Rapid

Wednesday, May 15

CINA DAP LEBIH BIJAK DARI PEMUDA UMNO......... #BlackOut505 @Khairykj


MKP ucapkan tahniah pada Khairy Jamaluddin yang telah dilantik menjadi Menteri Belia dan Sukan. Namun begitu jangan pulak teruja sebalik pelantikan itu. Harus diingat ini adalah amanah dari DS Najib. Amanah dan tanggungjawab ini harus digalas memulihkan kembali sokongan anak muda pada Barisan Nasional hingga ke akar umbi. Jangan pulak lepas nie buat Program Syok Sendiri pulak.

Himpunan membantah PRU-13 yang diberi nama ‘Himpunan 505’ terus berjalan walaupun calon-calon yang menang telah pun mula masuk ke pejabat untuk bekerja.   Himpunan yang disertai oleh majoriti Cina ini turut mengadakan ‘Silent Walk’ atau berjalan senyap dengan berbaju hitam konon berkabung atas kematian demokrasi di Malaysia.  

Jelas sekali anak-anak muda Cina ini bukanlah dari golongan yang bijak.  Mereka tidak tahu apa itu demokrasi, mereka tidak tahu apa itu ideologi, mereka tidak tahu sistem pilihanraya, undang-undang, perlembagaan dan apa-apa jua.   

Kejahilan mereka ini membuatkan kita tertanya-tanya mengenai apakah yang diajar sekolah-sekolah vernakular Cina selain sikap perkauman?   

Jika inilah produk sekolah vernakular, apakah layak kaum Cina mempersoalkan kualiti sekolah kebangsaan?  

Kaum Cina sentiasa menganggap mereka lebih bijak dari Melayu tetapi sebenarnya anggapan itu salah.  Melayu cukup bijak malah jauh lebih bijak dari kaum Cina sekiranya mereka memilih untuk menjadi bijak.  

Ramai dari golongan tua Cina sebenarnya cukup maklum akan hal ini kerana itu mereka berusaha bersungguh-sungguh untuk memastikan peluang untuk kaum Melayu maju, dihadkan.   Mereka bimbang sekiranya kaum mereka pula yang ketinggalan di belakang.  Perlu diingatkan bahawa kaum Cina tidak mempunyai pemikiran seperti Melayu yang santai, enggan bersusah payah dan bahagia asalkan selesa.  Sifat semulajadi kaum Cina itu ialah suka bersaing dan amat takut kalah.  

Pengasingan anak-anak Cina dari kaum lain di peringkat sekolah membuatkan daya pemikiran mereka dengan sendirinya menjadi sehala serta terhad sehingga akhirnya membentuk produk yang tidak berkualiti.   Akibatnya, mereka mudah dipengaruhi dan diperalat oleh pihak-pihak tertentu.  

Hari ini, kita melihat bagaimana mudahnya Anwar Ibrahim memperalatkan anak-anak muda produk sekolah vernakular yang lemah pemikiran ini dengan mengheret mereka ke dalam drama pemberontakan yang dirancangnya sekian lama.  Beliau menyogokkan ilusi kononnya rakyat, terutama kaum Cina telah dinafikan hak di bumi Malaysia dan kononnya mereka berhak mendapat lebih lagi dan akan mendapatkannya sekiranya beliau memerintah.  

Hakikatnya, kita semua tahu bahawa anak-anak Cina ini bukannya menyokong sangat Anwar Ibrahim.  Mereka tahu bahawa Anwar hanya diperlukan untuk mendapatkan kerusi Perdana Menteri untuk DAP.   Anwar hanya perlu duduk di kerusi itu sebentar sahaja, sementara membolehkan ia ‘ditukar-milik’ kepada DAP.    

Sangka anak-anak Cina ini, mereka tentulah bijak kerana berjaya mempergunakan Anwar.  

Apa yang mereka tidak tahu ialah, Anwar sanggup mempertaruhkan nyawa mereka untuk mendapatkan kerusi itu.  Untuk apa beliau mengheret mereka ke perhimpunan demi perhimpunan dengan ucapan-ucapan yang semakin hari semakin ganas menghasut dan menaikkan kemarahan mereka?   Untuk apa?  Sedangkan rakan-rakan seperjuangannya yang menang telah pun mengangkat sumpah dan mula bekerja?  

Anwar sebenarnya sengaja mencabar kerajaan dan Yang DiPertuan Agong secara terbuka.  Tujuannya adalah untuk mengumpan pihak berkuasa agar menangkapnya agar anak-anak Cina yang telah ‘dirasuk’ itu akan marah dan membuat kecoh.    

Dalam kata lain, anak-anak Cina peserta himpunan itulah benteng, senjata dan sasaran dalam pertembungan dengan pihak berkuasa.   Bayangkan, kecederaan atau kematian walau seorang sahaja anak Cina dalam pertembungan itu pasti akan menaikkan kemarahan rakan-rakannya serta kaum Cina keseluruhannya.  Ia kemudiannya akan digembar-gemburkan sebagai kekejaman polis dan seterusnya perkauman.  

Dalam sekelip mata sahaja, pemberontakan dan pertembungan antara kaum akan merebak sebelum anak-anak Cina itu sedar yang mereka telah terperangkap dalam satu permainan yang merbahaya.   

Inilah yang Anwar mahu iaitu mencetuskan anarki sehingga ia menjadi berita gempar ke seluruh dunia.  Berita ini kemudiannya akan dijadikan alasan untuk Anwar memohon bantuan asing, menjatuhkan kerajaan dan akhirnya melantik diri sebagai Perdana Menteri sebelum terpaksa melepaskan jawatan itu kepada DAP.  

Apapun, tidak mustahil juga yang anak-anak Cina itu sebenarnya cukup tahu akan strategi Anwar dan mereka sendiri rela menjadi kamikaze demi perjuangan ke arah Ketuanan Cina di Malaysia.  

Jika benar mereka adalah ‘pejuang yang sedar dan rela’, maka sekiranya anarki benar-benar berlaku, pihak berkuasa wajib dan berhak untuk melayan mereka sebagai pemberontak dan bukannya rakyat yang tidak bersalah.  


2 comments:

Anonymous said...

Dalam rancangan Dialog di TV1 semalam, seorang pemanggil telah memberi perspektif yg menarik ttg hal ini.

Katanya:

Bukannya orang Melayu yg diberi hak istimewa di Malaysia ni. Kita dah memang ada kat sini sejak dahulu kala lagi. Ini tanah kita Tanah Melayu. Dan kita memang beragama Islam.

Yg mendapat hak istimewa ialah kaum Cina yg datang dari Tanah Besar Cina dan kaum India yg dtg dari Negara India sana. Mereka dibenarkan utk hidup sebagai orang Cina dan India di Tanah Melayu (yakni mengamalkan agama dan adat resam mereka secara terbuka).

Anonymous said...

NUAR BERAHI MEMPERBODOHKAN PENGIKUTNYA UNTUK PEMIKIRAN SONSANG. DIMANA IA AKAN MENPERGUNAKAN ORG-ORG BODOH UNTUK NIAT SONSANGNYA. IA TELAH MEMPERBODOHKAN RAKYAT DGN MENJADI PELOPOR KEPADA KEJELEKAN YG ADA BERSAMANYA. DIMANA RAMAI PENGAMAL SONSANG SAMA ADA PEMIKIRAN ATAU TINGKAH LAKU TURUT BERSAMA NYA DEMI KESELAMATAN DIRINYA SAHAJA. NUAR BERAHI MEMANG TERKENAL MEMENTINGKAN DIRINYA LEBIH DARI ORG LAIN KERANA IA MENGANGGAP ORG LAIN LEBIH HINA DARINYA SEDANGKAN KESALAHAN YG DILAKUKAN ADALAH KESALAHAN-KESALAHAN BESAR CONTOHNYA PENCEROBOHAN LAHAD DATU DAN SEBAGAINYA APAKAN TINDAKAN SUSULAN YG PERLU DILAKUKAN BERHARAP SECEPAT MUNGKIN. NAMUN SEGALA TINDAKAN PERLU DILAKUKAN DGN HATI SUPAYA TIDAK DIEKPLOTASI PENGKHIANAT AGAMA, BANGSA & NEGARA..

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive