exponegaraku

Sunday, April 14

Pas Parti Bermaruah , Majlis Syura Perlu Memainkan Peranannya......


Pas adalah sebuah parti yang jauh lebih bermaruah. Pas ditubuhkan bukan atas dasar kebencian atau membalas dendam tetapi demi melaksanakan perjuangan Islam, biar pun kini sudah menjadi perjuangan negara berkebajikan.

Oleh itu adalah lebih baik, jika isu rakaman video seks ini ditangani Pas dengan penuh kebijaksanaan dan bukannya melihat ia sebagai satu serangan politik semata-mata.

Dalam soal ini, Majlis Syura Ulama Pas mempunyai peranan cukup penting untuk mendengar keluhan dan keresahan ahli-ahli di peringkat akar umbi yang mahukan siasatan rapi dijalankan.

Siasatan bukan bertujuan memalukan atau menyalahkan pemimpin berkenaan tetapi bagi mencari kebenaran kerana sejak isu itu tercetus imej Pas telah dipersendakan.

Hakikatnya, tiada apa yang perlu Pas bimbang jika mereka yakin bahawa individu dalam rakaman video itu bukan pemimpin mereka.

Kita memahami Pas berkawan rapat dengan PKR tetapi janganlah terikut-ikut dengan amalan politik penafian parti tersebut.

Adalah lebih baik jika Pas menunjukkan ketegasan dengan merehatkan pemimpin yang dikaitkan buat seketika, ia bukanlah satu hukuman atau mengatakan ia menunjukkan beliau bersalah tetapi demi memberi keadilan kepada pemimpin itu dan Pas.

Sudah cukup selama ini Pas dilihat semakin hilang keberaniannya apabila sehingga ke hari ini tidak mampu menyatakan pendirian rasmi berhubung penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam, justeru takkanlah dalam isu rakaman video ini juga Pas terus mahu mendiamkan diri tanpa melakukan sebarang tindakan.

Pas perlu faham rakyat kini sudah bijak, mereka sudah tahu yang mana satu fitnah, yang mana satu realiti, dan yang mana satu perangkap oleh musuh dalaman sendiri.

Begitu juga dalam isu ini, tidak perlulah Pas hendak menuding jari menyalahkan UMNO, UMNO mempunyai banyak kerja lain daripada hendak mengintip setiap pergerakan pemimpin-pemimpin pembangkang.

Tambahan pula, pemimpin yang dikaitkan bukanlah berjawatan penting sangat atau mempunyai kuasa seperti Presiden parti, oleh itu tidak ada kepentingan bagi UMNO hendak menjatuhkan beliau.

Dan selama ini, belum pernah terbukti UMNO menggunakan politik kotor seperti itu untuk menjatuhkan musuh politiknya.

Satu perkara yang perlu diingat, dalam kes melibatkan pemimpin-pemimpin pembangkang sebelum ini yang memerangkap mereka bukannya UMNO tetapi orang yang rapat dengan pemimpin tersebut.

Kita faham Pas begitu teruja mahu ke Putrajaya dan semakin kemaruk kuasa untuk memerintah bersama-sama DAP dan PKR tetapi janganlah cuba menafikan kebenaran.

Justeru adalah wajar jika Majlis Syura Ulama Pas mendengar suara akar umbi yang mahu sesuatu dilakukan.

Percayalah, kalau Pas tidak bertindak dalam isu ini secara adil, maruah Pas akan semakin tercalar dan mereka akan menerima akibat yang amat buruk dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 pada 5 Mei nanti.


6 comments:

Anonymous said...

Diharap Pas akan siasat perkara ini dgn adil dan sebaiknya. Dari segi sokongan InsyaAllah sokongan kami tidak akan berubah. Tidak adil utk kita berubah jika hanyalah kerana kesilapan seorang individu. Jika video itu satu fitnah, maka sy berdoa agar Allah melaknat dan membalas si pengfitnah.
Namun jika video itu benar adalah mustafa, maka mustafa wajib disingkirkan dan Pas wajar utk berterima kasih kpd pihak yg merancang/merakam sebab sekurang-kurangnya kita telah dapat tahu duri dalam daging yg ada dlm Pas. Jika telah dibuktikan kesahihan oleh mahkamah, tapi jika Pas tidak mengambil sebarang tindakan, maka Pas akan hilang undi drpd sy. Cuma diharapkan, akan datang sebaiknya selain dirakam, dapatlah ditangkap khalwat terus dan ruang hujah akan terus tertutup.
Ini kerana terdapat hujah dari sudut kesahihan. Antara yg sy dgr, ada 1 youtube yg menunjukkan teknologi membuat topeng muka iras manusia. Youtube itu menunjukkan b/m individu2 tdk dpt membezakan antara muka yg ori dan topeng trsebut tetapi anjing boleh mengesannya menerusi bau. Topeng itu dipasang dari kepala hingga sebahagian badan. Masalahnya sy tak dpt cari youtube tu. Klu sesiapa ada mintak diberi link.
Jadi pndapat sy penangkapan terus beserta rakaman jika ada, adalah yg terbaik. Dgn penangkapan terus, video tersebut hanya akan dijadikan rujukan mahkamah tanpa perlu mengaibkan dgn cara menyebarkannya di internet. Dunia ini milik Allah, klu kita mengaibkan org, Allah akan membalas mungkin dgn aib yg lebih teruk kita tidak tahu.
Sekiranya sumpah mubahalah perlu utk menyakinkan orang awam, maka bersumpahlah. Wbp sumpah shj bagi saya tidak mencukupi, proses undang2 dan penghakiman juga perlu ada. Pas tidak rugi jika membuang mustafa ali jika benar dan sahih dia bersalah. Ini kerana dizaman Rasulullah, sahabat baginda sendiri pernah dihukum kerana berzina. Sy tidak menuduh mustafa, tetapi ianya tidak mustahil berlaku kerana selagi namanya manusia, kita semua tidak terlepas godaan nafsu syaitan.
Salam..

Anonymous said...

Hassan Ali yg melawan kemungkaran di pecat PAS, ini ada pemimpin buat mungkar, tiada tindakan, apa punya Islam PAS ni?

Kalau di luar negara seperti yg terjadi kepada pemimpin Amerika dan Taiwan, semua yg terlibat terus mengaku dan letak jawatan, mmg haram undi PAS !!

Anonymous said...

Diharap Pas akan siasat perkara ini dgn adil dan sebaiknya. Dari segi sokongan InsyaAllah sokongan kami tidak akan berubah. Tidak adil utk kita berubah jika hanyalah kerana kesilapan seorang individu. Jika video itu satu fitnah, maka sy berdoa agar Allah melaknat dan membalas si pengfitnah.
Namun jika video itu benar adalah mustafa, maka mustafa wajib disingkirkan dan Pas wajar utk berterima kasih kpd pihak yg merancang/merakam sebab sekurang-kurangnya kita telah dapat tahu duri dalam daging yg ada dlm Pas. Jika telah dibuktikan kesahihan oleh mahkamah, tapi jika Pas tidak mengambil sebarang tindakan, maka Pas akan hilang undi drpd sy. Cuma diharapkan, akan datang sebaiknya selain dirakam, dapatlah ditangkap khalwat terus dan ruang hujah akan terus tertutup.
Ini kerana terdapat hujah dari sudut kesahihan. Antara yg sy dgr, ada 1 youtube yg menunjukkan teknologi membuat topeng muka iras manusia. Youtube itu menunjukkan b/m individu2 tdk dpt membezakan antara muka yg ori dan topeng trsebut tetapi anjing boleh mengesannya menerusi bau. Topeng itu dipasang dari kepala hingga sebahagian badan. Masalahnya sy tak dpt cari youtube tu. Klu sesiapa ada mintak diberi link.
Jadi pndapat sy penangkapan terus beserta rakaman jika ada, adalah yg terbaik. Dgn penangkapan terus, video tersebut hanya akan dijadikan rujukan mahkamah tanpa perlu mengaibkan dgn cara menyebarkannya di internet. Dunia ini milik Allah, klu kita mengaibkan org, Allah akan membalas mungkin dgn aib yg lebih teruk kita tidak tahu.
Sekiranya sumpah mubahalah perlu utk menyakinkan orang awam, maka bersumpahlah. Wbp sumpah shj bagi saya tidak mencukupi, proses undang2 dan penghakiman juga perlu ada. Pas tidak rugi jika membuang mustafa ali jika benar dan sahih dia bersalah. Ini kerana dizaman Rasulullah, sahabat baginda sendiri pernah dihukum kerana berzina. Sy tidak menuduh mustafa, tetapi ianya tetap tidak mustahil berlaku kerana selagi namanya manusia, kita semua tidak terlepas godaan nafsu syaitan.
Salam..

Anonymous said...

Betoi tu. Kalau zakar ashek tegangg pula...bini tua dah tu tak bg kahwin pulak....habis jahanam la...

Stopa mau tak mau akur pd kehendak zakar dia...

Kita faham...tapi elok bernikah...

Aku , family dan kawan2 u-turn tak pangkah Pas ....

Anonymous said...

Teknologi filem Hollywood sekalipun tak dapat buat sebiji rupa tuan asal macam ni.Ini kan pulak siap dgn suara & nada percakapan.

Anonymous said...

Anon 8:10 AM, salah pandangan kau tu. Filem hollywood byk menghasilkan teknik CGI yg sgt smooth pergerakannya even kita tidak boleh kesan w/pun ianya dlm 1080p. Cth skeleton berperang dlm pirates of carribean, w/p originalnya ialah manusia biasa tetapi slps CGI kita tidak dpt membezakannya w/ ditonton dlm HD/1080p yg kejelasannya sampai jerawat pelakon kita boleh nampak. Cth lain filem yg menggunakan animatronics character ialah cat&dog. Kucing dan anjing yg sgt smooth percakapannya.
Klu kita lihat satu contoh youtube yg bertajuk "Special Effects: Human Cloning and Camera Techniques", even amatur pun boleh clone melalui CGI technic dia menampar clone muka dia dengan menggunakan tangan dan kuali. In fact klu ada satu camera tersembunyi yg boleh merakam cth beberapa jenis pergerakan2 individu itu didalm satu bilik atau beberapa bilik, maka satu viseo kreatif lain telah boleh dihasilkan dgn kemahiran CGI.
Satu lagi sila lihat tajuk "Animatronic Jake making-of " dimana antara komen2 yg boleh dilihat ialah " I thought that was a live actor with CGI work on top!". Sgt2 real.
Jgnlah cerita tentang kos disini. Katalah ambik figure yg tak masuk akal RM100 juta! Klu 100 juta kos boleh menyelamatkan ketirisan yg berbillion maka ianya bukan satu masalah. Ianya tidak mustahil.
Namun begitu, tetap tidak mustahil juga jika mustafa melakukannya. Itu sebablah kenapa penangkapan terus itu sgt2 penting. Sepertimana diberitahu oleh anon 2:23 AM ianya akan menutup segala ruang hujah.
Jika dibicara dlm mahkamah, trust me, peratusan utk mustafa disabitkan kesalahan adalah tipis kerana teknologi2 advance yg ada pada hari ini akan lebih hebat pada masa akan datang. Jika hari ini video ini dijadikan sbg satu rujukan kemenangan kes, maka akan datang satu fenomena cloning vid/tape akan menyerang sistem kehakiman kita.
Jadi, sebaiknya dua2 proses dibuat iaitu mahkamah dan sumpah mubahalah.

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive