betul tu...
Apa yang terjadi di selangor sekarang gara-gara pemimpin korup dari DAP dan PKR. Rumah Ngakomeng pun boleh tahan macam istana besar... mana datang duitnya?

Anonymous said...

KENAPA LAMBANG BULAN SABIT DAN BINTANG TIDAK DILETAKKAN DI BAHAGIAN ATAS KAN LEBIH MENARIK IKLAN INI KALAU BEGITU.....KENAPA DI BAHAGIAN BAWAH...GRAFIKLAH SANGAT....

Anonymous said...

Grafik kepala butuh la.ltk la logo tu ats kepala...yg ltk bwh kaki tu ada nilai grafik sgt ka...

Bodoh hang tu simpan la sikit bwk mati.jgn tunjuk semua....

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive