Rapid

Monday, November 19

BN-KO KO-BN Pandangan UFB........


Doa Nik Razi begini "Ya Allah...Mudahkanlah perjalanan kami ke Putrajaya, kuburkanlah UMNO dan BN dalam Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 ini (diulang sebanyak tiga kali). Ya Allah...Hukumkanlah UMNO. Ya Allah...Hukumkanlah UMNO dan BN. K.O! BN, K.O! BN, BN K.O!, K.O! BN, BN K.O!, BN K.O! dalam PRU-13 ini Ya Allah.

"Kalau kamu pernah tenggelamkan Firaun di dalam laut, Kamu izinkan bumi Mu telan Qarun. Ya Allah...Kamu telah laknat Namrud dan begitu juga Abu Lahab. Maka sungguh mudah untuk Kamu menjahanamkan UMNO dan BN dalam PRU-13,".
Nik Aziz mendakwa UMNO menolak Islam dan justeru PAS berhak untuk mengadakan sembahayang hajat sedemikian.

“Bila Umno tolak Islam, tak kan nak biar?,” kata beliau.

Presiden PAS Datuk Seri Hadi Awang sebelum ini melabelkan Umno sebagai khurafat dan mendakwa ideologi nasionalisma parti itu bercanggah dengan Islam.

Nik Aziz tidak menjelaskan langsung di mana yang kata UMNO itu menolak Islam?

Apakah kerana UMNO tidak guna nama parti Islam yang didaftarkan di Pejabat Pendaftar Pertubuhan (ROS) maka UMNO menolak Islam?

Nik Aziz perlu sedar bahawa PAS hanya parti Islam kerana parti itu berdaftar dengan ROS sebagai parti Islam. Belum tentu parti yang nama Islam melaksanakan Islam.

UMNO daftar atas nama parti kebangsaan, tetapi Islam di negara ini wujud dalam sistem pentadbiran kerana Perlembagaan Malaysia menetapkan bahawa agama negara adalah Islam.

Agama Negara yang dimaksudkan dalam Perlembagaan itu adalah idealogi Malaysia. Bukan agama rasmi Malaysia Islam, ia lebih besra dari agama rasmi, ia agama negara.

Kita lihat bagaimana penghayatan Islam di Malaysia ini, yang dikagumi oleh negara-negara majoriti umat Islam lain.

UMNO memilih untuk melaksanakan Islam secara inklusif, yang penting isi bukan label.

Sedangkan PAS hanya mewar-warkan bahawa perjuaagannya perjuangan Islam, label sahaja, PAS kutip derma atas nama Islam, mendapat sokongan politik atas nama Islam.

Satu ketika dulu, PAS tuduh UMNO kafir, isu tersebut menjadi perbahasan panas, sehingga ada masjid yang sembayang dua imam. Tetapi atas campurtangan Raja-Raja Melayu juga dakwah berterusan, akhirnya PAS mengaku mereka salah.

Kini Nik Aziz kembali dengan tuduhan yang lebih berat... Sejak bila beliau mempunyai 'lesen besar' untuk senang-senang menghukum orang lain murtad hanya kerana berbeza pandangan politik?

HELME HANAFI AD

No comments:

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive