Rapid

Saturday, June 1

DIMANA ADA PEREMPUAN CANTIK DISITU KAMPUNGKU.............?Seperti sambutan-sambutan sebelumnya, Tadau Kaamatan atau Pesta Menuai kaum Kadazandusun di Sabah terus disambut meriah dengan dewan bersejarah Hongkod Koisaan dekat sini dibanjiri ribuan manusia bermula.

Tadau Kaamatan yang disambut pada peringkat negeri pada 30 dan 31 Mei setiap tahun itu menjadi medan pemimpin kerajaan menyampaikan ucapan-ucapan yang memberangsangkan tetapi juga menjadi tempat para peniaga dan pengunjung menikmati pelbagai juadah – makanan, pertunjukan kebudayaan dan cerita politik.

Cerita paling panas yang banyak diceritakan sepanjang Pesta Kaamatan kali ini adalah larangan kemasukan Nurul Izzah ke Negeri Sabah. Ramai dikalangan Ahli politik mengatakan itu adalah hak Pejabat Ketua Menteri Sabah untuk menolak sesiapa saja yang boleh mengugat keharmonian Negeri Dibawah bayu itu.

Terbaru MKP diberitahu bahawa Nurul bakal mengemukan bantahan namun telah termaktub dibawah undang-undang. Cuma perang persepsi saja boleh dibuat. Kesian kan Nurul nie melepas Pesta Kaamatan kali nie.

Walaupun MKP  berada disini didalam tempoh yang agak singkat namun ini adalah kali pertama menyambut pesta yang Sempoi ini.

Seperti kebiasaan semalam adalah kemuncak perayaan itu dengan penampilan pertandingan ratu cantik Tadau Kaamatan yang dipanggil “Unduk Ngadau” menjadi daya tarikan utama.

Ia disertai puluhan gadis paling cantik kaum Kadazandusun yang mewakili daerah dan kawasan dari seluruh ceruk Sabah yang sebelum itu telah mengadakan Pesta Menuai peringkat daerah masing-masing.

MKP Ayat Sempoi : Jutaan Terima Kasih pada Sahabat Dari Sabah, Jasamu MKP kenang sehingga akhir hayat...Jangan Lupa mai Penang pulak... Pekena nasi kandaq,,,,


1 comment:

Anonymous said...

Nak menyibuk kat pesta org...nanti tunjukla muka seposen tak tau malu kat facebook kat paper keadilan org sabah suka kat dia..edit gambar berpuluh ribu org sabah peluk dia..

Kesiann tak dpt ambil gambar nak buat cerita baru pulak org sabah suka kat dia..bagusnya org lahad datu tunggu dia dgn penyapu..biar BERSIH muka dia

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive