Rapid

Tuesday, July 16

PAS NAK TIPU PASAL KAMPUNG LAY OUT PUN BIARLAH BERFAKTA...... #PRKKualaBesut....


Setiap kali pilihanraya kecil mesti ada tomahan yang dilemparkan menyatakan bahawa UMNO Ganu zalim terhadap rakyat Terangganu. Nak menfitnah pun agak-agaklah ini bulan ramadhan tak ingat dosa atau sengaja kerana PAS nie dah tentu masuk Syoorga Nik Aziz.

Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said menangkis dakwaan PAS bahawa kerajaan negeri merampas tanah penduduk untuk mendirikan projek pangsapuri empat tingkat di Kampung Lay Out di Kuala Besut.

PAS mendakwaan bahawa kerajaan negeri merampas tanah berkenaan adalah tidak benar kerana ia merupakan tanah milik kerajaan negeri.

Tambahnya, kekeliruan itu timbul memandangkan PAS yang mentadbir Terengganu antara 1999 hingga 2004 mengiktu prosedur yang tidak betul dalam meluluskan proses permohonan untuk memiliki tanah.

Kerajaan PAS ketika memerintah dulu, dia semua melalui JSR (Jawatankuasa Syura Rakyat). Dia agih semua tanah, dengan mengeluarkan borang sendiri, tidak melalui pejabat tanah.

Kita kutip duit untuk bayar upah ukur... Kita kerajaan ada peraturan. Setiap permohonan tanah, ia mesti melalui jadual satu, kemudian dihantar ke pejabat tanah dan sebagainya. Ini semua proses.

Kalau bayar mesti dikeluarkan resit. Dan kalau tanah tak jadi hak dia, dia kena bayar balik. Tapi duit itu diambil (dan) diberi kepada juru ukur untuk diukur, tapi tanah tak tahu (di mana). Borang tidak pernah di isi.

Dakwaan YDP PAS Besut Wan Azhar Wan Ahmad semalam bahawa kerajaan BN Terengganu merampas dan merobohkan beberapa rumah yang dibina di kampung tersebut bagi kerja pembinaan pangsapuri 72 unit yang dirasmikan oleh timbalan perdana menteri Sabtu lalu.

Yang Dipertua PAS Besut Wan Azhar Wan Ahmad mendakwa tanah lot perumahan di situ diberikan oleh kerajaan Terengganu yang ditadbir oleh PAS pada 1999 hingga 2004.

Bagaimanapun, dakwanya, kerajaan BN bawah pentadbiran menteri besar selepas itu, Datuk Seri Idris Jusoh telah membatalkan dan merampas kembali tanah rakyat di 'Rancangan Tanah Berkelompok' tersebut, tanpa sebarang pampasan.

Ahmad yang pernah menjadi pentadbir tanah di negeri itu berkata tanah tapak perumahan percuma itu adalah milik kerajaan dan parti tidak ada hak untuk memberi tanah. 

Pihak pejabat tanah yang berkuasa. Bila keluar borang, awak kena bayar tanah, upah ukur, batu sempadan dan cukai tahun pertama. 


No comments:

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive