Rapid

Thursday, October 2

DARD " You Are The Best" @MpKotaBelud @GoTeamRD


Setiap persoalan dijawab dengan pantas dan teliti. Ini adalah kebaikan yang tidak ada pada Menteri lain, Maksud MKP bukan Pak Menteri lain tak bagus cuma kekadang ada sedikit kekurangan. 

Bukan nak memuji tapi ini adalah realiti. Setiap janji yang dibuat untuk mendedahkan maklumat secara telus dan tanpa berselindung telah terlaksana. 

Ianya dilakukan oleh DARD demi kepentingan setiap Rakyat Malaysia yang mengalami masalah berhubungkait dengan Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan. 

Tapi ada jugak yang tidak berpuas hati seperti artikel yang telah MKP buat sebelum ini... KLIK

Serangan dari pihak DAP Cauvanis yang tidak berpuas hati. Tapi DARD tetap tenang menjawab tomahan yang telah dibuat oleh DAP Cauvanis.

Saya ingin memberikan maklumat terkini mengenai berita yang telah tersebar melalui media sosial mengenai teknik pemaju yang dikatakan memanipulasi harga rumah bagi mengelakkan pembeli Bumiputera memiliki hartanah sendiri.  
Isu ini telah mula tersebar dan menjadi viral melalui aplikasi Whatsapp dan media sosial pada 25 September 2014. Penulis berkaitan telah mengatakan bahawa beliau telah mengunjungi i-Property Fair di Subang Parade dan berminat dengan sebuah projek persisir pantai di Tanjung Puteri, Johor Bahru. 
KPKT telah mengambil tindakan dengan memanggil pemaju untuk memberikan penjelasan terhadap isu ini. Hasil siasatan mendapati bahawa isu yang tersebar adalah mengenai penjualan lot Bumiputera dan lot bukan Bumiputera. Secara khususnya, dua (2) isu telah dibangkitkan iaitu: 
1. Pemaju tidak menanggung caj perkhidmatan seperti yuran guaman bagi Perjanjian Jual Beli (PJB), duti setem perjanjian pinjaman (loan agreement duty stamp) dan duti setem bagi Memorandum Pindah Milik kepada lot Bumiputera; dan 
2. Wang pendahuluan (entry cost) yang perlu dikeluarkan oleh lot Bumiputera lebih tinggi daripada lot bukan Bumiputera; 
Berdasarkan semakan Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966 (Akta 118) & Peraturan-Peraturan, didapati amalan ini tidak bercanggah dengan ketetapan perundangan sedia ada. Walau bagaimanapun, perkara ini telah menimbulkan ketidakpuasan di kalangan orang ramai.  
Sehubungan itu, saya telah mengarahkan supaya pemaju terlibat menyeragamkan pembayaran wang pendahuluan serta caj perkhimatan seperti yuran guaman bagi Perjanjian Jual Beli (PJB), duti setem perjanjian pinjaman (loan agreement duty stamp) dan duti setem bagi Memorandum Pindah Milik dengan serta merta. 
Selain daripada itu, mulai 1 Januari 2014, KPKT telah mengenakan syarat tambahan dalam permit iklan dan jualan pemajuan perumahan baru bagi semua pemaju perumahan dan pembeli, seperti berikut: 
1. Pemaju perlu mempamerkan secara terperinci harga jualan termasuk semua tawaran, barangan, perkhidmatan dan bayaran yang ditawarkan kepada pembeli; dan 
2. Sekiranya pemaju menawarkan sebarang bentuk tawaran barangan, perkhidmatan dan bayaran dan pembeli memilih untuk tidak menerima tawaran tersebut, maka pemaju hendaklah menolak nilai tawaran tersebut daripada harga jualan. 
Saya harap kenyataan ini dapat membantu menjelaskan keadaan. Pembeli sememangnya berhak mengetahui dan memahami hak mereka.

No comments:

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive