Tuesday, October 21

PLEASE COME AND TOUCH B**B


Apa kejadahnya korang dok buat ramai sampai jadi satu polimik didalam media sosial sejak semalam. Takkan pasal nak pegang Anjing pun dah heboh satu Malaya. Yang membangkang kurang cerdik dan yang menganjurkan lagi bertingkat-tingkat kurang cerdik.Jom tengok video ustad nie berceramah.


KENYATAAN MEDIA

KETUA PENGARAH
JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA
BERKENAAN PENGANJURAN KEMPEN “I WANT TO TOUCH A DOG”.

Pertama sekali Jakim ingin membuat teguran kepada pihak penganjur yang telah mengadakan kempen memegang anjing secara sengaja dan terbuka kepada umum termasuk mereka yang beragama Islam tanpa sebarang sebab yang munasabah.

Hal ini sekaligus telah menimbulkan keresahan awam khasnya dikalangan umat Islam kerana secara jelas telah menyanggah pegangan mazhab dan ‘uruf/ adat di Malaysia.

Menurut Mazhab Syafie, umat Islam adalah dilarang menyentuh anjing secara sengaja kerana menajiskan diri tanpa tujuan yang munasabah adalah haram disisi Islam.

Walaupun Islam meletakkan kaedah sertu apabila terkena najis yang dikategorikan sebagai ‘mughallazah’ namun kaedah tersebut bukanlah alasan untuk membolehkan seseorang itu memegang najis mughallazah secara sengaja.

Tindakan tersebut samalah seperti orang yang sengaja melakukan dosa dengan alasan akan bertaubat kemudiannya.

Justeru, tindakan pihak penganjur adalah dikhuatiri mempunyai agenda terselindung dan secara jelas dilihat seolah-olah cuba mencipta budaya baru dan boleh membawa kepada perbuatan menghina Islam.

Suka Jakim tegaskan bahawa Malaysia adalah sebuah negara yang berpegang kepada mazhab Syafie sebagai mazhab rasmi.

Justeru, peranan Jakim adalah untuk memastikan umat Islam di negara ini mengamalkan syariat yang tidak menyalahi Mazhab Syafie.

Pada dasarnya Islam tidak memandang keji kepada binatang anjing sebagai salah satu makhluk Allah.
Apatah lagi untuk menyeksa, memukul dan membunuh anjing tanpa sebab adalah sama sekali bertentangan dengan ajaran Islam.

Malah anjing tetap wajar diberi kasih sayang, belas ehsan dan dijaga kebajikannya.
Walau bagaimanapun, dalam Mazhab Syafie, umat Islam tidak dibenarkan untuk menjadikan haiwan tersebut sebagai binatang peliharaan.

Jakim telah mengulas lanjut isu berhubung kedudukan anjing dalam Islam serta hukum berkaitannya melalui portal fatwa Jakim di www. e-fatwa.gov.my

Kedua, Islam mewajibkan semua umatnya untuk memelihara kesucian diri, pakaian dan tempat agar ia tidak menjejaskan amal ibadah seharian.

Dalam perkara ini, Jakim bercadang untuk memanggil pihak penganjur bagi mendapatkan penjelasan selanjutnya.

Sekian, terima kasih.

‘BERKHIDMAT UNTUK NEGARA’

Saya Yang Menurut Perintah

DATO’ HAJI OTHMAN MUSTAPHA
20 Oktober 2014

3 comments:

Anonymous said...

Apasal orang melayu Islam terhegeh-hegeh nak sentuh najis mughallazah, sedangkan bangsa kiasu sendiri jijik dan geli nak sentuh najis sendiri.

Rambo said...

keinginan luar tabie begini adalah hasutan syaitan yg masuk secara halus dlm hati yg lalai mengingati Tuhannya.

Anonymous said...

Lihatlah permainan Dajjal yang Nabi s.a.w. sebut dalam hadis...wanita n kanak2 berbondong2 turun dan gembira...

Ini baru anjuran Anak2 Dajjal jer.....belum Bapak Dajjal laknatullah yabg mai " in person"....

So....bachalah surah Al Kahfi atau minimum 10 ayat pertama 1-10 setiap pagi Jumaat moga2 terhindar fitnah Dajjal...ini jaminan Rasul......ana just tlg sampaikan jer...

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive