Rapid

Friday, February 8

LGE MEMBUAT KEUNTUNGAN HAMPIR 300 JUTA DARIPADA RAKYAT MISKIN PULAU NPINANG HASIL JUALAN RUMAH MAMPU MILIK


Ketua MENTERI Pulau Pinang dilihat sekali lagi terjerat dengan helahnya apabila mengumumkan dengan terperinci bilangan rumah, harga serta keluasan "rumah mampu milik" yang akan dibina di Jalan SP Chelliah dan Bandar Cassia, Batu Kawan.
 
LGE telah menyatakan bahawa hanya 82 unit rumah "Mampu Milik" akan dibina di jalan SP Chelliah tetapi dia telah megelirukan rakyat miskin apabila tidak menyatakan bahawa harga bagi rumah2 lain selain rumah bernilai RM72500 adalah amat tinggi iaitu RM250 ke RM333 sekaki persegi bagi rumah bernilai 200 ribu dan 300 ribu.Kos keseluruhan pembangunan kasar bagi kedua-dua tapak adalah hampir 300 juta.
 
Turut menjadi persoalan adalah dia juga mengumumkan bahawa tabung perumahan mampu milik bernilai 500 juta digunakan untuk membangunkan perumahan ini. Jika sudah mempunyai 500 juta daripada tabung perumahan mampu milik, mengapa pulak Kerajaan Negeri DAP masih mengambil keuntungan sebanyak 300 juta apabila menawarkan harga yang tinggi bagi rumah mampu milik di jalan SP Chelliah dan Bandar Cassia.
 
Yang lebih membingungkan adalah apabila Kerajaan Negeri juga turut mengumumkan pada Disember 2012 bahawa Tabung bumiputra negeri akan digunakan untuk membina 320 unit rumah mampu milik untuk bumiputra.di jalan SP Chelliah. Bagaimana pula harga yang ditawarkan kepada bumiputra dan bukan bumiputra adalah sama dan mungkinkah wang tabung amanah bumiputra turut digunakan untuk membina rumah mampu milik yang akan dimiliki oleh bukan bumiputra. Kerajaan negeri perlu jelaskan dengan terperinci kemanakah dan bagaimanakah tabung amanah tersebut digunakan. Dengan hanya 320 unit rumah mampu milik untuk bumiputra yang bernilai RM23.2 juta, kemanakah perginya baki wang amanah perumahan bumiputra yang menjangkau lebih 50 juta.
 
Pergerakan Pemuda UMNO Pulau Pinang berharap Rakyat Pulau Pinang tidak terkeliru daripada kenyataan LGE yang acapkali cuba mengaut keuntungan daripada rakyat pulau pinang terutamanya rakyat miskin PP. Rakyat perlu bangun untuk mendesak LGE agar tidak mengambil keuntungan daripada rakyat miskin PP dalam hal Perumahan Mampu Milik tidak kira daripada bangsa apa pun.
 
Ternyata dan Terbukti bahawa LGE sangat licik dalam menipu dan bermain dengan angka yang entah dari mana asalnya.Dia masih tidak dapat menjelaskan dimana 11596 unit rumah mampu milik yang dikatakan dibina oleh PDC dalam akhbar buletin mutiara. Timbul pulak sekarang angka baru yakni 19172 unit rumah mampu milik yang kononnya diusahakan kerajaan negeri. Adakah "diusahakan" membawa maksud "Hanya Meluluskan".
 
Ir.Dr.Shaik Hussein Mydin
KP UMNO PP

No comments:

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive