Rapid

Tuesday, October 9

Mat Indera Mengaku Dirinya Komunis.


Penyunting buku 'Berdialog Bersama Chin Peng', yang diterbitkan pada 2004, Dr Karl Hack memberitahu Mahkamah Tinggi Pulau Pinang bahawa Mohamad (Ahmad) Indera atau Mat Indera mengaku dirinya adalah anggota komunis.

Hack, yang juga Pensyarah Kanan Jabatan Sejarah di Universiti Terbuka United Kingdom, berkata demikian selepas merujuk kenyataan Mat Indera ketika ditahan pada Oktober 1952 selepas mengetuai serangan terhadap polis di Balai Polis Bukit kepong, Johor pada 23 Feb 1950.


Beliau berkata penangkapan Mat Indera pada 14 Okt 1952 di Kampung Seri Medan, Batu Pahat adalah dengan kerjasama rakan lelaki itu yang bernama Mat Tukyo dan pihak polis.

Hack berkata demikian ketika menjawab soalan peguam Mohamed Hanipa Maidin, yang mewakili Mohamad Sabu, pada perbicaraan kes saman fitnah Timbalan Presiden PAS itu terhadap Utusan Melayu (M) Berhad (Utusan).

Mohamad, yang dikenali sebagai Mat Sabu, menamakan Utusan Melayu dan Ketua Pengarang Kumpulannya, Datuk Aziz Ishak sebagai defendan.

Dalam penyataan tuntutan, Mat Sabu mendakwa defendan dengan niat jahat telah menerbitkan tiga artikel berbaur fitnah berhubung isu serangan komunis di Balai Polis Bukit Kepong.

Mat Sabu mendakwa penyiaran artikel itu secara tidak langsung menggambarkan beliau penyokong komunis kerana mengiktiraf Mat Indera dan telah keluar daripada ajaran Islam.

Terdahulu, ketika menyambung keterangannya, Mat Sabu berkata beliau tidak pasti matlamat sebenar Parti Komunis Malaya (PKM), yang mula bertapak di Tanah Melayu sebelum merdeka.

Pada prosiding hari ini, mahkamah menerima dua fail mengandungi dokumen berkaitan kenyataan Mat Indera, yang direkod dan disahkan oleh polis, sebagai bahan bukti.

Perbicaraan di depan Hakim Datuk Seri Zakaria Sam ditangguhkan sehingga 2 Januari 2013. - Bernama

MKP Ayat Sempoi : Dua hari berkampung kat Mahkamah Tinggi mengikuti perbicaraan Mat Sabu,,,Tak boleh Komen lebih-lebih kerana masih didalam prosiding Mahkamah...Langgar Undang-Undang Beb...Tapi boleh lihat Aksi Mat Sabu yang hmmmmmmmmm...............

No comments:

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive