Rapid

Wednesday, September 25

GUAN ENG CUBA RASUAH ADUN UMNO.............NAMUN..............? @dzainalabidin


Guan Eng macam biasa dengan muka bertampalkan kulit kerbau pendek mula membuat propaganda murahan memancing ADUN yang menyokong Kerajaan dengan wang yang tak seberapa. Cuma RM40 ribu setahun jika dibahagikan pada pada 12 cuma RM 3,333.33 sebulan. Jika dibahagikan selama 30hari bermakna wang peruntukkan yang diberi adalah cuma RM 111.11 sehari. 

Setahun      RM 40,000.00
Sebulan         RM 3,333.33
Sehari               RM111.11

Adakah dengan wang yang diberikan itu cukup untuk membela rakyat dikawasan yang telah dimenangi oleh Adun UMNO. Mengikut jumlah pengundi yang layak mengundi pada PRU-13 lalu. Jumlah pengundi di setiap ADUN adalah 16ribu hingga 30ribu pada setiap DUN. KLIK 


Adakah jumlah peruntukan ini cukup untuk membela rakyat yang diwakili mereka. RM40 ribu setahun setiap rakyat hanya mendapat RM 1.30sen seorang. Jumlah pengundi seperti tertera gambar diatas 30ribu orang. Ini hanyalah pengundi yang layak memilih pada PRU-13. Apakah nasib anak dibawah tanggungan mereka.

Kerajaan Barisan Nasional memberikan BR1M pada setiap keluarga sebanyak RM500.00 berpendapatan kurang dari RM 3ribu sebulan. Jika jumlah itu dikira bersamaan dengan RM 40ribu hanya 80 keluarga sahaja menikmati imbuhan BR1M. Jauh beza jugak tue.

Sila baca kenyataan sepenuhnya :

KENYATAAN AKHBAR

YB DATO' HAJJAH JAHARA BINTI HAMID
KETUA PEMBANGKANG DUN PULAU PINANG
SELASA, 24 SEPTEMBER 2013


Saya memandang berat kenyataan yang telah dibuat oleh Ketua Menteri Pulau Pinang YAB Tuan Lim Guan Eng yang disiarkan di dalam akhbar The Star pada 23 September 2013 (m/s 13) dan akhbar Guang Ming Daily.

Beliau mengumumkan bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah bersetuju untuk memperuntukan sebanyak RM40,000.00 setahun untuk setiap Ahli Dewan Undangan Negeri Pembangkang untuk pembangunan kecil mulai tahun 2014. 

Beliau juga menyatakan bahawa “Apabila mekanisma pengagihan peruntukan disediakan, ianya akan dibentang di dalam Bajet 2014 yang akan dibentang dalam Sidang Dewan Undangan Negeri pada akhir tahun ini.

Beliau juga menyatakan bahawa ADUN UMNO (pembangkang) tidak mahu bekerjasama dengan Kerajaan Negeri keranamenolak tawaran untuk menyertai “State Executive Council” atau Exco Negeri. 
Beliau mahu ADUN Barisan Nasional menyertai Mesyuarat Kerajaan Negeri kerana beliau bimbang ADUN Barisan Nasional tidak akan mengikut SOP (Panduan Piawaian Perlaksanaan) seperti :-

1. mengadakan tender terbuka yang kompetatif;

2. menghalang penyertaan ahli keluarga dalam urusan Kerajaan Negeri. (memberi anggapan bahawa ADUN Barisan Nasional selama ini tidak bersih) 

Di dalam akhbar Guang Ming Daily, beliau terus menuduh ADUN Barisan Nasional hanya mahu duit tetapi tidak mahu jalankan tanggungjawab. 

Sebenarnya tawaran peruntukan sebanyak RM40,000.00 setahun bukan usaha untuk 'reconciliation' tetapi hanya taktik kotor untuk kepentingan politik supaya rakyat memandang rendah kepada ADUN Barisan Nasional dan membenci mereka kerana tidak mengamal budaya bersih (bila tak buat tender terbuka, tidak berintregreti, bila mengamalkan kronisma dan dengan menuduh mereka membenarkan ahli keluarga terlibat dalam urusan Kerajaan Negeri) dan tidak menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan oleh rakyat.

Ini adalah satu tuduhan tanpa bukti yang melulu dan amat serius bertujuan untuk membuat rakyat Pulau Pinang mempunyai persepsi negatif terhadap semua ADUN Barisan Nasional terutama di kawasan yang mana rakyat telah memberi kepercayaan dengan mengundi dan memenangi mereka dalam Pilihanraya Umum ke-13 yang lalu. 
Ianya berniat jahat, mempunyai unsur untuk menghasut dan memutar belit fakta dan menipu rakyat supaya mempercayai perkara yang sama sekali tidak benar kerana :-

Selama ini segala peruntukan Kerajaan Persekutuan yang disalurkan kepada ADUN Barisan Nasional diletakkan di bawah ICU Jabatan Perdana Menteri dan dikeluarkan mengikut SOP yang telah disediapakai dengan telus. 
Tidak ada sebarang peruntukan yang disalurkan terus kepada ADUN-ADUN secara peribadi! (Kerajaan Negeri Pulau Pinang baru nak buat garis panduan) dan kenapa perlu buat SOP untuk ADUN-ADUN Barisan Nasional??

Tidak ada jemputan untuk menyertai MMK Negeri diterima oleh ADUN-ADUN Barisan Nasional – hanya beberapa orang menerima surat jemputan untuk menyertai satu Jawatankuasa Kebajikan dan Alam Sekitar di bawah Y.B Tuan Phee Boon Poh.

Kalau dah minta diberi mandat daripada rakyat untuk memerintah kenapa nak minta ADUN Barisan Nasional duduk sekali pula?! Kecuali PKR nak buat kerajaan campuran, itu lain cerita!! ADUN Barisan Nasional Pulau Pinang bukan "confrontation" tetapi RASIONAL !!sumber
Beranikah Lim Guan Eng menjawab atau beliau diam membisu kerana termalu kantoi menipu?

BACA JUGAK KLIK

No comments:

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive