exponegaraku

Friday, September 27

MINYAK NAIK ATAU NAIK MINYAK............ @Ahmadmaslan



Heboh sejak petang tadi mengatakan minyak naik. Yang memulakan benda fitnah macam nie sudah tentu puak macai pembangkang. MKP agak pelik jugak kerana yang naik angin adalah penyokong kerajaan sendiri. Korang tak dapat maklumat serta info rasmi tapi pepandai buat andaian.

Berikut adalah penjelasan dari Timbalan Menteri Kewangan 11.



Kerajaan menafikan akan menurunkan subsidi harga petrol RON95 sebanyak 10 sen yang boleh menyebabkan harga bahan bakar itu meningkat kepada RM2.20 seliter mulai tengah malam ini. 
Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan berkata, harga petrol bersubsidi tersebut masih kekal RM2.10. 
"Saya ingin nafi ada penurunan subsidi RON95 sebanyak 10 sen pada malam ini. Oleh itu RON95 bersubsidi masih rm2.10 seliter. 
"Harga sebenar 2.73," katanya di laman twitter miliknya pada Jumaat. 
Beliau berkata demikian sebagai mengulas khabar angin bahawa harga petrol RON95 akan naik kali kedua malam ini. 
Sementara itu, pakar ekonomi seorang pakar ekonomi dengan Alliance Research, Manokaran Mottain turut menjangkakan tiada sebarang kenaikan harga bahan api dalam tempoh terdekat ini kerana pelarasannya baru sahaja dibuat. 
"Rakyat masih lagi tengah dalam usaha menerimanya (kenaikan harga bahan api)," kata 
Manokaran, yang juga Pengarah Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN)kepada Bernama semasa ditanya tentang lebih banyak lagi pengurangan subsidi dalam tempoh terdekat ini. 
Beliau juga berkata Jawatankuasa Dasar Fiskal, yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, hanya akan bermesyuarat setiap enam bulan. "Sebarang rasionalisasi subsidi hanya akan diputuskan apabila ia benar-benar perlu," katanya. 
Spekulasi mengenai kenaikan lagi harga bahan api tersebar luas dalam media sosial sejak beberapa hari lalu yang menyatakan bahawa kerajaan akan mengurangkan lebih banyak subsidi terutamanya bagi bahan api yang akan membawa kepada kenaikan harga petrol RON95 dan diesel. 
Rakaman skrin laman web Bernama 'seolah-olah' pengumuman tentang kenaikan harga itu disebarkan menerusi media sosial hari ini. 
Ia sebenarnya pengumuman rasionalisasi subsidi pada 2 Sept lepas yang menyaksikan harga petrol RON95 dan diesel dinaikkan sebanyak 20 sen pada tengah malam Selasa (3 Sept). 
Rakaman skrin itu malahan telah mengubah tarikh kepada 'tengah malam Isnin' dan disebarkan kepada orang ramai. 
Susulan rasionalisasi baru-baru ini, kerajaan dapat menjimatkan kira-kira RM1.1 bilion tahun ini. 
Kerajaan memperuntukkan RM24.8 bilion bagi subsidi bahan api tahun ini. BERNAMA



2 comments:

Anonymous said...

Bukan tak mau percaya rumors dari pakatan..tapi selalunya rumors mereka berakhirnya dengan betul..mcm minyak naik baru ni, punya la trooper umno counter kata tak betul..last2 betul naik..juga dgn result pru, rumors oleh pakatan akhirnya betul..aku supporter umno tapi aku lebih percayakan rumors pakatan..sorry bro

#BELA13 said...

Salam bang MKP!

Mohon Link! TQ ;)

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive