Rapid

Sunday, June 10

TS Zainuddin Kena cermin Diri Sebelum Mengata Tun M?


Bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin menyifatkan ramai antara rakyat negara ini tidak menyedari dua bekas perdana menteri iaitu Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dan Tun Dr Mahathir Mohamad, melakukan "kesilapan besar" semasa menjawat jawatan perdana menteri, lapor Sinar Harian.

Katanya, tindakan Tunku Abdul Rahman membawa masuk Singapura ke dalam Malaysia pada 1963, yang mana turut sama membawa bersamanya dasar 'Malaysian Malaysia' telah memberikan kesan kepada negara.

Singapura keluar dari Malaysia dua tahun kemudian.

Dalam pada itu, Zainuddin juga mendakwa Dr Mahathir membawa masuk Datuk Seri Anwar Ibrahim juga satu kesilapan kerana tindakannya yang dikatakan memporak-perandakan perpaduan bangsa.

"Ramai antara kita tidak menyedari, dua pemimpin Agung dari Kedah, Tunku Abdul Rahman dan Dr. Mahathir telah membuat dua kesilapan besar yang menjadi masalah kepada negara ini hingga sekarang.

"Tunku membawa masuk Singapura ke dalam Malaysia yang mana turut sama membawa bersamanya Malaysian Malaysia sementara Dr. Mahathir membawa masuk Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kemudianya telah memporakperandakan perpaduan bangsa," katanya lagi.

Dr Mahathir memecat Anwar pada September 1998. Ketika dipecat, Anwar merupakan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.

"Di sebalik kesilapan Tunku dan Dr Mahathir mempunyai terlalu banyak tugu-tugu jasa yang mereka bina bagi melindungi kelemahan mereka," kata beliau yang dipetik dari entri blognya.

Zainuddin yang lebih dikenali sebagai Zam juga berkata, "tercatit sebagai sejarah mulia, dengan sokongan kuat seorang nasionalis rakyat, Allahyarham Tun Ghafar Baba, Dr Mahathir dengan berani menunjukkan kuasa rakyat bila maruah mereka mula terjejas dengan mengingatkan raja-raja tentang Raja Berperlembagaan demi untuk mengikis feudalisme."

Beliau yang turut memuatkan kenyataan Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri yang pertama berkata, walaupun berketurunan diraja, beliau tetap menyedari kuasa rakyat yang disebutkan dalam tulisannya.

"Ketika itu beliau berada dalam krisis dengan Sultan Selangor dan juga dengan abangnya Sultan Kedah. Saya akan mendedahkannya dalam ruangan Z fail di blog ini," katanya.

Zainuddin yang mula aktif sebagai blogger menggunakan moto 'Setiakawan Demi Warisan, Kemanusiaan dan Kerukunan' memaparkan tiga ruang utama pendedahan maklumat untuk dikongsi dengan rakyat sepanjang penglibatan beliau sebagai wartawan sehinggalah menjadi seorang menteri Kabinet.

Antara ruangnya Z fail, Pintas dan cerita Zam merupakan rangkuman daripada pengalaman kewartawanan yang dilalui yang telah diterbitkan dalam bentuk buku pada tahun 1980 bertajuk 'Pertama dan Terakhir'.

Bagi MKP Ayahanda Tun Mahadir adalah pemimpin yang hebat dan tiada galang-gantinya.TS Zam boleh berkata apa saja mengenai Tun Mahadir akan tetapi harus diingat tiada pemimpin selain Tun Mahadir sanggup mengeluarkan air mata mengenang nasib melayu yang terpinggir.MKP membesar dizaman ayahanda Tun menjadi PM.JIka tidak kerana adanya pemimpin hebat seperti Tun M rasanya Malaysia tidak akan maju dan hebat seperti sekarang.segala kesilapan Tun M menunjukkan bahawa beliau jua manusia yang tak pernah lari dari membuat kesilapan.Sesungguhnya motto yang dibawa oleh Tun M perjuangan belum selesai akan disambung oleh generasi seterusnya....Amin.

3 comments:

Gedung Akal said...

kah...kah...kah..ini Melayu sudah kena tipu dengan madey...kah...kah.. pemimpin agung kah..kah,,

Terbakor said...

aku pernah tgk video ni dulu.. mmg kesan mendalam..

Anonymous said...

kah..kah..kah Gedung Akal yg x brp berakal ni dh kena kencing sama itu anwar ibrahim n guang eng. Xpela, psl org2 mcm Gedung Akal ni ssuai duduk bwh pejuang LGBT n plularisme ni. psl tula dia x bleh bezakan antara hakikat n kepalsuan.-Adukajebat

Followers

My Blog List

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi mkp.mkp tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.berkongsi maklumat dengan webmasterMKP@gmail.com

Blog Archive