RAPID

Tuesday, January 11

Pemuda Umno Pulau Pinang Turun Padang.

Pemuda Umno Pulau Pinang telah bertemu dengan Pemilik restoran En Syed Kassali pada hari ahad dimajlis itu juga telah diadakan Sidang media bagi menjelaskan apa yang telah terjadi dan menyebarkan rakaman video kepada pihak media.

Adakah anda percaya Ng Wei Aik bercakap benar semasa sidang akhbar jam 3 petang tadi, Ng Wei Aik rasis chauvanist ultra kiasu DAP menafikan kononnya beliau ada menyebut kata kata kesat terhadap pemilik restoran Syed Kassali Mohamed Aliyar.


Tindakan beliau mengadakan sidang akhbar bertujuan untuk mengalihkan isu tentang perbuatan beliau yang menyalahi undang undang . Ng Wei Aik tidak menjawab segala persoalan yang dibangkitkan oleh Ketua Penerangan Pemuda Umno Malaysia Ds Reezal Merican:klik sini sebaliknya cuba mengalihkan isu kononnya beliau pula difitnah.


"Tutup Balik India", "Pembunuh Kalau Org Mati, Kamu Boleh Bertanggungjawab Ke" perkataan rasis yang kesat ini dihamburkan terhadap Syed Kassali.


Dalam sidang akhbar tersebut Ng Wei Aik sanggup meletak jawatan sebagai setiausaha politik Lim Guan Eng jika berjaya dibuktikan, mengapa beliau tidak meletak jawatan sebagai Adun Komtar terus jika berjaya dibuktikan!


Pembohong dan pembelit ini sanggup membuat sidang akhbar ,berbohong kepada kesemua wartawan semata mata mahu menutup pembohongan beliau. Lihat wajahnya dengan angkuh kononnya beliau pula difitnah.

Taktik ini sudah lama,sudah basi,jangan ingat orang ramai mudah termakan drama kamu wahai Wei Aik. Anda harus ingat mereka ini cukup pandai bermuka muka penuh pembohongan.


Buat pengetahuan anda ramai saksi yang dengar dan nampak salah seorang ialah Khairil Anuar Kamarudin,Timbalan Ketua AMK Cabang Jelutong ini mengaku Ng Wei Aik ada menyebut "pi balik India" kepada Syed Kassali pemilik restoran pada malam kejadian.


Khairil Anuar Tim Ketua AMK Cabang Jelutong

Khairil Anuar berada ditempat kejadian,mendengar dan nampak secara jelas apa yang dilakukan oleh Ng Wei Aik.


Mengapa sidang akhbar hari ini diadakan? Ng Wei Aik dengan berani berdepan dengan wartawan setelah meminta AMK Pulau Pinang membantu menafikan perkara ini. Setelah berpakat bersama AMK beliau telah membuat satu laporan polis pada 7/1/11 . Ng Wei Aik berani membuat satu laporan palsu kepada polis setelah berpakat dengan AMK.

Khairil Anuar sebagai seorang pemimpin AMK di peringkat cabang Jelutong harus membuat pengakuan tentang pembohongan yang dilakukan oleh rasis Ng Wei Aik ini. Jangan dibiarkan si rasis ini berleluasa membuat segala tindakan double standart dan secara selektif terhadap peniaga peniaga di sekitar Georgetown


Ng Wei Aik sanggup melakukan sumpah palsu,adakah saudara Khairil Anuar sanggup bersekongkol dengan seorang YB rasis chauvanist ultra kiasu yang menindas zalim dan melakukan pembohongan kepada rakyat?


Akibat tindakan rasis,biadap,kurang ajar dan zalim Adun Komtar ini beliau telah mengheret sekali AMK didalam polemik ini. Bermaruahlah wahai AMK.Adakah anda sanggup bersekongkol dengan rasis chauvanist seperti Ng Wei Aik ini


Ng Wei Aik,adalah elok kamu meletak jawatan sebagai ADUN KOMTAR,kamu benar benar telah berbohong kepada seluruh rakyat Pulau Pinang.
Belia.

‘BELIA Harapan Negara’ dan ‘Belia Tiang Negara’ antara slogan yang dilaungkan sejak dari dahulu. Gambaran yang diberikan adalah peri pentingnya masyarakat belia dalam menentukan hala tuju dan masa depan negara.

Sekadar slogan dan ungkapan manis, indah dan berbunga-bunga tentu tidak cukup untuk memajukan masyarakat belia.

Kalau benar-benar kita mahu menjadikan belia sebagai harapan dan tiang negara, perlu ada program yang jitu dan berterusan untuk mereka.

Jangan biarkan mereka terumbang- ambing tanpa hala tuju seperti anak ayam kehilangan ibu. Akibatnya, timbullah bermacam gejala seperti dadah, rempit dan ragut yang membabitkan belia.

Keadaan akan lebih parah jika tiada tindakan segera yang konkrit untuk menangani isu berkaitan belia dan seterusnya menyusun program untuk memastikan mereka sentiasa berada di landasan yang betul.

Apabila bercakap tentang belia, sudah tentu tempiasnya akan terkena pada Kementerian Belia dan Sukan (KBS) yang diwujudkan pada 15 Mei 1964.

Ini merupakan entiti kerajaan yang bertanggungjawab menggubal dasar berkaitan pembangunan belia. Menyedari akan peri pentingnya masyarakat belia dan mustahaknya mereka dalam menentukan hala tuju negara maka Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini meluahkan hasrat menjenamakan semula KBS.

Matlamatnya adalah memperkasakan golongan belia supaya sesuai dengan perubahan persekitaran. Dengar-dengarnya, Dasar Pembangunan Belia Negara (DPBN) 1997 yang merupakan penambahbaikan daripada Dasar Pembangunan Belia (DPB) 1985 dijangka turut diubah.

Jika kita imbas kembali, DPBN diisytihar oleh Muhyiddin pada 8 Disember 1997 ketika beliau menjadi Menteri Belia dan Sukan untuk memantapkan belia secara peribadi, rohani, akal dan jasmani. Ia mahu melahirkan belia yang bertanggungjawab, berdikari bersemangat sukarela dan patriotik.

Jadi, hasrat untuk mengkaji semula DPBN dilihat sebagai sesuai dengan perkembangan semasa. Sesuai dengan zaman di mana belia berhadapan dengan pelbagai cabaran. Zaman teknologi maklumat dan komunikasi dengan setiap saat belia terdedah kepada pelbagai elemen perubahan termasuk yang negatif.

Dasar yang bakal diperkenalkan mesti cukup untuk menjadi pembimbing dan benteng kepada masyarakat belia di negara ini agar mereka tidak tersasar dari hala tuju yang ditetapkan. Selama ini pun KBS memang diakui dan diiktiraf telah banyak menyumbang kepada pembangunan belia di negara ini.

Bantuan, sokongan dan bimbingan KBS kepada kelab-kelab belia di peringkat akar umbi banyak membantu mereka melaksanakan aktiviti. Malah peranan KBS banyak menerima pengiktirafan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Penubuhan Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IPPBM), Penguatkuasaan Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia 2007 adalah inisiatif yang wajar dipuji. Namun, kita tidak boleh berpuas hati dengan pencapaian sedia ada. Perubahan persekitaran dan global menuntut penambahbaikan pada KBS.

Mahu atau tidak, KBS mesti bergerak selari dengan perubahan persekitarannya. Struktur geopolitik berdasarkan etnik, isu pembangunan ekonomi belia dan demografik belia di negara ini perlu dilihat dengan teliti.

Belia di bandar, pinggir bandar dan luar bandar menuntut pendekatan strategik yang berbeza. Jurang umur golongan yang dikategorikan sebagai belia iaitu antara 15 dan 40 tahun juga perlu dilihat dan diperhalusi. Dasar dan aktiviti untuk belia yang berumur 15 tahun tentu berbeza dengan yang berusia 40 tahun.

Aspirasi mereka berbeza dan gaya hidup mereka tidak sama. Jadi pendekatan yang digunakan mestilah signifikan dengan peringkat umur. Tentunya tidak sesuai kalau kita menggunakan pendekatan tangkap muat satu untuk semua.

Pengisian

Sekilas pandang pun sudah boleh tahu bahawa kelompok belia awal (15 hingga 24 tahun) dan kelompok belia veteran (35-40 tahun) memerlukan pengisian berbeza.
Sebab itu penjenamaan yang diharapkan bukan hanya bersifat bersifat luaran. Bukan sekadar bersifat simbol, struktur dan slogan (sudah banyak slogan untuk belia). Tetapi ia mesti memberi kepuasan dan memenuhi keperluan golongan sasar.
Keupayaan KBS dalam memartabatkan belia memang diakui. Tetapi apa salahnya sekali sekala menilai fakta-fakta yang baru.

Sudah pasti kita mahu memastikan 11,614,735 belia yang berusia 15 hingga 39 tahun (unjuran Jabatan Perangkaan 2010) benar-benar mendapat manfaat daripada penambahbaikan tersebut.

Mereka ini mewakili 43 peratus populasi rakyat negara ini. Jumlah mereka hampir separuh, sebab itu dasar yang digubal untuk mereka mesti benar-benar jitu dan berkesan untuk memastikan penglibatan mereka lebih menyeluruh.

Kalau dilihat kepada senario sekarang berdasarkan kepada statistik sehingga 1 April 2010, hanya dua juta sahaja belia yang melibatkan diri dengan 7,709 persatuan belia yang berdaftar dengan Pendaftaran Pertubuhan Belia (ROY).

Apa jadi dengan 9.9 juta belia lagi di negara ini? Mereka ini tidak menganggotai mana- mana pertubuhan belia. Apakah hala tuju mereka?

Kalau tidak semua sekalipun, sudah tentu sebahagian mereka terjerumus dalam gejala sosial. Kajian membuktikan belia yang tidak berpersatuan lebih cenderung terpesong dengan pelbagai masalah sosial.

Lagi pula golongan belia amat berkait rapat dengan pengundi muda. Kegagalan menangani isu belia dan kegagalan menyediakan program yang selari dengan aspirasi mereka akan menyebabkan golongan itu jauh dari kerajaan.

Orang kata fakta tidak pernah menipu. Statistik jelas menunjukkan jumlah belia yang layak mengundi ialah 7.9 orang. Tetapi yang mendaftar dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hanya 4.17 juta sahaja. Maknanya 47 peratus lagi tidak berbuat demikian.

Lebih lebih buruk lagi mereka dibiarkan mempunyai tanggapan negatif terhadap politik terutama kerajaan. Hasilnya mereka tidak ada kecenderungan dalam membuat keputusan membentuk kerajaan ketika pilihan raya. 

Tidakkah kita sedar bahawa ini satu lagi manifestasi kegagalan mendekati kelompok belia atau simbol penyakit belia dengan tahap kepedulian politik yang rendah?

Penguatkuasaan Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia 2007 (Akta 668) juga telah mengubah landskap kepimpinan belia di mana keseluruhan kepimpinan belia pada hari ini berumur di bawah 40 tahun. Dari satu sudut, memang elok belia diberi peluang memimpin persatuan mereka. 

Tetapi keadaan kelam kabut yang berlaku ketika proses peralihan kepimpinan itu sedikit sebanyak memberi kesan kepada organisasi belia. Proses pendaftaran semula dari ROS (Pendaftar Pertubuhan) kepada ROY (Pendaftar Pertubuhan Belia) sudah ada masalah.

 Ini termasuk ada persatuan belia kini boleh diibaratkan seperti muflis. Sindiran, kritikan dan teguran yang mengatakan aktiviti kelab belia suram kebelakangan ini mungkin berpunca daripada pemimpin muda yang belum bersedia itu. Senario ini dijangka berterusan sehingga satu sistem pengkaderan yang sempurna dan teratur dirancang untuk tempoh 10 tahun akan datang.

Tetapi bolehkan proses pengkaderan ini berlaku dengan lancar? Secara idealnya, mereka yang baru sahaja meninggalkan bangku sekolah (di bawah 20 tahun) mesti bersedia memimpin kelab di peringkat cawangan. Di awal umur 30-an mereka sewajarnya mempunyai persediaan yang cukup untuk memimpin kelab belia di peringkat kawasan, negeri dan kebangsaan.

Tetapi realitinya pula, umur tamat pendidikan formal untuk universiti adalah dalam usia 24 tahun dan mereka memerlukan tempoh 10 tahun untuk stabil dalam kerjaya dan keluarga.
Jika faktor ini diambil kira bakat-bakat kepimpinan pasti gagal dicungkil.

Sunday, January 9

Gestapo DAPig.


Musibat punya ADUN KOMTAR nie,sanggup bersumpah bahawasanya tidak menyatakan tutup kedai balik india barua lu nie video ada.lubang sudah pecah la.inilah pembohoingan yang dilakukan oleh wakil rakyat

Kejadian dirakamkan pada 2/1/11 berpunca dari kemalangan jalan raya yang melibatkan sebuah kereta yang dilanggar oleh kereta lain hingga terbabas ke tepi kedai nasi kandar milik En Syed Kassali.

Dalam insiden tersebut Ng Wei Aik,Adun Komtar memerangkap setiausaha DAP telah datang dan terus menuduh restoran tersebut menjadi punca kemalangan,rasis chauvanist ini terus menyerang pemilik kedai dengan kata kata kesat "Tutup Balik India", "Pembunuh Kalau Org Mati, Kamu Boleh Bertanggungjawab Ke".


Video ini membuktikan betapa kurang ajar,biadap & angkuhnya seorang chauvanist ultra kiasu Ng Wei Aik. Rasis chauvanist ini adalah Adun Komtar,yang menjadi persoalan lokasi kejadian adalah di kawasan DUN Pengkalan Kota yang diwakili oleh YB Lau Keng Ee.


Mengapa Ng Wei Aik lebih sudu dari kuah,sedangkan lokasi kedai tersebut bukan kawasan DUN KOMTAR.


Tindakan beliau ternyata menyalahi undang undang, si bangsat ini tidak ada kuasa mengarahkan penguatkuasa MPPP untuk menyita barang barang milik peniaga tersebut. Mengapa rokok dan wang didalam premis kedai turut di samun oleh penyangak DAP ini?


Adakah dengan menjadi seorang wakil rakyat ,bangsat DAP ini boleh bertindak kasar hingga mengilas tangan peniaga tersebut? Rasis chauvanist ini cukup terkenal dengan keangkuhannya yang menjadi idola khawarij PAS.


Mengapa pihak MPPP membenarkan si bangsat Ng Wei Aik memberi arahan sewenang wenangnya kepada penguatkuasa? Undang undang apa yang diguna pakai pada ketika itu? MPPP jangan menjadi barua dan menjadi alat kepentingan rasis ultra kiasu chuavanist pemimpin DAP.


Segala tindakan ini mendapat restu penuh daripada ketua menteri paling celaka dalam sejarah kerajaan negeri Pulau Pinang.Lim Guan Eng sudah pasti membenarkan segala tindakan setiausaha politiknya Ng Wei Aik berleluasa menyalah guna kuasa terhadap peniaga peniaga bukan CINA.


Rakyat Pulau Pinang tahu peniaga cina langsung tidak dilayan sedemikian rupa,di seluruh pelusok negeri terutamanya di kawasan bandar peniaga cina bebas berniaga malah diberi keistimewaan oleh pihak DAP,buktinya New Lane ditutup jalannya hingga mengganggu penguna jalan raya.
SUMBER pisau.net

Mat Kilau:Hari ini diadakan pertemuan dengan peniaga sebentar tadi akan mengulas apa terjadi pada tampalan seterusnya.

Saturday, January 8

Apakah UMNO Pulau Pinang Masih Releven


Perhubungan UMNO negeri Pulau Pinang telah mendapat Pengerusi yang baru dilantik iaitu  Dato Zainal Abidin Osman serta  Datuk Musa Shaik Fadzil sebagai Timbalan  menerajui kepimpinan  baru Negeri.

Soalan yang ingin disuarakan oleh Mat Kilau adakah ahli dari kepimpinan dari peringkat  bahagian hingga ke akar  umbi menerima kedua-dua penerajui perhubungan Negeri yang baru dilantik?

Bagi yang menyokong akan mengiyakan sahaja apa sahaja yang dicadangkan akan tetapi adakah semua menyokong?

Rakan-rakan seperjuangan dari bahagian Nibong Tebal dan Bukit Mertajam akan mendabik dada bila berjalan.itulah sifat yang akan kita lihat apabila ketua bahagian menjadi BOSS.

Bukan tuduhan berniat memburukkan sesiapa,pernah terjadi sebelum ini.Mereka memandang rendah rakan –rakan seperjuangan dari bahagian lain oleh kerana ketua bahagian mereka menjadi BOSS kononya.

Melihat apa yang isu terkini adakah UMNO masih bersatu jika sesuatu berlaku dikalangan ahli adakah pemimpin tertinggi akan turun padang bertanya apa dah jadi serta apa tindakan yang patut diambil,Jawapanya????

Untuk mengumpul peserta untuk program susah untuk mendapat sambutan itu pun hanya lima wakil dari setiap bahagian.Yang hadir pasti kurang walaupun didalam bahagian ada beribu-ribu ahli.

Pernahkah Ketua Pemuda UMNO negeri sekarang berfikir mengadakan program perdana  mengumpul Pemuda Negeri seluruh Pulau Pinang berpaksikan matlamat menambat pengundi muda kembali kepada UMNO.

Tujuan kita adalah satu menawan kembali hati warga Pulau Pinang supaya kembali menyokong UMNO dan Barisan Nasional.

Apakah strategi serta perubahan yang akan dirancangkan oleh Dato’ Zainol dan Datuk Musa?

Berharap dengan adanya Pemimpin berjiwa rakyat seperti Dato’ Zainol dan Datuk Musa akan mengubah apa yang pernah berlaku dahulu bak kata pepatah “buang yang keruh ambil yang jernih.”

Mat Kilau terlalu Sayang Parti Keramat Orang Melayu pasal tue berbicara pasal nie,janganlah kita hanya pandai berkata-kata BERANI BERUBAH padahal dok jadi benda yang sama.     

Ng Wei Aik Sanggup Bersumpah,Itu Tiru Sapa?


Pendedahan mat kilau berterusan,Semalam pihak KIMMA hanya menyerahkan memorandum bantahan kepada Setiausaha Sulit Ketua Menteri, Farida Hani M. Yacob  yang menghairankan dimanakah kedua-dua celaka lidah bewak nie.adakah takut bertemu pihak KIMMA atau teloq dah hilang.Nie dok hantaq perempuan macam pondan la depa nie,baru nie mengaum sakan rupanya pakai gigi palsu CAP BEWAK TIDO.


Sebelum nie NG bertemu pihak media menyatakan saya sanggup bersumpah bahawa beliau tak "kata tutup kedai balik india" menyalahkan pihak lain apabila tertekan itu adalah helah lama yang semua orang tahu depa nie suka cakap tak serupa bikin.Dengar kata depa dok pakat-pakat nak pi thailand jumpa sami siam mandi bunga.


Bagi pihak KIMMA hanya meminta Ng meminta maaf secara terbuka kepada  pihak restoran dan seluruh masyarakat India Muslim di negara ini di atas kebiadabannya. Dia juga perlu bertindak menarik balik kenyataan itu.Benda yang senang sebegitu pun susah nak buat ka?
Orang yang berniaga tidak mencari musuh akan tetapi hanya berniaga untuk menyara keluarga.'KIMMA memberi Ng tempoh seminggu untuk berbuat demikian. Jika cara ini juga tidak berkesan, kita akan berbincang untuk melihat bentuk tindakan selanjutnya yang akan dibuat.''Setakat ini kita tengok dulu apa yang berlaku seterusnya,"Tengah malam Ahad lalu, restoran tersebut kecoh apabila kakitangan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) merampas kerusi, meja, televisyen serta peralatan lain yang terdapat di dalam premis tersebut.


Sebelum restoran berkenaan didatangi penguat kuasa, berlaku satu kemalangan melibatkan dua buah kereta berhampiran restoran itu pada kira-kira pukul 10.10 malam.
Walaupun tiada pelanggan yang cedera dalam kejadian itu tetapi televisyen milik restoran tersebut pecah akibat rempuhan berkenaan.


Selepas itu, Wei Aik datang bersama beberapa orang ke restoran berkenaan dan mengarahkan penguat kuasa MPPP datang menyita barang-barang di kedai itu.
Wei Aik juga didakwa mengeluarkan ungkapan "Tutup kedai, balik India" yang berunsurkan perkauman kepada pekerja restoran berkenaan


Menurut Faruk, beliau juga mempunyai bukti mengenai tindakan yang dilakukan Wei Aik itu dan bersedia menyerahkan bukti tersebut kepada pihak polis jika diminta berbuat demikian.
''Kita ada bukti. Ia rakaman video. Setakat ini kita tidak mahu dedahkan lagi. Kalau perlu baru kita buat demikian," katanya.Mat Kilau tengok puak lidah bewak nie pandai main drama,rasanya dok tiru cara Pak Sheik kot.

Friday, January 7

Ng Wei Aik Bacul.


Selepas solat Jumaat tadi,Pengerusi Badan Perhubungan Negeri Kongres Indian Muslim Malaysia (KIMMA) bersama lebih kurang 70 ahli telah berarak dari Masjid Simpang Enam menuju ke KOMTAR.

Setibanya ditingkat 3 dibangunan tersebut disambut oleh beberapa pegawai serta angota polis,Baru tembelang  Si lahanat ADUN KOMTAR rupanya teloq hilang,banyak dalih yang diberikan supaya pihak KIMMA tidak bertemu beliau.

Akan tetapi atas desakan ramai  pihak yang memberi alasan mengalah dan membenarkan  KIMMA menemui si tiada teloq tue.Mat Kilau akan mendedahkan apa yang dibincangkan esok.  

Pemuda Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang melihat penafian oleh Adun Komtar, Ng Wei Aik berhubung dakwaan mengeluarkan kata-kata kesat serta berbau perkauman ketika operasi penyitaan di salah sebuah kedai makan baru-baru ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan.
Ketua Pemudanya, Norman Zahalan berkata Adun Komtar itu mungkin mengikut jejak langkah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang cukup bijak pusing dan “konar” pelbagai cerita baik isu-isu semasa atau sebagainya.
Menurut beliau jika ketua mereka bersikap sedemikian, apatah lagi anak-anak buahnya yang sudah pasti akan menjadikan strategi idola mereka untuk menutup berhubung dengan apa yang didakwa oleh Penyelia Restoran Nasi Kandar Mohamad Aliyar, Mohamad Ali Miden Shah.
“Lagi satu bukankah Ketua Menteri yang juga Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng pernah juga bercakap bohong berhubung isu pertelagahannya dengan Pegawai Kemajuan Negeri (SDO), Nik Ali Mat Yunus yang dikatakan tidak menyediakan tempat duduk semasa majlis pelancaran kerja-kerja menaik taraf perkhidmatan Keretapi Bukit Bendera.
“Dan Adun Komtar ini bukankah Setiausaha DAP negeri. Jadi saya tidak terkejutlah jika perkara ini berulang kembali sepertimana yang dilakukan oleh Lim Guan Eng sebelum ini. Nampaknya episod cerita lidah biawak bakal berulang lagi,“ katanya.
Beliau berkata demikian  sebagai mengulas penafian Adun Komtar yang juga Setiausaha DAP Pulau Pinang berhubung dakwaan Penyelia Restoran Nasi Kandar Mohamad Aliyar, Mohamad Ali Miden Shah bahawa Adun berkenaan mengeluarkan kata-kata kesat, semasa operasi penyitaan di premisnya malam kelmarin.
Beliau dilaporkan berkata Adun Komtar, Ng Wei Aik meminta beliau tutup kedai dan balik India. Menurut Syed Kassali, 42, perkataan yang diluahkan Setiausaha DAP itu bukan sahaja menyakitkan hati serta mengguris perasaannya tetapi hati seluruh kaum India Muslim di negara ini.
“Dia boleh nafikan, tetapi semuanya terbukti melalui rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang ada dipasang di restoran ini.
“Bukan itu sahaja, rakaman tindakan kasarnya terhadap saya dan pekerja di sini semuanya ada dalam simpanan kami,” katanya.
Norman yang juga Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang seterusnya menambah, apa yang berlaku menyerlahkan sikap biadap dan kurang ajar kepimpinan DAP dalam menerajui negeri.
“Kebiasaannya apabila wakil rakyat turun padang, mereka akan menjadi orang tengah untuk menyelesaikan permasalahan yang berlaku dan bukan bertindak biadap.  Jika benarlah seperti yang didakwa oleh penyelia restoran berkenaan, jelaslah kerajaan pimpinan DAP mahu menjadikan negeri ini sebagai negeri “koboi”.

DAP Parti “Racist” Tulen,Demontrasi Akan Diadakan(Sila Hebahkan)


DAP hari ini terserlah sebagai parti perkauman tulen yang hanya membela nasib golongan tertentu dan bukannya  menjadikan agenda pembelaan untuk seluruh rakyat sebagai tumpuan utama mereka.
Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Zainal Abidin Osman berkata   peristiwa yang berlaku terhadap pengusaha Restoran Nasi Kandar Mohamad Aliyar, Syed Kassali Mohamed Aliyar semasa operasi penyitaan di premisnya mengesahkan apa yang tersirat selama ini.
Menurut beliau, jika benarlah apa yang didakwa oleh pengusaha restoran berkenaan bahawa Adun Komtar, Ng Wei Aik menggunakan kata-kata kesa ketika operasi berkenaan, ianya satu penghinaan yang melampau dan tidak menggambarkan apa yang dicanang oleh Kerajaan negeri pimpinan DAP hari ini.
“Ini bukan sahaja penghinaan kepada kaum India malah menunjukkan bahawa DAP ini adalah parti “racist” tulen. Sebenarnya bangsa India dipandang sinis di dalam parti terbabit. Kenapa saya katakan begitu….Bukankah sebelum ini Ahli Parlimen Ipoh Timur yang juga bekas Timbalan Pengerusi DAP Perak, M. Kulasegaran tewas dalam pemilihan jawatan di negeri berkenaan.

Mat Kilau:Esok akan diadakan demontrasi di Komtar.Bantahan terhadap kekejaman DAPig.Selepas Solat Jumaat.

Wednesday, January 5

Peniaga Nasi Kandar Buat laporan Polis Terhadap Setiausaha Politik Lim Guan EngPeniaga nasi kandar, Syed Kassali Mohamad Aliyar, hari ini membuat laporan polis mendakwa Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Ng Wei Aik, mengasarinya dan menyita peralatan di gerainya tanpa sebarang notis malam tadi. 

Pemilik gerai "Nasi Kandar Mohamad Aliyar" di Gat Lebuh MacCalum itu membuat laporan di Balai Polis Jalan Patani di sini.

Bercakap kepada pemberita, Syed Kassali mendakwa tindakan Ng yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Komtar dan kakitangan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) yang menyita peralatan di gerainya pada 11 malam tadi itu sebagai tidak berperikemanusiaan.
Beliau mendakwa beberapa pekerjanya turut dihamburkan dengan kata-kata berunsur perkauman. 


Sumber Berita Harian.


Mat Kilau kata DAPig nie memang parti racist apa kata PRU 13 kita pakat-pakat ubah.

Tuesday, January 4

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, Shuhaimi Shafie yang dianggap menghina Sultan Selangor.


IA pada mulanya hanya berkisar kepada pengumuman Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd.Sidek Hassan berhubung pelantikan Datuk Mohammed Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor.

Pelantikan bekas Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) itu ternyata tidak menyenangkan Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor yang seolah-olah menentangnya biarpun ia sudah mendapat perkenan Sultan Selangor.

Lanjutan itu wujud tindakan-tindakan yang boleh dianggap biadab oleh pemimpin-pemimpin politik PKR, termasuklah yang paling mengejutkan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Muda, Shuhaimi Shafiei.

Wakil Rakyat PKR itu melalui blognya membidas pelantikan berkenaan dan nada tulisannya turut berbaur ugutan sehingga ditafsirkan cuba menderhaka kepada sultan.
Persoalannya, wajarkah ahli politik seperti Shuhaimi dibiarkan begitu sahaja tanpa dikenakan tindakan?

Sebab itulah ramai pihak menyokong cadangan Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin yang mencadangkan beberapa tindakan tegas diambil ke atas pihak yang menghina serta menderhaka kepada Sultan Selangor.

Tegas Zulkifli semua pihak yang mengugut dan menentang perkenan sultan dalam isu tersebut perlu didakwa di bawah Seksyen 121 Kanun Keseksaan kerana 'perbuatan memerangi Raja-Raja Melayu'.

Sudah jelas kini perbuatan Shuhaimi bukan sahaja biadab dan melanggar tata-susila sebagai pemimpin politik Melayu malahan boleh mencetuskan perasaan marah di kalangan orang Melayu.

Kita memahami Shuhaimi mungkin hendak menonjolkan dirinya sebagai pembela kepada kerajaan negeri di bawah pimpinan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim tetapi biarlah ia berlandaskan kepada kesopanan dan tatasusila sebagai pemimpin Melayu.

Kalaulah orang seperti Shuhaimi begitu mudah mengeluarkan kenyataan yang dilihat memberi peringatan kepada sultan, bagaimana pula dengan pemimpin daripada kaum lain?

Jelaslah, dalam soal ini pihak berkuasa tidak boleh lagi bertolak ansur, bukti sudah jelas dan laporan polis sudah dibuat. Shuhaimi perlu disiasat dan dikenakan tindakan sewajarnya.
Pemimpin-pemimpin politik seperti beliau harus diberi pengajaran agar tidak melampaui batas dalam apa juga tindakan mereka.

Institusi raja-raja harus dihormati dalam apa juga keadaan dan bukannya dicerca apatah lagi diugut dengan sewenang-wenangnya.

Dalam soal ini, kita bersetuju dengan pandangan Zulkifli bahawa perbuatan Shuhaimi tidak boleh dibiarkan apatah lagi bertolak ansur kerana pada pandangan Zulkifli ia amat biadab lagi kurang ajar bagi mana-mana rakyat di negeri Selangor melakukan perbuatan derhaka seperti itu.

Justeru sekali lagi, rakyat terutamanya orang Melayu menantikan apakah langkah seterusnya yang akan dilakukan oleh pihak berkuasa kepada Shuhaimi.

Mereka ingin melihat ketegasan dalam soal ini dan bukan sekadar peringatan atau amaran sahaja. Ia disebabkan Shuhaimi telah mempertikaikan kedudukan serta bidang kuasa institusi beraja.

Shuhaimi boleh mencari populariti politik kerana itulah sikap pembangkang tetapi janganlah sampai ia melanggar norma-norma sebagai pemimpin Melayu dan orang Islam.

Menyifatkan seorang sultan lebih memihak kepada sesuatu parti politik sememangnya satu perbuatan yang biadab dan tidak boleh dimaafkan.

Shuhaimi tidak perlu berdolak-dalik dalam isu ini, beliau perlu bersedia bertanggungjawab terhadap perbuatannya. Jangan pula menuduh mana-mana media memutar belitkan kenyataan beliau kerana buktinya sudah ada dalam blognya.

Oleh itu, bagi pihak berkuasa tidak ada apa lagi yang perlu mereka tunggu sebaliknya sekarang adalah masa untuk bertindak supaya ia memberi pengajaran kepada semua ahli politik bahawa setiap apa yang mereka lakukan ada hadnya, jika terlanjur maka bersedialah menghadapi tindakan.

Monday, January 3

DAPig Hilang Pengundi Hanya Kerna?


Semalam Mat Kilau dok bersembang dengan rakan-rakan di kedai nasi kandar.Isu terbaru yang dok panas la nie pasal beg plastik.langkah untuk mengurangkan beg plastik baik akan tetapi cara pelaksanaannya amat mengecewakan.


Ketua Menteri paling celaka dalam sejarah Pulau Pinang akan menerima tamparan hebat apabila ramai yang menyalahkanya.Depa tak kata lain salah tetapi DAPig yang salah.Adakah ini akan mengurangkan sokongan terhadap DAPig.teringat bak kata-kata dalam gambaq P. Ramli "apa yang nak mai pulak lepas nie'...... 


Ramai peniaga termasuk pasar raya besar di negeri ini didapati mengabaikan kempen ‘Hari Tanpa Beg Plastik Percuma’ yang dilancarkan Kerajaan Negeri untuk memulihara alam sekitar


Dianggarkan, lebih 90 peratus daripada peniaga berkenaan masih menggunakan beg plastik untuk membungkus barangan dijual seolah-olah pengumuman yang dibuat Ketua Menteri Lim Guan Eng mengenai ‘Hari Tanpa Beg Plastik Percuma’ bermula 1 Januari 2011 langsung tidak memberi sebarang makna. 


Alasan peniaga terbabit ketika ditanya mengenai perkara itu ialah “kami tidak tahu (mengenai kempen berkenaan).”

Ada juga yang secara terang-terangan menyuarakan rasa tidak puas hati serta mempertikaikan kempen tersebut yang dianggap menyusahkan mereka terutama peruncit dan pengusaha restoran selain pengguna.

Mereka berpendapat, tindakan itu boleh menjejaskan hubungan pelanggan dengan peniaga.

Seorang pembantu restoran nasi kandar, Hassan Ali, 36, berkata, kempen Kerajaan Negeri itu tidak sesuai kepada peniaga makanan.

“Walaupun kertas digunakan untuk membungkus makanan tetapi plastik tetap diperlukan untuk mengisi kuah, sup dan kari. Peniaga makanan perlu menggunakan beg plastik untuk memuatkan bungkusan makanan yang dibeli dalam kuantiti banyak.

“Makanan yang dibungkus panas tidak selesa untuk diambil pelanggan tanpa beg plastik. Mereka (Kerajaan Negeri) harus bersikap fleksibel dalam isu ini dan tidak boleh pukul borong saja. Bayangkan bagaimana kami nak jual makanan, kuah kari tanpa plastik. Boleh kira mustahil bukan?,” katanya.

“Kami sebagai peniaga perlu memberikan keutamaan keselesaan pelanggan, Jika mereka (pelanggan) minta beg plastik kami (peniaga) akan membekalkan beg plastik dan jika tidak ia boleh menjejaskan peniagaan kami,” katanya.

Seorang jurujual di stesen minyak yang enggan namanya disiarkan berkata, pihak pengurusan tidak mengeluarkan arahan mengenai larangan penggunaan plastik di premis mereka.

“Kami bekerja ikut arahan, tak bolehlah pandai-pandai sendiri. Selagi tak dapat arahan daripada pengurusan, kami bekalkan beg plastik seperti biasa kepada pelanggan,” katanya.
 

Suri rumah, Ching Kooi Yeng, 52, berkata, tanpa beg plastik amat sukar baginya untuk membeli barangan dalam kuantiti yang banyak sebagaimana biasa.

“Saya susah hendak membeli barang, kalau naik kereta tak apa. Ini naik motosikal macam mana nak bawa banyak barang, kalau mahu beg plastik kena bayar 20 sen. Ini menyusahkan saya, lebih baik beli barang-barang di kedai runcit,” katanya,

Muniyamma Bakiam, 39, berkata, walaupun kempen itu bertujuan membendung masalah pencemaran yang semakin berleluasa tetapi membawa beg sendiri ketika membeli-belah atau menggunakan beg mesra alam tidak sesuai jika pengguna membeli barangan dalam kuantiti yang banyak.

“Walaupun peruncit mengambil inisiatif dalam membekalkan barang-barang dalam guni beras dan kotak, ia tidak selesa untuk mengangkutnya

“Ini merupakan taktik peniaga untuk mengaut keuntungan dengan menjual beg plastik. Kalau hari tanpa beg plastik percuma, kenapa mahu jual dengan harga 20 sen kepada pengguna,” katanya.

Sunday, January 2

Tonto Video Cetak Rompak lebih Hebat Daripada PenguatkuasaMalam tadi saya ke Batu Feringghi Pulau Pinang, kususnya ke pasar malam sepanjang jalan berhadapan hotel-hotel mewah. Pasar malam ini terkenal bukan sahaja di kalangan pelancong tempatan tetapi pelancong antarabangsa. Ia adalah sebahagian daripada tarikan pelancongan Pulau Pinang.Walaupun hujung minggu, pasar malam itu cukup meriah bermandikan cahaya dan dikunjungi ramai pelancong, terutama dari negara-negara Arab. Kesesakan jalan tetap berlaku termasuk beca roda tiga yang turut dihiasi lampu berwarna-warni. Suasana sememangnya ceria.

Dalam keghairahan orang ramai membeli-belah atau sekadar meninjau sepanjang pasar malam, tiba-tiba suasana bertukar menjadi kelam-kabut. Penjual barangan tiruan seperti tas tangan 'berjenama', pakaian 'berjenama' dan DVD atau CD cetak rompak begitu pantas menyimpan barangan tersebut.

Pada mulanya, saya menyangka mereka hendak menutup kedai tetapi setelah melihat seorang pemuda 'bersenjatakan walkie-talkie' memberi arahan dalam loghat Hokkien, barulah saya sedar apa yang sedang berlaku.

Pemuda berkenaan dan beberapa orang rakannya yang turut menggunakan 'walkie-talkie' adalah tonto. Tugas mereka memaklumkan kehadiran pegawai-pegawai penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan. 

Saya dapati sebuah van Bahagian Penguatkuasa kementerian berkenaan diekori oleh seorang tonto bermotosikal yang menyalur maklumat tentang kedudukan van tersebut kepada tonto lain melalui 'walkie-talkie'. Nampaknya kesiapsagaan tonto mengatasi operasi atau tugas para pegawai penguatkuasa kerana kehadiran mereka dihidu terlebih awal dan peniaga yang memperaga dan menjual barangan tiruan atau cetak rompak mudah terlepas daripada tindakan.

Apa yang jelas daripada episod malam tadi ialah pihak tonto jauh lebih hebat daripada pihak berkuasa atau penguatkuasa. Peniaga terlepas manakala penguatkuasa pulang dengan tangan kosong.

Episod itu juga memberi jawapan jelas kepada pihak penguatkuasa atau kementerian berkenaan iaitu bukan peniaga jalanan atau pasar malam yang mesti diperangi atau dijadikan sasaran tetapi pihak yang sama ada mengeluar atau mengedar barangan tersebut. Ia sama dengan usaha menangani masalah dadah, bukan penagih yang seharusnya dijadikan sasaran, tetapi pengedar dan mereka yag terlibat dalam memproses dadah termasuk narkotik sintetik.

Dalam usaha menghapus jualan barangan tiuruan atau cetak rompak dan dadah, puncanya mesti dimusnahkan.

Penjual hanyalah 'ikan bilis' yang  akan pupus jika sumber perolehannya yang merupakan  'jerung' dihapuskan terlebih dahulu.

Saturday, January 1

Realiti Dan Fantasi 2011


ANTARA realiti dan fantasi. Itulah dua pilihan yang ada dalam kalangan rakyat Malaysia apabila mereka melangkah masuk ke tahun 2011 pada hari ini.

Realiti ditawarkan oleh Barisan Nasional (BN) yang dipimpin oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, manakala fantasi ditawarkan oleh pakatan pembangkang yang diketuai oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim yang begitu bercita-cita menjadi Perdana Menteri.

Sememangnya tahun 2011 bukan sahaja dilihat penting oleh BN, tetapi juga pembangkang yang dianggotai oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas.

Justeru, sudah pastilah masing-masing mengatur strategi dengan matlamat untuk meraih sokongan rakyat bagi membolehkan mereka memerintah. Bagi BN, seperti kata Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, tahun 2011 menjanjikan cabaran getir untuk mereka.

Ujian pertama akan bermula di Dewan Undangan Negeri Tenang yang bakal berlangsung pilihan raya kecil dan ia akan disusuli dengan pilihan raya negeri Sarawak yang paling lambat pun dijangka pada Julai ini dan seterusnya pilihan raya umum.

Berdasarkan cabaran-cabaran berkenaan, sudah tentulah BN perlu menyusun strategi terbaik bagi memastikan kedudukannya dalam arena politik negara kukuh.

Biarpun dalam beberapa pilihan raya kecil kebelakangan ini menyaksikan BN mencapai kejayaan, namun bak kata Hishammuddin ia bukanlah ukuran sebenar, banyak lagi yang perlu dilakukan.

Najib dijangka melancarkan pelan transformasi politik (PTP) yang akan membantu memperkukuhkan lagi gerak kerja BN bagi mencatatkan kejayaan cemerlang dalam pilihan raya umum akan datang.

Namun apa pun, ia bergantung sejauh mana pelan dan tindakan yang dirancang disambut oleh pemimpin serta ahli di peringkat akar umbi kerana merekalah bakal menyampaikan secara langsung kepada rakyat.

Oleh itu, fajar 2011 perlu disambut dengan keazaman yang tinggi oleh pemimpin dan ahli BN untuk memperkukuhkan parti.

Tumpuan sudah pasti diberikan kepada pengukuhan kedudukan BN di negeri-negeri yang ditawan oleh pembangkang seperti Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan. Sementara Perak juga akan termasuk dalam perhitungan selepas negeri itu terlepas 11 bulan kepada pembangkang.

Bagi mencapai cita-cita menawan kembali negeri-negeri berkenaan, ahli-ahli BN termasuklah UMNO perlu menyingkirkan segala tindak-tanduk politiking sesama sendiri. Ini termasuklah tidak mengamalkan cah keting, tikam belakang dan memburuk-burukkan antara satu sama lain.

Pengumuman Najib mengenai pengerusi perhubungan UMNO negeri baru-baru ini sepatutnya menamatkan segala spekulasi sekali gus membolehkan UMNO memberi tumpuan sepenuhnya bagi menyusun strategi bagi menghadapi pilihan raya.

Sama ada pelantikan yang dibuat disenangi atau tidak, ia seharusnya tidak lagi menjadi persoalan kerana Perdana Menteri yang juga Presiden UMNO sudah membuat keputusan berdasarkan pelbagai pertimbangan yang mendalam.

Oleh itu, tidak perlulah ada mana-mana pemimpin-pemimpin UMNO di peringkat negeri merajuk atau ingin membawa diri, kalau begitulah sikap mereka biarkan sahaja. UMNO sudah tidak ada masa lagi untuk pujuk memujuk pemimpin seumpama itu kerana apa yang lebih penting ialah perjuangan parti.

'Musuh politik' BN dan UMNO ialah PKR, DAP dan Pas yang sudah meletakkan sasaran PRU-13 sebagai landasan untuk mereka menawan Putrajaya. Oleh itu, pemimpin dan ahli BN perlu membuat persediaan bagi berhadapan dengan serangan pembangkang yang sudah pasti lebih hebat demi mencapai cita-cita politik mereka dan bukannya membuang masa melayan kerenah memualkan dalam parti sendiri.

Pembangkang awal-awal lagi mengemukakan pelbagai janji kepada rakyat jika mereka diberi peluang memerintah, sama ada janji itu mampu ditunaikan atau tidak, itu soal kedua. Apa yang penting rakyat perlu dipengaruhi bagi membolehkan sokongan diraih. Sebenarnya, BN tidak boleh memandang remeh apa yang dilakukan oleh pembangkang itu kerana dalam tahun 2008, politik persepsi serta 'mengula-gulakan' rakyatlah yang menjadi punca BN kehilangan kuasa di beberapa negeri dan majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat.

BN perlu mempertingkatkan usaha menyakinkan rakyat terhadap realiti yang ditawarkan oleh parti, masa depan negara tidak boleh digadaikan kepada satu pakatan yang terlalu gilakan kuasa semata-mata.

Turut menjadi perhatian pada 2011 ialah sejauh mana kerjasama PKR, DAP dan Pas mampu bertahan dalam usaha mereka mewujudkan satu barisan alternatif.

Setakat ini, segala-galanya dicorakkan oleh PKR dan DAP manakala Pas menjadi pak turut sahaja. Oleh itu, ramai yang ingin melihat apakah pendirian Pas seterusnya.

Sikap PKR dan DAP yang melakukan apa sahaja tindakan semata-mata kerana kuasa dikatakan tidak sehaluan dengan Pas, biarpun ada sebahagian pemimpin parti itu mengiakan saja apa kata PKR dan DAP demi menjaga hubungan serta meraih kuasa.

Sudah terdapat arus di dalam Pas yang mahu parti itu keluar daripada pakatan dan berjuang sendirian. Ia kerana mereka amat memahami selagi Pas berada dalam gabungan berkenaan, PKR dan DAP sudah pasti tidak akan membiarkan Pas menjadi sebuah parti yang dominan.

Hakikatnya, corak politik yang diamalkan oleh PKR dan DAP tidak sesuai dengan perjuangan Islam yang dibawa oleh Pas tetapi entah mengapa Pas mahu juga bertahan untuk bekerjasama dengan kedua-dua parti tersebut.

Keadaan itu menyebabkan ramai beranggapan bahawa Pas sudah kehilangan rasa yakin diri, tidak seperti mana suatu ketika dulu.

Malahan lebih bahaya daripada itu, Pas dikatakan akan mengalami kerugian lebih besar dalam pilihan raya umum akan datang berbanding dengan PKR dan DAP.

Bagi PKR pula, parti itu akan melangkah ke tahun baru dengan seribu satu masalah. Krisis keyakinan bukan sahaja membelenggu ahli-ahlinya, malah juga pemimpin mereka.

Sebab itulah, kita menyaksikan hari demi hari ada sahaja pemimpin atau ahli PKR meninggalkan parti tersebut. Ini kerana mereka semakin menyedari bahawa perjuangan PKR hanya untuk kuasa dan segala yang dibentangkan kepada rakyat hanya sekadar janji-janji yang sukar ditunaikan.

Apa yang berlaku Selangor, contohnya sudah menjadi bukti bahawa PKR tidaklah sehebat mana. Oleh itu, rakyat perlu mengkaji dengan sebaik-baiknya segala usaha yang telah, sedang dan akan dilakukan oleh kepimpinan Najib dan bukannya berkhayal dengan janji-janji kosong pembangkang.

Selamat Tahun Baru 2011


Selamat Tahun Baru
Mat Kilau ucapkan kepada pengunjung blog ini,rakan-rakan blogger Pro Kerajaan serta rakyat Malaysia tidak kira apa jua pandangan Politik anda.
Bermulanya tahun baru akan ada perubahan dari mat kilau.
terima kasih mat kilau ucapkan kepada pengunjung blog ini kerna baru 3 bulan sudah mencapai 4ribu pengunjung
terima kasih daun keladi,
ada masa bacalah blog ini.

Friday, December 31

Peristiwa Politik Negara Sepanjang 2010

JANUARI:
1 - Bekas Menteri Penerangan dan bekas Setiausaha Agung Umno Tan Sri Mohamed Rahmat meninggal dunia pada usia 71 tahun.
FEBRUARI:
12 - Anggota Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Hashim mengumumkan keputusan keluar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan menjadi anggota Bebas.
28 - Bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang Mohammad Fairus Khairuddin keluar PKR untuk sertai Umno.
MAC:
1 - Anggota Parlimen Nibong Tebal Tan Tee Beng mengumumkan keputusan keluar daripada PKR dan menjadi anggota Bebas.
3 - Anggota Parlimen Bagan Serai Mohsin Fadzli Samsuri keluar PKR dan menjadi anggota Bebas.
6 - PKR pecat anggota Parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Noordin.
28 - Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menang jawatan presiden MCA menewaskan bekas presiden Tan Sri Ong Ka Ting dan penyandang Datuk Seri Ong Tee Keat dengan majoriti 68 undi pada pemilihan MCA.
APRIL:
25 - Calon Barisan Nasional P.Kamalanathan menewaskan calon PKR Datuk Zaid Ibrahim pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor dengan majoriti 1,725 undi.
MEI:
14 - Anggota Parlimen Wangsa Maju Wee Choo Keong isytihar keluar daripada PKR dan menjadi wakil rakyat Bebas.
16 - Calon DAP Wong Ho Leng menewaskan calon BN Robert Lau Hui Yew dan calon Bebas Narawi Haron pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Sibu dengan majoriti 398 undi.
JUN:
11 - PAS benarkan calon bukan Islam bertanding menggunakan simbol parti itu semasa pilihan raya tetapi dengan syarat terima dasar dan perjuangan parti itu.
JULAI:
22 - MIC terima Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk T.Murugiah, yang dipecat daripada Parti Progresif Penduduk (PPP), menjadi anggota MIC.
OGOS :
1 - DAP pecat ahli Majlis Perbandaran Klang Tee Boon Hock kerana dakwaan menyalahgunakan kepala surat seorang anggota exco Selangor.
SEPTEMBER:
1 - Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Peter Pang En yin keluar daripada Parti Liberal Demokratik (LDP) dan menawar untuk melepaskan jawatan kerajaan kerana tidak setuju pendirian parti menentang kepimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman. Beliau masih memegang semua jawatan kerajaan.
OKTOBER:
23 - Perdana Menteri dan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak memberitahu perhimpunan agung Umno bahawa beliau dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin akan turun padang ke seluruh negara tahun depan untuk bertemu anggota Umno dan rakyat.
NOVEMBER:
4 - Calon BN Abdul Aziz Yusoff mengalahkan calon PAS Dr Zulkefli Mohamad dengan majoriti 1,190 undi dalam pilihan raya kecil bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Galas.
4 - Calon BN Datin Linda Tsen menang pilihan raya kecil kerusi Parlimen Batu Sapi di Sabah mengalahkan Presiden Parti Maju Sabah Datuk Yong Teck Lee dan calon PKR Ansari Abdullah dengan majoriti 6,359 undi.
19 - Datuk Zaid Ibrahim mengumumkan hasrat untuk keluar daripada PKR ekoran hilang kepercayaan dengan perjuangan parti itu.
20 - BN setuju pinda perlembagaannya untuk memperkenalkan keanggotaan bersekutu dan keanggotaan bergabung secara terus.
24 - Bekas Ketua Menteri Pulau Pinang Tun Dr Lim Chong Eu meninggal dunia pada usia 91 tahun.
28 - Anggota Parlimen Gombak Mohamed Azmin Ali dipilih sebagai Timbalan Presiden PKR.
28 - Anggota Parlimen Seputeh Teresa Kok dipilih Pengerusi DAP Selangor
DISEMBER:
1 - Umno tangguh pemilihan parti 2011 selama 18 bulan.
6 - Presiden MIC Datuk Seri S.Samy Vellu berundur selepas 31 tahun memimpin parti itu dan menyerahkan jawatan kepada timbalannya Datuk G.Palanivel.
13 - MCA tangguh pemilihan parti yang dijadualkan pada 2011, dipercayai mengikut langkah Umno.
15 - DAP turut tangguh pemilihan parti sehingga Ogos 201.2
15 - Zaid Ibrahim menjadi Presiden Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM), ditukar menjadi Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA).
16 - Empat wakil rakyat pembangkang -- Datuk Seri Anwar Ibrahim, Karpal Singh, S.Sivarasa dan Azmin Ali -- digantung daripada menghadiri persidangan Dewan Rakyat selama enam bulan kerana memberi keterangan tidak benar di dewan/ menghina dewan.
17 - Anggota Dewan Undangan Negeri Johor kawasan Tenang Datuk Sulaiman Taha meninggal dunia di Hospital Ampang Puteri, Kuala Lumpur, akibat kencing manis.
27 - Umno Pulau Pinang, Kedah, Terengganu diketuai pengerusi perhubungan yang baru daripada kalangan pemimpin negeri

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive