Rapid

Friday, November 2

TERCIPTA SEJARAH : KATAK DAN BERUDU AKAN BERTELOQ JUA.......


Undang-undang yang tak boleh pakai telah tercipta didalam sidang DUN Pulau Pinang semalam.Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang semalam meluluskan rang undang-undang 'Enakmen Perlembagaan Negeri Pulau Pinang (Pindaan) 2012' bertujuan membanteras amalan melompat parti untuk mendapatkan habuan.

Tapi rang undang-undang yang diluluskan itu memang tak boleh dipratikkan di Negara ini...Sebuah undang-undang menentang lompat parti tidak akan berkesan walaupun ia diluluskan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang kerana ia bukan perlembagaan.Undang-undang seperti itu bertentangan dengan ketetapan Mahkamah Agung 1992.
Tokong Croky Erogan serta wakil rakyat DAP serta pencacai tegarnya tidak boleh meluluskan undang-undang yang menyekat kebebasan peribadi. Ia adalah ‘ultra vires’ (melampaui batasan undang-undang).

Telah terbukti pada 3 April 1992, Mahkamah Agung telah memerintahkan dalam kes Dewan Undangan Negeri (DUN) v Nordin Salleh bahawa kerajaan Kelantan yang dipimpin oleh PAS enakmen mengharamkankan lompat parti adalah tidak berpelembagaan.

Mahkamah itu memutuskan bahawa undang-undang sedemikian melanggar Artikel 10 (1)(c) Perlembagaan Persekutuan kerana ia menjejaskan hak untuk kebebasan berpersatuan.

MKP ayat sempoi : Walaupun DAP diwakili oleh ramai peguam tapi semuanya Bangang dan menjadi Pak turut Tokong Croky Erogan Guan Eng........Walaupun sudah terbukti rang undang-undang tak boleh pakai tapi kena kunci mulut....Haaaaa

No comments:

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive