RAPID

Sunday, May 29

APAKAH MODENISASI MEMBUNUH NILAI KEAGAMAAN?

BOLEH dikatakan setiap pelusuk dunia masa kini mengalami perubahan. Perubahan ke arah modenisasi. Secara amnya, modenisasi boleh diertikan sebagai transformasi dari keadaan yang tradisional ke arah yang lebih mudah, pantas serta berteknologi. Ini yang dikatakan sebagai pemodenan.
Situasi begini tidak kurang juga dengan apa yang dialami oleh rakyat Australia. Transformasi yang berlaku di sini begitu pantas sekali. Sehinggakan teknologi yang dibangunkan setahun yang lalu sudah dianggap sebagai kuno ataupun ketinggalan zaman.
Ironinya, pembaharuan pesat yang berlaku bukan sahaja bermain di sekitar bidang teknologi, bahkan nilai keagamaan juga mendapat tempias dari arus modenisasi yang sedang melanda dengan begitu hebat sekali di sini.
Sebagaimana yang kita semua sedia maklum, dalam agama kristian katolik, confession(pengakuan terhadap dosa), merupakan satu kaedah pembersihan jiwa. Secara tradisionalnya, seseorang perlu hadir ke gereja, berhubung dengan paderi di dalam konsul yang tertutup.
Kemudian pesalah bolehlah membuat pengakuan terhadap segala dosa-dosanya, terutama sekali terhadap 7 dosa besar, yang dilakukannya secara tertutup untuk menjaga kehormatan dan privasi pelaku.
Akan tetapi modenisasi telah memudahkan elemen tradisi keagamaan ini. Kini terdapatnya sistem pandu dan masuk pengakuan dosa. Bagaimana?
Kaedahnya sama seperti memesan makanan ringan dari tingkap pandu masuk. Pendosa boleh memandu kereta sendiri, berhenti seketika untuk mengaku kesalahan yang telah mereka lakukan.
Yang menariknya, para pengaku tidak perlu menyebut secara terperinci akan dosa mereka, cukup sekadar memberi kod kesalahan, yang sedia tertera, untuk memudah dan mempercepatkan proses pengakuan dosa.
Pada akhir upaca, paderi akan menyembur (spray) air mawar tanda simbolik bersih dari segala dosa. Cukup mudah, cepat dan moden.
Modenisasi juga tidak hanya berlaku dalam agama kristian di sini, malah agama Islam juga tidak terlepas dari menongkah arus kemodenan. Seringkali jika anda berada di masjid-masjid sekitar sini, janganlah merasa hairan, apabila ada yang sembahyang disebelah anda memakai seluar pendek.
Tidak pelik juga apabila bertemu dengan mereka yang bertatoo mahupun yang bertindik solat bersama-sama anda. Kadang-kadang terfikir juga adakah ini dinamakan “tajdid” dalam agama, ataupun sekadar “islah”. Tapi bagi saya ini adalah kejahilan dalam agama.
Bukannya saya menentang sebarang pembaharuan, tapi janganlah kelonggaran yang diberikan disalah gunakan sehingga melampaui batas-batas nilai.
Kadang-kadang Islam sering dipandang sepi oleh pengikutnya sendiri. Ada ketikanya saya berjumpa dengan beberapa orang rakan ketika hendak menunaikan solat Jumaat.
Akan tetapi mereka tidak masuk ke masjid, hanya menunggu di luar. Bila ditanya kenapa tidak masuk? Jawapan yang agak mengeliru telah diberikan. Kehadiran kami sekadar untuk memberi hormat kepada jenazah yang ada pada hari ini, bukannya datang untuk bersolat.
Tambah menariknya, di sesetengah masjid lebih menitik beratkan pemakaian stokin berbanding dengan penutupan aurat yang sebenar. Sehinggakan terdapat masjid mengenakan peraturan “no sock no solat”, ironinya mereka yang memakai singlet dan seluar atas lutut dibenarkan pula untuk masuk bersembahyang.
Cuba bayangkan perasaan anda jika anda bersolat bersebelahan dengan mereka ini. Tidakkah anda terasa pelik dan terhina?Kebanyakan penganut agama Islam di sini malu untuk mengaku secara berterus terang tentang keimanan mereka. Sehinggakan bila ditanya jawapan yang cukup dangkal diberikan, “muslim but not practicing”.
Kadang-kadang jawapan yang diberikan dengan intonasi yang cukup bangga. Seolah-olah agama hanya dicari apabila hampir mati sahaja, malah perkahwinan pun sudah seperti tidak perlu kepada restu keagamaan.
Fenomena ini saya lihat dari sudut yang berbeza, hakikatnya ramai mengetahui ajaran Islam itu menepati keperluan sepanjang zaman, namun berapa ramai yang tahu atau mendalami Islam itu sendiri?
Kebanyakan dari mereka sekadar ikut mengikuti satu sama lain. Kesalahan ini saya lontarkan kepada orang pandai agama, kerana gagal meyakini orang awam akan kehebatan dan kebenaran Islam yang sebenar.
Bagi saya, “if you have a good product but you dont know how to sell or market it, it is a waste.”

ISU PENIAGA BATU FERINGGHI.


isu peniaga yang bakal dirobohkan oleh MPPP tempoh hari di batu feringghi mendapat sambutan dari Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) Batu Feringgi, Jamaluddin Hashim.JKKKN Jamaluddin membuat kenyataan bahawa tanah tersebut adalah milik pensendirian.Betulkah?untuk makluman JKKKN yang kurang cerdik serta buta fakta tanah tersebut dibawah seliaan Jabatan Peparitan dan Saliran (JPS) yang JKKKN maksudkan tanah persendirian ialah Lot 62.Saya sendiri berada ditempat kejadian masa dan ketika semua ini berlaku kenapa tidak kelihatan kelibat JKKKN yang mendakwa prihatin serta ambil berat tentang nasib peniaga tersebut. 


Timbalan Ketua Menteri (1) Datuk Dr Mansor Othman tidak wajar dipersalahkan dalam isu perobohan gerai itu.Kenapa tidak patut dipersalahkan?Rahayu Abdul Malik(peniaga serta wakil NGO)bersemuka sendiri dengan TKM Mansor berkata beliau terpaksa akur dengan arahan yang diberikan oleh KM lidah Bewak LGE.Apakah perasaan kakak Rahayu apabila mendengar Seorang yang berbangsa melayu memegang jawatan tertinggi kerajaan Negeri berucap dengan sedemekian rupa,luluh hatinya.


Untuk makluman kakak rahayu serta wakil NGO telah berjumpa pihak Pejabat Tanah tanpa penglibatan JKKKN batu feringghi telah mendapat nasihat serta maklumat tentang apa yang perlu dilakukan selepas gerai itu dirobohkan.


Pihak JKKKN janganlah dok perasaan setelah semua ini tersiar diakhbar serta blog baru lah nampak hampa semua nak buat kerja sebelum ini batang hidung pun tak pernah jumpa.kata astaka akan dibina dibayu senja bila nak siap tapak projek pun tak nampak.buat kenyataan memalukan sesama melayu lain kali jilat pungguq Guan eng sekali.


Kita tengok sekali lagi video yang mendedahkan segala-galanya.


TAN SRI P.RAMLEE.

TARIKH 29 Mei hari ini merupakan genap 38 tahun Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee pergi meninggalkan kita. Namun hakikatnya bak kata pepatah beliau pergi meninggalkan nama.Dilahirkan pada 22 Mac 1929 di Pulau Pinang, anak kepada seorang ahli pelayaran ini memang begitu mencintai bidang seni sejak dari kecil. Menurut cerita, P. Ramlee kurang berminat dalam pelajaran tetapi lebih aktif dalam bidang seni suara sama ada di sekolah atau di luar sekolah.


Memandangkan minat yang mendalam P. Ramlee telah menyertai pasukan pancaragam Terona Sekampong, Mutiara dan Rindu Malam di luar sekolah namun terhenti akibat meletus Perang Dunia Kedua.


P. Ramlee mula dikesan bakatnya bermula melalui lagu Azizah yang dimainkan pada satu acara pesta di Bukit Mertajam oleh seorang pengarah filem terkenal dari Singapura, B. S Rajhans.


Maka bermulalah karier beliau sebagai penyanyi latar dan pemain biola dalam filem pertamanya bertajuk Cinta keluaran Malay Filem Production (MFP). Selain itu beliau juga bertanggungjawab menyusun lagu-lagu latar selain melakonkan watak pembantu utama dalam filem berkenaan.


Suara emas P. Ramlee telah digunakan sepenuhnya oleh Rajhans untuk mendendangkan lagu-lagu yang dibawa oleh hero yang dikagumi ketika itu seperti S. Roomai Noor, M. Amin dan Osman Gumanti.


Setelah membuktikan beliau boleh melakukan apa saja yang diminta dalam bidang seni, P. Ramlee akhirnya terpilih menjadi tonggak utama dalam filem Takdir Ilahi bersama aktres Neng Yatimah arahan L. Krishnan.


Kemampuannya sebagai anak seni semakin terserlah apabila filem pertama arahannya Penarik Beca keluaran tahun 1955 mendapat sambutan hebat dan terpilih sebagai Filem Terbaik Seluruh Tanah Melayu.


Walaupun telah menempa nama sebagai anak seni, namun keadaan ketika itu sangat berlainan berbanding kemewahan yang melimpah ruah sekarang.
Beliau bersama pelakon-pelakon lain seperti A.R Tompel, Kasma Booty, D. Harris dan lain-lain tinggal bersama keluarga masing-masing di sebuah banglo usang di Jalan Ampas.


Keadaan ketika itu dimana mereka tinggal dan bekerja di bawah satu bumbung boleh dikatakan makan, tidur malah bernafas hanya untuk seni. Pastinya keadaan sebegini tidak menjadi masalah bagi P. Ramlee yang sudah biasa berbual, berbincang malah bertengkar kerana filem.


Suasana sebeginilah yang mematangkan pemikiran seni beliau apatah lagi dengan hubungan baiknya dengan pengarah filem dan penggubah lagu.


Selain itu P. Ramlee sangat dikenali sebagai seorang yang cepat mesra dan suka bersembang dengan pelbagai golongan masyarakat tanpa mengira darjat dan keturunan. Ini sekaligus membolehkan beliau memahami denyut nadi masyarakat serta ragam dan telatah hidup manusia yang kemudian diserap dalam filem-filemnya.


Maka hasilnya segala gelagat dan tingkah laku manusia serta pelbagai asam garam kehidupan manusia menjadi antara bahan utama beliau dalam berkarya selain sebagai satu usahanya dalam memperbetulkan masyarakatnya.
Ini menjadikan karya P. Ramlee sangat dekat di hati masyarakat sehingga melahirkan ciptaan yang sehingga kini tidak lapuk dek zaman.

P. Ramlee sepanjang hidupnya dikenali sebagai seorang yang tidak terpengaruh dengan dunia materialisme. Ketika kemuncaknya sebagai anak seni, kemewahan hidup yang mengulit beliau nyata tidak melupakan asal usul dirinya.
Menurut seorang rakan baik beliau yang juga Sasterawan Negara, Datuk Abdullah Hussein, P. Ramlee tidak langsung memikirkan tentang soal masa depannya.


Beliau begitu mudah terperangkap dengan pujuk rayu serta mudah kasihan dengan orang yang bercerita tentang kesusahannya. Satu sifat P. Ramlee yang paling menyerlah adalah terlalu baik hati sehingga mengakibatkan beliau selalu ditipu.


Sesiapa sahaja yang berjumpa dengannya bertujuan meminta sedekah dan bantuan pasti tidak akan pulang dengan tangan kosong.


P. Ramlee sememangnya sangat suka bersedekah dan menolong orang lain terutama golongan anak yatim yang mana semua ini dikeluarkan hasil dari duit poketnya sendiri.
Malangnya terdapat manusia yang sering mengambil kesempatan dengan menipu beliau malah ada yang sanggup menipu dengan meminta bantuan untuk mendirikan masjid. Setelah begitu banyak duitnya keluar namun sampai ke sudah bayang masjid pun tak ada.


Ujar Abdullah lagi, sifat terlalu bermurah hati ini serta percaya kepada semua orang bahawa mereka juga bersifat jujur sepertinya menjadi antara punca kejatuhan beliau sebelum pengakhir riwayatnya.


“Mereka datang dengan niat mahu mengikis duit P. Ramlee dengan cara meminta derma dan bantuan tetapi sebenarnya mereka berbohong kerana semua itu tidak benar.


“Ada antara mereka yang berkata ditimpa malapetaka , terkandas dan sebagainya tetapi itu tidak benar kerana mereka tahu P. Ramlee adalah seorang yang baik hati dan tidak bakhil seperti orang lain di Jalan Ampas,” katanya.


Selain itu ketika hayatnya, beliau sering saja ditipu oleh pihak-pihak promoter yang enggan membuat bayaran setelah beliau dan rakan-rakan selesai membuat pertunjukan.


“Bila selesai show ada pihak penganjur yang menghilangkan diri tidak mahu membayar maka terpaksalah P. Ramlee mengeluarkan wangnya sendiri sebagai ganti-rugi kepada rakan-rakan yang bersama membuat pertunjukan.
“Malah ada pihak yang menggunakan nama anak yatim untuk mencari derma atas nama pertunjukan amal. Sedangkan duit itu akhirnya masuk ke dalam poketnya sendiri,” kata Abdullah.


Hakikat P. Ramlee menjadi bintang filem terkenal membuatkan ramai mereka yang terlibat dalam bidang seni menjadi iri hati dan menyimpan dendam serta mempunyai ramai musuh.


Malangnya ramai di antara mereka terdiri dari rakan-rakannya sendiri. Malah setelah ketiadaan P. Ramlee pun ramai di kalangan musuhnya mempertikai keperibadiannya serta mencemuh beliau sebagai seniman yang tidak apa boleh dibanggakan.


Dikatakan pernah wujud satu keadaan dimana terdapat pakatan mahu merosakkan wajah P. Ramlee untuk melenyapkan popularitinya.


Namun Tuhan masih bersama beliau kerana gerakan tersebut terbongkar dan seorang penyanyi yang dihormati ketika itu dikenali sebagai Jasni memberi amaran kepada golongan yang berlagak samseng ini supaya tidak diapa-apakan P. Ramlee.


Selain itu terdapat usaha untuk menyingkirkan P. Ramlee dari Studio Jalan Ampas melalui penyingkiran jawatannya sebagai Presiden Persatuan Artis Malaysia (PERSAMA). Gerakan Kesatuan Sekerja Pekerja-Pekerja Filem ketika itu turut sama mengheret P. Ramlee dalam masalah mengenai tuntutan gaji yang kecil.


Ini menyebabkan P. Ramlee membawa diri ke Kuala Lumpur mengakibatkan suasana di Studio Jalan Ampas semakin muram yang akhirnya ditutup.


Mereka ini akhirnya sedar bahawa kerana manusia bernama P. Ramlee inilah yang telah membawa sinar kejayaan kepada semua mereka.


Bersandarkan hasil karya dan bakat besar P. Ramlee maka adalah tidak salah untuk diberi gelaran Seniman Agung kepadanya. Bagaimanapun semua kejayaan itu tidak akan sempurna tanpa sokongan rakan sekerja termasuk mereka di belakang tabir.


Semestinya peminat tegar beliau dari segenap usia di serata dunia turut sama memainkan peranan agar karya-karyanya terus dihayati ramai dan selayaknya P. Ramlee diangkat sebagai sebutir bintang yang tiada galang gantinya.AL-FATIHAH

Barcelona julang trofi Liga Juara-Juara Eropah


DS Najib gembira bersama penyokong menyaksikan perlawanan bola sepak antara  Manchester United dan Barcelona di Himpunan Sejuta Belia pagi tadi.Semangat ini yang dinantikan oleh belia yang menyertai himpunan tersebut.tahniah Barcelona memang layak menang MKP adalah penyokong setia Barcelona.Kepada rakan yang menyokong MU tunggu pulak tahun depan........ 


Barcelona menjulang trofi kejuaraan Liga Juara-Juara Eropah selepas menumpaskan Manchester United 3-1 pada final di Stadium Wembley, sebentar tadi.

Gol kemenangan Barca diperoleh menerusi David Villa pada minit ke-69 dan penyerang Argentina, Lionel Messi pada minit ke-54 selepas kedudukan terikat 1-1 tamat separuh pertama.
Barca mendahului pada minit ke-27 menerusi Pedro Rodriguez sebelum Wyane Rooney menyamakan kedudukan tujuh minit kemudian.


Messi turut dinobatkan Pemain Terbaik pada perlawanan final itu.Saturday, May 28

MATKILAU PENANG SAHUT CABARAN OTAI BLOGGER.Blogger Papa Gomo dan rakan-rakan bloggers yang lain telah menawarkan satu hadiah istimewa kepada sesiapa sahaja yang sanggup tampil membawa seorang lelaki yang mirip dengan wajah di dalam Video Seks Yang tersebar.
Hadiahnya ialah once in the life time KLIK DISINI blog MiM menawarkan hadiah KLIK DISINI


MATKILAU PENANG akan turut serta dalam cabaran tersebut.Itu yang akan kami lakukan dalam menyatakan kepada rakyat Malaysia keberanian kami semua. Kami hanya mampu Berbogel memandangkan tidak cukup wang ringgit untuk membeli apa apa hadiah buat mereka yang berjaya.

So jika nak lihat KAMI SEMUA BLOGGER PRO KERAJAAN LARI BOGEL DI KLCC maka silakan lah menampilkan lelaki yang wajah nya sama seperti di dalam Video Seks.

Ini Cakap betul betul bukan main main punya, Kami berani buat. setakat BERBOGEL apa kami nak hairan? Anwar Ibrahim berbogel sambil Menutoh China Doll Relaks je sampai sekarang. Biasa lah tu.....

Paderi Puji Kerajaan Pusat Biayai Projek Baik Pulih Gereja St George'sPaderi Gereja St George berterima kasih kepada kerajaan Pusat kerana membiayai kos membaik pulih rumah ibadat yang dibina pada kurun ke-19 itu hingga kembali kepada kehebatan asalnya melalui projek baik pulih Jabatan Warisan Negara melibatkan kos RM1.8 juta yang dilaksanakan di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan.
Charles Samuel berkata anggota gereja juga amat menghargai usaha dan sumbangan kerajaan untuk membaik pulih gereja Anglican tertua di Asia Tenggara itu, yang siap sepenuhnya pada November tahun lepas.
Samuel berkata sepanjang tempoh sembilan bulan kerja membaik pulih itu dijalankan, anggota gereja berkenaan menjalankan upacara keagamaan mereka pada setiap Ahad di sebuah dewan di gereja itu.
Samuel, yang bertukar ke sini pada awal tahun ini, berkata pembukaan semula rumah ibadat berusia 195 tahun itu membuka lembaran baru dalam sejarah Gereja St. George.
"Gereja ini dibina pada 1816 dengan seni bina berasaskan neo-klasik dan reka bentuk George Palladian," katanya.
Beliau berkata selepas dibaik pulih, gereja itu menarik kehadiran semakin ramai pelawat, terutama dari luar negara dan upacara sembahyang beramai-ramai pertamanya Februari lepas disertai penganut Kristian dari lebih 38 negara.
"Kami bercadang membina sebuah gerai untuk pelancong, membina pagar yang sesuai dan sebuah dewan pameran di atas tanah seluas dua hektar ini. Tapi, masih kekurangan peruntukan, manakala kos operasi gereja ini ialah kira-kira RM5,000 sebulan. Oleh itu, kami harap kerajaan atau syarikat multinasional boleh menyumbang ke arah ini," katanya.
Gereja di persimpangan Lebuh Farquhar dan Jalan Masjid Kapitan Keling ini diisytiharkan warisan negara pada 2007.

Bukit Bendera Bakal Jadi Kasino.Bukit Bendera akan menjadi destinasi pelancongan kasino melalui usaha kerajaan negeri Pulau Pinang melaksanakan pembaikan, pembangunan semula, dan pengurusan Hotel Crag di kawasan peranginan terkenal itu.


Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata, pembangunan semula Hotel Crag akan memberi manfaat kepada semua rakyat Pulau Pinang dari segi peluang pekerjaan, penglibatan kontraktor tempatan, pembekal dan juga pulangan kewangan kepada kerajaan negeri.Sebelum itu, pada 15 November 2010 kerajaan negeri telah membuka tawaran terbuka dan selepas bermesyuarat pada 11 April 2011, Sri Nisuh Sdn Bhd (SNSB) telah ditawar untuk mengendalikan projek tersebut.


Sri Nisuh Sdn Bhd (SNSB) adalah sebuah syarikat yang didaftarkan di Ipoh Perak,Tidak adakah lagi syarikat yang didaftarkan di Pulau Pinang yang mampu.Atau ada agenda tersembunyi?Berbalik kepada kenyataan dimanakah penglibatan kontrator tempatan yang didaftarkan di Pulau Pinang.

Address:Contact:Category:
No. 16, Jln Raja Dihilir,
30350 Ipoh,
Perak
Tel: 05-241 7055Housing Developer-Projects


Pengurusan dan pemasaran hotel bakal diuruskan oleh Amanresorts International Pte Ltd yang didaftarkan di Singapura.
Friday, May 27

Balik Pulau,Rumah Kos Rendah 1juta.DAP Punya Keja.


Lot Bumi baru di buka untuk jualan. Ni di Balik Pulau. Borang untuk non-bumi kena bayar RM50. Untuk bumi, FOC. Tapi ko orang tahu tidak berapa harga rumah ni? Apa? 20 hinggit? Nak tanam ko dlm kubo pun x lepas. Ni-1M. Tahniah Pas ngan Pkr sbb gadai PP pd Dap. Last2 rumah kos rendah pun x dak. Harga sebuah perjuangan..


Hartanah dikawasan balik Pulau semakin lama melambung harganya ini kerana pihak Kerajaan Negeri yang mengutamakan Kroni dan bersikap hendak menghalau melayu.Ironinya penduduk balik pulau majoritinya adalah melayu.Kenapa Kerajaan Negeri meluluskan Projek berskala kecil dan harga sebuah rumah mencecah jutaan ringgit.Mampukah Melayu balik Pulau membelinya purata pendapatan orang melayu disana ialah 1,500 ringgit sebulan.

Sungguh licik permainan yang diatur,menaikkan hartanah dan tidak membina rumah kos rendah yang mampu dibeli oleh orang melayu.Tujuannya ialah supaya dapat mempertahankan kerusi Parlimen Balik Pulau.Dap sedar akan kebangkitan melayu balik pulau kebanyakkanya telah sedaq akan kekejaman Dap terhadap melayu disana.Kenapa Guan Eng  menjadi bacul dan takut kebangkitan Melayu Balik Pulau.

MAT SABU TERKENANG MASA LALU

Guan Eng kaut RM 2 juta buta dari surcaj bil air rakyat Pulau Pinang !
Board of Directors
1.YAB Tuan Lim Guan Eng
(Chairman)
6.YB Dato' Faiza Binti Zulkifli
(Non-Independent & Non Executive Director)
2.YB Tuan Mansor bin Othman
(Deputy Chairman)
7.YB Dato' Farizan bin Darus
(Non-Independent & Non Executive Director)
3.YB Prof. Dr. Ramasamy a/l Palanisamy
(Non-Independent & Non Executive Director)
8.YB Tuan Raveentharan a/l V. Subramaniam
(Non-Independent & Non Executive Director)
4.YB Tuan Lim Hock Seng
(Non-Independent & Non Executive Director)
9.YB Tuan Tan Cheong Heng
(Non-Independent & Non Executive Director)
5.YB Dato' Zainal Rahim bin Seman
(Non-Independent & Non Executive Director)
10.YB Tuan Lau Keng Ee
(Non-Independent & Non Executive Director)Isu surcaj bil air yang dikenakan oleh kerajaan regim DAP diketuai Guan Eng kepada rakyat Pulau Pinang  sebenarnya banyak MASYUK  giler .   Ramai rakyat   tidak ketahui bahawa sebanyak  lebih RM  2 juta telah berjaya dikaut oleh lanun DAP ini sejak pengenalan surcaj dibuat .

Itu tempoh baru dalam 3 bulan sahaja iaitu  dari Jan 2011 hingga Mac 2011 .  Bagaimana sehingga tempih 6 bulan atau 12 bulan ?

Dalam masa 3 bulan ini juga , sebanyak 30 % dari pengguna domestik dikenakan . Satu jumlah yang cukup tinggi dan bermakna Guan Eng sudah kaji bahawa rakyat surcaj ini sebenarnya boleh kaut duit buta cukup banyak .

Sudah tentu lah   selepas ini bonus staf  PBA Holdings serta elaun Board Of Director  akan berlambak disebabkan keuntungan syarikat milik kerajaan negeri ini   meningkat disebabkan surcaj buta saja dari rakyat dikaut !

Kalau ada ura-ura harga minyak nak naik dan subsidi hendai dipotong , puak-puak Pakatan bangsat  ini punya lah hantam kerajaan  kerana ia akan membebankan rakyat .

Tetapi ini celaka punya Ketua Menteri DAP kaut lebih RM 2 juta dari duit rakyat tak ada sapa pun marah dan bising  ?  


READ MORE

CINTA SAYANGKU HILANG,OSTAZ AZIZAN IKUT BEWAK LGE.


Kenangan semasa Pilihanraya Kecil Bukit Selambau yang mencipta sejarah sebanyak 15 calon bertanding bagi merebut kerusi tersebut.Inilah tempat MKP makan dan segala aktiviti perjumpaan bermula Kedai Nasi Lemak Cinta Sayang.Dan cinta gelapku yang dicipta bersama seseorang juga bermula jugak disini dan ianya kekal hingga kehari ini,Apa daya semua kenangan terindah itu akan menjadi sejarah suka-duka kehidupan.Berikutan kerakusan kerajaan PAS kedah merobohkan kedai tersebut.Sedih dan terharu akan nasib peniaga......


Sebanyak 13 peniaga di tepi Jalan Kelab Cinta Sayang di sini kesal dengan tindakan kerajaan negeri Kedah dan Majlis Perbandaran Sungai Petani Kedah (MPSPK) merobohkan gerai mereka tanpa sebarang notis pemberitahuan hari Khamis.

Seorang daripada peniaga berkenaan, Anita Suriati Aziz, 34, mendakwa tindakan itu telah menyebabkannya kerugian kira-kira RM30,000.
"MPSPK meroboh kesemua gerai di sini termasuk gerai saya pada hari ini. Ia berlaku dengan sekelip mata tanpa sebarang persediaan kerana pihak MPSPK tidak beri apa-apa notis kepada kami," katanya kepada pemberita ketika ditemui di pejabat MPSPK.

Anita yang berniaga roti canai selama 12 tahun di situ, berkata MPSPK tidak menyatakan sebarang alasan yang kukuh berkenaan tindakan merobohkan semua gerai yang sudah sekian lama bertapak di situ.
"Bayangkan pada waktu itu pelanggan sedang ramai dan kami tidak diberi peluang langsung untuk berunding. Jawapan yang pihak MPSPK bagi adalah kerja-kerja meroboh ini adalah arahan daripada pejabat Menteri Besar," katanya.

Peniaga surat khabar Ramlan Abdul Rahman,41, berkata tindakan MPSPK itu telah menyebabkannya hilang punca pendapatan kerana selama ini gerai yang dirobohkan itu tempatnya berniaga bagi mencari sesuap nasi."Pendapatan saya sekarang ialah cuma berniaga sahaja untuk membela lima orang anak dengan duit yang saya perolehi sebanyak RM20 hingga RM30 sehari ini.. dan sekarang saya buntu macam mana saya hendak menyara keluarga selepas ini," katanya.

READ MORE

CANDU SUBSIDI.Perkataan subsidi seolah-olah menjadi kata keramat dan kadangkala ditakuti apabila adanya kenyataan dari pihak pemerentah kemungkinan subsidi bakal diselaraskan.

Subsidi juga dalam kebanyakkan hal seolah olah dijadikan tongkat keramat oleh bangsa melayu, lalu timbul satu tanggapan songsang yang menyatakan tanpa subsidi melayu akan gagal bersaing, isunya benarkah begitu?

Bukankah ramai petani, peniaga, pekilang, usahawan dan pelajar melayu yang berjaya kerana inisiatif kendiri dengan peranan subsidi hanya mengambil tempat pada tahap yang minima? Sepatutnya kejayaan sebegini dihebahkan bagi membuang kepercayaan umum bahawa tanpa subsidi rakyat akan susah dan negara akan hancur.


Kepercayaan karut ini samalah seperti tanggapan masyarakat bahawa PAS itu Islam dan PKR itu perjuangkan keadilan. Tanggapan salah ini telah menjadi barah yang kian merebak dan dalam jangka panjang mampu melemahkan saraf survival masyarakat.

Lebih malang golongan yang paling banyak menerima faedah subsidi menjadi golongan yang cukup kuat menentang kerajaan dan konsisten pula membangkang apa saja dasar kerajaan, ini telah memberikan mereka faedah besar, barangkali satu kajian mendalam perlu dibuat perihal ini.Barangkali juga kewujudan kelompok angkuh, sombong dan ego ini sikap mereka yang mahu mentertawakan kelompok lain yang menerima subsidi, lantas mereka menjadi manusia yang tidak mengenal erti dan konsep bersyukur, berterima kasih dan kurang pula muhasabah diri, memikirkan bertapa beruntungnya mereka selama ini.

Dengan tanggungan subsidi kerajaan pada tahun ini bakal mencecah rm23 bilion dan dijangka meningkat keangka rm40 bilion, bayangkan apakah subsidi ini membawa lebih banyak kebaikan ataupun keruntuhan dan hanya dengan penilaian yang adil barulah pendapat kita menjadi lebih tertib, praktikal dan ada hujahan ilmu.

Bukannya seperti kenyataan ambil kesempatan dan wacana retorik yang sering dilontarkan pas, pkr dan dap. Mereka hanya bijak membangkang sehinggakan selalunya mereka sendiri keliru dan tidak faham apa yang mereka sedang bangkangkan.Mungkin juga golongan ini dilanda sinrom 'CANDU SUBSIDI' jika sehari tidak menyebutnya, mengulas tentangnya mereka akan ketagihan dan menjadi tidak bermaya sama seperti penagih dadah yang ketagihan atau morfin

GEGARKAN PUTRAJAYA.AYUH BELIA.Hari ini akan begegarlah Putrajaya dengan kehadiran belia dari seluruh negara dari Perlis hingga ke Sabah.Dijangkakan seramai sejuta belia akan berhimpun disana untuk pelbagai program yang diajurkan oleh kementerian belia dan sukan. 


Inilah masa yang dinantikan !!!Berkumpul dan bersatu,persahabatan,setiakawan dan semangat
semuanya disatukan dalam memartabatkan BELIA MALAYSIA.

Khabarkan kepada seluruh malaysia bahawa himpunan ini bukan himpunan 'suka-suka' tetapi himpunan menjadi langkah awal dalam kita mendabik dada sedikit masa lagi untuk menjadi NEGARA MAJU DAN BERPENDAPATAN TINGGI MENJELANG 2020.Ayuh sahabat semua,sebarkan dan hebahkan himpunan ini tak kira PRO KERAJAAN atau PEMBANGKANG.ini semua adalah masa kita bersatu untuk menunjukkan kita bangsa yang berbilang kaum yang bersatu tanpa membenci antara satu sama lain.lupakan politik untuk 3 hari.sama-sama kita ke putrajaya berkongsi segalanya dengan sahabat belia anda dari seluruh negara.


MATKILAU PENANG;hanya meninjau dari Pulau Pinang semoga apa yang dirancang berjalan dengan lancar.

Thursday, May 26

Ibu Pejabat PKR Dilelong?


PKR bakal diusir dari ibu pejabat parti itu kerana pemilik bangunan yang disewanya gagal membuat bayaran pinjaman bank sehingga mengakibatkan bangunan berkenaan terpaksa dilelong.
Buat masa ini PKR menyewa bangunan lima tingkat itu daripada sebuah syarikat dengan sewa bulanan antara “RM10,000 hingga RM20,000″.
Bagaimanpun, pemilik bangunan itu dikatakan telah gagal membayar ansuran pinjamannya dan bank mahu melelong 10 rumah kedai milik syarikat berkenaan di Tropicana, Petaling Jaya ini.
Pada 2008, ibu pejabat parti itu berpindah dari sebuah pejabat kecil di Brickfields, Kuala Lumpur ke bangunan sekarang di Merchant Square Tropicana.
Bendahari PKR dan ahli parlimen Selayang William Leong berkata lelongan dijadualkan pada 9 Jun ini. Tambah Leong berkata PKR sedang mempertimbangkan beberapa pilihan, termasuk berpindah.
Apabila ditanya mengapa PKR tidak berbuat demikian daripada mula, Leong berkata tindakan tersebut adalah untuk menjimatkan dana parti bagi ‘operasinya’.
“Kami belum buat keputusan lagi. Semuanya bergantung kepada perbincangan oleh pemimpin parti,” katanya,
Apabila diasak mengenai siapa pemilik bangunan itu, Leong yang memegang jawatan bendahari sejak 2008 tidak mahu mendedahkannya.
“Saya tak boleh ingatlah. Saya kena semak dulu dan bagi tahu awak,” katanya.
Apabila ditanya sama ada bangunan berkenaan milik ahli perniagaan Datuk Soh Chee Wen, beliau menafikannya.
Menurut sumber lain pula pemilik bangunan yang menempatkan ibu pejabat PKR di Merchant Square,Tropicana, Petaling Jaya iaitu Datuk Soh Chee Wen yang juga bekas rakan karib Anwar Ibrahim telah meminta PKR mengosongkan bangunan tersebut.
Datuk Soh bukan sahaja meminta PKR keluar dari bangunannya malah kami difahamkan beliau juga menuntut PKR membayar RM 800 ribu kepadanya kerana semenjak bangunan itu digunakan oleh PKR dari tahun 2008 hingga kini, parti itu tidak pernah membayar sesen pun kepadanya.
Lebih pedih dan memilukan lagi, difahamkan bangunan itu akan bertukar menjadi pejabat parti KITA sebaik sahaja PKR keluar.

GAJI MUFTI DUIT BABI.INILAH PERJUANGAN PAS YG DIAGUNGKAN.


Inilah perjuangan PAS,mengutuk dan memperlekehkan sesama islam.Budaya inikah yang sepatutnya bagi mereka yang bergelar iman serta ustaz,sama-sama kita renungkan.Atau inilah tujuan PAS sebenarnya ialah memecah-belahkan sesama Melayu yang sinonim dengan Islamnya.

Wednesday, May 25

TPM: DAP paling cauvinis


Timbalan Perdana Menteri , Tan Sri Muhyiddin Yassin mengingatkan orang Melayu supaya tidak terpedaya dengan helah DAP yang didakwa bercadang meletakkan calon-calonnya di kalangan orang Melayu pada pilihan raya umum akan datang.
Muhyiddin yang juga Timbalan Presiden UMNO berkata, tindakan DAP itu hanya untuk mengabui orang Melayu kerana hakikat sebenarnya ia adalah sebuah parti cauvinis yang tidak pernah memperjuangkan nasib orang Melayu.
“Saya hendak ingatkan orang Melayu, inilah parti (DAP) yang paling cauvinis. Dia berkata dia berjuang untuk Malaysian Malaysia tetapi sejarah perjuangan DAP dari dulu hingga sekarang saya tahu terlalu cauvinistik,” katanya.
Muhyiddin mengulas kenyataan Menteri Pertahanan dan Naib Presiden UMNO, DatukSeri Dr Ahmad Zahid Hamidi baru-baru ini yang mengatakan DAP berhasrat untuk meletakkan calon Melayu pada pilihan raya umum akan datang.
Timbalan Perdana Menteri berkata, cadangan oleh DAP itu hanya merupakan satu taktik untuk menarik sokongan orang Melayu walaupun parti itu tidak pernah meletakkan calon Melayu sebelum ini.

DAP Jangan Cuba Perbodohkan Orang Melayu


Bangsa Melayu bukan alat permainan dalam politik sehinggakan boleh diperkotak-katikkan sesuka hati termasuklah untuk memancing undi dan mendapatkan kuasa dari tangan rakyat, kata Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.
Katanya, tindakan DAP yang merancang untuk meletakkan calon-calon Melayu mewakili parti mereka pada pilihan raya umum akan datang menunjukkan kedangkalan mereka dalam menilai kedudukan masyarakat hari ini.
“Siapa DAP yang mahu memperbodohkan orang Melayu sewenang-wenangnya sedangkan secara realitinya rakyat tahu dan sedar bahawa DAP hanyalah topeng yang melakonkan sandiwara untuk mendapatkan kuasa secara total,” katanya kepada UMNO-Online.
Terang beliau, apa yang direncanakan oleh DAP menjadi bukti bagaimana penilaian mereka kepada orang-orang Melayu yang dianggap sebagai batu loncatan mereka untuk meraih kedudukan dan mendapatkan kuasa semata-mata.
“Inilah DAP yang tidak tahu menghargai apatah lagi untuk menghormati kebersamaan dan peranan yang dimainkan oleh semua kaum di negara ini malahan sebaliknya mereka berbuat baik dengan orang-orang Melayu kerana ada agenda tersembunyi.

ARTIS ZAMAN SEKARANG.


KUALA LUMPUR: Bekas pelajar Akademi Fantasia 9 (AF9), Queennera Francis Kitingon, atau Nera, 19, menjelaskan gambarnya berbikini seperti yang disebarkan di Internet adalah ketika dia menyertai pertandingan ratu cantik Miss Sabah Earth Malaysia 2010.
Kata Nera, dia tidak sangka selepas tersingkir daripada AF9 Sabtu lalu, dia terpaksa berdepan dengan kontroversi pertama dan terkejut dengan penyebaran gambar tersebut.
"Saya bukan berbikini sembarangan. Pakaian itu dikenakan pada pertandingan ratu cantik yang saya sertai pada tahun lalu dan mendapat tempat ketiga pada pertandingan tersebut.

Tuesday, May 24

VIDEO:KEKEJAMAN DAP TERHADAP PENIAGA MELAYU PULAU PINANG.

Pengakuan mangsa penindasan DAP.

KEKEJAMAN DAP TERHADAP PENIAGA MELAYU BATU FERINGGHI.

Rahayu binti Abd Murad menangis.

Kakak Rahayu Abd Murad menangis kerana akan hilang punca pencarian akibat kekejaman DAP mengarahkan pihak MPPP merobohkan kedai yang diusahakan turun temurun dari emaknya hinggalah beliau mengambil alih perniagaan tersebut.Selama berniaga dari kecil hingga kini hampir lebih 40 tahun.tiada siapa menggangu perniagaan beliau.Untuk makluman Rahayu mempunyai seorang anak kurang upaya.
Bermula dari kehadiran ketua menteri Lim Guan Eng musibat dalam upacara memecah tanah bagi membina Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Pai Chai di lot tanah 62 batu Feringghi.Bangunan baru yang dibina setinggi 4tingkat.Lim Guan Eng musibat mengarahkan gerai yang berada dihadapan sekolah patut dirobohkan walaupun kawasan tersebut berada di luar Lot 62 kerana ia akan mengcacat pemandangan apabila Lidah Bewak ini akan kembali merasmikan bangunan tersebut apabila siap kelak.MPPP mengambil tindakan menyaman Rahayu pada 6april 2011. notis 24jam bagi mengosongkan kedai pada 20april 2011.tindakan merobohkan kedai sepatutnya pada hari ini 24may 2011 tiada kelihatan lori atau penguatkuasa datang pada hari ini.

MKP:Video akan kenyataan kakak rahayu akan menyusul kemudian. 

Monday, May 23

MAK LAMPIR ZURAIDA VS SPR.MAK LAMPIR MENGILAI MENGENAI PENGUNDI WARGA ASING.

KENYATAAN SPR.

PUTRAJAYA: Tidak ada pendatang asing yang didaftar sebagai pemilih kerana pengesan utama yang digunakan dalam menentukan kelayakan permohonan sebagai pemilih ialah kad pengenalannya, kata Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof. 

Beliau berkata, ketika proses pendaftaran pemilih melalui Sistem Pendaftaran Pemilih Sepanjang Tahun (e-SPPST) yang diguna pakai oleh SPR, pengenalan pemohon akan dihubung kait dengan "Agency Link-Up System" (ALIS) Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).
Menurutnya, ALIS yang mempunyai 33 jenis tapisan atau semakan wajib bagi setiap permohonan, akan menolak permohonan mereka yang bukan warganegara untuk didaftar sebagai pemilih.
Bercakap dalam satu temubual khas di pejabatnya di sini, baru-baru ini, beliau berkata, jika ada sebarang cubaan untuk mendaftar permohonan yang tidak sah, sistem yang ada akan menolak transaksi atau kemasukan data itu secara automatik. 

Beliau berkata demikian ketika mengulas dakwaan pihak-pihak tertentu yang menurutnya mempertikai kononnya berlaku pendaftaran pendatang asing sebagai pengundi, di samping mempertikai proses pendaftaran anggota polis sebagai pengundi. 

Abdul Aziz berkata, tapisan dan semakan yang dilaksanakan oleh sistem ALIS bukan saja menolak mereka yang bukan warganegara, malah ia juga menolak permohonan daripada mereka yang belum layak dari segi umur dan yang mengemukakan kad pengenalan palsu. 

Katanya, jika ada pihak tertentu yang mempunyai sebarang bukti berhubung perkara itu, beliau meminta supaya ia dikemuka kepada pihak SPR bagi membolehkan siasatan dilakukan. 
"Saya ingin dapatkan senarai itu (pendaftaran pendatang asing sebagai pengundi) yang lengkap dengan nama mereka, nombor pasport dan butirannya sebagai pengundi. Saya nak dapat bukti kerana adalah suatu perkara yang tidak mungkin bagi pendatang asing boleh didaftar sebagai pemilih," katanya.

AHLI PARLIMEN DAP:"MAD MAN" BAYAR RM 150 RIBU.


GEORGETOWN: Mahkamah Tinggi Pulau Pinang hari ini memerintahkan Ahli Parlimen Jelutong daripada DAP, Jeff Ooi Chuan Aun, membayar RM150,000 kepada bekas Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Mohd Razali Abdullah, dalam satu saman fitnah.

Pesuruhjaya Kehakiman Vazeer Alam Mydin Meera membuat keputusan itu selepas mendengar hujahan peguam bela Jagdeep Singh Deo, yang mewakili Ooi dan peguam Abdul Fareed Abdul Gafoor mewakili Mohd Razali yang tidak dapat hadir kerana berada di Mesir kerana urusan rasmi sebagai ahli lembaga pengarah Pusat Urus Zakat (PUZ).

Vazeer Alam menetapkan ganti rugi am sebanyak RM100,000 dan ganti rugi keterlaluan sebanyak RM50,000, dengan faedah lapan peratus mulai hari ini sehingga tarikh pembayaran.
Mahkamah turut mengeluarkan perintah menghalang Ooi daripada terus mengeluarkan kenyataan yang keterlaluan terhadap Mohd Razali.

Dalam penghakimannya, Vazeer Alam berkata pembelaan Ooi bahawa kenyataannya itu bersifat ulasan yang adil tidak dapat diterima kerana antara perkataan yang digunakan oleh beliau "mad man" (orang gila) selain mendakwa Mohd Razali sebagai seorang ekstremis Islam.

Vazeer Alam berkata, walaupun Ooi tidak mengaku perkataan "mad man" itu digunakannya semasa satu sidang akhbar tahun lalu, dua saksi bebas memberi keterangan di mahkamah bahawa Ooi menggunakan perkataan itu.READ MORE

MKP:Lan kali JEFF OII Buat lagi,,,,,,,padan muka.

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive